Evropská liga - souhrn prvních zápasů prvního kola playoff

14.02.2019, 20:54, aktualizováno 14.02.2019, 23:02
Komentáře a souhrny
Plzeň otočila zápas s Dinamem Záhřeb a do odvety si poveze nadějný výsledek. Naopak Slavia se rozešla s Genkem bez branek. Arsenal překvapivě padl na půdě BATE Borisov, zatímco doma neuspělo ani Lazio, které podlehlo Seville. Venku se naopak radovaly Inter, Valencia, Chelsea anebo Neapol...

Viktoria Plzeň - Dinamo Záhřeb 2:1

14.02.2019 21:00

Góly: 54. Luděk Pernica, 83. Luděk Pernica - 41. Dani Olmo

Nečekaného hrdinu měl první zápas vyřazovací fáze Evropské ligy mezi Plzní a Dinamem Záhřeb. Hosty poslal před poločasem do vedení Olmo, ve druhé půli se ale dvakrát prosadil stoper Pernica a Plzeň zvítězila 2:1.

Ještě neuběhlo ani deset minut a pro Plzeň přišla rána v podobě žluté karty pro Romana Hubníka. Ta neznamenala jen jeho ohrožení po zbytek zápasu, ale i stopku pro odvetu. V prvním poločase se jinak dlouho čekalo na nějaké větší vzrušení, více ze hry měli spíše hosté. Až po pětatřiceti minutách vypálil Šitum, jenže trefil pouze bránícího Pernicu.

Do přestávky už však pohroma pro Viktorku přišla. Petković si navedl míč na osu hřiště a prostrčil na Olma, který si tváří v tvář Kozáčikovi poradil a obloučkem otevřel skóre utkání. Hráči Dinama se ovšem z vedení příliš dlouho neradovali. Už deset minut po pauze se v parádním světle ukázal Pernica, který vyvezl míč, předal jej do křídla Beauguelovi a běžel do vápna. Francouzský útočník na něj poslal povedený centr a Pernica z malého vápna rozvlnil síť. Naposledy se tento plzeňský stoper v soutěžním zápase prosadil v červenci 2016.

Záhřebští si brzy mohli vzít vedení zpět, bohužel pro ně skončila Oršićova střela těsně vedle levé tyče Kozáčikovy brány. Další nebezpečí ze strany hráčů ve žlutém přišlo zhruba čtvrthodinu před koncem. Moro se pokoušel najít své spoluhráče ve vápně, přihrávka byla tečovaná a Kozáčikovi nadělala nemalé potíže.

Poté už přišla další chvíle slávy pro Luďka Pernicu. Po Hrošovského rohovém kopu propadl balón právě k tomuto brněnskému odchovanci, jenž se objevil zcela sám před brankářem, a přestože si Livaković na jeho hlavičku sáhl, zastavit ji v cestě do sítě nedokázal.

Fotbalisté Dinama se již na nic nezmohli a do Chorvatska si odvážejí porážku 1:2, která značí, že nás v odvetě čeká pořádná bitva o postup.

Více informací k zápasu

Club Bruggy - Red Bull Salzburg 2:1

14.02.2019 21:00

Góly: 64. Stefano Denswil, 81. Wesley Moraes - 17. Zlatko Junuzović

Skvělá série Salcburku skončila v Belgii a Bruggy si zajistily do odvety nadějný, leč ošemetný výsledek. Porážka 1:2 totiž udržuje rakouský celek stále ve hře o postup, takže se diváci mají na co těšit. Hosté na stadionu Jana Breydela ovládli první poločas, ale Bruggy po obrátce dokázaly nepříznivý vývoj otočit. Rozhodující branku vstřelil devět minut před koncem Wesley.

Rakouský mistr Red Bull Salcburk vyhrál ve skupinové fázi všechna svá utkání a před zápasem v Bruggách byl v pozici papírového favorita. První poločas pak tuto roli hostů potvrdil, protože v 17. minutě Salcburk v Bruggách vedl. Zlatko Junuzović si s balónem u nohy všiml vyběhnutého brankáře Horvatha, takže neváhal zvolit technický obstřel a jeho pokus skutečně skončil v síti.

O osm minut později se konečně přihlásil ke slovu také belgický tým, ale rána Vormera pro Walkeho neznamenala vážnější nebezpečí. To na druhé straně měl Horvath více problémů se střelou Ramalha, kterou musel vyrážet na rohový kop.

Bruggy po prvním poločase prohrávaly a o přestávce musely zareagovat, takže se kouč rozhodl nasadit čerstvé síly Krépina Diattu a Benoita Poulaina. Druhý jmenovaný se brzy po svém příchodu dostal do dobré příležitosti a hlavou mířil k tyčce, kde byl však postavený hostující obránce. Ještě blíže vyrovnání byl Dennis, který zblízka napálil spojnici břevna a tyčky. Tlak domácích nakonec přinesl kýžené ovoce, protože hned z následujícího rohového kopu udeřil hlavou Stefano Denswil a bylo srovnáno.

Salcburk se ve druhém poločase uchýlil jen k defenzívě a to se mu vůbec nevyplatilo. Nabuzení domácí dokázali devět minut před koncem strhnout vedení na svojí stranu. Tečovaný centr Dennise našel hlavu Wesleyho a Walke neměl šanci zareagovat. Bruggy už si výsledek pohlídaly a do odvety v Rakousku si vezou výhru 2:1.

Více informací k zápasu

FC Curych - SSC Neapol 1:3

14.02.2019 21:00

Góly: 83. Benjamin Kololli (pen.) - 12. Lorenzo Insigne, 21. José Callejón, 77. Piotr Zieliński

Favorizovaná Neapol zvládla s přehledem první zápas na hřišti Curychu a učinila důležitý krok k postupu. Hosté položili základ k výbornému výsledku již v prvním poločase, kdy udeřili dvakrát. Po změně stran přidali ještě jednu branku, domácí stihli již pouze kosmeticky upravit skóre.

FCZ se na první duel proti italskému soupeři naladilo víkendovým vítězstvím v derby nad městským rivalem Grasshopper. V Evropské lize pak kouč Ludovic Magnin učinil jedinou změnu v sestavě, když Marchesana nahradil v záloze Untersee.

To Partenopei se v domácí soutěži o víkendu tolik nevedlo, když remizovali na hřišti Fiorentiny, přesto zůstávájí pohodlně na druhé pozici za dominantním Juventusem. Ve Švýcarsku dostali nově šanci od začátku obránci Malcuit s Ghoulamem a polský útočník Milik.

Dle očekávání to byli hosté, kdo do zápasu vstoupil aktivněji, a po dvanácti minutách se dostali do vedení. Při rozehrávce hrubě chyboval gólman Curychu Brecher, kterému míč ukradl Milik a následně jej předal Insignemu, jenž kulatý nesmysl pohodlně uklidil do odkryté svatyně. Za domácí chtěl o čtyři minuty později kontrovat Kololli, avšak branku netrefil. Podobně si počínal v devatenácté minutě Milik.

Druhé branky dosáhli Partenopei ve 21. minutě. Přízemní centr Malcuita z pravé strany uklidil za Brecherova záda Callejón. I po dvou direktech nesložili FCZ zbraně, selhávali však kvůli nepřesné koncovce, jak po půlhodině hry demonstroval nepřesnou střelou Winter. Neapol se ale s dobrým výsledkem neuspokojila a také se nadále tlačila dopředu. V 33. minutě si na vysoký balón naskočil Zieliński, jenže nezamířil mezi tři tyče.

Závěr prvního poločasu si hosté víceméně hlídali. Čtyři minuty před odchodem do kabin ještě stihl Brechera provětrat Milik, z gólu se ale tentokrát neradoval. V nastaveném čase se po rohovém kopu vyšrouboval k hlavičce Koulibaly a i tentokrát mohla zůstat obrana Curychu v klidu. Brzy po změně stran se za vyrovnáním hnal Kololli, Mereta v bráně Neapole však neohrozil. Za Partenopei kontroval Callejón, proti němuž musel zasáhnout Brecher.

Diváci na stadionu nadále sledovali kvantum nepřesným pokusů, čemuž svým dílem přispěl v 55. minutě střídající Marchesano. Curych se i přes nepříznivý vývoj stále sympaticky snažil dosáhnout alespoň kontaktního gólu. Hosté ale na hru domácích zareagovali a po hodině hry i oni zapnuli na vyšší obrátky. Do šancí se však ani jedno mužstvo po změně stran příliš nedostávalo.

V 71. minutě se po delší době ocitl ve velké příležitosti Koulibaly, avšak ztroskotal na Brecherovi. Za dalších šest minut již ale Neapol skórovala potřetí. Zieliński převzal nahrávku z pravé strany, udělal si prostor a prostřelil Brechera na přední tyči. Následně domácí opět selhali v koncovce, konkrétně Marchesano, jenž se netrefil z asi jedenácti metrů. FCZ se tak dočkali až z penalty v 83. minutě, kterou po Maksimovićově hře rukou proměnil v panenkovském stylu Kololli.

Inkasovaný gól však nemusel Partenopei tolik mrzet, protože i tak dokráčeli k výbornému výsledku na hřišti soupeře. V nastaveném čase ještě mohli vsítit čtvrtou branku, i tak ale na hráčích v bleděmodrých dresech převažovaly po závěrečném hvizdu úsměvy. Curych se v odvetě na Apeninském poloostrově bude muset hodně snažit, aby ještě zvrátil výsledek dvojzápasu na svou stranu.

Více informací k zápasu

Malmö FF - Chelsea FC 1:2

14.02.2019 21:00

Góly: 80. Anders Christiansen - 30. Ross Barkley, 58. Olivier Giroud

Chelsea zvládla důležitý krok a po rekordní ligové prohře s Manchesterem City zvládla první povinný zápas v Evropské lize. Po gólech Barkleyho a Girouda vyhrála v Malmö 2:1 a odveta na Stamford Bridge by měla být formalitou. Náladu mírně kazí jen konsolidující branka Christiansena ze závěru zápasu.

Blues v úvodu utkání zkoušeli hrozit především vysokými míči do vápna, kde zpravidla Willian hledal hlavu Oliviera Girouda nebo Davida Luize při standardních situacích. Malmö však dobře drželo obranou linii a prvotní pokusy londýnského celku odráželo. Až ve třicáté minutě střed obrany propadl, Pedrův pas doputoval až k Rossovi Barkleymu a ten s problémy poslal míč podél gólmana do branky.

Sarriho týmu stačila v prvním poločase jediná střela na branku a ani po změně stran jsme se nedočkali kdovíjaké ofenzivní show. V určitých časových úsecích byli lepší i domácí, nebezpečí pro Kepu hrozilo z rohových kopů a následných dorážek odražených míčů. Švédové ale svoje pokusy směřovali mimo tři tyče, a pokud mířili přesně, Barkley, Luiz a spol. balóny trkali mimo šestnáctku.

Druhý a vítězný gól Chelsea přišel v době, kdy by si trefu zasloužili spíš hráči Malmö. Bleskový brejk vedl Barkley, před vápnem předal merunu Willianovi a Olivier Giroud si mezitím naběhl na hranici malého vápna, odkud Willianův pas patičkou uklidil do sítě. Francouzský útočník se pátým gólem v Evropské lize posunul na druhé místě střeleckých tabulek.

Chelsea vzápětí uklidnila hru a chopila se otěží zápasu - další cenný gól zvenku však nevytěžila. I proto, že Barkley po skvělé práci Girouda ztroskotal na Dahlinovi a Pedrova tečovaná technická rána zaplula těsně za zadní tyč.

Namísto toho vykřesali deset minut před koncem jakous takous naději do odvety Švédové. Vše začalo chybnou rozehrávkou Davida Luize uprostřed pole, Rosenberg si v brejku poradil s Christensenem a poslal krásnou přihrávku pro Anderse Christiansena. Ten se tváří v tvář Kepovi nemýlil a stanovil konečný výsledek - 1:2.

Více informací k zápasu

Šachtar Doněck - Eintracht Frankfurt 2:2

14.02.2019 21:00

Góly: 10. Marlos (pen.), 67. Taison - 7. Martin Hinteregger, 50. Filip Kostić

Domácí Šachtar nedokázal na stadionu v Charkově potvrdit úlohu mírného favorita, avšak remízu s německým Eintrachtem musí považovat za úspěch. Za nerozhodného stavu 1:1 totiž hrál v deseti a ihned po výměně stran prohrával, nicméně i v oslabení našel dostatek sil a vyrovnal na konečných 2:2. Frankfurt si do odvety veze nadějný výsledek, na druhou stranu vyhráno ještě zdaleka nemá.

Hosté měli skvělý vstup do čtvrtečního střetnutí a z první vážnější akce v 7. minutě šli do vedení. Po přímém volném kopu z levé strany od Rodeho hlavičkoval k bližší konstrukci Martin Hinteregger a se štěstím skóroval. Brankář Pjatov sice úspěšné zasáhl, ale míč neudržel před brankovou čárou a tento okamžik si určitě za rámeček nedá. Neuběhly ani dvě minuty a bylo vyrovnáno po penaltě.

Ve vlastní šestnáctce fauloval N'Dicka a anglický rozhodčí Taylor neváhal nařídit pokutový kop. K němu se postavil Marlos a trefil přesně prostor u pravé konstrukce. Gólman Trapp sice vystihl směr střely, ale proti této fantastické střele neměl nárok. Za další minutu předvedl těžko uvěřitelný zkrat Taras Stěpaněnko, který ve slibně se rozvíjející akci podrazil Rodeho, a protože uviděl od Taylora druhou žlutou kartu, tak se předčasně pakoval do sprch.

Od tohoto momentu začal ukrajinský výběr více spoléhat na defenzivní činnost, do konce úvodního dějství se nic zásadního nestalo. Německý výběr se podruhé ve čtvrtečním klání dostal do vedení pět minut po změně stran. Srbský záložník Filip Kostić využil parádního pasu reprezentačního kolegy Joviče a na zadní tyči usměrnil balón bez větších problémů k levé konstrukci.

Za další tří minuty mohl stejný hráč zvýšit náskok svého výběru, jenomže po rohovém kopu letěl jeho přízemní pokus z hranice šestnáctky o decimetry vedle levé tyče. Šachtar přeci jen i v oslabení zmobilizoval síly a přesně v polovině druhého poločasu srovnal. Taison se po krásné kolmici od Moraese dostal do nadějné pozice z dvanácti metrů a jeho pohotová střela zaplachtila k pravé tyči, plachtící Trapp se natahoval marně. Ve zbývajícím průběhu měl Eintracht tlak a častěji se nacházel na útočné polovině, vítěznou trefu však vsítit nedokázal.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Valencia CF 0:2

14.02.2019 21:00

Góly: 42. Denis Čeryšev, 49. Rubén Sobrino

Sedmkrát za sebou udržel Celtic čisté konto napříč všemi soutěžemi. Jenže v Evropské lize vůbec poprvé inkasoval v novém roce, s Valencií padl o dvě branky, a jeho postup do osmifinále má značně okleštěné šance. Hosté se totiž ujali vedení těsně před přestávkou, to když skóroval Děnis Čeryšev, a krátce po obrátce pojistil výhru Rubén Sobrino.

Když se oba kluby střetly naposledy, psal se rok 2001. Tehdy museli Netopýři v Poháru UEFA hodně bojovat o to, aby v dvojduelu byli nakonec úspěšnější. Nicméně po více jak sedmnácti letech si tentokráte španělský oddíl zadělal na postup hodně dobrým způsobem. Odvetu před vlastními fanoušky na Mestalle totiž nesmí jen výrazně pokazit.

Skotský celek vstoupil do utkání zostra. Už ve 2. minutě se snažil otevřít bezbrankové skóre utkání Christie, jenž se dostal k míči za pokutovým územím, jeho pokus směřující doprostřed brány však zlikvidoval brankář Neto. O dost nebezpečněji vypálil o pár chvil později McGregor, i v tomhle případě si ovšem Neto dokázal poradit.

Na druhé straně se mohl prosadit Wass, táhlou hlavičku tlačil pod břevno, výtečně se však předvedl domácí gólman Bain. Do konce poločasu se toho na hrací ploše moc neodehrálo, přece však ve 42. minutě přišel na řadu jeden z klíčových okamžiků. Rubén Sobrino se uvolnil na hranici ofsajdu a po jeho přihrávce Čeryšev zacílil do prázdné brány.

Ve 49. minutě Valencia přidala další branku a Celtic se už z téhle rány neoklepal. Čeryšev si vyměnil roli s Rubénem Sobrinem, první jmenovaný u tohoto gólu asistoval, když odcentoval zleva do šestnáctky, a jeho spoluhráč z blízkosti snadno překonal Baina. Dokonce mohl udeřit ještě o dvě minuty později Piccini, Bain ale zneškodnil jeho zakončení.

Do konce utkání si hosté pohodlný náskok bez větších potíží pohlídali. The Hoops působili v ofenzívě i nadále bezradným dojmem, ani příchod útočníků Odsonneho Édouarda a Timothyho Weaha nepřineslo kýžené zlepšení. Ačkoli držení míče vyšlo jasně v neprospěch Valencie, takticky zvládla druhý poločas dle vlastních představ.

Více informací k zápasu

Sporting CP - Villarreal CF 0:1

14.02.2019 21:00

Góly: 3. Alfonso Pedraza

Villarreal dal v prvním zápase vyřazovací fáze Evropské ligy zapomenout na ligové trápení a v Lisabonu na půdě Sportingu urval nejtěsnější vítězství. Utkání na stadionu Josého Alvalade rozhodla branka už ve třetí minutě zápasu o kterou se postaral Alfonso Pedraza. Sporting měl šance na vyrovnání, ale tu největší poslal do břevna Dost. Domácí také museli dohrávat bez vyloučeného Marcose Acuňy.

O osudu utkání rozhodly první tři minuty, Villarreal totiž hned z první akce zápasu udeřil a pak už si výsledek až do konce pohlídal. Chukwueze vlétl do šestnáctky a obrana Sportingu nedokázala zachytit jeho zpětnou přihrávku, přičemž z druhé vlny v náběhu neomylně vypálil Alfonso Pedraza. Sporting měl sice celé utkání teprve před sebou, ale rychle inkasovaný gól se na jeho hře podepsal. Další rána pro portugalský celek přišla po půlhodině hry, kdy musel střídat zraněný Bruno Gaspar a jeho místo zaujal Stefan Ristovski.

Sporting se v prvním poločase nedokázal dostat do jediné vážnější situace. Skákavou ránu Cabrala Fernández bez problému zkrotil a domácí kouč měl o přestávce svým svěřencům co vysvětlovat. Sporting sice nehrál špatně, měl více ze hry, ale nedokázal zakončovat.

Druhý poločas toho nabídl, co se šancí týče, více. Hned z kraje nebezpečně vypálil Fornals a Salina musel vyrážet na rohový kop. O pár minut později musel zasahovat i Fernández a to po křižné ráně Coatese. V 69.minutě měl Sporting další obrovskou šanci na vyrovnání, když Raphinha přihrával před branku Dostovi a jeho koncovku reflexivně vyrazil Salina! Čtvrthodinu před koncem přišla pro domácí studená sprcha, Marcos Acuňa zajel do Raby a sudí ho po druhé žluté kartě vykázal.

Portugalci se i přes početní nevýhodu sympaticky cpali do zakončení a mohli vyrovnat. Po rohovém kopu zakončoval z první kanonýr Dost a Villarreal zachránilo břevno. Závěr pyrenejského derby byl hodně vyostřený a sudí Turpin musel několikrát sáhnout pro žlutou kartu. Sporting ale vyrovnat nedokázal a doma první zápas s Villarrealem těsně prohrál.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - KRC Genk 0:0

14.02.2019 18:55

Góly: -

Hráči Slavie odehráli proti Genku první utkání jarní fáze evropských pohárů po 11 letech, ve kterém se jim nepovedlo přetavit povedený výkon v branku a remizovali 0:0. V největších šancích domácího týmu se objevil Škoda, úspěšný ale nebyl, stejně tak nevyzrála ofenziva belgického celku na vynikajícího Koláře.

Do úvodní velké šance se dostal Milan Škoda. Hušbauer jej našel na hranici vápna, kde mu defenziva hostů nechala hodně prostoru. Slávistický kanonýr z otočky vyslal přízemní střelu, jež mířila pouze do tyče. Brankovou konstrukci nastřelili po chvíli i modrobílí. Kúdela propadl v souboji s Trossardem, který poté z poměrně velkého úhlu postupoval na Koláře. Toho sice překonal, od jeho levé tyče se míč ovšem odrazil pryč.

Chvíli na to napřáhl zpoza vápna Miroslav Stoch. Jeho pumelice dlouho vypadala nadějně, jenže nakonec se snesla mimo Vukovićovu svatyni. Hra se přelévala ze strany na stranu a už za okamžik zatrnulo fanouškům na Tribuně Sever. De Norre z křídla poslal míč pod sebe na Fioliće, jehož pokus kvůli rotaci skončil mimo prostor tří tyčí. Důkazem rychlého tempa budiž tři žluté karty v poměrně krátkém sledu - všechny za přerušení protiútoku. Na straně červenobílých si ji vysloužil Ngadeu, z hráčů belgického mužstva ji viděli za fauly na Stocha Malinovskyj a Heynen.

Po pauze přišel další trest od rozhodčího, který znamenal vážný problém pro Slavii. Zažlutilo se totiž před očima Kúdely, tudíž pod hrozbou vyloučení hráli oba stopeři. Stadion na chvíli utichl po hodině hry, když Kolář vyrazil míč pouze k Trossardovi, jenž zakončoval do prázdné branky. Trpišovského svěřence zachránil správně zvednutý praporek pomezního sudího.

Nedlouho poté se zase musel činit Vuković, a sice po Olayinkově centru a Škodově zakončení z první. Totéž se opakovalo po deseti minutách s jediným rozdílem, centr tentokráte letěl od Coufala. V další pětiminutovce předvedl famózní zákroky pro změnu Ondřej Kolář. Nejprve tváří v tvář vychytal De Norreho, aby následně zmařil gólovku Samatty.

Závěrečný tlak přišel ze strany sešívaných, ti si ale žádné tutovky nevypracovali, pouze pár náznaků. Nejprve po Coufalově vzdušném pasu zakončoval Olayinka z malého vápna, jenže balón mu nesedl a míč letěl do horních řad slávistického kotle. Už v nastavení měl příležitost i sám Coufal, jenže míč od Součka podskočil. V samotném závěru, po posledním rohovém kopu, mohli Pražané ještě jednou ohrozit Vukoviće, ale Olayinka s Ngadeuem se ve vzduchu srazili, načež sudí odpískal konec utkání.

Slávisté tak v devátém zápase této sezóny v evropských pohárech vyšli popáté gólově naprázdno a pokud nechtějí spoléhat na penaltový rozstřel, budou se muset prosadit za týden v Luminus Areně.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Real Betis 3:3

14.02.2019 18:55

Góly: 2. Adrien Hunou, 10. Javi García (vl.), 45+3. Hatem Ben Arfa (pen.) - 32. Giovani Lo Celso, 62. Sidnei, 90. Diego Lainez

Stade Rennes začalo na domácí půdě proti Betisu skvěle a do kabin odcházelo za stavu 3:1. Jenže po změně stran už nedokázalo s lépe hrajícím Betisem držet krok a v podstatě se jen bránilo. Hosté se hnali za vyrovnáním a to mu v 90. minutě zajistil mladíček Lainez.

To byl opravdu strhující zápas! Asi to čekal málokdo, ale Real Bertis v prvním poločase v Roazhon Parku prohrával o dvě branky po vlastním gólu Javiho Garcíi a penaltě Ben Arfy. Zápas ale sympaticky nevzdal a naopak zvýšil svou aktivitu. Za to byl také nakonec odměněn, neboť po hodině hry srovnal Sidnei a v poslední minutě zápasu se premiérovým gólem prosadila nová posila, Diego Lainez.

Po minutě ticha za tragicky zesnulého útočníka Emiliana Salu už se oba týmy mohly pustit do boje. A mnohem lépe to vyšlo domácím, protože už ve druhé minutě zápasu Zeffane dostal míč na levou stranu a hned ho poslal před branku. Před Joelem Roblesem se objevil mladý záložník Adrien Hunou a nekompromisně poslal míč do sítě - 1:0.

A bylo mnohem hůř. V deváté minutě se k ráně dostal Hatem Ben Arfa a jeho náherný projektil se zastavil až na břevnu hostující brány! Betis v těchto chvílích téměř vůbec nehrál a brzy prohrával už o dvě branky. Rennes rozehrávalo rohový kop, který sice Betis odvrátil, jenže další ránu už ne. Brankář Robles by ji zřejmě měl, jenže míč se nešťastně odrazil od Javiho Garcii.

Betis se ale nevzdal. Lob Lorena Moróna po náběhu za obranu ještě brankář Koubek dokázal vyrazit, jenže vzápětí stejný hráč krásným pasem oslovil Giovaniho Lo Celsa. Mladý záložník se nezalekl své šance a s ledovým klidem přehodil českého brankáře.

Jenže Betis udělal další chybu. Minutu před koncem první půle se prohnal do vápna Sarr a byl podražen. Sudí Sidiropoulos už v nastaveném čase potřeboval nápovědu videa a poté ukázal na značku pokutového kopu. Zkušený útočník Hatem Ben Arfa ukázal nervy jako ze železa a proměnil svou šanci.

Po změně stran pálil po krásném zpracování velmi dobře Sergio Canales, ale radost mu zkazila tyč! Béticos svého soupeře nepouštěli do větší šance a Rennes se dočkalo další akce snad až po hodině hry. Hned to ale stálo za to a brankář Robles musel míč vyrážet. Naopak se slavilo na druhé straně. Joaquín se ujal exekuce standardní situace a našel hlavu Sidneie - 3:2.

Od té doby Betis nepouštěl Rennes do žádné šance a sám naopak zvyšoval tempo. Prakticky neustále se Rennes muselo bránit, ale ani to mu nestačilo k výhře. Psala se 90. minuta, když mladý útočník Diego Lainez (ročník 2000!) napřáhl ke střele a odražený míč poslal k tyči - 3:3.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Sevilla FC 0:1

14.02.2019 18:55

Góly: 22. Wissam Ben Yedder

Sevilla ve Věčném městě uhrála hodně důležitou výhru a před domácí odvetou je v jasně lepší pozici. O jediný gól zápasu na Stadio Olimpico se postaral útočník Wissam Ben Yedder. Brankář Tomáš Vaclík se na výhře podílel čistým štítem.

Lazio se chystalo k velké bitvě a potřebovalo ze sebe vydat to nejlepší. Sevilla totiž dlouhodobě ukazuje, že když má den, je téměř k nezastavení a zvlášť to platí v Evropské lize. Dnes od první minuty opět nastoupil český brankář Tomáš Vaclík, jehož největší hrozbou měli být Correa s Caicedem.

Sevilla rozhodně působila aktivnějším dojmem a domácí Lazio se chvílemi hledalo. Bylo to způsobené jednak napadáním Sevilly a jednak absencemi. Trenér Simone Inzaghi se totiž musel obejít bez Immobileho s Milinkovićem-Savićem. První zajímavější moment měl na svědomí André Silva. Mladý útočník přihrával Ben Yedderovi do vápna, ale francouzský střelec se dostal do velkého úhlu.

Ze strany Lazia to především v otázce přístupu k soupeři a napadání bylo dost pomalé a nedůrazné, což se naopak o Seville říct nedá. Ve 22. minutě šla Sevilla zaslouženě do vedení. Pablo Sarabia se dostal k míči u vápna soupeře a našel krásnou nahrávkou na zadní tyči dobíhajícího Wissama Ben Yeddera. Toho nikdo nehlídal dostatečně a brankář Berisha musel lovit míč ze sítě.

Ani Lazio se ale nevzdalo a brankář Vaclík musel řešit hodně ošemetnou situaci. Adam Marušić si naběhl do vápna a dostal v něm míč ke střele. Dokázal dokonce překonat českého brankáře, jenže za něj na brankové čáře zasáhl Simon Kjaer! O pár minut před koncem první půle se Sevilla usadila na polovině Lazia a Wissam Ben Yedder dostal šanci rozehrávat standardní situaci. Tu ale nezvládl podle svých představ a míč napálil vysoko nad.

Sevilla byla lepším týmem i po změně stran. To už na hřišti v dresu domácích Biancocelesti působili Durmisi a Cataldi. Lazio hrálo dlouho bez míče a když už se k němu dostalo, většinou mu scházela lepší finální fáze. Po hodině hry se míč dostal k Andrému Silvovi, který se s ničím nepáral a ihned pálil. Zajímavá rána to sice byla, ale scházela jí přesnost.

Postupem času se k míči stále častěji dostával domácí tým, který se usadil na polovině Sevilly. Ta však pozorně bránila a prakticky Laziu nedovolovala zajímavější akci. Sevilla naopak spoléhala na protiútoky a jeden takový málem proměnil Ben Yedder. Jesús Navas nejprve prošel po pravé straně až k vápnu a tam načechral míč na francouzského střelce, jenže ten hlavičkoval těsně nad bránu! A žádný závěrečný tlak už hosté Laziu nedovolili.

Více informací k zápasu

BATE Borisov - Arsenal FC 1:0

14.02.2019 18:55

Góly: 45. Stanislaw Drahun

Evropská liga si hned na úvod vyřazovací fáze připsala pořádné překvapení. Londýnský Arsenal totiž na půdě BATE Borisov nečekaně zaváhal a po porážce 1:0 má do odvety v příštím týdnu hodně co zlepšovat, jestliže má své letošní působení v pohárové Evropě předčasně neukončit. O jediný gól zápasu se na sklonku první půle postaral Stanislav Dragun a aby toho pro Kanonýry nebylo málo, v závěru ještě uviděl červenou kartu Alexandre Lacazette za nešetrný faul loktem.

Hosté přitom nastoupili v silné sestavě, která se od posledního ligového klání s Huddersfieldem lišila jen na dvou postech, z nichž jedním bylo nasazení brankáře Petra Čecha. V loňském střetnutí v Borisově navíc Arsenal bezpečně uspěl v poměru 4:2, a to tehdejší manažer Arséne Wenger ani nepostavil takto silnou jedenáctku. Tentokráte se však papírové předpoklady nepotvrdily.

Celé utkání se mohlo odvíjet zcela jiným směrem, kdyby Kanonýři proměnili své velké šance v úvodu utkání. Jejich povedený nástup přinesl velkou šanci Henrika Mchitarjana po pobídce Kolašinace, avšak brankář Ščerbickij si s ranou z bezprostřední blízkosti poradil. Druhou velkou příležitost měl rovněž po pobídce aktivního Kolašinace Alexandre Lacazette, jenže svou hlavičku poslal příliš vysoko.

Místo vedení Arsenalu tak zničehonic udeřilo na druhé straně. V poslední minutě první půle se BATE dostalo k výhodě přímého kopu, který Igor Staševič posadil přesně na hlavu Stanislava Draguna, na jehož tvrdé zakončení byl Petr Čech krátký. Arsenal tak v Evropské lize inkasoval vůbec poprvé po šesti zápasech, ovšem stalo se tak v obzvláště nepříznivou chvíli.

Po změně stran sice hosté dokázali srovnat, ovšem Lacazettův gól jako obvykle po pasu Kolašinace nebyl uznán vinou jeho postavení mimo hru. S přibývajícími minutami a neměnným skóre sice Unai Emery sáhl k posílení ofenzivy a nasadil do hry Piérra Emericka Aubameyanga i lednovou posilu z Barcelony Denise Suáreze, ale ani s jejich příchodem chabá hra Arsenalu nenabrala na obrátkách a zatažení hráči Borisova bez větších potíží odolávali územní převaze favorita. Zmar hostí pět minut před koncem podtrhl Lacazette, když neudržel nervy na uzdě po zákroku Filipoviće, ohnal se po protivníkovi loktem a uviděl za svůj prohřešek nekompromisní červenou kartu, která znamená jeho absenci v odvetě na Emirates Stadium.

Více informací k zápasu

Rapid Vídeň - Inter Milán 0:1

14.02.2019 18:55

Góly: 39. Lautaro Martínez (pen.)

Inter Milán prochází těžkými chvílemi v souvislosti s postavou útočníka a ještě nedávno kapitána Interu, Maura Icardiho. Dnes ho na hřišti nahradil alespoň částečně Lautaro Martínez a díky jeho jediné brance veze Inter z Vídně výhru.

Mauro Icardi je teď v černo modré části Milána velkým tématem. Dnes se na hřišti Rapidu Vídeň neobjevil a byla otázka, jak si svěřenci trenéra Luciana Spallettiho povedou bez lídra. Nakonec asi podle očekávání, protože hru kontrolovali a sami neinkasovali. Výhru jim zajistila penalta z konce první půle, kterou úspěšně proměnil mladý hrot Lautaro Martínez.

Asi nebylo pochyb o tom, kdo je jasným favoritem. A Inter se snažil soustředit na to, aby očekávání svých fanoušků dostál. V první velké šanci utkání se zjevil Matteo Politano, který z pravého křídla vnikl do pokutového území a jeho střílený centr musel brankář Strebinger vyrážet. Naštěstí pro domácí Ivan Perišić z dorážky netrefil bránu!

Perišić také nebyl úplně ve formě a dokázal to v 15. minutě po standardní situaci. Ačkoli měl velmi výhodnou pozici napálil míč asi o dva metry nad. Postupem času tempo utkání ustalo a ani jeden z týmů nenabízel divákům příliš atraktivní fotbal. A v té chvíli Inter Milán udeřil.

Ve 38. minutě se do šance prodral Ivan Perišić a upadl ve vápně. Pokračovalo se dál a Thurnwald vyvážel míč ven z vápna. Jenže balon mu odskočil a ve snaze odkopnout ho před Martínezem jej Thurnwald fauloval. Sudí neměl moc pochybností a ihned pískal penaltu. K ní se postavil mladý Argentinec a mířil přesně doprostřed - 1:0.

To bylo samozřejmě skóre, které italskému týmu vyhovovalo maximálně. Navíc mohl Lautaro Martínez přidat ve 45. minutě další branku. Rapid nedokázal odvrátit rohový kop a po chybě obrany se Martínez dostal do zakončení. Brankář Strebinger ale ukázal výtečné reflexy a míč vyrazil!

V nastavení dal branku Dejan Ljubičić, jenže sudí dobře postřehl výrazný ofsajd. Po změně stran se hráči Rapidu stále častěji uchylovali k faulům, což sudí Stieler viděl jen nerad a často jim důrazně domlouval. Rapid navíc dělal poměrně velké chyby v obraně a jednu takovou mohl potrestat Matías Vecino.

Ten si naběhl na centr od Perišiće a přehlavičkoval obránce Hofmanna i brankáře Strebingera, který špatně vybíhal. Jenž následně mířil hlavou nad odkrytou bránu!

Nechybělo mnoho a Inter toho mohl litovat. V 66. minutě si Schöbesberger výborně zpracoval dlouhý pas na hranici vápna a nahrál nabíhajícímu Berishovi. Ten si na penaltě všiml Knasmüllnera a někdejší hráč právě Interu pálil. Jenže proti němu výtečně zasáhl nový kapitán Interu Samir Handanovič, který podržel svůj tým! V závěru ještě Radja Nainggolan minul odkrytou bránu Rapidu.

Více informací k zápasu

FK Krasnodar - Bayer Leverkusen 0:0

14.02.2019 18:55

Góly: -

Leverkusen sice o minulém víkendu nasázel hned pět branek Mohuči v rámci Bundesligy, tentokráte se však v Rusku střelecky neprosadil. Smutnit ale vyloženě nemusí, neboť ani Krasnodar nebyl v ofenzívě úspěšný, a konečná bezbranková remíza není pro německého favorita v kontextu celého dvojduelu vyloženě špatným výsledkem.

Hosté drželi daleko více míč na svých kopačkách a vyprodukovali i větší počet střel na bránu, že by však na hřišti dominovali, to se říci nedá. Ve finále byla plichta logickým vyústěním celého dění na hrací ploše. Tenhle zápas ukázal, že oba týmy patří na evropské scéně k ostříleným protivníkům, a až odveta opravdu určí konečného postupujícího.

Úvod prvního poločasu nenabídl žádnou útočnou podívanou, první pokus mezi tři tyče vyslal Olsson až ve 20. minutě, nicméně leverkusenský brankář Hradecky stačil zasáhnout, Wamberto ozkoušel jeho pozornost o pár chvil později, ovšem zakončení směřovalo jen doprostřed brány, a tak finský reprezentant své rukavice snadno použil.

Krasnodar pokračoval ve své aktivitě, na hranici ofsajdu si ve 24. minutě naběhl dopředu Ignatěv, jeho přízemní střelu ale Hradecky, leč nadvakrát, zase pohotově zlikvidoval. Až po půlhodině hry si taktéž zachytal domácí gólman Kricjuk, prověřil ho Bailey, jinak toho Bayer směrem dopředu v první pětačtyřicetiminutovce bezpochyby moc nevymyslel.

Po obrátce Bailey zahrozil ještě jednou, v 56. minutě si míč v pokutovém území narovnal na svou pravačku, avšak jeho technický pokus Kricjuk stačil vyrazit do bezpečí. V 69. minutě mohl naopak udeřit ruský celek, Claessona však vychytal Hradecky, k dorážce se poté stačil propracovat Spajič, jenže kýžený a chtěný prostor brány minul.

Závěr celého utkání pak patřil Leverkusenu. Nejprve se zase musel činit Kricjuk, hlavičkou se snažil proti němu z blízkosti prosadit Volland, ovšem neuspěl. V 89. minutě se dokonce podařilo Die Werkself rozvlnit síť, po Brandtově rohovém kopu skóroval Alario, jenže během zpracování balónu si pomohl rukou, a tak jeho gól nebyl uznán.

Více informací k zápasu

Olympiakos Pireus - Dynamo Kyjev 2:2

14.02.2019 18:55

Góly: 9. Koka, 40. Gil Dias - 28. Vitalij Bujalskyj, 90. Benjamin Verbič

Olympiakos dvakrát vedl nad návštěvou z Kyjeva, jenže hosté dokázali na oba góly reagovat stejně. Zápas se odvíjel v hodně efektivním duchu, protože oba týmy měly čtyři střely na bránu a padesát procent z nich proměnily.

Domácí celek si ze svého soupeře vůbec nic nedělal a nastoupil na něj hned od začátku velmi aktivně. Hned první větší šance domácích navíc skončila gólem, což dodalo zápasu ještě větší náboj. Zkušený útočník Ahmed Hassan Koka si naběhl do šestnáctky a dostal přihrávku proti noze. To už měl hodně snadné a brankář Denys Bojko byl v podstatě bez šance - 1:0.

Dynamo se samozřejmě ihned snažilo odpovědět a například technická vybavenost Cyhankova dělala obráncům domácího celku velké potíže. Jenže hosté se nevyvarovali chyb. Fortunis dokázal v 19. minutě vystihnout špatnou rozehrávku a obešel dokonce brankáře, jenže pak ze strany pálil jen do tyče! I díky tomu mohlo Dynamo srovnat. Obránce Tomasz Kędziora nevzdal souboj u vápna a ve skluzu poslal míč na penaltu. Tam si naběhl Vitalij Bujalskyj a srovnal!

Pak se Dynamo trochu stáhlo a litovalo toho. Pět minut před koncem první půle se totiž Dynamo opět dopustilo špatné rozehrávky, kterou vystihl Gil Dias. Ten na nic nečekal, zpracoval si míč hrudí a pak nádherným nártem z pětatřiceti metrů překonal brankáře Bojka!

Bylo tak opět na hostech, aby dotáhli skóre. Jenže se jim to delší dobu nedařilo. Fran Sol nejprve hezkým způsobem sklepl pod sebe na Mykolu Šaparenka a ten se pokusil technicky obstřelit brankáře Sáa, jenže nakonec minul tyč. O chvíli později hosté zahrávali standardní situaci a Verbić s ní mohl naložit určitě mnohem lépe, než poslat balon do zdi.

Dynamo se ale přesto nevzdalo a usadilo se na polovině svého soupeře. Chvíli mu ale trvalo, než se prosadilo. Dočkalo se po delší době obléhání soupeřova vápna v 89. minutě. Nákop do pokutového území sklepl pod sebe Cyhankov ma Benjamina Verbiće a ten se typickým "angličanem" o zem prosadil - 2:2.

Více informací k zápasu

Galatasaray SK - SL Benfica 1:2

14.02.2019 18:55

Góly: 54. Christian Luyindama - 27. Eduardo Salvio (pen.), 64. Haris Seferović

Hráči portugalské Benficy potvrdili úlohu mírného favorita proti Galatasarayi a z půdy tureckého protivníka si odvážejí velmi nadějný výsledek v poměru 2:1. Hosté se dostali do vedení po necelé půlhodině hry, domácí výběr dokázal srovnat krátce po přestávce. Nicméně poslední slovo přeci jen měli svěřenci kouče Bruna Lageho, kteří v 64. minutě vsítili rozhodující trefu a těsný náskok udrželi až do závěrečného hvizdu.

Do první větší možnosti se dostali domácí po necelých dvaceti minutách hry, kdy se Mbaye Diagne zjevil v dobré pozici, ale trefil před sebou stojícího protihráče a vybojoval pouze rohový kop. Ihned na to pohrdl velkou možností Onyekuru, jenž pálill k pravé tyči a minul ji o několik decimetrů. Jeden z klíčových okamžiků se zrodil mezi 26. - 27. minutou. Po centru z pravé strany zahrál nešťastně rukou ve vlastní šestnáctce Marcao.

Španělský rozhodčí Gil neváhal a i přes nevoli domácího výběru nařídil pokutový kop. K němu se postavil Eduardo Salvio a měl přesnou mušku, balón uklidnil k pravé tyči. Brankář Muslera sice vystihl směr střely, ale inkasovanému gólu ve své síti zabránit nedokázal. Poté se až do konce úvodního dějství nic zásadního nestalo, výběr z Istanbulu z ničeho nic vyrovnal v 54. minutě zásluhou Christiana Luyindamy.

Pětadvacetiletý obránce z Demokratické republiky Kongo si naběhl před hranici brankového území na pas Nagatoma z levého křídla, předskočil svého protihráče a svou hlavičku usměrnil k levé konstrukci mimo dosah gólmana Vlachodimose. Domácím však radost zhořkla za dalších osm minut, Benficu opět dostal do vedení tradiční kanonýr Haris Seferović. Šestadvacetiletý švýcarský útočník skóroval v tomto soutěžním ročníku již pošestnácté.

Po dlouhém pasu od Diase přetlačil bránícího protihráče a pak snadno zamířil do vzdálenějšího horního rohu, Muslera byl naprosto bez šance na úspěch. Galatasaray byl blízko k vyrovnání zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, jenže Feghouli svůj volej umístil mimo prostor tří tyčí. V samém závěru se ještě blýskl famózním zákrokem Vlachodimos, ve zbývajícím průběhu už k ničemu zajímavému nedošlo.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (43)

Přidat komentář
PlackaSKS

ve výsledku asi dobrá remíza 0:0. šance měli, my taky... výbornej michael a kolář. dobře ale zahrál i hušby, škoda, olayinka nebo stoch. ten zákrok na van burena byla jasná ukázka toho proč hráči skáčou když se jich někdo dotkne. nicméně po střídání olayinky a van burena to vypadalo moc dobře. do odvety otevřený, tak uvidíme no

Reagovat
smazaný uživatel

Olyainka mel hrát od základu a dali bysme gól podle mě v první půli, tohle byl zápas přesně pro něj.

Reagovat
PlackaSKS

já jsem osobně před začátkem preferoval zmrhala. daleko víc toho odběhá a ubrání.. ale zmrhal byl dnes naprosto mizerný no

Reagovat
smazaný uživatel

O L A Y I N K A

Reagovat
Pipo123

Pekne na piču zápas

Reagovat
celeb

tak hrali ste so specialistom na EL (a tipujem buducim sampionom).

Reagovat
Stannis Baratheon

škoda že je nevysmahla Sigma

Reagovat
Shevchenko

Lazio synonymum pro neúspěch

Reagovat
Benfica

Arsenal na tom asi nie je onič lepšie

Reagovat
smazaný uživatel

Emery out, Mourinho in

Reagovat
Benfica

myslíš, že by ho brali?

Reagovat
Pipo123

Ešte dlho to tak bude, pokiaľ tam niekto nezačne liať peniaze tak to lepšie nebude. Tomu teamu sa zranili traja ofenzívny hráči a celých 90 minút si nevedeli vytvoriť ani jednu šancu. Hlavne že má Inzaghi k dispozícii 30 stredových hráčov ale nikoho do útoku

Reagovat
smazaný uživatel

Na tenhle upadek se jen tezko zvyka

Reagovat
smazaný uživatel

Arsenal překvapil, naopak Chelsea zkušeně

Reagovat
Whitemedia

zkušeně

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně Barkley to vedení ke konci zkušeně hlídal

Reagovat
Ondiis

Co udělal?

Reagovat
žrout

Po tomhle kole je jedno obrovské pozitivum. A sice je skoro jisté, že udržíme 14. pozici zaručující 5 týmů v pohárech (2 v předkolech LM). Je to zvlášť důležité pro ten nový herní model ligy, aby bylo o co hrát.

Pokud se nestane zázrak a Zurich nevyřadí Neapol a neudělá velký úspěch i v dalším kole... tak je to v pohodě. To samé s Dinamem. A navíc i kdyby nás předskočil jeden stát z dvojice Chorvatsko - Švýcarsko, pořád máme pojištěnou 15. říčku.

Z tohodle pohledu byla ušmudlaná výhra Plzně naprosto klíčová

Reagovat
Bastaron

Reagovat
celeb

Spanielske timy super. Navyse je len dobre, ze sa Betis dostal do Europy, lebo s tym fotbalom, co predvadza si zasluzi byt na ociach.

Reagovat
Anacron

La Liga si jede zase svoje. Tento týden 5 venkovních zápasů, z toho 4 výhry a jedna remíza

Reagovat
Raul=Real

Reagovat
Malresi

Najlepsia liga.

Reagovat
bakasa

Si řeknem až přestanou dostávat nazdárky a dostanou třeba BATE

Reagovat
Heresy

Reagovat
F.Torres

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FUnk

Reagovat
Free_player

Reagovat
tunkic

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Ondiis

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
havrys99

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Marv

Koeficient

Reagovat
king23

A ještě ke všemu rupl Salzburg, Vídeň i Curych.

Reagovat
Phillipinho

Celtic je mancaft na urovni spodku Segundy. Hruza

Reagovat
smazaný uživatel

nechápu jak mohlo PSG pustit Lo Celsa, suveréně jedno z nejhorších rozhodnutí klubu jaký pamatuju

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele