38. kolo
03.06.2023 21:00 CET
2 : 3
(2:2)

Reportáž

Lionel Messi (© AFP)

Clermont vyloupil Park princů

PSG sice dokázalo vyhrát rekordní titul, jenže ve finále to bylo pouze o jediný bodík před Racingem Lens. I v táboře Les Lanciers musí po osmatřiceti kolech panovat maximální spokojenost, protože s osmou příčkou vedení klubu před sezonou rozhodně nepočítalo.

Zásluhu na velmi kvalitním umístění měl celkem desetigólový Grejohn Kyei, který dokázal skórovat i tentokrát. Ačkoli jeho branka, kterou vsítil už po 180 sekundách hry, snahám El Chadaïlle Bitshiabua navzdory, nemohla platit, jelikož předtím se jeho spoluhráč Elbashan Rashani míče lehce dotknul rukou. Velká škoda pro hosty.

V době, kdy byla odehrána úvodní čtvrt hodina, pobídnul Kylian Mbappé kolegu Lionela Messiho, který si svoji derniéru v dresu pařížského celku přesnou trefou neosladil. Nepřipsal si ani asistenci (přesto tuhle statistiku s celkovými šestnácti jasně opanoval), protože Mbappého vychytal Mory Diaw.

Dočkal se tedy až při další akci rovněž odcházející Sergio Ramos, který uklidil na místo určení Vitinhův centr. Jak jinak, než hlavou - 1:0. Už v 18. minutě získal Galtierův výběr obří příležitost k navýšení náskoku, protože VAR potvrdil, že Alidu Seidu si při kontaktu s Achrafem Hakimim počínal v rozporu s pravidly.

Kylian Mbappé s přehledem proměnil, tudíž zaznamenal v sezoně devětadvacet gólů a pojistil si korunu pro krále kanonýrů - 2:0. V ten moment asi málokdo věřil, že úřadující mistr odejde z této partie s nepořízenou. Důležitou roli v tom nepochybně sehrála skutečnost, že už za tři minutky vymyslel Marco Verratti mizernou malou domů na svého krajana Gianluigiho Donnarummu, jenž byl u balonu o zlomek sekundy déle než Johan Gastien, který italskému brankáři zahrál na housle - 2:1.

O vyrovnání se pokusil Muhammed Cham Saračević, ale o kousek minul. Hugo Ekitike přestřelil a potom zahrál rukou ve vlastní šestnáctce Warren Zaire-Emery. Jenže Kyei poslal svou penaltu o necelý metr vedle levé tyče. V poslední nastavené minutě vyslal Muhammed Cham Saračević přízemní centr před bránu, který strážce domácí svatyně nezkrotil, čímž nabídnul stoprocentní možnost ke skórování, Mehdimu Zefanemu, který ji zblízka využil - 2:2.

Po změně stran dostal Messi míč jako na zlatém podnose od Mbappého, ale o hodně přestřelil. Argentinská superstar při dalším pokusu ztroskotala na Maximilianovi Caufriezovi, jenž stál ve správný čas na správném místě. Rozhodnutí přišlo na pořad večera v 63. minutě. Neto Borges přihrál Rashanimu, jehož centr na malé vápno usměrnil kolenem do sítě Grejohn Kyei - 2:3.

Asistent u této trefy mohl za 300 sekund skórovat sám. Jeho patičku, při které stál zády k bráně, dokázal vyrazit muž v rukavicích. V nastaveném čase se ujal rozehrávky přímého kopu Lionel Messi. Zeď přestřelil, avšak s tím Mory Diaw počítal. Clermont tedy na protivníka z hlavního města Francie vyzrál poprvé od roku 1997, kdy zvládnul na penalty osmifinálový duel v rámci Coupe de France.

Autor: Tomáš Kordík / ligue1.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Shevchenko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele