Gambrinus liga - souhrn 3. kola

08.08.2009, 18:01, aktualizováno 10.08.2009, 19:25
Komentáře a souhrny
Mladá Boleslav dokázala v Kladně otočit nepříznivý stav a vede prvoligovou tabulku. Kladno naopak stále na první vítězství čeká. Slavii dovedl k výhře nad střížkovskými Bohemians Šenkeřík, Slovácko získalo své první body za výhry nad Olomoucí. Příbram remizovala se Spartou, naopak doma vyhrály Ostrava a Teplice, zatímco Brno a Jablonec si vezou všechny body ze hřišť Liberce, respektive Bohemians 1905...

1. FK Příbram - Sparta Praha 1:1

08.08.2009 16:00

Góly: 68. Filipe Dos Santos - 41. Václav Kadlec

Sparta nedokázala ani ve třetím ligovém zápase zvítězit a i nadále zůstává ve druhé polovině tabulky. Letenští vedli zásluhou talentovaného Kadlece 1:0, jenomže po změně stran vyrovnal na konečných 1:1 Dos Santos.

První poločas příliš vzruchu nepřinesl, kdo očekával, že bude od první minuty dominovat pražská Sparta, ten se zmýlil. Oba celky měly několik náznaků šancí, ale ani jeden z nich až do 41. minuty více branku soupeře neohrozil. Čtyři minuty před koncem prvního poločasu udeřili hostující Pražané, přesněji řečeno, míč prošel pokutovým územím Příbrami a mladíček Václav Kadlec přehodil brankáře Krbečka 0:1 pro Spartu. To ale bylo v prvním dějství vše.

Druhá půle už byla o něco lepší, v 58. minutě mohl přidat důležitý druhý gól Kalouda, ale podobně jako v Aténách proti Panathinaikosu svojí příležitost zahodil, radost mu zkazil bránící Müller. Od této chvíle převzali otěže zápasu Příbramští. V 67. minutě mohl vyrovnat hlavou po centru Klesy útočník Huňa, jenomže přestřelil. O minutu později už se domácí radovali z vyrovnání. Dos Santos nasadil zkušenému Blažkovi "housle", a bylo to 1:1.

Sparta byla po této brance značně otřesena a o deset minut později mohla znovu inkasovat, jenomže akrobatický pokus skončil nad brankou Jaromíra Blažka. Další branku už diváci v Příbrami neviděli, a tak si domácí připsali velice cenný bod za remízu 1:1 s favorizovanou Spartou.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 1:0

08.08.2009 18:15

Góly: 84. Róbert Zeher

Na Bazalech se čekalo na gól až do samotného závěru, kdy se překrásnou trefou prosadil Zeher a udržel důležité tři body na domácí půdě. Plzeň letos poprvé v ofenzívě zklamala a nevstřelila jediný gól.

V první půli byl jen o něco výraznější domácí Baník. Největší šanci zahodil Neuwirth, který po rohovém kopu střílel nad branku. Poté už si pomalu rovnal střeleckou mušku budoucí hrdina zápasu Zeher. Nejprve se svou dravostí dostal ke střele z malého vápna, ale s jeho pokusem z velkého úhlu si s pomocí nohou poradil Daněk.

Jen o čtyři minuty později vybídl domácího útočníka k čisté gólovce Mareš, po jehož centru stačilo umístit míč kamkoliv jinam, než kde stál hostující brankář. Bohužel pro domácí se Zeher rozhodl právě pro toto řešení. Do šaten se tak šlo za nerozhodného bezbrakového stavu.

Plzeň se za celý zápas nedostala do žádné gólové příležitosti, za což mohla především výtečně zvládnutá taktika obranné hry domácích. Když už se některý z hostů ke střele dostal, trefil se do některého z obětavých hráčů.

Ale ani Baník ve druhé půli nevěděl, jak na plzeňskou defenzívu vyzrát. Vše tak do svých nohou přebral vyhlášený spalovač šancí Robert Zeher. V 84. minutě přebral míč několik metrů před vápnem a pohotovou a technicky dokonalou střelou ke vzdálenější tyči ne jen nedal šanci Daňkovi, ale řekl si i o gól sezóny. Nejdůležitějším faktem však zůstaly tři body, které díky této trefě zůstaly ve východní části republiky.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Baumit Jablonec 0:1

09.08.2009 16:00

Góly: 40. Jan Vošahlík

Střelecké trápení Bohemians 1905 nadále pokračuje. Domácí si tentokrát nepřipsali ani bod, když v Ďolíčku podlehli Jablonci 0:1. O výhře Severočechů rozhodla jediná třeba Jana Vošahlíka.

Úvod utkání přinesl na obou stranách dost nepřesností, za domácí poprvé zahrozil Adam, ale jeho střela byla zablokována. O něco nebezpečnější byl na druhé straně pokus jabloneckého Vošahlíka, ten hlavičkou zamířil vedle. Ve 24. minutě na sebe znovu upozornil Adam, který dobře umístěnou levačkou protáhl brankáře Špita. To byla první velká gólová šance utkání. O chvíli později to zkoušel Lafata, ale minul. Jablonec nebyl vyloženě nebezpečnější, jenomže ve 40. minutě potrestal chybu domácí obrany Jan Vošahlík, skákavou střelou překonal Sňozíka - 0:1 pro Jablonec. Do konce vyrovnaného prvního poločasu už další branka nepadla, takže se šlo do šaten za stavu 0:1.

Hned v první minutě druhého poločasu mohli hosté náskok navýšit. Haurdič poslal přesný míč na Vošahlíka, ten ve skluzu zakončil a brankář Sňozík dobře zabránil nebezpečnému pokusu. Jablonec byl ve druhém poločase lepším týmem, nicméně v 70. minutě mohlo být vyrovnáno. V oblasti značky pokutového kopu se v šanci objevil Kaufman, ale netrefil branku. Jablonečtí velice pozorně bránili, Klokani svého soupeře zatlačili až v nastaveném čase, ale to už bylo příliš pozdě.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - 1. FC Brno 0:1

09.08.2009 17:00

Góly: 35. Michael Rabušic

Slovan Liberec nenavázal na úspěšné pohárové představení, když v domácím prostředí nestačil na Brno. Severočeši se hodně trápili v útoku a po jediné brance Rabušice nakonec prohráli nejtěsnějším možným způsobem - 0:1.

Liberec zahrozil jako první, Vácha vyzval ke skórování Diviše, jenomže ten byl na poslední chvíli zablokován Dvorníkem. Z následujícího rohového kopu mohl zahrozit Kerič, ale stejně jako Diviš netrefil jen o centimetry míč. Brňané s odpovědí příliš dlouho neotáleli, Dřížďal krásnou individuální akcí protáhl brankáře Hauzra. O čtyři minuty později na sebe opět upozornil Vácha, jehož akci zakončil dělovkou Frejlach. Zhruba po půlhodině hry musel po kombinaci Frejlacha s Dočkalem zasahovat brankář Bureš. Ve 35. minutě se diváci u Nisy dočkali první branky. Z protiútoku zatáhl Michna míč a přesně odcentroval na hlavu skórujícího Rabušice - 0:1. Těsně před odchodem do šaten mohlo Brno vstřelit další branku, po chybě Gecova se míče zmocnil Došek, toho na poslední chvíli zablokoval Holeňák. V nastaveném čase ještě Bureš zlikvidoval Dočkalovu střelu.

Po změně stran opět chyboval Gecov, Polách si narazil s Doškem a zakončující Rabušic minul jen těsně tyčku domácí branky. Liberečtí přidali na aktivitě, ale obrana Brna byla velice pozorná. V 66. minutě měl velkou smůlu Chorvat Kerič, který jen o centimetry minul míč před odkrytou brankou. Za okamžik udělal velkou chybu Dejmek, tu díky rychlému vyběhnutí brankáře Hauzra Došek nepotrestal.

Brňané sehráli konec druhého poločasu velice chytře a Liberci žádný velký tlak nedovolili. Díky pozorné obraně a jediné trefě Rabušice vyhráli hosté tak trošku překvapivě na půdě Liberce.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Dynamo České Budějovice 3:0

09.08.2009 17:00

Góly: 4. Vlastimil Stožický, 22. Aidin Mahmutovič, 79. Vlastimil Vidlička

Povedený úvod zápasu v podání Teplic přinesl sice dva rychlé góly, poté však následovalo podprůměrných sedmdesát minut. V závěru alespoň nadzvihl atraktivitu ještě třetí gól domácích. Budějovičtí tak letos poprvé prohráli a právě jejich dnešní soupeř se v tabulce zaslouženě posune před ně.

Hned v první minutě se Stínadla dočkala čisté gólovky, kterou spálil Stožický, když se po rohu dostal ke střele do odkryté branky. Míč ale parádním zákrokem vyrazil Kučera. Teplický hráč si ale počkal jen další tři minutky a z gólu se radoval. Vidlička svůj pas přetáhl tak šikovně, až se hostující obránci jen dívali, jak Stožický zblízka uklízí míč do jejich sítě.

Budějovická snaha o vyrovnání byla prakticky nulová a pozásluze byla potrestána po dvaadvaceti minutách hry. Vachoušek přesnou přihrávkou za obranu vyslal do úniku Mahmutoviče, který zachoval chladnou hlavu a podél Kučery zvýšil náskok domácích. A mohlo být ještě hůře o minutu později. Rosa se vydal na útočný výlet, nasadil jesličky Hunalovi a křižnou střelou jen těsně minul bránu hostí.

Druhý gól byl ale jinak špatnou předzvěstí pro diváky. Teplice se nemusely nikam hnát, Budějovice zase nezvládly ani lehčí nápor vedoucí ke kontaktní brance, do šaten se tak po dvaceti minutách nudy šlo za pojištěného vedení domácích.

I ve druhém poločase se oba brankáři nadmíru nudili. Až po dalších dvaceti minutách Vidlička alespoň prověřil pozornost hostujícího brankáře přímým kopem z dálky střelou doprostřed. Na druhé straně se konečně odhodlali ke střele i Jihočeši, ale Dolejš po Ondráškově centru hlavičkou branku minul.

V budějovickém vápně byl o poznání úspěšnější Vidlička. Oku lahodící akci započal Vachoušek příhrou na Verbíře, který míč posunul Heskovi, ten však přenechal právě Vidličkovi, který se ráznou střelou postaral o definitivní ztvrzení vítězství. V předposlední minutě ještě po rychlém přechodu do útoku nechal vyniknout brankáře Kučeru svou střelou Mareš, zápas však byl již rozhodnut.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Sigma Olomouc 2:0

09.08.2009 19:00

Góly: 6. Petr Švancara (pen.), 28. Aleš Chmelíček

Slovácko si i na potřetí připsalo dva zásahy, tentokrát však i díky skvělému Filipkovi udrželo čisté konto a připisuje si první ligové body. Olomouc obzvláště v první půli podala špatný výkon, ve druhém byla zase mistrem zahazování čistých gólovek, což v souhrnu nemohlo znamenat nic jiného než první prohru.

Slovácko před sezónou slibovalo stadion s výbornou prvoligovou atmosférou, což také od první minuty nedělního zápasu potvrzovalo. A netrvalo dlouho a zaplněný dům se mohl radovat z domácí trefy. Onofrej totiž fauloval na vápně Fujerika a rozhodčí ukázal na značku pokutového kopu. K exekuci se nemohl postavit nikdo jiný než král slováckých střelců Švancara, který poslal brankáře na druhou stranu.

Jen o chvíli později nechybělo mnoho k překvapivému pojištění vedení. Po rohovém kopu se domácí dostali hned ke dvěma hlavičkám, ale na brankové čáře zaúřadoval jeden z bránících hráčů a na poslední chvíli odvrátil míč. Jenže druhý gól přeci jen přišel. Cléber unikl po levé straně, aby přesným centrem našel ve vápně osamoceného Chmelíčka, který svému bývalému zaměstnavateli lehkým přiťuknutím ke vzdálenější tyči nadělal ještě větší starosti.

V závěru poločasu se o kontaktní gól mohl postarat Janotka, ale své dvě šance před Filipkem zahodil, po jednom střetu si za slovní hříčky vysloužil dokonce žlutou kartu. Olomouc tak nenavázala na skvělý první poločas zprostřed týdne proti Aberdeenu a do šaten se poroučela s dvoubrankovým mankem.

Hned v úvodu druhé půle se mohli sami hostí oddělat vlastním gólem po rohovém kopu, když Rossiho nešťastnou hlavičku opět z brankové čáry vykopával Kaščák. Další průběh hry byl očekávatelný, když se Slovácko bezhlavě nevrhalo do útoku a soupeřům znemožňovali jakýkoliv náznak snížení.

Až dvacet minut před koncem dostal takovouto příležitost na stříbrném podnose nově příchozí Šultes. Ten ale možná neunesl pískot svých bývalých fanoušků při nástupu na hřiště, což se projevilo na jeho zakončení, když sám před brankářem zamířil přímo do Filipka.

Na druhé straně zaúřadovala také smůla, když se po rohu dostal k hlavičce Formánek, ale jeho pokus zneškodnil v ofsajdu stojící spoluhráč Abrahám. To už bylo za neúčasti Šultese, který po třech minutách musel hřiště opustit kvůli zranění. Brzy poté už se sám před Filipkem zjevil jinak neviditelný Petr, ale i tentokrát zvítězil domácí brankář, jemuž se dostalo následného skandování.

Když v samotném závěru nevyužil úniku Cléber, který z úhlu nedokázal prostřelit Drobisze, radovalo se Slovácko z výhry díky gólům z první půlhodinky. Pro Olomouc to tak byly první inkasované branky, které navíc znamenaly odjezd s prázdnou.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Bohemians Praha 3:1

09.08.2009 19:00

Góly: 3. Zdeněk Šenkeřík, 27. Zdeněk Šenkeřík, 74. Zdeněk Šenkeřík - 63. Peter Očovan

Mistrovská Slavia poprvé v letošní sezoně vyhrála a připisuje si tři body, naopak hostující Bohemians zůstávají po výsledku 3:1 na posledním místě bez bodu. Hattrickem se prezentoval Zdeněk Šenkeřík.

Diváci v Edenu nečekali na úvodní branku dlouho, už ve třetí minutě si totiž Šenkeřík narazil s Vlčkem a Slavia vedla 1:0. Zanedlouho mohlo být vyrovnáno, Mácha odcentroval až k Dittrichovi a toho zablokoval Ragued. I další velkou šanci měli hosté, Hanuš trefil Očovana a míč už směřoval do prázdné šestnáctky, tam vše vyřešil Hubáček. V 18. minutě se pro Slávii zrodila šance na navýšení výsledku, Mach totiž v pokutovém území fauloval Jaroslava Černého, jenomže sám postižený penaltu neproměnil. O deset minut později už na ukazateli skóre stav 2:0 svítil, Krajčík totiž přesně nacentroval na hlavu Šenkeříka, který se nemýlil - 2:0 pro Slávii. Podobně jako Šenkeřík se trefil po přesném centru i Vlček, branka však neplatila pro údajný ofsajd. Sešívaní byli lepším celkem a do šaten mohli opět náskok zvýraznit, Belaid vysunul Vlčka a ten pálil těsně vedle. V nastaveném čase ještě vypustil dělovku Ragued, brankář Pižanowsky ji zlikvidoval.

Brankář Pižanowsky byl i ústřední postavou ve druhém dějství, v 50. minutě totiž s obtížemi vytáhl Belaidovu střelu na břevno. Slavia kontrolovala hru, jenomže Bohemce se podařilo z ničeho nic vstřelit kontaktní gól. Dittrich nacentroval míč na Očovana, a ten snížil na 2:1 z pohledu domácích. Nicméně Slavia má v týmu Zdeňka Šenkeříka, který zanedlouho po Belaidově perfektní individuální akci zvýšil na 3:1 a zkompletoval svůj hattrick. Bohemians se mohli do zápasu znovu vrátit, to by ale musel Lencevič hlavou trefit branku pražské Slavie. V 87. minutě obdržel po brutálním zákroku na Matěje Krajčíka červenou kartu Turtenwald a bylo jasné, že tři body získá Slavia. Nic na tom nezměnil ani nebezpečný pokus v závěrečných minutách, který vypustil Naumov.

Více informací k zápasu

SK Kladno - FK Mladá Boleslav 1:3

10.08.2009 17:30

Góly: 3. Pavel Bartoš - 37. Ivo Táborský, 43. Ludovic Sylvestre, 52. Marek Kulič

Přes prachbídný úvod se Mladá Boleslav ke konci poločasu nadechla k obratu, který brzy po přestávce pojistila a získala další potřebné body v honbě za poháry. Kladno tak i podruhé doma své fanoušky nepotěšilo a zdá se, že boj o záchranu se ho bude týkat i letos.

Domácí fanoušky už ve třetí minutě mile překvapil navrátivší karetní hříšník Pavel Bartoš, který splnil očekávání v podpoře útoku, využil ledabylosti Mendyho s Peckou a hlavičkou překonal bezmocného Vorla. Kdo snad očekával okamžitý nápor favoritů, ten se mýlil. Pavlík se v brance až nečekaně nudil, naopak hostující brankář mohl děkovat i pomeznímu, který mával i pouhý náznak ofsajdové pozice.

Po půlhodince hry mohl bezzubost hostů potrestat Procházka, ale po odraženém rohu pálil nad. Obdobná situace se odehrála jen o minutu později na druhé straně, Táborský pálil o poznání líp, ale Pavlík se vyznamenal parádním zákrokem. Druhý souboj už ale vyzněl lépe pro hostujícího hráče. Sylvestre využil kladenských kuželů k ladnému průniku do vápna, přihrál na Táborského, který pohotovou levačkou sice nechal Pavlíka na míč sáhnout, brance však již nezabránil.

Boleslavští nabrali nový dech a přišla ledová sprcha pro Kladno. Sylvestre se zrychlením zbavil nedůrazného obránce a z dobrých třiceti metrů napálil míč přesně k tyči. Pavlík se natahoval zbytečně. Po skvělém závěru tak do šaten odcházeli veselejší hosté.

A právě obrat do šatny nejspíše rozhodl zápas po psychologické strany. Boleslav rozhodně v prvních minutách netlačila Kladno na vápně, ale v pohodě hrající Kulič si dvěma kličkami udělal prostor pro střelu z hloubi vápna a pokusem ke vzdálenější tyči nedal Pavlíkovi šanci. Domácí brankář se tak alespoň vyznamenal dvě minuty poté proti obdobné střele Pecky.

A hned v další minutě přišla další gólová šance. Rolko chytře přizdvihl přímý kop a Pavlík opět zachránil své spoluhráče od předčasného konce. Opařené Kladno kazilo především finální část, ale nouze nebylo ani o špatnou rozehrávku. To samozřejmě bylo na škodu pro fotbal, který po hodině dobré hry začínal nudit.

Až deset minut před koncem užuž zvedali domácí ruce nad hlavu, jenže Holubova hlavička z vápna sotva lízla vzdálenější tyč Vorlovy branky. Zbylý čas už byl ve znamení rezignace domácích a nepřesných pro diváky dělaných akcí hostů. 2 222 diváků tak vidělo obrat favoritů z Boleslavi, kteří dvěma góly během šesti minut poslali Kladno do kolen.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Mladá Boleslav32108:37
2.1. FC Brno32103:07
3.FK Jablonec32105:37
4.Baník Ostrava32103:17
5.FK Teplice31205:25
6.1. FK Příbram31114:34
7.Viktoria Plzeň31115:54
8.Slavia Praha31114:44
9.Sigma Olomouc31112:24
10.České Budějovice31113:44
11.1. FC Slovácko31026:63
12.Sparta Praha30301:13
13.Bohemians 190530210:12
14.Slovan Liberec30122:61
SK Kladno30122:61
16.Bohemians Praha30031:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (378)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele