Gambrinus liga - souhrn 30. kola

15.05.2010, 19:32
Komentáře a souhrny
Sparta si pohlídala vedoucí příčku výhrou nad Teplicemi a slaví titul. Baník remizoval v Příbrami a na druhé příčce ho nahradil Jablonec, který si připsal tři body proti Českým Budějovicím. Nejlepším střelcem české ligy je olomoucký Michal Ordoš, poté co se dvakrát trefil proti Střížkovu a předstihl konkurenty Lafatu a Kuliče.

Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko 2:2

15.05.2010 17:30

Góly: 20. David Střihavka, 55. Daniel Kolář - 71. Petr Švancara, 86. Petr Švancara

Plzeň z dnešního zápasu proti Slovácku stačil bod, aby se nemusela ohlížet na ostatní a v poklidu si pohlídala své páté místo. Svůj úkol nakonec také splnila, když si dokráčela k remíze 2:2.

Od začátku měli domácí fotbalisté o poznání více ze hry a hned v úvodu mohli své převahy využít. Z čista jasna se před Filipkem objevil záložník Petržela, ale na zkušeného brankáře nevyzrál a vybojoval jen roh. Hned z protiútoku zahrozil na druhé straně mladý Václav Ondřejka, jenže mířil vedle pravé tyče.

Filipko se rozhodně nenudil. Další parádní zákrok musel vytáhnout proti ráně Lecjakse. Ve 20. minutě už ovšem kapituloval. Po přihrávce od Rezka zakončil přesně ve skluzu kanonýr David Střihavka. Slovácko dokázalo vyrovnat, jenže radost fotbalistům z Uherského Hradiště pokazil pomezní rozhodčí, který viděl při zakončení Ondřejky ofsajd. Do přestávky zahrozil ještě aktivní Petržela, mířil ale nad.

Po změně stran převzala Plzeň iniciativu a začala nebezpečně hrozit. Nejprve tvrdě vypálil Limberský, když jeho střelu vyrazil Filipko alespoň na roh, krátce na to tentýž hráč zakončoval podruhé, tentokrát ale nemířil vůbec přesně. Až v 55. minutě mohli domácí fanoušci slavit. Kolář dostihl Radovu kolmici, první rána mu sice ještě nevyšla, jenže na dorážku už byla hostující brankářská jednička krátká a musela podruhé v zápase lovit míč ze své sítě.

Slovácko se jen stěží dostávalo do nějakých gólových příležitostí, a proto se Petr Švancara nerozpakoval a vyzkoušel štěstí z obrovské dálky. Jeho střela nakonec vůbec nevypadala beznadějně a proletěla jen těsně okolo tyčky. Známý fotbalový komik se ovšem přeci jen dočkal. Krásným lobem přes vyběhnutého Daňka korigoval stav utkání na 2:1. Už jen málokdo počítal s tím, že by se mohlo něco výrazného stát, přesto dokázalo Slovácko vyrovnat. Druhý gól v zápase zaznamenal Petr Švancara.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - Bohemians 1905 1:2

15.05.2010 17:30

Góly: 48. Richard Dostálek - 12. Lukáš Hartig, 18. Vladimír Bálek

Brněnské vedení nebylo s letošní sezónou vůbec spokojeno, a proto již před tímto zápasem byl jistý konec kouče Beránka. Ten se chtěl rozloučit s jihomoravskými příznivci vítězstvím, ale jeho svěřenci nebyli schopni Bohemians porazit.

Oběma týmům už o nic podstatného nešlo, a tak to také ze začátku na hřišti vypadalo. V podstatě hned z první vážnější příležitosti však padl gól. Se štěstím se v pokutovém území dostal míč k Lukáši Hartigovi, který následně efektivně přeloboval gólmana Doležala. Brno chtělo okamžitě vyrovnat a výsledkem byly dvě zajímavé příležitosti. Při té první vykopával míč z brankové čáry Bartek, následně Rabušic nastřelil gólmana Marka.

Jenže na místo toho domácí opět inkasovali. Kaufman s Bálkem šli v přečíslení na gólmana Doležela. Druhý jmenovaný se dokázal dostat ke střele a díky teči Pernicy nakonec míč skončil v síti. Brno si skutečně nevedlo v první půli zrovna nejlépe, a tak mohlo být rádo, že neinkasovalo ještě potřetí.

Do druhého poločasu vstoupili domácí o poznání lépe. Brzy dokázali vstřelit gól a opět tak mohli doufat v bodový výsledek. Po dlouhém autu Pernicy přiťukl Rabušic míč ke zkušenému Dostálkovi, který jej neomylně poslal pod břevno.

Brněnští borci skutečně mysleli na vyrovnání. Při šancích Pernicy i Jílka ale pokaždé zasáhla obrana hostů a možné nebezpečí dokázala odvrátit. Domácí sice toužili vsítit ještě jednu branku, ale tam jim nebyla přána. Bohemians se především bránili, a jelikož se nedopustili žádné chyby, mohli po devadesáti minutách začít slavit vítězství.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Bohemians Praha 3:0

15.05.2010 17:30

Góly: 15. Michal Ordoš, 40. Jan Navrátil, 79. Michal Ordoš

Sigma Olomouc doma porazila rozdílem třídy střížkovské Bohemians a výhrou zakončila letošní sezonu. Hvězdou utkání se stal Michal Ordoš, jenž vstřelil dvě branky Hanáků. V konečném součtu to také znamená, že Ordoš se stal nejlepším střelcem ligy.

Na Andrově stadionu v Olomouci byla k vidění velmi zajímavá první půle. Olomouc do ní vstoupila lépe a také velmi brzo zaslouženě vedla. Nejprve však neskončil gólem Janotkův ostrý centr. Po čtvrthodině už to bylo 1:0 pro Hanáky. Ve skrumáži v pokutovém území Střížkova se nejlépe zorientoval Michal Ordoš, který zblízka napálil míč do sítě - 1:0 pro Sigmu.

Domácí měli i další náznaky šanci, jenže po druhé udeřili až ve 40. minutě. Ordoš nejprve v šanci selhal, ovšem ještě dokázal odcentrovat na hlavu Jana Navrátila - 2:0 pro Sigmu. Pražané toho v prvním poločase moc nevymysleli a vlastně po zásluze prohrávali o dvě branky.

Iniciativa Olomouce pokračovala i ve druhém dějství. Přidat třetí branku mohl Michal Hubník. Ten se opřel do míče po centru Šultese, jenže jeho rána šla vedle. Třetí branky se olomoučtí dočkali až zhruba deset minut před koncem utkání. Michal Ordoš se akrobatickou střelou o břevno osamostatnil v tabulce ligových střelců - Olomouc vedla 3:0. Domácí si také výsledek pohlídali a pohodlně zvítězili.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Dynamo České Budějovice 2:0

15.05.2010 17:30

Góly: 47. Pavel Drsek, 66. David Lafata (pen.)

Jablonec splnil úlohu favorita, když doma zdolal České Budějovice 2:0. K titulu to však nestačilo, a tak v tabulce skončí na druhém místě.

První poločas přinesl nezáživný fotbal a s ním i minimum šancí. Nejblíže ke gólu byli v osmé minutě domácí fotbalisté, kdy po Lafatově přihrávce trefil tyč Jarolím. Tvrdá dalekonosná střela českobudějovického Šímy nepřinesla ve 22. minutě branku. O dvě minuty se do šance dostal jablonecký Haurdič, který pořádně prověřil brankáře Kučeru, jenž s velkými obtížemi vyrazil míč nad břevno. Do konce poločasu se toho již moc zajímavého neodehrálo, a tak se do šaten odcházelo za bezbrankového stavu.

Pokud Jablonečtí chtěli nadále pomýšlet na titul, museli vstřelit v dalším dějství hry branku. A dlouho se nečekalo. Již ve 47. minutě překonal jihočeskou branku domácí Drsek, jenž poslal svůj tým do jednobrankového vedení. Tato branka Jablonec pozvedla a hnal se za dalšími šancemi. Ty však nedokázali proměnit Lafata a Jarolím, oba svými nebezpečnými ránami těsně minuli branku.

Na další gól si diváci na Střelnici museli počkat až do 66. minuty, kdy se po faulu na domácího Lafatu kopala penalta, tu sám proměnil. Jablonec tedy vedl 2:0. Pak se však domácí stáhli a hlídali si dvoubrankové vedení. Až v 78. minutě se vydali k ataku obrany hostů, kdy břevno trefil autor druhého gólu Lafata. Do konce zápasu se už nic podstatného neudálo, a tak nezbývá než konstatovat, že Jablonec porazil České Budějovice 2:0. To však na mistrovský titul nestačilo, protože Sparta, jež si udržela vedoucí pozici v tabulce, porazila Teplice.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FK Teplice 1:0

15.05.2010 17:30

Góly: 47. Tomáš Řepka

Mistrem Gambrinus ligy pro ročník 2009/2010 se stávají fotbalisté pražské Sparty! Domácí totiž porazili jedinou brankou Tomáše Řepky Teplice 1:0 a zaslouženě slaví. Hosté nepředvedli na Letné vůbec nic.

Sparťané vstoupili do utkání aktivněji a Teplice od úvodního hvizdu pořádně sevřeli. V 7. minutě pak přišla první velká šance Pražanů. Na Kušnírův centr si pěkně naskočil útočník Wilfried, jenže přestřelil teplickou branku. Také Teplice ohrozily branku soupeře, ovšem Kozáčik si se situací poradil. Ve 37. minutě se podařilo Spartě vstřelit gól, jenže Wilfried si přitom jasně zpracoval míč rukou a tudíž branka nebyla správně uznána. O dvě minuty později se valil na branku hostů další útok. Sionko zakombinoval s Vackem, přičemž se do gólové situace dostal Václav Kadlec, mladý útočník ale mířil nepřesně. V další zajímavé situace pálil Kušnír rovněž vedle a totéž platilo i o pumelenici Chorvata Pamiče. První poločas, ve kterém byla Sparta aktivnější skončil bez branek.

To, co se Spartě nepovedlo v prvním poločase, se podařilo ve 47. minutě. Na rohový kop si naskočil kapitán Tomáš Řepka a hlavou velmi výrazně přiblížil titul do sparťanských rukou - 1:0 pro Spartu. Domácí po vstřelené brance pokračovali v náporu a teplické obraně nenechali vydechnout. Zvýšit mohl v 58. minutě, jenže ten těsně minul Slavíkovu branku. Snad v ještě větší šanci byl Kadlec, teplická defenzíva nepochopitelně nechala Spartu, respektive Kušníra hrát a Kadlec z blízka přepálil. Teplice vůbec nestíhaly. Po dalším z mnoha rohový kopů mohl udeřit Kadlce, naštěstí pro Teplice jen lehce míč líznul hlavou.

Deset minut před koncem vypálil parádní ránu z dálky Juraj Kucka, brankář Slavík měl co dělat aby střelu vyrazil. Teplice v utkání nepředvedli vůbec nic. Sparta zaslouženě vyhrála a stala se mistrem! Sparta porazila Teplice 1:0.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Slavia Praha 0:1

15.05.2010 17:30

Góly: 50. Jaroslav Černý (pen.)

Zápas Mladé Boleslavi s pražskou Slavií dopadl lépe pro hostující celek. Sešívaní zvítězili díky jediné brance Jaroslava Černého, který se prosadil z pokutového kopu.

V první velké šanci se ocitl domácí Chramosta, toho vyslal Kalina, ale proti Chramostově střele zasáhl Martin Vaniak. V další zajímavé pozici pálil nad Sylvestre. Pořádný vzruch přinesla až 43. minuta, Chramosta totiž napálil tyč Vaniakovy branky. Mladá Boleslav měla více ze hry, ovšem gólově toho nedokázala využít. Slavia toho v prvním poločase moc nevymyslela, a tak není divu, že první poločas skončil 0:0.

Slavia se ve druhém poločase přeci jenom probudila a hned z kraje se ujala vedení. Kysela byl v pokutovém území faulován a rozhodčí nařídil pokutový kop. Jaroslav Černý ho s přehledem proměnil a zařídil vyrovnání. Kysela sehrál ústřední roli i v dalším zajímavém momentu, jeho rána doprostřed však Šedu příliš nevystrašila. Po hodině hry šikovně vypálil na slávistickou branku Sedláček, Vaniak ale míč směřující do šibenice parádně zlikvidoval.

Hosté měli šanci zvýšit náskok. Zdeněk Šenkeřík se dostal ke střele a brankář Šeda zblízka vyrazil. Souboj Šenkeříka se Šedou pokračoval i v 80. minutě a znovu z něj vyšel vítězně brankář Mladé Boleslavi. Domácí fotbalisté už nevyrovnali a Slavia se rozloučila se sezonou vítězně.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Baník Ostrava 1:1

15.05.2010 17:30

Góly: 7. Tomáš Pilík - 28. Adam Varadi

Ostravskému Baníku se nepodařilo zvítězit na půdě Příbrami a po remíze 1:1 tak končí "až" na třetím místě. Zápas se pro Baník nevyvíjel dobře, hned z kraje udeřil Pilík, ovšem vyrovnat dokázal Varadi. Závěr utkání byl hodně nervózní, hlavně ze strany hostů, červenou kartu obdržel Řezník.

Příbramští na baníkovce doslova vlétli a už po čtyřech minutách mohli jít do vedení. Nebýt nešťastného zákroku příbramského Zdeňka Šmejkala, šli by domácí do vedení. O pár minut později už Příbram vedla, Wágnerovu nepovedenou střelu usměrnil za záda ostravského brankáře Tomáš Pilík - 1:0 pro Příbram.

Baník byl po inkasované brance hodně rozhozený a Příbram toho mohla využit. Po sotva odehrané čtvrthodině se ozvali hostující "fanoušci", kteří trhali sedačky a házeli je všude kolem, k tomu se brzy připojila pyrotechnika a neštěstí bylo na světě. Sudí Roman Hrubeš přerušil hru, což se ne všem líbilo. Za chvíli hra ale pokračovala a ve 28. minutě se dostavilo vyrovnání. Kapitán Martin Lukeš odvedl skvělou práci a přihrál do šance Vydrovi, ten ale nezakončil nýbrž ještě vyhledal osamoceného Adama Varadiho a bylo to 1:1. Celá akce zaváněla ofsajdem, nicméně branka byla uznána.

Jenže vzápětí se znovu ozvali neukáznění ostravští fanoušci a hra byla opět na chvíli přerušena. Kapitán Martin Lukeš se snažil vysvětlit rozhodčím, že fanoušci jsou v klidu, jenže policie měla jasné argumenty k přerušení. Hra ale zakrátko opět pokračovala. V první poločase už se ale nic podstatného neudálo a do šaten se šlo za nerozhodného stavu.

Druhý poločas byl hodně podobný, sektor hostí už byl více v klidu a tak se nemuselo přerušovat. Na obou stranách bylo k vidění několik náznaků šance, ovšem ani Příbram, ani Ostrava si stoprocentní šanci nevytvořili. Definitivní naděje na titul mohl Ostravanům sebrat Jirouš. Po centru Huni mu chybělo k míči opravdu málo. Závěr utkání přinel mnoho žlutých karet a také jednu červenou, tu obdržel obránce Řezník. Nervní byli i "fanoušci" Baníku, kteří v létli na hrací plochu. Baník nedokázal v Příbrami vyhrát a v tabulce nakonec skončil na třetí místě.

Více informací k zápasu

SK Kladno - Slovan Liberec 1:2

15.05.2010 17:30

Góly: 55. Patrik Gross - 57. Bořek Dočkal (pen.), 81. Andrej Kerić

Kladno v posledním kole hrálo už jen o svou čest. Po minulém zápase se totiž stalo jistým sestupujícím, a tak dnes toužilo minimálně na rok vybojovat své poslední prvoligové body. I když se dokázalo dostat do vedení jako první, nakonec padlo v poměru 1:2.

Žádný mimořádně pohledný fotbal se ve středu Čech dnes nehrál. Z prvních minut zápasu stojí za zmínku pouze střela do břevna, kterou měl na svědomí hostující Vojta. Kladno se bohužel prezentovalo až příliš častými nepřesnostmi ve své hře, a tak na nějaké gólové příležitosti mohlo zapomenout. Bohužel ani Liberec na tom nebyl o moc lépe, velkou část jeho pološancí likvidoval zkušený Pavlík.

Kladno zahrozilo poprvé až ve 36. minutě. Po zmatcích v hostující obraně se k míči dostal Marcel Lička, jenže nedokázal přesně zacílit a míč poslal mimo. Na druhé straně pro změnu nedosáhl ve výborné pozici Vulin na zajímavý centr, a tak se skóre stále neměnilo.

Po změně stran byla k vidění jiná podívaná. Konečně se přestali diváci nudit a na místo toho byli svědky zajímavé fotbalové bitvy, která přinesla v 55. minutě také gólovou trefu. Na nadýchaný centr z rohového kopu si naběhl Gross a překonal bezmocného Hauzra. Liberec ale dokázal okamžitě vyrovnat. Po faulu na Keriče se kopala penaltu, s níž dobře naložil Bořek Dočkal.

Slovan sahal po vítězství. Vytoužený druhý gól mohl vstřelit aktivní Kerič, který se efektivně obtočil okolo dotírajícího obránce a následně zamířil k pravé tyči. Rychlým zákrokem se ale blýsknul Roman Pavlík. Ten vychytal chorvatského rychlíka také v 74. minutě, jenže o sedm minut později to už pro Kladenské dobře nedopadlo. Kerič dostal přihrávku do běhu a rozhodl o výhře pro Liberec.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha301614042:1462
2.FK Jablonec30187542:2461
3.Baník Ostrava30179447:2560
4.FK Teplice301510544:2555
5.Viktoria Plzeň301212642:3348
6.Sigma Olomouc301451149:3647
7.Slavia Praha301181137:3541
8.FK Mladá Boleslav301161347:4139
9.Slovan Liberec301071334:3937
10.1. FK Příbram301061435:4136
11.1. FC Brno30981331:4035
12.Bohemians 1905308101221:2934
13.České Budějovice307101324:3531
14.1. FC Slovácko30861628:4230
15.SK Kladno30741924:5025
16.Bohemians Praha30442227:6516

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (423)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele