Bundesliga - preview 5. kola

23.10.2020, 08:44, aktualizováno 26.10.2020, 08:30
Previews
Leverkusen měl pomalejší rozjezd do sezony, poslední dva soutěžní zápasy ale zvládl za tři body a tom chce pokračovat i v pondělí večer. Bayer doma hostí Augsburg...
Bayer Leverkusen - FC Augsburg  (pondělí 20:30)
Augsburg odcestuje v rámci pondělí dohrávky pátého kola Bundesligy do Leverkusenu. Bayer je pro Augsburg soupeřem, nad kterým nikdy nedokázal vyhrát.

A to by se v pondělí mohlo změnit. Leverkusen je nezvykle se šesti body až dvanáctý, o bod za devátým Augsburgem, který už si letos připsal skalp, mimo jiné, Borussie Dortmund. Když se ale podíváme do nedávné historie, poslední čtyři zápasy obou soupeřů vyhrál Leverkusen souhrnným skóre 10:1, naposledy poměrem 2:0 v únoru.

Augsburgu se ale letos výjimečně daří - nejdřív v prvním kole vyhrál 3:1 na půdě Unionu Berlín, o týden později zvítězil 2:0 nad Dortmundem po gólech Uduokhaie a Caligiuriho, na začátku října bezbrankově remizoval ve Wolfsburgu a minulou sobotu prohrál 0:1 s Lipskem. Především výhra nad Dortmundem německé fanoušky pochopitelně překvapila.

To nejčastějším výsledkem Leverkusenu v letošní sezóně je remíza, kterou Bayer okusil v prvních třech kolech třikrát. Po bezbrankové remíze ve Wolfsburgu hráči Leverkusenu remizovali 1:1 s Lipskem a stejným výsledkem ve Stuttgartu. Minulou sobotu si přivezli výhru 1:0 z Mohuče, kde se gólově prosadil Alario.

A Bayeru se dařilo i v týdnu, ve čtvrtek totiž odehrál první zápas Evropské ligy proti Nice a vyhrál vysoko 6:2. Mezi střelce se v dresu domácích postupně zapsali Amiri, Alario, Diaby, dvakrát Bellarabi a Wirtz. Leverkusen je tedy v dobré formě, svou roli v zápase s Augsburgem však může hrát i únava.

Mimo hru jsou navíc Aránguiz, Arias, Jedvaj, Paulinho a Schick. Za hosty zase určitě nenastoupí Finnbogason a Morávek. Leverkusen čeká další zápas už ve čtvrtek, kdy se v rámci druhého kola Evropské ligy představí na půdě pražské Slavie.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - L. Bender, S. Bender, Tapsoba, Sinkgraven - Baumgartlinger - Bellarabi, Palacios, Amiri, Diaby - Alario.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Gikiewicz - Framberger, Gouweleeuw, Uduokhai, Iago - Khedira, Gruezo - Hahn, Caligiuri - Gregoritsch - Niederlechner.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 4.37 - 5.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Wolfsburg - Arminia Bielefeld  (neděle 15:30)
Wolfsburg neprožívá vyloženě povedený začátek této sezóny. Zkraje října se nedokázal probojovat do základní skupiny Evropské ligy, v Bundeslize přitom ještě neurval jediné vítězství a nachází se jen v dolní polovině tabulky, byť jeho ambicí je bojovat o příčky zaručující evropské poháry pro další ročník. Napravit reputaci si hodlá proti Bielefeldu.

Na druhou stranu je třeba říci, že "Vlci" v uplynulých čtyřech kolech ani jednou nepohráli. Urvat každopádně tři body je pro ně zatím velkým problémem. "Už jsme mohli doma porazit Augsburg i Leverkusen. A také jsme nebyli daleko od výhry v Mönchengladbachu, tedy na půdě celku, který působí v Lize mistrů," neviděl situaci tak černě kouč Oliver Glasner.

Arminia přitom pro VfL může představovat papírově nejpřívětivějšího protivníka, na kterého dosud narazilo. "A já jsem si jistý, že po dlouhé době získáme skalp právě v neděli," burcoval Glasner. "Já osobně žádný tlak necítím. Pro mě je důležité, jaký výkon předvedeme na hřišti. A zatím si myslím, že jsme si vedli slušně. Vím, že se tříbodové výsledky zkrátka dostaví."

Toho může těšit i ta skutečnost, že na marodku mu aktuálně nikdo nepřibyl. "Naštěstí nemáme nově nakažené," prozrazoval s tím, že v karanténě je kvůli nemoci COVID-19 stále ještě Josip Brekalo. "Wouter Weghorst tento týden poprvé trénoval a bude k dispozici. Přípravu bez problémů absolvovali také João Victor a Daniel Ginczek," pokračoval dále.

Návrat na trávníky brzy chystá William, jenž si v únoru přetrhal kolenní vazy a zhruba osm měsíců se nepodíval do jediného duelu. "Je super, že už s námi trénoval," mnul si ruce domácí šéf lavičky. Přesto by Wolfsburg neměl mít k dispozici i nadále Kevina Mbabua, Jeffreyho Brumu, Paula Otávia a Marina Pongračiče, byť u některých není start úplně vyloučený.

Hosté doposud získali shodný počet bodů jako jejich aktuální sok, naposledy jednoznačně nestačili na mistrovský Bayern, předtím padli nejtěsnějším možným způsobem v Brémách. Suma sumárum ale nepůsobí výběr trenéra Uweho Neuhause vyloženě špatným dojmem. Třetí porážka v řadě by každopádně mohla se sebevědomím družstva určitě notně zahýbat.

Arminia bude postrádat tři zdravotně indisponované, a to ve složení Cédric Brunner, Cebio Soukou a Andreas Voglsammer. "Loni ve druhé nejvyšší soutěži Bielefeld vsítil nejvíce gólů a nejméně jich inkasoval," připomínal Glasner. "Má jasně danou strukturu týmu. A pozor si musíme dát na Fabiana Klose, který je pro něj jednoznačným koncovým hráčem," varoval.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Baku, Lacroix, Brooks, Roussillon - Guilavogui - Schlager, Arnold - Steffen, Mehmedi - Weghorst
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Ortega Moreno - De Medina, Pieper, van der Hoorn, Lucoqui - Prietl - Maier, Hartel - Doan, Córdova - Klos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 4.05 - 5.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Werder Brémy - TSG Hoffenheim  (neděle 18:00)
Brémy v neděli večer přivítají jihoněmecký Hoffenheimem. Navzdory postavení v tabulce jsou podle předzápasových kurzů mírným favoritem hosté.

Werder se po čtyřech odehraných kolech nachází v tabulce bundesligy se sedmi body na osmém místě, Hoffenheim je však o pouhý jeden bod za ním, na příčce desáté.

Vstup do nové sezóny se přitom Brémám vůbec nepovedl, v prvním kole prohrály na vlastní půdě 1:4 s Herthou, když jejich jediný gól vstřelil Selke. Po úvodní prohře pak Werder vyhrál 3:1 na Schalke, 1:0 doma s Bielefeldem a minulou sobotu remizoval 1:1 ve Freiburgu, když mu alespoň bod zařídil gólem z pokutového kopu Füllkrug.

Hoffenheim měl v úvodu sezóny těžší los. Během prvních kol se totiž potkal s oběma největšími favority soutěže - mnichovským Bayernem i Borussií Dortmund. V prvním kole Hoffenheim vyhrál 3:2 v Kolíně nad Rýnem, jedno z největších překvapení letošní bundesligové sezóny však přišlo až o týden později.

Na konci září totiž Hoffenheim vyhrál 4:1 nad úřadujícím mistrem Bayernem Mnichov, když se trefili Bičakčić, Dabbur a dvakrát nejlepší střelec týmu Kramarić. Po výhře nad Bayernem se však Hoffenheimu příliš nedařilo. Na začátku října prohrál 1:2 ve Frankfurtu a minulou sobotu podlehl doma 0:1 Dortmundu.

Ve čtvrtek ještě Hoffenheim sehrál zápas Evropské ligy proti CZ Bělehrad, který vyhrál 2:0 díky gólům Baumgartnera a Dabbura. Hosté se však v zápase v Brémách budou muset obejít bez českého obránce Pavla Kadeřábka, který je v karanténě a chorvatského útočníka Andreje Kramariće, jenž byl pozitivně testován na Covid-19. Domácím budou zase chybět zranění Augustinsson a Selke.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Veljkovic, Groß, Moisander - Gebre Selassie, Eggestein, Friedl - Mbom, Bittencourt - Füllkrug, Sargent
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Posch, Vogt, Akpoguma - Rudy, Samassekou, Sessegnon - Baumgartner, Geiger - Bebou, Bruun Larsen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.77 - 3.67 - 2.56
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bayern Mnichov - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
V kádru obou celků se stále najdou hráči, kteří pamatují výhru Eintrachtu ve finále DFB-Pokalu v roce 2018. Jenže od té doby mnichovský velkoklub tuplem připomíná dobře promazaný stroj. Jak se ostatně mohlo v týdnu v rámci Ligy mistrů přesvědčit Atlético Madrid. "Orli" se naopak tváří, že se dali dohromady po ztrátě opor Rebiće, Joviće a Hallera.

Ve středu se při zahajovacím utkání Ligy mistrů ve skupině A v Allianz Areně čekalo, že domácí Bayern soupeře z hlavního města Španělska přehraje. Ale že to bude o čtyři branky, o které se podělili dvakrát Coman, Goretzka a Tolisso, tak to úplně ne. Obhájce prvenství v Bundeslize i v Champions League od začátku letošní sezony hrubě nezvládnul pouze duel s Hoffenheimem, ale jinak kráčí od vítězství k vítězství. Dokonce už teď se najde dost fotbalových fanoušků a expertů, kteří vůbec nepochybují o tom, že i letos přidá tým Hansiho Flicka do své už tak bohaté sbírky další trofeje.

"Náš výkon byl opravdu velmi dobrý. Střetli jsme se s nevypočitatelným soupeřem, se kterým jsme si však dokázali poradit. V ofenzivě jsme byli nekompromisní. Jsem spokojený s výsledkem a s těmi čtyřmi parádními góly. Vždycky je důležité začít vítězstvím," prohlásil pětapadesátiletý trenér, který bude postrádat Tanguye Nianzoua, vykartovaného Corentina Tolissa, na koronavirus pozitivně testovaného Sergeho Gnabryho, a také Leroye Saného, jenž sice už začal s tréninkem, avšak na návrat na hrací plochu si podle všeho bude muset ještě týden počkat.

Co se německé nejvyšší soutěže týče, čtyři branky nasázel Bayern o minulém víkendu i Arminii Bielefeld. "S dnešním výkonem jsem docela spokojený, nicméně v prvním poločase se objevila pasáž, během které jsme si sami ledacos zkomplikovali. Příště musíme být v řešení některých situací chytřejší. V obranné řadě jsem taky viděl nedostatky." Tak zněla slova trenéra Flicka. Nutno dodat, že si je jeho svěřenci evidentně minimálně pro zápas s Atlétikem vzali k srdci.

Eintracht Frankfurt je spolu s RB Lipsko, Bayerem Leverkusen a Wolfsburgem jediným celkem, který v aktuálním bundesligovém ročníku ještě neprohrál. Skvadra Adiho Hüttera, jenž bude v bavorské metropoli postrádat Ragnara Acheho a Filipa Kostiće, si po dvou výhrách připsala na konto remízu s 1. FC Köln.

"Jsem toho mínění, že jsme dnes ztratili dva body. V prvním poločase jsme hráli velmi dobře a soupeře jsme do ničeho nepustili. Ve druhém poločase byl Köln lepší, jenže my jsme si vytvořili více brankových příležitostí. Bohužel jsme je nedokázali proměnit," litoval rodák z města Hohenems, který letos oslavil padesátiny. Proti FCB to však bude zřejmě docela jiná písnička.

Po vzpomínaném pohárovém finále se tyto dva kluby potkali šestkrát. Bayern byl ve čtyřech případech jasně lepší a vyhrál rozdílem třídy. Červnové semifinále DFB-Pokalu už tak jednoznačné nebylo. Bez deseti dnů přesně před rokem se však celku z Commerzbank-Areny podařilo slavného protivníka přehrát v poměru 5:1. Samozřejmě se nedá předpokládat, že by se tenhle výsledek opakoval, nicméně Eintracht jistě nebude chtít dát nic zadarmo.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Pavard, J. Boateng, Alaba, Hernandez - Kimmich, Goretzka - Coman, T. Müller, Douglas Costa - Lewandowski
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Abraham, Hasebe, Hinteregger - Toure, Ilsanker, Rode, Zuber - Kamada - Dost, Silva
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 8.91 - 15.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RB Lipsko - Hertha BSC  (sobota 15:30)
Pomineme-li poslední vzájemné klání, které v květnu letošního roku skončilo remízou, tak RB Lipsko proti "Staré dámě" v posledních letech jasně dominovalo. Aktuální sezonu také nezačal klub z hlavního města Německa podle představ, takže se dá očekávat, že domácí jakékoli překvapení nedopustí.

Během uplynulého týdne sehráli svěřenci Juliana Nagelsmanna dvě utkání, z nich obě vyhráli v poměru 2:0. Jednou byl soupeřem Augsburg, podruhé Istanbul Başakşehir, který se rovněž musel sklonit před uměním Angeliña. Španělský obránce, který v Sasku hostuje z Manchesteru City, tak vsítil ve dvou duelech tři branky.

"Je to pro nás skvělý výsledek, přestože druhá půle nebyla z naší strany příliš povedená. Nejdůležitější však bylo uhrát v tomhle zápase tři body a to se nám podařilo. Nicméně pořád máme, na čem pracovat, abychom byli ještě lepší," prohlásil šťastný střelec po dalším povedeném představení. V základní sestavě pochopitelně nebude chybět ani tentokrát, na rozdíl od Klostermanna, Laimera, Kampla a Sabitzera. Amadou Haidara si z Afriky přivezl koronavirus a v říjnu už si s velkou pravděpodobností nezahraje.

Po odchodu Tima Wernera do Chelsea se perou o post hrotového útočníka Alexander Sørloth a Yussuf Poulsen, jenž ve vzpomínaném klání proti die Fuggerstädter skóroval ihned po svém příchodu na hřiště. Další variantou by mohl být syn slavného otce Justin Kluivert, který přišel na hostování z AS Řím.

Po přesvědčivém vítězství nad Werderem Brémy v prvním kole sbírá Hertha pouze porážky. Naposledy se na Olympijském stadionu vychutnal radost ze tříbodového zisku Stuttgart. Kouč Bruno Labbadia, který má s boji o záchranu vcelku bohaté zkušenosti, si i přes nepříznivé výsledky mohl poslechnou pochvalná slova, která na jeho adresu vyřkl jeho protějšek Nagelsmann.

Také zmíněnou týden starou porážku se snažil bývalý lodivod Hamburku či Wolfsburgu nějak ospravedlnit: "Dobře jsme začali, a pak jsme z první akce soupeře velmi hloupě inkasovali ze standardní situace. Celkově vzato byla naše hra příliš statická, směrem dopředu ji doprovázely nepřesnosti, co se finální přihrávky týče. Oba góly Stuttgart zaznamenal až příliš snadno." Podaří se jeho týmu v Red Bull Areně alespoň skórovat nebo odjede po roce a půl znovu s debaklem?
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulacsi - Orban, Upamecano, Halstenberg - Henrichs, T. Adams, Kampl, Angelino - Nkunku, Dani Olmo - Poulsen
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Pekarik, Stark, Boyata, Plattenhardt - Tousart - Darida - Lukebakio, Mittelstädt - Matheus Cunha - Cordoba
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.65 - 6.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Union Berlín - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Ve vzájemných kláních je znát, že ani jeden ze soupeřů nechce prohrát. Na nejvyšší úrovni se zatím střetli dvakrát a oba mají zatím na kontě po jedné výhře. V minulém kole si také oba připsali bod za remízu 1:1.

Freiburg ji uhrál v duelu s Brémami, po kterém Christian Streich jenom stručně prohlásil: "Hráli jsme organizovaně a předvedená hra byla téměř podle našich představ. Přesto je pro nás remíza samozřejmě zklamáním." Oblíbený kouč má v klubu - na rozdíl od některých svých bundesligových kolegů - i přes neuspokojivé výsledky neotřesitelnou pozici.

Na hrací plochu nevyběhnou kvůli zranění Mark Flekken a Jannik Haberer. Amir Abrashi bude po tomhle klání znovu moct nastoupit, protože už nebude muset být v karanténě kvůli tomu, že nastoupil během reprezentační přestávky za Albánii, kde se v uplynulých týdnech šíří nákaza také velmi rychle. Kádr posílili Guug Til a Baptiste Santamaria, nejdražší hráč v klubové historii, za něhož poslal Freiburg do francouzského Angers přibližně 10 milionů eur.

Na opačné straně si nezahrají Nico Schlotterbeck a Anthony Ujah jsou zranění. Max Kruse bude zřejmě potrestán za to, že porušil koronavirová pravidla. Akaki Gogia by měl být po zranění k dispozici snad na příští zápas. Z Liverpoolu přicházejí na hostování Taiwo Awoniyi a Loris Karius, jenž bude krýt záda v dobré formě chytajícímu Andreasi Luthemu. Střílení branek by měl mít na starosti nedoceněný Fin Joel Pohjanpalo.

Union Berlín před týdnem neudržel vedení na stadionu v Gelsenkirchenu, díky čemuž se tamní Schalke 04 dočkalo prvního bodového zisku v této sezoně. "Tenhle bod jsme si museli vybojovat a vynaložili jsme dost úsilí, abychom ho udrželi. Takže jsem s ním spokojený. Byl to vyrovnaný zápas, přestože jsme si vytvořili více brankových příležitostí. Nicméně si myslím, že ta remíza je zasloužená. Poté, co jsme inkasovali, se nám podařilo eliminovat soupeřovy útoky. Hráči si počínali dobře, takže jak říkám, bod je spravedlivý," nechal se slyšet Urs Fischer. Uvidíme, co bude říkat po partii s Freiburgem.
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Luthe - Trimmel, Friedrich, Knoche, C. Lenz - Andrich, Gentner - Becker, Ingvartsen - Kruse - Pohjanpalo
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
F. Müller - Schmid, Lienhart, Heintz, Günter - Santamaria, Höfler - Sallai, Grifo - Höler - Petersen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.52 - 3.49
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FSV Mainz 05 - Borussia Mönchengladbach  (sobota 15:30)
Je pravda, že v německé nejvyšší soutěži "Hříbata" dvakrát vcelku zbytečně ztratila body. Kvůli tomu jich mají na kontě po čtyřech kolech pět, což za současné konstelace stačí na druhou polovinu tabulky. Ale pochopitelně nic není ztraceno a po další výhře může být všechno jinak. Die Nullfünfer vědí, že je nečeká vůbec nic snadného.

Jan-Moritz Lichte stále věří, že série nepovedených výsledků brzy skončí. Ze čtyř případů inkasoval jeho tým hned dvakrát čtyři branky. Minule proti Leverkusenu předvedl o poznání lepší výkon, přesto opět prohrál, byť nejtěsnějším možným rozdílem, a to zásluhou přesné trefy Lucase Alaria. Nicméně tenhle duel naznačil, že Mohuč rozhodně má kádr na to, aby prvoligovou příslušnost udržela.

"Tenhle zápas nás stál hodně sil. Ale to samé platí i pro Leverkusen, který nakonec vyhrál. A nutno dodat, že zaslouženě. Další porážka nás hodně mrzí a není to pro nás snadné, avšak musíme jít dál a soustředit se na další zápasy," řekl čtyřicetiletý rodák z Kasselu, pro kterého se jedná o první štaci v roli hlavního trenéra.

To Marco Rose už má z tohoto pohledu za sebou štace v Lokomotivu Lipsko a v Red Bull Salzburg, se kterým se mu dvakrát podařilo opanovat rakouskou Bundesligu a jednou tamní pohár. V Gladbachu zatím navazuje na práci svých předchůdců. Díky předvedené hře se "Hříbata" stávají nepříjemným soupeřem pro kterýkoli klub.

V týdnu se o tom v rámci Ligy mistrů mohl přesvědčit Inter Milán, který na domácím stadionu vedl už dvě trefy, nicméně nakonec se musel spokojit s remízou 2:2. "Rozhodně mám hodně smíšené emoce. Trvalo nám zbytečně dlouho, než jsme si uvědomili, že bychom tam mohli vyhrát. Řekl bych, že před začátkem zápasu nám věřil málokdo. A nakonec jsme zklamaní, že vezeme domů jenom bod," hodnotil úvodní střetnutí skupinové fáze záložník Jonas Hofmann, přičemž do mače s Mohučí nezasáhne hned sedm jeho spoluhráčů, kteří si obvykle dělají zálusk na základní sestavu. Ovšem na početné absence jsou v Gladbachu zvyklí.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - St. Juste, Kilian, Niakhaté, Brosinski - Stöger, Latza - Burkardt, Boetius, Quaison - Mateta
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Lainer, Ginter, Elvedi, Bensebaini - Kramer, Neuhaus - Herrmann, Stindl, Thuram - Plea
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.75 - 3.83 - 2.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Borussia Dortmund - Schalke 04  (sobota 18:30)
Bitva o Porúří má v současné chvíli jednoznačného favorita. Dortmund je v určitě daleko lepším rozpoložení, než je tomu u Schalke, byť Borussia před pár dny nevstoupila do Ligy mistrů nejideálnějším způsobem. V celkově 157. soutěžním Revierderby, které bude moci sledovat jen třístovka diváků, může celek z Gelsenkirchenu v podstatě jen překvapit.

Domácí v dosavadních čtyřech ligových kolech prohráli jen s Augsburgem, jinak v ostatních třech případech naplno bodovali. Okupují tak zaslouženě přední pozice v tabulce, nemíní je proti trápícímu se Schalke opouštět a zároveň hodlají napravit poslední nepovedené vystoupení v Laziu. V milionářské soutěži římskému klubu nakonec podlehli rozdílem dvou gólů.

Dortmundský stratég Lucien Favre nechtěl dělat z porážky na evropské scéně žádnou velkou vědu. "Udělali jsme příliš mnoho chyb. Nepředvedli jsme prostě vůbec optimální výkon," podotýkal. "Někdy se prostě něco takového stane. Ale zápas proti Schalke bude úplně o něčem jiném. A já věřím, že tentokráte se nám podaří dosáhnout na celkové vítězství," pokračoval.

Hosté jsou už několik měsíců v opravdu velké krizi. Pakliže započítáme do statistik i loňskou sezónu, na tříbodový výsledek v Bundeslize čekají nepřetržitě od sedmnáctého ledna letošního roku, dohromady už dvacet utkání za sebou. Naposledy uhráli vůbec svůj první bod v sezóně na hřišti berlínského Unionu a dostali se na předposlední příčku. Horší je už jen Mohuč.

Do role hlavního kouče S04 byl teprve na konci září jmenován Manuel Baum jako náhrada za Davida Wagnera, ani pod jeho velením však na řadu nepřišlo výrazné zlepšení. "V posledních týdnech jsem našeho soupeře intenzivně sledoval. A musím říct, že tvrdě dře," oceňoval Favre, jemuž teď budou chybět zranění Marcel Schmelzer i Dan-Axel Zagadou, zatímco Emreho Cana vyřadil koronavirus.

Na druhou stranu by již mohl využít Nica Schulze i Thorgana Hazarda, kteří se zapojili do tréninku, přičemž vrátit by se měl na hřiště i Manuel Akanji, který nedávný duel v Itálii vynechal. Švýcarský stratég by měl mít větší prostor pro manévrování především, co se skládání defenzivních pilířů týče. "Opravdu situace vypadá velmi dobře," mnul si ruce.

Když se derby mezi BVB a Die Königsblauen konalo naposledy, právě se restartovala nejvyšší soutěž po pandemii nemoci COVID-19. Tehdy na stadion fanoušci nemohli. Nyní jich na tribunách bude aspoň pár desítek. "Pořád má tohle utkání o náboj postaráno, byť nebude vyprodáno. A my víme, co znamená pro naše fanoušky," povídal Michael Zorc.

Dortmundský sportovní ředitel neočekává, že by duel se Schalke, jemuž budou na Westfalenstadionu chybět Ralf Fährmann, Ozan Muhammed Kabak, Suat Serdar i Mark Uth, měl být nějakou jednoduchou záležitostí. "Náš sok určitě zabojuje, bude vášnivý a odhodlaný, vynasnaží se být disciplinovaný. My musíme být maximálně připravení," varoval Zorc.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Bürki - Piszczek, Hummels, Delaney - Passlack, Witsel, Bellingham, Raphaël Guerreiro - Reus, Reyna - Håland
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Rönnow - Ludewig, Sané, Nastasić, Oczipka - Omar Mascarell - Skrzybski, Harit, Bozdogan, Raman - Gonçalo Paciência
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.80 - 18.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfB Stuttgart - 1. FC Köln  (pátek 20:30)
Stuttgart přivítá v pátek večer v předehrávce pátého bundesligového kola 1. FC Köln. I s ohledem na postavení obou soupeřů v tabulce budou mírným favoritem domácí.

A Stuttgartu se v letošní bundesligové sezóně relativně daří. Po čtyřech odehraných zápasech je se sedmi body pátý a na vedoucí Lipsko ztrácí pouhé tři body. Nutno však podotknout, že ani jeden z domácích zápasů se svěřencům trenéra Matarazza vyhrát nepodařilo.

Kölnu se v letošní sezóně příliš nedaří, a to k němu byl los zpočátku vcelku shovívavý. V úvodním kole Köln prohrál doma 2:3 s Hoffenheimem, o týden později si přivezl prohru 0:1 od nováčka z Bielefeldu, následně prohrál 1:3 s Mönchengladbachem a jediný bod získal až minulou neděli, kdy remizoval 1:1 s Frankfurtem. S jedním bodem se tedy Köln pohybuje na sestupových příčkách, na zvrácení sestupu má však pochopitelně ještě dostatek času.

Stuttgart v prvním ligovém kole prohrál 2:3 s Freiburgem, o týden později vyhrál 4:1 na půdě Mainzu, na začátku října remizoval 1:1 s Leverkusenem a minulou sobotu si připsal další venkovní výhru, a sice 2:0 na půdě Herthy BSC po gólech Kempfa a Castra. Favoritem zápasu bude tedy bezpochyby Stuttgart, který si může připsat první bundesligovou domácí výhru v této sezóně.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Kobel - Stenzel, Karazor, Kempf - Wamangituka, Mangala, W. Endo, Gonzalez - Didavi, Castro - Kalajdzic
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Horn - Ehizibue, Bornauw, Czichos, J. Horn - Skhiri, Özcan - Wolf, Duda, Jakobs - Andersson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.96 - 3.69
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.RB Lipsko431010:210
2.Bayern Mnichov430117:89
3.Borussia Dortmund43018:29
4.Eintracht Frankfurt42207:48
5.VfB Stuttgart42119:57
6.FC Augsburg42115:37
7.Werder Brémy42116:67
8.TSG Hoffenheim42028:66
9.Bayer Leverkusen41303:26
10.Union Berlín41217:55
11.Borussia Mönchengladbach41215:65
12.SC Freiburg41215:85
13.VfL Wolfsburg40402:24
14.Arminia Bielefeld41123:64
15.Hertha BSC41038:103
16.1. FC Köln40134:81
17.Schalke 0440132:161
18.1. FSV Mainz 0540042:120

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (38)

Přidat komentář
andrew96

Kicktipp!

Reagovat
db18

Reagovat
Müllered

Preview lže, Gnabry je negativní.

Reagovat
crusty

Čo ten Benes, ako to s ním vyzerá? To je až tak zrakvený? Škoda by ho bola keby ho takto kvárili zranenia.

Reagovat
db18

Není, jen kvůli tomu zranění přišel o celou letní přípravu, takže musí ještě dohánět tréninkové manko. Jinak od 7.10. už trénuje s týmem.

Reagovat
crusty

dik za info

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Davies je fakt mamľas dúfam že nič vážne

Reagovat
JozkokozleJ

V Lipsku sa im v prvej minute esta asi len nacitaval VAR, ze to nesli skontrolovat. Hertha mala kopat penaltu.

Reagovat
Rudnevs

HSV bez straty bodu Terodde je frajer.

Pre Schalke dnes zápas, na ktorom môžu získať sebavedomie.. síce to realisticky skôr vidím na poriadny debakel, ale aj tak nádej žije!

Reagovat
Kincl

To je válec, krása jak to umí být "jednoduché" :)

Reagovat
db18

Lautern

Reagovat
Rudnevs

To je v riti no.. som cakal, ze Saibene to pozdvihne vyraznejsie. Ale tak uvidime, mozno k tomu este pride.

Reagovat
Jardman

Sarr je sranda, ale Lukáš se mi letos libi

Reagovat
Seydou Doumbia

jak hrál sarr?

Reagovat
db18

2 ruce a ještě zpětná přihrávka...

Reagovat
Jardman

To by stejne byl nepřímý volný kop ne?

Reagovat
db18

Zpětná přihrávka jo, nicméně z téhle vzdálenosti hodně velká šance.

Reagovat
Jardman

Jo, to by asi bolelo

Reagovat
db18

Ne nutně, nejspíš by se to "skleplo" pro Lewu a ten by se snažil trefit vingl. Takže by to byl buď gól a nebo střela nad.

Reagovat
stas87

Dosť prísna a hlavne necitlivá druha žltá. Lenže Zeefuik ju dostal správne, skôr ta prvá nemusela prist, tam by postacil len príhovor rozhodcu.

Reagovat
Jackmaker1989

Pekarík sa zranil?

Reagovat
db18

LewanGOATski

Reagovat
Kovi81

Reagovat
db18

To je fakt náhrada za Arjena se vším všudy.

Reagovat
Bayern +

DC11?

Reagovat
Jardman

LS10

Reagovat
Bayern +

Veď viem

Reagovat
db18

Dost to trochu podcenil Neuera...

Reagovat
Seydou Doumbia

??

Reagovat
db18

Vykašlal se na dorážení a chtěl nechat doklouzat balon do brány, ale Manu to doběhl a vyškrábl ještě před čárou...

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
andrew96

Zentner si v útoku celkem zahrál.

Reagovat
Bayern +

Bayernaci, jak to dnes vyzeralo? Zápas som nestihol... nové tvare hrali dobre? Pozerám, že Sarr asistencia

Reagovat
db18

Sarr hlavně málem způsobil penaltu, naštěstí to byl ofsajd. Jinak jasná záležitost... největší šanci Frankfurtu zazdil Dost, když chtěl nechat balon dokutálet za čáru, ale Manu to na rozdíl od něj nevypustil. Coman navázal na dobrý výkon z LM.

Reagovat
Bayern +

díky, som rád, že sa King znova chytil a pri výpadku formy Gnabryho sa z neho stal náš najlepší krídelník, nepovedal by som...

Reagovat
vladino10

Tak Sarrova asistencia bola asi taká, že pár metrov od polovičky ihriská nahral na 3 metre po zemi sanemu, ktorý loptu potiahol pred vápno, urobil Robbenovsku kľučku a Robbenovsky skóroval spoza vápna..proste je to asistencia, ktorú by dal ktokoľvek z nás

Inak kazil prihrávky, skoro si dal vlastný gól (neuer vykopol z bránkovej čiary) a mal vo vápne jeden dosť otázny zákrok. Na druhej strane tam boli momenty keď ukázal, že futbal hrať vie, tak snáď sa po aklimatizácii tým veciam vyššie vyhne.

Douglas nebol nejak extra výrazný, nebol tým hráčom čo počas prvej polovice jeho prvej sezóny u nás čo by vyslovene trápil súperov, skôr si svoje odohral, nepotešil ani nesklamal. Perisicovsky výkon, takže za mňa ok.

Chuopo celkom pekne vysunul goretzku ktorý šiel sám na bránu, ale zakončil dosť šlendriansky (oblúčik, čakal že Trapp pôjde dole, ale nešiel až tak dole ako nízko letel tej oblúčik, takže z toho nič nebolo).

Reagovat
smazaný uživatel

https://imgur.com/a/hIEFzFi Na Signal Iduna Park 299 fanúšikov domácich a jeden fanúšik Schalke

Reagovat
Rudnevs

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele