Ligue 1 - preview 32. kola

24.04.2011, 10:04, aktualizováno 27.04.2011, 09:00
Previews
Dvaatřicáté kolo francouzské ligy se netradičně dohrává až dnes, kdy nastoupí oba účastníci sobotního finále Coupe de la Ligue. Vítěz trofeje Marseille přivítá Nice a v případě vítězství se posune do čela soutěže, to Montpellier bude chtít na půdě třetího Lyonu oživit pohárové naděje...
Olympique Marseille - OGC Nice  (středa 19:00)
Velikou šanci má před sebou výběr Didiera Deschampse. Obhájce titulu z Marseille může v dohrávce 32. kola potrestat zaváhání vedoucího Lille a vystřídat ho na čele tabulky. Proti stojí průměrné Nice.

Svěřenci zkušeného francouzského stratéga za sebou mají velice povedený týden. Poté, co se jim podařilo v lize porazit Montpellier díky penaltě v posledních minutách, a přiblížit se tak prvnímu Lille na dostřel, se jim podařilo porazit stejný tým i o pár dní později - ve finále prestižního Coupe de la Ligue.

Ligový pohár získala Marseille již podruhé v řadě, jediným střelcem utkáním se stal obránce Taye Taiwo, který se shodou náhod trefil i v předchozím duelu s Montpellierem - a to dokonce ve stejné minutě a z téměř identického místa. A během víkendu dorazila do jižního francouzského přístavu ještě jedna pozitivní zpráva - Lille si nedokázalo poradit s Lorientem a ztráta Marseille se rázem stala pouze dvoubodovou.

"Nebude to stejný scénář jako minulý rok. Každá sezona probíhá o něco jinak než ta předcházející, ale je dobře, že se nám podařilo získat trofej, jelikož nám to dodá sebevědomí v boji o titul," prohlašoval Deschamps a pokračoval, "čistě matematicky - kdybychom nyní vyhráli všechna utkání, je titul náš."

"Nejdřív ale musíme porazit Nice. Nebudu předstírat, že bychom si v tomto utkání nevěřili na zisk všech bodů. Jsem si jistý, že všichni hráči udělají to, co bude potřeba k poražení našeho soupeře. Nebude to jistě žádná formalita a my uděláme všechno, aby se nám nakonec podařilo z utkání odejít vítězně," dodal manažer domácích.

To Nice má úplně jiné starosti. Zatímco Marseille se honí za titulem, tým pod vedením Erica Roye ještě nemá jistotu udržení v nejvyšší soutěži. Přesto, že OGC nenalezlo v posledních sedmi ligových utkáních přemožitele, má náskok na sestupové pozice pouhé tři body, což mu nic nezaručuje.

Přesto se Eric Roy raději pozastavil nad jinou skutečností - a to nad neúčastí Loica Remyho, bývalého hráče právě Nice, v tomto utkání kvůli suspendaci. Tu si musí odpykat po potyčce s Abdelhamidem El Katouarim z Montpellieru, již kvůli tomu zmeškal finále Coupe de la Ligue.

"Opravdu nás to mrzí. Především to, že si nemohl zahrát ve finále. A to proto, že když nás opouštěl, tak se nám svěřil, že právě kvůli takovým zážitkům si vybral Marseille. Když jsem viděl, že Gervinho za svůj zákrok v Monaku dostal trest na jediný zápas, musel jsem si pomyslet, že tu holt existují dva různé metry," postěžoval si bývalý trenér Rémyho.

Hostům se do sestavy po zranění kolene vrací záložník David Hellebuyck.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.50 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - Montpellier HSC  (středa 20:40)
Fotbalisté Lyonu nyní zažívají střídavé časy, ovšem titul v nejvyšší francouzské soutěži se jim začíná pomalu a jistě vzdalovat. Lyon totiž nyní ztrácí na svého největšího konkurenta z Lille už sedm bodů a na druhou Marseille bodů pět. Což rozhodně nebude ve zbývajících sedmi kolech nijak lehké dotáhnout. Nyní narazí na Montpellier, který ve velmi vyrovnané tabulce klesl až na desátou příčku.

Celou dobu se sice nacházel kolem šestého místa, nicméně v minulých kolech zaváhal, a proto se přeci jen o některý ten stupínek propadl. Avšak rozdíl mezi desátým a šestým místem je pouhý bod, proto se určitě dá ještě bojovat o vyšší umístění. Montpellier po výhře na půdě Toulouse 1:0 a remíze s Nice narazil ve dvojzápase na Marseille. V ligovém klání podlehl svému soupeři 1:2, ve finále ligového poháru nestačil těsně 0:1.

Proto si chce v tuto chvíli jistě spravit chuť. Nicméně opět má před sebou velmi těžkého protivníka a hrozí mu další propad. Montpellier se utkal se svým soupeřem na jeho půdě naposledy předloni v prosinci a překvapivě zvítězil 2:1, podobný scénář ovšem bude dnes velmi obtížný na zopakování. Lyon v minulém klání nestačil na konkurenční PSG a na jeho půdě podlehl v poměru 0:1. Celkově získal ze čtyř utkání jen pět bodů a výrazně v boji o titul ztratil.

Pokud ještě chce dosáhnout na vysněný cíl, musí už nyní sbírat jeden úspěch z druhým. Lyon se bude moci ve středečním duelu zřejmě spolehnout na Michela Bastose, který vidí jedinou možnost, jak uspět. "Musíme získat plný počet bodů. Do konce zbývá sedm kol a my ztrácíme sedm bodů. Nesmíme myslet na minulost, vše ještě máme ve svých rukách a úkolem je soustředit se na každý duel," uvádí Bastos s přesvědčením.

Kouč hostů René Girard ale nechce dát svou kůži zadarmo. "V tuto chvíli jsme hodně vzdáleni od evropských pohárů. Pokud bychom ale dokázali zvítězit v Lyonu, tak věřím, že by existovala ještě velká šance. Je to pro nás klíčové střetnutí, co se týče sebevědomí. Je sice špatné, že jsme měli desetidenní pauzu a takto důležité klání bych nejradši odehrál jindy, ovšem podmínky jsou pro oba kluby stejné," přikládá Girard tomuto duelu velkou důležitost.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.15 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Nancy-Lorraine - AC Arles-Avignon  (neděle 17:00)
Arles-Avignon se v minulém kole po domácí prohře 0:1 s Valenciennes stal předčasně již prvním jistým sestupujícím francouzské nejvyšší soutěže. Určitě však nehodlá během zbývajících sedmi kol klopit hlavu do země. Nyní ho čeká venku Nancy. A to se na rozdíl od soupeře o záchranu prát musí.

Teď je ta pravá chvíle, aby domácí konečně zabrali. Z posledních tří klání totiž vytěžili jen dva body a jsou jen dvě příčky od sestupového pásma. Arles-Avignon je suverénně tím nejslabším celkem Francie, do kterého si, až na pár výjimek, píchl téměř každý. Na podzim však ASNL v Avignonu jen remizovalo.

Potřeba je ale nyní bezpodmínečně vyhrát. Ztráta jakéhokoliv bodu z tohoto duelu se totiž může šeredně vymstít. "Neočekáváme výhru 5:0. Pokud se nám nicméně podaří rychle skórovat, určitě budeme myslet jen na vítězství," říkal domácí obránce Michael Chrétien. Hosté mimochodem venku získali letos jen čtyři body.

Lvi i přes sestup zpátky do Ligue 2 přesto nehodlají truchlit na rozlitým mlékem. "Jsme profesionálové a musíme ctít svůj dres," hlásal záložník Jamel Ait Ben Idir. "Musíme normálně zvládat přípravu a uhrát s Nancy dobrý výsledek. I když máme vlastně po sezóně a už se nemusíme o nic starat, potěší mě jedině vítězství."
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Gregorini - Chrétien, André Luiz, Loties, Lemaitre - Nguemo, B. Traoré - Féret, Vahirua, Brison - Hadji
AC Arles-Avignon - pravděpodobná sestava:
Planté - Soro, Baldé, Pavon, J.-A. Fanchone - Cabella, Aït Ben Idir, Rocchi, D. Ndiaye - Kermorgant, Dja Djédjé
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.10 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valenciennes FC - FC Sochaux  (neděle 17:00)
Přestože by se mohlo zdát, že oba kluby jsou již dostatečně vzdálené od sestupových pozic, při letošní vyrovnanosti Ligue 1 by se nakonec jak Valenciennes, tak Sochaux ještě mohlo ocitnout v sestupových bažinách.

Osm kol před koncem má Sochaux na sestupové pozice náskok sedmi bodů a vyhřívá se na solidní deváté pozici. Tým okolo Marvina Martina se do ráže dostal v posledním měsíci, kdy neprohrál ani jedno z posledních tří utkání. Naposledy si poradil v divoké přestřelce s Caen, kdy v posledních deseti minutách padly hned tři branky. Domácí lvi se nakonec radovali z vítězství 3:2.

"Hráči si jsou vědomi, že v první půli ten fotbal za moc nestál. Ale ve druhém dějství jsme se zlepšili a dokonce i přesto, že jsme hráli špatně, se nám podařilo vstřelit hned tři branky. To, co mě trošku mrzí je to, že jsme hned dvě inkasovali. Pokud chceme pomýšlet na vyšší příčky, takové výkony nám v tom rozhodně nepomůžou," hodnotil utkání Francis Gillot, manažer Sochaux.

Další věc, která manažera Gillota může těšit, je zlepšená bilance na venkovních hřištích. Přestože tým je i nadále hned po bezkonkurenčně posledním a již sestupujícím Arles nejhorším celkem mimo vlastní stadion, z uplynulých pěti venkovních duelů prohrálo pouze dvakrát a připsalo si hned dvě výhry - celkem je má nyní na svém kontě tři.

Naproti tomu Valenciennes se sice kouká na sestupové pozice až z pátého patra, vysoké stropy ale bydlení pod ním nemají. Bodový rozdíl činí pouze tři body - a to mohlo být s červenými ještě hůř, zachránila je zatím pouze výhra nad Arles z minulého kola, která znamenala definitivní sestup letošního nováčka. VA tak neprohrálo již počtvrté v řadě, kromě tohoto vítězství má ale na svém kontě jinak samé remízy.

"Myslím, že udělali velký krok směrem k záchraně. To bylo přesto to vítězství, které potřebovali. Je vždy těžké hrát ve Valenciennes.Mají velikou kvalitu, dva až tři hráči jsou na světové úrovni. Pokusíme se domů přivézt alespoň jeden bod. To by nám mohlo pomoci udržet se v první desítce," sdělil i na adresu svého soupeře Francis Gillot.

"Střetneme se s týmem, který má jeden z nejlepších útoků v lize. V poslední době se jim podařilo nastřílet mnoho branek. Budeme muset hrát opatrně, na druhou stranu ale i ofenzivně, jelikož hrajeme doma. S Arles se nám dařila obranná fáze hry, ne už tolik přechod do útoku. Abyste porazili takový tým, jako je Sochaux, tak musíte velice tvrdě pracovat na obou stranách hřiště. Budeme se muset koncentrovat a já doufám, že budeme za svou snahu odměněni ziskem všech bodů," hlásal zase kouč domácích Philippe Montanier.

Start jednoho z klíčových hráčů ofenzivy hostujícího týmu - Modibo Maiga - je ale nejistý. Stejně jako u obránce Damiena Perquise. Do utkání by ale s trochou štěstí mohl naskočit Jacques Faty a Kevin Anin, s jistotou se na hřišti zase neobjeví Yassin Mikari ani Jeremie Brechet.

Domácím se vrací útočník Mamadou Samassa, nezahraje si ale Rudi Mater. Nejistý je pak start Gregoryho Pujola a Remiho Gomise. Svůj poslední zápas z třízápasového trestu si odpyká Milan Bisevac.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Ducortieux, Angoua, Schmitz, Bong - Cohade, Sanchez, Kadir - Dossevi, Pujol, Danic
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Sauget, Perquis, Faty, Drame - Carlao, Martin - Boudebouz, Maurice-Belay - Ideye, Maiga
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Monaco - Stade Rennes  (neděle 17:00)
Domácí po sérii dobrých výsledků v minulém kole klopýtli a na sestupové příčce nejsou jen díky lepšímu skóre. Dokáže knížecí tým uspět v neděli, kdy hostí o pohárové příčky bojující Rennes?

Hosté ale mají žalostnou bilanci z posledních pěti utkání. Hned ve třech z nich totiž odešli poraženi a na své konto si připsali pouze dvě remízy. Statistiky hrají před nedělním zápasem do karet domácím, ti totiž v posledních dvou vzájemných zápasech vyhráli. A ve formě je monacký útočník Park, který skóroval v posledních třech utkáních.

Záložník hostů Dalmat věří, že právě proti o záchranu bojujícímu Monako by jeho tým mohl uspět. Objevily se však spekulace, že to mezi některými hráči "vře". To Dalmat diplomaticky vysvětlil: "Momentálně jsme ve složité situaci, ale tím si projde většina klubů. A z toho plyne větší napětí. Ale to je asi normální, když se vám nedaří a tým tabulkou klesá. Musíme ale zůstat klidní a vyrovnaní. Právě v těchto těžkých chvílích se pozná charakter celého týmu. Cílem týmu je skončit do pátého místa, a proto musíme skončit pátí," dodal odlehčeně na závěr Dalmat.

Vypadalo to, že hrozba sestupu měla na Monako "pozitivní vliv", když knížecí klub porazil před 14 dny lídra tabulky z Lille. To se však nepotvrdilo v minulém kole, kdy Monako prohrálo v Nice. "Slovní spojení Ligue 2 nechci ani slyšet," řekl rázně obránce Monaka Muratori a dodává: "Nevím, proč jsme na příčce, na které jsme. Ale budoucnost klubu nám není ukradená a pokusíme se Monako v nejvyšší soutěži zachránit."

Domácí nehlásí žádné nové problémy, delší dobu mimo hru je dvojice Diarra - Bonnart. Rennes chybí nově Theophile-Catherine.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Lolo, Mongongu, Hansson, Bonnart - Gosso, Nkoulou, Haruna, Muratori - Moukadjo, Park
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez - Danzé, Boye, Mangane, Jebbour - Mvila, Dalmat, Tettey - Kembo-Ekoko, Montano - Boukari
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.10 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Brestois - Paris Saint-Germain  (neděle 17:00)
Pařížané chytili po poslední výhře nad Lyonem druhý dech. Jsou totiž zpátky v boji o třetí příčku a tedy i o účast v kvalifikaci Ligy mistrů pro příští sezónu. Protože po téhle pozici prahne Rennes a právě i Lyon, mezi kterými jsou jen minimální rozdíly, nebylo by od věci v Brestu znovu zvítězit.

Jenže ten má také o co hrát. A není to jen vytyčení té nejlepší příčky na konci sezóny. Domácí jsou totiž zapleteni do záchranářských problémů, které se mimochodem týkají více jak poloviny tabulky Ligue 1. "Očekáváme těžký duel," ví záložník Clément Chantome. "Chceme pokračovat v naší sérii. Nikdy se nám nepodařilo v lize vyhrát třikrát za sebou."

Hosté jsou navíc psychicky povzbuzeni ještě o jeden úspěch. Po náročném střetnutí s Lyonem se jim podařilo postoupit do finále Národního poháru, když v semifinále skolili 3:1 druholigové Angers SCO. "Byl to hodně důležitý skalp," měl radost Chantome. "Je nyní šance ve finále porazit Lille a obhájit prvenství. Máme dobré vyhlídky."

Takže sečteno potrženo - PSG má zkrátka dvě cesty, jak proklouznout do evropských pohárů. Pokud se mu podaří stejně jako loni pozvednout nad hlavu pohár z Coupe de France, zajistí si Evropskou ligu. Jenže svěřenci kouče Antoineho Kombouarého myslí určitě výše. A šanci zahrát si Ligu mistrů mu garantuje pouze třetí pozice z Ligue 1.

SB29 má o poznání jinačí starosti. Na osmnáctou, a tedy sestupovou příčku, má náskok čtyř bodů. A to není sedm kol před koncem nijak extra velký rozestup. "Pro všechny celky ze středu tabulky je to stejné - je nesmírně důležité, abychom neztráceli na domácí půdě," uvědomuje si obránce Paul Baysse.

Z podzimního vzájemného klání vyšli lépe borci z PSG, kteří v Parku princů soupeře porazili 3:1. Poslední zápas se domácím před vlastními fandy na Stade Francis-Le Blé vydařil, dvěma brankami skolili páté Rennes. Naposledy uhráli remízu 1:1 v Lens. Hostujícímu celku šlape defenzíva, během posledních dvou utkání inkasoval jen dvakrát.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Deneuve - Baysse, Brou Apanga, Kantari, Ferradj - Ngoyi, Ewolo - Touré, Grougi, Lesoimier - Roux
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Coupet - Cearà, Z. Camara, Sakho, Armand - Makelele, Chantôme - Jallet, Bodmer, Nene - Hoarau
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.40 - 3.20 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SM Caen - Toulouse FC  (neděle 17:00)
Na poplach bijí v Caen, domácí tým totiž tři poslední utkání v řadě prohrál a nyní mu patří osmnáctá, tedy sestupová příčka. Avšak ani hosté si nemohou dovolit ztrácet body, na Caen totiž mají náskok pouhých tří bodů.

Domácím se na Toulouse před vlastním publikem vcelku daří, mužstvo totiž doma vyhrálo hned šest z posledních devíti vzájemných zápasů.

K neobvyklému kroku sáhl trenér hostů Casanova, který v týdnu s týmem trénoval za zavřenými dveřmi. "Aktuální situace si to vyžaduje. Cílem není se nějak schovávat, ale potřebuji, aby se můj tým maximálně koncentroval. Akorát teď, když se nám nedaří, tak to novináři zveličují," řekl lodivod hostů.

"Ne, nejsme v krizi. Ale současná situace je znepokojivá, a proto k nedělnímu zápasu přistupujeme velmi vážně," řekl obránce Toulouse Congré a pokračoval: "Dobré momenty jsme měli v utkání proti Marseille (remíza 2:2), ale proti Auxerre minulý týden přišel taktický i psychický kolaps (prohra 0:1). Musíme se dostat z potíží," dodal Congré.

Domácí postrádají Tafforeaua a Promenta, Toulouse by mělo přijet v nejsilnější možné sestavě.

Tým Caen i v případě, že se v soutěži zachrání, zřejmě přijde o momentálně třetího nejlepšího střelce soutěže El Arabiho. Ten letos nastřílel už 16 branek a o jeho služby usiluje například italská Fiorentina.
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Thébaux - Sorbon, Leca, Heurtaux, Raineau - Seube, Yatabaré - Hamouma, Nivet, Mollo - El-Arabi
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Ahamada - Congré, Cetto, Fofana, Mbengué - Capoue - Machado, Didot, Sissoko, Mansaré - Braaten
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 2.85 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AJ Auxerre - RC Lens  (neděle 17:00)
Nelehký úkol stojí před loňským nováčkem z Lens. Racing je až na předposlední pozici tabulky a na sedmnácté, nesestupové místo ztrácí již šest bodů. Pozici mu dnes může ještě zkomplikovat Auxerre, které záchranu v nejvyšší soutěži ještě také rozhodně nemá zajištěnou.

Tým Laszla Boloniho se do problémů dostal především v posledních měsících - z minulých jedenácti utkání dokázal pouze jednou získat všechny tři body. Příčinou ztráty většiny bodů je také děravá defenziva, z celé ligy je horší pouze poslední Arles. Z uplynulých tří duelů získalo mužstvo jediný bod, obdrželo pět branek a samo se prosadilo pouze jednou. Nejlepší střelec týmu, Issam Jemâa, má na svém kontě zatím pouze šest branek, což společně s jeho čtyřbrankovým útočným kolegou Eduardem dává dohromady více než třetinu všech branek Lens.

"Musíme bránit celé utkání, ne pouze v rozhodujících momentech. Nejpitomější chyba bude potrestána. Jakékoliv zaváhání může vyústit v rozhodující branku. Víme, že Auxerre je velice zkušené mužstvo, vždyť letos dokonce reprezentovalo Francii v Luze mistrů. Proti nim jsme pokaždé v nebezpečí, pokud nemáme míč na svých kopačkách," myslí si manažer hostů Boloni.

"Pracují velice dobře a jsou neuvěřitelně rychlí. Navíc mají několik fantastických hráčů. Na toto utkání se musíme připravit stejně dobře, jako na všechna následující utkání," hřímal Boloni alespoň na internetových stránkách svého zaměstnavatele. Toho může těšit snad alespoň zlepšený zdravotní stav gólmanská jedničky Vedrana Runjeho, jenž by se již mohl vrátit do branky.

Na hřišti se ale s jistotou neobjeví mladý talentovaný obránce Alassane Touré. Nenada Kovačeviće zase trápí zranění stehenního svalu. To kouč domácích Jean Fernandez musí klubové lékaře popohánět, opět se mu totiž rozpadá kádr pod jeho manažerskýma rukama.

Novým zraněným je marocký záložník Kamel Chafni, jehož trápí lýtko a který se na hřišti neobjeví pravděpodobně až tři týdny. Na marodce se tak potkal s několika svými kolegy: brankářem Rémym Riouem, obránci Stephanem Grichtingem, Jérémym Berhodem a Jeanem-Pascalem Mignotem, záložníky Delvinem Ndingou, Benoitem Pedrettim a Julienem Querciou a útočníkem Alexandrem Licatou.

I přes výčet těchto nekonečných zranění se Auxerre v minulém utkání podařilo naplno bodovat na hřišti Toulouse a prodloužilo svou neporazitelnou sérii již na čtyři zápasy v řadě. Díky tomu se v tabulce posunulo na patnácté místo a na sestupové pozice má náskok dvou bodů.

Pokud by se ale Caen podařilo doma porazit Toulouse, či by si Monako poradilo před svými fanoušky s Rennes, a nebo si Nancy na svém umělém hřišti poradilo s posledním Arles a Auxerre se dnes zároveň nepodařilo bodovat naplno, mohl by se tým Jeana Fernandeze znovu poroučet do sestupových bažin.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Boly, Coulibaly, Dudka - Hengbart, Segbefia, Traore, Sidibe - Contout, Jelen, Birsa
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Runje - Aurier, Yahia, Varane, Bedimo - Hermach, Sow - Eduardo, Roudet, Akale - Jemaa
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.00 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - AS Saint-Étienne  (neděle 17:00)
Poslední útok na evropské poháry může vyhlásit Saint-Étienne. Zeleno-bílé dnes čeká těžké utkání proti předloňskému mistrovi Francie z Bordeaux, jemuž se ale na vlastním stadionu v poslední době vůbec nedaří.

Tým Jaroslava Plašila se sice pohybuje v první polovině tabulce - a to sice na samé hraně - ale záchranu v nejvyšší soutěži ještě rozhodně nemá jistou. Na sestupové pozice má náskok šesti bodů, což při letošní vyrovnanosti Ligue 1 žádnou záruku neznamená. Proti Bordeaux momentálně hraje také jeho špatná forma.

Girondins naposledy získali tři body na začátku března, kdy se jim podařilo porazit Brest na jeho hřišti 3:1. Vítěznou branku si tehdy připsal český záložník Jaroslav Plašil. Od té doby Bordeaux nastřádalo jednu porážku a čtyři remízy, chlubit se tým rozhodně nebude například bezbrankovou "plichtou" s posledním Arles či dalším bezbrankovým výsledek proti Nancy.

Bordeaux tak potvrdilo svou letošní špatnou formu ze Stade Chaban-Delmas, svého vlastního svatostánku. Z patnácti odehraných zápasů zde Girondins získali pouhých pět výher, remizovali hned šestkrát. Oproti svým venkovním zápasům získali před svými fanoušky pouze o bod více.

"Ubližuje nám to. Jsem v tomto klubu již pět let, ale nyní to bylo poprvé, co jsem během utkání slyšel tolik pískotu a nadávek. Ale i toto je součástí naší práce. Jak se to tak říká, jednou jsi dole, jednou nahoře. A fanoušci mají pochopitelně právo projevit svůj nesouhlas," litoval ztracených bodů s Arles záložník Wendel.

Se svým kolegou souhlasí i nejlepší střelec Bordeaux v probíhající sezoně, útočník Anthony Modeste. "Máme na našem hřišti nějaký problém. Nevím, ale myslím si, že fanoušci by nás během zápasu měli spíše povzbuzovat namísto neustálého pískání. Venku takový problém nemáme, hrajeme mnohem uvolněněji a hrajeme o mnoho lépe," postěžovala si na fanoušky letní posila klubu.

"Musíme se uzavřít sami do sebe. V tomto utkání nebude vnímat žádné věci okolo nás. Bude lepší, když budeme hrát tak, jak hrajeme venku. Doma hrajeme pod negativním tlakem. Vlastně žádám naše příznivce, aby nás podporovali. A to přesto, že pochopitelně nehrajeme momentálně nejkrásnější fotbal. Hrajeme se zataženou ruční brzdou, chybí nám sebevědomí," uvědomuje se kanonýr Bordeaux.

Ten se pokusí přidat svou třináctou soutěžní trefu právě v dnešním duelu se Saint-Étienne, které by ještě v posledních zápasech rádo zaútočilo na možnost evropských pohárů. Ta není tak vzdálená, jak by se na první pohled mohlo zdát. Les Verts jsou sice až na šestém místě, na čtvrté Paris SG ale ztrácí osm bodů, které rozhodně nejsou - s ohledem na osm zbývajících zápasů - nedostižitelné.

Tým Christophera Galtiera si navíc v posledních zápasech drží solidní formu, z posledních pěti utkání neprohrál ani jednou. Naposledy si přitom připsal skalp Nancy, když dvěma brankami Dimitriho Payeta dokázal otočit nepříznivý stav.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Chalme, Ciani, Planus, Marange - Fernando, Plašil, Diarra, Ben Khalfallah - Wendel, Modeste
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Janot - Ebondo, Marchal, Monsoreau, Bocanegra - Payet, Matuidi, Perrin, Alonso - Riviere, Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.30 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lorient - Lille OSC  (neděle 21:00)
Lídr nejvyšší francouzské soutěže z Lille zajíždí na hřiště Lorientu. A nemůže si dovolit ztrácet body. Největší pronásledovatel z Marseille totiž zaostává za Lille pouze o bod.

Domácí tým minulý víkend vyhrál v Rennes a přerušil tak svoji neuvěřitelnou šňůru pěti remíz v řadě. Malý bodový zisk ale mužstvo posunul až na sedmou příčku mimo jakýkoliv boj o evropské poháry. "Marseille jsme dovolili přiblížit se na nejmenší rozdíl v tomto roce, to však náš plán skončit mezi třemi nejlepšími týmy Ligue 1 nemění," řekl k současnému stavu trenér Lille Garcia.

Lille svůj náskok v čele soutěže prohospodařilo remízou s Bordeaux a kolo předtím také nečekanou prohrou na půdě Monaka. V úterý si však fotbalisté Lille přece jen udělali radost, když porazili Nice a postoupili do finále Francouzského poháru. "Mám pocit, že jsme už postupem do finále dosáhli historického úspěchu. A spolu s fanoušky se těšíme na finálový zápas na Stade de France," řekl lodivod hostů Garcia.

Domácí budou připraveni v plné síle, hosté postrádají Balmonta. Ten si na tréninku poranil stehenní sval a bude mimo hru až do poloviny května.

Poslední vzájemné měření sil z prosince loňského roku skončilo vítězstvím Lille 6:3. Tato oslava fotbalu byla také "nejdivočejším" výsledkem letošního ročníku Ligue 1.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Rami, Chedjou, Béria - Mavuba, Cabaye - Gervinho, Obraniak, Hazard - Sow
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Audard - Baca, Koné, Ecuelé Manga, Morel - Coquelin, Romao, Mvuemba, S. Diarra - Gameiro, Amalfitano
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.20 - 3.20 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Lille OSC311611453:3059
2.Olympique Marseille311610546:2758
3.Olympique Lyon311411652:2953
4.Paris Saint-Germain311410745:3152
5.Stade Rennes31149833:2551
6.AS Saint-Étienne311111940:3744
7.FC Lorient3111101038:3643
8.Montpellier HSC3111101027:3343
9.FC Sochaux311261346:3942
10.Girondins Bordeaux31914838:3541
11.Stade Brestois311091232:3539
12.OGC Nice319121025:3339
13.Valenciennes FC31814936:3338
14.Toulouse FC311151531:3438
15.AJ Auxerre31716835:3637
16.AS Nancy-Lorraine311071432:4437
17.AS Monaco317141031:3235
18.SM Caen31981435:4635
19.RC Lens316111429:4729
20.AC Arles-Avignon311102016:5813

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (28)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Amalfitano teda půjde do Lazia co sem slyšel to je super

Reagovat
Godwinson

Kde jsi to "slyšel"? Já myslim, že ani on sám ještě neví, kam půjde :))

Reagovat
domingo

Vim, ze o tom probleskla nejaka zprava, ale super to teda neni ani nahodou.

Reagovat
Godwinson

Trochu pomotané preview :)

Dneska každopádně opět doufám, že ztratí jak Lille, tak Rennes.

Reagovat
smazaný uživatel

proc pomotane?

Reagovat
smazaný uživatel

jo uz to vidim..

Reagovat
smazaný uživatel

souhlasím - hlavně se ztrátou Lille - sázkáři vypsali docela vysoký kurs Lorientu na nějaký úspěch (asik jim moc nevěří, sice teď měli trochu hluché období... těch 5 remíz, ale Lille začalo ztrácet o dost víc a s vyloženými outsidery

doufám, že domácí urvou aspoň bod - OM by se další ztráta Lille náramně hodila, vždyť OM jede ještě například do Lyonu a tam počítat 3 body asi není moc reálné, pak nevyspytatelný Brest... nadruhou stranu - jestli se nepletu - Lille hostí Rennes a na konec zajíždí do Paříže, takže už si taky nemůžou dovolit ztrácet

Reagovat
domingo

Hlavne to bude snad paradni zapas a ne jako ty dve letosni haluze, arkadove 6:3 bez obran a trapne 0:0 bez utoku

Ja tipuju plichtu, 1:1 nebo 2:2. Lorient se vzadu od toho podzimu hodne zlepsil.

Reagovat
smazaný uživatel

tak já bych si určitě tipl na plichtu, snad i bude, ať to ale nezakřiknu...

ale nerozpakoval bych se vsadit si na výhru domácích - nějak jim věřím a dost mě to svádí

Reagovat
domingo

No ja v to pevne doufam, protoze Lorient ted ma obrovskou sanci na pohary, ale realne pocitam s tim, ze to proserou.

Reagovat
Godwinson

Je proč, pravděpodobně nastoupí v úplně ideální sestavě, až na Coquelina :)

Reagovat
Godwinson

No, bude to zajímavej souboj, určitě pěkná podívaná. Pro Lille navíc může být hodně klíčovej.

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
domingo

Je neuveritelne, kam se nase sestava posunula od toho predsezonniho idealu. Kdyby se neco podobneho stalo komukoliv jinemu, tak uz je davno zoufale posledni bez jakekoliv sance na zachranu... Fernandez je genius. Porad je to nejlepsi trener ligy.

Dneska je pro me nicmene prioritou Caen, musi vyhrat.. klicovy je, ze muzou nastoupit Marcq, Yatabare i Nivet, takze budou konkurenceschopni v zaloze, kde se bude lamat chleba. Toulouse se dostane do tri ctyr sanci za zapas a ze Santandera na hrotu zrovna hruza nejde, takze i ta derava defenziva Caen by si to mohla pohlidat, snad bude hrat Leca.

Reagovat
domingo

Jo a gratuluju martymu k vyhre, nevim, co by se muselo stat, aby Rennes spadli na sedmy misto...

Reagovat
božský John

...liga by musela bejt o pět kol delší

Reagovat
miky10

co je s Benoitem?

Reagovat
smazaný uživatel

PSG dneska výhra

Reagovat
smazaný uživatel

Plašil

Reagovat
Godwinson

HAMOUMA!

Reagovat
Godwinson

Lyon : Lloris - Réveillère, Toulalan (cap.), Lovren, Cissokho - Gonalons, Källström - Briand, Gourcuff (ou Delgado), Lisandro - Gomis

Montpellier : Jourdren - Bocaly, Stambouli, Yanga-Mbiwa, Jeunechamp - Marveaux (cap.), Saihi, Estrada - Coulomb, Kabze, Camara

Reagovat
smazaný uživatel

OM dneska musí , jo a v prewiew se psalo něco o tom zákroku Gervinha na kohosi z Monaka, nic o tom nevím a rád bych, kdyby mi někdo vysvětlil, co se tam dělo a taky bych rád slyšel názor na to, jak porovnáváte tyto dva fauly z pohledu trestu, díky moc

Reagovat
Godwinson

Myslím, že Roy mluví z cesty. V Monaco šlo o to, že Adriano zfauloval Gervinha, který jeho zákrok shledal nebezpečným, zvedl se a oplatil mu ho - odstrčil ho, Adriano následně spadl na zem, toť vše. Naproti tomu Rémymu se zatmělo a dal El Kaoutarimu pořádnou facku. Tady bych to viděl jasně.

Reagovat
smazaný uživatel

takže asik takhle: Rémymu ruply nervy, udělal co udělal, dostal stop na 3 a Roy nemůže unést to, že on dnes nemůže nastoupit a porovnal to s faulem, který se ale dost lišil , takže tresty jsou úměrné tomu, co se dělo.

jo a ještě sem se chtěl zeptat, když Rémy nehrál ten pohár, tak už nebude hrát dnes a příště s AJA tuším, nebo se ty 3 vztahují čistě jen na ligu?

Reagovat
Godwinson

Ano, já bych to posoudil takhle. Ona se mohla jevit už ta Gervinhova červená dosti přísně, když si vezmeš, že se v dnešní době ohání každý druhý, postrkování na všechny způsoby máš relativně často, i když samozřejmě, zasloužil si jí.

Jj, je to tak, nebude hrát už jen dva zápasy, včetně toho dnešního.

Reagovat
smazaný uživatel

dobře, díky moc ¨

fandíš OM? jak to dnes vidíš?

musí brát 3 body a rád bych viděl víc gólů, přece jenom, kdy naposledy dali aspoň 3?

Reagovat
Godwinson

Kdepak, nefandím, z čeho mě to podezíráš?

Tak, Nice má slušnou formu, Marseille měla těžký týden, navíc budou bez Lucha. Ale počítám, že to zvládnou :)

Reagovat
smazaný uživatel

tak to já nevím, komu fandíš :D, ale asik to o5 bude těžké

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele