Ligue 1 - preview 3. kola

20.08.2011, 10:03, aktualizováno 21.08.2011, 08:31
Previews
Čtyři utkání má dnes na programu francouzská Ligue 1 a jedním z nich je souboj šestibodového Montpellieru s Rennes. Plný počet bodů má ještě St. Etienne, na to ovšem čeká překážka v podobě Marseille. PSG chce proti Valenciennes uhrát první výhru, Nancy a Sochaux se chtějí odlepit z chvostu tabulky...
Montpellier HSC - Stade Rennes  (neděle 17:00)
Fotbalisté Montpellieru už loni dlouhou dobu bojovali o evropské poháry, nicméně závěr sezóny jim nevyšel, a proto ve vyrovnané soutěži klesli až na čtrnácté místo. Avšak za sedmým Bordeaux zaostali pouze o čtyři body, nyní tak chtějí jistě skončit v horní polovině tabulky. A do nového ročníku vstoupili opravdu skvěle. Na kontě totiž mají po dvou kolech plný počet bodů a v tuto chvíli se proto nacházejí na druhém místě tabulky.

Nicméně ani Rennes na tom není špatně a v tuto chvíli získalo ze dvou zápasů čtyři body, určitě tak chce bojovat stejně jako loni o pohárovou Evropu. Rennes v prvním kole deklasovalo Dijon na jeho půdě 5:1, poté v domácím prostředí zachránilo jeden bod brankou dvě minuty před koncem. Rennes má k tomu nejvíce odehraných duelů z celé Ligue 1. Muselo se totiž představit už ve 3. předkole Evropské Ligy.

Tam snadno vyřadilo Rustavi, nyní ve 4. předkole v prvním utkání zvítězilo na půdě srbského celku CZ Bělehrad 2:1 a má tak dobře našlápnuto k postupu do základních skupin. Montpellier na úvod zdolal doma Auxerre 3:1 a v následném kole se postaral o velké překvapení. Dokázal totiž vyhrát na půdě obhájce mistrovského titulu z Lille 1:0. Oba soupeři se na půdě Montpellieru utkali naposledy letos v březnu a hosté vyhráli 1:0, teď se spíše očekává opačný výsledek.

Kouč Montpellieru Rene Girard si stěžuje na brzký výkop zápasu a apeluje na fotbalovou federaci, ať se nad sebou přeci jen zamyslí. "Doufám, že to snad jednou pochopí. Hrát v takovémto vedru neubližuje jenom zdraví hráčům, ale také samotné hře, protože ta prostě není svěží. Pokud chtějí hrát v tomto čase, tak bych prodloužil přestávku na 30 nebo alespoň 20 minut kvůli obnovení hydratace organismu," uvádí Girad.

V neděli rozhodně neočekává lehké vystoupení. "Musíme být opatrní hlavně po taktické stránce.Vždyť Rennes má jednoho z nejlepších trenérů v celé francouzské lize," posílá pochvalná slova kouči Fredericu Antonettiovi. Ten věří, že jeho svěřenci dosáhnou v tomto ročníku na úspěch. "Máme opravdu velice dobrý tým a předvádíme skvělé výkony. Jediné, co by nám mohlo uškodit, je vysoký počet zápasu a v závěru sezóny nám mohou chybět síly."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.95 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Nancy-Lorraine - FC Sochaux  (neděle 17:00)
Jeanu Fernandezovi zpravidla nevycházely začátky sezon v Auxerre, a tuto zvyklost si sebou nejspíš přenesl i do svého nového angažmá v Nancy. To má po prvních dvou kolech pouze bod, což může vylepšit v dnešním utkání s pohárovým Sochaux.

Nutno ale říci, že Nancy, které v loňské sezoně skončilo na třináctém místě se čtyřbodovým náskokem na sestupující Monako, chytilo v úvodu sezony velice silné soupeře. Jako s prvním poměřilo síly s obhájcem titulu z Lille. Dogy nakonec odjely domů s jediným bodem, na Debuchyho branku totiž dokázali domácí odpovědět vlastní brankou Bériy. Druhé utkání již ale Fernandezovu výběru tolik nevyšlo - Saint-Étienne bylo i podruhé stoprocentní, když v samém závěru zařídil zeleno-bílým vítězství Sylvain Marchal.

S jedním získaným bodem je tak Nancy po druhém kole na děleném - s Paris Saint-Germain a Lille - třináctém místě. "Bylo to opravdu těžké skousnout. Celé utkání s ASSE jsme byli lepší, nakonec jsme ale v závěru inkasovali branku ze standardní situace. Ztratili jsme trochu koncentraci a byli jsme za to potrestáni," stěžoval si záložník Bakaye Traoré.

"Ale jsem si jistý, že letos příliš branek inkasovat nebudeme. Našim soupeřům se nedaří dostávat nás pod tlak a to je velice příjemná zpráva. V týmu je mnoho nových hráčů, přišel nový trenér. Stále hledáme svou tvář, všichni musí počkat, než nás budou moci soudit. Na druhou stranu nesmíme čekat na sbíraní bodů příliš dlouho," myslí si malijský záložník. "Proti Sochaux musíme hrát mnohem aktivněji v ofenzivě. Musíme více riskovat."

Pouze díky lepšímu skóre je momentálně Sochaux před svým dnešním soupeřem, po dvou utkáních francouzské nejvyšší soutěže má na svém kontě totiž rovněž jediný bod. Stejně jako Nancy, musel se i výběr Mehmeta Baždareviće srovnat s náročným losem do prvního kola. Stejně jako Lille, zklamala v úvodním kole také Marseille. Ta na Stade Vélodrome pouze remizovala 2:2. Lvi se poté utkali s loňským nováčkem z Caen, k bodům jim ale nepomohl ani gól Boudebouze z poslední minuty. Stade Malherbe urvalo vítězství 2:1.

Sochaux ale pomohla bezbranková remíza ze čtvrtečního utkání s Metalistem Charkov. FCS loni skončilo na skvělém pátém místě a probojovalo se tak do předkola Evropské ligy, kde uhrálo solidní úvodní výsledek. "Myslím, že jsme hráli dobře. Uhráli jsme solidní výsledek s kvalitním soupeřem," řekl pro oficiální stránky obránce Sebastien Corchia.

"Je škoda, že se nám nepodařilo skórovat. Ale na to máme ještě celý odvetný zápas. Ještě předtím se ale musíme soustředit na utkání s Nancy, musíme udělat všechno pro to, abychom zvítězili. Sice hrajeme poměrně brzy poté, co jsme se vrátili z Ukrajiny, ale já věřím, že se nám podaří bodovat," sdělila letní posila klubu, která se již zabydlela v základní sestavě.

Domácím možná bude chybět obránce Samba Diakité, jenž si v minulém utkání poranil kotník, a bude se tak muset ještě podrobit zatěžkávacím testům.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Gregorini - Chretien, Andre Luiz, Loties, Brison - Moukandjo, Berenguer, Diakite, Karaboué - Traore, Hadji
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Corchia, Perquis, Peybernes, Sauget - Boudebouz, Mikari, Martin, Anin, Butin - Privat
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.10 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Paris Saint-Germain - Valenciennes FC  (neděle 17:00)
Paříž Saint Germain by určitě ráda chtěla opět bojovat o pohárovou Evropu a i tentokráte se tam též dostat, nicméně první dvě kola francouzské Ligue 1 tomu příliš nenasvědčují. Věhlasný celek totiž hned na úvod nezvládl duel s Lorientem a v domácím prostředí v Parku Princů padl v poměru 0:1, na Lorient se mu prostě nedaří. Duel na půdě Rennes už byl co se týče herní stránky lepší, jenže víc než remíza 1:1 z toho nebyla.

Úvodní branku Paříže vsítila nová a asi i největší letní posila Kevin Gameiro. Ten dostal svůj celek dokonce do vedení, avšak Paříž inkasovala dvě minuty před závěrečným hvizdem a přišla tak o první výhru. Nyní má proti sobě papírově mnohem slabšího soupeře. Valenciennes by se totiž mělo prát v dolní polovině tabulky možná i o záchranu, takže by to pro takový velkoklub měl být snadný zápas.

Na Paříž si ve 4. předkole Evropské Ligy sedlo štěstí, a proto sehrálo svůj duel na půdě lucemburského trpaslíka z Differdange. Ten totiž postoupil do této fáze kontumačně po vyřazení řeckého Volou kvůli korupční aféře. Francouzský celek pohodlně dokráčel k výhře 4:0. Valenciennes tradičně praktikuje obranný styl, proto má po dvou kolech skóre 0:1. Na úvod totiž prohrálo v Caen 0:1, následně doma bezbrankově remizovalo s Brestem.

Oba celky se v Parku Princů naposledy utkaly letos v dubnu a domácí zvítězili 3:1. Konečně po třech letech, kdy uhráli s outsiderem vždy jen nerozhodný výsledek. "V Evropské lize jsme zaznamenali první oficiální vítězství, což je pro nás důležité,"uvádí Zoumana Camara, který věří v nárůst formy fotbalistů PSG. "Bohužel je to francouzská liga, takže každý duel je obtížný. Nyní musíme stavět na dobrém výkonu proti Rennnes, pak uspějeme," dodává Camara.

Svůj debut by si v Ligue 1 mohl odbýt novic Javier Pastore, který v evropském utkání zaznamenal dvě nahrávky. Do branky se místo gólmana Nicolas Doucheze (zraněný kotník), postaví italský brankář Salvatore Sirigu. Otazník visí nad startem dvojice Mamadou Sakho - Christophe Jallet, určitě mimo hru budou Sylvain Armand, Guillaume Hoarau a Mohammed Sissoko. Hosté přijedou bez útočníka Vincenta Aboubakara (žaludeční problémy) a obránce Rafaela Schmitze (poraněná záda).
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.80 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - AS Saint-Étienne  (neděle 21:00)
Marseille se zatím vstup do nového ročníku Ligue 1 příliš nepovedl, když získala z úvodních dvou zápasů stejný počet bodů. Dnes proti ní navíc stojí těžký soupeř: dosud stoprocentní Saint-Étienne.

Tým pod vedením Didiera Deschampse sice ještě v červenci získal Trophée des Champions, když v dramatickém utkání porazil Lille 5:4. Od té doby to ale s předloňským vítězem francouzské nejvyšší soutěže a loňským vicemistrem tak slavné není. Úvodní utkání přineslo pouze remízu 2:2 se Sochaux, lépe to nevypadalo ani v Auxerre, kde Olympique i přes vedení 2:0 nakonec znovu bral pouze bod.

Marseille tak po dvou kolech patří se dvěma body až deváté místo, a přestože se může radovat z dosavadní neporazitelnosti, fanoušci spokojení být příliš nemohou. Těšit je tak může snad pouze fakt, že by se mohli dočkat svého oblíbeného útočníka Andrého-Pierra Gignace v dnešním utkání.

Šestadvacetiletý forvard se zotavuje z květnové operace třísel, pomoci by mu měl pobyt v italském Meranu, kam ho kluboví lékaři poslali. Francouzský reprezentant se zde podrobuje speciálnímu programu, díky kterému by se měl dostat zpět do fyzické kondice a shodit tři až čtyři kila. Gignac se původně neměl do plného tréninku vrátit dříve než minulý týden, nicméně trenér Deschamps potvrdil, že by v dnešním utkání mohl sehrát svou roli.

"Mohl by s námi být. Vrátil se ze svého detoxu s dobrými úmysly. Již ve čtvrtek se zapojil s ostatními hráči do plného tréninku, musí pokračovat ve svých plánech a zůstat bystrý. Chci ho vidět tak, jak ho vidím teď. Ne tak, jak se mi ukazoval předtím. Uvědomil si, že na tom s fyzičkou nebyl dobře a že na sobě potřebuje více pracovat," sdělil ke kauze Gignac trenér Deschamps.

"Byl to pro něho spouštěcí kohoutek, nyní je v životě mnohem více vyrovnaný, snaží se pracovat co nejefektivněji. Má vůli a odhodlání a nezmeškal toho v tréninku příliš. Každým tréninkem se trochu přibližuje své konkurenci," dodal ještě svému svěřenci naději bývalý kouč Juventusu.

Na hřišti se ale s jistotou neobjeví záložník Stéphane M’Bia, jenž má zlomený nárt. K dispozici by již měla být nová letní posila Djimi Traoré, která ale přiznává, že na utkání nemusí být připravena. "Bohužel jsem byl poslední půlrok v Monaku zraněný. Jsem již zotavený, mám za sebou povedenou rehabilitaci. Měl jsem štěstí, že se o mě v Monaku starali opravdoví profesionálové. Je mi již dobře. Pouze mi chybí ta zápasová rychlost," sdělil levý obránce.

Přípravy Saint-Étienne na důležité utkání poněkud narušil odchod kanonýra Gonzala Bergessia, který figuroval v plánech trenéra Galtiera a naskočil do obou ligových utkání. "Během svých dvou utkání projevil svůj smutek, přestože jsem do něj vkládal velikou důvěru," lkal na webových stránkách zeleno-bílých trenér Galtier. Bergessio nakonec za tři miliony eur přestoupil do italské Catanie, v níž v minulém ročníku již hostoval.

I s Bergessiem v sestavě se vstup do nové sezony Saint-Étienne velmi vydařil. Nejdříve si les Verts poradili s ambiciozním Bordeaux, následně před vlastními fanoušky porazil nepříjemné Nancy. Díky tomu je Galtierův celek na třetím místě, lepší skóre má po dvou utkáních pouze Toulouse a Montpellier.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Azpilicueta, Nkoulou, Diawara, Morel - Diarra, Cheyrou - Valbuena, Lucho, Ayew - Rémy
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Perrin, Marchal, Mignot, Ghoulam - Malbranque, Guilavogui, Clément, Sako - Aubameyang, Sinama-Pongolle
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.90 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - AJ Auxerre  (sobota 19:00)
Zajímavý souboj uvidí stadion Chaban-Delmas, kam přijíždí Fournierovo "nové Auxerre". Oba týmy po pokaženém prvním kole zaznamenaly slušný pokrok, a proto bude jejich vzájemné střetnutí nesmírně podnětné sledovat.

Les Girondins mají z prvních dvou utkání pouhý jeden bod a rádi by svým svěřencům předvedli revanš za domácí prohru se Saint-Étienne. Trenér Gillot přitom staví výsledek nade vše. "Zápas s Lorientem se nám povedl, ale nyní je načase začít vyhrávat", burcuje šedovlasý lodivod. "Musíme doma vyhrát. Raději bych oželel hezkou hru než výsledek, protože ten je pro nás v tuto chvíli prvořadý."

"Pracujeme tvrdě a děláme pokroky, ale musíme být efektivnější", má jasno bývalý kouč Sochaux. "Pokud skórujete první, máte osmdesátiprocentní šanci na výhru." Zároveň však uklidňuje fanoušky, kteří by snad mohli propadnout obavám z příliš defenzivní hry: "Někteří říkají, že pro vítězství musíte především bránit. Já tvrdím opak - chcete-li vyhrát, musíte se hnát za góly."

V táboře hostí panuje dobrá nálada. K týmu se připojil Edouard Cissé, spolehlivý defenzivní záložník, který přišel z Marseille, a hráči jsou povzbuzení smazáním dvoubrankového manka z hřiště Marseille v minulém zápase. Přesto však mají Auxerrois v tabulce zatím jediný bod, stejně jako jeho dnešní soupeř. "Cissé je velmi dobrý hráč a věřím, že bude pro náš tým přínosem," shodují se trenér Fournier i brankář a kapitán Sorin. Odchod Delvina Ndingy, o kterého velmi stojí lyonský trenér Garde a který sám vyjádřil přání odejít právě do týmu sedminásobného mistra, je tak vyloženě na spadnutí. Do dnešního zápasu však nová akvizice zatím zřejmě nezasáhne; trenér bude spoléhat na osvědčené hráče. V předpokládané základní sestavě opět chybí Roy Contout, nejlepší fotbalista ligy podle průběžného známkování L'Equipe, který se v minulém utkání osvědčil jako výborný žolík.

Oba týmy postrádají své klíčové obránce: Auxerre chybí Hengbart, Bordeaux (jako už bohužel tradičně) Planus. Domácí navíc hlásí zdravotní problémy Belliona s Henriquem, chybět budou i Krychowiak, Ayité a Olimpa, které trenér Gillot při nominaci opomenul.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Chalmé, Sané, Ciani, Trémoulinas - Jussie, Plašil, N'Guemo, Maurice-Belay - Gouffran, Modeste
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Dudka, Coulibaly, Boly, Sidibe - Traoré, Ndinga - Contout, Haddad, Sahar - Oliech
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.40 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Stade Brestois - Olympique Lyon  (sobota 19:00)
Ještě před odvetou kvalifikace o Ligu mistrů se Olympique Lyon musí vypořádat s další překážkou, a to konkurentem z francouzské ligy - Brestem.

Lyon loni na poslední chvíli zachraňoval alespoň kvalifikaci o Ligu mistrů, ve které se nakonec letos objevil. Los mu přiřkl silného soupeře - ruský Rubin Kazaň a úvodní utkání před domácími fanoušky. Les Gones se nakonec utkání povedlo o mnoho lépe než jeho soupeři, a to i přesto, že na Stade de Gerland od třetí minuty prohrával po brance Ďaďuna. Nakonec ale domácí utkání zvrátili, když se trefil Gomis a Briand. Vlastní branku si nešťastně vsítil Kvirkvelia.

Pro Rémiho Gardeho to přitom byl vůbec první evropský zápas na lavičce lyonských, bývalý trenér rezervy l’OL ale za necelé dva měsíce dokonale vtiskl týmu svůj herní projev. Pětačtyřicetiletý kouč tak zůstává v novém působišti zatím neporažen, z úvodních dvou ligových utkání si totiž připsal čtyři body; to když v prvním kole jasně přehrál Nice a v tom následujícím překvapivě pouze remizoval s nováčkem z Ajaccia. Alespoň jeden bod pak tým okolo Lisandra zachránila až v 82. minutě.

"Víme, že po výhře je tým rozhodně méně unavený než po porážce. Když se týmu zrovna daří, je to pochopitelně jednodušší pro všechny," myslí si kouč, jenž pravděpodobně nechá některé klíčové hráče pouze na lavičce a své šance dostanou i běžní náhradníci. "Naším cílem je, aby si skutečně zahráli všichni, ne pouze ti, kteří byli na hřišti v minulém zápase."

"Nejsou to hráči, kteří rozhodují. Samozřejmě se musíme zaměřit na důležité utkání Ligy mistrů, a proto mě těší, že se všichni chtějí podívat na hřiště," sdělil Garde, jenž se utká s jiným celkem, jenž v letošní sezoně ještě nepoznal porážku. Brest totiž z úvodních dvou zápasů získal stejný počet bodů, když v úvodním kole remizoval s nováčkem z Évianu a následně hrál bez branek ve Valenciennes.

"Bude to určitě veliký boj. Jsme si dobře vědomi, čeho je Lyon schopen. Známe ty hráče," řekl třiadvacetiletý obránce Paul Baysse.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Elana - Coulibaly, Baysse, Martial, Gentiletti - Poyet, Culma, Grougi, Lesoimier - Roux, Ben Basat
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Reveillere, Kone, Lovren, Cissokho - Briand, Gonalons, Källström, Bastos - Gomis, Lisandro
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.90 - 3.30 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SM Caen - Lille OSC  (sobota 19:00)
Výborný vstup do sezony opět zažívá Caen, zatímco obhájci titulu z Lille se zatím nedaří prakticky nic. Papírově jsou hosté jasnými favority nadcházejícího střetnutí, nicméně dobrá forma domácích věští velké drama.

V táboře Malherbois panuje velký respekt před sílou soupeře, ale z hráčů je zároveň cítit odhodlání. "Na papíře je Lille přímo hrozivý soupeř," tvrdí kapitán Seube. "Mají strašně silný tým." "Musíme stát nohama pevně na zemi," přitakává Jerry Vandam, mladý bek, který k červenomodrým přišel před sezonou právě z Lille a bude mít tedy o motivaci postaráno. "Proti Lille můžeme uspět, pokud budeme hrát svoji hru," doplňuje další nová akvizice, Frédéric Bulot, talentované křídlo vykoupené ze sestoupivšího Monaka jako náhrada za Yohana Molla, putujícího opačným směrem. "Zápas proti Sochaux nás nastartoval. Máme dobrou náladu a ukázali jsme, že jsme dostatečně silní."

Loňský podzimní zápas těchto soupeřů dopadl pro Caen hrozivě - rozjeté Lille Dumasovým svěřencům vyprášilo kožich drtivým skóre 5:2, když se hattrickem blýskl Moussa Sow. Ten nastoupí na hrotu útoku i dnes a jistě by tento výkon rád zopakoval, ale momentálně je to mnohem méně pravděpodobné. Pro Lille není delší podzimní sehrávání nic netypického, trenér Garcia však uklidnil fanoušky prohlášením, že tým dělá pokroky a nové akvizice Payet s Bašou si vedou velmi dobře.

Caen to však na Lille i přes poslední domácí výsledek dlouhodobě umí, jak dokládá statistika - z celkových 12 střetnutí se šestkrát radovali právě Malherbois, třikrát se týmy rozešly smírně a třikrát slavily Dogy.

Do týmu domácích se vrací Grégory Leca, který vyléčil lehké svalové zranění, a také Damien Perquis. Lille hlásí absenci Rozehnala (koleno) a De Mela (holeň), ale oba hráči by měli být k dispozici už pro příští zápas s Marseille.
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Thébaux - Vandam, Leca, Heurtaux, Raineau - Proment, Seube - Hamouma, Nivet, Bulot - Frau
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Baša, Chedjou, Béria - Mavuba, Balmont, Pedretti - Payet, Hazard - Sow
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.90 - 3.30 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Dijon FCO - FC Lorient  (sobota 19:00)
Dijonští zatím vypadají jako nejslabší z nováčků a jednoduchou úlohu rozhodně nebudou mít ani ve třetím kole, kdy na jejich hřiště, naposledy zostuzené výpraskem 5-1 od Rennes, přijíždí rozjetý Lorient, který v žádném případě nechce odjíždět s prázdnou.

Pro oba celky to bude premiéra, neboť se v historii francouzské ligy ještě nikdy nepotkaly. Trenér domácích Carteron však v žádném případě neskládá zbraně předem. "Konečně můžeme postavit ideální obranu", pochvaluje si. "Souprayen musel podstoupit operaci zubů moudrosti, Corgnet si proti Rennes poranil nohu a Joviala zlobila čéška, ale pro nadcházející zápas jsme kompletní." Charismatický kouč se hodlá poučit z chyb, které jeho tým udělal v utkání s Toulouse: "Trvalo nám půl hodiny, než jsme se dostali do optimální pohody, museli jsme zapracovat na fyzičce. Musíme hrát více dynamicky v obraně, musíme být agresivnější."

"Lorient je silný tým, který preferuje hru po zemi s množstvím přihrávek. Mají dobrou formu, známe jejich výsledky. Bude to těžký zápas," dodává Carteron. "Chceme poprvé v této sezoně ukázat svou pravou tvář. Budeme důslední, ale zároveň pokorní. Pokud se nám povede naladit se na loňskou vlnu, výsledky přijdou samy."

Lorient v úvodu sezony svými výkony táhne především Yann Jouffre. Šikovné křídlo však dosud nedalo více než jeden gól v sezoně L1. "Nechci se ohlížet jen na góly a asistence," tvrdí. "Zaměřovat se pouze na čísla je frustrující. Musíme hrát nejlépe, jak umíme, statistiky potom přijdou samy. Mým cílem je udržet se v základu po celou sezonu."

Návrat do Dijonu bude mít speciální příchuť pro Lynela Kitambalu, útočníka hostí, který v dresu DFCO dříve působil. "Strávil jsem tu mimořádné chvíle, bude to pro mě zvláštní utkání," přiznává. "Klub se od té doby, co jsem v něm působil, hodně změnil. Znám však některé hráče a jsou dobří, například Younousse Sankharé."

Oba trenéři plánují poslat do zápasu nejsilnější možné sestavy, včetně kapitána hostí Fabiena Audarda; robustní brankář a ikona klubu prodloužil smlouvu o další dva roky. "Byla to pro mě jediná možnost," přiznává. "Tento klub miluji a chci pro něj odvádět to nejlepší i v následujících letech."
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Reynet - Varrault, Zarour, Méité, Souprayen - Corgnet, Sankharé - Guerbert, Bauthéac - Thil, Jovial
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Pedrinho, Bourillon, Manga, Mareque - Jouffre, Romao, Mvuemba, Coutadeur - Quercia, Kitambala
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 2.95 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
OGC Nice - Toulouse FC  (sobota 19:00)
Třetí kolo L1 nabídne také souboj tápajícího Nice s Toulouse, které stejně jako loni bere začátek ligy útokem a momentálně se vyhřívá na čele tabulky. Domácí hodlají utnout sérii fialových hned v zárodku a pomoci jim k tomu má i Fabrice Abriel, čerstvá posila z Marseille. Brankář hostí Ali Ahamada je zatím jediným nepřekonaným gólmanem sezony. "Musím na sobě ještě pracovat, ale jsem rád, že mi trenér Casanova věří," těší mladíka, který nedávno oslavil teprve 20. narozeniny. Ahamada zatím podává velmi dobré výkony, takže Casanova coby bývalý brankář zřejmě ví, co dělá.. Toulouse to však na Azurovém pobřeží určitě nebude mít jednoduché, o čemž svědčí především improvizovaná základní sestava. Le Tefece postrádají hned šestici hráčů: do Nice neodcestovali M'Bengue, Ninkov, Riou, Didot, Riviére a Ben Yedder. Pantxi Sirieix, který se tak zřejmě objeví v základní sestavě ve středu zálohy, zdůrazňuje, že samotný dobrý start do soutěže ještě nic neznamená. "Jsme díky šesti bodům klidnější, ale víme, že je před námy ještě dlouhá cesta," upozorňuje baskický středopolař. "Jsme mnohem ambicióznější než loni, ale máme stále v paměti srpen 2010, kdy jsme vyhráli čtyřikrát za sebou a nakonec jsme na úspěch nedosáhli. Lidé se nebudou ptát na začátek sezony, historii zajímá konečné umístění." Utkání bude mít zvláštní příchuť pro brankáře hostí Davida Ospinu, který v červenočerném dresu odehraje své 100. utkání a je tak v pouhých dvaadvaceti letech třetím služebně nejstarším hráčem týmu - pouze David Helleybuck a Drissa Diakité mají odehráno více. Celé mužstvo by mu toto jubileum rádo osladilo výhrou, ale nebude to nic jednoduchého, jak dokládá právě Diakité: "Chtěli jsme dobrý start do sezony, což se nám nepovedlo. Na celém týmu nyní leží velký tlak. Pracovali jsme tvrdě na naší fyzičce. Víme, že můžeme porazit kohokoliv, ale nejdříve musíme přestat dělat chyby v obraně."
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Mabiala, Civelli, Pejcinović, Monzón - Diakité, Sablé - Meriem, Abriel, Mounier - Mouloungui
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Ahamada - Congré, Fofana, Abdennour, Tabanou - Capoue, Sirieix, Sissoko - Braaten, Machado - Bulut
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.00 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AC Ajaccio - Évian Thonon Gaillard  (sobota 21:00)
Fotbalisté Ajaccia nevstoupili do nového ročníku francouzské ligy se vší parádou a proto zatím mají na kontě po dvou odehraných kolech jenom jeden bod. Nicméně na začátku sezóny se dají těžko dělat předčasné odhady a k tomu má letošní nováček velkou šanci připsat si první výhru. Střetne se totiž v souboji s jiným nováčkem, který v tuto chvíli hraje jak z partesu. Po dvou duelech je totiž v horní polovině tabulky se čtyřmi body.

Nicméně i když Ajaccio nevstoupilo do nového ročníku nijak valně, ve druhém duelu ukázalo, že i jako nováček má svou sílu. Úvodní domácí prohra s Toulouse sice bolela, nicméně bojovný celek si vše vynahradil v souboji s Lyonem. Po velice dobrém výkon dokonce na jeho hřišti vedl sedm minut před koncem 1:0, než vyrovnal Lisandro Lopez. Proto se čeká, že v sobotu večer bude k vidění zajímavý duel se spoustou šancí.

Nicméně nutno podotknout, že v duelu s Lyonem se stal hvězdou mexický gólman ve službách Ajaccia Guillermo Ochoa. Ten si totiž za celý zápas připsal neuvěřitelných šestačtyřicet zákroků, což je opravdu neskutečná porce. Croix Savoi ukázal, že i malý klub může udělat velké představení a nemusí se za každou cenu krčit na samém dně. Je sice pravda, že zatím nenarazil na nějaká vážnější protivníky, ovšem vstup do sezóny byl více než dobrý.

Croix Savoi hlavně ukázal, že může hrát také směrem dopředu a nemusí jen bezmozkově bránit. V duelu s Brestem ale selhala dvakrát na konci první půle obrana, proto si nováček neodvezl všechny body. Po dvaceti minutách vedl už 2:0, když obě trefy dal v rozmezí tří minut. V následném kole nezklamal domácí publikum a tentokráte dobře pracovala i obrana. Domácí vsítili branku šest minut po pauze a porazili tak Nice 1:0.

Oba celky spolu soupeřily loni ve druhé lize a i když Éviann vyhrál soutěž o tři body právě před Ajacciem, tak v únorovém střetnutí na jeho půdě prohrál 0:1. I teď se očekává velký souboj, a pokud padne brzy úvodní trefa, může se rozjet ofenzivní koncert. Hosté budou opět spoléhat na francouzskou hvězdu Sidneyho Govou. Ten hrál přes deset let v Lyonu a určitě by mohl svými zkušenostmi pomoci nováčkovi k záchraně.
AC Ajaccio - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Lippini, N'Diaye, Poulard, Begeorgi - Pierazzi, André - Kinkela, Cavalli, Sammaritano - Ilan
Évian TG - pravděpodobná sestava:
Andersen - Dja Djédjé, Angoula, Cambon, Ehret - Tié Bi, Barbosa - Govou, Leroy, Khelifa - Bérigaud
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Toulouse FC22004:06
2.Montpellier HSC22004:16
3.AS Saint-Étienne22003:16
 SM Caen22003:16
5.Stade Rennes21106:24
6.Olympique Lyon21104:24
7.Évian Thonon Gaillard21103:24
8.FC Lorient21102:14
9.Olympique Marseille20204:42
10.Stade Brestois20202:22
11.FC Sochaux20113:41
12.Girondins Bordeaux20112:31
13.Paris Saint-Germain20111:21
 AS Nancy-Lorraine20111:21
 Lille OSC20111:21
16.Valenciennes FC20110:11
17.AJ Auxerre20113:51
18.AC Ajaccio20111:31
19.OGC Nice20021:40
20.Dijon FCO20021:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (27)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Základní sestava

Lloris, Réveillère, B.Koné, Lovren, Cissokho, S.Koné, Källström, Pjanic, Belfodil, Lisandro, Gomis.

Reagovat
smazaný uživatel

Držíme palce

Reagovat
Godwinson

Dnes mi bude ke štěstí stačit málo, Évian a Caen.

Reagovat
smazaný uživatel

Co dělá Belfodil na křídle proboha?

Reagovat
smazaný uživatel

Deja-vu z minulého týdne

Reagovat
juninho8

tak toto nezacalo vobec dobre ...nemate niekto stream na lyon?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
juninho8

dik...moja obvykla stranka na streamy myp2p.eu mi vypovedala sluzbu

Reagovat
Godwinson

Nezná někdo stránku, kde lze najít L1 na sopcast?

Reagovat
smazaný uživatel

Nenašel jsem sopcast jenom samé streamy

Reagovat
Godwinson

Já myslel všeobecně, to mi právě na L1 vůbec nejde. Jen mě to tak napadlo teď při sledování Chelsea ve skvělé kvalitě na sopcastu .... škoda :)

Reagovat
smazaný uživatel

tak na atdhe je ucházející celkem (ten výš), na rojadirecta se nedá dívat a fromport jsem nezkoušel.

Reagovat
smazaný uživatel

úplně to samé jak s Ajacciem. Gol z hovna a pak beton.

Reagovat
smazaný uživatel

Belfodil o poločase dolů, Reveillere si koleduje o redku a Pjanić by tež mohl začít hrát, pstatně jako celý tým

Reagovat
juninho8

zatial co kukam tak sa mi aj ten rozhodca zda byt trosku prisny

Reagovat
smazaný uživatel

píská dost přísně, ale na obě strany...

Reagovat
juninho8

tak do 2. polcasu musia naskocit uplne inak

Reagovat
Godwinson

No, výsledky až na Caen velmi, velmi dobré :)

Reagovat
smazaný uživatel

Plašil zase přihrávka na gol.

Reagovat
onze

ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
.13

Dneska PSG to uz konecne dame

Reagovat
Godwinson

Montpellier to snad doma s Rennes zvládne lépe než posledně. Sestava nevypadá úplně špatně, tak jsem zvědav, snad se mi je podaří naladit.

Pionnier - Jeunechamp (cap), Yanga-Mbiwa, Hilton, Bédimo - Saïhi, Estrada - Dernis, Belhanda, Utaka - Giroud

Reagovat
Pipo123

Pionnier

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Godwinson

Pastore na lavičce? Kombouaré už v agónii? ,)

Reagovat
Godwinson

Fantasticky Ménez, moc nechybělo. Jinak slušná bída ... a právě PSG sudí odpustil penaltu.

Reagovat
Godwinson

Už jsem chtěl psát, že na Ancelottiho v L1 budu velmi zvědav a gól ... to je tedy bída.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele