Eredivisie - souhrn 34. kola: Willem II sestupuje, Heracles do baráže

15.05.2022, 16:28
Komentáře a souhrny
Mistrovský Ajax na závěr sezony pouze remizoval s Vitesse, takže PSV Eindhoven, který veze body ze Zwolle, se mu přiblížil na dva body. Feyenoord podlehl Utrechtu, přesto si udržel třetí místo. Alkmaar pro změnu nestačil na Waalwijk, naopak výhru slaví Heerenveen. Willem II porazil Utrecht, navzdory tomu je druhým sestupujícím, protože Sittard nezaváhal v Nijmegenu. Heracles jde do baráže...

AZ Alkmaar - RKC Waalwijk 1:3

15.05.2022 14:30

Góly: 45+1. Dani De Wit - 18. Finn Stokkers, 64. Juriën Gaari, 79. Roy Kuijpers

AZ na konci základní části tohoto ročníku Eredivisie přišlo o svou formu a do dodatečného play-off o předkolo Konferenční ligy nebude vstupovat v úplně nejlepším rozpoložení. V závěrečném utkání přivítalo Waalwijk, který si v minulém kole zajistil definitivní záchranu díky výhře 2:0 proti Heraclesu. RKC tak získalo unikátních deset bodů z posledních čtyř zápasů a rázem se vyhouplo na konečné desáté místo tabulky s osmatřiceti body.

Domácí naopak nevyhráli počtvrté za sebou a s jedenašedesáti body skončili pátí, za čtvrtým Twente nakonec zaostali o propastných sedm bodů. V úvodním kole play-off narazí na nevyzpytatelný Heerenveen. Jasný outsider tohoto nedělního střetnutí hrál v naprosté pohodě a hned svou první větší možnost krátce po odehrané čtvrthodině přetavil ve vedoucí gól. Prosadit se dokázal Finn Stokkers, jenž obdržel přesně načasovanou přihrávku z křídla od Bakariho a z hranice brankového území zamířil přímo k pravé tyči.

Výběr vedený koučem Pascalem Jansenem postupně zvyšoval své obrátky a srovnat se mu povedlo v nastaveném čase úvodního dějství. Po rohovém kopu Karlssona z levé strany hlavičkoval u přední tyče Dani De Wit a i přes obranný zákrok Nieuwpoorta rozvlnil síť. Hosty však tento moment v žádném případě nepoložil a necelých dvacet minut po změně stran si vzali zpět ztracený náskok zásluhou Juriëna Gaariho.

Osmadvacetiletý reprezentant Curaçaa převzal nahrávku do běhu od Stokkerse a i v obležení dvou protihráčů zavěsil k protější konstrukci kolem plachtícího gólmana Vindahla Jensena. Hosté definitivně rozhodli o svém senzačním úspěchu v 79. minutě. Po tečovaném pasu Bakariho z pravé strany zůstal před hranicí brankového území zapomenutý Roy Kuijpers a i v pádu se trefil do bližšího spodního růžku.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - FC Twente 1:2

15.05.2022 14:30

Góly: 68. Cyriel Dessers - 27. Dimitris Limnios, 37. Gijs Smal

V tomto závěrečném utkání sezóny mezi Feyenoordem a Twente už prakticky o nic nešlo, nicméně rotterdamský výběr nedokázal potvrdit úlohu favorita a svému soupeři podlehl po výsledku 1:2. Trenér Arne Slot šetřil některé své opory před důležitým finále Konferenční ligy s italským AS Řím, které se odehraje za deset dní v albánské Tiraně. Domácí skončili třetí s jednasedmdesáti body, hosté získali o tři body méně a obsadili fantastické čtvrté místo.

Oba dva si tak s určitostí zahrají v příštím ročníku evropských pohárů. Twente začne v předkole KL, Feyenoord vzhledem k výsledku finále nastoupí buď do předkola Evropské ligy, nebo dokonce do základní skupiny. V hostujícím dresu se znovu objevili v zahajovací sestavě dva čeští krajánci Michal Sadílek s Václavem Černým. První jmenovaný odehrál celý zápas, čtyřiadvacetiletý útočník opustil trávník v 70. minutě.

Svěřenci trenéra Rona Janse rozhodli o svém úspěchu v již v prvním poločase, kde vsítili obě dvě své branky. Klub z Enschede se nejprve dostal do vedení ve 27. minutě, jelikož si řecký forvard Dimitris Limnios počkal v brankovém území na zpětnou přihrávku od nejlepšího klubového kanonýra Van Wolfswinkela a zcela odkrytou branku nemohl minout. Twente vybojovalo dokonce dvoubrankový náskok přesně o deset minut později.

Nezištná přihrávka Van Wolfswinkela ze středu hrací plochy propadla až ke Gijsu Smalovi, jenž přelstil brankáře Marciana naznačenou přihrávku a následně se trefil přímo k bližší konstrukci. Domácí se vrátili zpět do hry o bodový zisk přesně v polovině druhého dějství. Ostrostřelec Cyriel Dessers s ocitl za defenzívou protivníka po přihrávce Sinisterry a gólmana Unnerstalla překonal razantním přízemním projektilem z patnácti metrů.

Hosté se mohli definitivně uklidnit zhruba deset minut před závěrečným hvizdem, ale aktivní Van Wolfswinkel minul levou konstrukci o několik decimetrů. V nastaveném čase se na opačné straně snažili vyrovnat Hendrix s Dessersem, ovšem své solidní příležitosti proměnit nedokázali.

Více informací k zápasu

FC Groningen - Cambuur Leeuwarden 2:3

15.05.2022 14:30

Góly: 58. Jørgen Strand Larsen, 90+1. Romano Postema - 12. Roberts Uldrikis, 50. Mees Hoedemakers, 61. Issa Kallon (pen.)

Oba dva nedělní soupeři se před tímto posledním utkáním sezóny výrazně trápili, v ofenzivní přestřelce nakonec uspěl nováček z Leeuwardenu. Ten tak při svém návratu do Eredivisie skončil devátý s devětatřiceti body a umístění v horní polovině tabulky je pro něj velký úspěch, navíc přerušil svou dlouhou sérii devíti utkání bez vítězství. Naopak Groningen prohrál již posedmé za sebou a obsadil nelichotivou dvanáctou příčku se šestatřiceti body.

Hosté začali mnohem lépe a již po necelé čtvrthodině hry vedli. Lotyšský útočník Roberts Uldrikis po rohovém kopu Mauluna hlavičkoval zády k brance a jeho netradiční oblouček zapadl přímo k protější tyči. Domácí se v následujícím průběhu snažili srovnat krok, ale Ngongeho bombu nejprve brilantně zneškodnil brankář Stevens a pak si hostující strážce těsně před přestávkou poradil i s projektilem Jørgena Stranda Larsena.

SC dokázalo navýšit svůj náskok pět minut po výměně stran. Mees Hoedemakers doslova ukradl míč z kopačky Issy Kallona a z hranice pokutového území ho chladnokrevně napálil k pravé tyči. Neuběhlo však ani dalších osm minut a mírný favorit ještě zdramatizoval průběh. Dvaadvacetiletý norský forvard Strand Larsen se po hlavičce Romana Postemy opřel do balónu z otočky a nechytatelně ho uklidil do pravého spodního růžku.

Jenomže Cambuur zbraně nesložil a ani ne o tři minuty později znovu vedl o dva góly. Meijer totiž ve vlastní šestnáctce evidentně přidržel unikajícího Paulissena a rozhodčí Dieperink po udělení žluté karty nekompromisně nařídil pokutový kop. K němu se postavil Kallon a svým přízemním pokusem poslal gólmana Leeuwenburgha na opačnou stranu - 1:3. Domácí opět snížili na rozdíl jediné branky v nastaveném čase, kdy Postema přehodil Stevense lobem z osmi metrů, jenomže Groningenu na další odpověď už prakticky nezbyl žádný čas.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - Sparta Rotterdam 1:3

15.05.2022 14:30

Góly: 84. Sinan Bakiş - 45+1. Arno Verschueren, 69. Lennart Thy, 79. Mario Engels

Heracles tvrdě doplatil na výpadek formy ze závěru sezóny, v posledním kole doma nestačil na Spartu, která s ním soupeřila napřímo o ligovou záchranu, a poněvadž Fortuna v souběžně hraném klání zvládla vyhrát na půdě Nijmegenu, bude se muset ještě rvát v dodatečné baráži. Bezpečná patnáctá příčka unikla domácím o jeden jediný bod, hosté naopak slavili udržení se.

Rotterdamský celek v posledních kolech vykazoval bezpochyby lepší formu než jeho rival, a protože ve 26. minutě napálil Ouahim z blízkosti jen brankovou konstrukci, mohl se právě on ujmout vedení v konečných pasážích prvního dějství. Jakýsi Namliho nenápadný centr z pravé strany doplachtil ve vápně až k Verschuerenovi, který se v ofsajdu neocitl, a tak z vyloženého postavení bez problémů přelstil gólmana Buckera. I druhá půle pak vyšla daleko lépe Spartě.

Nutno však podotknout, že kdo ví, jakým směrem by se utkání upínalo, kdyby za hru rukou ze strany Meijerse ve vlastní šestnáctce byla nařízena penalta pro Heracles. VAR ale učinil všem takovým scénářům přítrž a hosté naopak v následných okamžicích svůj náskok nadobro jistili dvěma přesnými zásahy. Nejprve cílil do prázdné brány Thy po přihrávce zleva od Meijerse a pak se střelecky prosadil rovněž Engels po pobídce Pinta. V 83. minutě stačil Bakis po pasu de la Torreho pouze mírnit následky konečné porážky, která klub z Almela odsoudila k dalším nepříjemným starostem. Utrpěl mimochodem už svůj třetí, fatální bezbodový nezdar za sebou.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Go Ahead Eagles 3:1

15.05.2022 14:30

Góly: 30. Sydney van Hooijdonk, 62. Sydney van Hooijdonk, 87. Anthony Musaba - 89. Jacob Mulenga

SC v tomto ročníku znovu nepředvádělo optimální výkony, ovšem nyní alespoň částečně zachránilo svou situaci a díky závěrečnému vítězství 3:1 nad Go Ahead Eagles obsadilo po základní části osmé místo s jednačtyřiceti body, které mu zaručuje play-off o předkolo evropských pohárů. Hned na úvod ho však čeká nesmírně těžký protivník z Alkmaaru. Tým z Deventeru při svém návratu do Eredivisie skončil třináctý se šestatřiceti body.

Domácí dominovali na trávníku od samého začátku a již v 9. minutě mohli jít do vedení. Poprvé byl vidět pozdější hrdina Sydney van Hooijdonk, jenž vystřelil ze středu pokutového území, avšak brankář Noppert si s jeho přízemním pokusem dokázal poradit. Stejný hráč otevřel gólový účet tohoto nedělního zápasu přesně po odehrané půlhodině, když po prodloužené hlavičce Sarra zůstal zcela sám před Noppertem a taktéž hlavou ho bez problémů pokořil.

Od tohoto okamžiku tempo hry přeci jen opadlo, Van Hooijdonk ještě více přiblížil svůj celek k vítězství v 61. minutě. Svůj druhý gól zápasu přidal opět hlavou, neboť si seběhl před hranici brankového území a nadýchaný centr Hayeho z pravého křídla usměrnil přesně k levé konstrukci. Osud Go Ahead byl definitivně zpečetěn zhruba pět minut před závěrečným hvizdem po obrovské hrubce Nopperta.

Ten totiž při pasu z levé strany nečekaně podklouzl, pak se velmi špatně domluvil s Kuipersem a míče se proto chopil Anthony Musaba, jenž i v pádu přeci jen rozvlnil síť. Hosté zaznamenali alespoň čestný úspěch v 89. minutě. Po akci středem hřiště se dobře zorientoval Berden a svou přihrávkou na levou stranu uvolnil Jacoba Mulengu, který se z deseti metrů trefil přímo do vzdálenějšího důlního růžku.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Fortuna Sittard 0:1

15.05.2022 14:30

Góly: 13. Zian Flemming

Celek ze Sittardu potřeboval v závěrečném kole v Nijmegenu zvítězit, aby se nemusel ohlížet na výsledky ostatních utkání a to se mu nakonec povedlo. Konkurenční NEC přehrál nejtěsnějším poměrem 1:0 a s pětatřiceti body na kontě obsadil konečné patnácté místo o bod před šestnáctou barážovou pozicí Heraclesu. Pro NEC taktéž sezóna končí, protože se do play-off o předkolo Konferenční ligy nedostalo a skončilo jedenácté s osmatřiceti body.

Hostům by k záchraně nestačila ani remíza, neboť by s třiatřiceti body obsadili přímo sestupové sedmnácté místo. Do tohoto utkání vstoupili s velkým odhodláním a již po necelé čtvrthodině hry vsítili vítěznou branku. Po akci na levé straně přihrával pod sebe geniální patičkou Gladon a nabíhající Zian Flemming zamířil po zemi z patnácti metrů přímo do bližšího spodního růžku kolem bezmocného brankáře Branderhorsta.

Svěřenci trenéra Rogera Meijera od tohoto okamžiku přeci jen zabrali a srovnat stav mohli přesně v polovině úvodního dějství. Jonathan Okita obdržel balón do pokutového oblouku a razantně vypálil, nicméně jeho dělovku směřující k pravé konstrukci brilantně vyškrábl na rohový kop gólman Van Osch. Fortuna v následujícím průběhu pozorně bránila a soupeře k ničemu nepouštěla, sama naopak čekala na rychlé protiútoky.

Svůj náskok mohla navýšit po necelé hodině hry, jenomže aktivní Flemming zamířil po krátkém sólu těsně vedle protější tyče. Závěrečná půlhodina patřila domácímu týmu, který se snažil za každou cenu vyrovnat, ale nejprve se blýskl hostující strážce proti střele střídajícího Bronkhorsta, pak z bezprostřední blízkosti trestuhodně pálil příliš vysoko Okita a v nastaveném čase uchránil svůj tým od pohromy hrdina Flemming, jenž na brankové čáře fantasticky odvrátil do bezpečí projektil Tavsana z dvaceti metrů.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - PSV Eindhoven 1:2

15.05.2022 14:30

Góly: 15. Gervane Kastaneer - 11. Bruma, 73. Richard Ledezma

PEC při své derniéře mezi nizozemskou elitou srdnatě vzdorovalo eindhovenskému gigantovi PSV a dlouho s ním drželo nerozhodný výsledek, ovšem nakonec kvůli trefě střídajícího Richarda Ledezmy prohrálo 1:2 a tento ročník tak zakončilo na posledním osmnáctém místě se sedmadvaceti body, příští sezónu ho proto čeká působení ve druhé lize. Hosté nakonec posbírali 81 bodů, skončili druzí a za mistrovským Ajaxem celkově zaostali o body dva.

Svěřenci končícího německého trenéra Rogera Schmidta vstoupili do nedělního utkání lépe a krátce po deseti odehraných minutách vedli zásluhou Brumy, jenž na levé straně pokutového území přelstil ofsajdovou past a zcela osamocen pokořil brankáře Lamproua přízemní střelou doprostřed branky. Nicméně neuběhly ani další čtyři minuty a Zwolle bleskově srovnalo, jelikož Gervane Kastaneer nechytatelně usměrnil svůj projektil z dvanácti metrů do bližší šibenice.

Stejný hráč se podruhé prosadil za další dvě minuty, když přesně hlavičkoval k pravé konstrukci, avšak jeho trefa nakonec neplatila kvůli půlmetrovému ofsajdu. Zhruba deset minut před přestávkou rozvlnil síť na opačné straně Bruma, ovšem ani jeho druhý gól v utkání neplatil vinou předchozího ofsajdového postavení. Hosté po změně stran přidali a ve 48. minutě si mohli vzít zpět svůj ztracený náskok.

Kanonýr Cody Gakpo se totiž ocitl před hranicí šestnáctky, ale jeho projektil pouze orazítkoval levou tyč. V následujícím průběhu byly k vidění šance na obou stranách, rozdílovou trefu však vsítilo PSV v 73. minutě. Teprve jednadvacetiletý americký záložník Ledezma zpracoval dlouhý pas za obranu od Tezeho a pak se trefil do protějšího spodního růžku. Ani o deset minut později chtěl srovnat Paal, jenže proti jeho bombě famózně zasáhl gólman Mvogo a výsledek se tedy již neměnil.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - AFC Ajax 2:2

15.05.2022 14:30

Góly: 52. Loïs Openda, 56. Loïs Openda - 15. Brian Brobbey, 87. Edson Álvarez

Sto třicáté výročí od založení klubu oslavilo Vitesse poměrně povedeným způsobem. Uhrálo totiž plichtu s čerstvě korunovaným mistrem z Ajaxu, který se definitivně loučil s érou trenéra Erika ten Haga. Domácí tak udrželi své šesté místo, zaručující posezónní play-off o evropské poháry, i kdyby však neuspěli, stejně by z něj nespadli, protože Utrecht nestačil na Willem II.

V první solidní příležitosti se zjevil v 5. minutě Tadič, který se ve vápně dostal k odraženému míči poté, co nevyšla spolupráce Hallera s Brobbeym, nicméně Srbova střela skončila pouze vedle brány brankáře Schuberta. Ve 13. minutě se ozvali i svěřenci kouče Thomase Letsche, to když se po brejku propracoval k zakončení Openda, jenomže ani on nezacílil nejpřesněji.

Po čtvrthodině již přece došlo na první změnu skóre. Tadič totiž vyslal ukázkovou kolmici do pokutového území, kam si seběhl Brobbey, který byl u balónu o chvilku dříve než vyběhnuvší Schubert, a proto se radoval ze vstřeleného gólu. Arnhemský výběr opravdu dost ztuha hledal skulinky v soupeřově obraně, ani de Godenzonen v útoku nijak výrazně nezářili, a tak další přesné zásahy byly k vidění až po obrátce. Hosté sice do druhé půle vstoupili zostra, nicméně Brobbey tentokráte z blízkosti na Schuberta nevyzrál, takže domácím vlastně nabídli prostor pro vyrovnání. A o to se postarala v 52. minutě jejich největší ofenzivní zbraň Openda, jehož z levé strany pobídl svou přesnou nahrávkou na hranici brankového území křídelník Manhoef.

Tenhle okamžik jako by vážně rozboural dosavadní pohodu Ajaxu, který se jevil do té chvíle jako pevný a nepropustný protivník. V 54. minutě ještě Buitink neohrozil napřímo gólmana Gortera, jeho dělovka doputovala do zámezí, ovšem v 56. minutě znovu zaúřadoval Openda, jelikož se k němu odrazila meruna od ležícího Blinda po střele Buitinka. Prvotní pokus ještě stačil Gorter bravurně polapit, na následné doklepnutí už však v podstatě reagovat ani nemohl.

Hosté mohli odpovědět prostřednictvím Berghuise, jemuž míč sklepl na volej Brobbey, avšak jeho dělovka rozezvonila pouze brankovou konstrukci. Poněvadž v 70. minutě odmítl šanci na zkompletování hattricku Openda, došlo v 87. minutě na finální úpravu skóre ze strany Ajaxu, který udeřil po rohovém kopu Berghuise a přesné hlavičce Álvareze, směřující na zadní tyčku.

Více informací k zápasu

Willem II - FC Utrecht 3:0

15.05.2022 14:30

Góly: 8. Jizz Hornkamp, 53. Dries Saddiki, 73. Joris van Overeem (vl.)

Stíhací jízda Willemu v samém závěru sezóny nakonec úspěšná nebyla. Celek z Tilburgu sice vybojoval v závěrečných čtyřech kolech hned sedm bodů a nyní si dokonce vyšlápl na Utrecht, který přehrál hladce po výsledku 3:0, ovšem ani tento úspěch mu na udržení prvoligové licence nestačí. Jeho úhlavní rivalové Fortuna i Sparta totiž taktéž zvítězili a konečné sedmnácté místo s třiatřiceti body tedy znamená pád o patro níže.

Domácí zaostali za šestnáctou barážovou pozicí Heraclesu o jediný bod a nejvyšší soutěž opouštějí po osmi letech. FC skončilo v základní části na sedmém místě se sedmačtyřiceti body a v úvodním kole play-off o předkolo Konferenční ligy narazí na Vitesse. Domácí měli navrch od samého začátku a do vedení se dostali již po necelých osmi odehraných minutách, neboť přesnou mušku měl Jizz Hornkamp.

Čtyřiadvacetiletý útočník stál ve správnou chvíli na správném místě po ráně z pětadvaceti metrů a zákroku brankáře Oelschlägela, pohotovou "rybičkou" následně dopravil balón doprostřed zcela odkryté branky. Hosté mohli nečekaně srovnat stav krátce po odehrané čtvrthodině, kdy rozběhnutý Douvikas dokonce obešel i gólmana Wellenreuthera, jenže nakonec svou střelou z mírného úhlu trefil jen stehno vracejícího se Owusua.

Výběr vedený koučem Kevinem Hoflandem zvýšil svůj náskok osm minut po změně stran. Po rohovém kopu z levé strany opět brilantně vyrazil míč pozorný Oelschlägel, nicméně ihned na to vypálil z voleje osamocený Dries Saddiki a z deseti metrů nechytatelně zavěsil pod břevno. Willem přidal třetí pojistku zhruba dvacet minut před koncem, kdy do vlastní sítě nešťastně zamířil hlavou Joris van Overeem, avšak i přesto po závěrečném hvizdu zavládlo na stadionu Koning Willem obrovské zklamání.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax34265398:1983
2.PSV Eindhoven34263586:4281
3.Feyenoord Rotterdam34225776:3471
4.FC Twente34208655:3768
5.AZ Alkmaar34187964:4461
6.SBV Vitesse341561342:5151
7.FC Utrecht3412111151:4647
8.SC Heerenveen341181537:5041
9.Cambuur Leeuwarden341161753:7039
10.RKC Waalwijk349111440:5138
11.NEC Nijmegen341081638:5238
12.FC Groningen34991641:5536
13.Go Ahead Eagles341061837:5136
14.Sparta Rotterdam348111530:4835
15.Fortuna Sittard341051936:6735
16.Heracles Almelo34971833:4934
17.Willem II34961932:5733
18.PEC Zwolle34762126:5227

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
AjaxFans

Tak co hoši?Jaké jsou vysněné posily?

Reagovat
afc ajax

no tento rok asi hráme o záchranu...

Reagovat
AjaxFans

Proč?

Reagovat
afc ajax

Lebo tam nikto nezostane....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele