Ligue 1 - preview 23. kola

12.02.2011, 09:11, aktualizováno 13.02.2011, 08:38
Previews
Vedoucí Lille přivítá ve večerním duelu Toulouse a bude chtít navýšit náskok na čele tabulky, který může vzrůst až na šest bodů. Ještě předtím se teprve v historicky druhém vzájemném zápase v Ligue 1 střetnou Valenciennes s Brestem a Rennes hraje o poháry s Nice...
Valenciennes FC - Stade Brestois  (neděle 17:00)
Oba celky se třeba před sedmi lety potkávaly v rámci třetí nejvyšší francouzské soutěže. Jednu sezónu společně odkopaly i v Ligue 2. Teď spolu svede Valenciennes a Brest historicky druhý zápas v nejvyšší francouzské lize. Ten první se odehrál na podzim a v něm uspěl domácí Brest. VA tak má soupeři co oplácet.

Ačkoli je nováček ligy z Brestu desátý a svěřenci kouče Philippeho Montaniera pět příček za ním, rozdíl mezi oběma činí jen čtyři body. Takže pokud domácí získají tři body, dotáhnou se mu na deficit jednoho. VAFC by navíc vítězství potřebovalo jako uklidňující vakcínu, vždyť od sestupového pásma ho dělí jen dva body.

Domácím navíc poslední dvě ligová klání před vlastními diváky vyšla na jedničku. Dokázali porazit nejen Toulouse, ale i slavný Lyon. Naposledy se podívali na půdu Lens, kde uhráli remízu 1:1. "Naším cílem je udržet si únorovou formu a pokračovat ve správné cestě," říkal trenér Montanier. "Budeme se o to snažit. I když vím, že kolegové z Brestu to neuvidí rádi."

Pro Valenciennes je to teprve druhé utkání na Stade Nungesser v tomto roce. "Podařilo se nám získat bod v Lens, takže nás teď situace nutí k tomu být doma ještě lepší. To ale nebude jednoduché. Zvítězit dvakrát za sebou je velmi obtížné," uvědomuje si valencienneský stratég. Brest navíc nebude vůbec lehké sousto.

Mužstvo, jehož dres oblékají i český záložník Mario Lička s útočníkem Tomášem Mičolou, jako zelenáč Ligue 1 vůbec nepůsobí a reálně bojuje o pohárové příčky. "Soupeř má dobrou obranu i útok, ukazuje to jeho nadšení i technická kvalita," povídal Montanier. "Má jednu z nejlepších defenzív. Víme o tom, bude to těžké, ale jsme na tu výzvu připraveni."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.20 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - OGC Nice  (neděle 17:00)
Druhé místo má na dosah ambiciozní Rennes. Tým, jenž v minulých sezonách pravidelně nedokázal naplňovat vysoké ambice, se vznáší těsně pod samým čelem tabulky. Dnes se v případě dobrého výsledku proti Nice může posunout na druhé místo.

Rennes je letos silné především na svém vlastním stadionu. Z celé ligy získalo nejvíce bodů - 24 z 33 možných - a společně se Sochaux a Lille kraluje domácí tabulce. Z posledních pěti domácích střetnutí vyšli svěřenci Frédérica Antonettiho pokaždé jako vítězové. Velice cenná je poté výhra z minulého kola, kdy si Stade Rennais dokázalo před vlastními fanoušky poradit s konkurentem o Ligu mistrů a evropské poháry všeobecně z Paříže. Místní Saint-Germain muselo odjet domů naprázdno, jedinou branku utkání totiž vstřelil domácí Yacine Brahimi.

"Zápas s PSG nám v mnohém pomohl. Po dvou porážkách v řadě jsme museli zareagovat co nejlépe - a povedlo se nám to na výbornou. Dnes budeme stavět na našem posledním vítězném zápase. Musíme útočit od první minuty, budou rozhodovat detaily," sdělila ofenzivní hvězda domácích Victor Hugo Montano, jehož mužstvo ztrácí na vedoucí Lille pět bodů.

Rennes se navíc již může soustředit pouze na domácí soutěž, v evropských pohárech tým letos vůbec nefiguroval, z Coupe de la Ligue tým vypadl již ve třetím kole s třetiligovým Guingampem. Poslední pohár - Coupe de France - pak skončil pro Les Rouges et Noirs na začátku února, když tým vypadl v osmifinále s druholigovým Reims po prodloužení.

V lednu navíc posílily tým hned dva útočníci - z Lens přišel za pět milionů eur talentovaný Razak Boukari, z druholigového nizozemského Den Bosche dorazil za půl milionu eur jednadvacetiletý John Verhoek. Lépe do týmu zapadl slavnější Boukari, který nastoupil již k šesti soutěžním utkáním a vstřelil také dvě branky.

Domácím bude ale chybět hned několik zraněných či jinak indisponovaných fotbalistů. Obránce Onyekachi Apam má problémy s kolenem, křídelník Sylvain Marveaux se nedávno podstoupil operaci a sezona pro něj skončila, Jires Kembo má problémy s lýtkem, s kolenní šlachou má problém hned trojice hráčů: George Mandjeck, Kader Mangane a Stephane Dalmat. Drobné potíže má rovněž Yacine Brahimi.

To hosté takové potíže rozhodně nemají, jedinou ztrátou je dlouhodobě zraněný David Helleybuck. Také na přestupovém trhu nebyli hosté tolik aktivní, jedinou vážnější posilou je příchod útočníka Davida Belliona, kterého si tým zapůjčil do konce sezony z Bordeaux. Zdarma také přišel mladý obránce Kevin Malaga, jenž si hledal zaměstnavatele po skončení smlouvy v Auxerre, ani v Nice se ale na prvoligové starty příliš těšit nemůže, počítají s ním totiž spíše do rezervního mužstva.

Po nepříliš povedeném vstupu do roku 2011 - v lednu tým prohrál obě svá ligová utkání, přišlo v minulém kole poměrně veliké překvapení, když si OGC poradilo doma s letos poměrně silným Sochaux, jedinou branku vstřelil obránce Nemanja Pejčinović. Díky tomu se Nice vyšvihlo na čtrnácté místo, s tříbodovým náskokem na sestupové pozice.

Tým okolo brankáře Davida Ospiny je ale letos mimo vlastní stadion vůbec jeden z nejhorších týmů, na své druhé vítězství čekají již od druhého kola Ligue 1, ve venkovních zápasech letos vstřelili pouhé čtyři góly.

"Je to důležitý zápas, stejně jako všechny ostatní před koncem sezony. Rennes je skvělý tým, my o tom víme. Ale my jsme se v průběhu týdne dobře připravovali a nyní doufáme v pozitivní výsledek," řekl k zápasu hostující brankář Ospina.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez - Danze, Kana-Biyik, Theopile, Souprayen - Tettey, M'Villa, Leroy - Boukari, Montano, Brahimi
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Coulibaly, Civelli, Pejcinovic, Clerc - Digard, Fae - Traore, Mounier - Bellion, Mouloungui
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.53 - 3.50 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - Toulouse FC  (neděle 21:00)
Poslední víkendové utkání Ligue 1 odehraje vedoucí tým soutěže z Lille proti týmu z Toulouse, které ze sedmého místa pokukuje po pohárové Evropě.

Velký zápas čeká na domácího gólmana Landreaua, ten totiž nastoupí ke svému 500. utkání v Ligue 1. Jednatřicetiletý strážce svatyně odehrál 11 sezón v dresu Nantes, poté na tři ročníky soutěže přestoupil do PSG. Poslední dvě sezóny obléká dres Lille. A v dresu domácího celku ještě nějakou dobu zůstane, ve středu totiž podepsal smlouvu až do června 2014.

Zkušený gólman se momentálně soustředí na jediné: "Nejdůležitější je dál vyhrávat. Po tolika letech je fantastické být na prvním místě tabulky." A jaký je jeho recept na tolik zápasů v Ligue 1? "Můj přístup je stále stejný. Velký důraz kladu na kvalitní předzápasovou přípravu." "Jsem velmi šťastný, že právě 500. utkání odehrajeme před domácím publikem. S fanoušky Lille jsem měl vždy dobrý vztah a v klubu jsem našel vše, co jsem hledal - ambice, klid a radost," dodal Landreau.

Domácí tým je favoritem na ligovou trofej i pro kouče Toulouse Casanovu. "Lille předvádí kvalitní fotbal a je velmi silné v útočné fázi. Když ztratí míč, tak okamžitě zvýší aktivitu a agresivitu, svého soupeře nenechají vydechnout. Ten tým má vše, co je potřebné k zisku titulu," vysekl poklonu Lille lodivod hostů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.60 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Sochaux - Olympique Marseille  (sobota 19:00)
Na první pohled jasný zápas, jako podprůměrný celek známé Sochaux přivítá na svém stadionu jeden z největších francouzských klubů - Marseille. Jenže po bližším přezkoumáním zjistíme, že Marseille to dnes rozhodně vůbec jednoduché mít nebude.

Sochaux sice ani letos nepatří mezi nejlepší kluby Ligue 1, dokonce není ani v horní polovině tabulky. Přesto si svým stylem hry naklonilo mnoho fanoušků. Pětatřicet vstřelených branek ve dvaadvaceti zápasech - to je prosím druhé nejvyšší číslo v celé nejvyšší francouzské soutěži. Produktivnější ofenzivou se může chlubit pouze vedoucí Lille, které vstřelilo ještě o pět branek více.

Francouzští lvi střílí jednu branku za druhou, důvodů k tomu je hned několik. Především letos fenomenální Marvin Martin, jenž z pozice záložníka táhne většinu gólových akcí svého týmu, na svém kontě má letos již deset asistencí. Dále je tu skvělá útočná dvojice: Ideye Brown a Modibo Maïga se opravdu náramně doplňují, vždyť společně nastříleli osmnáct branek svého týmu, každý si přitom připsal po devíti brankách. Třetí nejlepší střelec Sochaux? Paradoxně obránce Damien Perquis, jenž má na svém kontě již čtyři kousky.

Jedna věc ale hraje Sochaux do karet dnes ještě více. A to je domácí prostředí. Kdo by to byl totiž řekl, že provinční Sochaux bude na domácím stadionu téměř neporazitelným soupeřem? Dosud zde tým ztratil pouze čtyřikrát, prohrál pouze jednou. Netřeba pak dodávat, že před vlastními diváky tým vstřelil vůbec nejvíce branek z celé ligy.

Na druhou stranu Sochaux se v poslední době rozhodně nedaří tak, jak by si nejen ve vedení týmu přáli. Z posledních pěti ligových zápasů vyhrálo pouze jednou, a to když doma rozneslo Rennes 5:1. V posledním zápase se ale lvům nepodařilo vstřelit ani jednu branku, překvapivě nestačili na podprůměrné Nice, když jedinou branku utkání vstřelil obránce Nemanja Pejčinović.

Na druhé straně Marseille je po několika nepřesvědčivých výkonech a výsledcích v lize až na čtvrté pozici, na vedoucí Lille pak ztrácí před tímto kolem již šest bodů. Od druhého Paris SG ho ale dělí jediný bod. Momentální forma Deschampsova výběru ale rozhodně není nikterak oslnivá, tým sice neprohrál již od poloviny prosince, nicméně připsal si pouze dvě vítězství a k tomu čtyři remízy.

V posledním kole se obhájce trofeje až nečekaně nadřel na vítězství nad beznadějně posledním Arles, jedinou branku zápasu vstřelil zkraje druhého poločasu až André-Pierre Gignac.

Statistiky by měli potěšit spíše hosty. Ti vyhráli poslední tři vzájemná utkání se Sochaux. Nicméně své by mohla sehrát právě domácí půda na Stade Auguste Bonal, na ní Sochaux z posledních čtyř vzájemných zápasů čtyřikrát zvítězilo.

Domácím budou chybět dva defenzivní záložníci, mimo je Carlao i Kevin Anin. Kvůli zranění si nezahraje ani Jeremie Brechet. Na druhé straně nenastoupí kvůli zdravotním problémům Cesar Azpilicueta s Mathieuem Valbuenou. Hilton se již zapojil do tréninku.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Faty, Perquis, Brechet, Sauget - Martin, Carlao - Boudebouz, Maurice-Belay - Ideye, Maiga
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Fanni, Diawara, M'Bia, Heine - Lucho - Cisse, Ayew - Ayew, Brandao, Gignac
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.10 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AS Nancy-Lorraine - AJ Auxerre  (sobota 19:00)
Velmi důležité utkání čeká v sobotu na dvojici Nancy - Auxerre. Obě mužstva jsou jen dva body nad zónou sestupu, a pokud budou pokračovat dále v matných výkonech na hřišti, zřejmě se zapojí do bitvy o záchranu.

Domácí mužstvo předvádí v poslední době tragické výkony, čtyřikrát po sobě totiž prohrálo. Ani Auxerre nezáří, v minulém kole si na své konto připsalo už sedmou remízu z posledních devíti zápasů.

"Bude to velmi složité utkání, ale uděláme vše, abychom vyhráli. Musíme však být agresivnější než v minulých zápasech," řekl asistent trenéra Nancy Fischer a pokračoval: "Doufám, že budeme mít podporu domácích fanoušků, kteří vědí, že nejsme v jednoduché situaci a potřebujeme jejich pomoc. Věřím, že budou stát za námi a ne pískat při první zkažené akci."

Velmi nelibě se asi dívali v Auxerre na reprezentační povinnost Švýcara Grichtinga, který si v přátelském utkání proti Maltě zlomil ruku a v pátek podstoupil operaci. Svému mužstvu bude chybět zřejmě měsíc. Na hřiště se nepodívá ani Pedretti, kterého stále trápí zranění třísla. Mimo hru jsou pak dále gólman Riou, obránce Mignot, záložníci Ndinga a Traoré.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.00 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - RC Lens  (sobota 19:00)
Pět bodů ztrácí druhé PSG, bojující o příčky nejvyšší, na vedoucí Lille. Nebylo by od věci tohle manko co nejrychleji smazat, pokud chce pomýšlet na zisk titulu. A utkání s Lens by mu k tomu mělo pomoci, hosté se totiž nachází na opačném pólu tabulky. Kouč Laszlo Boloni navíc vysekl domácím poklonu: "Máte nejlepší tým."

Ačkoli podle bodů jsou na to zatím nejlépe v Ligue 1 Dogy z Lille, Boloni si myslí něco jiného. "Podle mě je to nejlepší celek, který jsem v této sezóně viděl hrát. Je silnější než Lille a pokud letos nezíská titul, myslím si, že to pro něj bude zklamání," pronesl odvážná slova Boloni. "Má skvělou útočnou sílu. Hráči jsou fyzicky, takticky i technicky velmi, velmi dobří. Ať už Nene nebo Giuly."

Oba mančafty přitom na sebe narazily nedávno. Po Novém roce se utkaly v rámci Coupe de France a v Parku princů vyhráli domácí s obrovským přehledem 5:1. Je ale pravda, že tehdy tomuto výsledku hodně napomohlo vyloučení Yahii a následná nařízená penalta. "Nechci se pomstít," potvrzoval hostující lodivod. "Pomsta je pro idioty."

RC Lens je v tabulce na první sestupové osmnácté pozici, ztrácí ovšem jen jeden korálek k dotažení se na sedmnáctý Caen. Formu nemá úplně špatnou, z posledních čtyř ligových kol získal sedm bodů. Naposledy jen remizoval doma s Valenciennes 1:1. Do jeho sestavy se po zranění vrací obránce Queudrue, Hermach však kvůli problémům s nohou toto utkání zřejmě zmešká.

PSG minulou sobotu zaznamenalo svou první ligovou ztrátu v tomto roce. Rennes bylo nad jeho síly, ve strhujícím střetnutí plným gólových šancí se nakonec radovali domácí 1:0. Trenéra Antoineho Kombouarého zajisté těší, že nemá problém s absencemi. Arménský brankář Apoula Edel by měl mimochodem dostat nabídku nové smlouvy.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Edel - Ceará, Armand, Sakho, Tiéné - Jallet, Makelele, Bodmer, Chantome, Nene - Hoarau
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Runje - Demont, Varane, Queudrue, Bedimo - Maoulida, Hermach, Roudet, Jemaa - Eduardo dos Santos
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.53 - 3.90 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - FC Lorient  (sobota 19:00)
Až na předposlední místo kleslo hvězdami nabité Monako po prohraném zápase s Toulouse. Knížecí celek se pokusí ze sestupového bahna vyhrabat dnes proti Lorientu, jenž v roce 2011 ztratil body zatím pouze jednou.

Poslední dvě ligová utkání v roce 2010 dopadla pro Monako vcelku pozitivně. Nejdříve přišla remíza se silným Paris SG, následovalo vítězství nad Sochaux. Stačí pouze vyladit formu přes soustředění a hurá do první poloviny tabulky, pomysleli si možná činovníci v Monaku. Ale tak jednoduché to nebude. Knížecí celek vstoupil do nového roku přímo katastrofálně, když v Coupe de France vypadl na penalty s amatérským Chambéry.

Ještě před startem jarní ligové sezony se tak s týmem definitivně rozloučil nepříliš úspěšný manažer Guy Lacombe, na lavičce ho nahradil Laurent Banide, jenž v klubu působil již v roce 2007. Ani jemu se ale zatím nepodařilo najít recept především na odumřelou ofenzivu mužstva, po dvou remízách (1:1 s Auxerre a 0:0 s Marseille) pak přišla také první porážka, Toulouse bez problémů zvítězilo 2:0.

"Vždycky musí někdo prohrát. A když jsme to byli tentokrát my, musíme se z toho poučit. V Toulouse jsme hráli opravdu špatně, je to frustrující, že jsme nezískali ani bod. Na druhou stranu si nemyslím, že jsme v katastrofické pozici. Přeci jen před sebou máme ještě hodně zápasů. Ještě máme zhruba čtyři měsíce na to, abychom věci dali do pořádku. Soustředíme se na svou hru, chceme být alt i ambiciozní. Potřebujeme více charakteru," říkal po prohře manažer Banide.

Monako přitom v lednovém přestupovém okně získalo hned šest nových tváří. Tou nejznámější je každopádně defenzivní záložník Mahamadou Diarra, jenž přišel zdarma z realu Madrid. Malijský reprezentant patří již samozřejmě do základní sestavy. Další posilou je záložník Grégory Lacombe, který v týmu hostuje z Montpellieru. Také ten patří od svého příchodu k důležitým stavebním kamenům. Další čtyři posily - honduraský útočník Georgie Welcome, nigerský forvard Ouwo Maazou, talentovaný Kamerunec Moukandjo a guinejský záložník Pascal Feindouno - se zatím do základní jedenáctky neprobojovaly.

To Lorient na přestupovém trhu zdaleka tak aktivní nebyl. Jeho řady rozšířil pouze jeden fotbalista, známý především fanouškům anglického Arsenalu. Talentovaný Gilles Sunu totiž u les Merlus do konce sezony hostuje, stejně jako jiný mladík Arsenalu - Francis Coquelin. Nutno ovšem dodat, že Lorient momentálně hraje v takové formě, že zasahovat do velice dobře sehraného kádru by mohlo být jedině na škodu.

Vždyť ze šesti duelů v tomto roce ztratili svěřenci Christiana Gourcuffa body pouze jednou, to když v lize prohráli s Lyonem vysoko 0:3. Na druhou stranu postoupili v Coupe de France již do čtvrtfinále, v lize nyní drží sérii dvou výher v řadě, když porazil o dvě branky jak Brest, tak následně i Caen. Díky tomu oranžoví vystoupali těsně nad bránu horní poloviny tabulky, z jedenáctého místa navíc ztrácí na evropské poháry pouze pět bodů.

"Z Monaka je úplně nový tým s novými hráči a novým trenérem. Muselo změnit své plány, protože jistě nechce ustupovat ze svých ambicí. Jejich první zápasy ale nedopadly příliš dobře. Nemají na záchranu sezony již příliš času, na druhou stranu my příliš nevíme, co od tohoto mužstva očekávat. Pokud se jim podaří hrát jako týmu, bude těžké je porazit," prohlásil před zápasem manažer hostů Gourcuff.

Lorientu by mohl v dnešním utkání chybět obránce Bruno Ecuele Manga, který by se v případě zhoršení zranění připojil k jiným obráncům Maximemu Bacovi, Laminemu Konem a Arnaudu Le Lanovi. Suspendovaný je záložník Romao.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Bonnart, Adriano, Puygrenier, Muratori - Diarra, Mendy - Coutadeur, Haruna, Lacombe - Park
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Coquelin, Sosa, Bourillon, Morel - Amalfitano, Mvuemba - Monnet-Paquet, Diarra - Gameiro, Kitambala
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.95 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Arles-Avignon - Montpellier HSC  (sobota 19:00)
Beznadějně poslední Arles se v sobotu pokusí potrápit dalšího soupeře, tentokrát Montpellier. Bude domácí tým úspěšnější než v minulém kole a postará se o překvapení?

Arles bylo v minulém kole více než vyrovnaným soupeřem Marseille, i přesto prohrálo nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. Domácí tak stále na první nesestupové místo ztrácí závratných šestnáct bodů.

Hosté však jedou do Arles pro tři body, v první řadě totiž chtějí odčinit porážku z minulého kola, kdy nestačili na v letošní sezóně dobře hrající St. Etienne. Předtím ale z pěti utkání nasbírali hned devět bodů. "Je důležité neztratit naši dobrou formu, která byla přerušena před týdnem na našem domácím stadionu," řekl obránce Montpellieru Jeunechamp.

Zadák hostů si je totiž moc dobře vědom, že jeho tým je sice až na osmém místě, ale od druhého PSG ho dělí rozdíl pouhých čtyř bodů. Montpellier je však na pozoru: "Mnozí od nás očekávají jasné tři body, ale pokud viděli zápas Arles proti Marseille, tak určitě tuší, že vyhrát tam rozhodně nebude jednoduché," uzavřel rozhovor obránce hostů Jeunechamp.

Přesto je papírový favorit jasný. Domácí výběr sice už několik týmů Ligue 1 potrápil, avšak na své konto si připsal pouze jedno vítězství.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.20 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Girondins Bordeaux - SM Caen  (sobota 19:00)
Bordeaux se stále zuby nehty drží v boji o pohárové příčky. Ačkoli na mistrovskou sezónu z předminulé sezóny může jen marně vzpomínat. Jeho soupeř z Caen rovněž bojuje o úspěšnost tohoto ročníku, je sedmnáctý, navíc jen o píď před sestupující osmnáctou pozicí. Les Girondins by nyní chtěli předvést lepší výkon než jakým uhráli minulou neděli remízu v Lyonu.

Domácí letos mají na kontě kulatých deset remíz. A to je hodně. Proto se stále drží jen v malátném středu tabulky. "Jakmile nebudeme dělat chyby v obraně, bude to lepší," myslí si kouč Jean Tigana. "Od začátku sezóny jsme pustili moc gólů. Když se nám to podaří zastavit, stačí už jenom alespoň jednou skórovat a držet skóre."

Tigana si myslí, že důvodem mnoha remízových výsledků byla právě mnohokrát špatná defenzivní činnost. "Odehráli jsme třeba tři zápasy, ve kterých jsme plichtili 2:2," připomínal. Domácí stratég nemá před zápasem s Caen takový přehled o aktuální připravenosti svých hráčů kvůli reprezentační pauze.

Mezi těmito hráči je i český reprezentant Jaroslav Plašil, který odehrál přátelák v Chorvatsku. "Moc z nich však v národních týmech neodehráli celých 90 minut," byl alespoň rád. "Spíš si myslím, že pro některé bylo náročné cestování. Třeba Lamine Sane odehrál celý zápas a cestoval v noci domů. Nemáme v tom úplně jasno. Uvidíme, jak moc unavení budou, ale nemyslím si, že to může být velký problém."

SM Cean ví, že jsou proti francouzskému velkoklubu outsiderem. Tenhle celek ho navíc právě předminulou sezónu poslal v posledním kole do Ligue 2, odkud postoupil výše rok na to. "Nebude nemožné uhrát pozitivní výsledek, ale dost obtížné ano," přiznával kouč Franck Dumas. "Soupeř odehrál dobrý zápas v Bordeaux a teď bude chtít nabodnout na rohy i nás."
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Chalmé, Sane, Ciani, Trémoulinas - Plašil, Diarra, Jussie, Fernando, Ben Khalfallah - Modeste
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Thébaux - Inez, Seube, Heurtaux, Tafforeau - Yatabare - Hamouma, Proment, Nivet, El Arabi - Traoré
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.60 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - Olympique Lyon  (sobota 21:00)
Derby du Rhône - v sobotu je na pořadu dne jedno z nejslavnějších utkání Francie. Ostře sledované derby mezi St. Etienne a Lyonem bude mít už své 101. pokračovaní.

Tradiční zápas Ligue 1 bude o to zajímavější, že oba soupeři mají na svém kontě 35 bodů a momentálně jsou těsně za branami pohárové Evropy. Vítěz sobotního měření sil se tak může Evropě zase o něco přiblížit, ale hlavně se stane na nějakou dobu vládcem rhôno-alpského regionu.

Momentální pozice St. Etienne navíc dává vzpomenout na slavné chvíle klubu z minulosti a tak je jasné, že by domácí historii rádi opakovali. "Teď je St. Etienne zase velkým klubem, který by si zasloužil hrát v pohárové Evropě. Pro fanoušky, ale i pro nás by to byla pěkná odměna," netajil se ambicemi domácí útočník Riviére a pokračoval: "Jsme na stejné bodové úrovni jako Lyon. Prvotním cílem pro nás je získat 42 bodů a až pak se budeme dívat dále."

Riviére debudoval v dresu St. Etienne před dvěma lety právě proti Lyonu. A na takové zápasy se nezapomíná. "Je pravda, že zápasy proti Lyonu mají vždy zvláštní příchuť. A já při tom byl hned při svém prvním utkání v Ligue 1. Moc rád také vzpomínám na poslední, jubilejní 100. derby, ve kterém jsme zvítězili 1:0. To bylo něco báječného."

Do týmu hostů se po sedmi měsících vrátil Ederson, který doléčil kolenní šlachu. Kdy se 25letý Brazilec ale objeví na hřišti, však zatím nelze odhadovat.

Lyon v minulém kole bezbrankově remizoval s Bordeaux, o týden dříve však prohrál ve Valenciennes. Po dlouhých čtrnácti dnech tak určitě bude chtít zvítězit. A která výhra chutná lépe než ta nad odvěkým rivalem?
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.20 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Lille OSC22119240:2242
2.Paris Saint-Germain22107534:2437
3.Stade Rennes22107524:1737
4.Olympique Marseille2299430:1836
5.AS Saint-Étienne2298531:2435
6.Olympique Lyon2298530:2335
7.Toulouse FC22103925:2233
8.Montpellier HSC2296720:2333
9.Girondins Bordeaux22710527:2331
10.Stade Brestois2287723:2131
11.FC Lorient2294926:2731
12.FC Sochaux22841035:2728
13.Valenciennes FC2268825:2526
14.OGC Nice2268815:2226
15.AJ Auxerre22413527:2625
16.AS Nancy-Lorraine22741123:3425
17.SM Caen22661022:3124
18.RC Lens2258922:3523
19.AS Monaco22312720:2321
20.AC Arles-Avignon22151611:438

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
Godwinson

Trémoulinas pěkně sestřelil Plašila.

Reagovat
Godwinson

Thébaux čaruje!

Reagovat
Godwinson

Nááááádhera ... Hamouma

Reagovat
Kaze

Nestíhám sledovat L1, ale i tak jsem zaslechl o megatalentovi Hazardovi. Mohl by mi ho někdo podrobně popsat? Jeho přednosti a styl?

Reagovat
smazaný uživatel

Hm... Rami, už se na něj těším

Reagovat
Godwinson

Lille drtivě a bez nejmenších potíží zvítězí! ,)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele