FORTUNA:LIGA - preview 3. kola: Pražská "S" v akci

13.08.2022, 08:58, aktualizováno 14.08.2022, 09:33
Previews
Prioritou Slavie je v těchto dnech postup do základní skupiny Konferenční ligy, čehož se pokusí na své půdě využít Jablonec. V obdobné pozici jsou České Budějovice v konfrontaci se Slováckem, které také čeká poslední předkolo. Pardubice navzdory solidnímu začátku nemají ani bod, což chtějí změnit proti naopak stoprocentnímu Liberci. Václav Jílek si chce s Olomoucí opět vyšlápnout na Spartu...
FK Jablonec - Slavia Praha  (neděle 16:00)
Po tuhém boji se Slavia dostala do závěrečného předkola Konferenční ligy, nyní však musí přepnout zpět na domácí soutěž. Zamíří totiž do Jablonce, jemuž se start sezony nepovedl a potřebuje nutně zabrat.

Severočeši vybouchli zejména v prvním kole, kdy na domácí půdě jasně nestačili na Bohemians. Minulý víkend zamířili do Mladé Boleslavi, kde se v první půli díky zásahům Sejka a Jovoviće dostali dvakrát do vedení. Domácí ovšem dokázali pokaždé srovnat, jednou to měl na svědomí z penalty Matějovský, podruhé Mareček.

"Chtěli bychom Slavii potrápit. Musíme hrát náročný fotbal, jen tohle může přinést úspěch. Budeme chtít navázat na dobré věci ze zápasu v Mladé Boleslavi směrem do ofenzivy. Slavia má za sebou těžký týden, nevíme, s jakou sestavou přijede. Určitě tam změny budou. Ale ať je tam kdokoliv, hrají prakticky pořád stejný fotbal, hodně náročný, hodně do ofenzivy a hodně na riziko," nabádá asistent trenéra Horejše Tomáš Čízek.

Úvodní ligové utkání po postupu přes gibraltarský St. Joseph’s se nepovedlo ani sešívaným. Na hřišti Hradce Králové totiž jedinou brankou prohráli, reparát se jim však povedlo složit úspěšně. V Edenu proti Zlínu v první půli skórovali Icha s Juráskem, po Jawově snížení a Procházkově vyloučení v závěru pečetili zisk tří bodů Schranz a znova Jurásek.

"Moc si vážím toho, že jsme postoupili přes Panathinaikos. Soupeř ukázal, že má velkou kvalitu, utkání nás stálo hodně sil. Teď nás zase čeká liga. Do hry se dostanou další hráči. Česká liga je oproti evropským zápasům dost specifická, využijeme zase hráče, kteří by to v zápase jako na Panathinaikosu měli hodně složité. Máme dost hráčů a věřím, že to zvládneme," doufá kouč Jindřich Trpišovský.

Jablonec je pro Slavii v nedávné době velmi oblíbeným soupeřem. Z posledních devíti zápasů osmkrát vyhrála a jednou remizovala, v minulé sezoně zůstala stoprocentní. Doma soupeře roznesla pěti góly, v jarní odvetě se na těsném vítězství podíleli Schranz s Teclem.

Domácí mužstvo se musí obejít bez zraněného Malínského, otazník visí i nad starty Kubisty s Martincem. Hostům nepomohou Bořil, Ewerton, Hovorka a Provod, nejistota pak panuje okolo Sora.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Surzyn, Hübschman, Heidenreich, Polidar - Považanec - Šulc, Kratochvíl, Houska, Jovovič - Sejk
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Douděra, Kačaraba, Santos, D. Jurásek - Hromada, Holeš - Schranz, Ševčík, Usor - Jurečka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.20 - 4.19 - 1.56
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Pardubice - Slovan Liberec  (neděle 16:00)
Souboj dvou celků, které se po druhém kole nacházely na úplně opačných koncích tabulky, bude k vidění ve vršovickém Ďolíčku. Tamní azylant Pardubice se o premiérové body v této sezoně střetne s lídrem z Liberce.

Východočeši se přitom v prvních dvou zápasech neprezentovali vůbec špatným výkonem. Proti Českým Budějovicím měli více ze hry, nedokázali však skórovat a dostali tak lekci z produktivity. Podobné to bylo o týden později v Plzni, kde po Klimentově gólu srovnal Solil, avšak po hodině a čtvrt rozhodl Havel.

Slovan zatím v obou zápasech předvedl nadstandard jak co do své prezentace, tak i po výsledkové stránce. Nejprve si tři body odvezl ze hřiště pražské Sparty, naposledy v domácím zápase rozstřílel Teplice 5:1. Hattrickem se na tom podílel van Buren, další zásahy přidali Doumbia a Talovierov.

Během dvou sezon, jež Pardubice strávily v nejvyšší soutěži, na sebe tyto dva celky narazily čtyřikrát. V prvním roce každý z týmů jednou zvítězil, v minulém ročníku Severočeši vytěžili čtyři body. Po úvodní remíze doma zvítězili poměrem 4:1, a to i díky dvěma trefám Rabušice.

Domácí mužstvo se v utkání musí obejít bez zraněných Jeřábka se Šimkem, které by za postranní čarou mohl doplnit Rosa. Na opačné straně pak chybí indisponovaný Ghali.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Markovič - Kostka, Vlček, Toml, Helešic - Janošek - Tischler, Solil, Hlavatý, Vacek - Černý
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Vliegen - Mikula, Gebre Selassie, Plechatý, Talovjerov, Preisler - Červ, Frýdek, Doumbia - Van Buren, Rondič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.77 - 3.38 - 2.59
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dynamo České Budějovice - 1. FC Slovácko  (neděle 16:00)
Slovácko se s Evropskou ligou nakonec rozloučilo se vztyčenou hlavou. Po neúspěšném dvojzápase proti tureckému velkoklubu ještě mezinárodní dobrodružství pro moravský klub nekončí, před boji v Konferenční lize se však ještě zastaví v Českých Budějovicích.

Po porážce o tři branky v Istanbulu bylo všem fanouškům Uherskohradišťských víceméně jasné, že jejich oblíbený celek toho v odvetě už moc nezmůže. Přesto museli být se čtvrtečním utkáním na moravské půdě spokojeni. Hráči Slovácka ukázali velké srdce a s Fenerbahçe uhráli cennou remízu, která se v historii skromného klubu bude nějaký čas vyjímat.

Do další fáze Evropské ligy nicméně proklouzl soupeř z Turecka, pro Moravany ovšem šichta nekončí, neboť zabojují o účast ve skupině Evropské konferenční ligy proti švédskému AIK. "Důležitá pro nás bude regenerace. Sestavu musíme skloubit tak, aby se zapojili noví hráči, ale aby zároveň zůstala kontinuita a návaznost. Moc možností zase není. Jsem rád, že v týdnu přišel Mihálik a posílil naši ofenzivu. Na Budějovice s ním počítám," prozradil před zápasem na jihu Čech trenér Slovácka Martin Svědík.

Budějovické Dynamo má start do sezony o poznání klidnější. Jihočeši absolvují pouze nejvyšší soutěž, kterou zahájili vítězstvím nad Pardubicemi, posléze ovšem nestačili na pražskou Spartu. ""Po Spartě nás čeká další těžký protivník na domácím hřišti. Doufám, že se tentokrát vyvarujeme zbytečných chyb v obraně a vepředu nějakou tu příležitost zúročíme", prohlásil kouč Budějovic Jozef Weber.

K lepší produktivitě nepomůže Dynamu útočník Tomáš Zajíc, jenž podobně jako záložník Matej Mršić laboruje se zraněním. To omezuje též levého beka Budějovic Lukáše Skovajsu, jeho start v zápase proti Slovácku však vyloučen není. Moravané postrádají stopera Stanislava Hofmanna, klíčového středopolaře Marka Havlíka a mladého útočníka Filipa Vechetu.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Šípoš - Čolić, Havel, Králik, Sladký - Grič, Čavoš - Čmelík, Hora, Potočný - Škoda
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Ngyuen - Reinberk, Šimko, Kadlec, Kalabiška - Daníček, Ljovin - Kohút, Trávník, Doski - Kozák
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.99 - 3.42 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - Sigma Olomouc  (neděle 19:00)
Sparta se před týdnem dočkala v Českých Budějovicích prvního úspěchu v probíhajícím ročníku, atmosféra na Letné nicméně zůstává rozporuplná. Moc veselo není ani v Olomouci, kde tamní příznivci prožili ve druhém kole nemilé zklamání. Uvidíme, který z celků si vylepší náladu po vzájemném střetu.

Trvalo to déle, než by bylo žádoucí, nakonec už ale i sparťané mají první vítězství za sebou. K tříbodovému zisku na půdě budějovického Dynama nasměroval Pražany již v samém úvodu obránce Casper Höjer, jehož přesnou trefou ještě v první půli následoval Tomáš Čvančara. Jihočeši toho naopak moc neukázali a defenzivu protivníka moc neprověřili.

Letenští tak získali první body do tabulky, další hodlají konečně přidat i doma na Letné. "Proti Olomouci to bude těžké utkání. Jejich trenér Jílek, který dříve vedl Spartu, je po taktické stránce hodně šikovný. Viděli jsme to v dubnu, kdy Olomouc Spartu porazila 2:0. Připravujeme se na několik možností jejich hry. Proti Ostravě odehráli skvělé utkání, s Brnem se trochu trápili. Je to ale silný soupeř. Doma musíme dominovat," řekl asistent hlavního trenéra Sparty Thomas Nörgaard.

Od působení Václava Jílka v Praze již sice nějaký čas uplynul, těžko ale bude kouč Olomouce popírat, že pro něj utkání proti Letenským nejsou speciální. Před nedělním mačem však musí řešit zejména vlastní družinu. Jeho Sigma totiž po skvostném vstupu do ligového ročníku v Ostravě dost překvapivě propadla proti Brnu. Hanáky proti Zbrojovce limitoval zejména nesoulad ve středu pole, jenž znemožňoval pohodlnější útočení.

Sigma je považována za experta na Spartu, avšak jen na své domácí půdě. Zatímco na Hané Letenští v posledních letech několikrát narazili, v Praze tolik problému zpravidla nemají. Výjimku představuje jen téměř tři roky stará remíza 3:3.

V neděli se Olomouc poprvé představí bez klíčového stopera Václava Jemelky, jenž v průběhu týdne přestoupil do Viktorie Plzeň. "S odchodem Vaška Jemelky se vyrovnáme. V kádru máme další hráče, kteří mají svoji kvalitu. Musíme udělat vše pro to, abychom jej nahradili. Fotbal je týmový sport, nemůžeme to nikdy postavit na jednom hráči," věří Jílkův asistent na lavičce Hanáků Jiří Saňák. Ze stávajících členů kádru zůstávají na marodce Sigmy křídelník Martin Košťál a útočník David Vaněček. Nejistý je start středopolaře Denise Ventúry, jenž Olomouci proti Brnu tolik chyběl.

List zraněných sparťanů je přece jen bohatší. Mimo hru zůstávají zadáci Ondřej Čelůstka s Martinem Vitíkem, Andreasem Vindheimem a Martinem Suchomelem záložník a kapitán v jedné osobě Ladislav Krejčí. O nasazení středopolařů Michala Sáčka s Janem Fortelným a křídelníka Lukáše Haraslína se teprve rozhodne. Proti Hanákům si nezahraje útočník Jan Kuchta, který dál pyká kvůli disciplinárnímu trestu, jenž obdržel za červenou kartu v prvním kole proti Liberci.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Holec - Mejdr, Sörensen, Hancko, Höjer - Zelený - Daněk, Sadílek, Pešek - Čvančara, Juliš
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Chvátal, Vraštil, Beneš, Zmrzlý - Breite, Sedlák - Zorvan, Růsek, Navrátil - Chytil
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 4.94 - 8.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - FC TRINITY Zlín  (sobota 16:00)
Mají co napravovat. Baník Ostrava i zlínští "Ševci" po prvních dvou kolech stále čekají na první vítězství v sezoně. Rozčarování panuje zejména v táboře Slezanů, kteří by si proti oblíbenému protivníkovi z Baťova města neměli dovolit další ztrátu. Jinak se mohou spolehnout na další hněv z řad fanoušků.

Dá se říct, že Baníku se v ročníku 2022/23 povedl jediný poločas. Naštěstí to byl ten úplně poslední, i tak si ale kouč Pavel Vrba jistě představoval lepší návrat do Ostravy. "Uvědomujeme si, že jsme fanouškům dlužni. Výkony v prvních dvou kolech nebyly takové, jak bychom všichni očekávali, ale pokusíme se to teď napravit. Druhý poločas na Bohemce snesl parametry, které bychom očekávali. Na to chceme navázat a proti Zlínu půjdeme za vítězstvím," prohlásil Vrbův asistent David Oulehla.

Po domácí ostudě proti Sigmě Olomouc a prospaném začátku na půdě Bohemians už skutečně není nač čekat. Zvlášť, když do Slezska dorazí Zlín, jenž v uplynulých třech ročnících nezískal proti Baníku jediný bod. Doma u řeky Dřevnice se "Ševcům" daří alespoň remizovat, v Ostravě ovšem pravidelně dostává na frak.

Také Zlínští by ovšem potřebovali zabrat. S porážkou na půdě Slavie se sice počítalo, v prvním kole ale Moravané jen remizovali s Mladou Boleslaví. Tři body tak doposud neuzmuli, což by pro duel v Ostravě mohlo vést k úpravám v sestavě. "Pracujeme s tím, že nám bude chybět zkušený Procházka, jeho vyloučení na Slavii nezůstalo v klubu bez odezvy. Plnohodnotně je připraven Hrubý, ale zase nemá herní praxi. Vyprazdňuje se marodka, což je další pozitivum, které chceme využít," nastínil možné změny kouč Zlína Jan Jelínek.

Vedle potrestaného stopera Václava Procházky se ve Slezsku neukáží ani zranění levý bek Adam Hloušek se středopolařem Davidem Tkáčem a útočníkem Antonínem Fantišem. Nejisté jsou starty záložníka Marka Hlinky a dvou letních posil Neđeljka Koviniće s Johnsonem Owusuem. Baník postrádá marodící obránce Davida Lischku s Jaroslavem Svozilem a forvarda Ladislava Almásiho.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Sanneh, Frydrych, Pojezný, Fleišman - P. Jaroň, Tetour, Kaloč, Kuzmanović, Buchta - Klíma
FC TRINITY Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Cedidla, Simerský, Kolář, Bartošák - Didiba - Dramé, Hrubý, Jawo, Čanturišvili - Vukadinović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.76 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Bohemians Praha 1905  (sobota 16:00)
Dva zápasy, v každém z nich tři vstřelené góly. Taková je dosavadní bilance Bohemians v nejvyšší soutěži. V kombinaci s dosud děravou obranou Teplic se můžeme dočkat dalšího ofenzivního utkání.

Skláři se prozatím v ofenzivě spoléhají zejména na Urbance, který vstřelil všechny tři góly týmu. Dva proti Plzni stačily na bod, ten zbylý proti Liberci ale k úspěchu ani zdaleka nepomohl, Teplice totiž prohrály 5:1. Hattrickem je sestřelil van Buren, po brance přidali Doumbia a Talovierov.

Zato Klokani se dosud prezentují nečekaně ofenzivními výkony. Nejprve si s přehledem na jeho vlastním hřišti poradili s Jabloncem, minulý týden nakonec ztratili body s Baníkem. Brzy inkasovali Kuzmanovićem, avšak už po čtvrtině utkání vedli o dvě branky po obratu Hronka, Květa a Křapky. Ve druhé půli pak Klíma a Tijani srovnali na konečných 3:3.

V minulé sezoně se tyto týmy střetly hned třikrát. V základní části každé z mužstev uhájilo své domácí prostředí, nadstavba pak přinesla nerozhodný výsledek 2:2: Ten nakonec nepomohl ani jednomu celku a oba se musely zachraňovat přes baráž.

Žluto-modří se v zápase musí obejít bez zraněných Shejbala a Trubače, hostům stále nepomohou Hála, Necid a Vala.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Knapík, Dramé, Vondrášek - Hyčka, Mareček, Jukl, Urbanec - Křišťan - Gning, Žák
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Köstl, Křapka, Hůlka - Dostál, Jindřišek, Petrák, Kovařík - Květ, Hronek - Puškáč
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.10 - 3.37 - 2.36
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - FK Mladá Boleslav  (sobota 16:00)
Po překvapivém startu do sezony by se mohlo zdát, že si Zbrojovka bude užívat vzdušných zámků. Opak je však pravdou. Nováček soutěže zůstává obezřetný a připravuje se na duel proti hladové Mladé Boleslavi, která už má dost remízových výsledků.

Zatímco proti Slovácku se Brňané drželi zejména tuhé defenzivy, v Olomouci už si dovolovali více. Jistě, klíčem k úspěchu byla i na Hané pevná obrana, ovšem driblink Michala Ševčíka, důraz na hrotu bojujícího Jakuba Řezníčka a rychlost střídajícího Waleho Musy Alliho nadělaly zadním řadám Sigmy pořádné problémy. Takové, že si "Flinta" zpět pod Špilberk odvezla velmi cenné vítězství.

Po dvou odehraných kolech se Zbrojovka v ligové tabulce usadila na vynikajícím třetím místě, k přemíře uspokojení však tento výsledek očividně nevede. "Čeká nás zatím nejtěžší utkání v lize. Mladá Boleslav má zkušené mužstvo, velmi dobře poskládané, s řadou individualit. Sice dvakrát remizovala, ale vždy měla ke třem bodům velmi blízko. Připravujeme se na celý tým Boleslavi, v jehož středu je nejlepší Matějovský, byť už má svoje roky," varuje před sílou dalšího protivníka kouč Brňanů Richard Dostálek. Ten bude postrádat jen dlouhodobě marodícího křídelníka Ondřeje Pachlopníka a stopera Jana Štěrbu.

O tom, že Boleslav je lepším celkem než Slovácko a Olomouc, by sice šlo polemizovat, pravdou ale je, že v sobotu do Králova Pole dorazí po výhře toužící tým. Předešlé plichty se Zlínem a Jabloncem totiž Severočechy plně neuspokojily. "Musíme se vyvarovat chyb, které jsme udělali v posledním domácím utkání. Pro dosažení dobrého výsledku bude muset každý náš hráč ze sebe vydat maximum", burcuje své svěřence trenér Boleslavi Pavel Hoftych, jehož mužstvo dorazí do Brna zřejmě v plné síle.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Hrabina, Šural, Endl, Granečný - Souček, Texl - Ševčík, Falta, Přichystal - Řezníček
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Polaček - Mareček, Šimek, Suchý, Karafiát - Fulnek, Skalák, Dancák, Matějovský, Ladra - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.44 - 2.68
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň  (sobota 19:00)
První domácí utkání proti Slavii vyšlo Hradci Králové na jedničku, i v tom druhém jej čeká sok z řad favoritů. Dorazí totiž Plzeň, která má v Mladé Boleslavi z prvního výjezdu rozhodně co napravovat.

Východočechům los v úvodu druhé sezony v nejvyšší soutěži vůbec nepřál. Na úvod doma díky Vašulínově gólu šokovali Slavii, minulý víkend zamířili na hřiště dalšího účastníka čtvrtého předkola Konferenční ligy Slovácka. Tam se krátce po přestávce nechal vyloučit Gabriel, čehož jedinou trefou využil Daníček.

"Mají dobře poskládaný útok, Chorý dokáže typologicky Beauguela nahradit, protože je velmi důrazný ve vápně, kde vyhrává osobní souboje. Navíc přivedli Jana Klimenta, který Chorého doplňuje rychlostně a viděli jsme například v utkání s Tiraspolem, že skvěle zapadl do týmu a dává důležité góly," upozorňuje Stanislav Hejkal, pravá ruka Miroslava Koubka.

Viktoriáni zatím navazují na předchozí sezonu plnou těsných a ubojovaných vítězství. Letos ze šesti zápasů jednou vyhráli přesvědčivě, jednou remizovali a čtyřikrát uspěli poměrem 2:1. A to i před týdnem proti Pardubicím, kdy se prosadili Havel s Klimentem, nebo v úterní odvetě se Šeriffem, to Klimenta mezi střelci doplnil Mosquera.

"Hradec není vůbec lehký soupeř, jeho hráči makají a hrají nepříjemný fotbal. V pohárech máme dobře nakročeno, ale liga je jiná soutěž a my ji opět chceme hrát nahoře. A abychom toho dosáhli, musíme vyhrávat ligové zápasy. Takže z Hradce chceme rozhodně přivézt všechny tři body," nabádá asistent trenéra Pavel Horváth.

Vzájemné zápasy tato mužstva sehrála v minulé sezoně tři, přičemž jednou se radovali Votroci a dvakrát poté Plzeňští. Srpnový duel v mladoboleslavském azylu pro domácí rozhodl Rada, odvetu ve Štruncových sadech pak Chorý. Viktorka zvládla i výjezd ve čtvrtém kole nadstavby, kdy si díky zásahům Beauguela s Mosquerou zajistila titul.

Domácím v tomto utkání nepomůže potrestaný Gabriel, který tak doplní zraněné duo Leibl, Urma. Představit se naopak může nová posila Matěj Ryneš. Michal Bílek nemůže počítat se zdravotně indisponovanými Řezníkem, Čermákem a Hranáčem, otazník navíc visí nad brankářem Staňkem.

Utkání v mladoboleslavské Lokotrans Areně začíná v sobotu v devatenáct hodin, jako hlavní sudí na něj bude dozorovat Tomáš Klíma.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Reichl - J. Klíma, Čech, Smrž - Harazim, Kučera, Kodeš, Novotný - Kubala, Vašulín, Vlkanova
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk (Jedlička) - Holík, Pernica, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Pilař, Sýkora, Mosquera - Kliment
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.72 - 3.23 - 2.16
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slovan Liberec22007:26
2.Bohemians Praha 190521106:34
3.Zbrojovka Brno21104:24
4.Viktoria Plzeň21104:34
5.1. FC Slovácko21103:24
6.Slavia Praha21014:23
7.Sigma Olomouc21013:23
 Sparta Praha21013:23
9.Dynamo České Budějovice21012:23
10.FC Hradec Králové21011:13
11.FK Mladá Boleslav20202:22
12.Baník Ostrava20113:61
13.FK Jablonec20112:51
14.FC TRINITY Zlín20111:41
15.FK Teplice20113:71
16.FK Pardubice20021:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (706)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele