Ligue 1 - preview 1. kola

06.08.2011, 09:16, aktualizováno 07.08.2011, 09:40
Previews
Dnes do nové sezony francouzské nejvyšší soutěže vstoupí zbývající čtyři týmy. Nováček Dijon si na úvod zahraje s Rennes, které pomýšlí na evropské poháry. Večer se představí tradiční týmy Bordeaux a Saint-Etienne.
Dijon FCO - Stade Rennes  (neděle 17:00)
Nováček soutěže si v minulém roce doslova a do písmene vydřel postup do Ligue 1, když pouze o skóre předčil čtvrtý celek Le Mans a mohl tak ze třetí příčky slavit postup mezi francouzskou smetánku. Nyní ho na začátku nového ročníku čeká celkem ostrý start, i když se představí v domácím prostředí. Rennes totiž v loňském roce ukázalo, že může hrát o nejvyšší příčky ve francouzské lize a letos se určitě pokusí tento úspěch zopakovat.

Rennes v minulém roce skončilo na šesté pozici a dostalo se tak do Evropské ligy, kde první důležitý krok udělalo naprosto s přehledem. Ve 3. předkole totiž na bez větších potíží zdolalo gruzínské Gustavi v celkovém poměru 7:2 a nyní na něj čeká srbský celek Červená Hvězda Bělehrad. "Taková utkání se nám každopádně hodí, protože jsou dobrou průpravou právě pro francouzskou ligu," uvedl kolumbijský útočník ve službách Rennes Victor Montano.

Kouč favorita Frederic Antonetti bude postrádat důležité duo záložníků Yacine Brahimiho a Yanna M'Vilu. M'Vila sice už bude brzy fit po zranění Achillovy šlachy, nicméně Brahimiho návrat se musí ještě o nějaký ten den odložit. "Bohužel jeho problémy jsou trochu vážnější, musíme najít optimální náhradu," uvádí Antonetti, který se tak bude pokoušet vhodně doplnit sestavu. Na druhou stranu všechny ostatní opory k dispozici jsou.

Trenér Dijonu Patrice Carteron mohl tento týden přivítat nově příchozího japonského playera Daisukeho Matsuie, který přišel z finančně sužovaného Grenoble, podepsal v Dijonu dvouletou smlouvu. Kromě něho je v týmu na zkoušce též jeho krajánek Yasuyuki Konno, který opravdu nemá k nové smlouvě příliš daleko. Tak či tak, nováček to bude mít na úvod velice těžké, než si totiž zvykne na tempo náročné francouzské ligy, může to nějakou dobu trvat.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.10 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Girondins Bordeaux - AS Saint-Étienne  (neděle 21:00)
O hodně vylepšit výsledky z posledních dvou sezón, tak takový cíl má nový kouč Francis Gillot v Bordeaux. Loni skončili Les Girondins až na sedmém místě, opět nehrají evropské poháry a k nějaké trofeji měli hodně, hodně daleko. První kolo Ligue 1 uzavře právě jejich souboj se St. Étienne.

Gillotovi se naopak oproti svému novému působišti loňská sezóna vydařila. Dovedl totiž Sochaux, které rozhodně nepatřilo mezi žádné horké favority na přední příčky, až na skvělé páté místo. A FCSM si díky tomu zahraje Evropskou ligu. Předchozímu trenérovi Tiganovi se vytáhnout Bordeaux nepodařilo, teď je na řadě úspěšný Gillot.

Věří, že pro tenhle slavný klub opět nastanou lepší časy. "Některé věci nemůžete vysvětlit. Myslím, že už jsme udělali velkou tlustou čáru za minulostí," říkal. "Je důležité, aby se tenhle tlustý čert nevrátil. Ale nedělá mi to moc starostí. Minulost je prostě pohřbena a my musíme jít dál," zakončil rozhovor pro oficiální klubové stránky.

Domácí nebyli na přestupovém trhu tolik žhavými kupci. Z Nancy přišel Landry N'Guemo a ze Sochaux si Gillot mohl vytáhnout Nicolase Maurice-Belaye. Klub ovšem propustil Argentince Fernanda Cavenaghiho, který se již v Bordeaux po dvě sezóny jenom trápil, byť byla z něho dříve velká opora týmu.

St. Étienne přišlo o hvězdu Dimitriye Payeta, který přestoupil do Lille. Nahradit takového hráče by byl těžký úkol pro každého trenéra, i tak se Les Verts tuhle situaci snažilo vyřešit příchodem Steeda Malbranqueho ze Sunderlandu. "Snažím se aklimatizovat co nejlépe. Ale spoluhráči jsou super," věří, že si brzy navykne.

Ligue 1 jinak dobře zná, pět sezón působil v Lyonu. Zkušenosti mu rovněž určitě nechybí, v Anglii má nahráno za Fulham, Tottenham a Sunderland celkem 10 let. "Všechno je zatím v pořádku. Byl jsem velmi šťastný, že jsem mohl vrátit do Francie do tak velkého klubu, jakým je St. Étienne. Těším se na to tady," broukal si spokojeně.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.30 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Ajaccio - Toulouse FC  (sobota 21:00)
V korsickém městě Ajaccio bude v sobotu v podvečer k vidění obnovená ligová premiéra, tamní ACA začnou novou sezonu domácím duelem s cílevědomým celkem z Toulouse. Domácí v létě notně posílili a zvýšená konkurence s sebou přinesla i větší očekávání, nyní již Ajaccio není jasným aspirantem na návrat do Ligue 2, jako tomu bylo ihned po postupu. Hned v prvním kole ovšem čeká na nováčka nepříjemný soupeř, Toulouse cítí velkou šanci probojovat se do pohárové Evropy.

Na úvod si pojďme krátce zrekapitulovat uplynulý fotbalový ročník v podání obou klubů. Ajaccio, jak již bylo zmíněno, bojovalo ve druhé lize a nutno říct, že od začátku bojovalo udatně, neustále se drželo na předních příčkách. Nakonec z toho bylo druhé místo v tabulce Ligue 2, o tři body za prvním Évianem, a postup, který znamená návrat do nejvyšší soutěže země galského kohouta po šesti letech. Ajaccio se spoléhalo především na obranu, výsledkem byl nejmenší počet obdržených branek v lize. Na druhou stranu ofenziva nebyla tím, čím by se na Korsice mohli pyšnit, z toho důvodu v létě dorazil útočník Ilan, od kterého se očekává brankový přínos. Ono vůbec letní přestupové období hodně zamíchalo kartami v klubu, o tom ale až za chvíli.

Teď se podívejme na zoubek minulé sezoně Toulouse, to působilo velmi sympatickým dojmem a skončilo na solidním osmém místě, evropské poháry jihofrancouzské město letos neuvidí. "Sezona 2010/2011 pro nás nedopadla špatně, cílem bylo umístění v horní polovině tabulky, což jsme splnili. Před letní pauzu jsme však tým neoslabili, doplnili jej několika zajímavými hráči, a tak je pochopitelné, že letos pomýšlíme výš. Když do soutěže dobře vstoupíme, klidně můžeme bojovat o Evropskou ligu," odtajnil plány do nové sezony kouč Toulouse Alain Casanova.

Okamžitě poté, co byl postup Ajaccia oficiální, se vyrojila velká spousta odhadů, podle kterých měla být pro tento klub účast mezi francouzskou smetánkou pouze jednoroční záležitostí. Jenže jsme za polovinou přestupního období a vše je jinak, ACA by se mělo pohybovat někde okolo klidného středu tabulky. Alespoň to naznačuje výrazně širší a kvalitnější kádr. Ten opustili jen nepotřební hráči, kterým skončila smlouva, přišli naopak samí zajímaví fotbalisté v čele se zmíněným kanonýrem Ilanem, přispět by měli také Sammaritano, Lasne, N'Diaye nebo třeba Bouhour, to všechno jsou předpokládaní členové základní jedenáctky. Stejně jako Giullermo Ochoa, talentovaný a ze všech stran opěvovaný brankář, který konečně bude moci prokázat své kvality v Evropě, dosud působil v mexické Américe.

Ani Toulouse si na přestávkový pohyb v kádru nemůže příliš stěžovat, a to hlavně proto, že se (zatím) podařilo udržet hlavní hvězdu týmu, Moussu Sissoka, o kterého překvapivě není takový zájem, jak se předpokládalo. Tato zpráva je pro Toulouse naprosto klíčová a Sissoko tak i nadále může s přehledem sobě vlastním dirigovat hru celého týmu. "Moussa je špičkový hráč a musím přiznat, že ani já jsem příliš nevěřil jeho setrvání. Přestupové období ještě ani zdaleka neskončilo, ale upřímně jsem čekal větší zájem o tak talentovaného fotbalistu," potvrdil Casanova. Toulouse si, co se týče přestupů, počínalo rozumně, jen pár hráči moudře doplnilo zajímavý kádr, jediným oslabením je přitom odchod stopera Cetta do Palerma.

Oba týmy se v celé své historii potkaly jen třikrát a věřte nebo ne, ve všech případech se z vítězství radovalo Ajaccio. "Víme o této statistice, na druhou stranu však také víme, že minulostí se žít nedá, tohle ude úplně jiný zápas. Start do sezony je velmi důležitý, známe kvality soupeře, přesto chceme alespoň bod. Snad se fanoušci po těch několika letech ve druhé lize překonají a vytvoří nám skvělou atmosféru," přeje si lodivod Ajaccia Olivier Pantaloni.
AC Ajaccio - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Mostefa, N'Diaye, Poulard, Begeorgi - Andre, Cavalli, Pierazzi - Sammaritano, Ilan, Kinkela
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Ahamada - Congré, Fofana, Aymen, MBengue - Devaux, Sissoko - Sirieix, MAchado, Tabanou - Bulut
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 2.85 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Brestois - Évian Thonon Gaillard  (sobota 21:00)
Podobnou peckou jakou byl předloňský postup Arles-Avignonu do nejvyšší soutěže se může zdát účast dalšího historického nováčka Évianu Thonon Gaillard. Mladý klub byl založen teprve v roce 2003 a postoupil během tohoto období ze čtvrté ligy až do Ligue 1. Na úvod jede do Brestu, týmu, který už zelenáčem mezi francouzskou smetánkou naopak rok nebude.

Narozdíl od Arles-Avignonu ale vzbuzuje hostující celek mírný respekt, co se týče letních posil. Ghanský reprezentant Jonathan Mensah, renneský bourák Jerome Leroy nebo Sidney Govou. Jsou to přece jenom jména, která se už v Evropě někde mihla. Évian měl mimochodem zájem i o libereckého mladíka Lukáše Váchu.

Évian, v jehož klubu má akciový podíl i bývalý slavný francouzský reprezentant Bixente Lizarazu, který po postupu slíbil, že proběhne ulicemi města zcela nahý, nemůže čekat od nových hráčů nic jiného než skvělé výkony. "Govou je dar z nebe," povídal prezident klubu Patrick Trotignon. "Každý si může myslet, co chce, já jsem ale pevně přesvědčen, že nám pomůže stmelit tým. A to samé platí i o Leroyovi."

I tak není stále spokojen s výslednou soupiskou. "Je to trapné, ale naprosto nám chybí stoper," prozradil hlavní problém s odkazem na možnou slabinu v defenzivní činnosti. "Je to dost problematické a hodně nám to škodí. Vyžaduje totiž určitý čas, aby zapadl do systému. Narušilo to naše přípravy."

Přesto nijak nepanikaří. "Na druhou stranu jsme loni v rozmezí od 25. a 31. srpna podepsali Oliviera Sorlina a Yannicka Sagba a oba se ukázali jako dobré posily. Třeba se v letošním roce povede něco podobného," zadoufal. "V sobotu to bude historický okamžik. Je to přece poprvé, co náš tým vstoupí do Ligue 1. Těším se, až rozhodčí foukne do píšťalky."

Stejně jako loni má Brest za cíl zachránit se. Pomoci by mu v tom měli i čeští záložníci Tomáš Mičola a hlavně pak Mario Lička, který se loni stal nedílnou součástí základní jedenáctky. "Soupeř prošel do Ligue 1 famózní cestou," povídal kouč Alex Dupont. "Je pozoruhodné, co ten klub dokázal. Nevypadá na tým, který by přišel z Ligue 2."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.10 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SM Caen - Valenciennes FC  (sobota 21:00)
Dva týmy, které v minulé sezoně ještě v posledním kole bojovaly o záchranu, na sebe narazí v úvodním dni nového ročníku Ligue 1. A vyhlídky do nadcházejících osmatřiceti kol nejsou o moc růžovější, jednoduchá záchrana by byla velkým překvapením. Zvláště pak u Valenciennes, domácí Caen je na tom po příchodu střelce Fraua přecijen o něco lépe.

Konečná tabulka loňské sezony dopadla při srovnání těchto dvou mančaftů úplně opačně, přestože rozdíl činil pouhopouhé dva body, skončilo Caen o tři příčky níže, konkrétně patnácté. A předpoklady do nadcházejících několika měsíců by zřejmě byly podobné, jenže do Caen v létě přišel z mistrovského Lille vynikající střelec Pierre-Alain Frau a velmi výrazně zvýšil šance severozápadního přístavního města Francie.

Frau je sice jedinou výraznou posilou Caen, jenže právě bývalý ostrostřelec Lille je přesně tím rozdílovým hráčem, kterého svěřenci Francka Dumase potřebovali. "Jsem maximálně spokojen. I v přípravě prokazoval přesně to, co jsme od něj očekávali, bude výbornou posilou," věří Dumas v umění svého nového útočníka číslo 1.

To Valenciennes bylo na přestupním poli neaktivní, za zmínku stojí snad jen odchod Milana Biševace do PSG. Podle trenéra Daniela Sáncheze však Modym Traorém z Le Havru posilování neskončilo, Valenciennes má údajně přivést ještě další dva až tři fotbalisty. Jedním z nich by měl být mladý stoper Chelsea Slobodan Rajkovič, jenž v Londýně nastupoval pouze za rezervu a přesun do průměrného francouzského týmu by mohl pomoci všem stranám.

Sánchezův protějšek Franck Dumas si dovolil jednu předsezonní predikci. "Podle mě se jasně vykrystalizovala nejlepší šestice klubů v Ligue 1, nahoře budou hrát Lille, Marseille, PSG, Lyon, Rennes a Bordeaux. Ostatní kluby jsou ovšem natolik vyrovnané, že si vůbec netroufám stanovit nějaký přesnější cíl, a tak snad jen jeden: záchranu." Vykročit k ní hráči Caen mohou již v sobotu od šesti hodin našeho času, kdy na domácím stadionu přivítají Valenciennes.
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Thebaux - Vandam, Leca, Heurtaux, Raineau - Marcq, Seube - Bulot, Nivet, Hamouma - Frau
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Ducourtioux, Mirin, Angoua, Bong - Cohade, Gomis, Sánchez - Danic, Pujol, Kadir
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.00 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - FC Sochaux  (sobota 21:00)
Vicemistr Marseille chce pochopitelně stejně jako v ročnících minulých bojovat o mety nejvyšší. Na konci července si udělal radost ziskem trofeje z Francouzského superpoháru, ve kterém v přestřelce porazil Lille 5:4. Na tenhle úspěšný zápas chce navázat i na úvod Ligue 1 proti Sochaux. Domácí rozhodně nechtějí opakovat stejný začátek sezóny jako loni.

Tehdy totiž obhájce titulu padl v 1. kole doma překvapivě nováčkovi z Cean a týden na to neuspěl ani ve Valenciennes. Vůbec v prvních pěti kolech získali svěřenci trenéra Didiera Deschampse, který i přes všechny spekulace nakonec zůstal u kormidla, jen pět bodů z možných patnácti. Všichni si po sezóně uvědomili, že to byl až příliš velký luxus.

Útočník Loic Rémy v tom má s odstupem dvou měsíců jasno. "Ty první dvě prohry byly přímo katastrofální. Chceme mít proto letos dobrý start, i když se v těchto zápasech pochopitelně rozhodovat nebude," uvedl. "První utkání ale bude pro celou sezónu rozhodující," myslí si.

Sochaux už ovšem není tím celkem ze spodní poloviny tabulky. Loni překvapil možná sám sebe a díky skvělému pátému místu si letos zahraje v Evropské lize. Přesto lavičku již opustil Francis Gillot a nahradil ho bosenský trenér Mehmed Baždravič, fanouškům Ligue 1 známý z působení v Grenoblu.

Před zápasem přiznal, že snil o trochu jiném startu než proti Marseille. "Představoval bych si hlavně hrát doma a možná i proti trochu slabšímu týmu," prozrazoval. "Zase je pravda, že Marseille nemusí být v nejlepší formě. Je to dobrý tým, ale i my máme své kvality a budeme se snažit hrát náš fotbal. Pojedeme tam sebevědomě, máme šanci."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.44 - 4.10 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Montpellier HSC - AJ Auxerre  (sobota 21:00)
Zajímavé střetnutí nabídne hned úvodní kolo Ligue 1. Zápas mezi Montpellierem a Auxerre možná totiž hodně naznačí, jak se oběma celkům, které ve Francii mnohokrát promlouvaly větším favoritům do hry, bude letos dařit. Domácí loni neprožili oproti předloňskému ročníku nijak zvlášť oslnivou sezónu, hosté naopak prošli obrovskou čistkou.

V sezóně 2009/2010 vybojoval HSCM pátou příčku a zajistil si účast v Evropské lize, byť v ní nepobyl příliš dlouho. A to měl přitom status nováčka francouzské nejvyšší soutěže. O rok později to už ovšem tak slavné nebylo. Mnoho expertů vyčítalo Girardově družině nesourodou hru, kterou někdy hodně překvapila, ale především mnohokrát zklamala.

Až tolik se však montpellierský kádr přes léto nezněmil. Na rozdíl třeba právě od Auxerre. Odešel sice bosenský stoper Emir Spahič do Sevilly, který už stejně nepředváděl tak dobré výkony jako v úvodní sezóně, na pozice obránce ovšem přišli naopak Henri Bedimo z Lens a Hilton z Marseille.

Obě posily si kouč Renene Girard nemůže vynachválit. "Myslím si, že Hilton je ideální hráč pro náš tým," říkal o něm. "Je to muž zkušeností, má talent a o této lize ví vše. I pro mladé bude správným tahounem. Je to i velmi dobře technicky vybavený hráč," zakončil.

Domácí chtějí určitě vylepšit loňské čtrnácté místo. "Jsem už trochu netrpělivý," vyhlíží Girard start Ligue 1. "Připravujeme se od 29. června. Tvrdě jsme makali a je pravda, že začátek soutěže pro nás bude velká úleva. Myslím si, že proti AJA můžeme postavit dobrou jedenáctku. Máme široký kádr a bude tady zdravá konkurence. Očekávám od všech, že se na hřišti ukáží, každý svou šanci dostane."

Velký otazník letos visí nad Auxerre. Bude zase bojovat jen o holé přežití, ačkoli se v průběhu ligových bojů pral v Lize mistrů, nebo velmi mile překvapí? Nejenže odešel kouč Jean Fernandez, ale Valter Birsa, Ireneusz Jeleň nebo Benoit Pedretti už rovněž nejsou členy tohoto klubu.

Nově odešel i Jean-Pascal Mignot nebo Julien Quercia. Co je horší, že nový lodivod Laurent Fournier nemá k dispozici žádné adekvátní náhrady. A to navíc musí řešit problém na brankářském postu, jelikož jednička Sorin je mimo hru kvůli zlomenému palci. Le Tallec navíc nemůže nastoupit kvůli kartám.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.10 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Nancy-Lorraine - Lille OSC  (sobota 21:00)
Loňský král Ligue 1 z Lille se na úvod střetne s Nancy, které zřejmě stejně jako loni bude horkým kandidátem na sestup. Sice se už o obhajobu titulu bude muset pokusit bez šutéra z Pobřeží slonoviny Gervinha, na druhou stranu přišel na jeho místo Dimitri Payet ze St. Étienne i někteří další. Hosté ovšem mají na letos poněkud skromnější cíle.

Trenér Rudi Garcia ví, že obhajoba by byla velmi těžký úkol. Faktem je, že jeho tým navíc čekají boje v milionářské Lize mistrů. "Slyšel jsem názory, jako že si svůj titul budeme muset bránit. Já to vidím trochu jinak," uvedl. "Nová sezóna začíná od nuly, všichni jsou na stejné startovací čáře."

Nedělá si žádné velké iluze ani nevyhlašuje do světa, kolik trofejí tuto sezónu Lille nasbírá. O tu jednu na konci července již přišlo, v úchvatné podívané Francouzského superpoháru podlehlo Marseille 4:5. "Z naší strany nebudeme bránit něco, co by nás pak mohlo omezovat. Víme, že obhajovat není naše silná stránka. Budeme se snažit plnit naše jiné cíle - a to skončit mezi prvními třemi," hovořil opatrně.

Úvod sezóny si nezahraje nová monacká akvizice Laurent Bonnart, který má problémy s podkolenní šlachou, ani útočník Tulio De Melo, jehož brzdí poraněná holení kost. Chybět bude i český obránce David Rozehnal, jenž se v Lille natrvalo usadil poté, co jeho hostování z Hamburku klub změnil za pět set tisíc euro v přestup.

ASNL má pozvednout nový muž na lavičce. Jean Fernandez totiž opustil po pěti letech přes léto Auxerre a vydal se trénovat ještě trochu dál na východ Francie. "Bude velmi těžké začít proti Lille," nepochvaloval si los. "Jejich nové posily (Marko Basa, Dimitri Payet, Benoit Pedretti) se již usadili. A to není dobré pro nás."

Domácí se již čtvrtým rokem pohybují jen v dolní polovině tabulky. Zlepší se na tom letos něco? "Proti Lille to bude opravdu hodně složité. Ale budeme se mu snažit nadělat co nejvíce problémů," sliboval Fernandez. "V každém zápase, dokonce i když víte, že nejste na stejném levelu, je přece všechno možné."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.10 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
OGC Nice - Olympique Lyon  (sobota 21:00)
Rozhodně není žádným velkým tajemstvím, že by se Lyon chtěl dostat do oné doby, v jaké byl před třemi lety. Tehdy mu totiž všechny ostatní francouzské celky koukaly na záda a Olympique si mohl většinou v klidu dokráčet pro sedm titulů v řadě. Jeho prvním soupeřem nového ročníku bude Nice, loni zachráněný mančaft o kuličku.

Sestup Nice loni visel opravdu na vlásku. V konečném účtování skončilo sedmnácté a to se ještě muselo klepat strachy, jak po jeho prohře ve Valenciennes dopadne souběžně hrané utkání v Monaku. To nakonec doma Lyonu podlehlo a OGC se tak mohlo radovat, jelikož o soutěž níže šel právě knížecí klub.

A zrovna na tohoto "pomocníka" paradoxně Nice narazí hned na úvod. Je pravda, že se v klubu na tu častou hrůzu nemůžou již déle dívat. A snaží se něco změnit. "Tato sezóna bude trochu zvláštní," přejímal trenér Éric Roy. "Když chcete vytvořit něco nového, něco reorganizovat, vždy je to celé takové jiné."

Domácí jsou rádi, že v kádru udrželi kapitána Didiera Digarda, kterého klub vykoupil z anglického Middlesbrough, odkud byl v Nice na rok a půl na hostování. "Jsme jinak všichni rádi, že už to vypukne," je natěšený Roy. "Stejně jako všichni víme, že prázdniny jsou prima, ale rovněž také chceme všichni zpátky do práce."

Lyonu přece jenom poslední tři ročníky nevyšly úplně podle přestav, ačkoli v tvrdé konkurenci vždy skončil minimálně do třetího místa. Nice by pro něj neměl být až zas takový problém, pokud-li vezmeme do ruky všechny papírové předpoklady. "Vůbec. Soupeř bude čerstvý a rozhodně to bude složitý zápas," krotil pozitiva gólman Hugo Lloris.

Právě tam začaly před šesti lety jeho profesionální fotbalové krůčky. "Vždy je to pro mě zvláštní souboj. Ale jsem profesionál," nebude nikoho šetřit. "Všichni se už na start Ligue 1 těšíme. Jsem rád, že klub udržel dobré hráče a že ti noví osvěžili vzduch." Debut mimo jiné zažije také nový kouč Remi Garde, jenž přes léto nahradil neúspěšného Clauda Puela.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.90 - 3.30 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Paris Saint-Germain - FC Lorient  (sobota 21:00)
Nový majitel, nová éra? Alespoň si to v hlavním městě Francie přejí. S příchodem Qatar Sports Investments se mají časy změnit k lepšímu a konečně by se měla vybojovat toužebná účast v Lize mistrů. Na úvod čeká PSG velice nevyzpytatelný soupeř. Jeden z nejmenších klubů Francie z Lorientu totiž během posledních let dokázal, že může držet krok s kýmkoli.

Pařížané prý začínají vnímat novou atmosféru po příchodu nového majoritního vlastníka. "Je jasné, že jsme se ocitli v trochu jiné dimenzi. Ale atmosféra v kabině zůstala stejná," povídal pro oficiální stránky www.psg.fr brazilský kouzelník Nene. "Budeme ještě pod větším tlakem. K dispozici je více peněz, ale my to zvládneme. Na hřišti na to zapomeneme."

A do plnění svých cílů se pustili šejkové z Arabského poloostrova hodně zostra. Nicolas Douchez, Kevin Gameiro, Jérémy Menez, Blaise Matuidi, Milan Biševac, Mohamed Sissoko a Salvatore Sirigu, to jsou nové tváře PSG za celkem 43 miliónů euro! Pouze brankáři Douchezovi skončila v Rennes smlouva a odešel z něj zadarmo.

Nene si myslí, že letošní sezóna může být velmi úspěšná. "Nově příchozí se rychle aklimatizovali. Všichni jdou do nového ročníku nadšeni," odtajnil. "Každý tu chce pracovat. Vidíte to jenom na tréninku. Každý chce pomoci týmu. Všichni chceme začít dobře. A uděláme všechno pro to, aby se povedlo nyní vyhrát."

Pikantní bude zápas právě pro Kevina Gameira. Tři roky totiž strávil právě u Les Merlus. Považte, že statistika 54 vstřelených gólů, z toho dvacet čtyři loni, dokazuje, o jak silný článek sestavy Lorient přišel. Naposledy se mu podařilo vybojovat hezké jedenácté místo. Poradí si však bez Gameira a navíc i bez Amalfitana, jenž přestoupil do Marseille?
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.48 - 4.00 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AS Nancy-Lorraine00000:00
 AJ Auxerre00000:00
 Montpellier HSC00000:00
 FC Sochaux00000:00
 Lille OSC00000:00
 OGC Nice00000:00
 FC Lorient00000:00
 Paris Saint-Germain00000:00
 Olympique Lyon00000:00
 Olympique Marseille00000:00
 Stade Rennes00000:00
 AS Saint-Étienne00000:00
 Girondins Bordeaux00000:00
 Toulouse FC00000:00
 Stade Brestois00000:00
 Évian Thonon Gaillard00000:00
 Dijon FCO00000:00
 Valenciennes FC00000:00
 SM Caen00000:00
 AC Ajaccio00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (65)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Allez PSG.

Reagovat
.13

tak tak Allez Paris, Allez PSG

Reagovat
hribco

Uz sa neviem dockat Allez PSG

Reagovat
hribco

Predpokladana zostava: Sirigu-Jallet-Bisevac,Sakho-Tiene-Menez-Matuidi,Chantome-Nene-Bodmer(Gameiro)-Gameiro(Hoarau)

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky. To bude zápas jako hrom snad s výhrou domácích na konci.

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky. To bude zápas jako hrom snad s výhrou domácích na konci.

Reagovat
Godwinson

Dle Équipu bude ta sestava ještě lepší ...

Sirigu - Jallet, Bisevac, Sakho, Tiéné - Ménez, Chantôme, Matuidi, Nene - Hoarau, Gameiro

Ale obě by byly výborné :)

Reagovat
smazaný uživatel

A takto by to mohlo aj ostať, resp. namiesto Tiéného priviesť nejakú kvalitu, povedzme z Toulouse. :-) Ale hlavne nech je to bez Pastoreho, je absolútne nepotrebný.

Reagovat
Godwinson

Přesně :) To už by nemělo chybu ... je škoda, že si za tím Leonardo takhle jde (a to ještě nevíme, jestli není na tom Berbatovovi taky něco pravdy :))

Reagovat
smazaný uživatel

Keď majú prachy a chcú hrota, tak sa vykašlať na Berbatova a namiesto 43 mil za Pastoreho, nech dajú 20 za Lukaku.

Reagovat
Godwinson

To by bylo určitě rozumnější, ale útok je přecpanej, doufám, že tam už nikoho kupovat nebudou. Maximálně ještě to jedno křídlo (a levého beka) ... to by bylo ještě v mezích únosnosti :)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak by išiel Mevlut preč. Mať na 2 posty Lukakua, Gameira a Hoaraua v 4 súťažiach. To by mohol aj Mevlut ostať, však to sa potočí. Ale zrejme sa nebude hrať pravidelne na 2 hroty, ak príde Pastore, tak určite nie, takže v tom prípade nerozumiem tým špekuláciám ohľadom Berbatova.

Reagovat
Godwinson

Na dva posty by to špatné nebylo, ale právě, on to bude reálně jeden :) No, uvidíme, budou to pro fanoušky PSG do konce přestupového období asi ještě nervy :)

Reagovat
smazaný uživatel

Veď to... snáď mi ten brazílsko-katarský tandem neznechutí PSG. :-)

Reagovat
.13

ja som si dlho prial bud Ndingu, Sissoka alebo M´Villu

Reagovat
.13

toto vypada Perfektne uz sa tesim na vecer

Reagovat
smazaný uživatel

Nový ročník Ligue 1 začíná ....

Nejvíce budu pochopitelně sledovat AJA, navíc to bude v nové sezóně s napětím, protože v klubu proběhlo malé zemětřesení a bude důležité, jak si to vše sedne tak, aby byla hra a výsledky uspokojivé. Se zájmem také budu sledovat počínání nováčků, ať staronového z Korsiky - AC Ajaccio, tak i neokoukaných Dijonu a Évianu.

AJ AUXERRE !!!

Reagovat
Paddy

Allez PSG

Reagovat
Godwinson

Pěkně zajímavé zápasy na úvod. Jsem zvědav, jak si povede Montpellier, který by měl s Auxerre zatočit. Až na ofenzivní trojku navíc vypadá předpokládané sestava Montpellieru opravdu výborně :)

MHSC: Jourdren - Bocaly, Yanga-Mbiwa, El-Kaoutari, Bédimo - Belhanda, Pitau, Cabella - Dernis, Giroud, Utaka

Auxerre: Léon - Dudka, Coulibaly, Grichting, Sidibé (ou Berthod) - Chafni, Ndinga, Traoré - Jemaa (ou Oliech), Sahar, Kossoko (ou Contout)

A pak samozřejmě zápas Évianu, na ten se těšim a proti výrazně oslabenému Brestu by něco ukopat určitě mohl. Dost mě zajímá, jak to nakonec složí, protože posílili hodně obstojně ...

Brest: Elana - Coulibaly, Baysse, Martial, Makonda - Poyet, Ewolo, Grougi, Lesoimier - Roux, Ayité

Évian: Westberg - Dja Djedje, Cambon, Saad, Rippert - Tie Bi, Sorlin - Govou, Leroy, Bérigaud - M'Madi

(Tohle bych bral s rezervou, ač je zranění taky slušně decimujou, tak .... doufám, že takhle to vypadat nebude :))

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to vypadá s přestupem Váchy?

Reagovat
Godwinson

Sešlo z něj, ale přesně proč nevím, to jsem nezkoumal. I když teď by se jim určitě hodil :) Každopádně je to škoda.

Reagovat
stas87

utaka?moj nazor je na nej taky ze je to docela velke kopyto,nieco ako sow ale poznam ho len z posobenia v anglicku,minulu sezonu sa mu v racingu darilo ze ho kupil montpellier?

Reagovat
Godwinson

Montpellier ho koupil rovnou z Portsmouthu? Jak se mu tam dařilo nevím, vím, že v Montpellieru se mu nedařilo a kup to byl úplně zbytečnej, navíc drahej :)

Reagovat
smazaný uživatel

To je samý Allez PSG ....

A přitom tento klub už dlouho zcela nenaplňuje svůj potenciál. I když lze pozorovat mírné zlepšení, na titul to asi přímo nebude. Každopádně jsem na ně velmi zvědav. Ostatně Paříž by si zasloužila (už jen jako hlavní město) v nejvyšší Ligue 1 větší zastoupení, i když v současnosti to není nikterak reálné.

Reagovat
smazaný uživatel

To tak býva, že keď sa niekomu začne dariť, tak sa nalepia fanúšikovia.

Reagovat
hribco

Teba som tak isto zaregistroval az po miernych uspechoch v minulej sezone... Si ako fanusik aj na cz/sk stranke?

Reagovat
smazaný uživatel

Ja sem (EF) chodím už tak zo 4 roky a pravidelne som sledoval/sledujem viacero súťaží, hlavne škandinávske (i keď to len výsledkovo, čo sa týka tejto stránky) a Ligue 1. Paríž mi bol sympatický úž od malička, tak je logické, že som sledoval PSG a aj im prial. A preto ma registrovať len od minulej sezóny, lebo dovtedy som vôbec nekomentoval žiadnu diskusiu. Ale rozhodne nie som žiadny veľký fanúšik, v diskusiách o PSG nepíšem ako "my" a vlastne celkovo nie som nejaký obrovský fanúšik futbalu, mám iné priority, ale futbal ma od detských čias, kedy som ho pomerne dlho hrával, neprestal zaujímať. Ale teraz už viac-menej len štatisticky a informačne a z času na čas si pozrieť nejaký prenos.

Reagovat
hribco

Dakujem za bohaty vyklad Ja lenze si narazal na komentare typu allez psg a ja napriklad Parizu fandim 3-4 roky

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zatiaľ im fandím a prajem úspech... snáď mi to Ropania neznechutia. :-)

Reagovat
.13

ja im tiez akoze prajem asi tak 5-6 rokov ale fandim im skor tak 3 roky a na zaciatku sa mi pacilo ako celkom za male prostriedky zohnali by som povedal skvelych hracov(na tie peniaze), ale tymto prestupom Pastoreho zacinam mat pocit, aby sme fakt nedopadli ako Chelsea alebo MC s fanuskami kt. ani envdeli kto bol B.Lama alebo Pauleta

Reagovat
smazaný uživatel

U Paříže nebude nikdy takový nával naplaveniny, jako u týmů v PL, nebo PD. Přece je to jenom Ligue 1 a ta zajímá jen okrajovou skupinu lidí. Navíc, tam nejsou zase tak světově známí hráči, takže si myslím, že zase tak horké to nebude

Reagovat
hribco

No to dufam, nechcem skoncit ako povodny fanusik Chelsea ktory sa hanby za svojich "kolegov"

Reagovat
.13

tiez som si to vsimol, ale nemozes ich hadzat do jedneho vreca ked niekot im fandil este za cias Pauletu, ako ked niekto sa nalepí na "Eru Pastoreho"

Reagovat
smazaný uživatel

Nekonečné čekání je u konce. Dneska bychom mohli začít zvolna a to povinnou výhrou Lyonu a překvapivou remízou PSG s Lorientem .

Reagovat
Langi

Reagovat
Godwinson

Nová nabídka za Ndingu, 7 mil. + Pied a Novillo :)

Reagovat
smazaný uživatel

Pied

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem teda zvědavej, kdo bude letošní "otloukánek". Já bych to tipoval na Evian.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten těžko, ale typický outloukánek (jako byl Arles -Avignon, nebo předtím Grenoble) se ani v nové sezóně konat nemusí. Ale je jasné, že Ti nováčci k tomu můžou mít blízko ....

Reagovat
smazaný uživatel

No já teda Francii skoro vůbec nesleduji, ale ty posily ve mně žádný očekávání nevzbuzují.

Reagovat
Godwinson

Posily mají naopak poměrně dobrý, až na pár těch starších hráčů. Navíc ještě přivedou brankáře, chtějí stopera .... a docela by se jim hodil levý kraj, ale to už nevyjde :)

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak.Jonathan Mensah,Sidney Govou,Jerome Leroy a ten tuniskej útočník --- na exotického nováčka L1 víc než slušný posily Zálohu i útok mají docela kvalitní, toho bych se nedál, ale slabinou může bejt jejich obrana...Každopádně Gaillardu fandím

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG

Reagovat
panca

nevite nekdo, jestli jde koupit listek na Marseille primo u stadionu? Dnes bych chtel jit. Diky

Reagovat
smazaný uživatel

Na první zápas sezony už teď lístek oficiálně nejspíš neseženeš..

Reagovat
panca

byl jsem u stadaku a je tam nekolik prodejcu. Ale to mam strach. Ti volove neumi slovo anglicky. A ted jsem nasel na web, ze nejslevnejsi listek pres 40 euro a jde to az na 120. Tak to je dlabu Jsem cekal ty levnejsi cca 20 - 30

Reagovat
smazaný uživatel

Jsi ve Francii, tak kampak s anglinou? Ale těch 40 euro není tak hrozná cena, když si vezmeš, že to je první zápas sezony..

Reagovat
panca

tak vis jak, kupovat od nejakyho prekupnika a jeste mu nerozumet je trosku o hubu

Reagovat
Langi

20-30 určitě ne-e...já sem koukal loni na kolik by přišel lístek na Lyon a nějaký rozumný místa okolo 70-90 eury

Reagovat
smazaný uživatel

v Ligue 1 přeju rozhodně Lille, tak dobře zahajte

Reagovat
Godwinson

Évian

To je ono.

Reagovat
JIMMY-PO

Evian, Lorient

Reagovat
smazaný uživatel

Mama Sakho se dneska asi moc nevyspal

Reagovat
Godwinson

Místo Utaky Koïta a byla by to opravdu naprosto skvostná sestava :)

Reagovat
Inter Eterno Amore

LUCHO PARADA !!!!!!

Reagovat
Godwinson

BELHANDA!

Reagovat
Godwinson

Ach jo, ty socky z Brestu za pět minuty vyrovnají.

Reagovat
Godwinson

-y

Reagovat
smazaný uživatel

Sakho .... a inak ten komentátor na Digisport je fakt tragický

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím parádní výsledky. Snad to všichni udrží

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda. PSG nezklamalo, jen Évian mohl vyhrát a byl by to dokonalý hrací den

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to PSG je tragicke

Reagovat
smazaný uživatel

PSG

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

PERFEKT takhle to snad pude dál

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele