Eredivisie - preview 34. kola: Poslední kolo

15.05.2022, 09:57
Previews
Hráči většiny nizozemských prvoligových klubů dnes naposledy nazují kopačky a vyběhnou na trávník k soutěžnímu zápasu. Eredivisie servíruje poslední kolo a ve hře stále zůstává osmá příčka zaručující playoff o Konferenční ligu, k dramatu se schyluje i na chvostu tabulky...
AZ Alkmaar - RKC Waalwijk  (neděle 14:30)
Alkmaar v tomto ročníku neprožívá zrovna nejlepší časy a ve zbývajícím průběhu bude mít co dělat, aby uhájil pohárovou účast i pro následující sezónu. V základní části Eredivisie jistojistě obsadí páté místo, které mu zaručuje jen dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy. Na závěr základní části se utká s Waalwijkem, který naopak bude nadmíru spokojen, protože si ve středečním vloženém kole definitivně zajistil záchranu.

Domácí výběr začal katastrofálně a dlouho mu patřily pozice v dolní polovině tabulky, což rozhodně není umístění, které by ho mohlo uspokojit. Následně se však zvedl a dlouho se nacházel v elitní čtyřce zaručující přímou účast v pohárech, před pár týdny se však propadl za čtvrté Twente a to už nyní nemůže dohnat. Před pár dny v Utrechtu totiž přišel o dvoubrankový náskok a remizoval s ním jen po výsledku 2:2.

Kvůli tomuto zaváhání a jasné výhře konkurenta z Enschede nad Groningenem (3:0) ztrácí na čtvrtou příčku nedostižné čtyři body. "Jsme samozřejmě zklamaní, ale naše cesta nekončí a my se musíme soustředit na zbývající průběh. Proti RKC rozhodně nic nevypustíme a chceme se pozitivně naladit na nevyzpytatelné play-off, které však hodláme zvládnout," řekl s jasným plánem domácí stratég Pascal Jansen.

Hosté se po celou dobu prali o udržení prvoligové licence a díky sedmi získaným bodům z předchozích tří utkání svůj cíl splnili. Po výhře 3:1 nad Groningenem a remíze 1:1 s Cambuurem minule zvládli souboj proti konkurenčnímu Heraclesu a porazili ho 2:0. S pětatřiceti body na kontě jim teď patří třináctá příčka a mají jistotu, že hůře než patnáctí neskončí. Letos se s AZ utkali hned dvakrát a po senzační výhře v úvodním kole (1:0) utrpěli vysokou prohru 0:4 ve čtvrtfinále KNVB Bekeru.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.38 - 11.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - FC Twente  (neděle 14:30)
Feyenoord letos určitě zůstane bez jakékoli trofeje na domácí scéně, ovšem i přesto má na dosah velký úspěch. Již za zhruba deset dní ho totiž čeká vysněné finále Konferenční ligy proti italskému AS Řím a nějakou evropskou trofej tak může získat po dlouhých dvaceti letech. Ještě předtím zakončí tuto sezónu Eredivisie proti konkurenčnímu Twente, v tomto utkání už ani jednomu týmu vůbec o nic nejde.

Rotterdamský celek vyhrál z posledních šesti ligových zápasů hned pětkrát a k tomu si na konto připsal jeden nerozhodný výsledek s konkurenčním PSV (2:2). Naposledy dokázal vyhrát v Deventeru nad Go Ahead (1:0) a tím si definitivně pojistil konečné třetí místo zaručující předkolo Evropské ligy. Na kontě má solidních jednasedmdesát bodů a za druhým PSV zaostává o sedm bodů, před svým nedělním rivalem má náskok nedostižných šesti bodů.

"Za normálních okolností by pro nás sezóna skončila, jenomže my se ještě musíme nachystat na nejdůležitější zápas tohoto ročníku v Konferenční lize. Proti Twente bychom rádi zkusili různé varianty a věříme, že do Tirany pojedeme v co možná nejlepším rozpoložení," prohlásil s úsměvem ve tváři domácí trenér Arne Slot, jenž nemůže nasadit dlouhodobě zraněnou brankářskou jedničku Bijlowa a také obránce Malaciu.

Hosté určitě nebyli považováni za adepty na nejvyšší příčky, jenomže téměř po celou dobu předváděli vynikající výkony a nyní mají jistotu, že obsadí čtvrté místo znamenající předkolo KL. Ve středečním vloženém kole totiž porazili Groningen po výsledku 3:0 a díky zaváhání Alkmaaru v Utrechtu (2:2) si před ním vytvořili dostatečný čtyřbodový odstup. Kouč Ron Jans postrádá kapitána Bramu i jiného obránce Pierieho.

"Máme za sebou fantastický rok a opravdu se těšíme na evropské poháry. Je nám jasné, že program bude mnohem náročnější než letos a kádr musí být širší, avšak se všemi nástrahami se chceme poprat. Nyní doufám, že závěrečný zápas s Feyenoordnem bude oslavou fotbalu," prohlásil Jans s rozzářeným výrazem. V dresu Twente by se v základní sestavě mohli objevit oba čeští krajánci Michal Sadílek s Václavem Černým, druhý jmenovaný ukončil proti Groningenu po komplikovaném zranění kolene svůj téměř rok a půl trvající gólový půst.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.93 - 6.32
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Groningen - Cambuur Leeuwarden  (neděle 14:30)
Groningen ani letos nemůže být se svým působením příliš spokojen, jelikož za špičkou Eredivisie výrazně zaostával a do pohárové Evropy se pravděpodobně ani teď nepodívá. V tuto chvíli mu patří jedenácté místo se šestatřiceti body a za svým nedělním rivalem zaostává před závěrečným utkáním vinou horšího skóre. Pokud dokáže překonat současnou krizi, tak se ještě může posunout na osmé místo zaručující play-off Konferenční ligy.

Groningen ještě před zhruba měsícem a půl atakoval elitní sedmičku, avšak od začátku dubna šestkrát za sebou prohrál a dostal se do nečekaných problémů. I kdyby nováčka z Leeuwardenu porazil, tak svého cíle asi nedosáhne, protože střed tabulky je nesmírně našlapaný a jen nečekaná shoda okolností by ho na osmou pozici ještě mohla posunout. Hosté jsou naprosto v totožné situaci, nicméně před sezónu měli naprosto jiný úkol.

Cambuur se chtěl hlavně zachránit a to se mu povedlo v předchozím duelu, neboť na vlastním stadionu remizoval s Willemem 1:1 a právě získaný bod mu zaručil definitivní jistotu. Stejně jako Groningen se nenachází v dobré formě, protože nevyhrál dokonce devětkrát za sebou, po šesti porážkách si připsal na konto tři nerozhodné výsledky. Se svým protivníkem se v tomto ročníku utkal hned v 1. kole a na jeho půdě překvapivě zvítězil 2:1.

Trenér Danny Buijs postrádá Van Hintuma, Balkera, Hoekstru a Suslova, naopak po karetním trestu se může vrátit Strand Larsen. Hosté nemohou využít služeb Bangury s Gullitem, Hoedemakersem i brankářem Stevensem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 4.13 - 4.26
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - Sparta Rotterdam  (neděle 14:30)
Závěr sezóny zatím vychází Spartě parádně. Od té doby, co klub opustil kouč Henk Fraser, se ekipa postupně propracovává k záchraně. A trenér Maurice Steijn potřebuje dotáhnout svou zatím dobře načatou misi ještě v posledním kole. Jenže zrovna Heracles mu nebude nechávat body zadarmo, vždyť též tenhle protivník bojuje právě s ním přímo o holé přežití v Eredivisie.

Oběma týmům může ke konečnému udržení se stačit i remíza, hosté by ale asi museli doufat, že Fortuna v souběžně hraném duelu neskolí venku Nijmegen a že Willem II doma nepřetlačí Utrecht. A zatímco celku z Almela by plichta opravdu vůbec nevadila, rotterdamský výběr by s něčím takovým neměl kalkulovat. Navíc nyní nemá jediný důvod si nevěřit, v předchozích třech kolech urval sedm bodů, naposledy v důležitém klání odsoudil k definitivnímu sestupu Zwolle. "Tvrdě jsme na výhru pracovali. Jsme šťastní," rozplýval se po tomto zápase Steijn.

Domácí už nemohou spadnout na sedmnáctou příčku, jež ústí v nekontrolovatelný pád o patro níže, týkat se jich každopádně může baráž. Museli by teď ovšem prohrát a Fortuna zvítězit. "Náš soupeř získal slušnou šňůru výsledků. My si nesmíme myslet, že je lepší než my," říkal Frank Wormuth, šéf lavičky Heraclesu. "Doma jsme uzmuli slušný počet bodů, jsme tak rádi, že tenhle mač můžeme hrát před vlastními fanoušky. I kvůli nim je potřeba vyhrát," vzkázal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.45 - 3.07 - 3.23
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Heerenveen - Go Ahead Eagles  (neděle 14:30)
Heerenveen se v průběhu letošního ročníku nenacházel v nejlepší pozici a dlouho to vypadalo, že se jen těžko bude vzdalovat obávanému sestupovému pásmu, ovšem po tragickém vstupu do druhé poloviny sezóny přeci jen zabral a nyní naopak usiluje o dodatečné play-off Konferenční ligy. Momentálně se nachází na devátém místě s osmatřiceti body a za osmým Nijmegenem zaostává jen vinou horšího skóre.

Pokud se ještě chce posunout do elitní osmičky, tak musí získat více bodů než NEC proti Sittardu, naopak porážka ho s jistotu katapultuje do dolní poloviny Eredivisie. Jestliže vyhraje a jeho úhlavní konkurent také, tak musí nasázet minimálně o tři góly více, což vůbec nebude jednoduché. Nováček z Deventeru musí být při svém návratu mezi nizozemskou elitou spokojen, neboť si záchranu zajistil s velkým předstihem.

Ve 29. kole totiž deklasoval Willem II po výsledku 4:0 a bylo téměř jisté, že o prvoligovou příslušnost nepřijde, na druhou stranu se mu od té doby vůbec nedaří. Kvůli čtyřem porážkám v řadě totiž klesl na desátou pozici se šestatřiceti body a senzační boj o pohárové příčky teď není příliš reálný. I kdyby v Heerenveenu překvapil, tak vzhledem k vyrovnanosti středu tabulky se na osmé místo nejspíše nepousne.

Heerenveen se po výhře v Arnhemu nad silným Vitesse (2:1) chtěl přiblížit ke svému cíli v Amsterdamu, jenomže oslavám mistrovského titulu nezabránil, neboť s favorizovaným Ajaxem utrpěl debakl 0:5. Se svým nedělním rivalem se v tomto ročníku utkal dvakrát, po ligové porážce 0:1 hned v 1. kole mu stejnou měrou oplatil neúspěch v osmifinále KNVB Beker. Do tohoto klání nenasadí Bakkera, Van Akena a Bochniewizce, hosté přijedou bez Linthorsta, Kramera, Rosse i Martiny.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.96 - 4.46
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NEC Nijmegen - Fortuna Sittard  (neděle 14:30)
Fortuna se již delší dobu pere o záchranu a v minulém kole si ji mohla téměř definitivně zajistit, jenomže v domácím prostředí neudržela jednobrankový náskok proti Vitesse a po porážce 1:2 si situaci výrazně zkomplikovala. S dvaatřiceti body klesla na šestnáctou barážovou pozici o skóre za Spartu, na druhou stranu má situaci ve svých rukách. Pokud totiž v Nijmegenu zvítězí, tak bude mít minimálně jistou kýženou patnáctou příčku.

Na celek ze Sittardu však rozhodně nečeká jednoduchá úloha. Nováček NEC totiž usiluje o osmé místo zaručující dodatečné play-off Konferenční ligy, a když v neděli vyhraje, tak vzhledem k aktuálnímu skóre ho boj o pohárové příčky pravděpodobně nemine. Nicméně motivace hostujícího celku je mnohem větší. Ten totiž v případě remízy nebo dokonce prohry může klesnout na předposlední sedmnácté místo zaručující přímý sestup do druhé ligy.

Pokud v Nijmegenu nevyhraje, tak bude muset bedlivě sledovat výsledky duelů Willem - Utrecht a Heracles - Sparta. "Tuto variantu si nepřipouštíme, v Nijmegenu prostě hodláme zvítězit. Bohužel prohra s Vitesse nás velice mrzí, protože bychom hráli s mnohem větším klidem. Teď se však musíme zkoncentrovat na aktuální situaci a v žádném případě se nechceme ohlížet na jiné zápasy," řekl s obrovským odhodláním v hlase hostující lodivod Sjors Ultee.

Domácí tým se nenachází v dobré formě, jelikož v předchozích pěti střetnutích prohrál hned čtyřikrát, minule nestačil na vysoce favorizované PSV (2:3). Na nedělního soupeře se mu celkem daří, protože ho zdolal dvakrát za sebou, v této sezóně vyhrál na jeho půdě 3:1. Kouč Rogier Meijer nenasadí Mattsona, Bonyho, Pedra Ruize a Barreta, Ultee nemůže počítat se Seuntjensem, Flemmingem, Duartem a Roelem Janssenem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.91 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PEC Zwolle - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
Tento závěrečný souboj 34. kola Eredivisie se spíše bude nést v pochmurném duchu, jelikož domácí PEC opouští nejvyšší soutěž po dlouhých deseti letech. V minulém kole totiž nezvládlo klíčový zápas v Rotterdamu s konkurenční Spartou (0:2) a nyní je jisté, že obsadí poslední nebo předposlední místo tabulky. Ani PSV nepojede do Zwolle v nejlepší náladě, jelikož i přes vítězství ve středečním vloženém kole přišlo o jakoukoli naději na titul.

Domácí výběr sestoupil hlavně kvůli katastrofální první polovině sezóny, kdy získal prachbídných šest bodů. Ve druhé polovině se až heroicky zvedl a dokonce se chvíli nacházel na šestnácté barážové příčce, jenomže v předchozích třech zápasech získal jediný bod a tato bilance mu nakonec zlomila vaz. Se ziskem sedmadvaceti bodů je poslední osmnáctý a na šestnáctou pozici Fortuny ztrácí již nedostižných pět bodů.

Pokud v neděli PSV porazí a Willem prohraje s Utrechtem, tak alespoň poskočí na sedmnácté místo. Hosté sice letos opět nesesadí z trůnu mistrovský Ajax, jelikož ten před pár dny deklasoval Heerenveen 5:0 a obhájil mistrovskou trofej, protože si vytvořil dostatečný čtyřbodový odstup. Eindhovenský klub však nemůže být nespokojen, neboť získal trofej ze Superpoháru i KNVB Bekeru a navíc v Konferenční lize dokráčel až do čtvrtfinále.

I přes tyto úspěchy skončí na trenérské lavičce Němec Roger Schmidt, jenž se připojí k lisabonské Benfice a jeho místo zaujme legendární nizozemský kanonýr Ruud Van Nistelrooy. "Titul jsme sice nezískali, ale nikdo nemůže tvrdit, že tato sezóna byla fiasko. Z klubu odcházím se vztyčenou hlavou i mnoha příjemnými vzpomínkami a rozhodně mu budu přát úspěchy v nadcházejících kapitolách," pronesl na své závěrečné tiskové konferenci dojatý Schmidt.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.00 - 5.04 - 1.48
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SBV Vitesse - AFC Ajax  (neděle 14:30)
Eredivisie svého krále neztratila, opětovně na ligový trůn usedl Ajax, který si své prvenství zaručil definitivně ve středečním utkání proti Heerenveenu. Na závěr ročníku se představí na půdě Vitesse, které si fakticky také svůj cíl zajistilo, byť ještě musí bránit svou šestou pozici v tabulce, která by byla přece o něco výhodnější do posezonního play-off o evropské poháry.

Amsterdamský celek zakončil jednu úspěšnou éru očekávaným, oslavným způsobem. A pro trenéra Erika ten Haga, jenž po této sezóně odejde do Anglie kormidlovat Manchester United, bude představovat souboj v Arnhemu rozlučkovou záležitost. "Porazili jsme našeho soupeře díky vítězné mentalitě. Hráli jsme neuvěřitelně chytře," těšilo hostujícího stratéga po minulém skalpu fríského výběru. "Pro nás znamená ten triumf velkou odměnu a zadostiučinění. Udělali jsme velký kus práce, tvrdě jsme si šli za svými ambicemi, zůstali jsme jednotní i přes několik jiných neúspěchů. Moji hráči mě nikdy nezklamali. Nikdy za ty roky, co jsem tady působil."

Vedení de Godenzonen již každopádně našlo náhradu za Ten Haga. A na lavičce se představí od nového ročníku Alfred Schreuder, který v současné chvíli šéfuje lavičce v Bruggách. "Ten pocit, kdy hrajete naposledy doma, vám dochází postupně. Je pro mě velmi obtížně tento klub opustit, protože jsem zde pracoval s mnoha fantastickými lidmi. Ale je čas jít," říkal Ten Hag.

Vitesse se letos poměrně slušně prezentovalo v Konferenční lize, do pohárové Evropy by se chtělo probojovat také pro další období. Jenže v nejvyšší nizozemské soutěži se mu letos ne úplně nejlépe dařilo, a ačkoli první osmičku, která mu prodlouží jeho působení, urvalo, bude si muset svou kvalifikaci ještě tvrdě vydobýt. Spadnout může už pouze na sedmé místo, a to v případě své porážky a výhry Utrechtu na hřišti Willemu II. "Můžu Ajaxu pogratulovat. My se na tenhle zápas hodně těšíme. Na Utrecht se dozadu nedíváme, máme vše ve svých rukou a stačí nám bod, abychom neklesli níže," připomínal jasná fakta domácí kouč Thomas Letsch.

Domácí mimochodem slaví své sto třicáté výročí od svého založení, přesně čtrnáctého května roku 1892 byly položeny základy jejich bohaté historie. A svoje jubileum může zaznamenat rovněž Riechedly Bazoer, který mimochodem v Ajaxu v minulosti působil. Pokud nastoupí od začátku, připíše si na své konto stý start v dresu klubu z Geldry. "Je opravdu zvláštní, že jsem zde strávil už tolik času. Jsem zde šťastný," uculoval se pětadvacetiletý nizozemský obránce.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.74 - 5.16 - 1.43
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Willem II - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Tradiční účastník Eredivisie Willem II skvěle vstoupil do nového ročníku a nacházel se na předních příčkách, nicméně pak sbíral jeden neúspěch za druhým a před posledním kolem mu reálně hrozí, že spadne do druhé ligy. V minulém důležitém utkání totiž pouze remizoval 1:1 na půdě Cambuuru a nachází se na předposledním sedmnáctém místě, které znamená pád o patro níže. Situaci teď rozhodně nemá ve svých rukách.

Celek z Tilburgu doposud získal třicet bodů a za šestnáctou Fortunou i patnáctou Spartou zaostává o dva body. Aby měl ještě nějakou šanci, tak bezpodmínečně musí doma porazit silný Utrecht, jinak se s prvoligovou příslušností nadobro rozloučí. Jestliže vyhraje, tak k přímé záchraně potřebuje porážku Sparty s Heraclesem a maximálně remízu týmu ze Sittardu na půdě Nijmegenu.

Variant ohledně jeho záchrany je mnoho a klidně se může stát, že i přes nedělní výhru se mezi nizozemskou elitou neudrží. "Bohužel jsme v Leeuwardenu nezvítězili a bylo nám jasné, že budeme muset čekat. Naše situace není dobrá, ale také ne kritická. Proti Utrechtu se chceme soustředit jen na vlastní výkon, bez vítězství budou jakékoli kalkulace zbytečné. Na ostatní výsledky se chceme ohlížet až po zápase," řekl s obrovskou důležitostí v hlase domácí lodivod Kevin Hofland.

Hosté také mají o co hrát, nicméně jejich motivace je mnohem menší. Momentálně jsou sedmí se sedmačtyřiceti body a jistě si zahrají dodatečné play-off o Konferenční ligu. Ve hře ještě zůstává i šestá příčka, jenže k ní vede jen výhra v Tilburgu a prohra Arnhemu s Ajaxem v souběžně hraném utkání. Ve středečním vloženém kole na poslední chvíli zachraňovali nerozhodný výsledek 2:2 s Alkmaarem.

Hofland postrádá Oostinga, Meervelda, Nunnelyho, Ulrika Jenssena, Bergströma a Kampetsise, jeho protějšek Rick Kruys nemá k dispozici Maedu, Henka Veermana, Mamengiho, St. Jaga, Ramselaara, van der Maarela a brankáře De Keijzera.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.89 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax33264396:1782
2.PSV Eindhoven33253584:4178
3.Feyenoord Rotterdam33225675:3271
4.FC Twente33198653:3665
5.AZ Alkmaar33187863:4161
6.SBV Vitesse331551340:4950
7.FC Utrecht3312111051:4347
8.NEC Nijmegen331081538:5138
9.SC Heerenveen331081534:4938
10.Go Ahead Eagles331061736:4836
11.FC Groningen33991539:5236
12.Cambuur Leeuwarden331061750:6836
13.RKC Waalwijk338111437:5035
14.Heracles Almelo33971732:4634
15.Sparta Rotterdam337111527:4732
16.Fortuna Sittard33951935:6732
17.Willem II33861929:5730
18.PEC Zwolle33762025:5027

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele