Gambrinus liga - souhrn 14. kola

15.11.2008, 16:28, aktualizováno 17.11.2008, 19:08
Komentáře a souhrny
Slavia udolala po boji Žižkov a před pronásledovateli už má luxusní náskok. Sparta prohrála na půdě Bohemians, přestože hrála více než hodinu proti deseti. Tápání rudých tak pokračuje, stejně jako střelecká série příbramského Daniela Huni, který dvěma zásahy sestřelil Jablonec. V pondělní dohrávce porazily Teplice Brno...

Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice 0:0

15.11.2008 14:30

Góly: -

Trenér Tobiáš obral další silné mužstvo o body. Tentokráte neviděly slušně zaplněné Bazaly žádný gól. Baník se zejména po změně stran nedokázal před brankou Kučery dostat do šance.

Začátek utkání neznamenal žádný dravý fotbal, první zajímavou akci zakončoval Lička, když se dostal na roh vápna a střelou k tyči potrápil brankáře. Za svůj pokus se nemusel stydět ani Galásek, když si seběhl pro odražený míč na vápno a z první těsně přestřelil. A snaha domácích neustávala. Střihavka z hloubi vápna odcentroval na vzdálenější tyč, kde skoro u brankové čáry číhal Svěrkoš, ale jeho hlavičku skvěle vytěsnil Kučera. Ostravští nedovolovali soupeři ohrozit jejich branku, naopak ve 38. minutě vyslal parádní střelu Lička, po zpracování Svěrkošova centru pohotově vypálil a hostující brankář měl co dělat, aby míč vyrazil.

Druhý poločas bohužel nepřinesl nějaké radikálnější zvýšení aktivity domácích, co se gólových šancí týče. Kromě závaru v 66. minutě, při kterém se míč stejně ke Kučerovi nedostal, totiž Ostrava nic nebezpečného nevymysela. Naopak na druhé straně musel své kvality předvést Neuwirth, aby zabránil ve skórování Riegelovi. Baník určitě nedokázal svou formu přenést i do sobotního utkání a i přes aktivitu je bezbranková remíza tolik překvapovat nemůže.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - SK Kladno 2:0

15.11.2008 15:00

Góly: 38. Petr Papoušek, 87. Ondřej Smetana

Nepříliš pohledné utkání přineslo zasloužené vítězství domácím. Středočeši kromě aktivního úvodu nepřevedli zhola nic. Naopak pokus o vyrovnávací gól v závěru vedl k druhé brance domácích.

Kladenští šli do zápasu nebojácně a hned v první desetiminutovce mohli jít do vedení. Nejprve musel na poslední chvíli hasit nepovedený výlet ze šestnáctky Zlámal odvrácením nebezpečného autu, při další šanci musel vyrazit pokus Smutného, který se při snadném obelstění Vulina dostal z úhlu a střela už tolik starostí nadělat nemohla. Největším soupeřem obou týmů byla bohužel nepřesnost, a tak se na první vylouženou gólovou šanci čekalo do 24. minuty. Papoušek skvěle využil přihrávky do běhu a po sprintu přes polovinu hřiště našel ve vápně svým centrem Nezmara, ten se střelou neotálel a chybělo málo, aby jeho křižný pokus zapadl přesně k tyčce.

Sedm minut před koncem půle už domácí skóre otevřeli. Vytvořený tlak vedl k odražení míče k Papouškovi, který zasáhl volej naprosto přesně a střela k tyči musela být gólová. A do poločasu mohlo být pro Liberec ještě lépe, kdyby Dočkalovu přihrávku do dobré pozice lépe využil Kerič, který branku přestřelil.

Liberečtí fanoušci snad tušili, že dnes se pohledné utkání konat nebude a na zápas přišlo jen tři tisíce diváků. Ti ve druhém poločase dlouho marně čekali na povedenější šanci o vstřelení gólu. I jinak v zápase dobrý Gebre Selassie nezamířil v 70. minutě ke vzdálenější tyči přesně. Až v naprostém závěru se rozhodli hosté pro nějaký pokus vyrovnat nepříznivé skóre. Což se jim stalo osudným - inkasovali totiž podruhé. Dočkal s Blažkem totiž připravili míč před odkrytou branku Smetanovi, ten neměl problém rozhodnout utkání.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav 2:0

15.11.2008 17:00

Góly: 30. Jakub Navrátil, 49. Daniel Kolář

Svěřenci trenéra Vrby předvedli velmi dobrý výkon a zaslouženě vyhráli nad Boleslaví. Ta si jen ztěží vytvářela gólové příležitosti, naopak soupeř se dokázal dvakrát prosadit po rohu.

Aktivnější Plzeň čekala na první vážnější šanci do 23. minuty, a to se navíc hostující brankář ani nenadřel. Horváth našel svým pasem Krbečka, proti jehož střele se obětavě vrhl Rolko. O sedm minut později již mohli Západočeši slavit. Petržela rozehrál roh přesně na Navrátila, který zblízka hlavičkoval do horní poloviny branky. Mladoboleslavští hráči se pomalu dostávali do hry, přesto si do konce poločasu již nic vytvořit nedokázali. Naopak v samotném závěru mohl zvýšit Rezek, když Kolář pronikl do vápna a zpětnou přihrávkou vybídl spoluhráče ke střele. Ten mířil do odkryté části branky, kterou nakonec těsně minul.

Účinnou zbraní proti mírným favoritům z Boleslavi byly Petrželovy rohy. Hned ve třetí minutě druhé půle to potvrdil Kolář, který jeden z takových umístil za Millerova záda. V 56. minutě také přišla první větší šance hostů. Sylvestre poslal do soubouje jeden na jednoho Papadopulose, ale domácí brankář míč vyrazil na roh.

Po hodině hry se zase ozvali Plzeňští. Rychlou a přesnou kombinací se dostali až do vápna, kde Rezek našel Koláře, který v dobré pozici mířil nad. Uvolnění domácí pokračovali v pohledných akcích. Rezek po spolupráci s Limberským střílel z hranice penalty mimo. Třináct minut před koncem mohl Boleslav do hry vrátit Řezníček, kdyby po rohu mířil o něco lépe. Závěr zápasu se tak dohrával spíš z povinnosti.

Více informací k zápasu

Tescoma Zlín - Sigma Olomouc 1:1

15.11.2008 17:00

Góly: 66. Zdeněk Kroča - 16. Melinho (pen.)

Dostál pomohl svému týmu zejména na začátku druhé půle a namotivoval své spoluhráče k vyrovnání i v oslabení. Pro trenéra Levého jsou to tak první body v jeho novém působišti.

Celý zápas poznamenala dvanáctá minuta. Domácí brankář Kořínek špatně rozehrál a musel faulovat Pospíšila. Jasná červená karta a výhoda pokutového kopu. Debutující Dostál neměl proti zkušenému technikovi Melinhovi šanci. O vyrovnání se ve 27. minutě pokusil Vyskočil, ale střela mířící do šibenice nakonec branku minula. V další šanci se zase po kličce ocitl Žůrek ve špatné palebné pozici a Drobisz neměl s jeho pokusem mnoho potíží.

Během první pětiminutovky druhé půle podržel náhradní brankář Zlína svůj tým hned dvakrát. Nejprve skvěle zasáhl proti hlavičce Ordoše, následně vyhrál i souboj tváří v tvář proti Onofrejovi. Drobiszova touha vyrovnat počet chyb brankářů vedla k vyrovnání. Vyskočil našel svou standardkou Kroču, který vyslal nepříliš nebezpečnou hlavičku. Míč k překvapení všech proklouzl hostujícímu brankáři mezi rukavicemi.

Otočit stav mohl sám Vyskočil, ale zpoza vápna branku těsně přestřelil. Na druhé straně střídající Štěpán svým centrem orazítkoval nejspíše nechtěně břevno. V posledních minutách ovšem opět byli vepředu domácí. Bača orazítkoval břevno, Žůrek zase nechal vyniknout Drobisze po střele k tyči.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Baumit Jablonec 2:0

16.11.2008 17:00

Góly: 49. Daniel Huňa, 70. Daniel Huňa

Nováček z Příbrami porazil doma Jablonec 2:0. O výhru se zasloužil především úspěšný zakončovatel Daniel Huňa, který dal oba góly domácího celku.

V první půli se krom střely Lafaty z první minuty, která nemířila na bránu nic neudálo, přesuneme se tedy rovnou do půle druhé. V té začali domácí velmi aktivně. Nejprve v dobré situaci vychytal Pleška Špit, ale poté přišla 49. minuta a další gól domácího kanonýra Daniela Huni. Borek pěkně prošel na levé straně a odcentroval na Huňu, který z první míč zasunul do brány - 1:0. V 63. minutě si svou největší šanci vytvořil Jablonec, ale hlavičku Lafaty vytáhl Slavík nad břevno. 70. minuta a 2:0. Další gól přidal opět Huňa, který před dvěma obránci zaseknul a poté poslal mezi nimi míč přesně k tyči - 2:0. Jablonec mohl korigoval stav v 77. minutě, ale Loučkovu gólovou střelu vyhlavičkoval na čáře Pleško a zápas tak skončil výhrou domácího týmu 2:0.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - Sparta Praha 4:3

16.11.2008 17:00

Góly: 18. Pavel Macháček, 36. Marek Kincl, 58. Tomáš Fenyk, 76. Jiří Jeslínek - 39. Martin Horáček (vl.), 47. Miroslav Slepička, 62. Luboš Hušek

Ve strhujícím zápase domácí FC Bohemians porazili Spartu 4:3. Domácí tým dal v oslabení Spartě tři góly. Letenským nebylo nic platné, že krom tří zásahů ještě dvakrát rozezvonili brankovou konstrukci.

Osmnáctá minuta přinesla první branku v malém pražském derby. Domácí tým se dostal do vedení po parádním kopu Pavla Macháčka. Zadák zelenobílých napřáhl kousek před šestnáctkou a balon se zatočil přesně do horního rohu sparťanské brány. Plachtící gólman Blažek byl bezmocný - 1:0. Sparta mohla vyrovnat vzápětí, když se Kušnír dostal až před brankáře Beláně, ale namísto střely zvolil ještě kličku a dobíhající Horáček mu míč ukopnul. Ve 25. minutě přišla rána pro domácí tým, do sprch totiž po druhé žluté kartě zamířil Dmitrij Lencevič a Sparta od té doby hrála přesilovku.

Tu málem využila hned po minutě, když Berger rozehrál přímý kop. Domácí gólman Beláň chyboval, vyběhl z brány, ale nezasáhl míč, ten naštěstí pro Bohemians netrefil opuštěnou bránu. Deset minut před přestávkou přišla další branka a oslabený tým domácích odskočil Spartě už o dvě branky. Prosadil se bývalý hráč letenských, Marek Kincl, který po standardní situaci hlavičkoval zády k brance a zvýšil na 2:0. Dvougólové vedení domácím vydrželo jen tři minuty, poté vlastencem snížil Martin Horáček. Berger zleva nahrával a Horáček balon nešťastně ve skluzu poslal za záda vlastního brankáře - 2:1. O minutu později mohla Bohemka ztratit náskok úplně, ale Beláň vytáhl proti Kuličově hlavičce parádní reflexivní zákrok. V samotném závěru půle pak měl ještě možnost ke střele Slepička, ale netrefil branku.

Sparta se dočkala vyrovnání krátce po přestávce, když se ve 47. minutě prosadil Miroslav Slepička. Kulič rozehrál roh na vzdálenější tyč, kde stál Slepička, ten prudce vystřelil a s pomocí tyče dopravil míč do sítě - 2:2. Sparta se dostávala postupně do tlaku a ten ústil v další šance. Jednu z nich neproměnil Kladrubský, který střílel po centru Kuliče, jeho ránu domácí obránce přizvedl na roh. Brankové hody pokračovaly v 58. minutě a překvapivě se znovu ujali vedení oslabení domácí. Tomáš Fenyk vystřelil na hranici pokutového území z voleje a míč skončil u tyče Blažkovy svatyně - 3:2. Bohemians opět brzy po svém gólu inkasovali také, tentokráte po čtyřech minutách, kdy opět srovnal stav Luboš Hušek. Hušek se prosadil hlavou po centru Kroba - 3:3. V 69. minutě měla další velkou šanci Sparta, když na pravé straně prokličkoval Kúdela, odcentroval a Beláň opět opustil bránu a nechytil míč, Kušnír ovšem do prázdné brány balon usměrnit nedokázal. Ihned z protiútoku střílel Kincl, který pálil sice z dobré pozice blízko brány, ale dost mimo. O minutu později měli sparťané velmi blízko ke gólu, ale Patrik Berger z přímého kopu orazítkoval pouze tyčku. V 76. minutě dostali letenští další facku a třetí gól v početní výhodě. Na 4:3 upravoval Jiří Jeslínek, který doklepával balon u tyče po předchozí střele. Sparta v závěru zápasu ještě vyvinula velký tlak, který ale vyústil jen v hlavičku Holendy mimo a nastřelen0 břevno, které trefil Slepička. Bohemians ve strhujícím zápase zvítězili 4:3.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Viktoria Žižkov 2:1

16.11.2008 20:00

Góly: 18. Goce Toleski, 83. Petr Janda - 27. Tomáš Procházka

Slavia doma porazila Žižkov 1:0 a zůstává na čele tabulky. Sešívané poslal do vedení Toleski, poté ovšem srovnal stav Procházka a o výhře Slavie rozhodl až v 83. minutě vlastní gól Pilaře.

První šanci měli domácí. Krajčík odcentroval a Jarolím hlavou pálil vedle. O chvíli později se k centru dostal opět Krajčík, tentokrát našel Latku, který ovšem pálil jen do brankáře Bartalského. Žižkov kontroval akcí Švancary, ten dobře střílel, ale míč zpod břevna vytáhnul Vaniak. Branka přišla v 18. minutě a vstřelilo ji domácí mužstvo. Krajčík opět dobře odcentroval, míč se dostal k Belaidovi, ten dloubáčkem našel hlavu Toleskiho a ten potom lehce zasunul míč do brány - 1:0. Toleski mohl hned vzápětí přidat další gól, ale z 18 metrů trefil pouze tyč. A gól přišel na druhé straně, kde se prosadil Procházka. Švancara prošel individuálně a poslal míč Procházkovi před bránu, kde pak neměl hráč Žižkova problém skórovat - 1:1.

Výhru Slavii zajistil žižkovský Pilař, který si sedm minut před koncem vstřelil vlastenec. Bartalský chyboval a ke střele se dostal Janda, Pilař si ovšem nešťastně srazil míč při obraném zákroku do vlastní brány - 2:1.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FC Brno 1:0

17.11.2008 17:15

Góly: 26. Vlastimil Stožický

Dohrávka 14. kola Gambrinus ligy svedla k souboji dva týmy, které před sezónou měly pohárové ambice, ovšem doposud se topí ve středu tabulky a nepředvádějí příliš kvalitní fotbalovou podívanou.

V úvodním dějství zápasu na Stínadlech byli jednoznačně aktivnější domácí, kteří poprvé prověřili brněnského gólmana Lejsala ve 4. minutě, kdy ze střední vzdálenosti vystřelil Vachoušek, jehož střela mířila pouze doprostřed branky. První velkou příležitost měli taktéž jednoznačně lepší Tepličtí. V minutě patnácté se totiž protáhl kolem obránce Švejnohy Mahmutovič, který zblízka neprostřelil vyběhnuvšího brankáře hostí. V 17. minutě přišla první akce do té doby neviditelných hráčů Brna, když Střeštík vystřelil z nějakých dvaceti metrů nad. Velmi prořídlé tribuny jednoho z nejmodernějších fotbalových stánků v Čechách si mohly poprvé zařvat gól ve 26. minutě, když Stožický doklepl míč za brankovou čáru po překrásné kombinaci několika teplických hráčů a Mahmutovičem nastřeleném břevně. Pro hosty mohlo být hned v zápětí ještě hůře, neboť osamocený Vachoušek u penaltového puntíku trefil další břevno. Na samotném konci prvního poločasu střílel z hranice vápna Verbíř, který svou střelou trefil v ofsajdovém postavení stojícího Mahmutoviče, a tak byl následný závar před brankou zbytečný.

Do druhého poločasu se pokusil hostující trenér Křeček oživit hru svých svěřenců dvojnásobným střídáním a především náhrada nevýrazného Kuncla aktivním Lirou se mu povedla. Brněnští potvrdili zařazení vyššího stupně hned v úvodu, kdy Střeštík vyslal velmi ostrý projektil, který však nezamířil přesně. Po deseti minutách druhého dějství přišly dvě slepené akce bosenského borce Mahmutoviče. Ten nejprve promarnil krásnou přihrávku "do běhu" od Stožického a následně nezakončil přesně odražený balón z šestnácti metrů. Poté se hra dlouho přelévala ze strany na stranu bez větších šancí či s řadou nepřesností, díky kterým se v 70. minutě dostal ke střele Střeštík, ovšem jeho rána si cestu mezi řadou těl neproklestila. Ospalý druhý poločas poté nenabídl příliš kvalitní fotbalové podívané. Hra chvílemi připomínala tuhý boj o každý centimetr. Poslední šancí, která zvedla diváky ze sedadel, byla ta Marešova z 82. minuty, když zmíněný "plejer" neproměnil dlouhý osamocený úprk na brněnského Lejsala.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slavia Praha14103134:1033
2.Baník Ostrava1483326:1327
3.Slovan Liberec1474321:1525
4.FK Mladá Boleslav1474320:1625
5.Sparta Praha1473422:1624
6.Sigma Olomouc1465319:1623
7.FK Teplice1454514:1119
8.Viktoria Plzeň1447319:1819
9.FK Jablonec1454514:1719
10.1. FK Příbram1452717:1917
11.1. FC Brno1444614:1616
12.Bohemians Praha1451821:2816
13.České Budějovice1429312:2015
14.SK Kladno142488:2210
15.Tescoma Zlín142398:229
16.Viktoria Žižkov14221014:248

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (444)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele