FORTUNA:LIGA - preview 5. kola nadstavby

24.05.2019, 08:26, aktualizováno 26.05.2019, 08:27
Previews
Naposledy dnes vyběhne na trávník pět ze šesti letošních nejlepších českých klubů. Slavia hostí Spartu a po závěrečném hvizdu převezme mistrovský pohár, nic na tom nemění ani jakákoli případná výhra Plzně nad Ostravou. Baník bude na dálku hrát s Libercem o pátou příčku znamenající kvalifikaci do Evropské ligy proti Mladé Boleslavi...
O titul
Slavia Praha - Sparta Praha  (neděle 15:00)
Čtvrtý vzájemný zápas v probíhající sezóně se odehraje mezi odvěkými rivaly Spartou a Slavií, již třetí bude hostit stadion v Edenu. Právě tam si v poslední bitvě v semifinále MOL Cupu připsali sešívaní jediné vítězství v letošních derby.

Slavia již sedm zápasů a více než měsíc nepoznala přemožitele a i díky tomu si remízou v Ostravě před týdnem zajistila mistrovský titul. Se stejným soupeřem se střetla i ve finále domácího poháru v Olomouci, kde zvítězila bez větších problémů 2:0 zásluhou penalty Součka a trefy Masopusta. Jistotu účasti v tomto zápase dalo červenobílým semifinálové vítězství právě nad Spartou, kterou doma přejeli jednoznačně 3:0. Shodou okolností i v tomto zápase se prosadili Masopust a Souček, ten dokonce dvakrát.

Slávisté se mohou spoléhat na četné síly na útočné polovině - nad pět branek se totiž dostalo hned šest hráčů. Nejlépe si vede Miroslav Stoch, který ke dvanácti trefám přidal jedenáct gólových nahrávek, do dvojciferných čísel v obou kolonkách se může dostat i Hušbauer, jenž se aktuálně pyšní devíti brankami a jedenácti asistencemi. Jedinými potvrzenými absencemi jsou dlouhodobě indisponovaní Hromada a Tecl.

"Samozřejmě se těším moc. Derby je vždycky nádherné, obzvláště teď, když si ho budeme moci užít před vyprodaným stadionem. Hned pak vypuknou oslavy, takže doufám, že si to užijeme všichni společně. Určitě chci nastoupit. I když není o co hrát, tak je to pořád derby, kdy jsme my domácí a budeme se snažit zvítězit," říká autor dvou branek v derby Jaromír Zmrhal.

Sparta do jarní části vstoupila velmi dobře a z prvních šesti kol brala plný počet bodů, díky čemuž se stala i kandidátem na druhé místo. Poté však nezvládla utkání v Mladé Boleslavi, což nastartovalo sérii s jednou výhrou (plus penaltovým vítězstvím v poháru) v šesti zápasech. Ta gradovala právě ve Vršovicích a skončila odvoláním trenéra Zdeňka Ščasného. Pod novým trenérem Horňákem sice Letenští vyhráli čtyři z pěti zápasů, všechny mimochodem s čistým kontem, hodně velkou kaňkou na jeho dosavadním působení však dozajista je čtyřgólový debakl v Plzni.

Rudí mají stejně jako jejich rival dva střelce nad deseti brankami, jedenáct jich má na kontě africké duo Kanga, Tetteh. Další sparťani jsou pouze na třech gólech. Nyní navíc bude lavička hostí postrádat několik hráčů, včetně klíčového záložníka Bořka Dočkala nebo mladého útočníka Václava Drchala.

"O všem je rozhodnuto, v tabulce už se nemůže nic stát. Přijedeme tam a Slavia bude slavit titul. Není to ideální, ale o motivaci nouze nebude. Je to pořád derby, to se hraje vždy naplno. Chceme uspět," tvrdí trenér Michal Horňák.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Ngadeu, Deli, Bořil - Souček, Král - Masopust, Hušbauer, Zmrhal - Škoda
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Zahustel, Radakovič, Štetina, Hanousek - Karlsson, Hašek, Kanga, Frýdek, Hložek - Tetteh
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.71 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - Baník Ostrava  (neděle 15:00)
Již pět kol nedali fotbalisté Baníku gól a pořádně se to projevilo i v tabulce. Po velmi dlouhé době vypadli z elitní pětky, i tak jim však na evropské poháry stačí uhrát stejný počet bodů, jako v souběžně hraném utkání Liberec. Proti bude stát Plzeň, té však již o nic nejde.

Naposledy se Ostravští trefili před více než měsícem při vítězství v semifinále poháru nad Bohemians, od té doby mlčí. Kromě středeční porážky ve finále MOL Cupu v Olomouci proti pražské Slavii tomu tak bylo i v pěti ligových utkáních. Kromě jediného bodu v podobě remíze proti sešívaným podlehli Liberci, Spartě a dvakrát Jablonci, to vše s celkovým skóre 0:10. Hráči z Vítkovic budou spoléhat především na útočné duo Kuzmanović, Diop, které v součtu nastřílelo v probíhajícím ligovém ročníku již sedmnáct branek. Žádnou další už nepřidá v této sezóně Milan Baroš, jenž byl v pohárovém utkání vyloučen za nesportovní chování a kvůli disciplinárnímu trestu do nadcházejícího zápasu nezasáhne.

"Budeme se poctivě připravovat, abychom v Plzni uspěli a zůstali na pátém místě, které nám znovu ještě může dát šanci. Šanci, abychom si zahráli ještě ten další zápas a třeba ho pak přelomili a do poháru se nakonec přece jen dostali," věří trenér Bohumil Páník.

Domácí Viktoria se od březnové reprezentační přestávky pyšní dobrou formou, avšak jediná dvě zaváhání z devíti zápasů byla velmi drahá. V Příbrami pohrdli příležitostí dostat se na dostřel Slavii a pouze remizovali, ve vzájemném zápase o titul proti červenobílým prohráli 3:1. Hned několik dní poté ovšem dokázali s přehledem zdolat dalšího pražského velikána, Spartu, zásluhou dvou Kovaříkových tref, po jedné přidali Hořava a Kopic. A Hořava se spolu s Hrošovským jako jediní zapsali na střeleckou listinu proti Liberci, i přesto po minulém víkendu slavila titul Slavia. Hlavním tahounem Plzně je Jean-David Beauguel, druhý nejlepší kanonýr ligy s patnácti brankami, z nichž šest vstřelil na jaře v dresu současného zaměstnavatele. Spousta jeho spoluhráčů však bude sedět za postranní čarou, kromě dlouhodobých absentérů to jsou i vykartovaní Řezník, Chorý a Hořava, ze zdravotních důvodů je ohrožen i start Limberského.

"S Ostravou to bylo vždy hodně bojovné. Na oba tyto zápasy v lize si pamatuji, doma jsme prohrávali, ale nakonec jsme to strhli na svou stranu v závěru a vyhráli 2:1. Na podzim jsme tam vyhráli 1:0, to soupeř neproměnil třeba penaltu. Podařil se mi tam dát pěkný gól, obstřel z dálky na zadní tyč, kdybych to zopakoval v neděli, tak bych se nezlobil," připomněl dosavadní vzájemné zápasy Jan Kopic.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Havel, Hejda, Brabec, Kovařík - Petržela, Hrošovský, Kayamba, Kopic - Bakoš - Beauguel
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Procházka, Stronati, Fleišman - Fillo, Hrubý, Jirásek, Jánoš, Holzer - Kuzmanovič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 4.17 - 5.17
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Slovan Liberec  (neděle 15:00)
Zatímco jablonečtí fotbalisté mohou jít do prestižního podještědského derby s čistou hlavou, jejich soupeře z Liberce čeká vypjaté utkání. Ti totiž ze souboje regionálních rivalů potřebují získat více bodů než Baník v Plzni, aby se dostali do baráže o Evropskou ligu.

Pokud byste chtěli v historii zápasů nalézt, kdy naposledy v utkání, v němž figuroval Jablonec, zvítězil tým hostů, museli byste hledat až do prvního jarního kola, kdy Severočeši porazili Sigmu. Od té doby doma čtyřikrát vyhráli a jednou remizovali, mimo svůj stadion si kromě dvou nerozhodných výsledků připsali šest porážek. Aktuálně se jim nevydařily dva výjezdy do Prahy během pěti dní, na Slavii prohráli 1:2, stejný počet gólů inkasovali i na Letné, kde však ani jednou neskórovali. Zelenobílí budou spoléhat na svého nejlepšího kanonýra Doležala s patnácti brankami, vypomoci mu zajisté může i Trávník, jenž k deseti trefám přidal jedenáct gólových nahrávek. Kromě dlouhodobě indisponovaných bude na hřišti chybět i Hovorka, jenž si odpykává trest za červenou kartu ze zápasu proti Spartě.

Slovan od konce březnové reprezentační přestávky válčí statečně a většinou úspěšně. V nadstavbě získal čtyři body, když kromě veledůležitého vítězství v Ostravě dokázal remizovat se Slavií. S tou uhrál nerozhodný výsledek i o měsíc dříve v Edenu, kromě toho zvládl na plný počet bodů i utkání v Mladé Boleslavi. O to více jej může mrzet porážka proti Karviné nebo ta týden stará s Plzní, kdy i přes optickou převahu prohrál 0:2. Liberečtí musí doufat, že se probere Libor Kozák a po dlouhé době vstřelí branku, neboť i přesto, že přišel až v zimě, je nejlepším střelcem svého týmu se sedmi góly. V ofenzivě mu však nevypomůže chorvatský útočník Musa, jenž si odpykává trest za žluté karty.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Kubista, Břečka, Sobol - Hübschman - Kratochvíl, Trávík, Považanec, Jovovič - Doležal
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Fukala, Kačaraba, Mara, Hybš - Breite, Oscar - Potočný, Sýkora, Pešek - Kozák
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.65 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha34255477:2580
2.Viktoria Plzeň34245556:3177
3.Sparta Praha34206858:3166
4.FK Jablonec341661257:3254
5.Slovan Liberec3412101234:3146
6.Baník Ostrava341371438:4246
Odveta
FK Mladá Boleslav - Fastav Zlín  (pátek 18:00), první zápas: 1:3
Dvoubrankovým vítězstvím Zlína nad Mladou Boleslaví skončilo první utkání finále skupiny o Evropskou ligu. Středočechy nyní na domácí půdě čeká náročný, ale ne nemožný úkol - potřebují zvítězit 2:0 nebo o tři góly.

Mladoboleslavští zvládli vstup do play-off výborně, neboť hned v úvodním zápase v Teplicích si připsali jedno z nejjednoznačnějších vítězství v historii samostatné ligy, vyhráli 8:0. Domácí odveta tak už byla jen formalitou a i přes remízu s přehledem postoupili. V další fázi však již narazili a ve Zlíne prohráli 3:1, když jako jediný se prosadil Mešanović, na druhé straně to byl dvakrát Poznar a jednou Jiráček. Hráči z města automobilky budou jako již tradičně spoléhat na sedmadvacetigólového Komličenka, který se dočkal pozvánky do ruské reprezentace. Špatně na tom ve statistikách není ani Přikryl, který k osmi brankám přidal deset asistencí.

"V žádném případě nebudeme skládat zbraně. Půjdeme do toho s odhodláním, že to doma můžeme zvládnout. Dokázali jsme tady odehrát spoustu zápasů ve vysoké kvalitě s dobrým výsledkem. Budu věřit, že se to povede i teď a dostaneme se do finále," neztrácí naději kapitán Marek Matějovský.

Ševci sice relativně v klidu uhájili prostřední skupinu, avšak na jaře se jim vůbec nedaří na půdě soupeře. Zatímco doma dokázali zdolat třeba i Slavii, venku ze sedmi zápasů šestkrát prohráli a jediným úspěchem zůstává vítězství v Ostravě. Varováním pro ně navíc může být poslední ligové kolo, ve kterém hráli právě v Mladé Boleslavi a prohráli 3:0, což je výsledek, který by nyní k postupu rozhodně nestačil. Pozitivem naopak je, že se před týdnem konečně prosadil poprvé od začátku března Tomáš Poznar, a to hned dvakrát.

"Očekávám od domácích snahu dát brzy gól a dostat nás pod tlak. Chystáme se na to a budeme to chtít eliminovat. Chceme být v zápase aktivní, nejedeme jen bránit výsledek. Pokud dáme gól, naše šance na postup poroste, ale to ukáže až samotný zápas," říká před nedávnem jmenovaný trenér Jan Kameník
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Křapka, Hájek, Jugas, Fulnek - Bucha, Hubínek, Matějovský, Přikryl - Mešanovič, Komličenko
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Holík, Bačo, Buchta, Gajič - Hlinka - Džafič, Podio, Jiráček, Čanturišvili - Poznar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.98 - 6.43
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
O udržení
Bohemians Praha 1905 - SFC Opava  (sobota 17:00)
Jediná otázka zůstává nedořešená ve skupině o záchranu. Budou muset do baráže muset Bohemians, nebo Příbram? Klokani mají situaci pevně ve svých rukou, v posledním kole totiž přivítají již o nic nehrající Opavu a k uhájení ligové příslušnosti jim stačí i remíza.

Zelenobílým se v nadstavbové fázi příliš nedaří, z prvních tří utkání nedokázali vyhrát ani jedno. Po remíze na Dukle uhráli totožný výsledek doma se Slováckem a následně schytali debakl od Příbrami. Před týdnem se jim však přece jen zadařilo a dokázali zásluhou Jindřiškovi trefy vybojovat cenné vítězství v Karviné. Bohemce navíc hrají do karet vzájemné zápasy, neboť během posledních deseti let narazila na Opavu čtyřikrát, z čehož vytěžila pěkných deset bodů, a to především díky tomu, že jen jedinkrát inkasovala. Právě na defenzivu musí hráči z Ďolíčku spoléhat i nyní, neboť ofenzivní oporu nemají. Pětigólový nejlepší střelec Jusuf na jaře paběrkuje, dalším v pořadí je spolu s Nečasem stoper Hůlka se čtyřmi brankami. Postrádat budou domácí zraněné trio Juliš, Schumacher, Švec.

Opava si během základní části vybojovala tři domácí utkání v nadstavbě, a právě to jí nejspíš výrazně dopomohlo k záchraně. Ve skupině o záchranu totiž dokázala zvítězit ve všech domácích zápasech, shodou okolností pokaždé o jednu branku, zato v jediném venkovním utkání na Slovácku dostala čtyři branky a vracela se s prázdnou. Před týdnem dokázali Slezané zásluhou Schaffartzika a střídajícího Bernadiny udolat Příbram i přes to, že inkasovali zřejmě neregulérní gól. Na útočné polovině je jednoznačně největším tahounem Tomáš Smola, jenž nasbíral již devět branek, ostatní se nedostali ani na polovinu jeho zářezů.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Hůlka, Šmíd, Pokorný - Dostál, Ljovin, Jindřišek, Bartek - Vacek, Nečas, Vaníček
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek - Zavadil, Řezníček - Jurečka, Jursa, Janetzký - Bernadina
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 3.86 - 6.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - MFK Karviná  (sobota 17:00)
Slovácko i Karviná už v posledním kole nadstavby teoreticky o nic nehrají, přesto ani jeden nebude chtít prohrát. Domácí mají šanci zakončit sezónu na jedenácté pozici, hosté se zase chtějí naladit na baráž, ve které narazí na Jihlavu.

Fotbalisté z Uherského Hradiště jsou již měsíc neporažení a tuto sérii budou dozajista chtít natáhnout. Na domácí půdě dokázali udolat jednoznačně Příbram i Slovácko, kterým v součtu nastříleli devět branek, k tomu remizovali s Bohemians. Remízou, tentokráte bezbrankovou, skončil i vzájemný zápas v Ďolíčku, stejně tak minulý víkend utkání na nedaleké Julisce. Svědíkovi svěřenci se nemohou pyšnit velkou produktivitou, což se promítá i do tabulky kanonýrů. V ní si nejlépe stojí Daníček se sedmi brankami, o jednu méně má Zajíc.

Karvinským se po povedeném konci základní části nadstavba nevydařila a ve třech ze čtyř zápasů skončili bez vstřelené branky i bez bodu. Světlou výjimkou byl souboj posledních dvou týmů proti Dukle, který zvládli jednoznačně 3:0 zásluhou dvou Wágnerových a jedné Gubovy trefy. V neprospěch Slezanů hraje navíc jejich jarní venkovní forma. Mimo svůj stadion sehráli osm utkání, z nichž sedm prohráli a zvítězit dokázali pouze šokujícím způsobem na Spartě.

"Někteří kluci toho už mají plné zuby, máme nějaké šrámy. Určitě to při skládání sestavy zohledníme. Pokud přijdou změny, tak přesto očekávám od hráčů stoprocentní výkon a nasazení," tvrdí trenér František Straka.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Juroška, Hofmann, Kadlec, Reinberk - Daníček - Navrátil, Havlík, Janošek, Kalabiška - Zajíc
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Pastornický - Krivák, Smrž, Rundič, Záhumenský - Bukata, Budínský - Moravec, Lingr, Ba Loua - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.88 - 10.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - Dukla Praha  (sobota 17:00)
Příbram se kvůli prohře s Opavou přiblížila nutnosti účasti v baráži, teoretickou naději na přímou záchranu přesto má. Musela by však proti jistě sestupující Dukle naplno bodovat a zároveň doufat v pomoc posledního přemožitele, Opavy, která hraje s Bohemians.

Středočeši neprožívají povedený závěr sezóny, vždyť z posledních jedenácti zápasů odešli šestkrát poražení a jen třikrát dokázali bodovat naplno. Naposledy se to povedlo minulé úterý v důležitém zápase v Ďolíčku, kde zásluhou tref Mingazova, Kinguea, Matouška a Polidara zvítězili jednoznačně 4:1 Pozitivem může být i stoprocentní úspěšnost v této sezóně proti Dukle. V úvodu ligy ji dokázali doma porazit o čtyři branky, na Julisce v prosinci zvítězili nejtěsnějším možným rozdílem. Příbram bude doufat v pomoc od jednoho ze svých dvou ústředních střelců. Matoušek se dosud prosadil osmkrát, o jednu trefu méně má na kontě Fantiš.

"Samozřejmě to doma chceme zvládnout a budeme čekat, jak dopadne zápas na Bohemce. Šance jsou furt otevřené, ještě se to neodehrálo. Ve fotbale se může stát cokoliv," neztrácí naději trenér Roman Nádvorník.

Pražané naposledy zvítězili před reprezentační přestávkou proti Karviné, od té doby uběhli již více než dva měsíce, během nichž v devíti zápasech uhráli jen tři body za samé remízy. Během této série přišli i tři nelichotivé debakly. 1:5 doma se Slavií, 4:0 v Plzni a 3:0 při dalším střetu s Karvinou. Dukla ani nemá oporu na útočné polovině, nejvíckrát se prosadil Djuranović se šesti trefami, dalšími v pořadí jsou až tříbrankoví Milošević a Tetour. Kvůli trestu za červenou kartu navíc bude chybět důležitý stoper Souček.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Nový, Kodr, Tregler, Jablonský - Květ, Soldát - Fantiš, Matoušek, Rezek - Polidar
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Douděra, Ďurica, Ostojič - Doumbia, Tetour, Holík, Miloševič - Koval, Holenda, Hadaščok
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 5.18 - 7.01
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
11.1. FC Slovácko341261641:4742
12.SFC Opava341261646:5642
13.Bohemians Praha 1905349121332:4239
14.1. FK Příbram341071740:7137
15.MFK Karviná34952042:5632
16.Dukla Praha34572228:6922

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (743)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele