Ligue 1 - preview 1. kola

07.08.2010, 08:53, aktualizováno 08.08.2010, 08:27
Previews
Francouzská liga dnes dokončí úvodní kolo. Zbývá odehrát jediný zápas, ve kterém se střetne Montpellier s Bordeaux. Oba týmy loni usilovaly o nejvyšší příčky a minimálně Bordeaux letos nemá jiný cíl.
Montpellier HSC - Girondins Bordeaux  (neděle 21:00)
Šlágr prvního kola francouzské ligy je jasný. Montpellier před vlastními fanoušky vyzve na souboj konkurenta z Bordeaux. Vítěz Ligue 1 z předminulé sezony má nyní co napravovat, nejen, že v uplynulé sezoně skončil právě třeba až za Montpellierem, ze šestého místa se ani nekvalifikoval do pohárů.

A tím špatné zprávy pro Girondins neskončily. Po nepříliš úspěšné sezoně navíc odešel kouč Laurent Blanc, jenž dal přednost francouzské reprezentaci. Na uvolněném postu ho nahradil bývalý hrdina Bordeaux - Jean Tigana. A nový manažer se zatím na přestupovém poli příliš neprosadil. Na Stade Chaban-Delmas zatím zamířila pouze jedna nová tvář - a sice talentovaný srbský obránce Vujadin Savić. Z hostování se poté vrátilo sedmero hráčů - brankář Olimpa, obránci Saunier a Marange, záložníci Ayité, Ducasse a Lasne a útočník Diabaté.

Proto tak modří zatím spíše sčítají ztráty. Nejlepší střelec uplynulé sezoně Marouane Chamakha zdarma odešel do londýnského Arsenalu, bez jakékoliv kompenzace se do Argentiny zpět vrátil stoper Diego Placente. Jiný obránce - Franck Jurietti - zase v 35 letech ukončil kariéru. Levý bek Wilfried Moimbé přestoupil do druholigového Tours. Neustále se poté spekuluje o odchodu dvou dalších klíčových hráčů - záložníka Yoanna Gourcuffa a defenzivního bijce Aloua Diarry.

To přestupové kejkle v Montpellieru nabraly rychlejší spád. Trio Benhamida-Colombo-Compan klub zdarma opustilo, dvě veliké postavy uplynulé sezony - Tino Costa a Victor Hugo Montano ale jistě budou větší ztrátou. První jmenovaný odešel do Valencie, druhý do Rennes. Počítat by se mohla také ztráta gólmana Johanna Carrassa, jenž za milion eur odešel taktéž do Rennes. Na hostování odešel talentovaný mladík Rémy Cabella, prvoligové zkušenosti by měl nabrat v Arles. Smlouvy vypršely Sahnounovi a Delayemu.

Nováček uplynulé sezony se ale ničeho nebál a získal i několik hráčů do svého týmu. Z Rubinu Kazaň zdarma přišel útočník Hasan Kabze, do obranné řady přišel Garry Bocaly, do té záložní Marco Estrada. Na hrotu by se měl představovat Olivier Giroud, prozatím nejdražší posila klubu. Z druholigového Tours přišel za 2 miliony eur. Z hostování se vrátil forvard Romain Armand. Z béčka se k prvnímu týmu připojilo hned šest hráčů, z čehož tři jsou záložníci, dva obránci a jeden brankář.

Záložník tmavě-modrých Abdou Traoré ale před novou sezonou věří v úspěch a doufá v povedenější sezonu. "Trénujeme spolu již asi měsíc, hrajeme čím dál lépe. Všechno šlo dobře, všechno jde dobře. Žijeme spolu, smějeme se spolu. Nálada v kabině je skvělá, není zde žádné napětí. Doufám, že se nám nová sezona vydaří," říkal dvaadvacetiletý středopolař.

Ten se vyjádřil také k novému kouči Tiganovi. "Je to dobrý trenér, ví co chce. Svou práci si užívá. Se všemi mluví, není s ním problém. Oba jsme z Mali, často zde dělá dobročinné akce. Má zde hodně rozdělaných projektů. Zdá spoustu Malajců, dokonce i prezidenta!" zakončil.

Jistou nevýhodou může pro Montpellier může být neúspěšná mise ve třetím předkole Evropské ligy. Maďarskému Györu podlehl na penalty a do dalšího předkola nepostoupil.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.15 - 3.05 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Sochaux - AC Arles  (sobota 21:00)
Nováček ligy z neznámého Arles, který se do nejvyšší soutěže probojoval poprvé v historii ze třetího místa z druhé ligy, nečeká na úvod nijak závažně těžká zkouška. Zavítá totiž na hřiště Sochaux, týmu, jenž loni hrál v dolní polovině tabulky a který je navíc nyní oslaben o některé klíčové hráče.

Kapitán a štístko Sochaux v podobě Stéphaneho Dalmata přestoupil do Rennes, brankářská jednička Teddy Richert je vyřazena na čtyři měsíce kvůli zraněnému kotníku a útočník Charlie Davies se ještě zcela nezotavil z těžké autohavárie, kterou utrpěl loni v listopadu. "Bude hodně složité spoléhat se na něj," přiznával kouč Francis Gillot. "Bude potřebovat ještě hodně času, aby se vrátil plně do hry."

Obává se Gillot absence Dalmata s Richertem? "Jedno je jisté. Mám hráče, které mají kvalitu, zato kvality omezené," nescházel od pravdy. "A pokud by tenhle tým nefungoval dobře, mohli bychom být v průšvihu." Sochaux obhajuje jenom šestnáctou příčku, asi ho stejně jako loni čeká boj o záchranu. Včetně českého internacionála Václava Svěrkoše, který především na jaře hodně strádal a dokonce přes léto zvažoval změnu dresu.

Arles v minulé sezóně celkem v pohodě prošel do nejvyšší soutěže. Patří přesto k největším outsiderem letošního ročníku. Kdo ví, třeba se mu podaří to co loni Montpellieru, který se jako nováček dokázal probojovat do evropských pohárů. "Máme kvalitní tým. Vydáme ze sebe všechno," ujišťuje brankář Cyrille Merville.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.30 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Toulouse FC - Stade Brestois  (sobota 21:00)
Fotbalisté Toulouse marně vzpomínají na léta, kdy se dostali do pohárové Evropy a v současnosti nyní spíše bojují ve druhé polovině tabulky. To platí také o loňském roce, kdy završili ligu až na čtrnácté pozici. Nyní ale budou chtít vkročit do nového ligového ročníku tou správnou nohou, soupeře k tomu mají celkem ideálního. Brest je totiž nováčkem soutěže, podcenit se však rozhodně nesmí.

Brest je sice považován za kandidáta sestupu, jak už se ovšem francouzská liga několikrát přesvědčila, papírové předpoklady nemusejí nic znamenat. Brest postoupil ze druhé ligy suverénně, uhájil bez problémů druhou pozici s jedenáctibodovým odstupem na nepostupující týmy. Do posledního kola k tomu bojoval o první místo, které mu nakonec vyfoukl soupeř z Caen o pouhopouhé dva body.

Toulouse se celkem dařilo v přípravě, cenná je především výhra na půdě obhájce titulu z Marseille v poměru 4:2. Brest naopak žádnou slávu nepředvedl, proti Lille a druholigovému Guingampu nevstřelil ani branku a prohrál shodně 0:1. Kouč Brestu Alex Dupont si i přesto nejede na půdu Toulouse udělat ostudu a jeho úkol je jasný. Chce do prvoligové sezóny vkročit vítězně. "Soupeře by jsme měli přehrát naším týmovým duchem," věří si.

Obránce Toulouse Daniel Congre varuje před silou soupeře, úvodní duely s nováčky bývají hodně zrádné. "Brest má za sebou výbornou sezónu v Ligue 2 a rozhodně ukazuje, že na první ligu má. My jsme ovšem natěšení na první zápas, máme za sebou velmi povedenou přípravu a k tomu jsou všichni optimisticky naladění. Musíme to však přenést i do ligových zápasů,. Všichni si uvědomujeme, jak je důležité dobře začít," uvedl Congre.

Kouč domácích Alain Casanova se nejvíce bude spoléhat na útočnou sílu hvězdy Andre-Pierre Gignaka, pomáhat by mu výrazně měla nová akvizice ve službách francouzského mančaftu Moussa Sissoko. Kvůli zranění však bude scházet brankářská jednička Yohan Pele. Hosté se nemohou spolehnout na českého útočníka Tomáše Mičolu, který letos přestoupil z ostravského Baníku. Kvůli zranění nenastoupí ani záložník Yoann Bigne s gólman Simon Pontdeme. Karetní trest si bude odpykávat též Bruno Gourgi.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.50 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - AS Saint-Étienne  (sobota 21:00)
Nejen veterán Claude Makelele, který se přece jenom rozhodl ještě pokračovat v aktivní kariéře, ale zajisté celá Paříž věří, že se Saint Germain bude dařit v Ligue 1 lépe než v minulém ročníku, kde obsadila až třinácté místo. Na úvod se Pařížané střetnou s výběrem St. Étienne, loni sedmnáctým celkem tabulky, jenž bojoval poslední dva roky o holé přežití.

PSG nakonec nemohlo sezónu hodnotit tak neúspěšně. V Národním poháru totiž slavilo triumf, díky němuž si zajistilo účast v Evropské lize. Jenže taková vítězství se nedějí rok co rok. A případná další ligová blamáž by mohla tentokráte definitivně bouchnout vrátkami před případnými evropskými poháry.

Makelele jakožto nezkušenější matador z kádru se zpětně za neúspěšným ročníkem ohlížel. "Minulý rok byl rokem přechodem. Nový trenér, vedení i taktika," vyprávěl. "Možná to byl důvod, proč jsme se dobře nepřizpůsobili. Mohlo by to vysvětlovat, proč jsme byli tak neúspěšní, i když jsme vyhráli v Coupe de France. Letos doufám, že se vyvarujeme chyb."

Bývalý francouzský reprezentant s kořeny z Konga má důvod k radosti i z mladého spoluhráče Mamadoua Sakha. Ten byl totiž novým francouzským trenérem Laurentem Blancem povolán do reprezentace. "Je velmi důležité, že se podívá do prvního týmu Francie," těší ho. "Je to pro něj příležitost ukázat, že může být v budoucnu jeho součástí. Mám z něho velkou radost."

Těžko říci, s čím vyrukuje St. Étienne, nejúspěšnější klub Francie, avšak poslední dvě sezóny jen o chlup zachráněný celek. Nějaké posily by totiž byly, i když odešel kreativní útočník Mirallas. Kouč Galtier se ale už nemůže dočkat, až Ligue 1 znovu vypukne: "Těším se, nejsem ovšem nervózní. Je vždy zvláštní hrát v Paříži. Park princů je magické místo, jste tam více namotivováni."

Pařížané si mohli připsat hned na úvod další trofej do sbírky, jenže ve Francouzském superpoháru slavila po penaltách Marseille. "Sledoval jsem soupeře v Tropheé des Champions. Má velkou útočnou sílu. Ale neporazitelný není," ví o pařížském mančaftu Galtier.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.45 - 5.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Lille OSC  (sobota 21:00)
Úplně obměněné Rennes se chystá konečně v Ligue 1 po neúspěšných letech zazářit. Pomoci mu k tomu mají nové posily, za které klub vysázel něco kolem patnácti miliónů eur. Apam, Montaňo, Mandjeck, Carrasso, Dalmat, ti všichni by měli potvrdit, že se s jejich volbou v Rennes nespletli. Proti Lille se má ale ukázat ještě jedna vycházející hvězda.

Kouč Antonetti chce stavět na teprve dvacetiletém mladíkovi Yacinemu Brahimim, který loni hostoval v Clérmont Foot a kde se vypracoval ve výborného fotbalistu. Skromný ofenzivní záložník říká, že se snaží především pořád zlepšovat a nechtít mnoho. "Chci hrát dobře. Zeptal jsem se na pár věcí okolo Ligue 1, protože v ní už přece jenom chtějí fanoušci výsledky," uvedl Brahimi pro klubový web.

Pokud nastoupí, a že Antonetti opravdu potvrdil, že chce dát mladém záložníkovi důvěru, bude to pro něj v nejvyšší francouzské soutěži jeho premiéra. Paradox. Milióny eur putovaly v létě ostatním klubům za jiné hráče a přitom byl celou dobu v kádru tenhle zajímavý špílmachr. "Nebude to zápas jako každý jiný. Určitě ne. Ale já budu hrát svou hru, dám do něj všechno," pokračoval.

Přestože Rennes příprava tolik nevyšla, Brahimi věří, že nedobré výsledky nebudou mít na ligu žádný špatný vliv. "Máte pravdu, mohli jsme přáteláky odehrát lépe. I když ke konci jsme nebyli špatní. Musím pořád tvrdě pracovat, abych nezklamal trenéra," pokračoval. "Týdny přípravy mi pomohly na sebejistotě. Nemůžu se dočkat, až proti Lille nastoupím."

Fotbalisté Lille v minulé sezóně obsadili čtvrtou příčku, jen těsně pod hranicí milionářské Ligy mistrů. Hlavně jarní část vyšla svěřencům kouče Rudiho Garcii velmi dobře, největší síla tkví v ofenzívě. Mladý Belgičan Hazard, osa mužstva, a Gervinho, jehož Dogy možná ve svém kádru neudrží, budou pro domácí tou největší hrozbou.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
OGC Nice - Valenciennes FC  (sobota 21:00)
Nice ani Valenciennes asi nemohou myslet na pohárovou Evropu, úspěchem by pro oba výběry zřejmě bylo umístění v horní polovině tabulky. A co se týče Nice, to by zřejmě bylo spokojeno s jakýmkoliv výsledkem, který by nezaručoval pád o patro níže. Loni se mu to povedlo s naprostým přehledem, dvanáctibodový rozdíl dal jistotu na dlouhou dobu před závěrečným duelem.

Valenciennes naopak zažívalo vcelku úspěšný ligový ročník, dlouho se pralo o lepší pozici, jenže pár bodíků do Evropské ligy přeci jen scházelo. Avšak na půdě Nice se mu vůbec nedaří, prohrálo zde čtyřikrát v řadě od roku 2006. Většinou se diváci mohou kochat ofenzivním fotbalem, loni v říjnu domácí zvítězili nejtěsnějším poměrem 3:2. Nice bylo loni remízovým králem, v závěrečných šesti duelech si připsalo hned pět remíz.

Podle tisku by Valenciennes letos klidně mohlo spadnout do druhé ligy, ovšem obránce Rudy Mater nervozitu v kabině odmítá. "Hrozně se těšíme, až vběhneme konečně po té pauze na hřiště a budeme moci předvést, že můžeme dokázat velké věci. Vůbec si nevšímáme toho, co se psalo v novinách. Sami dobře víme, jak na tom jsme," pozitivně uvedl Mater. "Dlouho jsme čekali na úspěch v Nice. Teď snad přijde ten správný čas, tři body chceme moc," doplnil.

Nicméně stále upozorňuje, že Valenciennes musí přistupovat k zápasům minimálně jako v uplynulé sezóně. "Bude to hodně těžké, na stadionu Stade du Ray se nám nedaří. Ale nejsme bez šance. Kádr se příliš nezměnil, jsme připraveni na všechno," řekl Mater bojovně. Pro hosty se situace komplikuje taky díky rozsáhlé marodce, kvůli zranění totiž na hřiště nevyběhnou Rafael, Carlos Sanchez, Karba Bangoura, Jonathan Lacourt a Christopher Mfuyi.

Trenér Nice Eric Roy nemůže počítat s vykartovaným záložníkem Kafoumbem Coulibalym. Mimo hru je i jiný záložník Mahamane Traore, kterého trápí zraněná noha. Roy má ze soupeře očividný respekt. "Loni Nice skončilo na desáté pozici, což hovoří za vše. Jejich tým je dobře zajištěn, pracuje koncepčně s mladíky a navíc vybudoval nové tréninkové centrum. Kdybych řekl, že to bude procházka růžovým sadem, tak bych lhal," neskrývá Roy mírné obavy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.10 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Olympique Lyon - AS Monaco  (sobota 21:00)
Lyon v minulém ročníku zklamal všechny své příznivce a svou lehkovážností přenechal titul týmu z Marseille. Ovšem nakonec to pro něj dopadlo vcelku dobře, druhé místo a Liga mistrů je po takovém průběhu sezóny úspěch. Monako marně vzpomíná na rok 2004, kde dokonce došlo do finále nejprestižnější evropské klubové soutěže.

Monako v uplynulé sezóně obsadilo osmé místo, do Evropské ligy mělo vskutku daleko. Nicméně letos chce konečně prolomit tuto bariéru a po dlouhé době se ukázat fotbalové veřejnosti. Lyon sehrál v přípravě několik povedených zápasů s velmi kvalitními soupeři, výsledkově se mu dařilo střídavě. Ze začátku nestačil na portugalský Sporting (0:2) a italskou "Starou dámu" Juventus (1:2). Avšak poté přišlo zlepšení na poháru Emirates, kde zaznamenal remízy s Celticem (2:2) a AC Milán (1:1).

Monako dalo zpočátku přednost duelům s týmy z domácí ligy. Cenná byla výhra na půdě Marseille (1:0), zpátky však malé knížectví na zem srazila porážka se St.Etienne (0:2). Zajímavý průběh byl k vidění v Portugalsku, kde malý státeček po ofenzivním koncertě nakonec nestačil na Benfiku (2:3). Na závěr přípravy ale přišlo opět povzbuzení, Monako zdolalo moskevské Dinamo (3:1). V loňském duelu hosté na půdě Lyonu vyhořeli (3:0), nyní se čeká o něco vyrovnanější klání.

Lyon je po dlouhé řádě titulů v předchozích letech bez ligové trofeje dva roky, nyní tedy po ní touží více než kdy jindy. "Kouč udělal mnoho změn, které by nás mohli opět vrátit na vítěznou vlnu," řekl hráč Lyonu Miralem Pjanic. "Úkolem je hrát velmi atraktivní a hlavně efektivní fotbal. Chceme se především zaměřit na zpřesnění pasů a přihrávek," mírně Pjanic naznačil taktiku týmu pro letošní ročník.

Trenér nejúspěšnějšího francouzského mančaftu posledního desetiletí Claude Puel naznačil, že cesta vede přes úspěšný start. "V loňském roce jsme doháněli ztrátu, což nám nakonec vyneslo druhé místo. Letos bychom však už takové štěstí mít nemuseli. Pokud se nám nepovede start do sezóny, může to s námi být kritické. Začátek je proto nejdůležitější. Musíme jít krok za krokem," pronesl Puel zajímavou myšlenku.

Na opačném pólu trenér Guy Lacombe uvedl, že je zatím s prací v přípravě velmi spokojený. "Jsme připraveni přijmout nové výzvy. Dobře víme, že se nemůžeme kvalitou kádru měřit s Lyonem, ale porazit ho můžeme. Lyon je ve Francii jednička. V důležitých zápasech se však dokážeme zkoncentrovat a předvedeme stoprocentní výkon. A to je náš hlavní úkol," netají se Lacombe se svými plány.‘

Lyon se bude muset obejít bez zraněného forvarda Lisandra Lopeze (Achillova šlacha), Cesara Delgada (stehno) a Anthonyho Reveillereho (svalové problémy). Monako nemůže využít služeb vykartovaného Alejandra Alonsa, Lukmana Haruny (svalové problémy) a Eduarda Costy (koleno). Do plného tréninku se teprve teď po zranění dostává Diego Perez.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.10 - 8.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - SM Caen  (sobota 21:00)
Marseille si před týdnem připsala na své konto hned na začátku sezóny cennou trofej za penaltové vítězství ve Francouzském superpoháru. Jako obhájce titulu by mu týmy, jakým je nováček z Cean, neměly dělat větší problémy. Všichni včetně kouče Didiera Deschampse jsou před prvním zápasem zvědavi, jak se povede nové mladé posile Césaru Azpilicuetovi.

Šest miliónů eur. Tolik Olympique zaplatil španělské Osasuně za dvacetiletého obránce Azpilicueta, který má být tou pravou náhradou za dlouholetou oporu Laurenta Bonnarta. "Je to mladý hráč, který toho má ale hodně odehráno. Konkrétně tři sezóny v La Lize," představoval Deschamps.

"Byl v užším kádru třiceti mužů španělské reprezentace pro světový šampionát. Má velké kvality a ještě hodně prostoru na to, aby se pořád zlepšoval. Mluví francouzsky, je tu šťastný a cítí se v mužstvu dobře," pokračoval marseillský lodivod. "Na Ligue 1 musí použít svou výbušnost a rychlost. V moderním pojetí hry to znamená nejen pro obranu, ale také pro útok."

Zatímco Deschamps má z nového muže v kádru určitě radost, tolik ho netěší spekulace o odchodu kapitána Nianga, autora loňských osmnácti branek, které výrazně pomohly Marseille k prvenství. Ačkoli má smlouvu na jihu Francie do roku 2014, enormní zájem má o něj turecké Fenerbahce. I Ben Arfa má zájem odejít, i když u něj je to záležitost táhnoucí se od zimy.

Cean před dvěma lety z nejvyšší francouzské soutěže sestoupil, po roce se ale bezstarostně vrátil mezi smetánku zpět. Ligue 2 vyhrál s dvoubodovým náskokem na druhý Brest, s dostatečným třináctibodovým na čtvrté a tudíž první nepostupové Méty. "Jsme psychicky připraveni. A jsme schopni překvapení," tajnůstkařil zkušený obránce Grégory Tafforeau.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AJ Auxerre - FC Lorient  (sobota 21:00)
Auxerre obhajuje skvělou třetí příčku. Samotný kouč Jean Fernandez ale nevěří, že se to jeho týmu podaří zopakovat, i když žádnou čistkou jeho kádr přes léto neprošel. Čekají ho totiž evropské poháry a tudíž velmi náročný program. Ani na začátek Ligue 1 ho nečeká lehký úkol. Postaví se mu Lorient, sedmý tým minulého ročníku.

Až je to překvapivé, jak skeptický je Fernandez před startem nového ročníku. Nic ale za květník neschovával. "Opravdu nemůžeme zopakovat sezónu z loňska," kroutil hlavou. "Byla neuvěřitelná. Získat 71 bodů je velmi těžké, navíc budeme hrát Ligu mistrů nebo Evropské poháry. Prostě všichni víme, že to nepůjde. Cíl je udržet se v první desítce, to je reálný cíl."

Ačkoli si Auxerre hraje na uplakánka, brankář Lionel Cappone, který nahradí zraněnou jedničku Fabiena Audarda, jako by nemínil poslouchat Fernandezova slova. "Samozřejmě si jedeme pro příznivý výsledek," použil omílanou frázi. "Ale rovněž víme, že je čeká Liga mistrů a nebude chtít na začátku ztrácet. Především ne doma."

Lorient by možná mohl rovněž pošilhávat dokonce po lepších příčkách než je sedmé místo. To bude ale hodně těžké, pryč jsou totiž Koscielny, Marchal a Vahirua. Udržet se alespoň podařilo největší hvězdu Kevina Gámeira. Přestože loni Les Merlus překvapili nejednoho soupeře, letos bude zopakovat tenhle výsledek asi hodně těžké.

Domácím bude chybět Kitambala, o jehož budoucnosti se celé léto hodně hovoří. Mimo hru je také Grichting, hrát nemůže ani Licata kvůli problémům s kotníkem. Největší absencí Lorientu je určitě ta v podobě Gámeira, jenž laboruje se zraněnou nohou, ani Coquelin s Penalbou nenastoupí. Audarda by měl s největší pravděpodobností zastoupit Cappone.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.20 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RC Lens - AS Nancy-Lorraine  (sobota 21:00)
Lens i Nancy by rozhodně chtěly hrát výše, než tomu bylo v loňském roce. Oba týmy skončily těsně za horní polovinou tabulky, letošní cíl je proto jasný. Umístit se nejhůře do desáté příčky. Ve vyrovnané francouzské lize se však může stát cokoliv, proto se dá očekávat i boj o záchranu, či bitva o pohárovou Evropu. Lens mělo problém především v útoku, kde se řadilo mezi nejhorší, Nancy naopak trápila hlavně obrana.

Lens v přípravě ukázalo, že by to letos skutečně nemuselo být tak špatné. Domácí zdolali německý druholigový Kolín, dařilo se v mezích i v dalších duelech. K tomu se jim na sobotního soupeře na domácí půdě daří, dokázali ho totiž zdolat třikrát v řadě. Naposledy ho přehráli 2:1, předtím mu dokonce uštědřili výprask 3:0. Nancy bude chtít vyzrát na svého soupeře útočnou silou, největší zbraní by měl být Paul Alo-o Efoulou.

Kamerunský zabiják zažil svůj debut v Ligue 1 v loňském roce, ve třiadvaceti duelech skóroval pouze čtyřikrát. Šestadvacetiletý forvard se ale chce stále zlepšovat. "Hodně jsem se učil v průběhu minulého ročníku a už jsem si celkem zvykl na tempo. Můj cíl je stejný, jako v předchozím roce. Vše co dělám, chci dělat co nejlépe a hlavně pro tým. V přípravě se mi dařilo a je určitě skvělé jít do úvodního zápasu s dobrou náladou," uvedl Efoulou.

Efouloua v uplynulé sezóně přibrzdilo zranění, což je podle jeho slov největší příčina jeho nižší gólové produkce. "Nebyl jsem stoprocentně připraven, bylo hodně těžké dávat pravidelně branky." Se soupeři si příliš velkou hlavu nedělá, na jejich kvalitě mu evidentně příliš nezáleží. "Ve francouzské lize jsou všechny zápasy hodně těžké. A je jedno, jestli hrajete s Brestem, Lens, nebo Marseille," má Efoulou v tomhle jasno.

Nancy se nebude moci využít kompletní kádr. Mimo hru je vykartovaný Marama Vahirua, kvůli poraněnému lýtku nebude též připraven gólman Gennaro Bracigliano. Otazník visí nad startem Jonathana Brisona. Domácí jsou na tom ještě hůře, hrát nemohou Vedran Runje a Nenad Kovacevic dkly zraněnému tříslu, svalové problémy nepustí na trávník ani Kevina Monnet-Paqueta. Karetní trest si navíc musí odpykat duo Eric Chelle, Samba Sow.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.10 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AS Nancy-Lorraine00000:00
 FC Lorient00000:00
 Valenciennes FC00000:00
 Toulouse FC00000:00
 RC Lens00000:00
 Montpellier HSC00000:00
 AC Arles00000:00
 Stade Brestois00000:00
 SM Caen00000:00
 Stade Rennes00000:00
 Paris Saint-Germain00000:00
 FC Sochaux00000:00
 AS Saint-Étienne00000:00
 AS Monaco00000:00
 Girondins Bordeaux00000:00
 Lille OSC00000:00
 Olympique Marseille00000:00
 Olympique Lyon00000:00
 OGC Nice00000:00
 AJ Auxerre00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (65)

Přidat komentář
cetto

tak jsem zvědav na naše hráče

Reagovat
smazaný uživatel

Konecne je to tady.. Dneska je ale tezky vybrat nejzajimavejsi utkani, asi vsadim na Rennes - Lille..

Reagovat
smazaný uživatel

já asi na PSG - Saint Etienne

Reagovat
Pipo123

pekná 1 ne ? akurát váham nad týmto zápasom

Reagovat
smazaný uživatel

Tezko rict, kdyz bude Lille produktivni v utoku a na Rennes se projevi nesehranost silne pozmenene sestavy, klidne muzou Dogy Rennes ustedrit porazku. Na tenhle zapas bych asi nevsazel.

Reagovat
onze

ALLEZ PSG ! ! ! ALLEZ LES BLEUS ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
hribco

Reagovat
smazaný uživatel

Byl nekdo z mistnich nekdy na Auxerre?

Reagovat
smazaný uživatel

Chystáme se tam až v září..

Reagovat
didosh

Marseille!!!!!!!!!A taky doufám že ASSE bude nahoře kam patří!!!Na naše hráče jsem taky zvědavý

Reagovat
FC Porto FC

Marseile dotoho!!!!! a Monace taky !!!!!!

Reagovat
FC Porto FC

*Monaco!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tenhle rok bude nejlepší střelce Gignac..

Reagovat
smazaný uživatel

no dufam ze sa konecne prebudi strelecky, paci sa my jeho styl hry

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak dneska Rennes udělá první krok k výhře mé sázky..

Reagovat
smazaný uživatel

Stavil si sa, že odohrajú 38 ligových duelov ?

Reagovat
smazaný uživatel

Stavil sem se o to, že budou hrát v pohárech..

Reagovat
Godwinson

Nejlepší střelec bude letos Giroud, to je jasný.

Jinak taky si napíšu své 'konečně', věřim dneska Rennes a nováčkům, krom Brestu.

Reagovat
hribco

dufam ze to bude konecne sezona PSG

Reagovat
Godwinson

Modeste prej do Bordeaux, pěkný.

Reagovat
smazaný uživatel

To by byla hodne dobra posila.

Reagovat
Godwinson

Až moc dobrá, bude to muset vykompenzovat odchod Gourcuffa ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

paris vyhraje lyon remízuje a marseile vyhraje

Reagovat
smazaný uživatel

ALLEZ PSG !

Reagovat
Godwinson

Tak podle sestav Lyon teda nic moc, Monako by mohlo nějakej ten bod urvat.

Reagovat
Godwinson

Hoho, Auxerre už 'teče'

Reagovat
smazaný uživatel

houby teče, dvakrát nechali Lorientu trošku volnýho prostoru a jednou z toho byl gól (i když musim uznat že pěknej) a podruhý tyč... Jeleň dneska zatim dvakrát sám na brankáře, dva nadějný průniky, ale nic :( Naopak Birsa hraje hodně dobře celkově hraje AJA zatim líp, jenže ty brejky Lorientu jsou docela nebezpečný, uměj dobře kombinovat

Reagovat
Godwinson

Pokud vim, dvanáct minut prohrávali, tudíž platí, co jsem napsal. K tomu "nechali", statistiky střel jsou 3:2, jinak pochopitelně, u Lorientu nic překvapivého .. a to jim chybí Gameiro :)

Reagovat
smazaný uživatel

Já Lorient prakticky vůbec neznám, francouzskou ligu až tak moc nesleduju ale jsou mi tam Auxerre sympatický (hlavně teda z doby kdy tam ještě hrával Mexes a spol.)... Ale jak se Lorient v brejku za půlku tak to smrdí gólem

Reagovat
Godwinson

Jo, to oni umí .. ale koukám, že už prohrávají, škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

a hned je to veselejší, Le Tallec pěknou střelou zpoza vápna k tyči

Reagovat
smazaný uživatel

takovej blbej gól na 2:2 tečovanej

Reagovat
Godwinson

Supr, jen, ať zaberou kluci z Lorientu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jim bohužel stačí když jim zabere jen to jejich levý křídlo - Diarra tušim, ten tam dělá neskutečnej průvan

Reagovat
Godwinson

Hengbart je slabej?

Reagovat
smazaný uživatel

ve druhej půli jo, na Diarru většinou nestačí + tam měl pár zkaženejch naprosto jednoduchejch přihrávek... nejsem si jistej jestli to byl on, abych mu nekřivdil, ale jeden z hráčů se tam nechal před tim druhým gólem poměrně snadno přetlačit a ztratil balon

Reagovat
Godwinson

Zajímavý, že zrovna Hengbart je slabej článek, hmm.

Koukám, podle statistik je Lorient aktivnější, jak to vypadá?

Reagovat
smazaný uživatel

V tej druhej půli nebyl nejjistější no... Po tom vyrovnání byl chvilku lepší Lorient, pak se to zas vyrovnalo, ke konci ještě mohlo Auxerre 2x dát gól (i když v nastavení asi z offsidu) ale nedopadlo to... zápas to byl pěknej, padly 4 góly, jen bych radši aby AJA vyhrálo... škoda

Reagovat
SunFells

Na Rennes - Lille je tak napi** stream.

Reagovat
Studna

Nemá někdo link na Toulouse? Díky

Reagovat
Godwinson

Výborně, Marseille prohrává ... já to řikal

Reagovat
božský John

Koukám,že ta liga bude zajímavá

Reagovat
Godwinson

Škoda, najednou už tolik zajímavá neni ..

Reagovat
božský John

Už zas je

Reagovat
Godwinson

Juhů ..

Reagovat
božský John

Tobě se to směje ..u vás bude top 10 úspěch, u nás 3 místo neúspěch ...

Reagovat
Godwinson

Nepřeháněj, top 10 by pro Montpellier teda úspěch nebylo, leda pro dominga. Však je teprve první kolo, Caen byl před sezónou pro mě osobně adept na "letošní cestu Montpellieru".

Reagovat
božský John

Pro mě ne ...Caen mam zas za tu šedivou myš,co vždycky...

Reagovat
smazaný uživatel

komu ty vlastně fandíš? :)

Reagovat
Godwinson

Ryzí kvalitě z Montpellieru.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, no ty se aspoň můžou soustředit už jen na ligu :) Ale sám jsem zvědavej jestli něco podobnýho letos zopakujou...

Reagovat
smazaný uživatel

od loňska ?

Reagovat
božský John

My dali gol z ofsajdu, Caen zas bych řek,že ten centr už byl za čárou ,když letěl mno

Reagovat
božský John

Ježiš,to je zas ostuda

Reagovat
SunFells

Hrozný stream mě od dobrého fotbalu neodradil a jsem za to rád.

Rennes v první půli Lille celkem válcovala, vytvořili si snad 4-5 tutovek ..z toho jeden gól, z ofsajdu.

V druhé půli už se v ofenzívě více zapojovala i Lille, ale Rennes bylo stále nebezpečnější.

V obraně se jim dařilo znepříjemňovat Hazardovi hru, ten si ale přece jen našel nakonec cestičku a prakticky zařídil vyrovnání ..s notnou dávkou štěstí musím říct. Ale celkově mě jeho výkon dnes příliš nezaujal, mnohem více na druhé straně předvedl Brahimi, kterého jsem měl možnost vidět poprvé v zápase ....a Francie se má do budoucna na co těšit

Jinak Lille může být za ten bod hodně rádo, čekal jsem od nich lepší představení.

Reagovat
domingo

Mne prijde, ze oni zas zkouseji ptakoviny, nez se ustali sestava. Loni zabiral par kol Gervinhovi misto protekcni traged Aubameyang, Lille hralo prd, nesbiralo body a stalo je to titul. Letos je to pekny deja-vu se Sowem o Brahimim rad slysim

Reagovat
Godwinson

To je něco šílenýho ty sestavy, co to René vymyslel, když kouknu na obranu Montpellieru a na obranu Bordeaux, tipoval bych výsledek 4:7 Hrůza, děs ... z tý stoperský dvojky jde strach, uff, to jsem zvědav.

Reagovat
smazaný uživatel

kde mas prenos? nejak mi nic nejede..

Reagovat
Godwinson

Přenos nemám Musim se spokojit s komentářem ..

Reagovat
SunFells

Mě sopcast frčí v pohodě, v celkem dobré kvalitě ...94332

Reagovat
smazaný uživatel

jede to ještě na bet365... docela koukatelný, co jsem to teď zapnul

Reagovat
Godwinson

Supr, Bocaly, ještě jim tam loupnout jeden.

Reagovat
SunFells

Zdá se mi to nebo tam někdo troubí na vuvuzelu?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele