Ligue 1 - preview 14. kola

18.11.2011, 08:44, aktualizováno 20.11.2011, 09:03
Previews
Brest a Valenciennes se pohybují nebezpečně blízko sestupových pozic, na čemž by mohly něco málo změnit jejich dnešní domácí zápasy proti Sochaux, respektive Auxerre. Kolo pak zakončí souboj prvního s předposledním, v němž se očekává výhra Paris Saint-Germain nad Nancy...
Stade Brestois - FC Sochaux  (neděle 17:00)
Brest má pouze jednobodový náskok na sestupové pásmo. To by muži Alexe Duponta chtěli vylepšit v dnešním utkání se Sochaux, které se marně snaží navázat na loňský veleúspěšný ročník.

Nancy, Nice i Valenciennes se loňskému nováčkovi nebezpečně přiblížili po minulém kole, které se odehrálo ještě před reprezentační pauzou. Tým okolo českého záložníka Maria Ličky tehdy prohrál 1:2 v Nancy, když domácímu týmu zajistil důležitou výhru až tři minuty před koncem (a dvě minuty po vyrovnání Brestu) útočník Daniel Niculae.

"Bylo to opravdu obrovské zklamání. Z toho utkání jsme byli vážně frustrovaní, protože minimálně na remízu jsme rozhodně měli. Druhou branku jsme inkasovali opravdu v tom nejhorším možném čase. Ta příležitost vůbec nemusela vzniknout, kdybychom nebránili jako žáčci. Je to opravdu velmi, velmi špatný výsledek. Nejvíce lituji těch dvou zaváhání, která pokaždé vedla k brance. Byla to jednoduše ztráta koncentrace," stěžoval si manažer domácích Alex Dupont.

"Na něco takového od začátku sezony nejsem zvyklý, celou dobu jsme hráli spíše vyrovnaně. Už když jsme do Nancy přijeli jsme věděli, že to nebude dobrý zápas. Celou dobu byli zalezlí na vlastní polovině a pro nás tak nezbyl žádný prostor pro tvorbu hry. V takovém případě musíte hrát po křídle. Ale musíte toho být schopni," hledal příčiny klíčové prohry Dupont.

Problémy má Stade Brestois především se střílením branek. Přestože pouze čtyři týmy z celé ligy inkasovaly méně branek, pouze další kvarteto je na tom hůře s produktivitou, vlastním střílením branek. To se vypodobnilo pochopitelně na výsledcích Brestu - devět remíz z třinácti zápasů je jasným ukazatelem. A přestože minulá remíza s Nancy byla první po šesti zápasech, připsal si doteď Brest jediné vítězství - a to v duelu předcházejícím Nancy.

Domácí ale mají skvělou příležitost připsat si druhé ligové vítězství v dnešním duelu se Sochaux. To totiž z posledních deseti zápasů v Brestu dokázalo zvítězit pouze jednou, a to v sezoně 1979/1980, kdy se lvi radovali z vítězství 2:1. Hosté ale zajíždí na severozápad Francie s dobrou náladou. V minulém kole si totiž připsali překvapivé vítězství nad Lyonem, sedminásobného francouzského šampiona před vlastními diváky porazili 2:1. Historie se již nebude ptát, že jedna branka byla vlastní a druhá z penalty...

Toto vítězství bylo první po čtyřech zápasech a dalo jim šestibodový náskok na poslední trojici. "Především v druhé půli se nám nedařilo, a bylo to tím horší, čím více jsme se blížili konci utkání. Ale pokud se zamyslím nad tím, kolik jsme si vypracovali příležitostí v prvním poločase, tak si myslím, že vítězství jsme si zasloužili. Naše zaujetí bylo opravdu skvělé. Nevím, jestli hrál Lyon na hranici možností, ale my jsme předvedli parádní výkon. I když to ve druhém dějství bylo o něco horší," zhodnotil uplynulý zápas Mehda baždarević, kouč Sochaux.

Se střílením branek tak Baždarevićův výběr nemá příliš potíží, pouze pět týmů je letos produktivnějších. Nicméně pouze Dijon a Ajaccio jsou zatím horší v defenzivě. Tento problém nyní nepomůže vyřešit ani obránce Damien Perquis, který se zranil během reprezentační pauzy a na marodce se tak připojil k dlouhodobě zraněnému Jérémiemu Bréchetovi.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Elana - Coulibaly, Zebina, Ewolo, Makonda - Poyet, Grougi, Culma, Lesoimier - Roux, Baset
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Corchia, Perquis, Peybernes, Sauget - Anin - Boudebouz, Martin, Mikari - Butin, Maiga
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.10 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valenciennes FC - AJ Auxerre  (neděle 17:00)
Vítězství je pro nás povinností, hlásí manažer Valenciennes před zápasem s Auxerre. Zisk tří bodů by totiž domácímu celku mohl výrazně ulehčit v boji o udržení.

Pouze dvakrát z uplynulých deseti zápasů se podařilo Valenciennes urvat všechny body a po několika pošetilých a vyhnutelných ztrátách se tak červení ocitají na pokraji sestupové propasti. Jedenáct bodů má totiž jak předposlední Nancy, tak i osmnácté Nice. Pouze lepší skóre tak zatím drží valencienneskou záchranou ruku nad sestupovou roklinou.

"Víme, že proti Auxerre jednoduše musíme získat tři body. Musíme navázat na své poslední výkony a zvítězit. Máme šikovné hráče, kteří toho jsou jistě schopni, nyní to musíme dokázat také výsledkově. Také chceme prodloužit svou povedenou sérii na vlastním stadionu," připomněl domácí kouč Daniel Sanchez poslední čtyři utkání, která znamenala dvě výhry a stejný počet remíz.

"Například v minulém utkání s Lille jsme získali bod za remízu 0:0, ale já si myslím, že jsme mohli uhrát i lepší výsledek. Ale proti Auxerre je to nyní naší povinností, vyhrát. Je to náš jediný cíl a my na něj chceme dosáhnout. Není jednoduché proti nim hrát. Jsou velice silní dopředu. Ale v defenzivě jim bude chybět pár hráčů, kteří by jinak byli klíčoví," myslí si Sanchez.

"Jako vždy, musíme se nejdříve zaměřit na defenzivu, být silní v soubojích. A až poté přecházet do efektivních protiútoků," poodhalil taktiku svého týmu manažer Valenciennes, které v minulém utkání uhrálo solidní remízu s Rennes.

Domácím by mohl chybět defenzivní záložník Carlos Sanchez a pravé křídlo Foued Kadir. Jistý není ani start Benjamina Angouy, který kvůli reprezentačním povinnostem cestoval 25 hodin. Reprezentant Pobřeží slonoviny tak ještě před utkáním podstoupí kondiční testy.

Ani v Auxerre není zdravotní situace nejlepší. S jistotou nenastoupí útočník Issam Jemaa (koleno) a Yaya Sanogo (třísla). Po problémech s kotníkem se ale vrací záložník Omar Kossoko. K návratu se blíží také hvězdný Delvin Ndinga, který si v průběhu týdne zahrál za rezervní mužstvo auxerrois. Defenzivní záložník hostujícího mužstva byl zhruba dva měsíce mimo hru kvůli přetržené stehenní šlaše. Levé křídlo Amadou Sidibe mezitím podstoupí v Paříži operaci třísel, která ho ze sestavy vyřadí až do ledna.

I bez všech těchto hráčů se ale Auxerre v minulém kole podařilo naplno bodovat, když před vlastními diváky porazilo 2:0 Toulouse. Problémy má ale tým Laurenta Fourniera mimo svůj svatostánek. Ze šesti utkání zatím ani jednou nezvítězil, získal pak pouze čtyři body. Z vítězství na Stade Nungesser se naposledy radoval v roce 2007.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Mirin, Gil, Bong - Saez, Cohade - Dossevi, Kadir, Danic - Aboubakar
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Dudka, Boly, Grichting, Berthod - Cisse, Oliech - Chafni, Traore, Contout - Le Tallec
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.00 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - AS Nancy-Lorraine  (neděle 21:00)
Nic jiného než vítězství se od PSG nečeká. I když na Nancy, které má na svém kontě jen dvě vítězství a je až předposlední, by si mělo obzvláště dát pozor a nic nepodcenit. S tímhle celkem mělo v minulosti nemalé problémy a jeho statistika s ním není nijak oslnivá. Přesto by podle papírových předpokladů neměli mít domácí sebemenší problémy.

Výhra je navíc pro Pařížany velkým lákadlem z pohledu výsledků svých soků, od kterých se mohou ještě více vzdálit. Lille i Lyon totiž v pátek opět ztratili, a pokud ze souboje s Nancy vytřískají povinné tři body, budou mít na Dogy osmibodový a na OL již dokonce desetibodový náskok!

Zezadu se k tomu stále tlačí dobře hrající Montpellier, který skolil 1:0 Marseille a s PSG má nyní stejný počet bodů. Domácí alespoň z tohoto zápasu může těšit ten fakt, že jeho největší rival potvrdil, že se mu prostě letos nedaří. "Marseille je už dlouho mimo hru," rýpl si do ní obránce Sylvain Armand.

PSG se jinak pořád krotí a nevyhlašuje žádný útok na titul. "Hlavním cílem je postup do Ligy mistrů," potvrdil Armand. "Ukázali jsme sice, že umíme hrát v pozici lídra, jenže za námi jsou kvalitní soupeři, ať už Lyon, Montpellier nebo Lille. Bude hodně těžké udržet je za sebou," dodával.

V průběhu reprezentační přestávky se objevilo mnoho spekulací ohledně možného nového trenéra. Sportovní ředitel Leonardo oslovil bývalého kouče Chelsea Carla Ancelottiho, který mohl nahradit Antoineho Kombouarého. Ancelotti však nabídku odmítl s tím, že bude dál rád pracovat jen v Anglii.

Hráči jinak za Kombouarém stojí. "Co dělá špatně? Lhal bych, kdybych neřekl, že tu nedělá skvělou práci," pochválil svého šéfa bek Christophe Jallet. "Je v klubu dva a půl roku a dělá to tady velmi dobře. A výsledky mluví za vše. Ty spekulace jsou součástí jeho života, my bychom se však měli soustředit sami na sebe, protože jeho chování se nijak nezměnilo."

Hosté v minulosti PSG dost zatopili, v Parku princů od roku 2006 prohráli jen jednou jedinkrát. Loni s ním měli pozitivní bilanci, doma ho porazili 2:0 a zvenku si odváželi bod za remízu 2:2. I výsledky se začínají po zpackaném začátku pomalu dostavovat, doma skolili jak Nice, tak naposledy i Brest 2:1.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Ceará, Camara, Sakho, Tiéné - Bahebeck, Bodmer, Pastore, Matuidi, Nené - Gameiro
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
N'Dy Assembé - Calvé, Sami, André Luiz, Loties, Lemaitre - Karaboué, Sane, Mangani - Diakité, Bakar
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Ajaccio - SM Caen  (sobota 19:00)
Ajaccio musí nutně zvítězit, pokud má morálka v týmu po dosavadních bídných výkonech stoupnout. Šokující remíza z Lyonu ve druhém kole už je dávno zapomenuta; nyní má Pantaloniho celek na starosti boj o holé přežití. Caen se oproti tomu vede docela dobře a drží se v lepším středu tabulky.

A z korsického tábora přicházejí špatné zprávy. Do zápasu zřejmě nebude moci zasáhnout mexický gólman Guillermo Ochoa, kterého trápí podkolenní šlacha. Možnost, že dosavadní velká opora ostrovanů nastoupí, nicméně existuje; rozhodne se až dnes. Poslední testy ukázaly, že Ochoovo zdraví ještě není ani zdaleka ideální, a že by měl raději ještě odpočívat.

Ajaccio se potýká s prachmizernou formou. Z dosavadních 13 zápasů ukořistili pouhých 7 bodů, což je o 11 méně než jejich dnešní protivník, který už může do zápasu postavit klíčového hráče středu pole Benjamina Niveta. Nivet si odpykal disciplární trest a před nadcházejícím utkáním burcuje spoluhráče, aby ukázali pokračující dobrou formu, která je v uplynulém průběhu soutěže vynesla do horní poloviny tabulky.

"Zatím se nám daří a deváté místo je úspěch, ale nemáme nereálné ambice. Naším prvním úkolem je zůstat tam, kde jsme," podotkl Nivet pro klubové stránky. A neopomněl ani klasickou formulku s nutností nepodcenit soupeře, jakkoliv se jeho forma může zdát slabá. "Ajaccio je tým, který bude bojovat. Jakékoliv body z tohoto zápasu budou muset být tvrdě vydřené. Klíčový bude začátek utkání. Očekáváme zde tuhý boj."

Trenér hostí Franck Dumas zatím stále neví, jestli bude moci nasadit do hry dvojici obránců Thomas Heurtaux - Grégory Léca; oba borci se totiž zranili při tříbrankové destrukci Dijonu v posledním kole před reprezentační přestávkou.
AC Ajaccio - pravděpodobná sestava:
Debes - Mostefa Sbaa, N'Diaye, Poulard, Bouhours - Pierazzi, Lasne, Andre, Cavalli - Sammaritano, Ilan
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Thébaux - Vandam, Leca, Wague, Raineau - Hamouma, Seube, Nivet, Bulot - Frau, Traoré
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.20 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dijon FCO - Girondins Bordeaux  (sobota 19:00)
Jen dvě vítězství má po třinácti kolech na svém kontě až čtrnácté Bordeaux. I když naposledy proti lídrovi Ligue 1 z PSG předvedlo dobrý výkon, dlouhodobě Les Girondnins trpí slabšími předvedenými výkony proti papírově lehčím soupeřům. A jedním z takových zápasů by mohl být i ten na půdě nováčka soutěže z Dijonu.

Domácí remíza s Évianem nebo s Brestem, vysoká prohra 0:3 v Nice, ani Lorient nebo Auxerre svěřenci trenéra Francise Gillota porazit nedokázali. Bordeaux ovšem těsně před reprezentační pauzou opravdu zabralo, vyhrálo v Ajacciu 2:0 a s PSG remizovalo 1:1, ačkoli klidně mohlo i vyhrát.

Gillot ovšem ani po těchto dvou utkání nemůže být moc šťastný. "Byla to jen krátká doba, kdy se nám dařilo," uvedl. "Hráli jsme dobře pouze dvakrát v řadě a z toho nemůžeme dělat závěry. Před sebou máme do konce zimní přestávky ještě šest kol a my přece nemůžeme pořád řešit, jak dobře jsme v těch dvou střetnutí hráli."

Hosté údajně neměli příliš problémů poradit si s přípravou, zatímco se v Evropě konala bitva o poslední čtyři vstupenky na EURO 2012 a několik přátelských utkání národních týmů. "Důležité je udržet dobrou pohodu," říkal Gillot. "Je pravda, že nemůžeme předpokládat, že dobrou formu udržíme tak dlouho po zápase s PSG. Ale kdybychom s ním tehdy prohráli, tak by nám na druhou stranu zase přišla vhod."

Zato Dijon čekal na nějakou delší přestávku jako na smilování. Poslední čtyři kola se mu vůbec nevydařila a po čtyřech porážkách v řadě se ocitl v sestupovém pásmu na předposledním místě. I když faktorem těchto neúspěchů byl zajisté i těžký los. "Musíme najít něco pozitivního, abychom se vrátili do starých kolejí," přeje si kouč Patrice Carteron.
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Reynet - Bamba, Zarour, Méité, Souprayen - Guerbert, Altama, Corgnet, Marcq, Bauthéac - Thil
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Chalmé, Sané, Planus, Trémoulinas - Ben Khalfallah, N'Guemo, Plašil, Maurice-Belay - Gouffran, Tidiane Diabaté
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.10 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Évian Thonon Gaillard - FC Lorient  (sobota 19:00)
V souboji Évianu s Lorientem nemá ani jeden radost z reprezentační přestávky. Zatímco domácím se před ní celkem dařilo, ze tří zápasů totiž uhráli pět bodů, z toho remízu na půdě obhájce titulu z Lille, hostující Les Merlus mají problémy se zraněními a celkovou přípravou, která byla v uplynulém volnu dost složitá.

Lorient je aktuálně na sedmém místě a ztrácí jen malé rozdíly na celky před sebou, které mají pohárové ambice. Ačkoli svěřenci trenéra Christiana Gourcuffa nemají nijak přehnaně velké cíle, mohou se alespoň pokusit svým soupeřům pořádně zatopit. Tahle role jim vždycky seděla. A co se týče papírových předpokladů, Évian by neměl stát v cestě.

Nováček soutěže se ovšem vytáhl na třinácté místo, byť je od sestupového pásma vzdálen jen na dva body. A na svoji formu před reprezentační pauzou rozhodně bude chtít navázat. Trošku mu může hrát do karet horší rozpoložení Les Merlus, jimž totiž chybí z důvodu karetních trestů či zranění hned osm hráčů.

"Máme méně dílků ke složení puzzlí. Neměli jsme ideální přípravu na zápas, ale musíme si s tím, co máme, prostě vystačit," uvedl hostující kouč. "Nikdy není snadné takhle pracovat. Aspoň nám pauza umožňuje fyzicky si odpočinout. Absencí máme letos poměrně dost, trochu ztrácíme individuální kvality," myslí si zase brankář Fabien Audard.

Gourcuffovo mužstvo přes léto prošlo menší čistkou, z jeho kádru totiž odešli elitní střelci Kevin Gámeiro a Morgan Amalfitano. "Na začátku jsme se hodně strachovali, jak nám to bez nich půjde," prozrazoval. "Museli jsme v srpnu narychlo posilovat. Avšak Aliadiére roste a i Quercia svoje kvality potvrzuje, i když je teď zraněný. Věřím, že současný stav udržíme."
Évian TG - pravděpodobná sestava:
Laquait - Dja Djedjé, Angoula, Cambon, Ehret - Wass, Sorlin, Poulsen, Barbosa - Sagbo, Adnane
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Baca, Romao, Koné, Le Lan - Autret, Mulumba, Mvuemba, Mareque - Monnet-Paquet, Sunu
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 2.95 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
OGC Nice - AS Saint-Étienne  (sobota 19:00)
Zajímavý souboj se bude odehrávat v Nice. Domácí, kterým se zatím nedaří podle představ, což byl také důvod vyhazovu trenéra Roye, přivítají rovněž tápající Saint-Étienne, které má sice naprosto vyrovnanou bilanci, ale jeho ambice leží rozhodně výš.

Prezident týmu z Azurového pobřeží, Jean-Pierre Riviére, přitom silně zdůrazňuje, že jeho rozhodnutí propustit Érica Roye z funkce hlavního trenéra nebylo důsledkem žádné paniky ani okamžitého rozhodnutí. Roy sice v minulých sezonách prokázal velmi dobré záchranářské schopnosti, ale s řadou vynikajících posil v zádech je sedmnácté místo s pouhými dvěma výhrami ze 13 zápasů přece jen poněkud málo. Roy se tak posunul v klubové hierarchii na pozici generálního manažera, zatímco jeho místo zaujal dosavadní asistent René Marsiglia.

Nový kouč se vyjádřil jasně. Od svých hráčů očekává tvrdší práci a větší nasazení; buldočí vůle po vítězství by měla hnát Les Aiglons hned v prvním Marsigliově zápase v nové roli. A tak zatímco v Saint-Étienne pořádně netuší, na jaký tým se vlastně mají připravit, prezident Riviére široce vysvětluje svoje rozhodnutí. "Tento tým měl velký potenciál, ale nedařilo se mu jej naplnit," prohlásil ředitel, přiznávaje, že s myšlenkou na odvolání Roye koketoval už nějaký čas předtím, než se odhodlal k akci. "Některé věci, které se děly, nebyly dobré, a pokud to vede ke ztrátám zápasů, můžete z pozice vnějšího pozorovatele tyto problémy dobře vidět."

"Nepotřebovali jsme drastické změny, a René je změnou spíše kosmetickou," dodal Riviére, načež neopomněl označit případný sestupový scénář za "katastrofu." Nicméně tomu, že by se to opravdu stalo, nevěří. "Stále jsme teprve ve třetině soutěže, mluvit o těchto věcech je předčasné. Je mi jasné, že se nacházíme na velmi špatné pozici, ale pokud bychom měli o tři nebo čtyři body více, jsme teď ve středu tabulky. Není proto důvod panikařit."

Otazníkem na straně domácích je start pravého beka Francoise Clerca; zkušený fotbalista má poraněný kotník. Jistý je nicméně start defenzivního záložníka a kapitána Didiera Digarda, který vyléčil bolavé stehno.

Hosté ze St.Étienne jsou momentálně desátí s šestibodovým náskokem na svého soupeře a mají v zádech poměrně neutrální formu: z posledních sedmi utkání prohráli pouze jednou, ale hned čtyřikrát se se svým protivníkem rozešli remízou 1:1. Nejistý je start stopera Paulaa (kotník), který tento týden netrénoval, ale trenér Galtier by měl moci počítat s uzdravenými Batllesem (koleno) a Marchalem (třísla).
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Clerc, Civelli, Pejcinović, Monzón - Diakité, Coulibaly, Meriem - Dja Djédjé, Pentecote, Mouloungui
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Ebondo, Paulao, Marchal, Nery - Nicolita, Lemoine, Clément, Sako - Sinama-Pongolle, Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.00 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Montpellier HSC - Olympique Marseille  (sobota 21:00)
Od poloviny září nezažili hořkost porážky. Po reprezentační pauze se ale borci Marseille musí představit na horké půdě Montpellieru, po suverénním Paris Saint-Germain zatím nejlepším celkem letošní sezony.

Obhájci titulu se vůbec nepovedl vstup do nové sezony a po šesti odehraných kolech se ocital dokonce až na úplně posledním místě. V září ale přišlo veledůležité vítězství nad Évianem a od té doby jsou svěřenci Didiera Deschampse k nezastavení. Sedm zápasů, čtyři vítězství - z toho tři z posledních tří utkání - a tři remízy. A rázem je l’OM na příčce osmé. Z té ale stále ztrácí pořádnou dávku bodů na pohárové příčky, případně vedoucí celek z hlavního města Francie.

Čtvrté Rennes má momentálně náskok sedmi bodů, Paris SG má ještě o pět bodů více. Právě mezi těmito dvěma celky se po třinácti odehraných kolech ocitá Montpellier se sedmadvaceti body. Ty mu stačí na prozatímní skvělé druhé místo, z něhož ale již dnes může atakovat pozici Pařížanů, kteří až zítra poměří síly s Nancy.

Statistiky ale hovoří spíše pro zkušenější Olympique. Z posledních tří vzájemných utkání vyšel vždy on jako vítěz, naposledy se radoval z těsného vítězství 1:0 ve finále Coupe de la Ligue. Jedinou branku tehdy vstřelil Tayé Taïwo, momentálně již obránce milánského AC. Zápasy těchto dvou soupeřů se vyznačují především velikou bojovností a agresivitou, což se zamlouvá hostujícímu obránce Souleymanemu Diawarovi.

"Já jsem agresivní a silový hráč, ale v dobrém slova smyslu. Proto mi nedělá problémy hrát s takovými družstvy jako je Montpellier. Pokud chtějí bojovat, my jsme připraveni. Pochopitelně, že když hrajete proti týmům jako Paris Saint-Germain nebo Marseille, tak se chcete ukázat. Ale pro nás je to obyčejné utkání jako každé jiné. A jsme na něj připraveni," sdělil pro oficiální klubové stránky již 32letý stoper, jenž nedávno prodloužil svůj kontrakt do roku 2014.

"Nyní je na nás, aby se nám podařilo udělat dva dobré výsledky proti týmům z horní poloviny tabulky. Již od začátku sezony se nám nedaří porážet naše konkurenty v boji o titul. To se musí změnit. Mohl by to pro nás být dobrý týden," zakončil Diawara, jehož Marseille ve středu čeká duel Ligy mistrů s řeckým Olypiakosem.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourden - Bedimo, Hilton, Yanga-Mbiwa, Bocaly - Saihi, Estrada - Cabella, Utaka, Marveaux - Giroud
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Morel, N'Koulou, Diawara, Azpilicueta - Cheyrou, Diarra, Amalfitano - Ayew, Remy, Ayew
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.00 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - Stade Rennes  (pátek 20:00)
Oba předehrávané páteční zápasy v Ligue 1 slibují atraktivní a napínavou podívanou. Lyon přivítá na svém stadionu Rennes, před kterým má pouze jednobodový náskok; oba týmy se tak budou snažit udržet si co nejtěsnější kontakt se špičkou.

Lyon je momentálně čtvrtý se sedmibodovou ztrátou na vedoucí Paříž, Rennes je páté. Domácím udělala slušný škrt přes rozpočet poslední porážka v Sochaux; vzhledem ke ztrátám ostatních týmů na čele se totiž Gardovým svěřencům mohlo před reprezentační přestávkou dýchat o hodně pohodlněji. Optimismus do žil fanoušků Les Gones však mocně přilévá návrat argentinského kanonýra a klíčového článku mužstva, Lisandra Lopeze.

Zlobivý kotník vousatého střelce vyřadil z posledních 14 zápasů, a přestože Bafétimbi Gomis měl zejména na začátku sezony skvělou střeleckou formu, úplně se jej nahradit nepořadilo. Zkušeného hráče zdravotní patálie sužují více než by bylo zdrávo, nicméně trenér Rémi Garde se vyjádřil, že s jeho službami počítá už pro dnešní zápas. "Dělá velké, opravdu velké pokroky," nechal se slyšet mladý kouč.

Bretaňský celek má v probíhající sezoně zajímavou statistiku: venku se mu podařilo vyhrát vícekrát než před vlastními fanoušky na Stade de la Route du Lorient. V sedmi utkáních mimo domácí půdu vyválčili hned čtyři vítězství, nicméně v Lyonu to i přes příznivou statistiku budou mít hodně složité: Lyonnais doma padli naposledy loni v září! Garde však před silou dnešního soupeře důrazně varuje.

"Toto je první z osmi zápasů, které nás ještě před zimní pauzou čekají, a zároveň je to pro nás příležitost odstartovat znovu s čistou hlavou. Rennes hraje ve venkovních zápasech velmi dobře, více problémů mají doma. Dá se tedy říct, že jejich forma je v přesném protikladu s tou naší," nechal se slyšet Garde. "Očekáváme náročný zápas. Náš soupeř je velmi nebezpečný směrem dopředu."

"Chceme odstartovat poslední zápasovou sérii před Vánocemi dobrým výsledkem a potvrdit tak naši domácí suverenitu. Ale oba týmy cítí možnost úspěchu," dodal. Naděje Les Gones zvyšuje i nejasná situace ohledně klíčového záložníka Rennes Yanna M'Vily, který se zranil v reprezentačním zápase. Přestože M'Vilův problém nakonec není tak závažný, jak se prve zdálo, a trenér Antonetti tak mohl mladého středopolaře zařadit na soupisku pro utkání, jeho nasazení do samotného zápasu zůstává otevřené.

"Není to nic závažného. Nosí jen chránič na krk, má ho ztuhlý a bolavý," vyjádřil se ke stavu hojně sledovaného hráče sám Antonetti. Jestli ale bude riskovat nasazení svého nejdůležitějšího muže středu hřiště už dnes, zůstává otázkou.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Reveillere, Kone, Cris, Cissokho - Gonalons, Källström - Briand, Gourcuff, Ederson - Gomis
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Costil - Danze, Kana-Biyik, Mandjeck, Theophile-Catherine - Hamed Doumbia, M'Vila, Feret - Kombo-Ekoko, Montano, Pitroipa
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.30 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Lille OSC  (pátek 20:00)
Další z důležitých zápasů uvidí Toulouse, kam přijíždí úřadující šampion z Lille. A stejně jako v souběžně hraném utkání mezi Lyonem a Rennes, i zde se očekává tuhý boj o upevnění a případné vylepšení pozic v boji o příčky nejvyšší.

Domácí Tefece spadli v ligové tabulce až na šesté místo. Jejich forma rozhodně není optimální; z posledních pěti zápasů vyhráli pouze jednou. I proto pro ně bude zápas proti aktuálně třetím Dogám nesmírně důležitý: chtějí-li potvrdit své nejvyšší ambice, musejí vyhrát. Trenér Alain Casanova proto apeluje zejména na nebojácnost svých svěřenců a na to, aby na hřišti odevzdali vše, co je v jejich silách.

Casanova se proto svými ovečkami sešel na speciálním 'sezení'. "Mělo to za úkol přesvědčit hráče, aby zůstali uvolnění, a zejména soustředění po celou dobu utkání. Musíte hrát na 100% a nepřipouštět si žádné komplexy," řekl trenér pro klubové stránky. "Proti Lille to bude zajímavý zápas, i proto, že je čeká nesmírně důležité utkání v Lize mistrů a budou se proto soustředit na natrénování co nejlepší formy. Zápasy s Lille jsou vždy velmi těsné a zavazující."

Domácím bude jejich už tak nelehký úkol ztěžovat ještě absence trojice hráčů, přičemž zejména skvělý záložník Étienne Capoué bude hodně chybět. Do hry nezasáhnou ani obránce Jean-Daniel Akpa Akpro a další středopolař Antoine Devaux. "Jistě že jejich absenci pocítíme," nechal se slyšet Casanova, "ale pokusíme se je nahradit, abychom byli tak konkurenceschopní, jak je to jen možné."

Ani Lille nemá zrovna oslnivou formu, poslední dvě remízy proti slabým týmům Valenciennes a Évianu zapříčinily, že se úřadující šampion dívá na neohrožené PSG s už šestibodovým odstupem. Mezi těmito zápasy se navíc Dogám nepodařilo překvapit věhlasný Inter Milán a po prohře 1:2 je pořádně nahnutá i jejich situace v pohárové Evropě.

Garciův tým má na svém kontě pouhé dva body po čtyřech zápasech a pokud chce na mezinárodním poli pokračovat i na jaře, musí v příštím utkání v Moskvě nutně vyhrát. Netřeba připomínat, že to nebude vůbec nic jednoduchého. Sám Rudi Garcia nicméně zůstává pragmatikem a nezapomíná na povinnosti na domácí frontě. "Je důležité, aby se hráči teď soustředili na Toulouse. To je náš nejbližší zápas. Až bude po něm, začneme se zabývat Moskvou," uzavřel lodivod hostí.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Ahamada - Ninkov, Congre, Abdennour, M'Bengue - Braaten, Sissoko, Didot, Machado, Tabanou - Riviere
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Bonnart, Rozehnal, Chedjou, Beria - Mavuba, Balmont, Gueye - Payet, Cole - Sow
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.20 - 2.95 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain1393126:1130
2.Montpellier HSC1383228:1627
3.Lille OSC1366122:1324
4.Olympique Lyon1372421:1523
5.Stade Rennes1364322:1622
6.Toulouse FC1364313:1222
7.FC Lorient1355315:1220
8.Olympique Marseille1346317:1418
9.SM Caen1353520:1918
10.AS Saint-Étienne1345412:1617
11.FC Sochaux1345420:2517
12.AJ Auxerre1336419:1815
13.Évian Thonon Gaillard1327415:1813
14.Girondins Bordeaux1327415:1913
15.Stade Brestois1319313:1412
16.Valenciennes FC1325613:1411
17.OGC Nice1325612:1411
18.AS Nancy-Lorraine1325610:1611
19.Dijon FCO1332813:2811
20.AC Ajaccio1314810:267

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (94)

Přidat komentář
smazaný uživatel

nejak sem si posledni dobou oblibil v L1 Marseille,ikdyz je krom LM sleduju jen vysledkove letos budou mit ale co delat,aby skoncili do te trojky

Reagovat
Langi

Rennes je soupeř kterýho sme doma naposledy porazili 26.01.2005! Takže máme co napravovat. Věřím ve velkolepý návrat Lisandra a že 3 body zůstanou na Stade Gerland.

Tip: 3:1 (Lisandro 2, Gomis - Montaño)

Reagovat
smazaný uživatel

dufajme ze to zvladneme minimalne remíza ALLEZ OL...

Reagovat
Langi

nic takovýho...plichtu si nemůžem dovolit když PSG hraje s Nancy

Reagovat
smazaný uživatel

no ak vyhrame tak to by bolo super .. ale moj tip je remíza 0:0

Reagovat
domingo

Nahraval jsem do adminu pravdepodobny sestavy, buhviproc tam vcera jeste nebyly, kazdopadne eurosport rika celkem zajimavy veci. M'Vila v predpokladany sestave je, naopak Lisandro tam neni.. Lille chybi Hazard, Pedretti a Basa.

Reagovat
fantomas

Máš je tam.

Reagovat
domingo

Diky, sice se to triska s textem toho preview, ale obe ty informace pochazi z jinyho dne

Reagovat
fantomas

Tak vždycky to můžeš přepsat, vid...

Reagovat
cristiano.K.

docela pěknej kurs,ale mně se hra Lyonu pořád nějak nezdá,takže tenhle zápas radši vynechám

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris, Réveillère, B.Koné, Cris, Cissokho, Källström, Gourcuff, Briand, Lacazette, Ederson, Gomis. BEZ LISANDRA ,, NEVADI AJTAK DOBRA ZOSTAVA

Reagovat
sajty

lisandro tezko nastoupi od zacatku,kdyz takovou dobu nehral.naskoci ve druhem polocase.

Reagovat
Langi

divná sestava, Rémi dost riskuje...proč nehraje proboha Gonalons nebo Fofana, hrát uplně bez DM když na stoperu hrajou Koné s Crisem?? nevím nevím...Gourcuff s Edersonem se budou stejně podle mě motat navzájem

Reagovat
Langi

a už je to tady...Pat s Matem zase úřadujou...

Reagovat
Langi

Bafé ty si prostě neskutečný

Reagovat
smazaný uživatel

no a co poviete teraz ,, ?? perfektna spolupraca skoro vsetkych hracov lyonu ,, vedel som ze mame na takuto sancu ,,, len bafe nemam slov na neho on je nemožný lisandro by dal goal

Reagovat
Langi

první šanci musí zákonitě zahodit teď už to pojede

Reagovat
smazaný uživatel

presne ... vydeli ste tu paticku edersona??

Reagovat
smazaný uživatel

ale bol by som debil keby som zdvoraznoval jedneho hraca ,, krasna spolupraca vsetkych hracov ALLEZ OL

Reagovat
Langi

luxusní...jen Gourcuff zas není moc vidět

Reagovat
smazaný uživatel

HEHHE LISANDRO SI UZ NECHTY OBHRýZA NAJRADSEJ BY UZ BOL NA IHRISKU

Reagovat
Godwinson

Pěkná sestava Lille, jestli tohle Toulouse nevyhrají, tak nevim.

Reagovat
Langi

a je tam!!

Reagovat
smazaný uživatel

EEEEEDERSOOOOON ..... MOJ OBLUBENY PLAYER

Reagovat
Langi

ten gól si zasloužil nejvíc

Reagovat
smazaný uživatel

Skoda ze radost trvala tak kratko

Reagovat
Langi

já sem to řikal...s touhle obranou hrát bez DM

Reagovat
smazaný uživatel

langi sorry ale čo je DM? KTO ZA OL HRA DM?

Reagovat
sajty

LOL

Reagovat
smazaný uživatel

CO SA SMEJES ,, HAMBA NENI OPYTAT SA HAMBA JE NEVEDIET.

Reagovat
Langi

Defensive Midfielder...Gonalons, Fofana, Sidy Koné

Reagovat
smazaný uživatel

AAAAHA ..

Reagovat
smazaný uživatel

Kallstrom uz se na nej taky prepracovava...

Reagovat
sajty

chtel bych se zeptat priznivcu Lyonu (pripadne i dalsich zajemcu),jestli by nekdo nechtel jet na zapas Lyonu primo do Franci.na konci unora hrajem doma s PSG,coz by bylo uplne idealni.mluvil jsem o tom s Frankiem a pokud by se dalo dohromady par lidi,mohli bychom vyrazit.pripadni zajemci piste na icq 409768031 a muzem se domluvit blize.

Reagovat
smazaný uživatel

priblizna cena?

Reagovat
sajty

listek zhruba 50-60 eur. do Lyonu to je 3000 km,pokud by se podarilo sehnat auto,vychazelo by to priblizne na 8000 za benzin (pri 4 lidech v aute 2 litry na jednoho). zhruba by to tedy melo vyjit do 4 tisic. je to draha sranda,ale to uz je na kazdeho uvazeni,jestli mu to za to stoji.

Reagovat
sajty

3000 kilaku tam i zpatky samozrejme

Reagovat
Langi

nebude lístek dražší co sem koukal tak těch 50-60 eur jsou ty nejlevnější místa...a tohle je přeci jen PSG

Reagovat
smazaný uživatel

keby som mal mesačný prijem tak by som nerozmýšlal ani sekundu .

Reagovat
sajty

hruby odhad,listek na schalke - lyon stal pry 60 eur a to to byla liga mistru.zas ale v nemecku jsou levnejsi vstupenky,to je pravda.ale ono te finalni castce uz nejakych 10 nebo 20 eur moc velkou roli nehraje...

Reagovat
Langi

no to je pravda...jednou jsem koukal kolik zhruba stojej lístky na Ligue 1 na worldticketshop a ty lepší místa byly tušim kolem 90 eur...

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm...zajimave :) Ja uz jsem si ale o vanocni darky rekl, takze asi nic :/ Jedině, že by někdo přišel a zeptal se mě, jestli nechci 4 tisíce korun ..

Reagovat
smazaný uživatel

Sakra, ale to by za to stálo ...

Reagovat
Langi

taky by mě zajímala cena...

Reagovat
smazaný uživatel

tiež aj doprava

Reagovat
smazaný uživatel

no ao tipujete ako to skončíí??,

Reagovat
Langi

3-2

Reagovat
smazaný uživatel

aby si mal pravdu!!!!!!!!!!!

Reagovat
Langi

běž do hajzlu to nebyl offside

Reagovat
Darren Fletcher

wau, lyon hra famozne

Reagovat
smazaný uživatel

offside nebol .. revelierovi zobrali rozhodcovia gol

Reagovat
smazaný uživatel

((((opat prihraval ederson!!!!

Reagovat
Langi

rozhodčí toto si pojebal

Reagovat
smazaný uživatel

diera v obrane ako svet do piče kurwa

Reagovat
Langi

dopředu fantazie ale v obraně díry jako blázen

Reagovat
smazaný uživatel

presne ,, nemozme byt dobry tým ked mame slabu obranu

Reagovat
Langi

v zimě zas budem lanařit Boudebouze, Martina nebo třeba ještě Belhandu...ale pořádnej obránce žádnej...odejde Cissokho a nedej bože Lovren a pude to zase do kytek

Reagovat
smazaný uživatel

joj len to nech sa nestane ,, aj ked cissokho zrejme oddíde .

Reagovat
smazaný uživatel

najviac ma vie nahnevat strata lopty v obrane

Reagovat
Langi

Lisandro, Bastos

Reagovat
Langi

ale za Edersona to bejt nemělo...

Reagovat
smazaný uživatel

tiez si myslim ale to nevadi ederson podal dobrý výkon teraz tam mame 2 najvecsie hviezdy tak dufajme ALLEZ OL

Reagovat
Langi

Ederson si zaslouží místo v sestavě momentálně víc než Gourcuff, ten má nějakejch 5 zápasů aby se rozehrál, jinak ať v zimě odejde

Reagovat
smazaný uživatel

presne brácho..

Reagovat
smazaný uživatel

a myslím si ze by sme mohli čo najskor predat Brianda

Reagovat
Langi

toho nikdo chtít nebude a na lavičku se hodí...místo něj stejně nejspíš bude hrát Lisandro

Reagovat
smazaný uživatel

Lisandro rozhodne!!

Reagovat
smazaný uživatel

a teraz prichazda obrovska sila lyonu

Reagovat
Darren Fletcher

ligue 1 ma asi o fanusika navyse

Reagovat
Godwinson

Rennes

Reagovat
Langi

za co?? už měli 3-1 prohrávat...stejne nevyhrajou

Reagovat
Godwinson

Za to, že Lyon zatím obírají o body :) Snad to udrží.

Reagovat
Darren Fletcher

a mna o peniaze

Reagovat
Langi

no nejsi sám

Reagovat
Godwinson

Sázet na Lyon, pánové ... taková fatální chyba.

Reagovat
smazaný uživatel

neprovokuj , ajtak vyrovname

Reagovat
Godwinson

Na druhou stranu, je to dost možné, haluz je vaše druhé jméno.

Reagovat
Langi

minimálně vyrovnat už nám odepřeli jeden regulérní gól

Reagovat
Darren Fletcher

skombinoval som to s jihlavou a jabloncom a reku ze si vychutnam moneymaking...a len nervy mam..ale ofenzivna uzasna, zapas ma bavi, aj ked je to skor preto, ze sa tam nejak nebrani

Reagovat
smazaný uživatel

gourcuff bastos

Reagovat
Godwinson

M'Vila koukám kritizoval to Blancovo 4-4-2, ach jo ... další hráč, jenž bude v nominaci nahrazen nějakou lacinou atrapou.

Reagovat
smazaný uživatel

A ted at ji Bastos vymete jako za starejch časů

Reagovat
Langi

rozhodčí asi velkej fanda Rennes

Reagovat
smazaný uživatel

Dalšia smolná prehra lyonu ,, vdaka slabej obrane . je to smutne ale ak pojdeme týmto tempom na rok si europske sutaze nezahráme

Reagovat
Darren Fletcher

nerozmyslali ste preview a sumar spajat? alebo len prepisat clanok, nech ostane diskusia o tej istej teme v jednom clanku?

Reagovat
Langi

hrubá chyba rozhodčích podělala celej zápas místo zaslouženýho vedení 2-1 sme takřka z protiútoku dostali gól...co na to říct ten střed obrany prostě nefunguje a co je nejhorší, nefunguje už víc než rok, což je fakt do nebe volající...

Reagovat
smazaný uživatel

a aký mate nazor na mladeho LACAZATTEHO? Ja si myslím ze má dobru buducnost

Reagovat
Langi

s Greniérem mají největší potenciál být v budoucnu oporami týmu škoda že pod Rémim vůbec nehraje Kolo nebo Pied

Reagovat
smazaný uživatel

nj - no od teraz musíme otočit list a začat len vyhrávat lebo takto to snami nevypadá najlepšie

Reagovat
smazaný uživatel

Pied je myslím zraněný tu někdo psal :) A Kolo .. nevím co s ním je :/

Reagovat
smazaný uživatel

Lacazette je výborný :) Dokazuje to i mládežnický repre

Reagovat
Godwinson

Velkolepý zápas, snad se alespoň na chvíli dostanu k jeho sledování. Trochu bych poupravil sestavu, která by měla vypadat takhle ... s tím, že místo Estrady bude hrát pravděpodobně Marveaux. Předpokládaná sestava Marseille pěkná, i když ve skutečnosti bude asi taky trochu jiná, M'Bia už by měl být k dispozici, uvidíme.

Jourdren - Bedimo, Hilton, Stambouli, Bocaly - Saihi, Estrada, Belhanda - Utaka, Giroud, Camara

Reagovat
Godwinson

... a Belhanda říká, že zůstane, když se vybojuje LM, to je výzva. :)

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele