Gambrinus liga - preview 19. kola

08.03.2013, 08:52, aktualizováno 10.03.2013, 08:54
Previews
Dnes bude dohráno 19. kolo české ligy a může dojít na střídání stráží na čele tabulky. Plzeň cestuje do Mladé Boleslavi a pokud nevyhraje, může jí předskočit Sparta, která hostí oslabený Jablonec. Nedělní program odstartuje souboj Teplic se Slováckem...
FK Teplice - 1. FC Slovácko  (neděle 15:00)
Teplice se Slováckem doma nikdy neprohrály. A právě takový soupeř nyní přichází žlutomodrým vhod, protože po bídných výkonech se nacházejí jediný bod od sestupových pozic.

Doma se Teplicím ještě poměrně daří, v probíhající sezóně zde prohráli pouze jednou. Tristní výkony předvádějí především venku. Po prohře na půdě poslední Příbrami tak v duelu se Slováckem mají co napravovat. Kouč Ščasný bude mít k dispozici prakticky kompletní kádr, nejistý je start Rosy.

"Není vůbec na místě hledat výmluvy, musíme předvést diametrálně odlišný výkon než v Příbrami. Za úvodních třicet minut je třeba se fanouškům omluvit. Kdybychom nedělní utkání nezvládli, tak bude naše situace hodně komplikovaná. Věřím tomu, že týmu výrazně pomůžou návraty Ljevakoviče a Grigara," zdůraznil teplický trenér Zdeněk Ščasný.

Hostující kouč Svatopluk Habanec působil jako hráč v Teplicích a trenérské jméno si udělal v sousedním Ústí nad Labem. Možná čekal, že právě na Stínadlech dostane první prvoligovou šanci. Tu mu na podzim loňského roku dopřáli v Uherském Hradišti a Habanec probudil spící mužstvo. Slovácko vytáhl do horní poloviny tabulky, na jaře však získal zatím pouze bod za domácí remízu a jeho mužstvo navíc čeká na i na první vstřelený gól tohoto kalendářního roku. Slovácko si může připsat jubilejní stou výhru v historii Gambrinus ligy.

"Teplice budou v domácím prostředí po prohře v minulém kole v Příbrami pod větším psychickým tlakem. My chceme potvrdit bodový zisk s Duklou. Musíme hrát trpělivě, protože vyrukovat na soupeře s bezhlavým útočením by mohlo být sebedestruktivní. Chceme vycházet ze zabezpečené obrany a čekat na svou šanci v podobě brejků. Bod by měl pro nás určitě velkou cenu. Už bychom rádi také zlepšili koncovku a dali na jaře první branky. Za pozitivní vidím, že se do šancí dostáváme," prohlásil Habanec.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Kaufman, Jablonský, Podaný - Litsingi, Vachoušek, Ljevakovič, Chovanec - Mahmutovič, Jindráček
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kuncl, Trousil, Mezlík, Reinberk - Hlúpik, Valenta, Hofmann, Volešák - Došek, Skalák
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň  (neděle 15:25)
Plzeň v 19. kole české nejvyšší soutěže v neděli zavítá do Mladé Boleslavi, kde bude chtít napravit svou reputaci po posledních dvou nezdarech. To domácí se budou chtít přiblížit ke čtvrté Olomouci.

Fotbalisté Mladé Boleslavi vstoupili do ligového jara domácím vítězstvím 1:0 nad Příbramí a o týden později si vybojovali bod za remízu 1:1 na Slavii. V tabulce jim momentálně patří pátá pozice s pětibodovou ztrátou na čtvrtou Olomouc. V neděli narazí na aktuálního lídra tabulky, proti němuž chce uspět. "Ztráta dvou bodů na Slavii těsně před koncem utkání nás mrzí. O to více před domácími fanoušky budeme dělat maximum pro vítězství a plný bodový zisk a prodloužení naší úspěšné série. Kvalitu a sílu Plzně respektujeme a souboj s ní vnímáme jako fotbalový svátek pro klub i mladoboleslavskou sportovní veřejnost," prohlásil trenér domácích Ladislav Minář.

Plzeň nebude ráda vzpomínat na poslední dva soutěžní duely. Před týdnem v lize doma ztratila dva body poté, co remizovala s Ostravou 1:1. Pak přišla další rána a to veliká. V prvním zápase osmifinále Evropské ligy doma prohrála 0:1 s Fenerbahce. Její postupové akcie se tak po čtvrtečním střetnutí rapidně snížily. "Na tu porážku s Fenerbahce se zapomenout nedá a v hráčích to zůstane. Sílu týmu ale ukazuje, jak se po takovém utkání dokáže zvednout a další duel výsledkově zvládnout. Zkušenosti na to už jsme nějaké sesbírali. S Mladou Boleslaví jsou to vždy atraktivní a zajímavé zápasy. Soupeř má výhodu, že se na nás může připravovat celý týden. Ale pokud chceme hrát o nejvyšší mety, musíme rukavici zvednout a zvládnout to co nejlépe. Musíme si dát pozor na důraz soupeře a na standardní situace," prohlásil kouč Plzně Pavel Vrba, jehož tým tabulku vede již s jednobodovým náskokem před dotírající Spartou.

V sestavě domácích se neobjeví vykartovaný Kysela a šestice marodů Janíček, Zahustel, Šírl, Chramosta, Rolko a Smejkal. Za hosty nenastoupí zraněný Hanousek a otazníky visí nad startem Čišovského a Horvátha.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Bořil, Johana, Dosoudil, Kúdela - Jarolím, Opiela - Mareš, Magera, Štohanzl - Nešpor.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Čišovský (Hejda), Procházka, Limberský - Darida, Kolář - Rajtoral, Tecl, Kovařík - Bakoš.
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Sparta Praha - Baumit Jablonec  (neděle 20:00)
V neděli se odehraje šlágr 19. kola Gambrinus ligy a ten obstarají týmy druhé Sparty a a třetího Jablonce. Bodový rozdíl mezi nimi činí pouhé dva body. Pro Davida Lafatu bude mít tento souboj pikantní příchuť. Nastoupí proti bývalému klubu, za který ještě hrál celý podzim.

Sparta má obrovskou příležitost jít po nedělním zápase do čela tabulky a to za předpokladu, že doma zdolá Jablonec a Plzeň v Mladé Boleslavi nezvítězí. Na vedoucí Západočechy totiž ztrácí pouhý bod. "Bude to přímá konfrontace týmů ze špičky tabulky, je to pro nás velká výzva. Oba týmy v dosavadních zápasech předváděly velmi zajímavý fotbal a něco podobného očekávám i teď. Nemyslím si, že Jablonec bude nějak zásadně měnit styl hry, který má založený na velmi dobře organizované hře směrem dozadu. Mají dostatek kreativních ofenzivních hráčů, kteří pak vyrážejí do ofenzivy a dokážou pozlobit kteroukoli obranu v lize. David Lafata zná velmi dobře jablonecké hráče i jejich způsob hry, jeho poznatků rádi využijeme," řekl sparťanský trenér Vítězslav Lavička, jehož tým neinkasoval branku již 484 minut.

Jablonec si domácím vítězstvím nad Brnem udržel třetí místo a nyní si brousí zuby na druhou Spartu, s níž svede boj o druhé místo. Severočeši mohou pražský celek přeskočit pouze za předpokladu, že na Letné vyhrají. To bude pro svěřence trenéra Kotala extrémně těžký úkol zvláště proti soupeři, s nímž pětkrát v řadě prohráli. "Jednoduché góly jsme prodali Spartě, tak musíme čekat, až se někdo střelecky chytí. Věřím, že by nám mohla pomoci předchozí domácí výhra nad Brnem, díky níž můžeme jet na Spartu s větším klidem. Hráči se na zápas na Spartě vyloženě těší. Důkladně se připravíme a mohlo by to být zajímavé utkání. Škoda, že kvůli kartám nemůže nastoupit Honza Kopic. Určitě nám bude chybět jeho dravost, schopnost obejít soupeře a připravovat šance spoluhráčům," řekl lodivod Jablonce Václav Kotal.

Sparťané budou postrádat zraněné Jarošíka a Kadeřábka, za hosty nenastoupí vykartovaný Kopic.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Pamič - Kadlec, Vácha, Matějovský, Hušbauer, Krejčí - Lafata.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Rossi, Beneš, Kysela - Zoubele, Loučka, Piták, Vaněk, Novák - Čížek - Pázler.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - FC Hradec Králové  (sobota 15:00)
Sousedé z tabulky, jejichž hlavním jarním cílem je záchrana v nejvyšší soutěži, se utkají v Ostravě. Domácí Baník hostí Votroky z Hradce Králové.

Ostrava pod trenérem Pulpitem dává najevo, že se bude rvát a body nehodlá lacino ponechat žádnému ze soupeřů. Naposledy to předvedla před týdnem v Plzni, kde vyválčila remízu. Ve vyrovnané tabulce má však stále pouze tři body náskoku na sestupové příčky, což klubu s velkou tradicí nemůže dodávat klidu. Baník čtyři utkání v řadě neprohrál a po dvou remízách by chtěl před vlastními diváky poprvé na jaře zvítězit. Atraktivitě na duelu přidává také zvědavost, zda se gólově prosadí Milan Baroš. Domácím bude chybět Zawada, Vašenda a Svěrkoš. Připraven naopak bude Kukec.

"Máme představy o hře Hradce Králové. Máme představy o jeho standardních situacích, výkonnosti hráčů i způsobu hry. V Plzni se mužstvo prezentovalo výborným výkonem, ale v sobotu nás čeká jiný zápas. Budeme hrát do plných, musíme více tvořit. Doufám, že se na soupeře dobře připravíme, abychom hranici dvaceti bodů konečně překonali," řekl trenér Martin Pulpit.

Hradec v dosavadní historii samostatné české ligy v Ostravě nikdy nezvítězil. Stejně jako Baník, ani Votroci se na jaře ještě z vítězství neradovali. Nejprve remizovali v Jihlavě, poté doma podlehli Olomouci. Problémem týmu kouče Jiřího Plíška se zdá být ofenziva, neboť v obou zmiňovaných utkáních Hradec nevstřelil gól. Také Votroci disponují zajímavým jménem v útoku, navrátilec Marek Kulič by se rovněž rád střelecky prosadil.

"Hraje se o šest bodů. Všichni v kabině se na utkání těšíme. Zřejmě nás čeká plný stadion a já doufám, že jim to tam pokazíme a něco z Ostravy si odvezeme," poznamenal hradecký útočník Marek Kulič.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Bárta - Frydrych, Vomáčka, Kaprálik, Starý - Fantiš, Droppa, Hable, Milosavljev (Kukec) - Baroš, Soukup
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Koubek - Holeš, Jánošík, Fukal, Plašil - Harba, Šisler, Strnad, Halilovič - Kulič, Štěpán
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - České Budějovice  (sobota 16:00)
Z posledních pěti utkání se radovali z vítězství pouze jednou. To platí o obou týmech sobotního utkání v Liberci, ve kterém domácí Slovan hostí předposlední České Budějovice.

Při pohledu na poslední vzájemná utkání je favorit jasný. Tři vítězství a skóre 10:0 ve prospěch Liberce mluví za vše. Úřadující mistr ale v aktuální sezóně nepodává bezchybné výkony jako v sezóně předešlé a na čelo tabulky ztrácí hodně bodů. Na jaře však ještě neinkasoval a na domácí výhru nad Jabloncem by svěřenci kouče Šilhavého rádi navázali dalším vítězstvím. Jiří Štajner čeká na vstup do Klubu ligových kanonýrů, společně s Lafatou a Barošem by se stal třetím členem, kteří stále hrají. Domácí se budou muset obejít bez vykartovaného Keliče a zraněných Pimpary a Tótha.

"V Budějovicích jsem působil těsně před angažmá v Liberci. Mám tam spoustu známých a kamarádů, osobně je budu chtít porazit. Přál bych si, aby naše mužstvo předvedlo kvalitní útočný fotbal. Doufám, že konečně proměníme šance. Věřím, že tím, že se do šancí dostáváme, bude naše úspěšnost narůstat. Uzdravil se nám nejlepší střelec Šural, takže věřím, že by mohl přispět," řekl Šilhavý.

Budějovice na jaře nedaly gól, remizovaly v Ostravě a podlehly Spartě. V Liberci nevyhrály již dlouhých šestnáct let. Postavení v tabulce na optimismu Jihočechům také nepřidá. Pohých šestnáct bodů znamená na předposledním místě stejný zisk jako má poslední Příbram. Díky vyrovnanosti tabulky však ještě Dynamo nemusí házet flintu do žita. Vždyť v úvodním jarním kole dokázali dovézt bod z Ostravy, a jak chutná vítězství na půdě soupeře již také znají. V listopadu zvítězili v Hradci Králové. V boji o body hostům nepomůže vykartovaný Machovec a zraněný Sandro.

"Liberec začal jarní část sezony dobře. Vyhrál nad Jabloncem a poté remizoval v Jihlavě, kde klidně mohl získat všechny tři body. Je asi v herní pohodě a na domácím hřišti bude chtít určitě vyhrát. Ale myslím, že je to hratelný soupeř a že tam určitě nepojedeme bez šancí. Potřebujeme konečně bodovat na hřištích soupeřů a věřím tomu, že by to v Liberci mohlo vyjít," uvedl optimisticky trenér Pavol Švantner.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kovář - Kušnír, Kováč, Karišik, Fleišman - Hušek - Pavelka (Šural), Rybalka, Štajner, Frýdek - Rabušic
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Novák, Mchojan, Lengyel, Hanzlík - Hora, Benát, Rýdel, Javorek, Táborský - Řezníček
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Vysočina Jihlava  (sobota 17:40)
V sobotu se hrají další tři zápasy 19. kola Gambrinus ligy. Jeden z nich se odehraje na Andrově stadionu, kde domácí Olomouc přivítá Jihlavu. Zatímco Hanáci útočí na pohárové příčky, to jejich soupeř se pohybuje v klidném středu tabulky.

Olomoučtí fotbalisté vstoupili do ligového jara skvěle, když v obou duelech zvítězili a jarní stoprocentní bodovou úspěšnost si budou chtít udržet v nadcházejícím kole. Pivarníkovým svěřencům patří čtvrté místo s dvoubodovou ztrátou na třetí Jablonec. Tu se pokusí umazat doma proti Jihlavě. "Momentálně má Jihlava po odchodu Tecla trošku jiné typy útočníků. Jsou vyšší, hrají zády k bráně, takže útoky tahají hodně po stranách nebo přes Jungra, který dokáže nabíhat z druhé linie a hrota doplňovat. Viděl jsem oba jarní zápasy Jihlavy osobně, ze tří zápasů včetně poháru na Spartě dostala jenom jeden gól. Koncentruje se na bránění, momentálně má trošku problém s ofenzivou. Věřím, že domácí zápas ale zvládneme," myslí si trenér domácích Roman Pivarník.

Jihlava zahájila jarní část ligové sezony dvěma bezbrankovými remízami a v tabulce okupuje deváté místo s pětibodovým náskokem před sestupovým pásmem. Nyní klub z Vysočiny čeká cesta na Hanou, kde se pokusí potrápit favorita. "Sigma do jara výborně odstartovala a díky tomu je její mužstvo v pohodě a věří si. Velmi dobré výsledky dokázali uhrát i bez opor Hořavy a Škerleho. Čeká nás sebevědomý a kombinačně velice silný celek, jehož největší předností je ofenziva. V sestavě Sigmy je celá řada nebezpečných hráčů a této síle bude velice složité čelit. Přesto věřím, že toho jsme schopní a popereme se o příznivý výsledek. Čekám od našich hráčů také lepší koncovku," řekl jihlavský kouč František Komňacký.

Domácí v otázce absencí řeší pouze to, zda nastoupí Škerle. To hosté určitě budou postrádat čtveřici zraněných Mešanoviče, Sedláčka, Kučeru a Kopice, kvůli červené kartě nebude moci hrát Marek.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janotka, Dreksa, Šindelář, Vepřek - Pospíšil, Ordoš, Hořava - Schulmeister, Doležal, Navrátil.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Vaculík, Tlustý, Čvirik, Josl - Karlík, Rada - Masopust, Jungr, Kosak - Vaněček.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - 1. FK Příbram  (pátek 18:00)
Dukla Praha na jaře čeká na vítězství. Získat tři body a udržet se tak v horní polovině tabulky se budou domácí snažit v souboji s poslední Příbramí v předehrávce 19. kola.

Šestá Dukla v obou jarních zápasech v Teplicích i na Slovácku remizovala. Poprvé se tak po zimní pauze představí v domácím prostředí, na zrekonstruované Julisce. Doma se Dukle v aktuální sezóně daří, dejvický tým tady na podzim z devíti ligových zápasů prohrál jen s Plzní. Přestože Dukla nastoupí proti poslednímu týmu tabulky, trenér Luboš Kozel varuje před sílou soupeře. Domácím navíc budou kvůli kartám chybět tři hráči obvyklé základní sestavy - Ondřej Vrzal, Tomáš Berger a Zbyněk Pospěch.

"Viděli jsme obě dvě jejich jarní kola a je to mužstvo, které má svou tvář a určitě není odepsané. I když jsou momentálně na posledním místě, tak stačí jednou vyhrát a jsou rázem na 11. nebo 12. příčce. To mužstvo je poměrně zkušené, má slušnou osu - brankář Hruška, Tarczal, Trapp, Střihavka, to jsou hráči, kteří už mají něco za sebou. Teď v posledním kole vynikla jejich nová posila Azíz, který byl jednoznačně nejlepším hráčem zápasu proti Teplicím a může být oživením celé Gambrinus ligy. My se na to musíme dobře připravit," uvedl trenér Luboš Kozel.

Příbram v dosavadních třech vzájemných ligových duelech Duklu ještě neporazila. Po podzimu asi nejžhavější adept na sestup zdolal v minulém kole Teplice 3:1 a přiblížil se na bod k nesestupovým příčkám. Svěřenci kouče Marka se však trápí na hřištích soupeřů, kde v lize prohráli pětkrát za sebou a jedenáct zápasů čekají na vítězství.

"Dukla je takové konsolidované mužstvo, které hraje už delší dobu spolu, mají zažitý herní systém a hrají pěkný kombinační fotbal. Z tohoto pohledu nás čeká těžký soupeř. Až zápas s Duklou nám dá odpověď na otázku, jak týmu pomohla poslední výhra s Teplicemi," řekl kouč Příbrami Karol Marko.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Romera, Štetina, Božič, Hašek - Gedeon, Borek, Kalouda - Přeučil, Marek, Néstor
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Jugas, Hájovský, Mišůn, Pleško - Krbeček, Mašán, Tarczal, Trapp - Koukal, Střihavka
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Zbrojovka Brno - Slavia Praha  (pátek 20:15)
Dvěma zápasy bude v pátek předehráváno 19. kolo české nejvyšší soutěže. Jedním z nich je i duel jedenácté Slavie s desátým Brnem. Oba týmy potřebují bodovat, aby si vybudovaly bezpečnější náskok od sestupového pásma.

Slávistům se nepovedl vstup do ligového jara podle svých představ. Nejprve prohráli v Olomouci 1:2 a poté vydolovali bod za domácí remízu s Mladou Boleslaví. V tabulce se tak nadále ocitají v okruhu kandidátů na sestup. Na předposlední České Budějovice mají náskok pouhých tří bodů. Sešívaní se pokusí přerušit sérii 17 zápasů na hřištích soupeřů bez výhry. "Situace není příjemná, jsme v pásmu týmů ohrožených sestupem. Musíme týmově zapnout, abychom konečně naplno bodovali. Věřím, že v Brně získáme více bodů, než tomu bylo doposud. Pro nás je to o to těžší, že když někam přijede Slavia, tak se soupeř vyhecuje víc než jindy. Ale musíme se soustředit sami na sebe a dostat se z té nepříjemné situace co nejdříve," prohlásil trenér hostí Petr Rada, jenž během týdne získal další novou posilu v podobě navrátilce Skácela.

O něco lépe na tom jsou fotbalisté Brna. Ti drží od sestupového propadliště pětibodový náskok, který se pokusí udržet v domácím střetnutí se Slavií. "Nesmíme opakovat náš výkon z posledního vystoupení v Jablonci, kde nám chyběla bojovnost, sebevědomí i herní nasazení. Nevydařený zápas jsme si rozebrali i na společném obědě. Cílem je vrátit se k poctivé hře, kterou jsme navzdory prohře předvedli v utkání s Plzní. V domácím prostředí si už nemůžeme dovolit další bodovou ztrátu. I když to bodově zatím není vidět, Slavia kvalitně posílila. Důležité je, že se do naší sestavy vrací po vypršení trestu Mezlík, který je univerzálním hráčem," řekl brněnský trenér Petr Čuhel.

V sestavě domácích bude chybět až pětice zraněných Král, Fall, Frejlach, Markovič a Lutonský. Nejistý je start Paška a Švancary. Hosté možná nastoupí v kompletním složení, otazníky visí nad Feninem a Kiselem.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Doležal - Hyčka, Brabec, Pernica, Husár - Glaser, Zavadil, Sus, Šoljič - Mezlík, Přerovský.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Bortel, Dobrotka, Juhar - Vošahlík, Gecov, Petrák, Mičola - Škutka, Škoda.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň18115231:1338
2.Sparta Praha18114329:1237
3.Baumit Jablonec18105331:1735
4.Sigma Olomouc1896328:1633
5.FK Mladá Boleslav1884621:2128
6.Dukla Praha1859427:2324
7.Slovan Liberec1865723:2523
8.1. FC Slovácko1856721:2421
9.Vysočina Jihlava1849521:2721
10.Zbrojovka Brno1863921:3221
11.Slavia Praha1847721:2219
12.Baník Ostrava1847723:2919
13.FC Hradec Králové1838717:2217
14.FK Teplice1845919:2917
15.České Budějovice18441015:2516
16.1. FK Příbram1837815:2616

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (511)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele