Gambrinus liga - preview 30. kola

28.05.2011, 08:39, aktualizováno 28.05.2011, 08:39
Previews
Nejvyšší česká soutěž má dnes na programu posledních osm zápasů letošní sezony. Mistrovská Plzeň se představí v Olomouci, druhá Sparta přivítá Hradec Králové. Příbram bude už bez sestupových nervů hrát v Ostravě, minimálně na rok se s Gambrinus ligou rozloučí Brno a Ústí.
Slovan Liberec - České Budějovice  (sobota 17:30)
Sever proti jihu, aneb Liberec proti Českým Budějovicím. Souboj týmů ze středu tabulky bude k vidění na stadionu U Nisy.

Na první pohled by mělo být vše jasné. Liberec vyhrál posledních pět domácích zápasů, zatímco České Budějovice venku jako jediný tým v lize nevyhrály. Domácí navíc mají ještě šanci zabojovat při kombinaci příznivých výsledků i o čtvrté místo, což by po průběhu sezóny bylo jistě příjemnou tečkou. Ví to i trenér Petr Rada: "Chceme zabojovat o čtvrté místo, na které máme stále šanci. Proti Budějovicím to ale určitě nebude snadné, jelikož se zachránily a hrají uvolněně. Jejich sílu dokazuje i minulá výhra nad Olomoucí."

Dynamo je jednoznačně nejhorším mužstvem na hřištích soupeřů, jakoby se ze svého malebného města hráčům ani nechtělo. V Liberci navíc nedali gól čtyři utkání v řadě, gólově vyšli naprázdno i v podzimním duelu v Českých Budějovicích, který skončil remízou. Budějovický trenér Jaroslav Šilhavý bude jednou z mnoha postav Gambrinus ligy, která se po skončení tohoto kola se svým týmem rozloučí. "Budeme chtít navázat na dobré jarní výkony ze zápasů v Plzni, v Ostravě a v Brně," nevzdává se hostující trenér.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Janů, Dejmek, Fleišman - Dočkal, Vácha, Štajner, Gecov, Breznaník - Hadaščok
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Křížek - Nitrianský, Lengyel, Simič, Vulin - Hudson, Bakala, Otepka, Pecka - Stráský, Ondrášek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.00 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - FC Hradec Králové  (sobota 17:30)
V předposledním kole přišla Sparta o svou naději obhájit ligový titul, nyní ji čeká poslední ligový zápas s Hradcem. Letenští, kteří definitivně zakončí sezonu na druhém místě, mají proti hostům motivaci.

Sparta nerada vzpomíná na svůj podzimní zápas v Hradci, který prohrála. Proto se v odvetném utkání pokusí tuto porážku svému soupeři oplatit. Navíc by samozřejmě ráda zakončila letošní sezonu vítězně. "Je to ligový zápas jako kterýkoli jiný. Chceme se s našimi fanoušky rozloučit vítězstvím. Vzhledem k tomu, že někteří hráči mají zastavenou činnost kvůli žlutým kartám, žádné improvizace v sestavě nechystáme," řekl trenér domácích Jozef Chovanec.

Hradec si v tabulce, na rozdíl od svého sobotního protivníka, může ještě polepšit. Z aktuálního osmého místa mohou Kotalovi svěřenci poskočit na páté místo. K tomu však potřebují zvítězit na Letné, kde ovšem nikdy nebodovali, a spoléhat na příznivé výsledky z dalších stadionů. "Sparta je motivací sama o sobě, zvláště když jsme ji jako jeden z mála týmů na podzim porazili. Určitě se nám to budou snažit vrátit. Na utkání bereme za odměnu i některé dorostence z naší úspěšné devatenáctky. Naopak nejede Klapka, kterému končí hostování z Kostanaje a nyní probíhají jednání o jeho setrvání," uvedl královéhradecký kouč Václav Kotal.

Domácí nebudou moci počítat s vykartovanými Podaným, Matějovským a Kladrubským. Za hosty nebude hrát zraněný Mišinský a hráči, jimž končí angažmá v Hradci. Jedná se o Klapku, Wozniaka a Kasálka.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Zítka - Kušnír, Řepka, Brabec, Pamič - Sionko, Vacek, Abena, Krejčí - Kweuke, Pekhart.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Pávek, Chleboun, Hochmeister - Fischer, Janoušek, Rezek, Zelený - Černý, Dvořák, Pilař.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.31 - 4.50 - 8.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - 1. FK Příbram  (sobota 17:30)
Duel dvou zachráněných, ale nikoliv spokojených s průběhem sezóny uvidí diváci na Bazalech, kde Ostrava přivítá Příbram.

Baník se po bídnem jarním startu v posledních utkáních přece jen trochu rozstřílel. V obou posledních domácích zápasech vstřelil vždy tři branky, ovšem dohromady inkasoval pětkrát. V cestě za záchranou zvolili svěřenci trenéra Marka na útok. Z posledních čtyř utkání totiž ostravští vytěžili skóre 10:11, zatímco z předchozích čtyř pouze 1:2.

Hlavní motivací na závěr zpackané sezóny je udobřit si diváky a rozloučit se s nimi vítězstvím. Šanci dostane také nadějné ostravské mládí. "Je důležité zvítězit, abychom udělali tečku za touto určitě nepodařenou sezonou. Dám příležitost mladým hráčům, aby předvedli oprávněnost své nominace do A týmu, abych je mohl zařadit do přípravy na novou sezonu," řekl Karol Marko, jemuž budou chybět Zeher, Kraut a Fantiš. Nezahraje si ani Řezník, který se připravuje na blížící se šampionát lvíčat.

Příbram odvrátila hrozbu sestupu do druhé ligy před týdnem důležitým vítězstvím nad Brnem. Pokud by v Ostravě dokázala vyhrát, poskočila by v tabulce před svého soupeře, na dálku bude bojovat o dvanácté místo také se Slováckem. U Litavky v týdnu proběhlo několik zajímavých událostí. Brankář Hruška byl nominován do reprezentace a hlavním trenérem Příbrami pro nadcházející sezónu se stal David Vavruška.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Buček - Šmejkal, Frydrych, Neves, Zejdler - Vašenda, Hušbauer - Šenkeřík, Lukeš, Christu - Ferenčík
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, Nohýnek, J. Štochl, Divíšek - Klesa, P. Pilík, Tarczal, Pleško - Wágner, Koukal
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.50 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Bohemians 1905  (sobota 17:30)
Pražská Slavia se rozloučí s jednou z nejstrašnějších sezon v klubové historii domácím zápasem s Bohemians 1905. Prestižní pražské derby se bohužel odehraje bez diváků, jakožto důsledek řádění fanoušků Slavie v pohárovém utkání s Olomoucí. Loučit se bude Kisel, Vaniak a hostující trenér Hoftych.

Byl to doslova existenční boj, ale nakonec to sešívaní zvládli a za vydatné podpory společnosti Natland budou hrát nejvyšší soutěž i v příští sezoně. A mohlo být dokonce lépe, kdo ví, jak by dopadl pohárový dvojzápas s Olomoucí, který Slavia prostě neměla šanci dohrát, vždyť Pražané mohli hrát i Evropskou ligu!

Nicméně nestalo se tak a nyní nezbývá nic jiného než udělat za strastiplnou sezonou tečku. V Edenu se proti sešívaným postaví Bohemians 1905, kterým se sezona povedla na výbornou. "Bohemians 1905 toho na jaře také moc neprohráli, to je další motivace pro to je chtít porazit, navíc je vždy příjemné zakončit sezonu vítězstvím. Máme na jaře jedinou prohru, takovou bilanci bychom také rádi udrželi," prohlásil trenér Petrouš.

Ve své podstatě bude v "domácím" prostředí i Bohemka, pro níž je Eden azylem. Vedení Klokanů se rozhodlo pro zajímavou akci, fanoušci budou moci přijít na zápas do Ďolíčku, kde se bude střetnutí se Slavií promítat, navíc je připravena rozlučka s trenérem Pavlem Hoftychem, jenž po této sezoně odchází na Slovensko. Loučit se budou i slávisté, konec kariéry ohlásila dlouholetá opora Martin Vaniak, Karol Kisel se zase vrací zpět do Sydney.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Josef Kaufman, Čelůstka, Hubáček, Trubila - Černý, Jarolím, Janda, Koreš - Kisel - Pospěch
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Nikl, Cseh, Bartek - Moravec, Držík, Kraus, Sedláček - J. Marek, Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.20 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - 1. FC Slovácko  (sobota 17:30)
Na Stínadlech se s bohatou fotbalovou kariérou rozloučí teplická legenda Pavel Verbíř. Jeho posledním soupeřem v lize bude Slovácko.

Všech dosavadních 378 ligových zápasů odehrál v dresu Severočechů a v sobotu se s fotbalem loučí. Pro teplické fanoušky nemůže být lepší pozvánky na tento duel. Poděkovat si jistě zaslouží také domácí trenér Plíšek, který na teplické lavičce končí. Navíc žlutomodří sedmkrát za sebou nevyhráli a s ne příliš povedeným ročníkem by se jistě rádi rozloučili vítězně. "Máme násobenou motivaci to utkání zvládnout vítězně. Bude to především loučení Pavla Verbíře a samozřejmě je vždycky lepší, když je vítězné. Věřím, že tým a spoluhráči Pavlovi k vítězství pomohou," řekl domácí trenér Jiří Plíšek.

Aby nebyl poslední Verbířův zápas v lize úplně exhibiční, se pokusí zajistit Slovácko. Na stadionu v Teplicích v lize nikdy nevyhrálo, ale z osmi duelů tam za remízy získalo pět bodů. Tým z Uherského Hradiště by především rád napravil poslední tři kola, ve kterých vždy prohrál. I trenér Slovácka Miroslav Soukup vnímá specifickou příchuť utkání: "Očekávám trochu zvláštní atmosféru zápasu, neboť se v Teplicích loučí trenér Plíšek i Verbíř. Pokusíme se navázat na podzimní vítězství nad Teplicemi a napravit tak poslední tři špatné výsledky."
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Vidlička, Hošek, Rosa - Verbíř, Ljevakovič, Čajič, Mareš - Vachoušek - Mahmutovič
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kubáň, Mezlík, Košút, Reinberk - Ondřejka, Kordula, J. Valenta, Volešák - Hlúpik, Nestorovski
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 3.70 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň  (sobota 17:30)
Do Olomouce přijede nový mistr z Plzně. Mohl to být souboj vítězů dvou největších klubových soutěží v tuzemsku, protože Olomouc byla blízko k pohárové trofeji v českém poháru zvaném Ondrášovka Cup.

V pohárovém finále, které hostila Jihlava, prohráli Hanáci s Mladou Boleslaví až po penaltovém rozstřelu. Nyní se potřebují soustředit na závěrečné ligové kolo, v němž půjde o udržení čtvrtého místa, za nějž se berou finanční prémie. "Chceme sezonu ukončit vítězně. Navíc pořád je ve hře čtvrté místo, které chceme uhájit," prohlásil trenér domácích Zdeněk Psotka, jehož svěřenci by v případě jakékoli bodové ztráty zřejmě přišli o své dosavadní postavení v tabulce. V sestavě hostí se neobjeví jen vykartovaný Vepřek.

Plzeň v minulém týdnu oslavovala zisk svého prvního mistrovského titulu v klubové historii. Nyní se však musí Vrbův výběr plně koncentrovat na svůj poslední zápas letošní sezony. "Věřím, že hráči se dají po oslavách do kupy, aby byli v pořádku i na poslední ligové kolo. Už se o nic nehraje, ale my chceme dohrát jaro bez porážky. I to by potvrdilo, že titul je ve správných rukou. Šanci dostanou hráči, kteří toho během jara tolik neodehráli," prozradil trenér novopečených mistrů Pavel Vrba. Ten bude postrádat v sestavě zraněného kapitána mužstva Pavla Horvátha.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Machalický - Bajer, Rossi, Ordoš - Přikryl, Schulmeister, Šultes.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Ševinský, Neuwirth, Brezinský - Fillo, Trapp, Jiráček, Sladký - Bakoš, Ďuriš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.40 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - FK Ústí nad Labem  (sobota 17:30)
Mladá Boleslav, která v tomto týdnu vyhrála český pohár, ukončí tuto fotbalovou sezonu domácím ligovým zápasem se sestupujícím Ústím.

Až penaltový rozstřel rozhodl ve středu o novém vítězi Ondrášovka Cupu. Tím se právě stala Mladá Boleslav, která byla v penaltách úspěšnější než Olomouc. Nyní ji však čeká poslední ligové utkání před domácím publikem. Tentokrát může Hanáky připravit o čtvrté místo a s ním spojené finanční prémie. "Úspěch ve finále Ondrášovka Cupu nás povzbudil, abychom se ještě poprali o čtvrtou ligovou příčku, na kterou ztrácíme jen bod. V domácím prostředí se chceme s našimi fanoušky rozloučit dobrou hrou završenou vítězstvím," prohlásil sportovní ředitel klubu Ladislav Minář, jenž dočasně vede domácí lavičku.

Jen rok vydrželo Ústí v české nejvyšší soutěži. Do druhé ligy se vrátí z posledního místa tabulky. "První liga pro nás byla velká zkušenost, teď se chceme rozloučit co nejlepším výsledkem a zápas si užít. Věřím, že se na našem výkonu promítne i rozhodnutí licenční komise, které nám udělalo velkou radost. Trochu nečitelná je pro nás sestava Mladé Boleslavi, která po pohárovém finále asi nastoupí s jinými hráči, ale i v naší sestavě bude pár změn," prohlásil ústecký kouč Svatopluk Habanec.

Domácí se budou muset obejít bez zraněné dvojice Kúdely a Janíčka, nejistý je start Fabiána. Za hosty nenastoupí trojice marodů Zachariáš, Džuban a Martykán.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kysela, Rolko, Dimitrovski, Šírl - Mendy, Procházka, Opiela, Táborský - Kulič, Chramosta.
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Novák - Dreksa, Valenta, Polák, Dvořák - Stožický, Lamešič, Vrtělka, Volek - Jindráček, Veverka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.33 - 4.75 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - FK Jablonec  (sobota 17:30)
Dvě loučení se budou konat v sobotu v Brně. Domácí tým, jenž hostí Jablonec, se bude se svými fanoušky loučit s první ligou. A také i brněnský Richard Dostálek, pro něho to bude poslední zápas v hráčské kariéře.

Fotbalisté Brna nezvládli v uplynulém kole zápas roku, když podlehli Příbrami na její půdě. Tato porážka jich odsoudila k pádu do druhé ligy. Je to po 19 letech, kdy se moravská metropole loučí s nejvyšší soutěží. "Ligu musíme dohrát se ctí. Ovšem už budu v sestavě počítat s hráči, kteří v Brně chtějí zůstat i v příští druholigové sezoně a jsou odhodláni napravit letošní špatné výsledky. Přihlédnu k pohovorům s hráči v tomto týdnu. U některých jsem byl nemile překvapen tím, že už dál nechtějí za Brno hrát. Ty už nepostavím," nechal se slyšet trenér domácích René Wagner. Ten bude postrádat vykartovaného Střeštíka a oba zraněné Mitroviče a Folprechta.

To Jablonec může slavit bronzové umístění v Gambrinus lize a tím i účast v Evropské lize. Jeho trenér František Komňacký si přeje v posledním ligovém kole důstojné zakončení této úspěšné sezony. "Chtěli bychom se důstojně rozloučit se sezonou, kterou budeme hodnotit jako vcelku úspěšnou. Víme, že Brno má jiné starosti a že tam asi nebude ideální atmosféra. Chceme se prosadit hrou, která je nám vlastní a je založená na ofenzivě. Máme ale dost problémů se sestavením mužstva, k marodům přibyli Vošahlík a Krajčík, Piták má čtyři žluté karty," uvedl Komňacký. Na marodce nadále zůstávají Špit, Zábojník, Haurdič, Kocourek a Hejda.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Bureš - Pašek, Pernica, Simerský, Husár - Přerovský, Dostálek, Rýdel, Kalabiška - Došek, Šamánek.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Eliáš, Pavlík, Beneš, Jablonský - Třešňák, Loučka, Vaněk, Jarolím, Kovařík - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.00 - 3.50 - 1.78
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň29216269:2669
2.Sparta Praha29212651:2065
3.FK Jablonec29167661:3155
4.Sigma Olomouc291351145:2844
5.FK Mladá Boleslav291271047:4043
6.Bohemians 1905291271033:3043
7.Slovan Liberec291261142:3342
8.FC Hradec Králové291181025:3341
9.FK Teplice291081138:4538
10.Slavia Praha29813838:3637
11.České Budějovice297111127:4532
12.Baník Ostrava29791331:4430
13.1. FC Slovácko29861526:4230
14.1. FK Příbram29771520:3628
15.Zbrojovka Brno29731930:5124
16.FK Ústí nad Labem29471822:6519

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (342)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele