Bundesliga - preview 32. kola

12.05.2009, 08:37, aktualizováno 13.05.2009, 08:59
Previews
V úterý se v Německu hrálo především o titul, ve středu dostanou prostor hlavně celky bojující o záchranu. V důležitém souboji změří síly Chotěbuz a Gladbach, Bielefeld doma nutně potřebuje porazit Hoffenheim. Těžký soupeř čeká na Bochum, ta cestuje do Hamburku...
1. FC Köln - Hertha BSC  (úterý 20:00)
Na hřišti 1. FC Köln vyhrála Hertha za posledních pětatřicet let pouze jednou, nyní však tuto statistiku musí hodit za hlavu, protože v boji o titul potřebuje vítězit. To domácí Porýňané již mají naopak klid...

Poté, co Köln minulou neděli porazil doma 1:0 Werder Brémy, bylo jeho fanouškům již jasné, že záchrana je prakticky jistá. Nic na dobré pozici Kozlů nemohla změnit ani sobotní prohra 0:2 v Hoffenheimu, po níž má celek od Rýna osmibodový náskok na sestupové pozice. "První půli jsme hráli dobře, ale také jsme viděli, že musíme podávat dobrý výkon po celých 90 minut, abychom bodovali," uvedl trenér 1. FC Christoph Daum.

Zkušený stratég však v Sinsheimu přišel hned o čtveřici hráčů. Pátou žlutou dostali kanonýr Novaković a záložník Pezzoni, dokonce červenou pak stoper Mohamad, jenž si nekopne dvě kola. Ze sestavy vypadla i brankářská jednička Mondragón, jenž si poranil rameno. "Díky těmto ztrátám mají nyní hráči jako Ishiaku nebo Chihi možnost ukázat, jak na tom jsou," řekl Daum, který věří ve tři body. "Sice nejsme ještě jistě zachráněni, ale tak jako tak je Hertha pod větším tlakem. Chceme jí porazit."

Proti berlínskému týmu to ovšem nebude nic jednoduchého, přemožitele Hertha nenašla již měsíc. Navíc porazila týmy jako Hoffenheim či Brémy, cennou remízu vydolovala v Hamburgu. V minulém kole doma přemohla 2:0 Bochum a momentálně ztrácí na vedoucí Wolfsburg už jen jediný bod, což přivedlo na mistrovské myšlenky i trenéra Favreho. "Chlapci, takovou šanci dostanete jednou za život, proto bychom jí měli využít."

"Nyní máme před sebou čtyři utkání, na které se musíme koncentrovat,"
dodal Lucien Favre, který může zpět v týmu uvítat uzdraveného kapitána Arneho Friedricha a také záložníka Kačara, jenž si odpykal karetní trest. Fit by měl být i přes drobné potíže se stehenním svalem i kanonýr Pantelić. "Je důležité, že jsou hráči rychle zpět," uvedl Favre, jenž nyní nemůže počítat už jen s Nikem, Cufrém a Fiedlerem.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Kessler - Brečko, Geromel, McKenna, Womé - Matip, Boateng - Vučićević, Petit, Ehret - Ishiaku
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - von Bergen, A. Friedrich, Šimunić, M. Stein - Dárdai, Kačar - Ebert, Cícero - Raffael - Pantelić
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.45 - 3.30 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Karlsruher SC - Hannover 96  (úterý 20:00)
Karlsruhe má před sebou jediný úkol - zvítězit. A podmínky má k tomu více než dobré. Narazí totiž tři kola před koncem na Hannover, který už je jistě zachráněn, a do bojů o první polovinu tabulky také zasáhnout nemůže. Chtěl by sice udržet krásné jedenácté místo, domácí ovšem mají motivaci mnohem větší. A pokud se jim podaří uspět, jejich naděje bude stále reálně žít.

Domácí tým se v posledních kolech zlepšil. Ovšem minule nezvládl duel na hřišti Dortmundu, který k němu byl po výsledku 4:0 ještě milosrdný. Hodně studená sprcha pro Karlsruhe po čtyřech předchozích získaných bodech ve dvou zápasech, bojovat se však musí dál. Karlsruhe se opět začíná trápit především v útoku, v minulých dvou kolech totiž opět nevstřelilo branku a tento problém byl znát především v záchranářském souboji na život a na smrt s Chotěbuzí.

To Hannover dokáže včas zabrat a předvádí v závěru sezóny velmi solidní výkony, jeho největší předností je, že umí překvapit. Z minulých pěti zápasů vydoloval hned deset bodů, prohrál pouze v Hamburku, cenné byly tři body hlavně proti Hertě či ze hřiště Bochumi. Minule se urodila jasná plichta v souboji s Frankfurtem, nyní se od hostů žádné body nečekají. Pro Hannover avšak hraje statistika, dokázal na Wildparkstadionu třikrát v řadě zvítězit, loni 1:2.

Domácí celek tradičně postrádá pětici hráčů, i když se jména trochu obměnila. Lýtko stále tíží Carnella, dlouhodobé trable s kolenem musí stále řešit Porcello, nově s k němu přidal se stejným zraněním Federico, přetrhané vazy v kotníku trápí Kornetzkyho a čerstvě je mimo kvůli poraněnému prstu i Görlitz. Trest za žluté karty si však již odpykal da Silva, připraven bude i Mutzel.

Kouč Edmund Becker dobře ví, že po případném neúspěchu už definitivně zhasne plamínek naděje úplně: "Musíme za každou cenu tento zápas vyhrát a pak sledovat ostatní soupeře, jak si povedou. Rozhodně to bude hodně těžké, jenže my v této kritické situaci opravdu nemáme příliš na výběr a musíme zvolit tu správnou cestu," nevidí Becker jiné východisko.

Hosté jsou na tom co se týče marodky mnohem hůře. Do plného tréninku se teprve nedávno po těžkém zranění zapojil Vinicius, problémy s přitahovačem má Andreasen, poraněná pánev trápí Cherundola, těžká angína postihla Hankeho, střevní chřipka tíží Yankova, mimo je dokonce kvůli kloubním problémům i český hrot Jiří Stajner, svalové problémy na trávník nepustí Rosenthala a koleno dlouho pobolívá Ismalea. Zpátky by však měl být po delší době obránce Gaetan Krebs. "Máme hodně zraněných a musíme udělat několik změn. Mimo je třeba Jiří Štajner, který od ledna hraje velmi dobře, se situací se ale popereme důstojně," věří kouč hostů Dieter Hecking.
Karlsruher SC - pravděpodobná sestava:
M. Miller - A. Görlitz, Drpič, Franz, Eichner - Aduobe, Mutzel - Celozzi, Iashvili, Freis - Kennedy
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Enke - S. Pinto, Eggimann, C. Schulz, Rausch - Balitsch, B. Schulz - Schlaudraff, Bruggink, Krzynowek - Forssell
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Wolfsburg - Borussia Dortmund  (úterý 20:00)
Souboj o titul, Vlci se musejí oklepat z posledního debaklu a čtyřgólového nášupu od Stuttgartu, respektive Maria Gomeze. Stále totiž mají vše ve svých rukách, největší úspěch v historii je na dosah. Soupeř však má neskutečnou formu a Wolfsburg bude těžko odolávat nekompromisnímu útoku, jediná cesta tak zřejmě vede přes šťastnou přestřelku. Dortmund se během několika posledních kol dostal ze středu tabulky na páté místo a i on hraje lehce o titul.

Wolfsburg zřejmě udělal nerozvážné rozhodnutí, když oznámil, že po sezóně skončí po tříletém angažmá současný trenér Felix Magath a odejde dokonce do konkurenčního Schalke. Ani zřejmě vidina možného příchodu zkušeného Thomase Schaafa z Brém týmu klid nedodala a musí se proto pracovat od začátku. Vlky v závěru sezóny ovšem potkal velmi těžký los, Bayern, Stuttgart či Leverkusen byli určitě nepříjemní soupeři.

Hosté naopak drží šňůru už sedmi výher v řadě za sebou, což je v Budneslize neskutečná bilance a zisk 21 bodů je tak v tabulce hodně znát. Ve velmi nejistém zápase v minulém kole rozdrtil před zaplněným hledištěm Karlsruhe a bojuje alespoň o Pohár UEFA či dokonce Ligu mistrů. Na hon na titul je asi zřejmě pozdě, naděje ovšem vždy umírá poslední. Předchozí vzájemné klání ve Volkswagen Aréně ovládli domácí před necelým rokem a půl v poměru 4:0.

Vlci tradičně hrají v téměř kompletní sestavě, mimo je akorát kvůli zraněnému kotníku Riether. Důležitost utkání podtrhuje především bosenský hračička a jeden ze základních pilířů domácího výběru Zvjezdan Misimovič. "Potřebujeme na předchozí neúspěchy zapomenout a opět se soustředit na realitu. Nechceme si pokazit tak dobře rozehranou sezónu. Samozřejmě jsme byli po zápase se Stuttgartem zklamaní, byla to pro Goméze one-man show. Chci požádat fanoušky o podporu a věřím, že tým je na nejlepší cestě něco dokázat. Máme opravdu skvělý mančaft."

Borussia nebude mít v sestavě taktéž pouze jedno jméno, po operaci kotníku se zotavuje Hummels a teprve o víkendu se zapojí do tréninku. Kouč Jürgen Klopp dobře ví, že téměř nereálný sen se začíná ke konci ročníku nadobro plnit, Liga mistrů je opravdu blízko: "Asi teď není ten správný čas postavit se vedoucímu Wolfsburgu, ale možná to přijde při naší formě vhod. Zatím ale spokojení nejsme, čeká nás ještě dlouhá cesta abychom naplnili své cíle a opravdu pevně doufáme, že se probojujeme alespoň do nějakého poháru," vyjádřil se Klopp.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Pekarik, Šimůnek, Barzagli, M. Schäfer - Josué - Dejagah, Gentner - Misimovič - Grafite, Džeko
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Owomoyela, Subotič, Felipe Santana, Dede - Kehl - Blaszczykowski, N. Sahin - Hajnal - Frei, Valdez
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bayern Mnichov - Bayer Leverkusen  (úterý 20:00)
Bayern pod novým trenérem Heynckesem dvakrát vyhrál, nyní ho ale poprvé otestuje silnější soupeř. Je jím Leverkusen, jenž se po slabém průběhu jara soustředí už jen na finále DFB-Pokalu a v Mnichově by rád pokazil titulové choutky.

Vedení Bayernu bylo po domácí prohře se Schalke nuceno odvolat Jürgena Klinsmanna a dosadit na jeho místo Juppa Heynckese, což lze zatím považovat za velmi dobrý krok. Bavoři totiž porazili 2:1 Gladbach a zvítězili 3:1 na hřišti Energie Cottbus. "Nevyplatí se něco vytrubovat. Kdo v tom čtyřboji prohraje jedno utkání, bude zřejmě příští sezónu hrát jen Pohár UEFA," je si vědom Heynckes, kterému fanoušci klubu věří.

Jeden z trenérských veteránů bundesligy však ví, že těžká utkání teprve přijdou a prvním je to proti Bayeru. "Je to dobře vybavený mančaft, který umí hrát na vysoké úrovni. Nesmíme je nechat hrát, Leverkusen je kvalitnější než předcházející dva soupeři," myslí si Heynckes. "Víra v titul je velká, ale přesto koncentrujeme na momentální úkol," prohlásil Hans-Jörg Butt, jenž se postaví proti svému bývalému klubu. Rensing je totiž zraněný, stejně jako obránce Lell.

Bayer04 v minulém kole nenavázal na výhru na Schalke a jen potvrdil, že se mu v dočasném domově v düsseldorfské LTU-Areně hrubě nedaří. Ještě tam totiž nevyhrál, průlom v této smutné statistice neudělalo ani páteční utkání proti Bielefeldu, který si odvezl bod za remízu 2:2 a mohl i vyhrát. "Neměl jsem pocit, že by tým nechtěl. Dali jsme první branku, ale po vyrovnání jsme začali být neorganizovaní," uvedl kouč "chemiků" Bruno Labbadia.

Trenér Leverkusenu a jeho svěřenci se již soustředí hlavně na 30. květen, kdy se v Berlíně utkají o německý pohár s Werderem Brémy, zbytek ligy však nevypustí. "Máme ještě tři utkání a je naší povinností odevzdat to nejlepší. Narazíme však na tým, který se může stát mistrem a má to téměř vše ve svých rukách," prohlásil "Big Bruno", který dá zřejmě opět přednost Kroosovi, jenž v porýnském týmu hostuje právě z Bayernu, před Barnettou. Zraněné má stopera Henriqueho a náhradníky Zdebela s Fernandézem.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Oddo, Lúcio, Demichelis, Lahm - van Bommel - Schweinsteiger, Ribéry, Zé Roberto - Toni, Podolski
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
R. Adler - Castro, M. Friedrich, Haggui, Kadlec - Rolfes, Vidal - R. Augusto, Kroos - Helmes, Kießling
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.33 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Eintracht Frankfurt - Werder Brémy  (středa 20:00)
V utkání Frankfurtu s Brémami o něco půjde již jen domácímu týmu. Eintracht měl před úterními zápasy 32. kola na sestupové pozice náskok šesti bodů, jistotu setrvání v nejvyšší soutěži tedy ještě ne. Naopak hodně myšlenek ve Werderu jde již mimo bundesligu...

Když Eintracht takřka před měsícem porazil doma 4:1 Gladbach, zdálo se, že překonal krizi a sezónu již dokončí v naprosté pohodě. Ovšem porážky 0:2 ve Stuttgartu a doma s Dortmundem vše zase otočily zpět a hesenskému týmu zrovna nepomohla ani remíza 1:1 v Hannoveru. Kouč SGE Friedhelm Funkel žehral hlavně na velké množství neproměněných šancí, proto jistě vítá návrat kanonýra Amanatidise, který usedne zřejmě zatím jen na lavičku.

Funkel nepředpokládá, že by to jeho tým měl mít proti Brémám nyní snažší, než například při podzimním výprasku na Weserstadionu 0:5. "Werder zřejmě začně s hráči jako Vranješ či Tziolis, ale oba jsou reprezentanty. Nebo Hugo Almeida, který dříve nehrál moc od začátku, ale minule proti HSV hrál a dal dva góly," uvedl 55letý stratég, který má stále velmi početnou marodku, na níž figurují Preuß, Köhler, Vasoski, Korkmaz, Bajramović, Kweuke, Ljubičić a Tsoumou.

Werder má jistotu, že ze středu tabulky již nevyletí ani nespadne, a tak se naplno může soustředit na poháry. V DFB-Pokalu ho čeká finále proti Leverkusenu, v Poháru UEFA se zase střetne o trofej se Šachtarem Doněck. V obou semifinále dokázaly Brémy přejít přes severského rivala Hamburg, kterému navrch přidaly v lize, když ho v neděli porazily 2:0 a vyřadily ho z boje o titul.

Právě po ligovém zápase si zadělal na problém brankář Werderu Tim Wiese, který při oslavách provolával megafonem "Scheiß HSV", neboli "Zku...né HSV". "Měl jsem v krvi adrenalin. Samozřejmě to není v pořádku, ale přišlo to v emocích," omlouval se následující den. Ve Frankfurtu bude Wiese každopádně chytat, zranění ovšem jsou Diego, Mertesacker, Naldo, Hunt, Jensen a Vander.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Pröll - P. Ochs, Russ, Bellaid, Spycher - Chris, Inamoto - Mahdavíkia, A. Meier, Fenin - Liberopoulos
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - C. Fritz, Prödl, Baumann, Boenisch - Niemeyer, Vranješ - Frings, Özil - Rosenberg, H. Almeida
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.20 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hamburger SV - VfL Bochum  (středa 20:00)
Hamburk stojí před hrozbou, že si po velmi vydařené sezóně nezahraje v příštím ročníku poháry a má tak jednu z posledních možností, jak chytit svou poslední možnost za pačesy. Úloha to však při současné formě nebude jednoduchá, proti se totiž postaví Bochum, která má plné ruce práce se záchranou, každý bodík potřebuje jako sůl. Krčí se na čtrnáctém místě a je pouze o bod před sedmnáctou Chotěbuzí, což rozhodně není dostatečný náskok.

To domácí výběr klesl postupně ze druhé pozice už na šestou a na titul ztrácí již pět bodů, vzdálena se zdá být i Liga mistrů, na ní má po úterku manko sedmi bodů. A to je tři kola před koncem slušná porce. Návrat na správnou cestu proto nyní vede přes malý krůček, který však může znamenat velké věci, výhra nad Bochumí se i přesto zdá být povinností. Hamburk ze tří zápasů získal pouze jeden bod, prokletí prožívá hlavně proti Brémám, s těmi vypadl z Poháru UEFA, národního poháru a naposledy také nesupěl ani v lize.

Bochum je na tom co se týče formy ještě mnohem hůře, hoří především v defenzívě a ve třech zápasech ze čtyř nedokázala vstřelit ani branku. Čtyři porážky v řadě za sebou nevěstí nic dobrého, ta poslední výhra se urodila na začátku dubna na hřišti Hoffenheimu. Mrzet může především domácí neúspěch s Hannoverem, který již měl záchranu téměř zajištěnou, ty další se dají provinčnímu celku jen těžko vyčítat. Oba celky se naposledy utkaly loni v září v poháru, Hamburg přesvědčivě udolal hosty 2:0.

Domácí výběr nemůže nasadit Alexe Silvu (svalové problémy), Reinhardta (střevní chřipka), Castelena (návrat do plného tréninku) a také svého kapitána Davida Jarolíma. "Naším největším problémem v současnosti je, že si nedokážeme před každým zápasem vyčisti hlavy. Ovšem potřebujeme to překonat právě teď. Chceme hrát poháry za každou cenu, máme tři kola do konce a všechny potřebujeme vyhrát," domnívá se obránce HSV Joris Mathijsen. "Teď nám pomůže jen výhra," doplnil ho Jarolím.

Hosté postrádají též čtyři hráče. Nepřivezou sebou Fuchse (pohmožděná chrupavka v koleni), nejlepšího kanonýra týmu Šestáka (po operaci), Schrödera (zlomená stehenní kost) a Shinjiho Ona (přetrhané vazy). "Minulé utkání s Hertou bylo velmi špatné v obranné činnosti, srovnal bych ho se semifinále Ligy mistrů, kdy nedávno hrála doma Chelsea s Barcelonou a udělala obrovskou hrubku. Možná se budeme s Hamburkem držet, možná ne. Ale chceme hrát úplně jinak. Všichni v tréninku makají naplno," s pokorou uvedl trenér Bochumi Marcel Koller.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
F. Rost - J. Boateng, Gravgaard, Mathijsen, Jansen - Aogo, Tavares - Trochowski, Pitroipa - Guerrero, Olič.
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Fernandes - Maltritz, Mavraj, Yahia - Pfertzel, P. Bönig - Imhof, Dabrowski - Freier - Azaouagh - Hashemian.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Schalke 04 - VfB Stuttgart  (středa 20:00)
Po triumfu nad Wolfsburgem je Stuttgart naplno v boji o mistrovský titul, k realizaci snu ovšem potřebuje body i ze hřiště Schalke. Tomu v již o nic nejde, po dvou porážkách v řadě si ale bude chtít udobřit své skvělé fanoušky...

Hráči Schalke již mají jistotu, že je v příští sezóně povede Felix Magath, ale již nyní mu můžou pomoci, neboť stále ještě kouč Wolfsburgu by jistě uvítal, kdyby jeho vážný konkurent Stuttgart ztratil. "Stuttgart je v laufu a i u nás se představí s velkým sebevědomím. Pro nás je to pobídka vyzvat takový mančaft," prohlásil Mike Büskens, který v pozici dočasného trenéra S04, stejně jako jeho kolegové Mulder a Reck, v létě skončí.

Celek z Gelsenkirchenu měl po čtyřech dubnových výhrách v řadě ještě možnost zasáhnout do boje o Evropskou ligu, v minulých dvou kolech ale prohrál 1:2 s Leverkusenem a 0:1 v Mönchengladbachu, takže veškeré naděje jsou pryč. "Pokud zopakujeme soustředěnost a vůli, jenž jsme demonstrovali v Gladbachu, bude se nám dařit," myslí si Büskens, jenž nemůže stále počítat se zraněnými Bordonem, Panderem a Zambranem.

Stuttgartu se na jaře oproti aktuálnímu soupeři daří, v posledních sedmi zápasech ztratil jen za remízu 2:2 v Bielefeldu a po Wolfsburgu je druhým nejlepším týmem jarní části soutěže. Právě proti lídrovi tabulky hrálo VfB v minulém kole a vypráskalo ho 4:1, na čemž měl největší podíl čtyřgólový SuperMario Gómez. "To se poslouchá dobře, ale určitě jsme měli i štěstí, když Zaccardo mohl vyrovnat na 2:2. To jsou věci, které mohou dělat rozdíly," uvedl kouč Markus Babbel.

Mladý lodivod Švábů u týmu nastoupil v průběhu podzimu a za tu dobu s ním v lize prohrál jen jednou, proto už teď je na svůj tým hrdý. "Mančaft dokázal senzační věci. Teď jde jen o to celé to korunovat," připomenul Babbel mistrovskou jízdu Stuttgartu zpřed dvou let. Mistr Evropy z roku 1996 nebude moci využít zraněných Tasciho, Osoria a Bastürka, navíc se švábskému celku nepodařilo na Schalke vyhrát již dobrých deset let.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Höwedes, Krstajić, Westermann - Jones, Engelaar - Halil Altintop - Farfán, Sánchez - Kuranyi
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Lehmann - Träsch, Boulahrouz, Delpierre, Magnin - Khedira, Hitzlsperger - Hilbert, Gebhart - Gómez, Cacau
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.20 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Energie Cottbus - Borussia Mönchengladbach  (středa 20:00)
Jeden z nejsledovanějších zápasů sezóny. V bitvě o záchranu určitě. Jak jinak nazvat souboj patnáctého a sedmnáctého celku tabulky, navíc tři kola před koncem? O skóre je na tom lépe Gladbach a vzhledem k tomu, že ho čeká střetnutí na venkovním hřišti, s bodem by byl určitě spokojenější než soupeř. Nicméně konkurent z Bielefeldu hraje doma s Hoffenheimem a tři body se zdají být pro jednoho či druhého nutností.

Lepší formu má v současnosti Gladbach, vyrovnanější výkony ovšem předvádí dlouhodobě spíše Chotěbuz. Ta většinou se silnějšími celky venku prohraje, jako třeba naposledy s Bayernem nebo se Schalke, ovšem v domácím prostředí v těžkých soubojích uspěje, důkazem jsou výhry nad Bielefeldem či dokonce vedoucím Wolfsburgem. Dokáže k tomu i s hlavními konkurenty ze spodku tabulky neztrácet krok, bod ze hřiště Karlsruhe se jistě cení.

Nicméně podceňovaný Gladbach naopak dokáže bojovat a často překvapuje, výhra nad Schalke se rozhodně nečekala, stejně ztrátová ovšem byla domácí remíza s Bielefeldem. Avšak po "době temna" roste výkon svěřenců Hanse Meyera zápas od zápasu, velmi solidní byl i přes nulový bodový zisk po prohře 1:2 na hřišti Bayernu. Předchozí dvě vzájemná klání suverénně ovládl domácí výběr, ten v lize zvítězil 3:1 a v poháru dokonce 3:0.

Domácí tým klesá hlavně díky početné marodce, na níž jména kvapíkem přibývají a v závěru ligy to tak je velký problém. Mimo jsou da Silva a Kurth, oba se totiž po zranění teprve zapojují do plného tréninku, natažené vazy v kotníku trápí Rangelova, třísla bolí Ilieva, přetrhané křížové vazy na delší dobu vyřazují Adiho a kvůli desáté žluté kartě si bude odpykávat dvouzápasový distanc také Cagdas.

"Musíme bezpodmínečně zvítězit! Je to neuvěřitelně důležité střetnutí, ani sám si to nedokážu moc představit. Do konce soutěže nám chybí dva domácí zápasy a my opravdu potřebujeme v obou zvítězit. Gladbach je sice v úplně stejné pozici, na to se my ale nesmíme obracet. Hrajeme před vlastními fanoušky a pokusíme se za každou cenu udržet všechny body tady na stadionu der Freundschaft," chrlí energicky bojovná slova na své svěřence kouč Energie Bojan Prasnikar.

Hosté nenasadí kvůli poraněnému kotníku Gohouriho, po zranění teprve začínají trénovat Friend s Coulibalym, bolavá noha nepustí na trávník Albermana a problémy s meniskem už dlouho řeší Jaures. Kouč Meyer však opět bez důležitých opor nesnižuje ambice na nižší úroveň, naopak vidí možnost, jak se definitivně dostat z této šlamastiky. "Když bude všech deset hráčů pracovat v poli jako proti Schalke, máme šanci. Ale pokud jich zabojuje třeba jen šest, sedm ba dokonce i osm, bude to velmi obtížné," hodnotí situaci trenér Meyer.
Energie Cottbus - pravděpodobná sestava:
Tremmel - Pavičevič, Burca, Cvitanovič, Ziebig - Kukielka, T. Rost - S. Angelov, Skela, Rivič - B. Jelič.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Stalteri, Brouwers, Dante, Daems - Galásek - Bradley - Marin, Baumjohann, van den Bergh - Matmour.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arminia Bielefeld - TSG Hoffenheim  (středa 20:00)
Ve středeční dohrávce 32. kola přivítá Arminia Bielfeld hosty z Hoffenheimu. Domácí již po 7 utkání v řadě nepoznali pocit vítězství, přesto si stále drží reálné naděje na udržení bundesligové příslušnosti. V současnosti se nachází na 16. příčce, která jim zajišťuje alespoň baráž a mají stejný počet bodů jako jak 17. Cottbus, tak 15. Borussia Mönchengladbach.

Trenér Michael Frontzek může být potěšen návratem svého nejlepšího střelce týmu, Artura Wichniarka. "Artur je náš nejnebezpečnější útočník. Pokud je zdráv, bude hrát," míní Frontzek. Bielefeld je nejhorším celkem celé Bundesligy na domácí půdě, kde vyhrál doposud pouze dvakrát a aspiruje tak na nový bundesligový rekord. "Vždy bude naším cílem doma vyhrávat. Alespoň si dokážeme vytvářet brankové příležitosti, co se posledních zápasů týče. A minulé kolo jsem si vedli dobře proti Bayeru," řekl Frontzek a narážel na remízu, kterou si z Düsseldorfu Arminia odvezla.

To Hoffenheim minulé kolo zlomil jarní prokletí a poprvé po dvanáctitizápasové šňůře vyhrál. Odnesl to Kolín, který prohrál 0:2, když se trefili na straně Hoffenheimu Salihović a Demba Ba. Trenér Ralf Ragnick je rád, že se jeho svěřencům podařilo po dlouhé době vyhrát. "Je dobré opět vyhrávat. Moji hráči milují ten pocit a chceme v tom pokračovat i proti Bielefeldu. Mohla by ve středu být dobrá atmosféra," myslí si kouč Hoffenheimu.

Chybět mu budou Vedad Ibisević, Matthias Jaissle, Andreas Ibertsberger, Selim Teber, kteří jsou všichni zranění a Carlos Eduardo, který pyká pro karetní trest. To domácím se vrací Jonas Kamper a budou tak proti oslabeným hostům v plné síle.
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Eilhoff - Lamey, Mijatović, Bollmann, Kučera - Kauf - Kirch, T. Marx - Tesche, Munteanu - Wichniarek
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Beck, Vorsah, Compper, Janker - Weis, Luiz Gustavo, Salihović - Obasi, Wellington, Ba
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.VfL Wolfsburg31186767:4060
2.Bayern Mnichov31186764:3960
3.Hertha BSC31185846:3659
4.VfB Stuttgart31177758:4058
5.Borussia Dortmund311413453:3355
6.Hamburger SV311741043:4355
7.Schalke 04311471044:3049
8.TSG Hoffenheim31139956:4548
9.Bayer Leverkusen311371154:4046
10.Werder Brémy311191157:4242
11.Hannover 9631991344:6036
12.1. FC Köln311051632:4735
13.Eintracht Frankfurt31891437:5033
14.VfL Bochum316101535:5128
15.Borussia Mönchengladbach31761837:5627
16.Arminia Bielefeld314151227:4627
17.Energie Cottbus31761827:5427
18.Karlsruher SC31652021:5023

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (60)

Přidat komentář
herbage

Kdyby vyhrál titul Dortmund, šíleně bych se nasmál. Stačí porazit vlky a Bayern taky může klopýtnout, alespoň remizovat, Hertha v Kolíně to rovněž nebude mít lehké

Reagovat
smazaný uživatel

Víc bych se nasmál, kdyby vyhrál Bayer a Helmes dal hattrick. Dvě mouchy jednou ranou.

Reagovat
Lorcan

já zas kdyby Leverkusen vyhrál gólem Kroose

Reagovat
Arne

Pro nás je dobré, že jim chybí čtyři opory, i když to může být zrádné... Každopádně na Bayernu čekám překvapení, Leverkusen je nevyzpytatelnej.

Reagovat
Lahvac-CZ

1. FC Köln - Hertha BSC 2 (0:1)

Karlsruher SC - Hannover 96 1 (1:0)

VfL Wolfsburg - Borussia Dortmund 0 (1:1)

Bayern Mnichov - Bayer Leverkusen 1 (3:1)

Eintracht Frankfurt - Werder Brémy 0 (1:1)

Hamburger SV - VfL Bochum 1 (2:1)

Schalke 04 - VfB Stuttgart 0 (2:2)

Energie Cottbus - Borussia Mönchengladbach 1 (2:0)

Arminia Bielefeld - TSG Hoffenheim 0 (1:1)

Toje můj názor

Reagovat
smazaný uživatel

kvalitní názor

Reagovat
smazaný uživatel

dost se mi to zamlouvá (až na ten Gladbach)

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska už by moh jít Bayern konečně do čela.

Reagovat
smazaný uživatel

no kua,že jo,dyt sem je dal s Celticem za 3 litry voe

Reagovat
smazaný uživatel

jako match nebo na titul?

Reagovat
smazaný uživatel

zápas.

Reagovat
sosna

Bayern s Celticem jo? vyhozený prachy...

Reagovat
smazaný uživatel

hmmm uvidíme

Reagovat
sosna

aha,já myslel na titul. Ten nevyhraje ani jeden, ale zápas to je jiná...každopádně risknout trojku na Bayern proti Leve po minulým víkendu...hmmm

Reagovat
smazaný uživatel

oni musí a Lever. se na to vysere......teda sy myslím

Reagovat
sosna

tak v Allianz Aréně se chce každej vytáhnout a Leve na Schalke ukázal že na to má...a když se dívám u bwin 1.35 na jedničku - to je výsměch!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Reagovat
Arne

Hertha, Stuttgart a Dortmund vyhrajou všechna svá tři utkání a budu spokojen.

Reagovat
Staenly10

S Dortmundem souhlasim,by bylo dobrý,kdyby vyhrál titul...

Reagovat
sosna

Tak sem si nakonec taky vsadil:

Hertha 2 , Karlsruher 1 , Wolfsburg over 3,5 , Bayern over 2,5

Reagovat
irik

Ty narážečky přez toniho jsou velmi účinná zbraň .

Reagovat
smazaný uživatel

ale raději bych tam viděl Kloseho...

Reagovat
irik

no to bezpochyby, jenom že takhle tam toni není úplně k ničemu ..., ikdyž jak to tam zas dvakrát projel, to jsem řval .

Reagovat
smazaný uživatel

Sosa to snad v druhe puli zuzitkuje...

Reagovat
Arne

Je to tam...

Fussballgot hat ein Name - Marko Pantelić.

Reagovat
Arne

No, jako lekci z Němčiny to neberte... ¨

* einen Namen

Reagovat
Tomanatura

Stejně tam máš ještě jednu malilinkatou chybičku.

Reagovat
Arne

Gott, co? Já to moc neřeším, protože při mluvení je to skoro jedno... Ale je fakt, že když se rozhodnu něco napsat, tak bych to řešit měl, no.

Reagovat
irik

Nemluvě o tom paskvilu cos tam hodi lmísto "ß" .

Reagovat
smazaný uživatel

nn, Kinhöfer, nebo kdo nám píská, takovou jasnou penaltu nepísknout... se předhání s Ovrebem asi...

Reagovat
Arne

Jak to souvisí s naším gólem?

Reagovat
smazaný uživatel

nijak... ale pro mne je to větší čin než Pantelićův gól

Reagovat
irik

Teď to vyřešil znovu super . Na Kroose to možná jedenáctka být mohla, kor když neodpískal tu na začátku, ale vidal si ji zaslouží s přehledem.

Reagovat
smazaný uživatel

Džeko - Grafite: duo, které ten kulatý talíř vystřílí

Reagovat
GEGE

Kua Dortmund jedem aspon vyrovnat

Reagovat
smazaný uživatel

Adepti na titul zatim sve role potvrzuji...

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern vklidu a eště ten Celtic a ......BERU

Reagovat
irik

Je čas, aby nastoupil Miro. toni už svoje 4 spálil.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemusime se bat...4 nebude dnes konecne cislo...

Reagovat
smazaný uživatel

jde o to, že musí hrát Klose

Reagovat
smazaný uživatel

vsak on dnes na chvili snad pujde...mohl by to hezky okorenit golem...

Reagovat
smazaný uživatel

už nastupuje a s nim i Ottl

Reagovat
smazaný uživatel

je na hristi...

vitez zpet Miro...

Reagovat
smazaný uživatel

* vitej

Reagovat
irik

Nechápu, vážně nechápu proč je tam místo Müllera zase Ottl .

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně, když jde o post ofenzivního záložníka

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Ribery Podolski

Reagovat
smazaný uživatel

Lúcio góla nedal, ale líbila se mi jeho hra na neobvyklé pozici pravého beka... sice nějaká chybka tam byla, ale žádná, která by něco zapříčinila... no a vytáhnul svou brazilskou techniku

Reagovat
irik

No ..., on má tu technku takovou, řekl bych svou , trochu neohrabanou, mě se líbil především běhavostí a samozřejmě hrou dozadu, ikdyž tam moc nepobul. Jenom ty centry zdaleka nebyly ono ...

Reagovat
smazaný uživatel

no, on má techniku dobrou, ale je zastáncem jednoduchosti... ví, že hraje na stoperu a každá chyba bývá potrestána, ale jak je u lajny, tak si docela dovoluje... a proto je taky kapitánem reprezentace...

Reagovat
smazaný uživatel

* kvůli tý jednoduchý hře

Reagovat
irik

To je pravda, ale člověk se o tom těžko přesvědčí, když jeho vrcholem je zasekávačka . Každdopádně Já jsem tohohle zastáncem, on tu chybu vážně málokdy udělá, ale na nějaké průniky do zavřené obrany to není, to on to když přesprintuje, což je ve středu pole poměrně překvapivý a účinný prvek, ovšem na lajně ...

Reagovat
smazaný uživatel

tak na lajně ho apsoň neváže povinost se vracet...

Reagovat
irik

Pořád je to v defenzívě náš nejschopnější obránce a když tam není, je to poznat.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak beru a dnes sem dal za 3 litry Hamburk a FCB s Bilbaem!

Reagovat
Arne

Dneska Schalke musí Proti Stuttgartu si to vyberte a povinnost velí nechat v sobotu body v Berlíně. Alles klar?

Reagovat
smazaný uživatel

velky zapas v sobotu

Reagovat
Arne

Jj, to bude, moc se těším.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele