Nizozemská Eredivisie - souhrn 15. kola

12.12.2008, 22:40, aktualizováno 14.12.2008, 16:35
Komentáře a souhrny
Alkmaar vyhrál na hřišti Feyenoordu a opět odskočil Ajaxu, který přehrál Bredu. Třetí je Twente, to nemělo problémy v Groningenu. Heerenveen si doma poradil s De Graafschapem, Nijmegen veze body z Tilburgu. PSV Eindhoven zaznamenává další ztrátu, tou je remíza v Arnhemu...

AFC Ajax - NAC Breda 3:0

12.12.2008 20:45

Góly: 26. Darío Cvitanich, 55. Luis Suárez, 64. Rasmus Lindgren

Ajax v páteční předehrávce přesvědčivě porazil Bredu 3:0 a minimálně na jeden den se bodově dorovnal s vedoucím Alkmaarem. NAC, který hrál téměř celý druhý poločas o deseti mužích, naopak potřetí v řadě prohrál a nescházelo mnoho, aby to i napotřetí byl čtyřgólový výprask.

Celé utkání ale mohlo vypadat jinak, kdyby v první minutě hostující Lurling potrestal chybu van der Wiela, který mu míč naservíroval nepovedenou malou domů. Leč nestalo se, Lurling pak byl v akci ještě jednou, když nacentroval na Kolkku, jeho akrobatické zakončení ale postrádalo razanci.

To domácí byli v útoku o poznání efektivnější a ve 27. minutě šli do vedení. Dlouhý balon sklepl Suárez na Cvitaniche, který si míč popotáhl a přízemní křižnou střelu umístil bezchybně - 1:0. Do půle opět zahrozil na druhé straně Lurling, který ale po zaváhání Emanuelsona pálil nepřesně.

Rozhodující moment utkání přišel deset minut po změně stran. V 54. minutě poslal Kwakman ve vlastním pokutovém území k zemi De Jonga, za což byl po druhé žluté vyloučen a navíc se kopala penalta. K té se postavil Suárez a proměnil ji naprosto s přehledem - 2:0.

V 64. minutě pak bylo dílo domácích dokonáno, z dálky napřáhl Lindgren a svou parádní ránu umístil přesně k levé tyči - 3:0. Breda se již na pokus o zázrak nezmohla, navíc mohla ještě inkasovat počtvrté, Suárezův přímý kop ale skončil na břevně. Přesto Ajax může být spokojen, po výhře 3:0 si připsal tři body.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - Roda JC 1:1

13.12.2008 18:45

Góly: 34. Karim Soltani - 45. Marcel Meeuwis

Souboj 15. kola Eredivisie mezi domácím ADO a hostující Rodou nepoznal vítěze a po remíze 1:1 získal každá celek po bodu.

Minulé kolo Den Haag překvapivě porazil Bredu, a to vysoko 0:4. Další úspěch v podobě vítězství si však v tomto kole nepřipsal. Hned od začátku se iniciativy v utkání chopil hostující tým z Rody.

První větší šanci si připsali hosté ve 24. minutě, když se uvolnil Marcel Meeuwis a vypálil z hranice velkého vápna. Na jeho střelu byl však Robert Zwinkels připraven a vyboxoval ji do bezpečí.

O jedenáct minut později se do ambiciózní šance dostali i domácí. Uvolnil se Karim Soltani a svou nekompromisní střelou nedal Bramu Castrovi v brance hostí žádnou šanci. Jeho střela do levého horního rohu patřila mezi ukázkové branky.

Domácí se již chystali do šaten, když se z řad hostů utrhl Anouar Hadouir a předložil brankovou příležitost Meeuwisovi. Ten tentokrát v souboji s Zwinkelsem vyhrál a svou ranou z 25 metrů vyrovnal na 1:1.

V druhém poločase se hrál spíše opatrný fotbal. Oba celky myslely spíše na zadní vrátka a do útoku se příliš netlačily. Po nudném druhém poločase byl zápas ukončen za stavu 1:1 a ani jeden celek si ziskem jednoho bodu v tabulce nepřilepšil.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - BV De Graafschap 2:0

13.12.2008 19:45

Góly: 13. Roy Beerens, 23. Roy Beerens

Domácí zápas Heerenveenu proti hostům z De Graafshapu nepřinesl překvapení a domácí jasně získali povinné tři body za vítězství 2:0.

Zápas začal lépe hostující celek a už ve 13. minutě si vytvořili první větší šanci. Po rohovém kopu se do vzduchu nejvýše zavěsil Geert Den Ouden a vyděsil domácího brankáře Kennyho Steppea. Ten si však s danou situací poradil.

Neuběhla ani minuta a na druhé straně se otevíral brankový účet. Domácí šli do protiútoku o který se postaral rychlík Henriques Paulo. Ten využil neuspořádané postavení obrany De Graafshapu a předložil míč nabíhajícímu Beerensovi. Ten nabídnutou šancí nepohrdl a domácí vedli 1:0.

Hosté se nestačili vzpamatovat a ve 23. minutě udeřil znovu Beerens. Tentokrát po dobré pozemní kombinaci s Christianem Grindheimem. Beerens svou druhou brankou zvýšil vedení na 2:0. Proti jeho střele neměl brankář De Graafshapu Eriku Heijblokovi žádnou šanci.

De Graafshap dokázal odpovědět až na začátku druhého poločasu, kdy se do akce dostal Jason Oost. Jeho střela však postrádala razanci a i potřebnou přesnost.

Za hostující také zahrozil i střídající Luuk de Jong. Avšak ani on nedokázal svou střelu lépe usměrnit.

Dvě minuty na to se do šance dostali znovu domácí. Po ose Gerald Sibon - Goran Popov musel dobře zareagovat Heijblok, aby se druhý zmíněný nezapsal mezi střelce.

Utkání nakonec skončilo vítězstvím domácích 2:0 a díky zisku tří bodů se posunuli na čtvrté místo.

Více informací k zápasu

Willem II - NEC Nijmegen 1:2

13.12.2008 19:45

Góly: 80. Rens van Eijden - 43. Jhonny van Beukering, 57. Rachid Bouaouzan

Willem doma přenechal všechny body Nijmegenu, který se posunul na sedmé místo.

Do výrazné šance se ve 12. minutě dostali domácí zásluhou přímého kopu Mehmeta Akguna. Ten po krátké příhře se Saidem Boutaharem mířil mimo branku.

Hosté se do lepší šance dostali ve 32. minutě, kdy se uvolnil Jhonny van Beukering. Šanci vyniknout mu však zmařil domácí brankář Maikel Aerts.

Hosté se ujali vedení ve 43. minutě zásluhou van Beukeringa. Po nenápadné střele, kterou vyslal Youssef El Akchaoui dorážel Bas Sibum. Ani on však nedokázal vstřelit branku a tak z další dorážky střílel právě van Beukering, který se již nemýlil.

Začátek druhé půle patřil jednoznačně hostům. Ti nedali domácím ani chvilku na odpočinek a tlačili se do útoku ve snaze vstřelit druhou branku.

To se jim povedlo v 57. minutě, když se uvolnil van Beukering a našel nabíhajícího Rachida Bouaouzana. Ten si zpracoval míč, pohrál si s Arjanem Swinkelsem a svou střelou pokořil Aertsa.

Domácí se vrátili do hry až v 80. minutě. Po rohovém kopu skóroval Rens Van Eijden a dal aspoň malou příležitost domácím fanouškům k radosti.

Willem II se nakonec mohl radovat ze zisku alespoň jednoho bodu, avšak čtyři minuty před koncem svou šanci nevyužil Said Boutahar, a tak si hosté odvážejí vítězství 1:2.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - AZ Alkmaar 0:1

13.12.2008 20:45

Góly: 55. Ari Ferreira

Tahákem sobotního programu byl jednoznačně duel mezi domácím Feynoordem Rotterdam a hostujícím AZ Alkmaar, který sliboval solidní fotbal a mnoho branek. Diváci se dočkali pouze dobrého fotbalu, když hosté zvítězili v poměru 0:1.

První poločas byl pro všechny zklamáním. O dobré akci, solidní střele a nějaké té brance si mohli diváci na stadionu De Kuip nechat jen zdát.

Do jedné z mála dobrých šancí se v 11. minutě dostal Ari. Po narážečce s Mounirem El Hamdaouim se dostal do souboje jeden na jednoho s brankářem Henkem Timmerem. Ten si mohl po Ariho střele vydechnout., protože jí sám střelec poslal vysoko nad jeho branku.

Na druhé straně o čtyři minuty později zahrozil domácí miláček Roy Makaay. Po přenesení balonu se Makaay uvolnil a svou střelou jen vyzkoušel Sergio Romera v brance AZ.

Ten musel být v pohotovosti o šest minut později. Luigi Bruins svou výbornou přihrávkou našel nabíhajícího Karima El Ahmadiho. Ten už mířil lépe, ale Romera nepřekonal.

Další šanci domácích měl Giovanni van Bronckhorst. Jeho střelu však v klidu lapil Romero. Druhý poločas, respektive jeho začátek patřil již hostům.

Jedenáct minut po jeho zahájení se do protiútoku dostal Ari. Ten se utrhl od všech obránců a Timmerovi nedal žádnou šanci. Svou střelou otevřel brankový účet a poslal Alkmaar do vedení 0:1. Dobrou možnost upevnit vedení měl po hodině hry El Hamdaoui. Jeho střelu z dobrých 18 metrů však vyškrábl Timmer na roh.

Druhá branka pro AZ již nepřišla. Trápit je to ale nemusí, protože Feyenoord nedokázal ani vyrovnat a tak si z Rotterdamu odváží AZ důležité vítězství 0:1. Alkmaar si upevnil vedení v tabulce a s tříbodovým náskokem na Ajax vede holandskou Eredivisii s 35 body.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - PSV Eindhoven 1:1

14.12.2008 12:30

Góly: 64. Niklas Tarvajärvi - 43. Nordin Amrabat

První nedělní zápas 15. kola Eredivisie na půdě zachraňujícího se Vitesse, které přivítalo PSV Eindhoven, nám přinesl zaváhání hostujícího favorita a remízu 1:1.

Začátek zápasu patřil překvapivě domácímu celku. Do první velké šance se dostal Nicky Hofs, avšak jeho střela z dvaceti metrů Andrease Isakssona v brance hostí nezaměstnala.

O pár okamžiků později se domácí znovu dostali do výborné příležitosti. Na centr z levé strany si nejvýše vyskočil znovu Hofs. Ten ale z dobré pozice nedokázal míč přesně umístit, a tak se stav ani tentokrát neměnil.

Na druhé straně se uvolnil Balázs Dzsudzsák a předložil výbornou příležitost Danku Lazovičovi. Proti němu však stála domácí jednička Piet Velthuizen, ten nehodlal tahat míč ze sítě a výborným zákrokem zneškodnil Lazovičův pokus.

Běžela 43. minuta a míče se chopil Lazovič, neváhal ani minutu a předložil ho nabíhajícímu Nordinu Amrabatovi. Tentokrát Velthuizen neměl šanci a hosté šli o vedení - 0:1.

Druhý poločas, respektive jeho začátek, patřil spíše domácím. Ti se rvali o vyrovnání, kterého se dočkali v 65. minutě. Aktivní Hofs se popral o balon, uvolnil se a nacentroval na volného Niklase Tarvajärviho. Ten si zpracoval přesný balon a nekompromisně zakončil.

Domácí nakonec mohli brát všechny tři body, když Julian Jenner našel znovu Hofse, ten předal Tarvajärvimu, který se druhé branky ale nedočkal.

Po remíze 1:1 odjíždí PSV dozajista zklamáno. Na vedoucí AZ ztrácí již 9 bodů.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - Sparta Rotterdam 2:1

14.12.2008 14:30

Góly: 45. Jan Wuytens, 50. Ricky van den Bergh - 27. Erik Falkenburg

Další utkání holandské Eredivisie nám přineslo vyrovnaný souboj dvou podobných týmů, ve kterém se lépe ukázali domácí, když porazili 2:1 hosty ze Sparty Rotterdam.

O první drama v zápase se postarali hráči Almela, když ve 14. minutě nastřelil Ricky van den Bergh z přímého kopu břevno.

Ale byli to hosté, kteří se dostali ve 28. minutě do vedení, když vstřelil vedoucí branku Erik Falkenburg, který svou střelou nedal Martinu Pieckenhagenovi žádnou šanci.

Domácí však nešli do kolen a ještě do poločasu se pokusili o vyrovnání. S koncem první půle se stupňoval jejich tlak, který přinesl zasloužené ovoce, když se mezi obránci uvolnil Jan Wuytens a svou střelou vyrovnal.

To evidentně hosty překvapilo a do druhého poločasu vkročili příliš opatrně. Toho znovu využili domácí a v 50. minutě otočili zápas zásluhou Rickyho van den Bergha.

Hosté se však přes tohle dokázali přenést a snažili se vyrovnat. Do šance se dostávali především střelami ze střední vzdáleností, nejvíce se ujala střela van den Bergha z 30 metrů. Ta však pozorného Haralda Wapenaara nepřekvapila.

Další slibnou příležitost měl domácí Everton Ramos da Silva, jenže ani on nebyl v souboji s hostujícím brankářem úspěšný.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - FC Volendam 0:0

14.12.2008 14:30

Góly: -

V nedělním utkání mezi FC Utrecht a nováčkem z Volendamu nedokázali domácí potvrdit roli favorita a po bezbrankové remíze 0:0 se museli spokojit pouze s bodem.

Do první vážnější šance se dostali domácí již v deváté minutě zásluhou Sandera Kellera. Ten však svou možnost nevyužil a branku hostů výrazně neohrozil. Pár okamžiků na to se ke slibné střelecké pozici dostal Loic Loval. Svou střelu však neumístil dostatečně přesně, a tak stav byl stále 0:0.

Volendam na tyto dvě slepené šance reagoval ve 26. minutě, když se uvolnil Melvin Platje. Ale ani on svou šanci nevyužil.

Blízko k otevření brankového účtu měl hostující Dominique van Dijk, který využil zaváhání Aljeho Schuta. V hlavičkovém souboji vyhrál, ale v souboji s brankářem Michelem Vormem se již prezentoval jako poražený.

Do druhého poločasu pak vstoupili lépe domácí, ale nedostali se do žádné větší šance. Patovou situaci mohl prolomit v závěru utkání Michael Silberbauer, který utekl všem bránícím hráčům Volendamu, avšak svou střelu namířil pouze do boční sítě.

Více informací k zápasu

FC Groningen - FC Twente 1:4

14.12.2008 14:30

Góly: 45. Goran Lovre - 16. Marko Arnautović, 21. Eljero Elia, 67. Ronnie Stam, 90+4. Blaise N'Kufo

V zápase 15. kola Eredivisie mezi FC Groningen a FC Twente se fanoušci mohli těšit z hodně branek, bohužel pro ně většina z nich skončila v síti domácích, a tak hráči Groningenu podlehli Twente 1:4.

Začátek utkání patřil jednoznačně hostujícímu celku, což potvrdila i branka v 17. minutě. Eljero Elia se zmocnil míče, prošel přes bránící hráče a vysokým míčem našel Marka Arnautovice. Ten se zakončením neměl žádný problém a poslal hosty do vedení.

O čtyři minuty později to bylo pro Twente ještě mnohem radostnější, když se míče ujal Ronnie Stam a našel aktivního Eliu. Ten se odpoutal a zvýšil již na 0:2.

Domácí se poté zvedli a začali bojovat o vyrovnání. Jejich tlak na konci první půle stoupal a ve 45. minutě se ujala hlavička Gorana Lovreho.

Druhý poločas začal lépe pro hosty. Ti si dávali větší pozor v obranné činnosti a nechtěli připustit případné vyrovnání. Lépe se jim dýchalo od 68. minuty zásluhou Stama. Ten nejprve brankáře Luciana nepřekonal, ale napodruhé se již nemýlil.

Domácí jako kdyby již neměli sílu odpovědět na tuto branku a hráli bez sebemenšího nadšení. Toho využili na konci utkání hosté, když esteticky upravili výsledek zásluhou branky na 1:4, o kterou se postaral Blaise N'Kufo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar15112234:1135
2.AFC Ajax15102332:1732
3.FC Twente1593331:1630
4.PSV Eindhoven1582529:1726
5.SC Heerenveen1575332:3126
6.NAC Breda1582523:2226
7.NEC Nijmegen1574425:1725
8.FC Groningen1572629:1923
9.FC Utrecht1564520:1822
10.Willem II1563621:2221
11.Heracles Almelo1554616:2319
12.Feyenoord Rotterdam1544727:2416
13.Sparta Rotterdam1543824:3715
14.ADO Den Haag1542919:2314
15.Roda JC1535718:2614
16.SBV Vitesse1526712:2712
17.BV De Graafschap1533912:2812
18.FC Volendam15221115:418

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

pro Bredu jeste celkem milosrdnej vysledek...

Reagovat
Tomanatura

Co se dalo čekat...

Reagovat
stas87

sup a uz sme pred bredou a tam az do konca ligy ostaneme

Reagovat
One-Real

ALKMAAAR!!!

Ari to je střelec!

Reagovat
terry

Opět Ari. Poslední dobou mu tam padá jedna za druhou.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, skvěle se rozehrál.

Reagovat
smazaný uživatel

super, na PSV uz mame naskok 9 bodu

Reagovat
smazaný uživatel

PSV to ještě dožene!!!

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

AZ pujde na jaře dolů!

Reagovat
smazaný uživatel

Čemu se směješ??? Já to Alkmaaru přeju, snad to letos konečně dají...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele