Ligue 1 - preview 8. kola

02.10.2010, 09:59, aktualizováno 03.10.2010, 08:49
Previews
Paříské Saint-Germain i Lille se mohou posunout až na pozice zaručující pohárové pozice, ve svých domácím zápasech ale potřebují potvrdit roli favorita proti Nice, respektive Montpellieru. Večer se pak ve šlágru kola utkají Rennes a Toulouse a oba týmy mají možnost jít do čela tabulky...
Paris Saint-Germain - OGC Nice  (neděle 17:00)
Již pět zápasů v řadě drží pařížské SG neporazitelnou sérii. Naproti tomu Nice se po dobrých úvodních zápasech navrátilo do starých kolejí a prohrálo již potřetí v řadě.

Tým Antoina Kombouarého vše začal vysokým vítězstvím 4:0 nad podprůměrným Arles. Následoval veletěžký zápas Evropské ligy ve španělské Seville - zde PSG překvapilo a domů si odvezlo cennou výhru 1:0. V Ligue 1 pak přišla bezbranková remíza s Rennes a následně výhra v Lens. Svůj úspěšný běh pak Pařížané prozatím zakončili proti ukrajinskému celku Karpaty Lvov, jenž v evropských pohárech zaslouženě porazili o dvě branky.

Tmavěmodrým se povedl hned start do utkání, již ve čtvrté minutě zajistil domácím vedení obránce Christophe Jallet. Po čtvrthodině hry navýšila náskok svého týmu letní posila Nene. PSG je tak jasným lídrem skupiny J, v dosavadních dvou zápasech zatím ani jednou neinkasovalo, na své soupeře má náskok tří bodů.

"Toto vítězství nám opravdu hodně pomohlo. Máme hned vyšší sebevědomí a lepší náladu. Nemáme již teď pochybnosti o svých schopnostech, všichni si ohromně důvěřujeme. Máme opravdu skvělý potenciál. Je to již pět zápasů, v nichž jsme neobdrželi ani jednu branku. Naopak docela často se dokážeme prosadit. Hrajeme tak dobře na všech pozicích. Čtvrteční výhra nám hodně pomohla, můžeme se soustředit již pouze na ligové utkání," řekl pro deník L'Equipe francouzský reprezentant Guillaume Hoarau.

Domácí by mohla povzbudit také zpráva o zdravotním stavu Ludovica Giulyho. Zkušený záložník, jenž musel minulému zápasu přihlížet pouze z tribuny kvůli poraněnému koleni, by se již mohl vrátit do sestavy.

To na druhé straně mají větší problémy se zraněními. Kvůli neideálnímu zdravotnímu stavu do utkání s jistotou nezasáhne David Hellebuyck a Eric Mouloungui. Malijský obránce Drissa Diakite je suspendovaný. Nejistý je také start Anthonyho Mouniera, který v pátek opustil trénink kvůli problémům s přitahovačem.

Hosté jsou tak pro toto utkání jasnými outsidery. Po solidním vstupu do sezony, kdy přes jeden měsíc drželi solidní sérii bez prohry, totiž přišly hned tři porážky v řadě. A ne ledajaké. V polovině září si na OGC smlslo Sochaux, jenž svého soupeře převálcovalo jasně 4:0. Následovalo vypadnutí z Coupe de la Ligue a naposledy domácí porážka s Rennes. Nice je tak po sedmi kolech s devíti body na jedenácté příčce.

"Samozřejmě nikdy není příliš příjemné, když prohráváte. Ale tým si musí také ujasnit, proč nefunguje to, co ještě před pár týdny fungovalo. Neztratili jsme své naděje, stále máme na čem stavět. Jsem si jistý, že náš tým ještě odpoví. A kde jinde než v Parku princů?" ptal se na oficiálních webových stránkách kouč Eric Roy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.60 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - Montpellier HSC  (neděle 17:00)
Dva jedenácti bodové celky se střetnou v nedělním utkání francouzské nejvyšší soutěže. Lille vstupuje do utkání s rozporuplnou náladou, sice si v průběhu týdne dokázalo připsat své první body v Evropské lize, v Genku ale určitě pomýšlelo na vyšší bodový zisk. Montpellier chce navázat na skvělé představení, které předvedl proti Arles.

Svěřenci Rudiho Garcii konečně také zabodovali v Evropské lize, když z belgického Genku přivezli remízu 1:1. Povzbuzeni tímto výsledkem bude LOSC určitě pomýšlet na prodloužení své skvělé ligové série - v novém ročníku totiž ještě ani jednou nezakusil pachuť porážky. Něčím takovým se může pochlubit již pouze Rennes.

Přesto to ale nestačí na lepší než sedmé místo - Garciův výběr totiž zvítězil pouze dvakrát, remizoval pětkrát. A zkušený kouč tak doufá, že jeho tým konečně začne předvádět také tříbodové výkony. A v tabulce se posune na pohárové příčky.

"Zápas v Montpellieru je opravdu velice důležitý. Pokud se nám podaří doma zvítězit, mohli bychom se v tabulce posunout na velice slibné pozice. Každý hráč musí podat co nejlepší výkon, pokrýt svou plochu na hřišti. Pro dobro týmu, ne pouze pro sebe. Je naprosto úžasné, že jsme po sedmi zápasech ještě ani jednou neodcházeli ze hřiště jako poražení. Ale nyní budeme doufat, že se nám podaří víc, než pouze prodloužit tuto skvělou sérii," říkal manažer domácích Garcia.

Domácí také jistě potěší návrat věčně zraněného kanonýra Tulia De Mela, nejistý je ale start Francka Beriy, jenž má problémy s kotníkem. Nemocní jsou pak Ludovic Obraniak s Idrissou Gueyem.

Se stejným bodovým ohodnocením do tohoto zápasu vstupuje Montpellier, překvapení uplynulé sezony se ale rozhodně nedaří jako v předešlém ročníku. Skóre 6:6 snad mluví za vše. Méně branek zatím nastřílelo pouze tragické Arles. A přesně polovinu těchto branek si svěřenci Reneho Girarda připsali právě v minulém kole proti Arles.

Toto vítězství ukončilo sérii dvou porážek v řadě, Montpellier tak jistojistě nyní bude čekat na inverzi této řady. Hostům ale bude v utkání chybět Xavier Collin, jenž byl pro nesportovní chování v zápase s Arles potrestán na tři utkání.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.67 - 3.40 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Toulouse FC  (neděle 21:00)
Vězte nebo ne, tenhle souboj bude bojem o možné první místo v tabulce. Možná byste to před sezónou neřekli, ale Rennes s Toulouse jsou aktuálně na druhé a třetí příčce. Pokud jeden z těchto týmů vyhraje, může se dostat do čela před aktuálního lídra ze St. Étienne, který v sobotu nedokázal vyhrát nad Marseille. Bod nic neřeší, oba by zůstaly tam, kde teď jsou.

Copak Rennes, od toho se dobré výsledky tak trochu čekaly, vždyť před sezónou tento klub investoval miliony eur do nových posil, které se zatím vyplácí. Toulouse však poslední ročník nevyšel úplně podle představ, takže se letos mělo také spíše pohybovat okolo klidného středu tabulky. Hosté však mají na kontě jen jednu porážku a to navíc od vedoucího celku St. Étienne.

FCT, jenž naposledy uhrálo dvě remízy, je zatím spokojeno a potvrzují to i slova obránce Daniela Congrého. "Sebrali jsme docela dost bodů," pokyvoval spokojeně hlavou. "A nejen s nimi jsme spokojeni, i naše kvalita hry je dobrá. Pravda však, že ty nejtěžší zkoušky ještě přijdou. Musíme dobrou výkonnost dokazovat pořád, Rennes pro nás bude dobrý protivník."

Hosté budou postrádat gólmana Peleho, který má stále problémy s krevním oběhem, Pentecoteho pořád pobolívá koleno a Mbengue je kvůli poraněnému stehnu rovněž mimo hru. Pro domácí je dobrou zprávou zdravotní stav záložníka Fabiena Lemoineho. Ten sice na Toulouse připravený ještě nebude, ale jeho zranění nevypadá nakonec tak vážně jak se předpokládalo.

Třiadvacetiletý Lemoine si před měsícem v utkání s Nancy poranil ledvinu, kterou mu doktoři museli dokonce vyjmout. V polovině října se však může prý vrátit zpět k tréninku. "V tuto chvíli jde všechno dobře, jen doufám, že to bude pokračovat," říkal. "Nemůžu se dočkat toho pocitu, až znovu zažiji tu atmosféru v kabině."

Kromě Lemoineho bude chybět Rennes, které za sedm kol jako jediné zatím v Ligue 1 nepohrálo, ještě Fanni a Apam. "Musím si odpočinout na další týden nebo dva. Pak začnu dělat nějaké cviky v tělocvičně, aby si nohy zvykly zase na sport," pokračoval Lemoine. "Uvidíme, jak to moje tělo bude zvládat. Pak až posoudíme."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.20 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Sochaux - RC Lens  (sobota 19:00)
Lens se do nejvyšší francouzské soutěže vrátilo minulou sezónou a v ní nemělo moc problémů, aby se staralo o nějaké boje o záchranu. Jenže vstup do sezóny nevyšel svěřencům kouče Jeana-Guye Wallemmeho moc dobře a nyní se nachází až na předposledním místě tabulky. O body si to teď rozdá se Sochaux, kam v 8. kole zajíždí.

Ne že by na severu Francie po zisku pouhých pěti bodů nějak zvlášť panikařili, klub však přece jenom začal trochu jednat a do obrany, která zatím hodně skřípe a je po beznadějně posledním Arles-Avignon druhá nejhorší v Ligue 1, přivedl jednu starou dobrou známou posilu a tou je odchovanec Franck Queudrue.

V mládežnických letech hrál za Lens a i poté v kategorii dospělých, než se na dlouhých devět let usadil v Anglii. Tam prošel Middlesbrough, Fulhamem, Birminghamem City a Colchesterem United. Queudrue přišel do staronového prostředí jako volný hráč, jelikož Birmingham City mu v létě neprodloužil smlouvu.

Dvaatřicetiletý Francouz je za aktuální angažmá pochopitelně rád. "Lens je klub mého srdce. Začal jsem tady svou kariéru a chci jí tady také ukončit. Ale nepřišel jsem sem odejít předčasně do důchodu. Chci něco vyhrát," uvedl. "Mám na Lens hezké vzpomínky. Je to rodinný klub, který dodržuje svoje hodnoty. Rozrostl se a je teď o dost větší."

Franck Queudrue může hrát prakticky na jakékoli pozici v defenzivní čtyřce. Současná obrana hostů pouští v průměru dva góly na zápas. "Vidím v kabině, že tým kvalitu má. Během utkání si příležitosti tvořil v pohodě. Zatím se prostě nedostavil úspěch," myslí si. "Nemám starosti o budoucnost klubu. Jednou se štěstí otočí a my budeme hrát s větší jistotou. Je totiž jen málo věcí, které nám chybí."

Domácímu Sochaux se uplynulý týden příliš nepovedl. Naposledy v lize podlehl venku Marseille a o pár dní dříve vypadl z Ligového poháru kvůli porážce 0:2 doma s Bastiou. V tabulce je ještě v horní polovině tabulky na desátém místě. Zajímavostí je, že společně s Marseille má se třinácti vstřelenými brankami nejlepší útok Ligue 1.

Hostům bude chybět zraněný Sow, který má zdravotní problémy s nohou, start Boukariho a Chelleho je nejistý. Sochaux postrádá Mikariho, jenž laboruje s poraněným kotníkem, a gólmana Richerta, jehož do hry nepustí špatné koleno, Maurice-Belay je však po zranění kotníku vyléčen a na Lens bude plně připraven.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.10 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Valenciennes FC - SM Caen  (sobota 19:00)
Není důvod k panice. To říká manažer Valenciennes poté, co jeho mužstvo herně i výsledkově strádá a je pouze dva body nad hranicí sestupu. Dnes navíc do Valenciennes zavítá rozjetý nováček z Caen.

Červeným se sice vydařila úvodní tři utkání ligové sezony, vstup do nového ročníku se ale týmu Philippeho Montaniera příliš nepovedl. V minulém utkání dokonce podlehl Brestu a propadl se již na šestnáctou pozici. A nyní čeká VA další nováček francouzské nejvyšší soutěže - Caen, za nějž Montanier během své brankářské kariéry hrál hned dvakrát.

Čerstvý mistr Ligue 2 vstoupil do nejvyšší ligy jako uragán a smetl dva favority na zisk titulu - Lyon a Marseille. Montanier ale zůstává optimisticky naladěn. "Nejdůležitější je zůstat soustředěný na hru a, i kdyby se dělo cokoliv, body normálně přijdou. Potřebujeme bodovat, ale nejsme v krizi. Nejsme pochopitelně spokojení se svou pozicí a pokusíme se udělat vše pro to, abychom ji vylepšili."

"Je těžké hrát s takovým soupeřem, jako je Caen. Je to opravdu inteligentní mužstvo, ale my hrajeme doma a potřebujeme vyhrát," říkal Montanier, jehož může potěšit návrat několika marodů. Do sestavy se vrací Jose Saez, Remi Gomis i Milan Bisevac. Fit je i Benjamin Angoua, ten ale nehrál soutěžní utkání dva měsíce. Do plného tréninku se zapojil i Carlos Sanchez.

Caen neprohrálo ve svých třech předešlých zápasech, v minulém zápase uhrálo cennou remízu s Bordeaux. Stále se tak pohybuje na špici tabulky, momentálně mu s dvanácti body patří čtvrtá pozice, na vedoucí Saint-Étienne ztrácí čtyři body. Vzhledem ke své skvělé formě a pozici v tabulce jsou tak hosté favority pro toto utkání, obránce Gregory Tafforeau ale vyloučil jakékoliv spekulace o možném podcenění.

"Je naprosto jednoznačné, že to bude nesmírně těžký zápas. Budeme se měřit s týmem, který je přibližně na stejné úrovni jako jsme my. Tyto zápasy vypadají na papíře vcelku jednoduše, ale ve skutečnosti bývají nejtěžší," řekl pro www.smcaen.fr.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 2.95 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Nancy-Lorraine - Olympique Lyon  (sobota 19:00)
V lize nic moc, nicméně v Evropě excelentní. To je Lyon v posledních sezonách. A nejinak je tomu i nyní. Zatímco v Lize mistrů zatím l'OL sbírá body jako na běžícím páse, s lize zatím sběr fláká. Ze sedmi utkání získal pouze pět bodů a dokonce na sestupových pozicích. To vše před důležitým utkáním na umělém povrchu s Nancy.

Nejdříve padlo Schalke, naposledy pak Hapoel Tel-Aviv. Z Izraele si tým Clauda Puela přivezl cenné vítězství 3:1 a po tomto výsledku by byl obyčejně považován proti Nancy za velikého favorita. Nicméně Lyon v Evropě a Lyon ve Francii je až neuvěřitelný rozdíl. Zatímco na evropské scéně je na hřišti jedenáct odhodlaných bojovníků, na francouzských polích se plouží spíše jedenáct unavených veteránů.

Také to znamená velice špatný start do nové sezony - ze sedmi zápasů jediná výhra (a to ještě tím nejtěsnějším rozdílem s podprůměrným Arles) a dvě remízy. Poslední dva zápasy pak dopadly katastrofou. Nejdříve čekal Olympiqueu konkurent z boje o titul i pohárovou Evropu - Bordeaux. A l'OL zklamalo, prohrálo dokonce o dvě branky. Minulé ligové představení, veliké a jubilejní sté derby se Saint-Étienne, taktéž slavně nedopadlo. Saint-Étienne dokázalo v Lyonu triumfovat po několika letech, jedinou branku vstřelil famozní Dimitri Payet.

"Tohle je s jistotou nejtěžší utkání tohoto týdne," říkal Puel. "Je to pro nás obtížné, jelikož hrajeme ve dvou soutěžích zároveň. V lize je to pak složité, soupeř má vždy o něco víc času se na vás připravit, Liga mistrů je navíc pochopitelně velice lákavá příležitost pro všechny hráče i pro celý tým. Bude to těžké," dodal.

Proti ale mluví statistiky lorrainského celku. Nancy ještě ani jednu nebodovalo na domácím umělém povrchu, dokonce se mu ještě nepodařilo vstřelit jedinou branku. "Doufám, že se nám podaří prodloužit jejich špatnou domácí sérii. Jednou ale tyto statistiky musí skončit, nás tak čeká převelice těžký úkol."

Lyonu se před tímto utkání vrací do sestavy několik hráčů. Konečně je zdráv kanonýr Lisandro Lopez, návrat hlásí i Cris, Cesar Delgado a Jean Makoun. Po dvou brankách v síti Tel-Avivu ale není jistý start Michela Bastose, jenž se v týdnu poranil. Suspendovaný je Anthony Reveillere.

"Lyon sem přijede a bude chtít odčinit nepovedené představení s ASSE. Ale i tým jako Lyon má nějaké slabiny. Bude to zajímavý zápas, který nás opět prověří," říkala letní posila domácích Alexandre Cuvillier. Jeho mužstvo zatím patří k nejlepším venkovním celkům, mimo své hřiště ještě neprohrálo a nasbíralo zde svých celkových osm bodů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.10 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AS Monaco - Stade Brestois  (sobota 19:00)
Minulý týden Monako poprvé v sezóně utrpělo ligovou porážku. V Lorientu mu srazila vaz branka domácího Kitambaly z 89. minuty, díky které knížecí klub prohrál 1:2. Vrátit se zpět do starých kolejí nebude podle kouče Guye Lacombeho vůbec nic snadného. Proti jeho týmu se navíc postaví Brest, ač nováček ligy, tak s jedenácti body na hezkém osmém místě.

Brest, za který působí i Češi Mario Lička a Tomáš Mičola, prohrál ze sedmi zápasů jen dvakrát, a to ještě v Lyonu a Toulouse. Jinak v lize z posledních čtyř kol třikrát vyhrál, vyloupil Cean i Nancy a naposledy doma skolil Valenciennes 1:0. "Trenér Dupont tam prostředí Ligue 2 dobře zná, takže v Ligue 1 hraje jeho tým hodně bez zábran," povídal o protikolegovi monacký Lacombe.

Monacký stratég nečeká nic lehkého. "Brest nebude snadno k poražení. Sice hraje uvolněně, ale s velkým závazkem. Mužstvo je také od loňska na vzestupu. Páteř tohoto týmu společně s vysokou pracovní morálkou nováčků mu přidává dost na hodnotě," myslí si. "Budeme muset hrát přímo až do samotného konce - opak toho, co jsme hráli proti Lorientu."

Domácím kvůli červené kartě z posledního utkání chybí Puygrenier a také Adriano, veterán Bonnart ale konečně může debutovat v novém klubu, Alonso se naopak může po zranění vrátit zpět do sestavy. Start pětice Costa, Traoré, Haruna, Muratori a Mangani je nejistý. Brest postrádá stopera Dafa a Ferradžův start je s otazníkem, jelikož toho trápí bolavé koleno.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.10 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Arles-Avignon - AJ Auxerre  (sobota 19:00)
Ačkoli se to na první pohled nezdá, Arles a Auxerre nemají společné pouze počáteční písmeno. Oba dva celky navíc vstoupily do sezony opravdu otřesně a po sedmi kolech ještě nemají na svém kontě jediné vítězství.

Hůře z obou celků na tom je nováček z Arles, který útočí na "rekordy" Ligue 1 - z dosavadních sedmi zápasů zatím nezískal jediný bod, z kolonky skóre se na ně mračí nepříjemné číslice 3:16. A jelikož se týmu nedařilo ani v Coupe de la Ligue, kde vypadl na domácím hřišti s Caen, se svou, ještě nedávno stálou, pozicí se musel rozloučit manažer Michel Estevan, jenž dotáhl mužstvo do první ligy.

Jeho nástupcem se stal bývalý kouč například Bastie či Bosny a Hercegoviny - Faruk Hadzibegic. A nejen on, ale také brankář Vincent Planté, jenž je v klubu na ročním hostování ze Saint-Étienne, věří, že tým si konečně připíše svou první výhru či alespoň první body.

"Je jedno, jestli budeme hrát s Auxerre, Lyonem nebo jiným mužstvem. Prostě musíme co nejdříve vyhrát. A zvlášť před domácím publikem. Musíme to udělat pro své příznivce, vždyť pro ně je to také velice těžké. Chce to především zlepšit své slabiny a ukazovat své přednosti. Máme v týmu několik silných individualit a nyní se tyto osobnosti konečně začínají přetvářet v sourodé mužstvo," myslí si zkušený brankář a dodává, "To je očividné. Jenom to prostě zatím není vidět na výsledcích."

Na první ligové vítězství si ale brousí zuby také v Auxerre - a proti komu jinému by obyčejně se pomalu rozjíždějící stroj měl sebrat všechny body než proti bezzubému nováčkovi z Avignonu? Tým Jeana Fernandeze zatím v sedmi zápasech získal pět bodů - a to za stejný počet remíz. A kdyby se někdo chtěl koukat na výsledky AJA s růžovými brýlemi, může si přeci jen říkat, že jeho mužstvo zatím na domácí půdě nebylo poraženo.

Pokud tedy nepočítáme milionovou Ligu mistrů, do které se francouzský celek dostal překvapivě na úkor miliardářského zenitu Petrohrad. V minulém zápase totiž do malého městečka zavítal tým známý a obdivovaný po celém světě - Real Madrid. A přestože se modří rozhodně nevzdali předem a srdnatě bojovali, nakonec uhráli pouze přijatelnou prohru 0:1.

"Hrát ve dvou soutěžích zároveň je ohromně náročné. Celý náš tým se to zatím pouze učí. Musíme být koncentrovaní na obě dvě soutěže. Jeden den hrajeme na přeplněném San Siru a o pár dní později hrajeme před poloprázdným Stade Abbe-Deschamps. Motivace holt není stejná, ale každé zaváhání je okamžitě potrestáno," je si vědom manažer hostů Fernandez.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 2.95 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Girondins Bordeaux - FC Lorient  (sobota 19:00)
Podobně jako všem favoritům francouzské ligy i Bordeaux se začátek sezóny nepovedl podle představ. Výsledky z posledních deseti dnů ale naznačují, že se nyní možná blýská na lepší časy. Ligová výhra nad Lyonem, postup do dalšího kola Ligového poháru přes Nancy a remíza na půdě čtvrtého Cean jsou toho důkazem. Jak to bude proti Lorientu?

Les Merlus patří k nejnepříjemnějším a nejnevyzpytatelnějším soupeřům Ligue 1. Loni skončil tenhle malý klub s jedním z nejmenších rozpočtů na skvělém sedmém místě, a ačkoli jsou nyní až v dolní polovině tabulky, Bordeaux by je nemělo podceňovat. "Je to organizované mužstvo, hraje klasickým systémem 4-4-2," ví domácí trenér Jean Tigana o svém protivníkovi.

A stačí se jenom zahledět do tabulky. Vždyť Bordeaux má vlastně na kontě stejný počet bodů jako Lorient, jen o jeden jediný puštěný gól méně je o příčku výše. "Mají Kevina Gameira, účinnou zbraň do útoku, a i Lynel Kitambala začal skórovat," vyjmenoval Tigana největší hrozby. "Musíme získat tři body. Je velmi důležité udržet si formu."

Bordeauxský trenér možná ještě nebude moci počítat s obráncem Marcem Planusem, i když ten už je po zranění zpět v tréninkovém režimu. Jak to s ním před osmým kolem vypadá? "Když se ho zeptám, jestli chce hrát, automaticky mi řekne, že ano," prozradil Tigana. "Musíme si o tom prostě znovu popovídat."

Hosté možná chtěli trochu více, než jen dvě výhry za sedm zápasů. Snad jim psychicky více pomůže ta poslední z domácího prostředí nad Monakem. "Tam se ukázalo, že máme velkou kvalitu," zářil spokojeností trenér Christian Gourcuff. "Musíme však být opatrní, mužstvo je pořád nestabilní. Ale když zopakujeme výkon, jaký jsme předvedli proti Monaku, nebudu mít mnoho starostí."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.30 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - Olympique Marseille  (sobota 21:00)
Určitě se nečekalo, že St. Étienne, poslední dvě sezóny houževnatě se zachraňující celek, bude po sedmi kolech v čele Ligue 1. Takže jeho další soupeř, kterým bude obhájce titulu z Marseille, se má na co těšit. Nejenže Les Verts zatím doma neztratili ani bod, ale hlavně se jim určitě ještě více zvedlo sebevědomí po poslední výhře ve slavném derby na půdě Lyonu.

Šestnáct dlouhých let nevyhrálo St. Étienne na lyonském stánku Stade de Gerland. Až v posledním ligovém kole díky brance nejlepšího střelce francouzské ligy a hrdiny utkání Dimitrie Payeta konečně ukončilo tuhle nelichotivou historickou statistiku. Lyon je jeden z gigantů Francie. Nyní na domácí čeká ten druhý - Olympique Marseille.

Asistent trenéra Alain Blachon si na současnou formu svého týmu stěžovat nemůže. "Hrajeme v dobrém tempu," potvrdil spokojenost se ziskem šestnácti bodů. Ale jen o bod zpátky je druhé Rennes a o další kousek třetí Toulouse, takže k udržení svého postavení lídra je samozřejmě potřeba dál získávat dobré výsledky.

Les Verts ale své cíle nemění. "Výzva je pořád stejná: získat minimálně 42 bodů v co nejkratším čase a zachránit se," nemyslí Blachon na žádné veleúspěchy. "Ze šatny cítíte, že nikdo z hráčů nechce ztratit to tempo, ve kterém hrajeme. Proti Marseille to bude těžké utkán, stejně jako před týdnem v Lyonu. Vždyť soupeř je aktuální mistr vedený velmi dobrým trenérem."

OM alespoň v lize trochu dává zapomenout na nemastný vstup do sezóny. V posledních dvou ligových kolech zvítězil, naposledy Sochaux porazil sice jen 2:1, ale rozdíl ve skóre mohl být daleko vyšší. Jenže v Lize mistrů to není dobré. Úterní prohra na Chelsea a předchozí doma se Spartakem Moskva mu velkým způsobem snižuje šance na postup do osmifinále.

Pochopitelně že domácí tohoto soupeře nechtějí a ani nemůžou podcenit. "V Marseille je to hlavně o jednotě, kolektivitě a soudržnosti, proto je tak nebezpečná," říkal Blachon. "Podobně jako proti Lyonu i tady budeme muset ukázat velkou pokoru a odhodlání. S pomocí domácího publika do toho dáme úplně všechno."

Někdo by mohl namítat, že St. Étienne získalo tři body v Lyonu s velkým štěstím. Asi je to pravda. Ale kouč hostů Didier Deschamps tvrdí: "Body, které získalo během sedmi kol, v žádném případě neukradlo. Protože se pohybuje v pozitivní spirále, má úspěchy. Cítím, že tohle pro nás nebude snadná cesta."

Domácí nastoupí ve zřejmě naprosto stejné sestavě jako minulou sobotu na Stade de Gerland. Možná s jen jedinou výjimkou na lavičce, kam neusedne Guilavogui, jenž má problémy s kotníkem. V týmu Marseille celý týden netrénoval Abriel, ale do St. Étienne odletěl, takže s ním Deschamps může alespoň na střídání počítat.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AS Saint-Étienne751112:616
2.Stade Rennes74309:315
3.Toulouse FC74219:414
4.SM Caen73317:612
5.Paris Saint-Germain732211:611
6.Olympique Marseille732213:911
7.Lille OSC72508:411
8.Stade Brestois73226:411
9.Montpellier HSC73226:611
10.FC Sochaux731313:910
11.OGC Nice72327:109
12.AS Monaco71517:68
13.Girondins Bordeaux72237:78
14.FC Lorient72237:88
15.AS Nancy-Lorraine72237:128
16.Valenciennes FC71426:77
17.AJ Auxerre70527:105
18.Olympique Lyon71244:95
19.RC Lens71247:145
20.AC Arles-Avignon70073:160

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
božský John

Dneska musíme bodovat. A už by se moh trefit Gignac,takže 0:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Se střílením gólů nemá problém ani jeden tým, navíc bude zase hrát Payet, myslím, že dneska to bude ofenzivní fotbal a gólů padne dost. tip: 1:3

Reagovat
smazaný uživatel

To byli tak blby nakupy, ten Gignac s Remym. Za tech 3o€ se mohl koupit jen poradnej utocnik a ne tyhle 2. Rekl bych, ze vedeni OM odchod Nianga hodne podcenilo..Diky bohu aspon za Ayewa..

Reagovat
smazaný uživatel

Briand gol, neverim svym ocim.

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris je spatnej..

Reagovat
smazaný uživatel

jak to?

Reagovat
smazaný uživatel

Nemá tu někdo telefon na BJje?

Reagovat
stas87

dneska dogy roztrhaju montepillier 3:0

Reagovat
Godwinson

Fazónu na to mají, no.

Reagovat
onze

ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
M11

PSG

Reagovat
smazaný uživatel

Zdar neznáte nějakou stránku kde bych mohl shlédnout góly nebo důležité akce z odehraného kola. Na youtube totiž není všechno…Mě by třeba zajímalo jaké góly padli mezi AS Saint-Étienne - Olympique Marseille.

Reagovat
M11

www.tvgolo.com

Reagovat
Godwinson

Pravděpodobná sestava Montpellier dle Equipu má teda říz

Jourdren - Stambouli, Mezague, Spahic, Yanga-Mbiwa - J. Marveaux, Pitau, Estrada - Belhanda, Giroud, Kabze.

Reagovat
Godwinson

Tak ta reálná bohužel není o moc lepší ... tipuju tam podobnej výsledek, jakej se tam urodil naposled.

Reagovat
stas87

montpellier je velka slabota twn gol dali z vymyslenej 11ky a zatial dost zaostavaju prekvapilo by ma keby lille nevyhralo

Reagovat
Godwinson

Tak podle všech statistik je to víceméně vyrovnanější, ale byla by to pro Lille teda výborná vizitka proti téhle sestavě Montpellieru nevyhrát

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele