Gambrinus liga souhrn - 11. kolo

24.10.2008, 19:01, aktualizováno 27.10.2008, 19:12
Komentáře a souhrny
Ve šlágru kola branka nepadla, Mladá Boleslav remizovala se Slavií, což hraje do karet Spartě. Ostravě patřil závěr utkání ve Zlíně, Baník dal celkem pět branek. Brno znovu ztratilo body, když nechalo České Budějovice v poslední minutě vyrovnat. O pouhý bod zpět tak jsou Teplice. Kladno se díky výhře nad Žižkovem dostalo z poslední příčky, ta nyní patří poraženým.

Sigma Olomouc - Slovan Liberec 2:1

24.10.2008 17:00

Góly: 18. Michal Ordoš, 61. Michal Ordoš - 79. Bořek Dočkal

Olomouc si na konto připisuje již třetí domácí výhru. V páteční předehrávce si dokázala poradit s rozjetým Libercem, jenž porazila v poměru 2:1. Za Hanáky se hned dvakrát trefil útočník Ordoš, hosté v závěru pouze snížili díky Bořku Dočkalovi.

Po úvodním oťukávání už v 17. minutě udeřila jako první Sigma. Hlavou se po centru z rohového kopu, který sám vybojoval, dokázal na zadní tyči prosadit dlouhán Michal Ordoš a poslal svůj tým do vedení. O deset minut později přišla na řadu další velmi zajímavá příležitost domácích fotbalistů. Hořava se nádherně prokličkoval na levé straně mezi několika protihráči, nahrál Hubníkovi, na jehož centr Pospíšil v pokutovém území jen těsně nedosáhl. Vedení mohl v první půli pojistit ještě po rychlém brejku opět Hubník, z voleje ale pálil vedle.

Po přestávce přibylo šancí a diváci viděli o poznání zajímavější představení. Jako první se mohli už v 52. minutě prosadit po Melinhově centru Hubník i Ordoš, ale ani jeden na míč nedosáhl. Druhý jmenovaný málem skóroval i o minutu později, jenže opět mu při zakončení chyběly centimetry. V 60. minutě se už ale nemýlil a výsledkem byla druhá branka v síti Liberce. Tu vstřelil, jak je jeho dobrým zvykem, opět hlavou.

Zanedlouho pálil z velké dálky Melinho a pouze pohotový zákrok gólmana Hauzra zachránil Slovan od třetí inkasované branky. Šanci na zdramatizování výsledku měl v 74. minutě Filip Dort, jenže narazil na skvěle chytajícího Drobisze. Ten už takové štěstí neměl o čtyři minuty později. Na penaltě zůstat nikým nehlídaný Bořek Dočkal a střelou po zemi snížil. V závěru si Liberec vypracoval tlak, zatímco Olomouc se musela převážně bránit. Jedinou příležitost k vyrovnání spálil nepřesnou hlavičkou Košťál, a tak odjíždí jeho tým z Androva stadiónu s prázdnou.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - 1. FK Příbram 3:0

25.10.2008 17:00

Góly: 24. Karol Kisel (pen.), 44. Jiří Kladrubský, 56. Kamil Vacek

Sparta se po více jak pěti týdnech konečně dočkala vítězství. Svému soupeři nedala mnoho šancí a uštědřila tak Příbrami její nejvyšší porážku od návratu do ligy.

Prvním šancím u obou týmů chyběla hlavně přesnější zakončení. Nejprve z těžké pozice nedokázal trefit branku Kisel, na druhé straně dorážel Mišunovu střelu vedle Tarczal. Po čtvrthodince zase po Krobově centru nestačil zamířit u zadní tyče další mladíček Kúdela. Ve 23. minutě stáhl po Kuličově centru Plašil v šestnátce Zemana a Sparta tak dostala možnost jít do vedení z penalty. K té se postavil Karol Kisel a díky přesnosti mu v proměnění šance nezabránil ani správný odhad strany brankáře Slavíka.

Příbram mohla brzy vyrovnat, ale Mišunovu střelu zblokoval Kúdela, a o minutu později nenapravil svůj faul Plašil, když prudkou hlavičkou branku minul. V samotném závěru poločasu už však znovu dominovala Sparta. Nebezpečený Kúdelův centr odvrátili hostující obránci pouze na roh. Ten rozehrál Zeman po zemi, na přihrávku si naběhl nehlídaný Kladrubský a křižnou střelou nedal Slavíkovi šanci.

Po jedenácti minutách druhé půle vedla Sparta již o tři góly. Slepička přenechal kolmici Kiselovi a ten přihrávkou našel před prázdnou bránou čekajícího Vacka, který neměl problémy ze dvou metrů skórovat. Aktivitu domácích ještě rozvířil střídající Berger, nejprve jeho nebezpečný centr do vápna odvracel Müller, poté zase vysunul Slepičku, který ovšem sám před Slavíkem neuspěl. V závěru zápasu už bylo rozhodnuto, a tak mohl trenér Chovanec vyslat poprvé na ligový trávník šestnáctiletou naději českého fotbalu Václava Kadlece. Ten si tak mohl po konečném hvizdu rozhodčího užívat přímo na hřišti tříbrankovou výhru, kterou na Letné vybojovali domácí hráči naposledy v dubnu.

Více informací k zápasu

SK Kladno - Viktoria Žižkov 1:0

26.10.2008 14:30

Góly: 77. Lukáš Zoubele

Žižkov zaslouženě i pošesté prohrává na cizím hřišti. Kladno podalo vcelku zdrařilý výkon a klidně mohlo gólový rozdíl navýšit. Pražané tedy po jedenáctém kole budou uzavírat tabulku první ligy.

Do vedení se mohli dostat domácí, ale Bartalský Šilhanovu hlavičku z blízka kryl. Kladenští měli problémy především se svými přihrávkami, Žižkov ovšem své protiútoky nedokázal zužitkovat. Další šance se tak odehrála až šest minut před koncem první půle a opět Šilhanovu hlavičku z pár metrů dokázal hostující brankář chytit. V samotném závěru si na opačných stranách vedli obdobně špatně Zoubele a Pilař, když své střely namířili vždy pouze do bránícího hráče.

I ve druhém poločase se ke gólové střele dostali dříve domácí. Hajníkova střela z přímého kopu však branku o decimetry minula. V 68. minutě se k přízemní střele dopracoval Szabo, ale pouze rozezněl tyč Bartalského branky. O deset minut později už však žižkovský brankář musel lovit míč ze sítě. Szabův centr sklepl Šilhan pro Zoubeleho, který Bartalského prostřelil.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - FK Teplice 0:2

26.10.2008 15:00

Góly: 71. Jakub Mareš, 90. Aidin Mahmutovič

Severočeské derby přineslo protržení nechvalné série Teplic na půdě jejich rivala. Početní převahu dokázali hráči zužitkovat ve dvougólové vítězství.

První gólovou šanci zmařil už ve třetí minutě domácí Lafata, který se dostal ke střele z deseti metrů po dobré přihrávce Žofčáka. Na druhé straně nemířil mezi tři tyče Jun v dobré hlavičkové pozici. Ve 12. minutě už toho Jun udělal pro svůj tým více. Využil Doležalovy kolmice k sólu, ve kterém ho proti pravidlům zastavil Homola a rozhodčí ho bez rozmýšlení poslal ze hřiště. Z následného přímého kopu zahrozil Klein, Špit však jeho střelu kryl. Do další šance poslal nechtěně nepovedenou střelou Sabou Vachouška, ten však přestřelil. Minutu před koncem byl blízko gólu opět Jun, ale Špit dobře vyběhl a donutil teplického útočníka trefit jen boční síť.

Ve druhém poločase museli diváci na šanci čekat až do 63. minuty. To musel proti Hlouškově rázné střele vytáhnout dobrý zákrok Belic. Hned v další minutě se na druhé straně blýskl Špit, když jen tak tak vytěsnil Doležalovu střelu. Jen dvě minuty pobytu na hřišti stačily Mahmutovičovi na gólovou přihrávku, kterou uvolnil Mareše ve vápně. Ten pak z deseti metrů domácího brankáře pokořil. Exkluzivní kousek se málem vydařil Valentovi, který takřka hned po vystřídání zaměstnal střelou z vápna Belice, který však jeho pokus kryl. O vítězství tak v 90. minutě rozhodl Mahmutovič, když vyhrál běžecký souboj a následně kličkou obelstil i brankáře.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - Dynamo České Budějovice 1:1

26.10.2008 15:00

Góly: 12. Jan Trousil - 90. Michal Žižka

Nemohoucnost Brna ve druhém poločase rozhodla o překvapivé remíze a trenér Tobiáš tak nadále pokračuje v dobrých výsledcích.

První roh, první šance, první gól. Ve 12. minutě rozehrával Polách standardku, kterou před Kučerou tečoval jeden z bránících hráčů a Trousil bez problémů hlavičkoval volný do prázdné branky. Navýšit vedení mohl po půlhodině hry nevýrazný Heinz, z pětadvaceti metrů rozezvučel břevno. O dvě minuty později si další překvapivou gólovou střelu připsal z přímého kopu Polách, na jehož centr nedosáhl Živný, čímž dokonale zmátl Kučeru, který by tak na případnou přesnější trefu domácího záložníka nedokázal zareagovat.

Druhý poločas byl bohužel pro diváky spíš o bojovnosti a šancí se jim dostávalo poskrovnu. Až devatenáct minut před koncem poprvé zachybovala domácí obrana, ale Stráský zapomněl při hlavičce mířit a trefil pouze Lejsala. Ledovou sprchu tak znamenala pro domácí fanoušky poslední minuta. Žižka totiž svým volejem nedal brněnskému brankáři šanci a překvapivě vyrovnal.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - Viktoria Plzeň 0:2

26.10.2008 17:00

Góly: 41. Pavel Horváth, 77. Jiří Mlika

V jedenáctém kole nejvyšší české soutěže Bohemians přivítali Plzeň. Hosté dokázali vyhrát po gólech Horvátha a Mliky a posunuli se v tabulce na desátou příčku se ziskem dvanácti bodů. Bohemians jsou dvanáctí a mají o dva body méně.

Zápas probíhal v překvapivě vysokém tempu, i když moc šancí k vidění nebylo. Tu první měli v 18. minutě hosté, když dorážel odražený míč Kolář. Naštěstí pro domácí ale mířil nepřesně. Klíčový bod utkání se odehrál ve 32. minutě. To domácí Michal Demeter obdržel červenou kartu za likvidační zákrok na Daniela Koláře. Domácí tak dohrávali zápas o desíti a hned o tři minuty později se zrodila veliká šance pro Plzeň. Z hranice velkého vápna vystřelil tvrdě Trapp a následnou dorážku poslal Kolář ve vyložené příležitosti pouze do domácí obrany.

Ve 41. minutě se už Plzeň radovala. Z přímého volného kopu se trefil Pavel Horváth a poslal tak hosty do vedení 0:1. Za tohoto stavu se šlo i do kabin. Ve druhé půli měli první šanci domácí. V 58. minutě tvrdě vypálil z dvaceti metrů Kincl. Gólman Ticháček jeho střelu skvěle zlikvidoval. O tři minuty později se mohli hosté znovu radovat. Rezek z deseti metrů jen těsně minul Belaňovu bránu. Ten se za míčem pouze ohlédl.

Hosté si pojistili své vítězství v 77. minutě. Jiří Mlika vystihl zpětnou přihrávku na Belaně, udělal mu kličku a do prázdné brány pohodlně zvýšil na 0:2. Domácí se v zápase na nic významnějšího nezmohli, a tak si Plzeň zaslouženě odváží z Prahy tři body.

Více informací k zápasu

Tescoma Zlín - Baník Ostrava 2:5

26.10.2008 20:00

Góly: 4. Martin Vyskočil (pen.), 43. Martin Bača - 40. René Bolf, 79. Rudolf Otepka (pen.), 83. Václav Svěrkoš, 90. David Střihavka, 90. David Střihavka

Na stadionu Letná ve Zlíně se odehrálo další utkání jedenáctého kola Gambrinus ligy. Domácí Zlín přivítal na svém stadionu hosty z Ostravy. Utkání vyhráli hosté v poměru 2:5 a podruhé za sebou tak svému soupeři nadělili pět gólů. V minulém kole se Baník pětkrát trefil do sítě Bohemians.

Skóre se měnilo už po čtyřech minutách hry. V pokutovém území byl faulován domácí Vyskočil a sám postižený proměnil nařízený pokutový kop – 1:0. O tři minuty později mohl Zlín vést o dva góly. Žůrek běžel sám na bránu, ale gólmana Vaška neoklamal. V 18. minutě o sobě poprvé dali vědět hosté. Mičola pálil na hranici velkého vápna a jeho střela jen těsně minula pravou tyč.

Zápas se hrál ve vysokém tempu a k vidění bylo mnoho příležitostí. Mezi 25. a 35. minutou měli své šance domácí Žůrek a hostující Mičola s Ličkou. Všechny ale skončily neúspěšně. Pět minut před koncem poločasu se skóre měnilo podruhé. Po rohovém kopu Otepky hlavičkoval přesně René Bolf a Baník tak vyrovnal na 1:1. Ještě před odchodem do šaten se ale vedení vrátilo na stranu domácích. Martin Bača prostřelil Vaška z úhlu po krásné přihrávce od Zúbka – 2:1.

Do druhé půle naskočil Zlín znovu aktivněji. Aktivní Žůrek dostal přihrávku od Vyskočila a znovu se řítil sám na hostující bránu. Gólmana Vaška ale ani na podruhé nepřelstil. V 60. minutě převzal otěže Baník. Nejdříve měl Kořínek problémy s Tchuřovou ranou. Poté fanoušci baníku vhodili na hřiště dělobuchy a utkání se na pět minut přerušilo.

Baník zachraňoval utkání v poslední desetiminutovce. Vyrovnávací gól přišel v 79. minutě. Za faul na Střihavku odpískal sudí penaltu pro hosty. Tu s přehledem proměnil Otepka a vyrovnal na 2:2. O čtyři minuty později šel Baník do vedení. Z hranice velkého vápna se k tyči trefil Svěrkoš. Další rána přišla pro domácí už v 90. minutě. Přihrávku od Svěrkoše skvěle zužitkoval Střihavka a zvýšil na 2:4. Už v nastaveném čase pak znovu Střihavka dokonal popravu Zlína a zvýšil na konečných a po vyrovnaném průběhu velmi krutých 2:5.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Slavia Praha 0:0

27.10.2008 17:15

Góly: -

Souboj prvního s druhým nabídl divákům lehce nadprůměrnou podívanou. Po odehrání devadesáti minut byli spokojeni oba účastnící, jelikož si rozdělili po bodu za bezbrankovou remízu.

Mladá Boleslav letos ještě na domácím trávníku neprohrála a toužila tuto sérii protáhnout i v tomto přetěžkém zápase, který začal z obou stran poměrně opatrně. Ve 4. minutě ovšem chybělo ke vstřelení branky Necidovi skutečně málo, na poslední chvíli před ním však odvrátil míč brankář Miroslav Miller.

Vyprodaný stadión v úvodních minutách neviděl nijak zajímavý fotbal. Až v 13.minutě se odhodlal ke střele z dálky domácí Mendy a pěkně protáhl Vaniaka, jenž ale jeho střelu kryl. Millera se naopak snažil překvapit Jarolím, ale nevedl si moc dobře. Z hranice pokutového území pálil vysoko nad.

Hodně štěstí měla Slavia v 18. minutě, kdy se po centru Mendyho dostal k hlavičce Michal Papadopulos a k úspěšnému zakončení mu scházelo pár centimetrů. Už zanedlouho to zkoušel bezúspěšně také Tomáš Poláček. Naopak uběhla další minuta a hodně horko bylo před domácí bránou. Po Jarolímově přihrávce se zbavil obránců Šmicer a vypálil, jenže nemířil přesně.

V 27. minutě ukázal své kvality opět Tomáš Necid, jenž se zbavil několika protihráčů a nakonec si udělal prostor také ke střele, ovšem jeho střela olízla pouze břevno brány. Krátce na to z velkého úhlu pálil levonohý Černý, ale vybojoval pouze roh. Největší šanci měl těsně před přestávkou Michal Papadopulos, jenž využil chyby kapitána Brabce a dostal se až k zakončení, avšak gólman Vaniak jej vychytal.

Ve druhé půli hrála o něco lépe Mladá Boleslav, která byla aktivnější a ke vstřelení gólu byla blíže. Jednu z dobrých příležitostí měl už v 52. minutě záložník Tomáš Poláček, který byl na konci pohledné akce, ale i přesto, že měl dostatek času k zakončení, míč poslal nad. O pět minut později neproměnil ještě větší šanci záložník Sylvestre. Ten se do míče opřel z poměrně velké vzdálenosti a gólman Vaniak musel vytáhnout na jeho tečovanou střelu pohotový zákrok.

Domácí fotbalisté to zkoušeli ze všech možných pozic, nic ale k úspěchu nevedlo. Podobně si vedl také na hostující straně Vladimír Šmicer. Druhá půlka byla oproti té první o poznání méně zajímavější. Až v 76. minutě byla k vidění další zajímavá příležitost. Miller vyrazil po jedné střele míč jenom před sebe a Václav Kalina měl co dělat, aby míč odvrátil před dobíhajícími protihráči. Poslední zajímavou možnost měla Slavia. Po centru Belaida ovšem scházela přesnost Tomáši Necidovi. Oba účastníci si tak rozdělili po bodu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slavia Praha1182128:626
2.FK Mladá Boleslav1173117:924
3.Sparta Praha1163217:1021
4.Baník Ostrava1162322:1320
5.Slovan Liberec1162316:1220
6.1. FC Brno1144312:1116
7.Sigma Olomouc1144313:1416
8.FK Teplice1143412:915
9.FK Jablonec1143411:1315
10.Viktoria Plzeň1126314:1612
11.1. FK Příbram1132612:1511
12.Bohemians Praha1131715:2310
13.České Budějovice111737:1610
14.SK Kladno112367:179
15.Tescoma Zlín112277:188
16.Viktoria Žižkov1121811:197

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (305)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele