Ligue 1 souhrn - 29. kolo

15.03.2008, 18:15, aktualizováno 16.03.2008, 22:54
Komentáře a souhrny
Olympique Lyon i nadále kráčí za ziskem sedmého titulu v řadě, Monacu nedal šanci, a tak Bordeaux, které porazilo Štrasburk, stále ztrácí šest bodů. Nice vyhrálo v Métách a bude bojovat o Ligu mistrů poté, co Nancy jenom remizovalo v Sochaux, brankové hody byly k vidění v Lens, kde se proti Marseille zrodila remíza 3:3.

AS Monaco - Olympique Lyon 0:3

15.03.2008 16:00

Góly: 20. Abdul Kader Keïta, 35. Fred, 38. Abdul Kader Keïta

Olympique potvrdil svou dominanci nad francouzskou kopanou dalším parádním číslem. Tentokráte to odneslo Monaco. Vysoké vítězství 3:0 Lyonu vystřelili Fred a Keita, který se trefil dvakrát.

První šance utkání patřila hostům. To se po osmi minutách utkání dostal k míči Toulalan, který střelou z pětadvaceti metrů vyzval domácího brankáře Ruffiera k pěknému zákroku. O pár minut později měl brankář Monaca štěstí. K míči od Benzemy se probil Kallstrom a jeho střelu Ruffier s velikou námahou likvidoval. Aktivní Karim Benzema založil první gólovou akci Lyonu. To ve dvacáté minutě perfektně uvolnil Keitu, a i když byl reprezentant Pobřeží slonoviny atakován Vincentem Muratorim, dostal se k zakončení a otevřel skore utkání. O pár chvil později se do dobré šance dostal znovu Keita. Ten si naběhl na centr Bodmera a poslal ho do tyčky. Naneštěstí pro domácí se míč odrazil k Fredovi a ten zdvojnásobil vedení hostů - 0:2. A Keita ve svém skvělém představení pokračoval. Nejprve si obešel Muratoriho a poté přelobova Ruffiera. V poločase tedy svítilo na světelné tabuli 0:3.

Na začátku druhého poločasu se také konečně ozvali i domácí. To si na vysoký míč vyskočil Sergio Almiron a jeho hlavičku z čáry odvracel Kallstrom. Keita byl blízko hattricku zhruba po padesáti minutách. Jenže jeho střela nrozvlnila jen boční síť. Ke konci utkání se hosté ještě dostali do jedné veliké šance. Dva na jednoho běželi Benzema s Fredem, jenže situaci nevyřršili dobře, takže poločasové skóre už žádných změn nedoznalo.

Více informací k zápasu

FC Sochaux - AS Nancy-Lorraine 1:1

15.03.2008 20:00

Góly: 55. Mevlüt Erdinç - 82. Moncef Zerka

Souboj týmů z opačných konců tabulky skončil překvapivě remízou. A to lépe postavení hosté byli za bod ještě rádi, protože celý zápas byli horším týmem.

První šance utkání přišla až v osmnácté minutě. To si na levačku zpracoval míč Stephane Dalmat a poslal ho těsně nad břevno branky Nancy. Sochaux drželo míč častěji a dostávalo se i do dalších šancí. Dalmat si naběhl na centr Mickaela Isabeya a poslal ho směrem k brance hostů, jenže Gennaro Bracigliano byl připraven. Nancy do konce poločasu velmi udatně bránilo a vlastně domácí už k ničemu nepustilo.

Na začátku druhého poločasu se hostům jejich pasivita nevyplatila. To se v šestnáctce dostal k míči volný Erding a po souboji s golmanem hostů Braciglianem se radoval z deváté branky sezony, 1:0. O chvíli později mohlo být v Sochaux ještě veseleji. Dalmat narazil Isabeyovi, avšak jeho střelu se štěstím Braciglian chytil. Už už to vypadalo, že se hosté k ničemu nedostanou, jenže tři minuty před koncem přišel pro domácí šok. Hosté zahrávali ojedinělý rohový kop, domácí obrana sice míč odvrátila, jenže si ho našel volný Zerkovi a srovnal na 1:1.

Více informací k zápasu

FC Metz - OGC Nice 1:2

15.03.2008 20:00

Góly: 48. Miralem Pjanić (pen.) - 41. Habib Bamogo, 54. Ederson (pen.)

Nice si výhrou 2:1 v zápase s Métami udrželo šanci na spnění svého cíle. Tím je pro Nice postavení v první šestce po závěrečném kole Ligue 1. Sobotní výsledek znamená pro Nice první výhru po osmi zápasech.

V prvním poločase měli více ze hry domácí a Hugo Lloris musel několikrát ukázat, proč je hodnocen jako jeden z nejlepších brankářů francouzské nejvyšší soutěže. Nejdříve zázračně zneškodnil hlavičku Laurenta Agouaziho a poté si poradil i s další střelou stejného hráče. Méty ale svoje šance nevyužily a přišel trest. Bakari Kone dostal dlouhý pas od Roola a přihrál před branku Bamogovi, který již měl snadou pozici.

Ovšem po těsně po pauze bylo vyrovnáno. Babacar Gueye byl sražen ve vápně Llorisem a míč si vzal sedmnáctiletý Miralem Pjanic a pokutový kop s přehledem proměnil. Hráči Mét neslavili dlouho. Již o deset minut později totiž opět prohrávali. Penalta se pískala i na druhé straně po faulu Cheikha Gueyeho na Bamoga a Ederson vstřelil rozhodující branku. Nice se výhrou posunulo na páté místo, Méty zůstávají poslední a nyní je dělí od záchany již propastných patnáct bodů. Jsou tak již jednou nohou zpět ve druhé nejvyšší soutěži.

Více informací k zápasu

Le Mans UC 72 - Stade Rennes 1:1

15.03.2008 20:00

Góly: 49. Túlio de Melo - 39. Olivier Thomert

V Le Mans se zrodil další remízový výsledek tohoto kola. Pro bod si dojeli hráči Stade Rennes. O branky se postarali Tulio De Melo a Olivier Thomert.

Na začátku utkání se do šance dostali hosté. Jimmy Briand se ze strany probil do šestnáctky a své sólo zakončil střelou těsně nad. Fotbal sice ze stadionu Leon-Bollée pak na chvíli zmizel, ale vrátil se v pravý čas pro Rennes. Běžela 38. minuta utkaní, když se k volnému míči probojoval M'bia a do šestnáctky domácích poslal pěkný centr. Na něj se naběhl Thomert a s přehledem otevřel skore - 0:1. První poločas ukončil šancí domácí tým. To se k volnému přímému kopu postavil Jean Calve a jen velmi těsně ho neproměnil ve vyrovnávající branku.

Té se však v Le Mans dočkali hned po přestávce. Ale až po šanci hostů. Olivier Sorlin už překonal Peleho, jenže obránci Le Mans jej tentokrát zastoupili a zabránili zvýšení skóre. Pak už přišel gólový okamžik. Antonio Geder uvolnil De Mela, který si v souboji s brankářem Rennes Patricem Luzim poradil a srovnal - 1:1. A domácí mohli klidně vývoj utkání otočit. Jenže hlavička Hassan Yebda skončila jen na břevně. A když se ke konci utkání nechytila ani střela Thomerta, týmy se rozešly smírně.

Více informací k zápasu

FC Lorient - AJ Auxerre 1:1

15.03.2008 20:00

Góly: 74. Rafik Saïfi - 73. Jean-Sébastien Jaurès (pen.)

Přesně podle očekávaní skočnil souboj mezi Lorientem a Auxerre. O remízu 1:1 se svými trefami postarali Rafik Saďfi a Jean-Sebastien Jaures.

První šanci utkání měli domácí. Christophe Jallet vyslal do šance Marama Vahiruu, který po uvolnění ostrou střelou vyzkoušel pozornostl brankáře Auxerre Remy Rioua. O pár chvil později domácí Ulrich Le Pen centrem našel Saifiho a ten hlavičkoval naneštěstí pro domácí jen do břevna. Ten samý hráč zkoušel o něco později štěstí nohou. Tentokráte jeho střela skončila těsně vedle tyčky. Tím ukončil i první poločas.

Na začátku toho druhého se k voleji dostal volný Le Pen a jeho pěknou střelu parádně kryl Riou. I přes tlak domácích se jako první radovali hosté. To domácí brankář Fabien Audard nedovoleně zastavil průnik Daniela Niculaea a kopala se penalta. Tu bez problémů proměnil Jaures - 0:1. Jenže radost hostů měla jepičí život. O minutu později se totiž na druhé straně uvolnil Saifi a po centru Morela tentokráte Rioua překonal - 1:1. Na konci zkoušel štěstí Christophe Jallet a když branku netrefil skončilo utkání nerozhodně 1:1.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - Toulouse FC 0:0

15.03.2008 20:00

Góly: -

Saint Etienne chtělo zíkat v sobotním zápase s Toulouse své třetí vítězství z posledních čtyř zápasů. Toulouse si ovšem na půdu Les Verts přijelo viditelně pro bod, který si za bezbrankovou remízu nakonec i odvezlo.

Saint Etienne se side snažilo hrnout do útoku, ovšem velice dobře organizovaná obrana Toulouse toho domácím příliš nedovolila. Pascal Feindouno a Dimitri Payet své šance nezužitkovali. Domácí si hodně pomáhali jednoduchými dlouhými míči na Bafetimbi Gomise, ovšem ten neměl téměř žádnou podporu od záložníků a tak se v soubojích s obránci Toulouse mořil sám, a proto si Saint Etienne nevytvořilo žádnou stoprocentní brankovou příležitost. Zmar Les Verts dokumentoval čtyři minuty před koncem Moustapha Sall, který viděl červenou kartu za likvidační faul na svého bývalého spoluhráče Heritu Ilungu.

Výsledek znamená pro Toulouse další bod k dobru v boji o záchranu. Naopak domácí s výsledkem spokojeni být nemohou.

Více informací k zápasu

Lille OSC - SM Caen 5:0

15.03.2008 20:00

Góly: 34. Stephan Lichtsteiner, 44. Yohan Cabaye, 62. Yohan Cabaye (pen.), 87. Pierre-Alain Frau, 90. Stephan Lichtsteiner

Po výhře nad Racingem Lens nabídlo Lille divákům dobrý fotbal i v utkání s Caen. Nováčka Ligue 1 vyřídilo na svém stadionu v poměru 5:0. Tento výsledek znamená pro domácí celek posun již na sedmé místo v tabulce.

Před zápasem dělil oba celky v tabulce pouze jeden gól ve skóre, a proto se očekával spíš vyrovnaný zápas. Jenomže od úvodních minut sobotního utkání bylo vidět, že Lille hraje o mnoho lépe. Caen se štěstím přečkalo úvodní tlak, kdy měl obrovskou šanci na skórování Kevin Mirallas, ale deset minut před koncem prvního poločasu se již domácí radovali. Ludovic Obraniak způsobil svým přímým volným kopem velký chaos v pokutovém území hostů, brankář Benoit Costil vyrazil míč pouze na nohu Stephane Lichtsteinera, který poslal Lille do vedení. Kouč Claude Puel vypadal, že je spokojen s poločasovým výsledkem, ovšem to ještě nebylo vše. V nastaveném čase první půle se krásně opřel do míče Yohan Cabaye a bylo to 2:0.

Definitivní rozhodnutí zápasu přišlo v čtyřiašedesáté minutě. Brankář Caen Costil fauloval ve svém vápně Mirallase a nejen, že rozhodčí nařídil pokutový kop, ale navíc Costila poslal předčasně do sprch. A protože Caen využilo ve snaze o zvrat všech tří střídání o poločasové přestávce, musel si rukavice navléknout útočním Lilian Compan. První, co v nové roli udělal, bylo to, že lovil míč ze sítě po proměněné penaltě od Cabayeho. V závěru zápasu se ještě jednou trefil Lichtsteiner a také střídající Pierre-Alain Frau. Lille zničilo Caen 5:0.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Valenciennes FC 1:1

15.03.2008 20:00

Góly: 81. Pauleta - 52. Marcos Cearà (vl.)

PSG se stále trápí. Ani v dalším domácím zápase nepřišlo vítězství, tentokráte si z Paříže veze bod Valenciennes. Přestože obě branky v zápase vstřelili hráči PSG. Ceará se narozdíl od Paulety trefil do vlastní sítě.

První šanci utkání měl navrátilec Pauleta. Ten si naběhl na centr Rothena, ale jeho nebezpečnou hlavičku pěkně hostující brankář Nicolas Penneteau s námahou zlikvidoval. Ve 20. minutě se ukázali i hosté. Slovák Filip Šebo si naběhl na centr Geoffrey Doumenga, jenže jeho pokus Mickael Landreau parádně chytil. Hned nato se na druhé straně dostal do šance aktivní Pauleta, javšak na cestě ve skorování mu znovu stál Penneteau.

Na začátku druhého poločasu se do dobré šance probil domácí bek Yepes. V šestnáctce dostal k hlavičce a jeho pokus odvracel domácí bek Chelle. A poté přišel v Parc des Princes šok. Steve Savidan centroval z volného přímému kopu před branku PSG a Ceará jej nešťastně nasměroval do vlastní sítě - 0:1. Ceará mohl nešťastný okamžik rychle napravit. Sám se totiž probojoval do šestnácky, jenže míč dobře nenasměroval a tenprovětral jen boční síť. Ke konci utkání se však domácí vyrovnání dočkali. Střídající Williamis Souza centroval a portugalský hrot PSG Pauleta jej usměrnil za Penneteauova záda. Konečný výsledek 1:1.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Racing Strasbourg 3:0

16.03.2008 18:00

Góly: 28. Henrique, 42. Henrique, 75. Fernando Cavenaghi

Bordeaux dokázalo v nedělním zápase vyhrát snadno 3:0 nad Štrasburkem, a udrželo si tak náskok na druhém místě Ligue 1 a ani Olympique Lyon se zatím nevzdálil tak, aby ho Girondins nemohli dostihnout.

Hráči Bordeaux šli do utkání s vědomím vysoké porážky od Lyonu z minulého týdne. Když navíc tým Alaina Perrina vyhrál v sobotu 3:0 s Monakem, bylo jasné, že pokud si Girondins chtějí udržet s lídrem kontakt, musí doma bezpodmínečně vyhrát zápas se Štrasburkem. První poločas utkání patřil jasně domácím a nebýt brankáře Stéphane Cassarda, mohlo Bordeuax slavit úvodní branku hodně brzy. Ani Cassard ovšem nestačil v sedmadvacáté minutě na hlavičku Henriqueho, který otevřel skóre. Když už zbývalo do přestávky pouze pár minut, zopakoval si Henrique svoji gólovou radost po další střele hlavou.

Ve druhém poločase byl opět nejvíce vidět Cassard, zneškodnil pokus Marouane Chamakha, ovšem Cavenaghi si poté již věděl rady a stanovil konečné skóre na 3:0 pro Bordeaux.

Více informací k zápasu

RC Lens - Olympique Marseille 3:3

16.03.2008 20:55

Góly: 56. Toifilou Maoulida, 66. Kader Mangane, 73. Loïc Rémy - 25. Samir Nasri, 29. Benoît Cheyrou, 89. Djibril Cissé

Šest branek padlo v divokém zápase mezi Racingem Lens a Marseille. Hosté po prvním poločase vedli 2:0, domácí dokázali během sedmnácti minut druhého poločasu skóre otočit ve svůj prospěch. To ale nebylo z utkání všechno, definitivní tečku udělal 60 sekund před koncem Cissé, který rozhodl o konečné remíze 3:3.

Hosté vstoupili do utkání skvěle, už po půlhodině vedli rozdílem dvou branek a osud zápasu měli pevně ve svých rukou. Ve 24. minutě poslal Marseille do vedení Nasri, druhý zásah přidal o tři minuty později Cheyrou.

Domácí fotbalisté snížili na rozdíl jednoho gólu po deseti minutách druhého poločasu, když se trefil Maoulida. O chvíli později Racing dokonce vyrovnal na 2:2 zásluhou Manganeho. Pohádkové vedení strhl na stranu Lensu dvacet minut před koncem utkání Remy, ale Marseille se nevzdala a pár sekund před závěrečným hvizdem rozhodl o dělbě bodů Cissé.

Marseille patří čtvrtá příčka a zisk 46 bodů, Lens se pohybuje jen dva body nad sestupovým pásmem. Jedenačtyřicet tisíc diváků tak mohlo odcházet do svých domovů spokojeno. Utkání sice vítěze nemělo, ale v nedělním podvečeru jednoznačně vyhrál útočný fotbal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon29194658:2661
2.Girondins Bordeaux29167651:3055
3.AS Nancy-Lorraine291213432:1949
4.Olympique Marseille291210742:3146
5.Olympique Nice291013626:2143
6.Le Mans UC 72291261133:3642
7.Olympique Lille29815633:2439
8.FC Lorient29912824:2839
9.Valenciennes FC291081133:2838
10.Stade Rennes291081130:3438
11.AS Saint-Etienne291071230:3037
12.AS Monaco291071229:3337
13.AJ Auxerre291071226:3637
14.Stade Caen29991129:4136
15.Racing Strasbourg29981229:3335
16.Racing Lens298101133:3634
17.Paris Saint-Germain297111125:3032
18.FC Sochaux297111126:3432
19.Toulouse FC296121125:3330
20.FC Metz29461920:5118

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Olympique jede doufám,že si ten titul pohlídají,když už vypadli z LM

jinak je docela znát,že jim odchod Baroše prospěl,Fred zase chytil formu

Reagovat
smazaný uživatel

Že by nám PSG sestoupilo?

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel asi jo :D přitom kádr mají na to aby hráli minimálně střed :( jinak Bordeaux

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele