FORTUNA:LIGA - souhrn 2. kola nadstavby: Slavia - Plzeň 1:1

30.04.2022, 17:56, aktualizováno 01.05.2022, 21:04
Komentáře a souhrny
Plzeň veze z Edenu bod za remízu 1:1 a zůstává první o dva body před Slavií. Hradec minulý týden porazil Slavii a nyní si vyšlápl i na Spartu, v Praze remizoval 1:1. Slovácko otočilo zápas s Baníkem Ostrava a pojistilo si čtvrtou příčku. Mladá Boleslav i podruhé zdolala České Budějovice a zahraje si o sedmé místo s Olomoucí, která pro změnu podruhé vyzrála na Liberec. Karviná prohrála v Jablonci a má jistotu sestupu...
O titul

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 1:1

01.05.2022 19:00

Góly: 90+1. Ondřej Kúdela (pen.) - 90+5. Jean-David Beauguel (pen.)

Přes 90 minut hracího času se v Edenu čekalo na branku, aby ve velmi emotivním závěru padly hned dvě. Nejprve se zdálo, že Slavia přece jen urve vítězství. Záhy ovšem Plzeň stejně jako soupeř skórovala z penalty a uhájila dvoubodový náskok v tabulce. S konečným výsledkem tak mohou být více spokojeni Západočeši.

Očekávaný opatrný úvod narušila 18. minuta a Teclův úprk. Útočník sešívaných se v závěru své akce rozhodl pro kličku na brankáře Viktorie Staňka, načež po vzájemném kontaktu upadl. Sudí Frankowski nejprve odpískal penaltu, po zhlédnutí videozáznamu ovšem shledal, že Staněk nejprve zasáhl míč. Slavia si tak ještě musela na pokutový kop počkat.

Plzeň si slibnou šanci vypracovala po půlhodině hry, ovšem zakončení Buchy z nadějné pozice zablokoval Hovorka. Těsně před koncem první půle se na druhé straně hřiště uvolnil Traoré, Staněk však jeho zakončení zneškodnil.

Do druhé půle vstoupili lépe Pražané. Pět minut po změně stran si na centr Holeše naskočil Tecl, jeho hlavička ale přeletěla přes břevno. Za dalších devět minut se po dlouhém nákopu málem prosadil hostující forvard Beauguel, jenž přešel přes obránce domácích, na gólmana Mandouse už si nicméně nepřišel.

Velký zmatek vznikl v 66. minutě před bránou Viktorie, ke štěstí hostů se ale míč nakonec odkutálel do zámezí. Na příležitost Slavie dokázali hosté znovu rychle odpovědět. V 69. minutě pohotově pálil Havel, balón však skončil v rukavicích Mandouse.

Vyvrcholení duelu ve Vršovicích odstartovala 86. minuta a standardní situace Pražanů. Po ní nejprve zastavil ránu Olayinky blokující Pernica, z dorážky zase Kúdela nepropálil Eduarda Santose. Celou situaci ovšem arbitr Frankowski ještě přezkoumal u videa, na němž zjistil, že si ve vlastní šestnáctce nedovoleně počínal Beauguel. Po jeho nebezpečné hře vysokou nohou tak kopali sešívaní penaltu, kterou suverénně proměnil Kúdela - 1:0.

Rychle však bylo v Edenu po euforii. Hned vzápětí se totiž po letmém kontaktu s Oscarem skácel k zemi žolík hostů Trusa a Frankowski tentokrát odpískal pokutový kop rovnou. Beauguel nezaváhal, trefil se přesně k tyči a zařídil konečnou remízu.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FC Hradec Králové 1:1

30.04.2022 19:00

Góly: 52. Dávid Hancko (pen.) - 65. Michal Leibl

Duel druhého kola nadstavbové části skupiny o titul přinesl remízu domácí Sparty s Hradcem Králové 1:1. Souboj těchto celků skončil dělbou bodů poprvé v historii. Hlavní postavou celého utkání se stal hostující Michal Leibl. Ten nejprve zavinil v 52. minutě penaltu, ze které skóroval Dávid Hancko, následně však sám dokázal vyrovnat. Favorit zápasu se musel obejít bez Adama Hložka, jenž si přivodil zranění v průběhu předzápasové rozcvičky.

Fanoušci Sparty stále nemohli překousnout porážku v Olomouci ze závěru základní části. Nebýt jí, Rudí by se v tuhle chvíli těšili z pouze tříbodového manka na čelo, takhle ztráceli dvojnásobek a naděje na titul byly mizivé. Nereálné ovšem nebyly, a tak potřebovali pokračovat v přesvědčivých výhrách jako v minulém kole proti Baníku. Tentokrát na pražskou Letnou dorazil Hradec, jenž měl v zádech famózní skalp Slavie.

Přesto se od fotbalistů Sparty očekávala herní převaha, kterou si od úvodních minut také budovali. Jedním z nejaktivnějších hráčů byl kapitán David Pavelka, který zakončoval pohlednou kombinační akci jen těsně vedle levé tyče. Hradec ale následně předvedl své kvality a Milan Heča se musel v brance hodně činit. Zejména proti ráně Filipa Kubaly musel vytáhnout skvělý zákrok. Ve zbytku první půle nebyly k vidění žádné gólové příležitosti, a do kabin celky odcházely za bezbrankového stavu.

Po změně stran se už diváci branky dočkali a k radosti domácích se vedení ujala Sparta. Ta dostala možnost v podobě pokutového kopu po faulu Leibla, jenž stáhl ve vápně Tomáše Čvančaru. Penaltové exekuce se ujal Hancko a přesnou ranou k levé tyči nedal Patriku Vízkovi sebemenší šanci. Votroci se nechtěli s nepříznivým stavem smířit, a tak kouč Miroslav Koubek vyslal na hřiště svého nejlepšího střelce, Jakuba Radu. Střídání se ukázalo jako geniální, žolík Rada se ujal rozehrání přímého kopu, po němž míč proskákal až k Leiblovi. 29letý stoper ho uklidil do sítě, a vykoupil se tak z předchozího penaltového zákroku. Závěrečný tlak už ani jeden z celků v rozhodující branku nepřetavil, a tak utkání skončilo smírně.

Vůbec poprvé v historii soutěžních zápasů tak vzájemný duel skončil nerozhodným výsledkem. Sparta se v příštím kole 8. května představí v Plzni, Hradec bude hrát o den dříve v Ostravě.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Baník Ostrava 3:1

30.04.2022 16:00

Góly: 55. Václav Jurečka (pen.), 70. Václav Jurečka, 90+5. Václav Jurečka - 6. Jiří Klíma

Zápas dvou různých poločasů v nadstavbové skupině o titul nakonec přinesl domácímu Slovácku jistotu účasti v evropských pohárech, když otočilo zápas proti ostravskému Baníku a zvítězilo 3:1. Všechny trefy svěřenců Martina Svědíka měl na svědomí Václav Jurečka, který se tak opět dostal do čela tabulky střelců i přes fakt, že na hřiště přišel až v úvodu druhé půle.

Oba týmy vstoupily do nadstavbové fáze shodně venkovními prohrami 1:3 na hřištích favoritů. Tabulkově lépe postavené šlo do utkání Slovácko, které se kromě toho pyšnilo také mnohem lichotivější bilancí vzájemných zápasů. Čtyřikrát za sebou totiž neprohrálo a z posledních 10 střetnutí jich vyhrálo sedm. Překvapujícím faktem bylo, že oba celky nechaly pouze na lavičce svého nejlepšího střelce, domácí Jurečku a hosté Ladislava Almášiho. Oba se před utkáním prosadili už 14krát a soupeřili o korunu krále střelců.

Že nechtějí svěřenci trenéra Tomáše Galáska boj o evropské poháry vzdávat bez boje, ukázal už v šesté minutě Jiří Klíma, který snadnou dorážkou ukončil svůj skoro dvouměsíční gólový půst. Nutno ovšem zmínit, že míč na kopačku baníkovského útočníka nasměroval svým nepovedeným zákrokem Michal Kohút. Další zaváhání defenzivy Slovácka přišlo po jednoduchém odkopu, mladík Daniel Smékal přesprintoval stoperskou dvojici, jeho únik však Filip Nguyen v rozkleku zlikvidoval. Pět minut před pauzou Nguyen hasil výběhem další kontr Slezanů, odvrácený míč však přistál na noze Jiřího Bouly, který dalekonosnou ranou ze středového kruhu minul odkrytou bránu.

Druhý poločas ukázal okénka také v obraně Ostravanů. Do souboje proti brankáři se dostal skoro od půlící čáry unikající Rigino Cicilia, jeho obstřel zazvonil na pravou tyč. V 52. minutě navíc David Lischka ve vápně nevybíravě sestřelil Vlastimila Daníčka, po intervenci videa a tříminutové prodlevě proměnil penaltu Jurečka, který se dostal s úvodem druhé půle na plac a dotáhl se na čelo tabulky střelců. A o čtvrt hodiny později se na čele osamostatnil, když perfektně využil kolmý pas za obrannou linii od Marka Havlíka. Rozhodnutí měl na noze Petr Reinberk, který po zpracovaném centru dokázal prostřelit gólmana, na brankové čáře ale cestu míči zatarasil obránce. Jurečka nakonec zkompletoval hattrick, v nastavení doklepl z pár metrů vyraženou střelu svého spoluhráče.

Slovácko tak svého soupeře porazilo, čímž si zajistilo při nejhorším čtvrtou příčku. V příštím kole se 8. května představí na hřišti Slavie, ještě před tím se však střetne s druhým pražským S ve finále poháru. Baník 7. května přivítá Hradec Králové.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň32237257:2176
2.Slavia Praha32235475:2474
3.Sparta Praha32217469:3470
4.1. FC Slovácko32195854:3462
5.Baník Ostrava32149956:4551
6.FC Hradec Králové321014843:4444
O udržení

Bohemians Praha 1905 - FK Pardubice 0:1

01.05.2022 16:00

Góly: 8. Robin Hranáč

Stíhací jízda Pardubic pokračuje. Východočeši se povětšinu sezony zdáli být hned po Karviné hlavními adepty na sestup, poslední týdny jim ovšem vychází skvěle. Naposledy díky jediné přesné trefě vyzráli na Bohemians.

První a nakonec taky jediná branka zápasu padla v osmé minutě, kdy si na rohový kop z pravé strany naskočil Hranáč a hlavičkou přesně k tyči spustil veselí v táboře Pardubic. Za "Klokany" mohl odpovědět Květ, po centru od Vaníčka ovšem jeho volej vyrazil hostující brankář Markovič. Blýskl se také gólman Bohemky Valeš, jenž zlikvidoval pokus hlavou od Patráka.

Výčet šancí ve druhé půli načal hostující Čelůstka ránou do náruče Valeše. Poté již iniciativu převzali Pražané, nebylo jim ovšem přáno. Květ trefil z voleje tyč a hned dvakrát si v obrovské šanci vylámal na Markovičovi zuby Chramosta. Stejný hráč mířil také z úhlu do brankové konstrukce.

Pardubice tak ustály nápor soupeře a v tabulce poskočily na 12. místo. Bohemians naopak dál čekají na první výhru od 12. února, kvůli čemuž sídlí až na předposlední 15. příčce.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - MFK Karviná 2:0

01.05.2022 16:00

Góly: 15. Jakub Martinec, 42. Jaroslav Zelený

Tři kola před koncem nadstavby vyvrcholilo celosezonní trápení Karviné definitivním sestupem. Slezané nestačili na Jablonec a již se nemohou odlepit z posledního místa. Severočeši naopak po změně na trenérském postu zabrali a k záchraně mají zase blíž než před týdnem.

Jablonečtí se mohli více uklidnit již v 15. minutě. Na rohový kop Kroba si naskočil Martinec a navzdory snaze gólmana Karviné Bajzy dostal míč do sítě. Za dalších pět minut zahrozili domácí znovu po rohu. Tentokrát pálil Ikaunieks, avšak trefil jen břevno. Hosté se prvně osmělili ve 22. minutě, Svoboda nicméně na centr z levé strany nedosáhl.

Po půlhodině hry zakončil pohlednou kombinaci Severočechů Kratochvíl, z dobré pozice ovšem zahodil první ze svých několika příležitostí v utkání. Mnohem efektivnější byl jablonecký obránce Zelený, jenž ve 42. minutě úspěšně zakončil standardní situaci - 2:0.

Namísto stíhací jízdy Slezanů usilovali po změně stran o další góly především domácí. Největší tutovku zahodil deset minut po přestávce Kratochvíl, který po přihrávce od Malínského netrefil svatyni MFK z hranice malého vápna.

Až v 77. minutě protáhl brankáře Jablonce Hanuše hostující Papadopulos, z gólu se ovšem Karvinští neradovali ani po následné dorážce. Smůlu měl dál také Kratochvíl, jenž v 86. minutě hlavičkoval po rohovém kopu do břevna. I tak tři body zůstaly na jablonecké Střelnici.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - FK Teplice 3:0

01.05.2022 16:00

Góly: 3. Vachtang Čanturišvili, 7. Vukadin Vukadinović, 36. Martin Cedidla

Zlínští "Ševci" dokonale využili rozsáhlé marodky na straně Teplic a po snadné výhře se přiblížili záchraně. Moravané o zisku tří bodů rozhodli víceméně již v první půli, v níž nasázeli všechny tři branky.

Do vedení se domácí dostali již ve třetí minutě. Čanturišvili si zpracoval dlouhý nákop, následně obalamutil gólmana Teplic Grigara a snadným zakončením do odkryté svatyně otevřel střelecký účet zápasu. O čtyři minuty později bylo u řeky Dřevnice ještě veseleji. Janetzký vybídl ke skórování na levé straně volného Vukadinoviće a srbský křídelník se skutečně nemýlil.

Hosté ze severu Čech se na odpověď zmohli až ve 28. minutě. Sejk při akci, která se podobala druhému gólu Zlína, přihrál volnému Kodadovi, ten si ale vylámal zuby na domácím brankáři Rakovanovi. To strážce hostující svatyně Grigar svůj celek moc nepodržel ve 36. minutě, kdy bůhvíproč nečinně přihlížel tomu, jak se Cedidlova nepříliš důrazná hlavička po centru Procházky dokutálela až do sítě - 3:0.

Netradiční střelec Cedidla se prosadil také devět minut po změně stran, radost mu však záhy překazil sudí pískající ofsajd. Za dalších pět minut mohl na druhé straně udeřit Žák, jenže hlavičkoval do břevna a dorážka Sejka přeletěla břevno. Pět minut před koncem mohl jasné vítězství "Ševců" ještě stvrdit Jawo, ovšem po rohovém kopu hlavičkoval nepřesně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
11.Fastav Zlín32971640:5434
12.FK Pardubice32791637:6730
13.FK Jablonec325141324:4629
14.FK Teplice32842031:5428
15.Bohemians Praha 190532691736:5927
16.MFK Karviná32392031:5518

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (573)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele