Gambrinus liga - souhrn 28. kola

05.05.2010, 19:25, aktualizováno 05.05.2010, 21:55
Komentáře a souhrny
Sparta si nedělala problémy se Slováckem a nadále vede ligu. Jen o skóre za ní je Baník, jenž uspěl v Kladně. To je tak nejvážněji ohroženo sestupem. Plzeň otočila duel se Slávií. Doma opět prohrála Boleslav, na jejíž půdě se Budějovice defitivně zachránily v lize. Na vlastním hřišti zaváhalo také Brno. Šlágr v Jablonci vítěze neměl, Teplice si odváží bod za remízu 0:0.

Baumit Jablonec - FK Teplice 0:0

05.05.2010 20:00

Góly: -

Ve šlágru kola si Jablonec rozdělil body s Teplicemi a utrpěl tak velkou ztrátu v boji o titul. Na druhé straně ale může být Jablonec spokojen s tím, že udržel před Teplicemi třetí místo, a tudíž i pohárovou Evropu.

Jablonečtí mohli jít velmi brzo do důležitého vedení, ve 4. minutě utkání totiž Kovařík předložil krásný pas Lafatovi, jenže ten před Slavíkem nedokázal usměrnit míč do branky. Hned za další tři minuty tu byla další velká šance Baumitu. Tentokrát centroval Jarolím a Eliáš minul teplickou branku jen těsně. Do konce prvního poločasu už moc šancí, tedy těch stoprocentních, k vidění nebylo. Jarolím se ještě pokoušel z dálky překonat Slavíka, ovšem zamířil vedle. Teplice se za prvních pětačtyřicet minut do pořádné šance nedostali.

Bohužel ani druhá půle nebylo bohatá na šance. Pavlík a Loučka zkoušeli střelecké štěstí marně. V 69. minutě se Teplice dostaly do první velmi nebezpečné příležitosti, a mohli to být právě hosté, kteří otevřou skóre jinak nepříliš záživného utkání. Stožický našel dlouhým centrem Mahmutoviče, ten se vzápětí zbavil Haurdiče a nebýt zásahu Zábojníka bylo by s Jabloncem zle. Posledních dvacet minut utkání se neslo v hodně kostrbatém duchu, k vidění bylo několik nepřesností a utkání evidentně směřovalo k bezgólové remíze.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Slavia Praha 4:2

05.05.2010 17:30

Góly: 22. Daniel Kolář, 50. Jan Rezek, 59. David Střihavka, 66. Pavel Horváth - 5. Mirko Ivanovski, 35. Mirko Ivanovski

Nakonec velmi zajímavé utkání skončilo výhrou domácí Plzně 4:2. Viktoriáni přitom po prvním poločase prohrávali se Slavií Praha 1:2, jenže zásluhou skvělého druhého poločasu berou tři body. Plzeň nasázela sešívaným za čtvrthodiny tři branky.

První poločas nebyl zrovna k pokochání, nehrál se příliš líbivý fotbal, ale alespoň padaly branky, a to bylo pro nezaujatého diváka to nejdůležitější. Už v 5. minutě totiž rozvlnil plzeňskou sít Mirko Ivanovski, zahraniční hráč uprchl domácí obraně a jednoduchou střelou prostřelil Daňka - 0:1 pro Slavii Praha. Až do 22. minuty nebylo k vidění nic, co by stálo více za zmínku. V avizované 22. minutě se Plzni podařilo vyrovnat, velký podíl na brance měl Pavel Horváth, jenž přesným centrem našel Daniela Koláře a Vaniak v brance Slavie musel lovit míč ze své sítě - 1:1. Nerozhodný stav vydržel pouhých 13. minut, neboť Slavia šla zásluhou druhé branky Ivanovskiho znovu do vedení. Autor první branky sešívaných tentokrát lahůdkově překonal Daňka lobem - 1:2 pro Slavii Praha. Až na brankové momenty ale se v prvním poločase nebylo na co dívat. Sešívaní vedli především proto, že dokázali využít své gólové šance.

Zatímco první poločas nebylo zrovna pro náročného diváka ideálním, druhá půse se musela líbit, tedy především domácím fanouškům. Plzeň totiž ve druhém dějství Slavii přejela. Už v 50. minutě vyrovnal na 2:2 Jan Rezek, ten šikovně Vaniaka přehodil. O devět minut později byl dovršen senzační obrat, Vaniak při malé domů nešťastně podklouzl a David Střihavka tak pohodlně skóroval - 3:2 pro Viktorii Plzeň. Za dalších sedm minut pokračovala gólová smršť domácích, v pokutovém území Pražanů se nejlépe zorientoval Pavel Horváth a krásným "angličanem" zvyšoval na 4:2 pro Viktorii Plzeň. Slavia mohla dostat další branku v 73. minutě, Petržela ale nastřelil jen břevno! Slavia ve druhém poločase naprosto propadla a zaslouženě odjíždí s prázdnou.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - Bohemians Praha 0:0

05.05.2010 17:30

Góly: -

V bezbrankovou remízu vyústil zápas Brna se střížkovskými Bohemians. Moravané a ani jistí sestupující z Prahy nepředvedli nic světoborného, a proto se není čemu divit, že zápas skončil takovýmto výsledkem.

Už v páté minutě vyslalo Brno na střížkovskou branku první varování. Jílek hlavou protáhl hostujícího brankáře Beláně a Brněnští tak zahrávali jen rohový kop. Téměř okamžitě nastřelil Rabušic břevno a Pražané jen zázrakem neprohrávali. Domácí pak víceméně kontrolovali hru a další šance přišla až ve 29. minutě, kdy jí ale měla na svědomí střížkovská Bohemka. Mach ale nedokázal dopravit míč do sítě a Jílek vše zažehnal odkopem. To byla ale jediný výraznější moment Bohemky v průběhu prvního poločasu. Pár minut před odchodem do šaten našel Kalabiška centrem Rabušice, jenže ten míč minul a úspěšný nebyl ani z druhé vlny Richard Dostálek. První poločas nabídl celkem zajímavý fotbal, ovšem velmi chyběly branky.

Druhý poločas začal snahou Střížkova, ale hosté a ani domácí se do žádné šance nemohli dostat. Výjimkou byla až 63. minuta, kdy Mach zakončil perfektní spolupráci s Ježdíkem a Ibem a jen díky Doležalovi se neměnilo skóre. Předvedl se i Beláň, Šuralovu střelu vyrazil na rohový kop. Deset minut před koncem utkání mohl rozhodnout Jeslínek, ale ke gólové radosti mu chyběla větší přesnost v zakončení. Druhé dějství zkrátka nabídlo fotbalovou nudu a oba celky si připisují bod za nerozhodný stav 0:0.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Slovan Liberec 2:0

05.05.2010 17:30

Góly: 17. Michal Hubník, 43. Michal Ordoš (pen.)

Olomoučtí fotbalisté vyhráli před vlastními fanoušky 2:0 nad Libercem. Všechny branky Hanáků padly v průběhu prvního poločasu. Na trefy Hubníka a Ordoše nedokázal Slovan zareagovat a po zásluze prohrál.

Nepříliš mnoho diváků na Andrově stadionu si mohlo poprvé gólově zakřičet v 17. minutě, kdy domácí Sigma Olomouc vstřelila úvodní branku. Dobrou práci odvedl Petr, jenž přesně a razantně odcentroval na hlavu Hubníka, a jeho proměněnou hlavičkou vedla Olomouc 1:0. Hosté se dostali do první gólovky až ve 27. minutě, z dobrých pětatřiceti metrů se ke střele odhodlal Miroslav Holeňák a olomoucký brankář vyrazil. Asi o sedm minut později bylo před olomouckou brankou pořádně horko, Liberec totiž zazdil stoprocentní brankovou příležitost. Nejprve nedokázal Petr Papoušek zblízka propálit Blahu, přičemž ke dvěma dorážkám se dostal Jan Nezmar. Liberecký útočník měl v brance už jen bránícího hráče, jenže jeho dva pokusy skončili právě na něm.

Za neskutečně zahozenou šanci hosté tvrdě zaplatili druhým inkasovaným gólem. Liberecký Liška fauloval v pokutovém území Petra a rozhodčí neváhal odpískat pokutový kop. To zrovna běžela 42. minuta a Michal Ordoš zvýšil z penalty na 2:0 pro domácí Hanáky. Do konce prvního poločasu už se nic nestalo a Sigma mohla do druhého dějství s velmi pohodlným dvoubrankovým náskokem.

Krátce po změně stran mohlo být s Libercem ještě hůře. Po ose Šultes, Hubník a Ordoš zakončoval posledně jmenovaný a Hauzr zastavil míč na poslední možnou chvíli - totiž na brankové čáře. Vzápětí se předvedl i domácí brankář Blaha, Keričovu nebezpečnou hlavičku vyrazil konečky prstů nad břevno. Liberec se branky za devadesát minut nedočkal a z Olomouce odjíždí s porážkou 2:0.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - 1. FC Slovácko 4:0

05.05.2010 17:30

Góly: 15. Wilfried Bony, 29. Igor Žofčák, 78. Wilfried Bony, 86. Ondřej Kušnír

Dostihy o titul pokračují. Sparta si během středečního podvečera poradila se Slováckem a díky výhře 4:0 získala jeden gól navíc oproti Baníku. Slovácko se naopak udrželo dva body nad sestupovým pásmem.

Utkání začalo zostra a Sparta mohla jít do vedení už po dvou minutách hry. Wilfried středem prošel až do pokutového území, kde našel Kadlece. Mladý útočník Sparty pak ještě našel výhodnější pozici pro Sionka, tomu ale nadělalo velké potíže zpracování míče a do prázdné branky tak nezavěsil.

Sparta ale nemusela litovat. V 15. minutě se totiž po individuální akci krásnou ráno z osmnácti metrů prezentoval Bony Wilfired, jehož pokus zastavila až vnitřní síť Vaškovy branky. Útočník z Pobřeží slonoviny ale tímto gólem zdaleka neřekl poslední slovo. Jen o pět minut později si naskočil na Pamičův centr do malého vápna, ale branku hostí přestřelil.

Domácí své vedení navýšili po půlhodině hry. Pro Slovácko se stala osudná velká pasivita a nedůsledné bránění Igora Žofčáka, jehož střela po teči obránců hostujícího celku skončila v brance. Moravané se na kloudnější akci nezmohli dříve než v 44. minutě. Přímý volný kop od Zelenky se snesl na Nestorovského hlavu, jenomže skvělým zákrokem se blýskl Kozáčik. Následná dorážka za brankovou čáru od Valenty nemohla být uznána, neboť se podle verdiktu sudích jednalo o útočný faul. Do kabin tedy Sparta šla za dvoubrankového náskoku.

Dvougólový deficit mohli hosté snížit už ve druhé minutě druhé půle. Cleber se sice neprosadil po Nečasově centru, na což Zelenkovu dorážku skvělým obranným zákrokem zmařil Řepka. Sparťané na to odpověděli za dvě minuty, Sionko skvělým centrem našel nedůsledně bráněného Wilfrieda, jehož hlavičku do horního rohu branku dokázal brankář hostí Vašek vytlačit z prostoru tří tyčí.

To pak bylo na dlouho dobu vše. V 78. minutě ale za cenu žluté karty uhánějícího Zemana fauloval Abrahám. Žofčák pak poslal míč do ohně, v němž se nejlépe zorientoval Bony Wilfried a vstřelil svou druhou branku v utkání.

Sparta své představení dokonala čtyři minuty před koncem řádné hrací doby. Vaškovi po rohu od Zemana vypadl lehký míč, Kladrubský si ale nepočínal dostatečně důrazně a tak se míč opět dostal k Zemanovi, jehož další centr do brány usměrnil Kušnír. Sparta tak nadále vévodí prvoligové tabulce.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Dynamo České Budějovice 0:1

05.05.2010 17:30

Góly: 16. Ladislav Volešák

České Budějovice si v příštím roce zahrají Gambrinus ligu! V dnešním utkání totiž překvapivě získaly všechny tři body ze hřiště Mladé Boleslavi a už nemohou sestoupit. O triumfu Jihočechů rozhodl v prvním poločase Ladislav Volešák.

Domácí Boleslav sice vstoupila do utkání aktivněji, ovšem byli to Českobudějovičtí, kteří se dostali do vedení. Nejprve však zmiňme šance domácích. Už ve 2. minutě se pěknou kombinací dostal ke střele Táborský, ovšem brankář Kučery zažehnal na rohový kop. O šest minut později vysunul Sylvestre Chramostu, naštěstí pro hosty však mladý hráč sám před Kučerou situaci nezvládl. Prakticky hned první šance hostů skončila gólovou radostí. Zkušený Ladislav Volešák namířil střelu přesně k tyči a České Budějovice překvapivě vedly 0:1. Mladoboleslavští se z tohoto úderu nemohli vzpamatovat a jakousi odpovědí byla až nepřesná střela Mendyho, která vyplynula z chyby hostující defenzívy.

Po změně stran byl velmi blízko vyrovnání Poláček, po jeho zakončení se totiž zatřáslo břevno budějovické branky. Po hlavičce Leštiny musel prokazovat brankařské kvality Šeda a po ráně Kaliny zase hostující Kučera. Mladá Boleslav nemohla najít na obranu Českých Budějovic recept a do konce utkání se jí nepodařilo vyrovnat. Pro Českobudějovické má výhra ze hřiště Mladé Boleslavi obrovskou cenu, neboť jim zachránila Gambrinus ligu pro další ročník.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Bohemians 1905 2:0

05.05.2010 17:30

Góly: 8. Zdeněk Šmejkal, 25. Antonín Fantiš

Pražští Bohemians 1905 sice prohráli v Příbrami 0:2, ovšem s jejich záchranou to i tak vypadá velmi dobře. Výhru zajistili domácímu celku Šmejkal a Fantiš, nyní patří svěřencům trenéra Karola Marka devátá příčka.

Pouze osm minut stačilo Příbrami na to, aby se ujala vedení. Pleškův centr se snesl přesně na hlavu Šmejkala, a ten už bez problémů překonal hostujícího brankáře Sňozíka - 1:0 pro Příbram. O deset minut později zahrozili hosté, Bálek se řítil sám na brankáře Krbečka, jenž vyběhl a celou akci rázně utnul. Ve 25. minutě přidal druhou příbramskou branku Antonín Fantiš. Ten se také prosadil hlavou, tentokrát však po centru kapitána Huni - 2:0 pro Příbram. S Klokany to vypadalo hodně zle, zvláště když do konce prvního poločasu nebyli schopni na nepříznivý vývoj utkání zareagovat kontaktní brankou.

Druhý poločas toho příliš nenabídl, oba celky se sice dostávali do jakýchsi náznaků šancí, nicméně do pořádného zakončení se ani jeden tým nepropracoval. Za zmínku tak stojí pouze rána Moravce, která však skončila na tribuně. Domácí si ve druhém dějství víceméně hlídali náskok, a to se jim také podařilo.

Více informací k zápasu

SK Kladno - Baník Ostrava 0:3

05.05.2010 17:30

Góly: 37. Mario Lička, 55. Tomáš Mičola, 82. Róbert Zeher

Baník potvrdil svou roli favorita, když v Kladně zvítězil jednoznačně 3:0 a nadále je ve hře o mistrovský titul. Kladenští naopak smutní, protože se další hladkou porážkou přiblížili k sestupu.

První minuty zápasu přinesly vyrovnaný průběh, během něhož se toho moc zajímavého neudálo. Až ve 23. minutě byla k vidění první vážnější šance hostů, když Ličkovu tvrdou střelu s obtížemi zlikvidoval kladenský brankář Pavlík. Mario Lička si svou pozornost upoutal i v 36. minutě, kdy se krásně prokličkoval až k Pavlíkovi, ale ten mu nedal příležitost skórovat. Ale do sítě se trefil vzápětí o minutu později, když v pokutovém území překonal kladenskou bránu a poslal hosty do vedení 1:0. Kladno se pokoušelo něco s nepříznivým výsledkem před odchodem do šaten něco udělat, ale snaha byla marná. Do šaten se tak šlo za stavu 1:0 pro Baník.

Po změně stran mohli domácí rychle vyrovnat, ale parádní a nebezpečnou Mrázovu střelu z pětadvacetimetrové vzdálenosti vytěsnil na roh ostravský brankář Baránek. Další nádherná akce, tentokrát gólová, byla k vidění o šest minut později, kdy hostující Varadi poslal centr na volného Míčolu. Ten z první vypálil levačkou a nedal šanci Pavlíkovi. Ostrava tak zvýšila své vedení na 2:0. Další možnost, jak vstřelit další branku měli hosté v 66. minutě, kdy před brankářem Pavlíkem ve vyložené šanci selhal osamocený Varadi. S jeho střeleckým pokusem si však Pavlík poradil.

Zkorigovat skóre mohli domácí v 70. minutě, kdy Strnadova hlavička mířila těsně pod břevno, ale Pavlík si s míčem dokázal poradit. Kladno bylo po celou dobu zápasu bezradné, většinu jejich akcí kazily špatné přihrávky. Ostrava ještě stihla do konce zápasu posvětit své pohodlné vítězství díky krásné Zeherově střele.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha281513039:1258
2.Baník Ostrava28177444:2258
3.FK Jablonec28167537:2455
4.FK Teplice28159443:2354
5.Viktoria Plzeň281210638:2946
6.Sigma Olomouc281341145:3543
7.FK Mladá Boleslav281151245:3838
8.Slavia Praha281081036:3238
9.1. FK Příbram281051333:3835
10.Slovan Liberec28961330:3633
11.1. FC Brno28881227:3732
12.České Budějovice287101123:3031
13.Bohemians 190528791219:2830
14.1. FC Slovácko28751624:3926
15.SK Kladno28731823:4824
16.Bohemians Praha28432125:6015

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (360)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele