Eredivisie - souhrn 4. kola: Haller zařídil výhru Ajaxu

11.09.2021, 18:29, aktualizováno 12.09.2021, 18:43
Komentáře a souhrny
Sebastian Haller (© AFP)
Vitesse veze body ze hřiště Waalwijku a výhru v neděli zaznamenala také Sparta Rotterdam. Ajax nezaváhal na půdě Zwolle a venku se dařilo rovněž PSV Eindhoven. Úvodní zápas sobotního programu Eredivisie mezi Twente a Utrechtem ovládli domácí. Souboj nováčků vyzněl jasně pro Cambuur...

RKC Waalwijk - SBV Vitesse 1:2

12.09.2021 16:45

Góly: 27. Saïd Bakari - 8. Danilho Doekhi, 54. Yann Gboho

Po minulém výprasku na půdě Ajaxu si Vitesse napravilo svou reputaci, venku potvrdilo roli mírného favorita a na půdě Waalwijku si připsalo na své konto tříbodový rezultát. Do přestávky bylo ještě skóre vyrovnané, ve druhém poločase pak skóroval jenom Yann Gboho, jehož přesný zásah se ve finále ukázal jako ten rozhodující.

Sotva se oba týmy na hrací ploše rozkoukávaly a ověřovaly svou současnou pohodu, už domácí museli řešit nepříjemnou záležitost, protože v 8. minutě se jejich protivník dočkal vedení. Wittek rozehrál standardku z pravé strany centrem do šestnáctky, tam našel hlavičku důrazného Doekhiho, jemuž se z blízkosti zdařilo překonat gólmana Vaessena.

Ve 26. minutě se pokoušel Waalwijk zareagovat na tohle inkasování, nicméně Anita nikým nestrážený na zadní tyčce hlavou usměrnil balón jen do zámezí. Každopádně o pár chvil později již přece došlo na vyrovnání stavu, to když van der Venne prostrčil balón do středu pole na Bakariho, ten si ho posunul těsně za vápno a zacílil levačkou nekompromisně do šibenice. Marně se snažil jeho dělovku zastavit brankář Schubert.

Ovšem v 54. minutě se zase gólově prosadilo Vitesse a svůj těsný náskok pak uhájilo až do závěrečného hvizdu rozhodčího Kamphuise. Darfalou v šestnáctce přihrál nakrátko Gbohovi, jehož pokus, tečovaný bránícím Meulensteenem, doputoval do brankové sítě. Snad pouze v 70. minutě mohlo RKC opětovně klání zdramatizovat, jenomže Kramer z vyložené pozice nedobře zakončoval a namířil merunu trestuhodně mimo prostor třech tyčí.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - Fortuna Sittard 3:1

12.09.2021 14:30

Góly: 21. Bryan Smeets, 29. Lennart Thy, 73. Emanuel Emegha - 49. Mats Seuntjens

Po vítězství nad Twente a remíze s Waalwijkem utrpěla Fortuna svou první porážku v sezóně. Venku nestačila na rotterdamskou Spartu, která naopak uzmula na své konto první tříbodový výsledek tohoto ročníku. Domácí dostali utkání pod svou kontrolu v prvním poločase, trefili se Bryan Smeets a Lennart Thy, a byť hosté po obrátce snížili Matsem Seuntjensem, jejich odpor pak zlomil Emanuel Emegha.

V první třetině tohoto souboje Sparta na hrací ploše nedominovala, přesto vykázala perfektní produktivitu a prakticky dvě ze tří větších šancí přetavila ve dvougólové vedení. Nejprve vyslal ve 21. minutě z pravé strany centr do šestnáctky Mijnans a Smeets z voleje uklidil míč ukázkově za brankovou čáru přesně do dolního rohu brány. Následně mohl náskok domácích navyšovat Van Crooij, ten ovšem z blízkosti na brankáře Van Osche nevyzrál.

Ve 29. minutě každopádně již hostující gólman přece kapituloval, to když si Mijnans zapisoval svou druhou asistenci, po jeho pobídce pronikl Thy až do pokutového území, odkud střelou ke vzdálenější tyči skóroval.

Fortuna dokázala utkání zdramatizovat zkraje druhého dějství. Lake vyslal zpětný pas na hranici vápna, tam našel Seuntjense, který si balón zpracoval na prsa a pak zacílil parádně na bližší tyčku. Marně se po jeho pokusu natahoval brankář Okoye. Avšak Sparta k vyrovnání svého soupeře ve zbývajícím čase nepustila, do úplné pohody se poté fakticky dostala v 73. minutě, jelikož Emegha zužitkoval pohotově průnikovou přihrávku od Smeetse.

Více informací k zápasu

FC Groningen - SC Heerenveen 1:1

12.09.2021 14:30

Góly: 68. Cyril Ngonge - 19. Tibor Halilović

Bitva o sever Nizozemska dopadla nakonec smírně. Derby van het Noorden vyústilo v opravdu zřejmě spravedlivou dělbu bodů, žádný z celků totiž nedominoval natolik, aby si finální zisk vítězství zasloužil více. Heerenveenu lépe vyšla první půle, Tibor Halilović byl tím, kdo změnil skóre jako první, Groningen ale našel po obrátce odpověď zásluhou Cyrila Ngongeho.

Hosté si na vstup do tohoto utkání rozhodně nemohli stěžovat, už v 19. minutě se totiž ujali vedení, to když Joey Veerman parádní přihrávkou uvolnil ve vápně nehlídaného Haliloviće, ten rychle vypálil svou levačkou a zacílil na bližší tyčku. Groningen působil v prvním dějství spíše jakýmsi zakřiknutým dojmem, do výraznějších možností se nepropracovával, a tak se i díky jeho nevalnému působení do přestávky průběžný stav nepohnul kupředu.

Po obrátce se ovšem herní projev domácích o něco zlepšil, například již ve 47. minutě se pokoušel o vyrovnání Ngonge, avšak z těžkého úhlu orazítkoval jen vzdálenější tyčku. V 68. minutě se každopádně Ngonge gólově přece jenom prosadil, a určil tak konečný rezultát tohoto souboje, jelikož centr Suslova z rohového čtvrtkruhu využil svou hlavičkou.

V 84. minutě musel Groningen skousávat vyloučení, Te Wierik totiž těsně za šestnáctkou fauloval ve slibně se rozvíjející akci Joeye Veermana, inkasoval žlutou kartu, a protože už jednu obdržel v 71. minutě, uviděl rovněž červenou. Z následného přímého kopu mohl strhnout výhru na stranu Heerenveenu právě sám Joey Veerman, k jeho smůle však střela narazila pouze do brankové konstrukce.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Willem II 0:0

12.09.2021 12:15

Góly: -

Nijmegen si vítězství v tomto měření sil určitě více zasloužil. Jenže svoje možnosti jednoduše neproměnil dle vlastních očekávání, a tak se v souboji s Willemem II musel spokojit pouze se ziskem jednoho získaného bodu. Za celých devadesát minut žádná branka nepadla, přestože hosté museli už od 15. minuty hrát v oslabení bez vyloučeného brankáře Jorna Brondeela.

Už ve 14. minutě se propracoval do solidního postavení domácí forvard Okita, nicméně jeho pokus dokázal zlikvidovat právě Brondeel, pro něhož byl zároveň tenhle moment posledním zářným v tomto klání. Protože, bohužel pro něj, tuhle střelu soupeře chytl v době, kdy se ocitl hodně mimo vlastní pokutové území, a jelikož se jednalo o zmaření zjevné brankové možnosti, ukázal mu sudí van Boekel červenou kartu.

Ve zbytku zápasu působil NEC, vlastně logicky v početní výhodě, nebezpečněji, žádná jeho vytvořená šance však v přesný zásah nevyústila. Ve 38. minutě se v zakončení nevedlo opětovně Okitovi, krátce na to vychytal dělovku El Karouaniho pohotově brankář van den Berg, který zastupoval Brondeela. Ve druhé půli se v největší příležitosti na straně Nijmegenu ocitl znovu Okita, a to v 73. minutě, jeho hlavička ovšem orazítkovala břevno.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - PSV Eindhoven 0:3

11.09.2021 21:00

Góly: 14. Olivier Boscagli, 69. Yorbe Vertessen, 83. Ritsu Doan

Alkmaar nebyl schopen ozdobit oficiální premiéru na stadionu AFAS v rámci Eredivisie jakýmkoli pozitivním výsledkem. První utkání před vlastními fanoušky na domácí scéně pro něj nedopadlo vůbec dobře, PSV totiž působilo smrtelně efektivně a dokráčelo ke třígólovému vítězství. Poté, co AZ okořenilo své úvodní vystoupení burácivým ohňostrojem, už létaly střely pouze do jeho brány.

V kontextu celého utkání se jednalo o rozhodně zajímavé měření sil, vždyť tyhle celky patří po několik let k tomu lepšímu, co nizozemská nejvyšší soutěž může nabídnout. V dresu AZ se v silném světle ukazoval kapitán Wijndal, hlavně v první půli, a objevil se také ve vůbec první větší příležitosti tohoto klání. Přízemní centr od Aboukhala byl ovšem na něj příliš prudký.

Průběžná změna skóre přišla na řadu doslova a do písmene z čistého nebe, Boscagli totiž skóroval ve 14. minutě asi z pětadvaceti metrů do vzdálenější šibenice. Parádní práce defenzivního záložníka PSV, bezpochyby ano. Bez šance byl v tu chvíli brankář Vindahl, dánská letní posila při svém debutu v dresu domácího klubu prostě nemohla ukázat nic ze svého umění.

Tým kouče Pascala Jansena se nenechal odradit náhlým inkasováním a pokoušel se hrát atraktivní fotbal. Třeba Karlsson, jenž nastoupil na hřiště přesně rok od svého přestupu do AZ, kam se uchýlil ze švédského Elfsborgu, měl dobrou šanci, a leč střílel tvrdě, tak pouze do boční sítě. A následný pokus Aboukhlala zamířil jenom do rukou hostujícího gólmana Drommela.

Po přestávce měl Alkmaar zpočátku stále územní převahu, na druhou stranu si příležitostí nevytvářel s nějakou velkou dávkou pravidelnosti. Šance De Wita byla ve druhém poločase v podstatě hodně vzácnou záležitostí. Nejblíže byli domácí vstřelené brance v závěrečných pasážích, a to zásluhou Reijnderse, jenže v tu chvíli bylo už o vítězi tohoto duelu fakticky rozhodnuto.

Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem sudího Lindhouta totiž navýšili svěřenci trenéra Rogera Schmidta svoje vedení po rychlém kontru a rezultujícím přesném zásahu Vertessena. A situace se pro domácí mančaft ještě více zhoršila, vlastně je definitivně srazil na kolena moment z 83. minuty, to když se prosadil Doan parádní střelou zpoza šestnáctky ke vzdálenější tyčce.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - AFC Ajax 0:2

11.09.2021 18:45

Góly: 29. Sébastien Haller, 67. Sébastien Haller

Několikrát se povedlo Zwolle vytvořit si solidní příležitost, snažilo se působit odvážně, ani slibné vystoupení mu však v souboji s Ajaxem k bodovému zdaru nedopomohlo. Ne že by amsterdamský gigant působil na hrací ploše po celých devadesát minut vyloženě dominantním dojmem, přesto díky dvěma trefám Sébastiena Hallera dokráčel k očekávané výhře.

Hosté se tlačili ke vstřelené brance prakticky už od úvodních minut, nicméně pokus Gravenbercha z 9. minuty ještě skončil v zámezí, o pár chvil později se svými nůžkami neuspěl ani jeho spoluhráč Haller, v 15. minutě se levačkou snažil překonat domácího brankáře Lamproua rovněž Antony, ve finále ovšem pouze polechtal rukavice svého soupeře.

Ve 29. minutě se již Ajax přece dočkal své asi zasloužené odměny. Tadič v blízkosti pokutového území vybídl na levé straně rozeběhnutého Berghuise, ten adresoval okamžitou přihrávku na bližší tyč, kam si seběhl Haller, a ten jemnou tečí našel skulinku mezi nohama Lamproua. Domácí se snažili na inkasování odpovědět ve 36. minutě, nicméně hlavičku Tediče po centru zprava od van Polena bravurně zlikvidoval gólman Pasveer.

Krátce po obrátce PEC mohlo vyrovnat stav opětovně, za vápnem levou nohou vypálil po zemi Paal, avšak mířil pouze do těch míst, kde byl připravený zasáhnout pozorný Pasveer. Sympaticky působící Zwolle si vytvořilo svou další možnost po hodině hry, poté, co si balón zpracoval na prsa Tedič, bleskově vystřelil, jenže jeho pokus doletěl pouze mimo prostor třech tyček.

Ve zbývajících pasážích zápasu byl každopádně nebezpečnější amsterdamský výběr. V 67. minutě ještě neskóroval Mazraoui, jehož dělovku vyrazil s vypětím všech sil do brankové konstrukce Lamprou, z následného rohového kopu už ovšem zaúřadoval podruhé v utkání Haller, jelikož Lamprou nedobře odhadl trajektorii centru Berghuise, a nezabránil tak svému sokovi v úspěšném podnikání.

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - Go Ahead Eagles 5:2

11.09.2021 18:45

Góly: 45. Tom Boere, 50. Tom Boere, 53. Marco Tol, 56. Jamie Jacobs, 75. Tamás Kiss - 36. Luuk Brouwers, 78. Iňigo Córdoba

Dvě branky v prvním poločase, dalších pět po obrátce. Souboj dvou letošních nováčků Eredivisie vyústil v poměrně ostrou přestřelku, kterou ve druhém dějství výrazně lépe zvládl Cambuur, jenž se nakonec radoval ze třígólového vítězství. Mužstvo Go Ahead Eagles hlavně doplatilo na mizerný vstup po změně stran, během šesti minut inkasovalo celkem třikrát.

Oba týmy se v ofenzívě snažily propracovat k vedení už od úvodních chvil, nicméně první přesný zásah tohoto utkání přišel na řadu přece trochu později, konkrétně ve 36. minutě. Kuipers přiťukl svou hlavou míč do vápna na Brouwerse, jenž z vyložené pozice snadno překonal brankáře Stevense. Domácí každopádně zvládli ještě do obrátky vyrovnat, prudký centr zleva od Kallona zužitkoval hlavičkou z hranice brankového území Boere.

Jak dobře zakončil Cambuur první půli, tak dobře vstoupil do té druhé. Jeho gólová lavina byla oním rozhodujícím momentem tohoto souboje. Nejprve zaúřadoval v 50. minutě Boere, který si tak zapsal na své konto již druhý přesný zásah, to když udělal kličku gólmanovi Hahnovi a zacílil do poloprázdné brány. V 53. minutě udeřil po standardní situaci hlavičkou Tol, který využil pas zleva od Mauluna. A v 56. minutě se Cambuur radoval potřetí v průběhu několika málo okamžiků, přihrávka Schmidta doputovala až k volnému Jacobsovi, jemuž nedělalo problém z blízkosti zamířit do zcela odkrytého prostoru branky.

Výběr z Deventeru mohl na tyhle tři inkasované rány opravdu hodně stěží reagovat. Domácí si pohodlný náskok bez větších obtíží hlídali, navíc ho pojistili ještě patnáct minut před koncem základního hracího času, jelikož skóroval Kiss, jemuž se nadmíru vyplatil vysoký presing. Go Ahead Eagles se zdařilo o tři minuty později jenom kosmeticky upravit finální skóre. Iňigo Córdoba si vybral v šestnáctce správný prostor, pas Bakkera po přímém volném kopu našel právě jeho, a španělský záložník tak hlavou mohl přelstít Stevense.

Více informací k zápasu

FC Twente - FC Utrecht 1:0

11.09.2021 16:30

Góly: 90+1. Robin Pröpper

Poměrně slušná jízda Utrechtu, který v uplynulých třech kolech urval na své konto sedm bodů z možných devíti, je u konce. Po minulém cenném vítězství nad Feyenoordem, možná trochu nečekaně, nestačil venku na Twente, které naopak do této chvíle nezískalo jedinou výhru. O jediný přesný zásah tohoto měření sil se postaral v nastavení druhého dějství Robin Pröpper.

V úvodních pasážích hry oba celky zahrozily ze dvou nebezpečných možností, nicméně ani van Wolfswinkel v 5. minutě na straně domácích, ani Douvikas v 15. minutě na té hostující nebyli úspěšní v koncovce. V závěru prvního poločasu se Douvikas dostal ještě jednou do slibné šance, avšak tvrdé zakončení, k jeho smůle, narazilo pouze do brankové konstrukce.

I druhá půle v podstatě nabídla vyrovnané klání, ovšem závěrečné pasáže lépe vyšly Twente. V 87. minutě se ještě neprosadil Pröpper, každopádně o čtyři minuty později již domácí stoper přece zaúřadoval. Opravdu sváteční šutér svou technickou střelu umístil i z poměrně těžkého úhlu ke vzdálenější tyčce přímo do šibenice. Gólman Paes zůstal ve své bráně pouze nehybně fascinovaný.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven440014:312
2.AFC Ajax431013:110
3.FC Utrecht42117:27
4.SC Heerenveen42116:67
5.Willem II42114:47
6.NEC Nijmegen42113:57
7.Feyenoord Rotterdam32017:36
8.Cambuur Leeuwarden42029:86
9.SBV Vitesse42023:96
10.FC Groningen41215:75
11.RKC Waalwijk41126:74
12.Fortuna Sittard31115:64
13.FC Twente41123:54
14.Sparta Rotterdam41124:84
15.AZ Alkmaar31023:53
16.Go Ahead Eagles41034:83
17.Heracles Almelo30121:41
18.PEC Zwolle40040:60
Zbývající zápasy
01.12. 00:00Feyenoord Rotterdam - Heracles Almelo

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Stiksxx

Tvl coze? Kdyz jsem se kouknul na zaklad Barcelony s Bayernem a videl jsem tam Luuka de Jonga, malem mi prestalo busit srdce. Mam toho kluka nesmirne rad, ale do Barcy? To je ulet. Na tu nemá ani nahodou. Kdyz nemel na Sevillu. Takhle si Koeman pod sebou sam reze vetev. Tohle odnesou oba svou hlouposti. Koeman ze ho to napadlo a de Jong, ze na to kyvl. Tyhle spojeni mebudou mit dlouheho trvani.

Reagovat
AjaxFans

Ten na ně nemá ani náhodou.Jen to ukazuje úpadek Barcy

Reagovat
Stiksxx

Dyt to pisu. je to tak. Tahle Barcelona nebudi respekt na zadnem postu. S vyjimkoou Depaye si troufnu tvrdit. Ale i ten Griezman byl bidak,to se Braitwaite. uvidime co Aguero.

Reagovat
AjaxFans

Já vím, že jsi to psal.Ale na Frenkieho mi nesahej

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele