Ligue 1 - preview 21. kola

28.01.2012, 09:07, aktualizováno 29.01.2012, 08:31
Previews
V sobotu neztratil body žádný z celků na prvních místech, to se dnes nepovede Rennes a Marseille, jelikož pátý tým tabulky změří síly právě se šestým. Ajaccio neprohrálo čtyři zápasy v řadě a formu chce potvrdit ve Valenciennes, Évian hostí Bordeaux...
Valenciennes FC - AC Ajaccio  (neděle 17:00)
Možný důležitý souboj o záchranu svedou v neděli odpoledne domácí Valenciennes a hostující Ajaccio. VA se v úvodu sezóny hodně nedařilo, ale zlepšenými výkony se nakonec posunulo ze sestupového pásma na aktuální patnáctou pozici. Na poslední příčce je právě nováček soutěže, který však šel poslední dobou také hodně nahoru.

Poslední tři ligová kola - tři vítězství. Z téhle bilance Ajaccia by měli mít domácí pořádný strach. Právě těchto devět bodů vrátilo hosty zpátky do hry. Jen díky nejhoršímu skóre jsou na samotném dně. "S Valenciennes budeme bojovat o záchranu. To je jasné," říkal hostující záložník Paul Lasne.

Svěřenci trenéra Oliviera Pantaloniho si ale rozhodně nedají za rámeček poslední souboj v Coupe de France. Minulý víkend totiž podlehli na půdě FC Bourg-Péronnas, amatéry ze čtvrté nejvyšší soutěže, 2:3 po prodloužení. Naopak domácí postoupili do osmifinále Francouzského poháru díky výhře 3:1 nad Bastií.

Na podzim proti VA získal korsický klub vůbec svou první výhru v sezóně (3:1). "Teď to bude hodně těžké. Doma totiž soupeř vyhrál třikrát v řadě a na jeho půdě je vždy obtížné s ním hrát," dodával Lasne. "Navíc se mu do sestavy vrací po zranění Grégory Pujol. To je pro něj opravdu klíčová osobnost."

Hosté získali v průběhu zimy dvě posily. Jejich řady doplnil útočník Eduardo a jeho krajan Felipe Saad. "Velmi dobře se v Ajacciu přizpůsobují," potvrdil Lasne. "Oba se pořád smějí. Ale jsou dostatečně motivováni pro to, aby nám tuhle sezónu pomohli. Proti VA to bude důležité a těžké utkání. Může totiž rozhodnout o naší budoucnosti," zakončil.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.60 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Évian Thonon Gaillard - Girondins Bordeaux  (neděle 17:00)
Mají co dohánět. Pokud Bordeaux letos nechce znovu strádat, ne příliš vydařenou podzimní část musí napravit na jaře. K pohárovým příčkám je pořád hodně daleko, a aby se jim Les Girondins vůbec přiblížili, chce to nějakou delší šňůru vítězství. Ta na půdě Évianu Thonon Gaillard se ale zajisté nebude rodit vůbec snadno.

Nováček soutěže si zatím nevede špatně. A co je pro Bordeaux pořádná výstraha, doma vyhrál hned pět z celkových devíti utkání. Hosté by navíc neměli zapomínat na další věc - na dvanáctý tým tabulky mají v tuto chvíli pouze čtyřbodový náskok. Případná prohra by tedy znamenala dalšího konkurenta v tabulce, který by se jim přiblížil.

"Vítězství je nutnost. Pokud to uděláme, soupeři se vzdálíme na sedm bodů. A hlavně se potřebujeme šplhat nahoru tabulkou," propočítával v rozhovoru pro www.girondins.com mladý útočník Henri Saviet. Jeho tým mimochodem stejně jako Évian o víkendu postoupil do dalšího kola Coupe de France.

Saviet byl loni na hostování v druholigovém Angers, takže soupeře zná možná o něco lépe než jeho spoluhráči. "Ano, v loňském ročníku jsem na Évian opravdu narazil," potvrdil jednadvacetiletý Francouz. "Vím, že je to dobré mužstvo s mnoha zkušenými hráči. Hodně si hraje s míčem a střílí i dost gólů."

Svůj debut v dresu Bordeaux si může odbýt nová posila z Lille a zvučné jméno Ludovic Obraniak. "Jeho příchod nám rozhodně prospěje," myslí si Saviet. "Vždy záleží jenom na vás, jak pracujete na tréninku a jestli potom dostanete šanci nebo ne," dodával. Zatímco hosté nemají problém s absencemi, u Évianu je to poněkud horší.

Kouč Pablo Correa nemůže počítat s Khelifou a Mensahem, kteří jeli reprezentovat na Africký pohár národů. Poulsen je potrestaný, Ehret má poraněný kotník, Lacour laboruje se stehnem, Laquait zase s holení. Start Sorlina, Mongongu, Berigauda a Angoly je navíc kvůli jejich zdravotním problémům nejistý.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.00 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Stade Rennes - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
Již dvanáct bodů. Předloňský mistr Francie z Marseille doplatil na pomalý rozjezd v této sezoně a po podzimní části ztratil na vedoucí Paris Saint-Germain nemalý počet bodů. V dnešním utkání navíc poměří síly s Rennes, které je po dvaceti kolech dokonce před výběrem Didiera Digarda.

Přitom Olympique z posledních deseti ligových zápasů zaváhal pouze dvakrát. Nejprve v polovině listopadu prohrál 0:1 s Montpellierem, na začátku prosince pak zase přišla remíza s rivalem z Bordeaux. Ani tato skvělá forma ale na - nejen financemi - posílené Paris Saint-Germain zatím nestačí.

Po dvaceti kolech je totiž Marseille až na šesté pozici, na vedoucí Pařížany ztrácí stále dvanáct bodů. Alespoň s vyhlídkami na evropské poháry to vypadá růžověji, nebo snad v případě Marseille bledě-modřeji. Evropská liga je vzdálena pouze dva body, Liga mistrů pak čtyři.

"Vždycky můžeme snít o titulu. Nicméně nyní jsou takové úvahy předčasné, jelikož Paris SG je v podstatě po celou sezonu ve vynikající formě," myslí si Mathieu Valbuena, klíčový záložník l’OM. "My se ale musíme koncentrovat především na sebe. Čeká nás několik opravdu velikých zápasů. K hodnocení bychom se mohli dostat někdy na konci února."

"Je jasné, že PSG se teď otevřely neuvěřitelné finanční možnosti, nicméně stále je musí potvrdit na hřišti. Nejspíš na ně také čeká několik těžkých zápasů, v kterých by mohli zaváhat, jako se to stalo na začátku sezony nám," vzpomněl na nepříliš povedený start do nového ročníku a dodal, "favoritem na zisk titulu jsou samozřejmě oni, ale my uděláme všechno pro to, abychom jim triumf alespoň ztížili."

K tomu ale budou potřebovat obrat o všechny body Rennes, které i v letošní sezoně naplňuje své vysoké ambice. V tabulce mu dokonce patří lepší příčka než jeho dnešnímu soupeři, oba dva týmy od sebe dělí jeden bod. Červeno-černí přitom dlouho mohli spoléhat na daleko větší náskok, po několika zaváháních na konci podzimní části se ale jejich náskok nepoměrně scvrkl.

Vstup do nového roku ale svěřencům Frédérica Antonettiho znovu vyšel - ostatně stejně jako zakončení toho minulého - a v minulém kole přehráli Caen 2:0. "Nebude jednoduché hrát v Rennes, je to silný tým. Ale my se jim chceme pomstít (minulý vzájemný zápas ovládlo Rennes v poměru 1:0; pozn. red.) a získat všechny body," neskrýval bojovného ducha Valbuena.

K poslednímu utkání těchto dvou týmů se vrátil také manažer domácího výběru Antonetti. "Zápas s Marseille vždy patří k těm největším. Vítězství z podzimní části nám dodává odvahu. Doufám, že se nám i dnes podaří něco podobného. Do konce sezony sice zbývá ještě hodně času, ale v tomto klání jde především o zisk sebedůvěry."
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Diallo - Danze, Apam, Kana-Biyik, Theophile Catherine - Hamed Doumbia, M'Vila - Ekoko, Feret, Brahimi - Erdinc
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Azpilicueta, Fanni, N'Koulou, Morel - Diarra, Cheyrou - Amalfitano, Lucho, Valbuena - Rémy
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 2.95 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Toulouse FC - SM Caen  (sobota 19:00)
Toulouse přivítá na Stade Municipal o záchranu bojující Caen; Tefece musejí vyhrát, chtějí-li udržet kontakt se špičkou tabulky.

A Ali Ahamada, mladý brankář a jeden z nejskvělejších objevů dosavadního průběhu sezony, věří, že jeho mužstvo se dokáže dostat zpátky na vítěznou vlnu a napravit tak rozpačitý dojem ze začátku kalendářního roku. V něm totiž Toulouse vypadlo v poháru s Ajacciem a prohrálo v lize s PSG, čímž "navázalo" na sérii remíz z konce loňského prosince, přesněji od 10.12., což je také datum, v němž se fialoví naposledy radovali ze tří bodů.

Doma se však Casanovově výběru daří: z 10 zápasů zde prohrál pouze dvakrát, a zápas proti Caen se zdá být ideální příležitostí k navázání na skvělé podzimní výsledky. "Je to pro nás teď trochu komplikované," uznává Ahamada. "Tento rok jsme začali špatně, ale není důvod k panice. Sezonu jsme rozjeli dobře, a přestože jsme v poslední době trochu polevili, nesmíme zapomínat, že nám chybějí někteří defenzivní hráči kvůli Africkému poháru národů a musíme tedy trochu reorganizovat naši hru."

"Zítra ale hrajeme doma a cítíme povinnost před svými fanoušky zvítězit. Očekáváme těžký zápas proti velmi dobrému týmu, který ze sebe vydá vše, aby se vysvobodil z pozice, na které se nyní nachází," zakončil brankář.

Toulouse je momentálně osmé a na třetí Lille ztrácí tři body. Trenér Casanova už může do hry nasadit novou posilu Serge Auriera; talentovaný bek přišel zhruba za 1,3 milionu eur z druholigového Lens. V Gabonu a Rovníkové Guinei potom válčí v národních dresech duo M'Bengue - Abdennour, a Fofana laboruje s třísly. Co se týče Machada, který vyjádřil přání klub opustit, není asi velkým překvapením, že v nominované osmnáctce rovněž chybí.

Caen zažívá podobné problémy s formou jako Toulouse; nevyhrálo už pětkrát v řadě a v těchto zápasech vstřelilo jediný gól. Kreativní záložník Benjamin Nivet však ze současného stavu nedělá tragédii; přestože jeho tým spadl až na patnácté místo a na sestupové příčky má náskok pouhých dvou bodů, vládne podle něj v kabině dobrá nálada.

"Víme, že můžeme hrát lépe, a všichni chceme táhnout za jeden provaz," ujišťuje Nivet. "Proti Toulouse musíme hodně bojovat, vyhrávat osobní souboje a produkovat naši hru. Potřebujeme pouze nakopnout, aby se věci opět začaly hýbat kupředu."
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Ahamada - Ninkov, Capoué, Congré, Tabanou - Devaux, Sissoko, Didot - Braaten, Riviére, Regattin
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Thébaux - Sorbon, Leca, Heurtaux, Montaroup - Proment, Seube, Yanick Mbone - Hamouma, Nabab, Bulot
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.40 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - Dijon FCO  (sobota 19:00)
Sedm zápasů během tří týdnů. Tak na takové zápasové vytížení se může těšit Olympique Lyon, který se v lednu a následně i v únoru představí nejen v Ligue 1, Coupe de France a Coupe de la Ligue; sedminásobný francouzský šampion totiž i nadále pokračuje v Lize mistrů. Na programu je ale nejprve ligový zápas s Dijonem.

Lyonu se příliš nepovedl konec podzimní části, neměl příliš důvodů k radosti ani po Vánocích. Zatímco 22. prosince tým překvapivě podlehl 0:1 Valenciennes, když domácím nadělil svou vlastní brankou nečekaný dáreček Aly Cissokho, úvodní kolo jarní části přálo Montpellieru. Ten se před vlastními diváky pomstil Lyonu za podzimní porážku 1:2 a po jediné brance Girouda pokračuje - narozdíl právě od Olympiqueu - v honbě za vedoucím Paris Saint-Germain.

Výběr Rémiho Gardeho si tak alespoň vylepšil chuť v Coupe de France, kde se mu podařilo postoupit do osmifinále, když přešel přes rivala Lyon-Duchére a následně i přes provinční Vendée Lucon. A manažer Garde doufá, že právě vysoké zápasové tempo by jeho svěřencům mohlo pomoci najít ztracené tempo.

"Hráči to vědí. Toto by měl být nový začátek a my se již nemůžeme dočkat až se objevíme na hřišti. Chceme se prát. Samozřejmě, že nebude jednoduché odehrát sedm utkání v tak krátkém časovém úseku, zvlášť proti tak kvalitním soupeřům, kteří nás čekají. Ale my již nemáme na žádné obavy čas," myslí si Garde, jehož tým se po dvou nepovedených ligových zápasech propadl až na čtvrtou pozici. Z té ztrácí na vedoucí Pařížany již osm bodů, Liga mistrů je nicméně vzdálena jediný bod.

"Hrajeme na té nejvyšší klubové úrovni, což si samozřejmě musíme užívat. Tento zápas by nám měl pomoci získat sebevědomí pro nadcházející utkání," doplnil Garde, který ale v tomto duelu bude postrádat několik fotbalistů. Zranění jsou obránci Cris i Dejan Lovren, kvůli karetnímu trestu zůstane doma Kim Källström.

A výčet absencí ani tímto nekončí. Kvůli probíhajícímu africkému šampionátu se v defenzivě neobjeví jména Johna Mensaha ani Bakaryho Koného, kteří reprezentují Ghanu, respektive Burkinu Faso. Z Lyonu navíc před několika dny odešel jiný obránce Lamine Gassama, jenž se upsal konkurenčnímu Lorientu.

"Pochopitelně by nám pomohlo, kdyby s námi John Mensah mohl být. Ale to, že s ním nyní nemůžeme počítat není žádná novinka," dostal se k otázce afrického mistrovství Garde, "jestli si přeji, aby Burkina Faso vypadla? To je těžká otázka. Pouze si přeji, aby se nám Bakary vrátil co nejdříve."

Manažer Olympiqueu se vyjádřil také k možným náhradám suspendovaného Källströma, v prvním týmu by mohl dostat příležitost Clement Grenier či Gueida Fofana. "Jsou jedněmi z možností. Jejich věk mě rozhodně netrápí. Především Fofana se po svém příchodu opravdu zlepšil. Je velice ambiciozní, je na dobré cestě," pochválil svého svěřence, jenž se v lize objevil již desetkrát.

Dnes tak bude mít možnost objevit se v zápase s Dijonem na celých devadesát minut. Nováček Ligue 1 vstoupil do francouzské nejvyšší soutěže po zimní přestávce ve velkém stylu a svého loňského soupeře z druhé ligy - Évian - porazil 3:1. Od první desítky ho dělí již pouze tři body. Mimoto se Dijonu podařilo postoupit do osmifinále Coupe de France, v rámci něhož se v únoru utká s Paris Saint-Germain.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Reveillere, Gonalons, Umtiti, Cissokho - Briand, Grenier, Fofana, Lacazette - López, Gomis
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Reynet - Bamba, Diallo, Souprayen, Diabate - Baradji, Sankharé - Guerbert, Corgnet, Bautheac - Jovial
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.42 - 4.10 - 8.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - Montpellier HSC  (sobota 19:00)
I po dvaceti odehraných kolech se Montpellier drží na senzační druhé příčce a lepší v tuto chvíli je pouze katarskými penězi překypující Paris Saint-Germain. Aby tomu tak ale zůstalo, musí Girardovi svěřenci zase začít vyhrávat i venku a zápas na hřišti Nice je k tomu dobrou příležitostí.

OGC totiž zažívá velice složitou sezónu a v tuto chvíli se nachází na první sestupové příčce, přičemž poslední Ajaccio i předposlední Sochaux jsou horší pouze o skóre. Hned čtyři týmy v tabulce nad Nice ale mají pouze o bod, respektive dva více, z pohledu jihofrancouzského mužstva tak zatím není důvod k panice.

Trenér René Marsiglia ale kromě špatných výsledků z posledních zápasů, v nichž Nice prohrálo s Brestem a nezvládlo oba pohárové duely, trápí také marodka. K dispozici mu pro tento zápas nebudou zranění Francios Cler, Kafou Coulibaly a Drissa Diakité. Svého debutu se tak pravděpodobně dočká teprve sedmnáctiletý Diacko Fofana. "Analyzoval jsem situaci a můžu vám říci, že Fofana proti Montpellieru nastoupí. V tréninku prokázal kvality a dáme mu šanci," řekl Marsiglia.

Na druhé straně barikády má montpellierský kouč René Girard mimo hru hned několik afrických hráčů v čele Younésem Belhandou, důvodem je pochopitelně právě probíhající Africký pohár národů. K dispozici je ale i nadále elitní střelec Olivier Giroud, který zatím nepřestoupil do movitějšího klubu a i proti Nice se bude snažit o to, aby si jeho tým prodloužil příjemný pobyt ve vrchních patrech tabulky.

"Giroud je nebezpečný chlápek. Už má na kontě čtrnáct branek, což je celkem působivá bilance. Stejně ale chceme vyhrát, byť čelíme dynamickému a velice dobrému soupeři," řekl Marsiglia směrem k soupeři. Ten se po jednogólové výhře nad Lyonem, kterou zařídil pochopitelně Giroud, bude snažit o zlepšení venkovní bilance, naposledy totiž prohrál jak na hřišti Évianu, tak ve Valenciennes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 3.00 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AJ Auxerre - AS Nancy-Lorraine  (sobota 19:00)
Pikantní souboj se odehraje na Stade Abbé-Deschamps, kde domácí Auxerre přivítá Nancy vedené bývalým koučem AJA Fernandezem.

Jeho nástupce, Laurent Fournier, pojmenoval největší problém současného týmu: nedostatek agresivity. Do záchranářského souboje proti bojovnému soupeři má proto vyběhnout pořádně namotivovaná jedenáctka. Poslední výsledky Auxerre jsou hrůzné, naposledy prohrálo v poháru 2:1 s druholigovým Chateauroux, když utkání dvěma brankami rozhodl kmenový hráč burgundských, Maxime Bourgeois.

Tým v posledních 20 zápasech vyhrál pouze čtyřikrát a je šestnáctý. "Jsem nespokojený úplně se vším," nebere si servítky Fournier. "Jsme nedůrazní, nechodíme do soubojů a nehrajeme dostatečně přímočaře, a takhle už je to nějakou dobu. Teď se ale nesmíme vzdávat, protože jsou před námi důležité ligové zápasy a jakákoliv prohra bude těžko zkousnutelná."

Velkým pozitivem budiž fakt, že se po zranění vrací hned čtveřice hráčů - N'Dinga, Hengbart, Chafni a Le Tallec. Nejistý je ovšem start mladého stopera Bolyho, kterého trápí stehno; určitě pak budou chybět zranění Sanogo s Coulibalym a také Traoré, který je na Africkém poháru národů (ale protože jeho Burkina Faso už je ze hry, měl by se k týmu připojit již brzy).

Auxerre také hlásí jednu posilu: do klubu se vrací veterán Olivier Kapo, který podepsal kontrakt na rok a půl. "Přišel jsem mimo jiné proto, abych pozvedl motivaci týmu," sdělil navrátilec, který by měl přidat potřebné zkušenosti a zvýšit konkurenci v útočné fázi hry.

Oba celky jsou tabulkovými sousedy: se shodným počtem bodů (19) se nachází na 16., respektive 17. místě.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Boly, Grichting, Berthod - Chafni, N'Dinga, Cissé - Oliech, Le Tallec, Sahar
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
N'Dy Assembé - Sami, André Luiz, Puygrenier, Hélder - Mangani, Sané, Lemaitre - Karaboué, Niculae, Mollo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.20 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Brestois - Paris Saint-Germain  (sobota 19:00)
O tom, jakou sebedůvěru "znovu-vybudovaný" velkoklub Paris Saint-Germain má může svědčit třeba to, že jeho nový trenér Carlo Ancelotti neváhal odtajnit základní jedenáctku svého týmu ještě před začátkem utkání v Brestu.

Paris SG zatím vyšla ze všech tří utkání, která pod italským koučem sehrála, vítězně. Po dvou výhrách v Coupe de France postoupilo již do osmifinále této soutěže, kde se na začátku února utká s Dijonem. Ancelottimu vyšla také ligová premiéra, v Parku princů si jeho výběr poměrně jasně poradil s ambiciozním Toulouse, které po prohře 1:3 muselo odjíždět zklamáno. Dvěma zásahy se blýskl Nené, pověstný třetí hřebíček do rakve přibil Pastore.

A bývalý manažer Chelsea či AC Milán se své rychle nabyté sebevědomí ukázat nebojí; již čtyřiadvacet hodin před začátkem zápasu odtajnil zahajovací jedenáctku svého týmu. "Nastoupíme v této sestavě: Sirigu - Bisevac, Lugano, Sakho, Maxwell - Jallet, Bodmer, Sissoko, Nene, Menez - Gameiro."

"Kevin Gameiro odehrál proti Sable (Paříž zvítězila v rámci Coupe de France 4:0; pozn. red.) skvělý zápas, a proto si zaslouží místo v základu. Zezadu ho bude podporovat Nené s Menezem." Mladý francouzský reprezentant se tak objeví - snad - nejen v generačním souboji s Jonathanem Zebinou, letní posilou domácího Brestu, kterého dobře zná právě nový kouč Ancelotti ze společných angažmá v Itálii. Nyní již třiatřicetiletý obránce působil v konkurenčním Juventusu, posléze i v AS Řím.

"Je to velice dobrý stoper, má opravdu mnoho zkušeností. Ale já doufám, že dnes bude mít s Kevinem veliké problémy," doplnil škodolibě dvaapadesátiletý trenér. I tento zkušený borec přispívá zatím k obdivuhodně pracující obraně Brestu. Ve dvaceti zápasech inkasovala pouze devatenáctkrát, což je třetí nejlepší číslo v celé Ligue 1.

Tým Maria Ličky a Tomáše Mičoly navíc doma zatím - jakožto jediný celek francouzské nejvyšší soutěže - ještě ani jednou neprohrál, přesto ale nepatří k absolutní "domácí" špičce. Na vině je veliký počet remíz, který Brest trápí nejen před vlastními fanoušky, ale i před těmi cizími. Dvanáct nerozhodných výsledků Brest s přehledem katapultuje do role "remízového krále".

"Nebude to jednoduchý zápas. Jsou dobře organizovaní. Ale my tam chceme zvítězit, a upevnit si tak své vedení v tabulce. Je to pro nás dobrý test, navíc je to můj první venkovní zápas v rámci Ligue 1," doplnil Ancelotti, jenž se včera mohl radovat z dotažení další zvučné posily. Z anglické Chelsea přišel za pět milionů eur jeho bývalý svěřenec Alex, brazilský stoper. Devětadvacetiletý obránce, známý mimo jiné pro svou tvrdou ránu, ale dnes ještě v sestavě figurovat nebude.

"Paříž nyní opravdu vypadá jako tým, který by francouzskou ligu mohl opanovat. Je to tým, o kterém se hodně mluví a my bychom ho měli brát opravdu vážně. Avšak my jsme již dříve dokázali, že dokážeme překvapit jakéhokoliv soupeře, navíc se můžeme spolehnout na své fanoušky," zakončil Zebina.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Elana - Baysse, Zebina, Martial, Lorenzi - Lesoimier, Ewolo, Lička, Poyet - Toure/Alphonse, Baset
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Bisevac, Lugano, Sakho, Maxwell - Jallet, Bodmer, Sissoko, Nene, Menez - Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.50 - 3.25 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lorient - FC Sochaux  (sobota 19:00)
Sochaux se v posledních zápasech propadlo téměř až na samé dno tabulky a odrazit zpět vzhůru se bude chtít v utkání na půdě Lorientu, kde však bývá velmi obtížné vítězit.

Dobrou zprávu pro Les Lionceaux budiž fakt, že jejich největší hvězda, ofenzivní záložník Marvin Martin, potvrdil své setrvání na Stade Auguste Bonal do konce probíhající sezony. To je velmi důležitý impulz pro boj o záchranu, do kterého je Bazdarevićův tým namočený až po uši. Martin byl spojován s lednovým odchodem, ale ani sám hráč, ani klubový prezident Alexandre Lacombe takovou možnost nepřipouštějí.

Martin se přitom netají, že by rád rozvíjel svoji kariéru jinde; ještě předtím však chce pomoct zachránit svůj současný tým. Čtyřiadvacetiletý odchovanec klubu si je totiž dobře vědomý problémů, ve kterých se Sochaux nachází. O Martina se zkrátka má bojovat až v létě.

"Nechci vidět Sochaux v Ligue 2," řekl mladý reprezentant. "Je to můj klub a jsem připravený pro něj odevzdat vše. Minulé léto jsme více pouštěli hráče než posilovali. Vím, že existují problémy s rozpočtem, ale přesto bych si přál, abychom byli ambicióznější; koneckonců, hráli jsme v Evropské lize. Je pravda, že jsem si přál odejít, ale jakmile mi bylo sděleno, že se to nestane, neměl jsem s tím problém. Nevyvolával jsem rozbroje, to není můj styl. Teď je důležité pomoci zachránit Sochaux a o mé budoucnosti se rozhodne v létě," dodal.

Podle Martina je jeho tým dostatečně kvalitní na to, aby svůj úkol zvládl. "Někteří lidé si myslí, že náš osud závisí na mě a Ryadovi (Boudebouzovi)," řekl. "Tak to ale není. Toto je mužstvo, které se zachrání - ačkoliv se zřejmě s blížícím se koncem sezony budeme muset vzdát naší líbivé hry a soustředit se více na defenzivu," zakončil hvězdný záložník.

Lorient jde do zápasu z desátého místa a bez trenéra Gourcuffa, který si odpykává disciplinární trest. Utkání povede Sylvain Ripoll, který ovšem nepředpokládá, že to bude velký problém. "Tolik se toho zase nezmění," řekl pro klubové tránky. "Budeme mít na lavičce laptop nebo vysílačky, aby mohl trenér udávat pokyny. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby byl s námi na lavičce, ale na hře to žádný odraz mít nebude," ujistil Ripoll fanoušky.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Baca, Romao, Koné, Mareque - Jouffre, Coutadeur, Mvuemba, Monnet-Paquet - Emeghara, Campbell
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Cros - Sauget, Perquis, Bréchet, Corchia - Martin, Nogueira, Doubai, Mikari - Butin, Privat
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 3.60 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - AS Saint-Étienne  (sobota 21:00)
Premiéra, line se ze všech stran. Lille totiž po skvělé minulé sezoně opustil kanonýr Moussa Sow a jeho pozici elitního střelce obsadil Nolan Roux z Brestu. Třiadvacetiletý šutér se v sestavě Lille dnes objeví poprvé, jeho soupeřem bude především obrana Saint-Étienne.

Návrat z afrického šampionátu, Francie a okamžité letadlo směr východ, Turecko. Takovou dráhu nabrala nyní kariéra Moussy Sowa, senegalského reprezentanta, jenž se včera upsal istanbulskému Fenerbahce. Jeho místo má zaplnit třiadvacetiletý Nolan Roux, který po dlouhou dobu vyčníval v dresu Brestu a svými výkony snad jen pouze volal po okolních velkoklubech s přáním o transfer.

Nakonec se vysokou osmimilionovou částku nebálo zaplatit Lille, které získalo z prodeje Sowa ještě o dva miliony více. Přitom právě v útoku to u obhájce francouzského titulu v posledních zápasech skřípalo. Po zimní přestávce přišel veliký zápas s Marseille, který se lépe povedl Olympiqueu. Dvěma brankami se blýskl Loïc Rémy.

V utkání s provinčním AFC Compiegne měli svěřenci Rudiho Garciy dlouho veliké problémy, nakonec se ale do osmifinále Coupe de France přeci jen probojovali. Po prodloužení vstřelilo LOSC branku a mohlo se radovat alespoň z postupu. I nadále však tým, v němž působí i David Rozehnal, drží v elitní francouzské trojce. Na vedoucí Paris Saint-Germain však ztrácí již sedm bodů, druhý Montpellier má o čtyři body více. Navíc se ze závěsu na útok chystá Lyon, Rennes, Marseille nebo právě Saint-Étienne.

"Na Nolana tu rozhodně není vyvíjen žádný speciální tlak. Nechceme po něm, aby ve svém prvním zápase za Lille vstřelil tři branky nebo něco podobného. Je to velice dobrý útočník, který ze sebe vždy vydá to nejlepší a dostává tak defenzivu soupeře pod tlak. Momentálně nejsou žádná utkání rozhodující. Naším cílem je ale zůstat v první trojce. A proto musíme dnes zvítězit," vyjádřil se k utkání Garcia.

Již v tomto duelu by se navíc mohla představit další lednová posila domácího výběru, obránce Mauro Cetto, který se do Francie vrací na půlroční hostování z Palerma. Na severu Francie by tak měl nahradit Marka Bašu, jenž si poranil rameno a mimo hru by mohl být až tři měsíce. Domácí příznivci se opět mohou těšit na um Mathieua Debuchyho, francouzský obránce se vrací po karetním trestu.

Mimo ale zůstává Túlio De Melo, jehož trápí podkolenní šlacha. Nejistý je rovněž start Francka Bériy, ten má problém s lýtkem. Ani Saint-Étienne ale nevyběhne na hřiště v plné sestavě. Na africkém šampionátu reprezentují své země Max Gradel a Pierre-Emerick Aubameyang, nejlepší střelec ASSE v dosavadní sezoně. Zranění kolene trápí Loica Perrina, Yoanna Andreua i Alejandra Alonsa.

Saint-Étienne by se přitom v případě výhry bodově dotáhlo na svého dnešního protivníka, momentálně je navíc v poměrně dobré formě. Ačkoliv podzimní sezonu zakončilo prohrou s Paris Saint-Germain, první jarní zápas skončil znovu vítězně, návrat na vítěznou vlnu odneslo Sochaux.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Rozehnal, Chedjou, Béria - Balmont, Gueye, Pedretti - Cole, Roux, Hazard
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Ebondo, Zouma, Marchal, Ghoulam - Nicolita, Lemoine, Clement, Sako - Battles, Kitambala
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.50 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain20134334:1843
2.Montpellier HSC20124440:2340
3.Lille OSC2099233:2136
4.Olympique Lyon20112731:2235
5.Stade Rennes20105531:2335
6.Olympique Marseille2097429:1834
7.AS Saint-Étienne2096524:2133
8.Toulouse FC2087521:2031
9.Girondins Bordeaux2068622:2326
10.FC Lorient2067720:2325
11.Stade Brestois20412420:1924
12.Évian Thonon Gaillard2057828:3222
13.Dijon FCO20641023:3622
14.Valenciennes FC20551019:2320
15.SM Caen20551024:3120
16.AJ Auxerre2047927:3219
17.AS Nancy-Lorraine2047919:2819
18.OGC Nice20461021:2418
19.FC Sochaux20461021:3518
20.AC Ajaccio20461022:3718

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (74)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Doufám ve výhru Lyonu a Gourcuffa v základu

Reagovat
smazaný uživatel

aj ja si prajem aby sa Gourcuff konečne chytil

Reagovat
Langi

bylo by na čase zápasů nás čeká moc a bylo by fajn se zas na Yoanna 100% spolehnout

Reagovat
Langi

spíš ještě ne...vrátil se po zranění...tipuju Greniéra v základu a Gourcuff bude střídat

Reagovat
smazaný uživatel

tipuju to stejne no ..

Reagovat
Langi

Lille a PSG dnes ztratí...Allez OL

Reagovat
Godwinson

V Nice to bude náročný. Tipoval bych spíš 1. Snad bude Girard odvážnej a pošle tam stejnou zálohu jako proti Lyonu, s tím, že Aït-Fana by mohl do základu.

Reagovat
smazaný uživatel

Vyhrá Toulouse podla vás?

Reagovat
Langi

nad Caen by měli...ale ve Francii je možný všechno

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Pocitam s tim.

Reagovat
Langi
Reagovat
smazaný uživatel

Jak jinak .

Reagovat
sajty

parada,takze v lete prijdem o Cissokha i Kolodeje...aspon Edersona jsme meli prodat,hracu na ten post mame zbytecne moc.

Reagovat
Langi

no tím že Cissokho zůstane nejspíš o Koloděje příjdem , Dabo zůstane na lavičce...ale letní přestupní období je delší, takže snad na ten levej kraj někdo přijde, každopádně škoda, celkově bych byl asi radši kdyby Aly odešel hned...

Reagovat
smazaný uživatel

a Kolo by sa pomaly zapracuval do zakladu a do leta by sa rozhodol predlzit...ale to mozeme len snivat...

Reagovat
Langi

právě...a když Aly zůstane tak Kolo si na jaře nejspíš zase nezahraje a v létě odejde na tuty a zadarmo

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris - Réveillère, Gonalons, Umtiti, Cissokho - Fofana, Grenier - Briand, Lisandro, Bastos - Gomis

Reagovat
smazaný uživatel

To nejlepší, co je k dispozici (vyjma Gourcuffa po zranění)

Reagovat
Langi

mě irituje ten Gonalons na stoperu...ale bohužel nic lepšího nemáme

Reagovat
juninho8

Lloris, Réveillère, Gonalons, Umtiti, Cissokho, Fofana, Grenier, Briand, Bastos, Lisandro, Gomis....takto by sme mali nastupit...nevidi sa mi to vobec stred bude zaujimavy...ci uz v obrane alebo v zalohe..je to nakreslene tak ze fofana a grenier budu stred a pred nimi trochu lisandro a na hrote bafi

Reagovat
Langi

bude to takový 4-1-4-1 ...doufám že Bafé zas nebude spalovat

Reagovat
juninho8

v tejto situaci si to nemozeme dovolit...cize by bolo dobre aby si spomenul na zahreb

Reagovat
Langi

Reagovat
Godwinson

Sestava Montpellier výborná, Aït-Fana v základu. Jsem zvědavej, jak jim to půjde vzadu bez Yangy.

Reagovat
sajty

ty se z toho Ait-Fany jednou podelas

Reagovat
Godwinson

Pravděpodobně jo

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

bastos briand goool

Reagovat
smazaný uživatel

jovial hraje s nami

Reagovat
smazaný uživatel

Toulouse

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna Emanuelovi to přeju.

Reagovat
Langi

boha...Dijon kopal penaltu jo??...já to pustil až ted

Reagovat
smazaný uživatel

Jovial ju kopol do lavej tyče , inak bastos, lisandro a bafe po sanci a bafe dal gol ale neplatil pre pol metrový ofsajd...

Reagovat
Langi

škoda toho Bafého...jinak Jimmy to trefil parádně, trochu haluzácky, ale ...ve druhý půli snad ještě nějakej gól přidáme

Reagovat
sajty

no jestli dneska nevyhrajem,tak seru na Lyon a budu fandit Sparte.

Reagovat
Langi

co sem koukal tak Dijon kromě penalty nic nepředvedl, držení míče 60:40, tohle bysme myslim měli udržet

Reagovat
smazaný uživatel

Inak nechapem tie fámy ze by sme sa zaujimali o Corneta,, strasný simulant dnes...a s istotou mozem povedat ze Grenier je ovela kvalitnejsí takze by to bol zbytočný hrač a zbytočne vyhodene 7 melka...

Reagovat
domingo

Corgnet je mnohem lepsi nez Grenier, to si bud jisty...

Reagovat
smazaný uživatel

tak to potom nerozpravame o tom istom hráčovi....

Reagovat
domingo

Benjamin Corgnet, nejlepsi hrac Dijonu a to celkem o parnik, pokolikate ho vidis? :)

Reagovat
Langi

ale zbytečný by byl

Reagovat
sajty

ten plesaty krypl musi mit vsazene na Dijon.ty nesmysly co tam dneska piska,to nema obdoby.

Reagovat
smazaný uživatel

chuuuuj rozhodca cisty faul na umtitiho na zltu kartu a mi z toho dostaneme gol...debilny idiot...

Reagovat
Langi

jako to si děláte prdel...tohle že nebyl faul??

Reagovat
Langi

twl dyt bylo uplně vidět jak mu přišlápl kopačku...

Reagovat
Langi

a teď do nich...do těch simulantů

Reagovat
smazaný uživatel

Alex to rozhodne...

Reagovat
Langi

nene...Greniér...dneska si to zaslouží

Reagovat
smazaný uživatel

to je jedno preboha len nech vyhráme, nech daju obaja..

Reagovat
Langi

jako tehle zápas si prostě zasloužíme vyhrát

Reagovat
smazaný uživatel

Bafééééééééééééééééééééééééééééééééé

Reagovat
smazaný uživatel

pekna zasekávačka a jeho slabšou nohou skoro poslal brankára do nemocnice

Reagovat
domingo

Fourniere, zmiz.

Reagovat
Langi

Bafé to máte na cestu domů

Reagovat
Langi

ten kkt plešatej má vážně vsazeno

Reagovat
Langi

Alex

Reagovat
smazaný uživatel

Giroud blééé

Reagovat
Langi

velká škoda, ale po dnešním zápas je jasný, že co si sami nevybojujeme to nemáme

Reagovat
Langi

aspon že tak , velká škoda Montpellieru, remíza by jim slušela víc snad aspon Lille ztratí...jinak dneska se nám celkem dařilo, Dijon hrál kulový, kdyby jim nepomoh rozhodčí tak by nedali ani góla, kašpaři viděl sem teda jen 2. poločas, ale hodně se mi líbil výkon Greniéra, hrál perfektně dneska Allez OL

Reagovat
smazaný uživatel

Lille je trosku macka ne?

Reagovat
smazaný uživatel

0:0 skončí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

Reagovat
smazaný uživatel

Eden, hezký průnik...

Reagovat
smazaný uživatel

cim vic se na neho divam,tim vic si ho preju v Arsenalu ten by pasoval do toho systemu,jako hrnec na prdel

Reagovat
smazaný uživatel

proč myslíš, že to sleduju škoda, že je jeho příchod docela utopie...i když - kdo ví

Reagovat
smazaný uživatel

Moc sanci tomu nedavam ale je to jeden z mala hracu,kvuli ktereho by se mohl kousnout l a nabidnou tech 30. Urcite by se mu to vratilo :)

Co rikas na Rozehnala? Nechapu,proc ho Bilek nezkusi

Reagovat
smazaný uživatel

Z toho co jsem viděl, tak asi moc práce neměl a mu se vždycky vyčítalo, že je strašné máslo a bojí se soubojů, tak nevim...navíc má hlásek jak buzíček

Reagovat
Langi

Lille to mi neřikejte že dneska nikdo z TOP neztratí

Reagovat
smazaný uživatel

11:04 Grandin hostuje v Nice

Elliot Grandin se vrací do vlasti, francouzský záložník opustil Sochaux a zbytek sezony stráví na hostování v Nice.

Co to je za blbost?

Reagovat
smazaný uživatel

Neví nějaký opravdový znalec Francouzského fotbalu, jak to vypadá se Štrasburkem? Existuje ten klub ještě?

Reagovat
vodka

OT: ten Samba Diakite je co zač? už je hotová jeho hostovačka v QPR a je tam opce za případné 4 mega na přestup...

Reagovat
Langi

podle mě naprosto průměrný defenzivní záložník...sem moc rád že po něm sáhlo QPR a nešel do Lyonu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele