Gambrinus liga - preview 2. kola

23.07.2010, 08:31, aktualizováno 26.07.2010, 08:19
Previews
Hradec Králové se dnes může posunout do čela ligy. Nováček má na svém kontě z prvního kola výhru nad Spartu, a pokud dnes porazí i Bohemians 1905, bude jediným šestibodovým týmem. Klokani v úvodním kole remizovali se Slavií.
FC Hradec Králové - Bohemians 1905  (pondělí 18:00)
V dohrávce 2. kola Gambrinus ligy přivítá Hradec Králové pražské Bohemians 1905. Všichni jsou zvědavi, zdali hradečtí fotbalisté naváží na skvělé představení proti Spartě. Klokani zase sehráli dobré utkání se Slavií a v Hradci pomýšlejí na tři body.

Votroci v minulém kole překvapili celé fotbalové Česko, když v úvodním kole Gambrinus ligy porazili úřadujícího mistra Spartu. Hráči Hradce předvedli stoprocentní výkon a zaslouženě brali tři body. Také další utkání sehrají Hradečtí doma s pražským celkem, jejich soupeřem totiž bude Bohemians 1905. Svěřenci trenéra Kotala moc dobře ví, že je v jejich silách porazit i tohoto soupeře a pokud do toho dají podobně jako se Spartou všechno, mohou se těšit na bodový zisk.

"Pracujeme pořád stejně. Tři body s takovýmhle soupeřem těší, ale bodů na záchranu budeme potřebovat ještě devětadvacet. Takže to bereme jako dobrý počátek. Samozřejmě bychom rádi znovu vyhráli, i když víme, že je těžké vyhrát dva domácí zápasy za sebou," řekl hradecký kouč Václav Kotal.

Utkání bude pikantní pro bývalého hradeckého hráče Kaufmana, ten se zároveň vyjádřil k senzačnímu zápasu svého bývalého klubu se Spartou. "Ani jsem tolik překvapený nebyl. Hradec už ve druhé lize předváděl kvalitní fotbal, rukopis trenéra Kotala byl na jeho hře znát. Povedlo se jim na to navázat. Slavného soupeře se nezalekli a ke všemu je hnali výborní diváci. Tři body získali naprosto zaslouženě," uvedl.

Domácí trenér má oproti Hoftychovi jednu velkou výhodu, k dispozici totiž bude mít naprosto kompletní kádr. Klokani nemohou využít služeb Rychlíka, který je v trestu a možná ani Lukáše Hartiga, jehož start je v zápase nejistý.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Poděbradský, Pávek, Wozniak, Karal - Rezek, Janoušek, Hochmeister, Fischer - Černý, Pilař
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Cseh, Nikl, D. Nešpor - Moravec, Držík, Kaufman, Bartek - Škoda, Bálek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.00 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - FK Ústí nad Labem  (neděle 17:00)
Fotbalisté Brna a Ústí nad Labem v prvním kole prohráli, nyní je jasné, že si jeden z týmu, nebo oba připíší první body do ligové tabulky. Favoritem je samozřejmě domácí Zbrojovka, které dlouhodobě patří do nejvyšší české soutěže. Ústí v roli nováčka může v Brně jenom překvapit.

Brno zrovna v Jablonci nepředvedlo ofenzivní koncert. Až na střelu zkušeného Dostálka si prakticky nevypracovalo žádnou šanci, a to je jeden z hlavních důvodů, proč Zbrojovka nezískala alespoň bod. Proti ústeckému celku musí Brno jednoznačně zabrat směrem dopředu a moc dobře si je toho vědom i trenér Karel Večeřa: "Musíme se pokusit víc prosadit kombinační hrou a prokázat větší důraz v koncovce," přeje si.

Ústí, ačkoliv v prvním zápase prohrálo, nepředvedlo špatný fotbal. Proti Mladé Boleslavi mělo své šance, jenže je nevyužilo, zatímco zkušená Boleslav své šance proměnila. "Na bod jsme měli. Máme se z čeho odrazit a do Brna nejedeme se sklopenou hlavou. Určitě se dáme do pohody. Hráčům musím poděkovat, ale soupeře jsme dostali na koně svými chybami," hodnotil utkání Svatopluk Habanec. Ústí to bude mít v Brně přeci jenom o něco těžší, dlouhá cesta a těžký soupeř je ale pro nováčka výzvou.

V novodobé historii se tito dva soupeři nikdy nestřetli, platí to samozřejmě v soutěžních zápasech. A jak už bylo řečeno, Brno oplývá mnohem většími zkušenosti. Trenér Svatopluk Habanec přišel v minulém kole o kapitána Dvořáka, a to se jeví jako velká ztráta, která by v zápase proti Zbrojovce mohla sehrát svojí roli.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Bureš - Červinek, Jílek, Trousil, Husár - Chlup, Dostálek, Polách, Křeček - Rabušic, Kalabiška
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Novák - Hyčka, Polák, Valenta, Franc - Doležal, Martykán, Vrtělka, Volek - Kraut, Krbeček
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - FK Jablonec  (neděle 17:00)
Souboj dvou ambiciózních celků bude k vidění na Hané, Sigma Olomouc přivítá Jablonec.

Olomouc chce zlomit prokletí zápasů s Jabloncem, s nímž v lize nevyhrála pět let a doma ho neporazila dokonce o tři roky více. Podle trenéra Zdeňka Psotky je to však spíše shoda okolností. "Zápasy, u kterých jsem byl, jsme herně zvládli. Jablonec v nich ale prokázal větší taktickou zkušenost, v závěru nám dal třeba krásnou branku a štěstí se přiklonilo na jeho stranu. Doufám, že to tentokrát bude naopak," řekl Psotka.

Jablonec se však s prázdnou nechce vracet ani tentokrát. Rád by se také úspěšně naladil na čtvrteční vstup do Evropské ligy. "Bylo by příjemné, aby mužstvo nabralo před pohárem sebevědomí. Rádi bychom si z Olomouce odvezli alespoň bodík. Soupeř zůstává věrný aktivní hře a my se musíme na tenhle útočný styl připravit," řekl kouč František Komňacký.

Domácí nastoupí bez Ordoše, nejistý je start Dreksy, Jablonec přijede v kompletním složení.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Bajer, Kaščák, Hořava - Petr, Šultes, Hubník.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Krajčík, Zábojník, Drsek, Jablonský - Vošahlík, Jarolím, Loučka, Pavlík, Kovařík - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 2.85 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - 1. FK Příbram  (neděle 17:00)
Ve 2. kole Gambrinus ligy budou Teplice před domácím publikem usilovat o nápravu reputace. V prvním zápase obdržel loňský čtvrtý celek tři branky od Slovácka a zaslouženě prohrál. Proti Příbrami chtějí Teplice jednoznačně vyhrát.

Teplicím se vstup do letošního ročníku Gambrinus ligy hrubě nevyvedl. Porážka 0:3 se Slováckem je na loňského podzimního mistra přeci jenom příliš. Severočeši se nyní pokusí tuto ostudu odčinit, ovšem v cestě jim bude stát houževnatá Příbram, tedy tým, který dokáže potrápit nejednoho favorita.

"Máme o Příbrami určité informace. Ten tým je víceméně stabilní, i když odešli někteří hráči, ale hlavní postavy dále tvoří tu kostru týmu. Mužstvo je stejně jako loni velmi dobře organizované, je plné energie a určitě není lehkým soupeřem. I proti Baníku mělo několik příležitostí a mohlo vyhrát, remíza pro ně spíš byla ztrátou," prohlásil o soupeři trenér Plíšek.

Příbramští na rozdíl od Teplic zahájili sezonu dobře, remíza s bronzovým Baníkem a jedním z favoritů na titul se počítá. Příbramská defenzíva odvedla velmi dobrou práci, ofenzivní síla týmu trenéra Koubka vyšla na prázdno. Už minulá sezona se Příbrami vyvedla na výbornou, tým si po těchto úspěších věří a jeho dalším cílem bude sebrat body Teplicím.

"Zápas Teplic na Slovácku jsem samozřejmě viděl a musím říci, že herně byl vyrovnaný. Utkání ovlivnil první krásný gól Švancary a sporná penalta pro Slovácko. Myslím, že se Teplicím zápas nepovedl pouze výsledkově, nikoliv herně," nechal se slyšet trenér Hřídel.

Svěřencům trenéra Plíška se zrovna proti Příbrami náramně daří. V předchozí sezoně vyhráli žlutomodří oba zápasy, venku dokonce nastříleli Středočechům tři branky, v Teplicích pak zvítězili 1:0. Příbram naposledy porazila Teplice v sezoně 2003/2004 a to už je poměrně dlouhá historie.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vidlička, Lukáš, Klein, Rosa - Stožický, Ljevakovič, Matula, Vachoušek - Mahmutovič, Vondrášek
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Rondzik - Plašil, Ricka, J. Štochl, Nohýnek - Klesa, Tarczal, Videgla, Pleško - Huňa, Jurčík
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Baník Ostrava - Slavia Praha  (neděle 19:00)
Ani jeden z týmů nemohl být prvním zápasem ligové sezóny potěšen. Po vysoké výhře v Tbilisi se Baník podruhé za sebou nedokázal prosadit a slávistický útok se nezdá být o nic produktivnější.

Na Bazalech evropské góly nepadaly především kvůli šetření opor, proti Slavii tak před domácí fanoušky vyběhne značně pozměněná jedenáctka, přestože se Řezník a Lukeš stále do hry zapojit nemohou.

"Je třeba chápat, že nemáme kouzelný proutek, kterým bychom švihli, a vše hned zlepšili," hodnotí Miroslav Koubek podobnou situaci obou klubů. Po nevýrazném startu je tak rád, že střetnutí se Slavií přichází brzy.

Po nevydařeném vystoupení z letošního jara, kdy Pražané odjížděli s prohrou 3:1, chce trenér Jarolím navázat na předešlé vzájemné zápasy, ve kterých má Slavia často navrch. "Musíme si dát pozor na standardní situace a rychlý protiútok soupeře a snažit se naopak překvapit jejich obranu rychlým protiútokem a nebo se jim dokázat dostat za obranu," prozrazuje. Kromě Hlouška a Naumova pak otazníky visí pouze nad Lukášem Jarolímem.

Nad zápasy Baníku s pražskými kluby se také často spekuluje o chování fanoušků. V Praze tak již byl zajištěn adresný prodej vstupenek. Do Ostravy pojedou fanoušci oficiálním autobusem, Ultras čeká cesta vlakem. Jednání pak probíhala i mezi generálním ředitelem Slavie a ředitelem ostravské policie.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Daněk - Šmejkal, Neuwirth, Bolf, Neves - Frejlach, Marek, Hušbauer - Pilík, Varadi, Šenkeřík
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Čelůstka, Trapp, Vomáčka, Hubáček - J. Černý, Kisel, Ragued, Grajciar - M. Černý, Vlček.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.00 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sparta Praha - 1. FC Slovácko  (sobota 18:00)
Ve druhém kole se letos poprvé představí před svým domácím publikem pražská Sparta. Ta po nevydařené ligové premiéře hostí Slovácko, které je se svým vstupem do nové sezony naopak spokojené.

V Lize mistrů to sparťanům zatím klape. Do třetího předkola nejprestižnější evropské klubové soutěže bez jakýchkoliv problémů přešli přes lotyšského mistra Ljepaju. Ale do domácí ligy vstoupili špatnou nohou, když nečekaně podlehli ligovému nováčkovi z Hradce Králové. A v sobotu touží svěřenci trenéra a manažera Sparty Jozefa Chovance po nápravě. "Doufám, že se podaří napravit zaváhání z Hradce Králové a udělat radost divákům dalším vítězstvím. Bude to ale jiný zápas než středeční pohárový souboj s Ljepajou," upozornil Chovanec.

Slovácko vstoupilo do ligového ročníku vítězně, když doma snadno přehrálo ambiciózní Teplice 3:0. Nyní však nastoupí proti soupeři, s nímž posledních pět zápasů prohrálo. "Nemůžeme čekat, že Sparta prohraje dvakrát za sebou. Ale naším cílem je navázat na výkon s Teplicemi," prohlásil trenér hostí Miroslav Soukup, jenž od svého mužstva zároveň očekává nadprůměrný a nebojácný výkon.

Letenští budou postrádat zraněné trio Kušníra, Huška a Lačného, otazníky visí nad startem Kucky a Wilfrieda. Za hosty nenastoupí pouze zraněný Cleber.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Matějovský, Hoheneder, Žofčák - Kadlec, Kweuke.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Mezlík, Košút, Kubáň - Fujerik, Kordula, Volešák, V. Valenta - Ondřejka, Švancara.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 4.85 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Viktoria Plzeň  (sobota 18:15)
Liberec hostí Plzeň. Oba týmy vstoupily do nové ligové sezony remízou, a tak se pokusí ve druhém kole vybojovat premiérové vítězství.

Severočeský celek by rád napravil svou loňskou domácí prohru s Plzní. Nyní to má šanci odčinit. "Na soupeře vyrukujeme s útočnou hru, ale musíme zlepšit proměňování šancí," řekl liberecký trenér Josef Petřík, jehož tým na úvod remizoval bez branek v Českých Budějovicích.

Plzeň začínala nový ligový ročník doma proti Olomouci, s níž se rozešla smírně po výsledku 2:2. Kouč Západočechů Pavel Vrba si cení soupeřových kvalit a zejména zkušeného záložníka Štajnera. "Je to pro klub ikona a hráč, kterého fanoušci v Liberci milují. Jeho příchod bude velké plus pro mužstvo, především doma," myslí si Vrba. Tento zápas bude zároveň pro hráče Viktorie také generálkou na čtvrteční pohárové utkání třetího předkola Evropské ligy s Besiktasem Istanbul.

Zatímco hosté nastoupí v kompletním složení, tak domácímu Slovanu bude scházet zraněná dvojice Zeman s Janů.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Fleišman - Bosančič, Štajner, Vácha, Liška - Nezmar, Kerič.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Kolář, Rada, Horváth, Rezek - Střihavka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.00 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - České Budějovice  (pátek 17:30)
Mladá Boleslav odstartovala novou sezónu na jedničku. Po úvodní výhře jí ale čeká nepříjemný soupeř - českobudějovické Dynamo, se kterým v posledních vzájemných zápasech rozhodně příliš nezářila.

To však nemění nic na skutečnosti, že chtějí Středočeši uspět a berou jedině tři body. Dynamu mají navíc co vracet. Na konci loňského ročníku s ním totiž nečekaně prohráli doma 0:1, a tak si musí u fanoušků napravit svou reputaci.

V úvodním kole proti Ústí nad Labem předvedli pohlednou fotbalovou partii. S nováčkem soutěže sehráli vyrovnaný duel, nakonec ale rozhodly o jejich výhře větší prvoligové zkušenosti. Ve výborném světle se ukázal hlavně středopolař Sylvestre a gólman Miller, oba dva byli dokonce zařazeni do All Stars sestavy kola.

Dynamo sice v prvním zápase nevyhrálo, bezgólová remíza se Slovanem Liberec se ovšem nedá považovat za nějaký velký neúspěch. "Rozjížděli jsme se pomalu, ale ve druhém poločase se naše hra zlepšila. Jen to gólové vyjádření chybělo," litoval po zápase Luboš Pecka, který by měl být největší útočnou hrozbou Budějovických v letošním ročníku.

Zápas s Boleslavi bude speciálně pro něj hodně zvláštní. V jejím kádru totiž odehrál desítky ligových zápasů a dokonce vyhrál i cenu pro nejlepšího střelce soutěže. Nyní ale hází vzpomínky za hlavu a bude chtít přispět k výhře Dynama.

Hosté přijedou bez Leštiny a Stráského, na domácí straně budou chybět zranění Kysela, Kúdela a Zahustel
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Brunclík, Janíček, Rolko, Kalina - Mendy, Opiela, Sylvestre, Táborský - Kulič, Bulut.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Horejš, Žižka, Jarabica - Benát, Otepka, Černák, Jasanský - Pecka, Ondrášek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 3.50 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.1. FC Slovácko11003:03
2.FK Mladá Boleslav11002:03
3.FC Hradec Králové11002:13
4.FK Jablonec11001:03
5.Viktoria Plzeň10102:21
 Sigma Olomouc10102:21
7.Bohemians 190510101:11
 Slavia Praha10101:11
9.Baník Ostrava10100:01
 1. FK Příbram10100:01
 České Budějovice10100:01
 Slovan Liberec10100:01
13.Sparta Praha10011:20
14.Zbrojovka Brno10010:10
15.FK Ústí nad Labem10010:20
16.FK Teplice10010:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (630)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele