Gambrinus liga - preview 28. kola

05.05.2010, 08:40
Previews
Velmi zajímavý boj o český titul má dnes další pokračování. Vedoucí Sparta hostí Slovácko, Baník jede do Kladna a v utkání třetího se čtvrtým si to rozdají Jablonec a Teplice. Plzeň přivítá Slavii, do Olomouce jede Liberec a Boleslav hraje s Budějovicemi.
Viktoria Plzeň - Slavia Praha  (středa 17:30)
Souboj poraženého a vítězného semifinalisty Ondrášovka Cupu. I tak by se dalo pohlížet na souboj Plzně s pražskou Slavií. Stejně jako v národním poháru, i v lize je na tom Viktoria lépe.

Viktoria Plzeň je sice momentálně na páté ligové příčce, v posledních zápasech to ale viktoriánům nešlapalo tolik, jako v zápasech minulých. Především koncovka dělá plzeňským problémy - především kvůli tomu čekají na výhru v Gambrinus lize již šest zápasů. Především kvůli tomu přišli o potenciální boj o evropské příčky. "Po šesti zápasech už konečně chceme tři body," hlásí za všechny útočník Jan Rezek.

Vždyť v minulém kole přišla Plzeň o všechny body až v posledních sekundách. Brnu zachránil alespoň bod opožděnu brankou bývalý slávista Richard Dostálek. Speciální motivaci prolomit neúspěšnou sérii bude dnes mít právě Jan Rezek, ten v den utkání slaví osmadvacáté narozeniny. Dárek v podobě výhry či vstřeleného gólu by jistě nebyl od věci. "Ještě nikdy jsem nehrál zápas přímo na narozeniny. Když se povede vyhrát a bude důvod k oslavám, vezmu v týdnu něco do kabiny," usmívá se autor dvou ligových tref.

Slavia se ale v posledních utkáních alespoň trochu zvedla z dřívější krize. Vyhrála dva zápasy v řadě, v tom minulém nasázela Příbrami dokonce tři branky. "Přehráli jsme doma Spartu i Jablonec, snad to dokážeme i se Slavií. Je třeba nedostat gól a své šance proměňovat. Máme jich dost, ale zacházíme s nimi lehkovážně. Je pravdou, že ani v případě naší výhry se toho v tabulce moc nezmění, hlavní ale je, že bychom udělali radost fanouškům," přemýšlel dál Rezek, jehož tým tři kola před koncem již na lepší umístění nemůže dosáhnout.

"Slavia zažívá nevydařenou sezonu, ale teď porazili Příbram 3:0 a už asi hrají bez nervů, bude to tedy těžký soupeř. Myslím si navíc, že mužstvo s tak velkou silou a zázemím patří do špičky ligy a letošní krize je přechodná. Za rok podle mého budou opět hrát o nejvyšší příčky," přemítal zase kouč Pavel Vrba. "Budeme chtít hrát útočný fotbal a snad se nám podaří po měsíčním čekání zvítězit a prolomit nepříznivou sérii," připomněl také špatnou statistiku vzájemných zápasů z poslední doby - pět z devíti posledních utkání nemělo vítěze, na výhru čekají viktoriáni od jara 2007.

"Tedy pamatuji ji, ale jen z nemocniční postele, kde jsem ležel po operaci kolena a sledoval to na internetu. Oni dají příležitost fotbalistům, s kterými budou počítat příští sezonu. Nečeká nás nic lehkého, ale hlavní bude proměňovat šance, které si vytvoříme," říkal zase David Limberský.

Podzimní vzájemné utkání v Edenu skončilo bez branek. "Bylo to vyrovnané, hráli jsme ze zabezpečené obrany a byli jsme nebezpeční dopředu. Ve středu by to mohlo být podobné," míní kapitán domácích Horváth, jenž v minulosti také oblékal dres Slavie. "Podle mého bude hodně šancí a snad přijdou z naší strany i góly. Čekají nás ještě tři zápasy, chceme získat devět bodů," nekrotil sebevědomí.

Zatímco Plzeň již prakticky nemá o co hrát, Slavie se během posledních tří zápasů může ještě pořádně zlepšit. Z nynějšího osmého místa ztrácí na svého dnešního soupeře pouze pět bodů. "Motivaci do posledních tří utkání stále máme, určitě nechceme skončit na osmém místě. Někteří hráči dostanou znovu příležitost ukázat, zda mají výkonnost na to, aby mohli ve Slavii působit i v příští sezoně," prozrazoval František Cipro, v minulosti také kouč Plzeňských.

"Plzeň má letos výborné mužstvo, což dokázal i jejich postup do pohárového finále," vykládal a vzpomněl i na svého bývalého svěřence Pavla Horvátha. "Dva roky jsem ho trénoval ve Slavii, odehrál u nás řadu vynikajících zápasů, v lize i v evropských pohárech, také tehdy byl klíčovým záložníkem," dodal Cipro.

Hostům bude v utkání chybět několik hráčů - dlouhodobě zraněný je stále Adam Hloušek, Riste Naumov a Benjamin Vomáčka. Problémy s kolenem má Milan Kopic, svalové zranění trápí Stanislava Vlčka. Naopak do zápasu by se mohl zapojit Josef Kaufman. Za domácí vše ohodnotil kouč Vrba: "Střihavka měl zdravotní problémy, další hráče jsem v Brně musel střídat. Uvidíme, kdo tedy bude stoprocentně připraven. Do zápasu chceme ale nastoupit v co nejsilnější sestavě a budeme ho brát jako takovou generálku před finále Ondrášovka Cupu s Jabloncem," uzavřel Vrba.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Daněk - Ševinský, Hájovský, Bystroň, Lecjaks - Petržela, Horváth, Rada, Kolář, Jiráček - Rezek
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Krajčík, Hošek, Trapp, Hubáček - Dens, J. Černý, Ragued, M. Černý - Janda, Zákostelský
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.90 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Brno - Bohemians Praha  (středa 17:30)
Jistí sestupující ze Střížkova cestují do Brna, kde budou chtít důstojně odehrát utkání. Favoritem budou určitě Jihomoravané, ovšem ani oni zrovna neoplývají dobrou formu, už šest kol totiž čekají na plný bodový zisk.

Domácí sice v minulém kole přerušili nelichotivou sérii zápasů bez jediného získaného bodu, ovšem remízou své postavení určitě nevylepšili. Bod si Brno připsalo v zápase s Plzní za remízu 2:2. Svěřenci trenéra Miroslava Beránka by samozřejmě rádi dohráli sezonu v klidu, jenže marodka Brna je v letošní sezoně největším problémem. Díky absenci několika hráčů se v sestavě Brna objeví mladíček Pernica, ten se zároveň vyjádřil k zápasu se Střížkovem, ve kterém chtějí Brněnští konečně vyhrát.

"Stoprocentně chceme vyhrát, je to takové teď nebo nikdy. Musíme se zlepšit hlavně v defenzivě, protože jsme v posledních zápasech dostávali hodně gólů. Každopádně už musíme protrhnout tu černou sérii," nechal se slyšet mladý obránce Pernica.

Střížkovští pokračují ve velké blamáži a přímo se utápějí ve špatných výsledcích. Je jisté, že hosté sestoupí, ovšem závěr sezony chtějí dohrát se ctí. To se zatím Pražanům vůbec nedaří, klub například v minulém kole vybouchl a s Jabloncem prohrál vysoko 0:4. Hosté určitě nebudou chtít něco podobného připustit, nicméně proti Brnu budou i tak outsiderem.

Brněnští stále zápolí s poměrně rozsáhlou marodkou. Zranění jsou Dřížďal, Hodek, Křeček, Došek a na poslední chvíli vypadl ze sestavy i Polách. Čtyři nasbírané žluté karty znamenají, že do hry nezasáhne ani Husár. Hosté ze Střížkova jsou na tom, alespoň co se absence tyče, lépe. Kádr je takřka kompletní, nejistý je start pouze u Horáčka.
1. FC Brno - pravděpodobná sestava:
Doležal - Pernica, Križko, Trousil, Okleštěk - Dostálek, Huška, Borák - Rabušic, Šural, Kalabiška
Bohemians Praha - pravděpodobná sestava:
Belaň - Flachbart, Lencevič, Drobný, Grznár - Fenyk, Dobeš, Demeter, Mach - Jeslínek, Pospíšil
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 8.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Slovan Liberec  (středa 17:30)
V zápase Olomouce a Liberce už v podstatě o nic nepůjde. Ani jeden celek nehraje o záchranu, respektive o poháry, a tak duel zřejmě nebude mít ten správný náboj. Oba tábory však slibují, že svému protivníkovi nedají nic zadarmo.

Sigmu i Slovan v posledních kolech opustila forma. Těžko ovšem říct, který z nich je na tom hůře. Olomouc má nyní na kontě dvě porážky v řadě. Tu první utrpěla proti Plzni v rámci Ondrášovka Cupu, kde navíc vypadal těsně před branami finále, a druhou s Českými Budějovicemi. V zápase s Dynamem sice sahala po bodu, v 86. minutě ale zaúřadoval Ladislav Volešák a rozhodl o další porážce pro Sigmu.

Nyní ovšem možná nastává úspěšnější období. Sigma totiž na Liberec umí jako málokdo. V letošní sezóně jej porazila už třikrát (jednou v Gambrinus lize, dvakrát v poháru). První zápas, který skončil vysokým výsledkem 4:0 znamenal konec pro libereckého kouče Ladislava Škorpila. "Napočtvrté proto pochopitelně chceme bilanci trochu vylepšit," uvedl nový trenér Josef Petřík.

V táboře domácích se musí vypořádat s velkým počtem absencí. "Možnost dostanou další hráči z kádru. Chceme po prohře v Budějovicích zabrat a být efektivnější v koncovce," prohlásil kouč Zdeněk Psotka.

Liberec čeká na ligové vítězství nyní již tři kola v řadě. Naposledy se radoval v domácím zápase s Teplicemi. Následně totiž podlehl doma Ostravě a poté remizoval s Příbramí i Bohemians 1905. Stále mu však patří deváté místo, které se pro něj letos zřejmě stane maximem. Také Josef Petřík se musí obejít bez některých hráčů. Určitě nenastoupí obránce Lovre Vulin. Možná však nebude hrát ani Tomáš Frejlach. K dispozici už bude alespoň zkušený Miroslav Holeňák.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Lovásik - Nuc, Dreksa, Rossi, Heidenreich - Bajer, Kaščák, Hořava - Petr, Ordoš, Navrátil
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hauzr - Zeman, Kelič, Dejmek, Janů - Dočkal, Vácha, Bosančič, Papoušek - Kerič, Nezmar.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.10 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - 1. FC Slovácko  (středa 17:30)
Sparta nastoupí ve středečním domácím utkání proti Slovácku s cílem potvrdit roli papírového favorita a neztratit tak zbytečně body v boji o mistrovský titul, na který si dělají zálusk další tři týmy.

Před posledními třemi koly je situace následující. Sparta společné s ostravským Baníkem, s nímž v pondělí remizovala, okupuje čelo tabulky. A na ně se nebezpečně dotahují Jablonec a Teplice. A pokud nechtějí Letenští ztratit kontakt, musí uspět proti Slovácku, nad nímž navíc čtyřikrát v řadě vyhráli. "Čeká nás další ze seriálu domácích zápasů, kdy budeme především dobývat očekávanou defenzivu soupeře. Musíme si s tím ale poradit, další ztrátu nemůžeme připustit," řekl manažer a trenér Sparty v jedné osobě Jozef Chovanec, jehož svěřenci hájí třicetizápasovou neporazitelnost.

Zatímco Sparta hraje o poháry, tak fotbalisté Slovácka bojují o udržení mezi elitou. Jejich trenér Miroslav Soukup si je vědom, kdo je v tomto duelu považován za favorita, ale jeho svěřenci nemíní házet flintu do žita. "Sparta je jednoznačným favoritem. Tím však nechci říci, že z ní máme strach. Sparta má formu, ale chceme tam bojovat alespoň o vytoužený bod," řekl Soukup, jehož tým drží od sestupového propadliště dvoubodový odstup.

Letenští se budou muset obejít bez zraněných Huška s Blažkem a rekonvalescentů Střeštíka a Hejdy, hrát také nebude kvůli kartám Hoheneder. Za hosty nenastoupí kvůli zraněním Chmelíček a Urbánek a kvůli karetním trestům Fujerík, Ondřejka, Švancara a Košút.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Kladrubský - Sionko, Kucka, Žofčák, Kadlec - Wilfried.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Němčický, Formánek, Kubáň - Abrahám, Zelenka, Kordula, Valenta - Nestorovski, Svízela.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 5.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - České Budějovice  (středa 17:30)
Letošní sezóna mílovými kroky spěje ke svému konci a příliš kladně jí v Mladé Boleslavi asi hodnotit nebudou. Vedení klubu určitě věřilo v boj o pohárové příčky, ten se však nekonal. Nyní Středočechům patří sedmé místo, ale stále ještě reálně mohou přemýšlet o tom, že poskočí nahoru. V tomto kole by měli získat tři body. Doma totiž přivítají o záchranu bojující České Budějovice.

Fanoušci očekávají jednoznačné vítězství, kouč Karel Stanner je ale pochopitelně opatrnější. "Nic lehkého nás ve středu nečeká. V předchozích dvou zápasech jsme zcela střelecky selhali, navíc se nám na domácím hřišti letos nedaří a Budějovice nejspíše přijedou s defenzivní taktikou. Hráči musí předvést maximální touhu po výhře a odpustit si individuální chyby při bránění. Jen tak se dočkáme po dvou prohrách zase plného tříbodového zisku," řekl zkušený trenér.

Skutečně, Mladá Boleslav má ke svému ideálu hodně daleko. Z posledních deseti kol hned pětkrát prohrála a vybojovala pouze třináct bodů. S takovouto úspěšností pochopitelně nemůže přemýšlet o vyšších pozicích. Nyní navíc možná bude postrádat nejlepšího kanonýra Marka Kuliče, jehož trápí zdravotní problémy. Kromě něj ovšem nenastoupí ani Miroslav Miller, David Brunclík, Luboš Pecka a Ondřej Zahustel.

Dynamo v minulém kole udělalo důležitý krok k záchraně. Doma totiž porazilo Sigmu Olomouc a nově má na předposlední Kladno náskok čtyř bodů, a tak si může už v tomto kole zajistit účast mezi elitou i pro příští ročník. Ale vyhrát v Mladé Boleslavi bude pro Budějovice zřejmě nadlidský úkol. Na jejím stadiónu se jim totiž nikdy nedařilo, a tak se musí snažit tuto nelichotivou sérii prolomit. Kouč Šilhavý má k dispozici kompletní kádr.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Kalina, Procházka, Janíček, Hrdlička - Mendy, Sylvestre, Kúdela, M. Sedláček - Chramosta, Táborský.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Leština, Hunal, Žižka, Krob - Hudson, Otepka, Černák, Benát, Volešák - T. Sedláček.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.00 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Bohemians 1905  (středa 17:30)
V souvislosti s Bohemians 1905 se v současnosti mluví hlavně o stěhování do Edenu. Tato zpráva možná svěřence kouče Hoftycha příliš nepovzbudila, přesto chtějí v tomto kole jít za ziskem tří bodů. Pro ty si jedou do Příbrami.

Dá se v podstatě říci, že klokani mají záchranu z velké části již zajištěnou. Do konce ročníku zbývají poslední tři kola a Bohemians jsou nyní vzdáleni od Kladna šest bodů, tudíž se příliš obávat nemusejí. Stoprocentní jistotu ale stále nemají, a proto chtějí uhrát uspokojivý výsledek i tentokrát.

"Určitě chceme navázat na dobrý výkon z Liberce a i v Příbrami získat nějaký ten bod. Budeme to mít ale velmi těžké, protože Středočeši si ze stadionu U Litavky vytvořili takřka pevnost, když většinu bodů "udělali" právě tam," je si Hoftych vědom skvělé bilance Příbrami. Pražané budou navíc postrádat hned čtyři důležité hráče. Jedná se o Hartiga, Škodu, Nikla a Štohanzla.

Příbram letošní sezónou prošla naprosto bez problémů, a tak má pochopitelně důvod ke spokojenosti. Přesto bude chtít určitě i v samotném závěru přidat ještě nějaký ten bod na své konto. Naposledy ale utržila hodně nepříjemný debakl. Na půdě trápící se Slavie prohrála 0:3, když všechny góly inkasovala během zhruba osmi minut.

Ovšem, jak už zmiňoval Pavel Hoftych, doma skutečně válí a nahání strach nejednomu protivníkovi. Před vlastními fanoušky prohrála pouze dvakrát, zatímco na vítězství dosáhla hned v osmi případech. Dohromady posbírala už báječných 27 bodů.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Plašil, Nohýnek, Štochl, Pleško - Huňa, Borek, Hušbauer, Pilík, Fantiš - Rodrigues.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Cseh, Lukáš, Rychlík - Moravec, Cissé, Kaufman, Róth - Škoda, Bálek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.75 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SK Kladno - Baník Ostrava  (středa 17:30)
Po výprasku od Teplic čeká fotbalisty Kladna další těžký zápas v boji o záchranu. Nyní se v domácím prostředí utkají s ostravským Baníkem, jenž pro změnu hraje o mistrovský titul.

Po sérii dobrých výsledků s novým trenérem Stanislavem Procházkou přišla vysoká porážka Kladna. Z Teplic si totiž Středočeši odvezli debakl 0:5. I díky tomu jim v tabulce patří sestupové místo s dvoubodovou ztrátou na záchranářské pozice. "Ukázali jsme si hrubé individuální chyby z Teplic, kterých se musíme vyvarovat. Oproti poslednímu utkání uděláme až dvě změny," řekl asistent trenéra Stanislav Hejkal, jenž ve středu zaskočí za nemocného hlavního kouče Procházku.

Baník přišel o svou šestizápasovou vítěznou sérii, když v pondělí remizoval v zápase o první místo se Spartou. I tak těmto dvěma týmům patří čelo tabulky. Jenže na ně se dotahují Jablonec s Teplicemi s jednobodovou, respektive dvoubodovou ztrátou. Fotbalistům Ostravy tak velí povinnost bodovat na Kladně, pokud nechtějí ztratit body v boji o ligové prvenství. "Speciální zápas to bude i tím, že domácí bojují o udržení. Ve hře je strašně moc na obou stranách," uvedl trenér hostí Miroslav Koubek.

Ostrava nastoupí kompletní, zatímco Kladenští budou postrádat rekonvalescenta T. Mašanského a vykartovaného Szaba.
SK Kladno - pravděpodobná sestava:
Kostolanský - Mráz, Gross, Beneš, Procházka - Bartoš, Strnad, Novotný, Marcel Lička, Zoubek - Tatanašvilli.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Baránek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Lukeš, Marek, Mario Lička - Vydra, Varadi, Mičola.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.50 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - FK Teplice  (středa 20:00)
Jablonec hostí ve šlágru 28. kola Gambrinus ligy Teplice. Oba týmy bojují o účast v evropských pohárech a také nevzdávají boj o první místo v tabulce.

Ve výhodnější pozici se nacházejí Jablonečtí, kteří jsou o bod lepší než jejich středeční soupeř. Pro trenéra domácích Františka Komňackého je hlavní prioritou udržet třetí místo, z nějž se postupuje do Evropské ligy. "Třetí místo máme ve svých rukách a uděláme pro něj vše, co bude v našich silách. Dobré je, že se nemusíme na nikoho ohlížet," uvedl Komňacký, jehož tým v případě vítězství může výrazně promluvit i do bojů o mistrovský titul.

Teplice se opět vrátily do své herní pohody, když v posledních třech zápasech naplno bodovaly. Naposledy vyprášily Kladno 5:0. Svěřencům trenéra Jiřího Plíška tak patří čtvrté místo s jednobodovou ztrátou na Jablonec, s nímž ve středu svedou souboj o třetí místo. "Věřím, že naši hráči mají na to, aby soupeře ještě něčím dokázali překvapit," prohlásil kouč hostí Jiří Plíšek, jehož tým se s Jabloncem v letošní sezoně utkal celkem třikrát a rád by mu také oplatil vyřazení z Ondrášovka Cupu.

Jablonec nastoupí v kompletním složení, kdežto Tepličtí se budou muset obejít bez vykartovaného Ljevakoviče a zraněných Vondráška s Elsamnim.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Krejčí, Huber, Drsek, Jablonský - Haurdič, Loučka, Pavlík, Jarolím, Kovařík - Lafata.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Vidlička, Lukáš, Klein, Rosa - Verbíř, Vachoušek, Matula, Stožický - Mahmutovič, Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.90 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha271413035:1255
2.Baník Ostrava27167441:2255
3.FK Jablonec27166537:2454
4.FK Teplice27158443:2353
5.Viktoria Plzeň271110634:2743
6.Sigma Olomouc271241143:3540
7.FK Mladá Boleslav271151145:3738
8.Slavia Praha27108934:2838
9.Slovan Liberec27961230:3433
10.1. FK Příbram27951331:3832
11.1. FC Brno27871227:3731
12.Bohemians 190527791119:2630
13.České Budějovice276101122:3028
14.1. FC Slovácko27751524:3526
15.SK Kladno27731723:4524
16.Bohemians Praha27422125:6014

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (383)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele