Ligue 1 - souhrn 38. kola: Auxerre padá, Monaco bez evropských pohárů

03.06.2023, 22:55
Komentáře a souhrny
Ignatius Ganago (© AFP)

Auxerre doma padlo s Lens, Nantes vyhrálo nad Angers, takže otázka sestupujícího se snadno vyřešila. V Ligue 1 i nadále zůstávají Kanárci, zatímco mužstvo z Burgundska padá níže. Rozlučka se sezónou se nevydařila PSG, hodnotit ročník úspěšně pak nebude Monaco, které doma prohrálo s Toulouse. Evropské poháry si na jeho úkor zahrají Lille a Rennes...

AC Ajaccio - Olympique Marseille 1:0

03.06.2023 21:00

Góly: 88. Clément Vidal

Rozlučka se svým působením v Marseille kouči Igorovi Tudorovi nevyšla. Jeho mužstvo, již před tímto zápasem jistě třetí v letošním konečném účtování Ligue 1, totiž nestačilo na půdě Ajaccia tím nejtěsnějším možným způsobem. Korsická družina tak alespoň nabídla vlastním fanouškům nějakou útěchu, její příznivci se totiž už nějaký ten pátek smiřují se sestupem.

Parta trenéra Oliviera Pantaloniho díky jedinému gólu tohoto utkání nakonec poskočila o jednu příčku dopředu před Troyes a vymanila se z té předposlední. Obecně nesehrávala vyloženě špatnou partii s francouzským gigantem, v prvním poločase dovolila svému soupeři zahrozit až v jeho závěru, nicméně Malinovskyj svým pokusem nevyzrál z blízkosti na brankáře Leroye, přičemž následně hned dvakrát s dorážkou neuspěl ani jeho spoluhráč Ünder.

I ve druhém dějství bylo OM nebezpečnější, jenže Malinovskyj v 55. minutě nepřekonal dobře připraveného Leroye, Veretout v 60. minutě orazítkoval, smolně pro něj, pouze tyčku a střídající Vítinha v 81. minutě z dobrého postavení vypálil jen nepřesně.

A tak na opačné straně Ajaccio svému protivníkovi jasně ukázalo, jak že se mají šance proměňovat. Opravdu parádní volej vyprodukoval stoper Vidal, který, ač jsou jeho povinnosti především defenzivní, si zpracoval balón ve vzduchu ideálně do palebné pozice a pak ho namířil přesně do spodního rohu brány, k němuž se gólman Rubén Blanco marně natahoval.

Více informací k zápasu

AJ Auxerre - RC Lens 1:3

03.06.2023 21:00

Góly: 71. M'Baye Niang - 19. Alexis Claude-Maurice, 48. Alexis Claude-Maurice, 78. Loïs Openda

Po roční anabázi se Auxerre poroučí zpátky do Ligue 2. O jeho sestupu rozhodlo až poslední kolo, v němž nezvládlo klíčovou bitvu s Lens, a protože Nantes v souběžně hraném střetnutí porazilo doma Angers, zaostal celek z Burgundska za záchranou o jediný bod. Hosté nakonec díky tomuto vítězství ztratili z druhé pozice na mistrovské PSG rovněž jeden jediný bodík.

Claude-Maurice se objevil již ve 4. minutě ve slušné šanci, oslavit gól každopádně mohl až v 19. minutě. Dobře zachytil rozehrávku ve středu pole, následně ho do běhu uvolnil Openda a poté se už, také po jednoduché kličce, kterou se zbavil obránce Jubala, v koncovce z vápna nezmýlil. Auxerre na nepříznivý vývoj reagovat nedokázalo, mohlo být přitom rádo, že ještě do přestávky neinkasovalo po možnostech Fulginiho ze 38. minuty a Opendy ze závěru první půle.

Vstup do druhého dějství pak možná definitivně předznamenal pád AJA o patro níže. Jen tři minuty po jeho zahájení si do středu pole naběhl Claude-Maurice na dlouhý pas od Thomassona, vyběhnuvší gólman Radu udělal hrubou chybu, když při snaze odkopnout míč do bezpečí netrefil, a tak jeho protivník zapsal druhý přesný zásah snadnou střelou do prázdné brány.

V 71. minutě se sice domácím podařilo snížit, brankář Leca si totiž ve snaze vyhodit balón z rukavic počínal tak nešikovně, až ho vlastně pouze předal protihráči Niangovi, situaci přitom nezachránil ani jeho spoluhráč Onana, a domácí náhradník posléze nepochopitelnou hrubici bez obtíží potrestal. Les Sang et Or ovšem stvrdili své vítězství o sedm minut později, to když jemný oblouček Sotocy usměrnil pod břevno hlavou Openda.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Toulouse FC 1:2

03.06.2023 21:00

Góly: 78. Wissam Ben Yedder - 70. Zakaria Aboukhlal, 90+3. Rhys Healey

Zklamání, zmar a frustrace. Asi tak by se dalo hodnotit nejen poslední vystoupení Monaca v této sezóně, nýbrž obecně celé letošní působení v Ligue 1. Ve finálním účtování totiž skončilo těsně pod branami postupu do evropských pohárů. Přitom kdyby umělo v domácím prostředí skolit Toulouse, mohlo se alespoň šoupnout na pátou příčku, tudíž tedy do Konferenční ligy.

Nakonec však knížecí celek zaostal za strategickým pátým místem o dva body, přestože mu Lille svou remízou z půdy Troyes nabízelo šanci na poskočení vzhůru. Domácí zkrátka pouze potvrdili, že závěr tohoto ročníku se jim šeredně nevydařil, a ze souboje s vítězem Coupe de France vyšli naprázdno. Hosté mimochodem v tabulce završili své úspěšné počínání jakožto nováček Ligue 1 na solidní třinácté pozici.

První poločas ještě žádnou změnu skóre nepřinesl, ač si oba týmy vytvořily dvě slušné příležitosti. Za hosty mohl skórovat Birmančevič, avšak jeho chytrou patičkou nakonec dokázal zastavit brankář Nübel. Ve 38. minutě naopak mohli gólově udeřit domácí, nicméně střelu Ben Yeddera, směřující po zemi do spodního rohu brány, zastavil nohou gólman Dupé.

Vše podstatné se událo v tomto zápase v jeho poslední dvacetiminutovce. Toulouse se povedlo rozvlnit síť zásluhou pohotového Aboukhlala, který doklepl míč u soupeřovy tyčky na potřebné místo určení, čili za brankovou čáru. V 78. minutě každopádně Ben Yedder srovnal stav, to když završil celkově povedenou kombinaci a úspěšně dorážel balón do brány poté, co Embolo se svou hlavičkou nevyzrál na Dupého.

Jenže ASM jednoduše potřebovalo zvítězit, aby se ještě mohlo kvalifikovat na evropskou scénu, a čím více se blížil konec utkání, tím více hru otevíralo. Utvořilo si hned několik gólovek, krutý nezdar zapsal například v 80. minutě Akliouche, jehož tvrdé zakončení skončilo pouze na brankové konstrukci. A naopak v nastavení na opačné straně trestal mizernou koncovku soupeře Healey, jenž zdárně zacílil po pobídce od Rafaela Rataa.

Více informací k zápasu

FC Lorient - Racing Strasbourg 2:1

03.06.2023 21:00

Góly: 10. Romain Faivre, 36. Romain Faivre - 57. Jean-Ricner Bellegarde

Les Merlus přitom měli zhruba v polovině ročníku nakročeno k ještě lepšímu celkovému umístění. Nakonec je z toho desátá příčka, která oproti loňsku představuje zlepšení o celých šest míst. Racing končí patnáctý, avšak o udržení v Ligue 1 měl jisté už před finálním kolem.

První velká šance této partie patřila Colinu Dagbovi, který v 9. minutě trefil pravou tyčku. Ovšem hned při protiútoku udeřili domácí, jejichž krásnou kombinaci zakončil přízemní střelou k levé tyči na pravé straně vápna se pohybující Romain Faivre - 1:0. Gerzino Nyamsi se sice po rohovém kopu dostal k hlavičce, ale Yvon Mvogo se nemusel příliš snažit, aby v tenhle moment udržel čisté konto.

Čtyřiadvacetiletý útočník si druhou branku v zápase připsal v minutě šestatřicáté. Skákavou přihrávku od Gédéona Kalula nebylo snadné trefit. Fotbalistovi se čtrnáctkou na dresu se to podařilo. Nutno dodat, že s vydatným přispěním Habiba Dialla, který jeho volej tečoval mimo Selsův dosah - 2:0.

Po změně stran se jako první osmělil Jean Bellegarde. Na přesný zásah si ale musel počkat až do 57. minuty. Po pobídce od Frédérica Guilberta dostal moře prostoru, čehož využil ránou ze sedmnácti metrů, která zapadla k levé tyči - 2:1. Šest minut poté se autor poslední branky dostal na dostřel domácí svatyně znovu, nicméně díky jemné teči protihráče skončil balon na tyči.

V 68. minutě se Habib Diallo, snažíc se odčinit svůj nepovedený obranný zákrok, který vedl ke druhému gólu, poroučel v soupeřově pokutovém území na zem. Sudí však správně žádný přestupek proti pravidlům neviděl. Záhy poté se nepovedeným lobem prezentoval Kevin Gameiro. V samotném závěru to ještě z dálky zkusil Jean-Eudes Aholou, jenže gólmana nepřekonal.

Více informací k zápasu

FC Nantes - Angers SCO 1:0

03.06.2023 21:00

Góly: 16. Ignatius Ganago

Velké poděkování Kanárků míří do Lens, neboť tamní Racing pomohl tím, že přehrál Auxerre. Celek ze Stade de la Beaujoire má hodně důvodů k přemýšlení o tom, co změnit, aby se jej za rok záchranářské starosti netýkaly. SCO rovněž budou mít, co dělat, aby se zase navrátili mezi elitu.

Už v 7. minutě pobídnul João Victor kolegu Marcuse Coca, jehož hlavička mířila o malý kousek nad. V době, kdy byla z časomíry ukrojena otevírací čtvrt hodiny hry, se na domácí usmálo štěstí, jelikož Ignatius Ganago vytěžil maximum z precizní přípravy od Ludovica Blase. Tuhle trefu čtyřiadvacetiletého Kamerunce lze právem považovat za zlatou - 1:0.

Ve 27. minutě o sobě dal vědět João Victor, který našel Blase, jehož vychytal Yahia Fofana. Střela Samuela Moutoussamyho byla zblokována, zatímco Abdallah Sima síť sice rozvlnil, jenže se ukázalo, že si nepohlídal ofsajdovou hranu, takže do druhé půle vstupovali svěřenci Pierra Aristouye s drobnou výhodou.

Výraznější ji mohl učinit 120 sekund po startu druhého dějství Ludovic Blas, ale muž v rukavicích si s jeho střelou poradil. Ganago se pak po kontaktu s Yanem Valerym poroučel na zem, což potencionálně znamenalo penaltu, která se nakonec nekopala. Angers tedy dál mohlo doufat ve vylepšení svých dosavadních osmnácti bodů.

Aktivní Blas se připomněl v 74. minutě. Ke škodě příznivců a příznivkyň Les Canaris neproměnil. To samé platilo po pokusu Nabila Bentaleba, jenž mířil nad břevno. Alban Lafont tedy musel za celých devadesát minut (plus nějaké to nastavení) likvidovat jedinou střelu, která mířila mezi tři tyče. Pro Nantes tudíž všechno dobře dopadlo.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Olympique Lyon 3:1

03.06.2023 21:00

Góly: 5. Jérôme Boateng (vl.), 28. Gaëtan Laborde, 33. Terem Moffi - 41. Jeffinho

Lyon ještě živil jakousi teoretickou naději na uzmutí celkové páté příčky v tabulce, která jako ta poslední zaručovala účast v pohárové Evropě, ve finále se ovšem více než na takový sci-fi scénář soustředil hlavně na co nejlepší rozlučku s touto sezónou. Jenže ta nakonec Les Gones nevyšla dobře. Nice zkrátka daleko lépe zvládlo zhruba první třetinu duelu a slavilo vítězství.

Začátek utkání se hostům opravdu nepovedl, nešťastný moment přitom potkal stopera Boatenga, který si na své konto připsal nepopulárního vlastence. Beka Beka se snažil vyslat do běhu svého spoluhráče Moffiho, aby ten napřímo ohrozil brankáře Anthonyho Lopese, nakonec však nějaké úspěšné počínání prostě nebylo potřeba. Hostující obránce, možná i omámen kouřem z pyrotechniky, který se linul pravděpodobně z tribuny za bránou, totiž do míče drknul tak nešikovně, až ho poslal do vlastní brány.

Ve 22. minutě se snažil srovnat stav Barcola, tomu míč parádní přihrávkou naservíroval do vápna Lacazette, avšak domácí brankář Schmeichel si s následným zakončením uměl poradit. A ve 24. minutě mohl skórovat i sám Lacazette, jenomže hlavičku nedokázal usměrnit po pasu od Tolissa mezi tři tyče, nýbrž balón nasměroval jenom do zámezí.

Les Aiglons naopak na opačné straně o pár chvil později svému soupeři napřímo ukázali, jak že se mají gólové možnosti proměňovat. Na střeleckou listinu se tentokráte zapisoval Laborde. Nejprve Diopa elegantní patičkou pobídnul Moffi, následoval výpad do pokutového území a střela, která vyprášila rukavice Anthonyho Lopese. Jenže ten stačil balón vyrazit pouze do vzduchu, meruna propadla až k jeho protivníkovi, a ten poté už jenom lehce doklepával.

Svou poslední trefu v tomto střetnutí OGC zaznamenalo ve 33. minutě. Boudaoui z pravé strany poslal dlouhý pas směrem k hranici brankového území, tam si naběhl velmi slabě bráněný Moffi, jemuž nedělalo absolutně žádný problém překonat Anthonyho Lopese. Tomuhle inkasování mohl lyonský muž v rukavicích vážně stěží zabránit.

Olympique stačil snížit stav ještě do přestávky, to když si Jeffinho bleskově ťuknul míč se spoluhráčem Cherkim a po náběhu do šestnáctky snadno překonával Schmeichela, protože se ovšem po obrátce již další změna skóre nekonala, zůstaly tři body na jihu Francie. Je pravda, že s sebou obecně druhá půle nepřinášela tolik brankových příležitostí jako ta první, a tak se vlastně není čemu divit, že po Brazilcově přesném zásahu už žádný další na řadu nepřišel.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Clermont Foot 2:3

03.06.2023 21:00

Góly: 16. Sergio Ramos, 21. Kylian Mbappé (pen.) - 24. Johan Gastien, 45+1. Mehdi Zeffane, 63. Grejohn Kyei

PSG sice dokázalo vyhrát rekordní titul, jenže ve finále to bylo pouze o jediný bodík před Racingem Lens. I v táboře Les Lanciers musí po osmatřiceti kolech panovat maximální spokojenost, protože s osmou příčkou vedení klubu před sezonou rozhodně nepočítalo.

Zásluhu na velmi kvalitním umístění měl celkem desetigólový Grejohn Kyei, který dokázal skórovat i tentokrát. Ačkoli jeho branka, kterou vsítil už po 180 sekundách hry, snahám El Chadaïlle Bitshiabua navzdory, nemohla platit, jelikož předtím se jeho spoluhráč Elbashan Rashani míče lehce dotknul rukou. Velká škoda pro hosty.

V době, kdy byla odehrána úvodní čtvrt hodina, pobídnul Kylian Mbappé kolegu Lionela Messiho, který si svoji derniéru v dresu pařížského celku přesnou trefou neosladil. Nepřipsal si ani asistenci (přesto tuhle statistiku s celkovými šestnácti jasně opanoval), protože Mbappého vychytal Mory Diaw.

Dočkal se tedy až při další akci rovněž odcházející Sergio Ramos, který uklidil na místo určení Vitinhův centr. Jak jinak, než hlavou - 1:0. Už v 18. minutě získal Galtierův výběr obří příležitost k navýšení náskoku, protože VAR potvrdil, že Alidu Seidu si při kontaktu s Achrafem Hakimim počínal v rozporu s pravidly.

Kylian Mbappé s přehledem proměnil, tudíž zaznamenal v sezoně devětadvacet gólů a pojistil si korunu pro krále kanonýrů - 2:0. V ten moment asi málokdo věřil, že úřadující mistr odejde z této partie s nepořízenou. Důležitou roli v tom nepochybně sehrála skutečnost, že už za tři minutky vymyslel Marco Verratti mizernou malou domů na svého krajana Gianluigiho Donnarummu, jenž byl u balonu o zlomek sekundy déle než Johan Gastien, který italskému brankáři zahrál na housle - 2:1.

O vyrovnání se pokusil Muhammed Cham Saračević, ale o kousek minul. Hugo Ekitike přestřelil a potom zahrál rukou ve vlastní šestnáctce Warren Zaire-Emery. Jenže Kyei poslal svou penaltu o necelý metr vedle levé tyče. V poslední nastavené minutě vyslal Muhammed Cham Saračević přízemní centr před bránu, který strážce domácí svatyně nezkrotil, čímž nabídnul stoprocentní možnost ke skórování, Mehdimu Zefanemu, který ji zblízka využil - 2:2.

Po změně stran dostal Messi míč jako na zlatém podnose od Mbappého, ale o hodně přestřelil. Argentinská superstar při dalším pokusu ztroskotala na Maximilianovi Caufriezovi, jenž stál ve správný čas na správném místě. Rozhodnutí přišlo na pořad večera v 63. minutě. Neto Borges přihrál Rashanimu, jehož centr na malé vápno usměrnil kolenem do sítě Grejohn Kyei - 2:3.

Asistent u této trefy mohl za 300 sekund skórovat sám. Jeho patičku, při které stál zády k bráně, dokázal vyrazit muž v rukavicích. V nastaveném čase se ujal rozehrávky přímého kopu Lionel Messi. Zeď přestřelil, avšak s tím Mory Diaw počítal. Clermont tedy na protivníka z hlavního města Francie vyzrál poprvé od roku 1997, kdy zvládnul na penalty osmifinálový duel v rámci Coupe de France.

Více informací k zápasu

Stade Brestois - Stade Rennes 1:2

03.06.2023 21:00

Góly: 36. Haris Belkebla (pen.) - 13. Benjamin Bourigeaud, 45+4. Benjamin Bourigeaud (pen.)

Rennes splnilo svůj hlavní cíl, a to zvítězit v bretaňském derby na půdě Brestu, aby si pevně zajistilo účast v evropských pohárech pro následující sezónu. A tříbodový výsledek mu bez ohledu na ostatní zápasy takovou výsadu ručil. Dokonce se přitom dočkalo i jedné odměny navíc, šoupnulo se totiž ještě o jedno místo dopředu, takže se kvalifikovalo do Evropské ligy.

Do karet totiž hostům nahrála skutečnost z duelu mezi Troyes a Lille, v němž Dogy neuměly urvat plný bodový zisk, takže klesly o jedno patro níže právě na úkor finálně čtvrtých Les Rennais. Ti tedy o jeden bodík LOSC předskočili, čili v pohárové Evropě budou působit o level výše. Jejich sok naopak musí vzít zavděk po konečné páté pozici Konferenční ligu.

Vstup do tohoto mače se SRFC vydařil velmi dobře. Na půdě svého lokálního rivala se ujalo vedení po třinácti odehraných minutách, to když se přímáku chopil Bourigeaud, jenž svou střelu zakroutil kolem zdi a přesně k bližší tyči. Na jeho tvrdé, skryté zakončení zareagoval zkrátka Bizot pozdě, nutno ovšem podotknout, že by s touhle střelou měla zřejmě problémy i ta největší světová brankářská esa.

Brest, již před tímto střetem bezpečně zachráněný ve francouzské nejvyšší soutěži, se dočkal vyrovnání ve 36. minutě. Le Douaron se snažil za vápnem vypálit, v pokutovém území trefil ruku škobrtajícího soupeře Traorého, a sudí Brisard tak nařídil penaltu. K ní se postavil Belkebla, který zamířil do protipohybu gólmana Alemdara.

Poslední gólové slovo v zápase si každopádně vzalo Rennes, které pak již ve druhém poločase těsný náskok neztratilo. Rovněž se dočkalo nařízení pokutového kopu, Lees-Melou totiž ve výskoku ve vlastním vápně poslal k zemi Majera, a nabídnutou možností posléze nepohrdnul Bourigeaud, jenž tak zapsal druhou trefu v utkání. Tentokráte na každý pád tu rozhodující.

Více informací k zápasu

Stade Reims - Montpellier HSC 1:3

03.06.2023 21:00

Góly: 28. Folarin Balogun - 54. Elye Wahi, 59. Arnaud Nordin, 76. Elye Wahi

Znovu se prosadili nejlepší střelci obou mužstev. Folarin Balogun sice poslal svůj tým celkově jednadvacátým zásahem do vedení, leč soupeř dokázal skóre otočit, na čemž měl podíl dvougólový Elye Wahi. Přesto Les Rouges et Blancs zakončili ročník o bod před svým přemožitelem.

V 9. minutě vyplaval na zadní tyči zcela neobsazený Balogun, který si klidně mohl míč zpracovat, jenže místo toho volil střelu z první, která se mezi tři tyče nevešla. Další zakončení v podání jednadvacetiletého forvarda už bylo gólové. Krátce před koncem úvodní půl hodiny prodloužil Thomas Foket za sebe centr od rohového praporku a Balonův volej z bezprostřední blízkosti přinesl ovoce - 1:0.

Odpovědět chtěl Téji Savanier, jehož přímý kop zeď nepřeletěl. Domácí šli tedy do druhého dějství s těsným náskokem, který mohl navýšit Marshall Munetsi. Neproměnil, a tak udeřilo na druhé straně hrací plochy. Savanier z první z hranice šestnáctky výborně nacentroval, Wahi ukázkově předskočil svého strážce a po jeho hlavičce panoval na ukazateli skóre stav 1:1.

Pět minut poté předvedl veliké zaváhání Thibault De Smet, když nabídnul stoprocentní šanci Arnaudu Nordinovi, který nepohrdnul, protože nekompromisně pálil pod břevno - 1:2. Na straně MHSC zůstával aktivní Savanier, na straně Remeše o sobě v průběhu druhého poločasu dával vědět Junya Ito, jenže se neprosadil.

Na rozdíl od Elyeho Wahiho, který se čtvrt hodiny před vypršením řádné hrací doby prosmýknul mezi obránci a střelou do protipohybu nedal Yehvannu Dioufovi příležitost zasáhnout, takže se mohl dvacetiletý mladíček radovat ze své devatenácté branky - 1:3. Zbytek utkání měli svěřenci Michela Der Zakariana plně pod kontrolou.

Více informací k zápasu

ES Troyes - Lille OSC 1:1

03.06.2023 21:00

Góly: 72. Rony Lopes - 52. Bafodé Diakité

Lille plnilo roli favorita na půdě dávno sestupujícího Troyes. A k uchování své čtvrté pozice potřebovalo naplnit papírové předpoklady. Jenže tříbodový výsledek se mu nakonec nezdařilo urvat, takže o postavení v tabulce přišlo. A nakonec mohlo být rádo, že udrželo alespoň pátou příčku, protože ho klidně mohlo předskočit Monaco. To ovšem nestačilo doma na Toulouse.

Ve finále se tedy hosté mohou v příštím ročníku těšit na účast v evropských pohárech, ačkoli na úkor Rennes, které slavilo vítězství v bretaňském derby proti Brestu, si nezahrají Evropskou ligu, nýbrž soutěž postavenou o level níže, čili Konferenční ligu. Za SRFC v sumárním účtování po třiceti osmi kolech mimochodem zaostali o jediný bod.

V prvním poločase v jeho závěru se Dogy mohly nasměrovat za výhrou díky Ang. Gomesovi, avšak ten v rámci přímého volného kopu trefil jenom tyčku. V 52. minutě již každopádně došlo na první změnu skóre. Bamba v rohu vápna u brankové čáry nějakou tu dobu přemýšlel, komu že adresuje přihrávku, až si nakonec vybral Diakitého, a jeho poněkud krkolomnější zakončení přece skončilo přesně u tyčky.

ESTAC se nicméně neloučilo s vlastními fanoušky porážkou, poněvadž v 72. minutě zaznamenalo vyrovnání. Rychlý ťukes v šestnáctce vyprodukovali Kouamé s T. Baldém a následně Rony Lopes zakroutil levačkou balón do spodního rohu brány. LOSC mělo určitě nahnáno, že by mohlo vypadnout z pozic zajišťující pohárovou Evropu pro následující ročník, naštěstí mu ale dorazily dobré zprávy kolem konečného rezultátu Knížat.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
38
27
4
7
89 : 40
85
2
RC Lens
38
25
9
4
68 : 29
84
3
Olympique Marseille
38
22
7
9
67 : 40
73
4
Stade Rennes
38
21
5
12
69 : 39
68
5
Lille OSC
38
19
10
9
65 : 44
67
6
AS Monaco
38
19
8
11
70 : 58
65
7
Olympique Lyon
38
18
8
12
65 : 47
62
8
Clermont Foot
38
17
8
13
45 : 49
59
9
OGC Nice
38
15
13
10
48 : 37
58
10
FC Lorient
38
15
10
13
52 : 53
55
11
Stade Reims
38
12
15
11
45 : 45
51
12
Montpellier HSC
38
15
5
18
65 : 62
50
13
Toulouse FC
38
13
9
16
51 : 57
48
14
Stade Brestois
38
11
11
16
44 : 54
44
15
Racing Strasbourg
38
9
13
16
51 : 59
40
16
FC Nantes
38
7
15
16
37 : 55
36
17
AJ Auxerre
38
8
11
19
35 : 63
35
18
AC Ajaccio
38
7
5
26
23 : 74
26
19
ES Troyes
38
4
12
22
45 : 81
24
20
Angers SCO
38
4
6
28
33 : 81
18

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (31)

Přidat komentář
Jason_

Lens 1 bod za parížom aké majú asi dokopy platy? maju dokopy tolko ako Mbappe?

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Shevchenko

Určitě ne

Reagovat
Manik...

Reagovat
Stannis Baratheon

Monaco teda bez evropských pohárů není

Reagovat
Stannis Baratheon

jo je

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
Ferax

Ano je, skončilo šesté... Závěr sezony se jim hrubě nepovedl a dnešek to jen potvrdil. Ben Yedder už na to sám nestačí, ten tým šel z kopce po vyřazení z Evropský ligy od Leverkusenu. Pak jako by si Knížata už nevěřily a ty výsledky taky podle toho vypadaly.

Reagovat
Stannis Baratheon

Dobře jim tak.

Reagovat
Elliasson

Bohužel ano, protože pohár vyhrálo Toulouse. Nechápu, co se stalo... :/

Reagovat
Ferax

Nezlobte se na mě, ale ta Marseille to je něco neuvěřitelného. Prohrát v lize 2x s nejhorším týmem Ligue 1 za poslední roky je fakt "tudorovský majstrštyk". Dneska absolutně bez nápadu, pomalá a čitelná hra a pak se Ajaccio ukopne z ničeho, ale za takový výkon si to Marseille zasloužila...

Jsem zvědav, co se bude dít v létě, kdo zaujme místo po Tudorovi, jestli to bude fakt ten Marcelino nebo ještě někdo jiný. Dneska jedním slovem katastrofa a to by se dalo říct taky o bránění PSG, na to jsem koukal souběžně a obrana děravá jak ementál, klidně to mohlo být pro Clermont i vyšším rozdílem.

Reagovat
Israha

Guendouzi, Veretout, Alexis Ostatní . Vlastně stylové a trefné rozloučení s tudorballem...se vším všudy, i s tím screamerem od Ajaccia, kde to zas trefil hráč, co jinak vůbec neví, jak se dávají góly. Sezona to byla zábavná, ale už je dobře, že končí. Další koukání na Kaborého zmatenost, Nunovu totální nefotbalovost, Balerdiho kiksy, Vitinhovo spalování a Malinovskiho neuvěřitelnou pomalost v práci s míčem už nějakou dobu vidět nepotřebuju. Snad se ten někdo, kdo bude trenérem příští sezonu, koukal aspoň na to, proč má smysl hrát v záloze Guenda a Veretouta vedle sebe, když už nic...a vedení, aby jim došlo, že opravdu musejí udělat vše pro to, aby ukecali na prodloužení Alexise . .

Reagovat
Ferax

Místy mě Marseille bavilo sledovat, ale i těch špatných zápasů bylo relativně dost, což rozhodlo o tom pořád ještě přijatelným třetím místě. Chce to ten kádr trochu pročistit a okysličit, prodloužit Alexise a přivést na trenérský post někoho, kdo si zase prosadí svůj účelný styl a bude to nějak vypadat.

Reagovat
Israha

Ten fotbal byl povětšinou dobrý, ale dojelo se na nízkou gólovost zálohy a křídel, nezdvojení některých klíčových postů při náročném kalendáři a Tudorův podivný favoritismus (V čem je Malinovskij lepší, než Gerson, například?) a práci s kádrem. Slušná a zábavná sezona, ale jak jsem psal nedávno...Galtier s horším Lille vyhrál titul proti silnějšímu PSG, takže zas takové poplácávání se po zádech, že 3. místo je vlastně fajn, není úplně na místě.

Reagovat
Mandanda_30

Jen o 2 body víc než loni se Sampaolim a ten skončil na 2. místě. Podle mě by si Sampaoli vedl o něco líp s tímto letošním týmem než Tudor (a to Sampaoli taky není žádnej super-trenér). Hlavně doufám, že teď přijde někdo, kterej dává tu základní 11 na základě výkonů a ne na základě chování na trenále nebo podle čeho to Tudor vůbec vybíral, protože podle výkonů a kvality to rozhodně nebylo.

Reagovat
Israha

To se špatně posuzuje. Tým se částečně poupravil Tudorovi pro jeho rozestavení, takže by se s ním Sampaolimu pracovalo hůře, navíc ten letos zle nedobře vyhořel v Seville. A upřímně asi nikdo moc nečekal, jak brutálně dobří letos budou Lens...jinak by byl Tudor v klidu druhý taky. Ta sezona sice nebyla stoprocentně úspěšná a usnout na vavřínech není třeba, ale ani nijak zlá (krom CdF) a Tudor podle mě dobrý trenér je. Jen si paradoxně myslím, že ne pro tým, co chce pracovat koncepčně, hrát poháry a postupovat v nich do jarních částí.

Reagovat
Godwinson

Obávám se, že Wahi je neudržitelný. Snad za něj alespoň dostanou kotel, což by v současné situaci mohlo být i reálné.

A strašně mě v téhle sezóně překvapil Nordin. Skvělá sezóna z jeho strany.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak on Nordin byl jeden z mála co snesl měřítko i v tehda upadajícím ASSE ne? Jsem rád že si našel odpovidajici klub v Ligue 1.

Reagovat
Israha

Je to tak. Jednu dobu jsem v něm viděl nového kapitána ASSE, na němž se bude stavět restart mentality týmu. Pro klub středu tabulky nadstandardní hráč.

Reagovat
Shevchenko

Monaco a Lyon bez poháru a za nimi nějaký Clermont to už je fakt hodně zvláštní jak je ta liga slabá že se přes ně dostanou i Holanďani. Ale Lens budu fandit

Reagovat
Ferax

Viděl jsi Clermont hrát například včera v Paříži? Hráli s nimi naprosto otevřeně a mohli jim klidně dát bůra po těch šancích, co měli. Pro Lanciers to je historicky druhá sezóna v Ligue 1 a fakt obdivuhodné, co s tím týmem dokázal Gastien udělat za tak krátkou dobu. Kyei, Muhammed Cham, Neto Borges, Seidu a gólman Diaw super výkony po celou sezónu

Reagovat
oli9

Lens jediné pozitivum letošní sezóny ve Francii

Reagovat
Ferax

Za mě Clermont taky příjemné překvapení (viz včerejší parádní výkon v Paříži) a pominu-li posledních 10 kol, tak taky Remeš. Jinak jsem zvědav, jak si Lens povedou v Lize mistrů a koho přivedou do kádru

Reagovat
Langi

Strasne paradoxni, ze Lens pravdepodobne ztratili titul v zapasech s marnym Lyonem a Nice, kde to bohuzel meli na jare za 0 bodu

No nic…jinak letos slozeni poharovych pricek super…nakonec to dopadlo nejlepe, jak mohlo a bez Monaca

Na nas Lyon jsem do budoucna hodne zvedavy…tym zcela nekonkurenceschopny soutezit o pohary, laxni herni projev, nezajimavi hraci, pod novym majitelem zaroven ocekavam i jistou ztratu vlastni identity, preci jenom, Aulas, pres vsechny jeho nedostatky, byl 100% srdcar.

Reagovat
Seydou Doumbia

Myslíš že je nějaká šance v létě přivádět hráče, kteří by měli kádr zlepšit aby se mohlo o ty poháry bojovat? Přece jen bez poháru je i Nice a Monaco, kteří do těch svých projektů šlapou daleko více peněz než Lyon.

Reagovat
Langi

já vubec nevím, co čekat...Textor je asi docela bohatej, ale taky je to primárně businessman...něco tam asi pustí, ale je otázka, jak to bude koncepčně dávat smyl...dobře si pamatuju, jak ty přestupy vypadaly, když tam řádil Juninho...Cheyrou navíc skončil, co by šéf přestupů, takže tu pozici oficiálně nedělá nikdo...no a druhá věc, kdo by k nám taky šel, když nehrajeme poháry...ten tým už moc jméno, za poslední roky, ve světě nemá, moc si nedovedu představit pro koho by byl současný Lyon zajímavá destinace bohužel...hrozně jsem si přál, aby se vrátil ten Benzema, ale s ohledem na tu Arábii a fakt, že Aulas už není, je to teď asi sci-fi...bude to hlavně boj udržet Tagliafica s Caqueretem a ty mladý kluky...Kumbedi, Lukeba, Lepenant, Barcola a Cherki jsou budoucnost a nikdo další zajímavý už tam nezbyl.

Reagovat
Seydou Doumbia

dával by benzema smysl, když tam ted řádí laca? jinak je to jak píšeš, moc zajímavých hráčů nemáme ani mít nebudeme

Reagovat
Langi

Benzema by dával smysl vždycky navíc bych je rád viděl hrát spolu...ale ted už je to spíš přání

Reagovat
Seydou Doumbia

bylo by minimálně komický vidět útok benzema-lacazette v 3-5-2 zatímco by na dalších postech byl mendes, lepenant a podobní

Reagovat
bruchy

Parádní práce Clermont. Dost jsem se bál, jak to bude fungovat bez Baya. A hle, 24 bodů nad sestupem

Reagovat
Ferax

Pascal Gastien to bude postavil na týmovosti a na organizaci hry. Defenziva ve spoustě zápasech pracovala daleko lépe než minulou sezonu, super výkony odváděl gólman Diaw a vepředu to tahal Kyei s Muhammedem Chamem. Ve středu pak pevná dvojice Gastien a Gonalons.

Za mě parádní sezóna nad očekáváním a ten včerejší výkon v Paříži byl fakt skvělý

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele