Bundesliga - preview 28. kola

17.04.2009, 08:39, aktualizováno 19.04.2009, 08:20
Previews
Hlavně z pohledu špičky tabulky bude dnes německá bundesliga pokračovat velice zajímavými zápasy. Po včerejším zisku všech bodů v případě Wolfsburgu i Bayernu Mnichov budou o stejný úspěch dnes usilovat také Hamburk proti Hannoveru a Hertha Berlín, která doma přivítá Brémy.
Schalke 04 - Energie Cottbus  (pátek 20:30)
Již popáté v jarní části bundesligy budeme mít tu čest sledovat v páteční předehrávce Schalke. Tomu se pod staronovým trenérským týmem opět začalo dařit a v domácím utkání proti o záchranu bojující Energii Cottbus bude jasným favoritem.

Je tomu na den přesně jeden rok, co Königsblauen slavili v prvním domácím utkání pod dočasným trenérem Büskensem výhru, a shodou okolností to bylo právě proti Cottbusu. Tehdy po čtyřech brankách Kuranyiho, který je v poslední době opět ve formě, se S04 radovalo z výhry 5:0. "Samozřejmě na to rád vzpomínám. Vyhrát hned první domácí utkání jako kouč, to byla skvělá věc," řekl Mike Büskens.

Ten je ve spolupráci s Yourim Mulderem a Oliverem Reckem zatím stoprocentní, po výhře 2:0 v Bielefeldu zvítězilo Schalke stejným poměrem i doma nad Karlsruhe. "Vycházím z toho, že Cottbus bude více zatažená než KSC," myslí si Büskens o třetím soupeři v řadě, který bojuje o záchranu. Příští kolo bude S04 čekat jiná káva, zajíždí totiž do Mnichova. "Díky zlepšení z poslední kol však budeme nyní sebevědomnější," uvedl.

V celkem dobrém rozpoložení jsou po výhře 2:1 nad Arminií Bielefeld také v Cottbusu, nyní totiž ztrácí Energie na první nesestupovou, tedy patnáctou příčku jediný bodík. "Napětí bylo neuvěřitelné, o to větší kompliment si mužstvo zaslouží, že ze sebe sejmulo ten desetikilový kámen," vrátil se k vítězství, jenž přišlo po pěti prohrách v řadě, manažer Steffen Heindrich. "Musíme být v defenzivě výrazně koncentrovanější. Potřebujeme bodovat i na cizích hřištích," prohlásil trenér Bojan Prašnikar.

Tomu bude chybět pětice hráčů. Ze zranění se stále nezotavili da Silva, Sörensen a Kurth, chřipka zdecimovala Riviće a za pátou žlutou bude pykat Angelov. Na druhé straně si můžou v Gelsenkirchenu v tomto ohledu výskat, neboť mimo hru je pouze zraněný mladík Zambrano a také Grossmüller, jenž byl již na podzim vyřazen z kádru.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Höwedes, Krstajić, Pander - Jones, Westermann - Halil Altintop - Farfán, Kuranyi, Sánchez
Energie Cottbus - pravděpodobná sestava:
Tremmel - Radeljić, Cagdas, Cvitanović, Ziebig - T. Rost - Vasiljević, Skela, Iliev - Rangelov, Jula
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 8.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arminia Bielefeld - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Bayern Mnichov pokračuje ve stíhací jízdě za Vlky z Wolfsburgu a další zastávkou je Arminia Bielefeld. Bayern se minulé kolo otřepal z menší krize, když nekompromisně smetl doma Frankfurt 4:0, a napřel všechny své síly směrem k sobotnímu utkání. Podle všeho by měl mít s Bielefeldem lehkou práci, jelikož ten je na domácí půdě nejhorším celkem z celé bundesligy. Bayern už se ale v minulosti několikrát přesvědčil, že Arminii není radno podceňovat.

Trenér Bielefeldu Michael Frontzeck vyjádřil plnou podporu svému kolegovi Jürgenu Klinsmannovi. Ten totiž s Bayernem nedávno vypadl z německého poháru a minulý týden i z Ligy mistrů. Klubu tak nezbývá než bojovat o titul a ozývají se hlasy, že pokud Klinsmann nezíská ani ten, bude se muset z Mnichova po roční anabázi pakovat. "Nechápu diskuse ohledně případného Jürgenova odvolání. Doufám že budou v Bayernu ignorovat takzvané "experty" a budou pokračovat s Jürgenem v koncepční práci, i kdyby titul nakonec nezískal," řekl Frontzek.

Přesto trenér Armínie Bielefeld hodlá nějaký ten bodík ze zápasu s Bayernem vybojovat, čímž by Klinsmannovi pozici zrovna moc neposílil. Bielefeld prohrál poslední tři utkání a nebezpečně se přiblížil zóně sestupu, proto bude rád za každý bod. "Potřebujeme vyhrát, protože se musíme za každou cenu vyhnout sestupu. Bude to velmi, velmi těžké. Jestliže bude Franck Ribéry při chuti, tak dokáže předvést velké věci, ale mají i další dobré hráče," uzavřel řeč Frontzek.

Brankář Bayernu Hans-Jörg Butt, který je momentální mnichovskou jedničkou, před zápasem řekl: "Pokusíme se vyhrát všechny utkání, která do konce ligy zbývají. To je náš cíl, chceme vyhrát titul." Jeho spoluhráč Andreas Ottl dodal: "Je zde stále 21 bodů, které můžeme získat. Může se stát ještě mnoho věcí, ale zraky nás všech se upínají na titul," řekl odhodlaně.

Bayernu bude v sobotu chybět hned šestice hráčů: brankář Rensing (poraněný prst), obránci Breno (sval) a Oddo (nalomený článek prstu), záložník Zé Roberto (lýtko) a dvojice reprezentačních útočníků Podolski, Klose. Bayern tak bude v útoku opět spoléhat na osamoceného Luku Toniho, kterého bude podporovat Franck Ribéry. Na straně domácích bude scházet jen Jonas Kamper.
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Eilhoff - Lamey, Mijatović, Kučera, Schuler - Kauf, T. Marx - Tesche, C. Katongo, Munteanu - Wichniarek
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Lell, Lucío, Demichelis, Lahm - Sosa, van Bommel, Ottl, Schweinsteiger - Ribéry - Toni
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.00 - 3.85 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VfL Bochum - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Osmadvacáté kolo ve svém programu skrývá také jedno menší derby Vestfálska. V 58. vzájemném střetnutí se utkají týmy v dobré formě - Bochum, které nejde o nic jiného než o záchranu, a Dortmund pošilhávající po evropských pohárech.

Trochu paradoxní čtyři zápasy má za sebou Bochum, která v uplynulém měsící rozhodně nepotvrzovala výhodu domácího prostředí, právě naopak. Ve svém revíru totiž podlehla Bayernu 0:3 a Stuttgartu 1:2, naplno si to ale vynahradila venku. V klíčovém souboji VfL uspělo 1:0 v Gladbachu a před týdnem šokovalo Hoffenheim, na jehož hřišti zvítězilo jasně 3:0 zásluhou hattricku Stanislava Šestáka.

Slovesnký expres nyní nastoupí v záloze, to by mu ale nemělo vadit. "Pro Staniho není žádný zákaz, aby nedával góly i z jiných pozic," usmíval se trenér Marcel Koller. Ten opět bojuje s marodkou, k dřívějším zraněným Fuchsovi, Azaouaghovi, Miecielovi a Schröderovi přibyl i Epallé. "Pro nás to není nic nového, smůla na zranění nás věrně provází celou sezónu," uvedl Koller.

Vynikající fazónu, zdá se, chytli hráči Borussie, kterým se sice nepovedl začátek jara, poslední tři kola ale již vyšly pro BVB na jedničku, respektive na stoprocentní bodový zisk. Před Dortmundem se museli sklonit postupně Brémy, Hertha a naposled Köln, hráči tak již myslí na pohárovou Evropu. "Chceme si momentální situaci užít a poté uvidíme, zda je možné dostat se na místo zaručující Pohár UEFA. Pro nás to znamená sbírat nadále body," prohlásil kanonýr Alex Frei.

V Bochumi však žlutočerní nevyhráli již deset let, na žádnou lehkou robotu to tedy nevypadá ani nyní. "Proti týmu hrajícímu o záchranu to nebývá snadné. Nyní však přichází rozhodující fáze sezóny a my potřebujeme znovu vyhrát," prohlásil kouč Jürgen Klopp. Tomu najisto scházejí Lee, Hummels a Sadrijaj, výrazně nejistý je i start Váldeze, kterého trápí střevní potíže. "Během dne se může stát ještě hodně, ale jeho start je nepravděpodobný," uvedl Klopp ke stavu paraguajského útočníka.
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Fernandes - Concha, Maltritz, Mavraj, Yahia - Šesták, Dabrowski, Imhof, P. Bönig - Ono - Klimowicz
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Owomoyela, Subotić, F. Santana, Dedé - Kehl - Blaszczykowski, N. Sahin - Hajnal - Frei, Zidan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 3.05 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
1. FC Köln - VfB Stuttgart  (sobota 15:30)
1. FC Kolín doma v sobotu přivítá rozejtý VfB Stuttgart. Domácím se poslední dobou dvakrát nedaří, když z posledních pěti utkání rovnou čtyři prohráli. To hosté ztížili cestu za titulem nejdříve Hertě, když jí doma porazili 2:0, minulé kolo i Hamburku, který zdolali 1:0, a pomalu, ale jistě šplhají vzhůru tabulkou.

Kozli jednou již v této sezóně Stuttgart porazili, dokonce na jeho půdě, ale trenér Christopher Daum si uvědomuje, jak obtížne bude tento úkol zopakovat. "Budeme hrát na samé hraně našich možností, ale byl by zázrak, kdybychom je porazili i podruhé. Myslím že Stuttgart skončí třetí, možná i o nějaký ten stupínek výše," vysekl Daum poklonu svému soupeři.

Daum, který Stuttgart v roce 1992 k ligovému titulu, přiznává, že zápas proti jeho bývalému celku bude srdeční záležitostí. " Mám na své působení ve Stuttgartu mnoho dobrých vzpomínek a mám zde mnoho přátel. Velká část mé rodiny tam stále žije. Zápas proti němu je pro mě vždy velkou událostí."

Kolín po slibném podzimu začíná ztrácet svůj komfortní náskok a přestože stále drží jedenáctou příčku, sestupové vody se začínají nebezpečně přibližovat. Stuttgart naopak okupuje již pátou příčku se ztrátou tří bodů na pozice zajišťující kvalifikaci do Ligu mistrů.

Trenér Stuttgartu Markus Babbel ale před zápasem s Kolínem své svěřence varuje: "Kolín nepatří k našim oblíbeným protivníkům. Mají tým, od kterého nevíte co čekat. Když se podívám do statistik, vždy se jim proti nám dařilo. Je pro ně mnoho v sázce, protože porážka je může uvrhnout do boje o udržení. Vědí že výhra jim může hodně pomoci, takže rozhodně nám nedají nic zadarmo," řekl Babbel.

Kolínu bude chybět obránce Marvin Matip, který má poraněný meniskus, na druhé straně bude postrádán Yildiray Bastürk.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragón - Brećko, Geromel, Mohamad, McKenna - Petit, Boateng - Brosinski, Vućićević, Ehret - Novaković
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Lehmann - Träsch, Tasci, Delpierre, Magnin - Lanig, Hitzlsperger - Hilbert, Gebhart - Goméz, Cacau
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.25 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Eintracht Frankfurt - Borussia Mönchengladbach  (sobota 15:30)
Další z těch zápasů, kde každý ztracený bodík bude mrzet a rozhodnutí přinese většinou jediná branka či jediný moment. Hosté chytli na jaře druhý dech, jenže jako by se začali postupem času unavovat a nyní příliš nebodují. Frankfurt už dávno zapomněl na zpackaný úvod sezóny, ovšem na dvanácté příčce ještě zcela zachráněn není.

Frankfurt je od zóny sestupu šest bodů, ale při případném neúspěchu by se náskok mohl smrsknout na pouhé tři a to by určitě šest kol před koncem nebylo dostačující. Frankfurt pravidelně boduje, nedaří se mu ale vyhrávat. To se totiž nestalo čtyřikrát po sobě, po třech remízách v řadě přišel kolaps na hřišti Bayernu. Eintracht má vyrovnanou ofenzivní i defenzivní činnost, hraje velmi kompaktně a nebýt zbytečných chyb, byl by asi na jiném místě v bundeslize.

Gladbach naopak vstupoval do jarní části jako naprostý outsider, který má jen velmi malou šanci se udržet. Avšak výběr pod koučem Hansem Meyerem zabral a tyto myšlenky rychle zažehnal. Již po sedmi kolech nasbíral stejně bodů jako na podzim a dotáhl se na úhlavní rivaly. Zadrhl se až v poslední době, domácí porážka s Bochumí a remíza v Karlsruhe nejsou dobrou vizitkou. Oba protivníci se utkali před více jak dvěma lety, tehdy Eintracht v Commerzbank-Arénaě vyhrál těsně 1:0.

Frankfurtu v sestavě bude scházet Nikolov (svalové problémy), Preuß a Vasoski (po operaci kolene), Köhler (prasklé pouzdro v koleni), Tsoumou (zánět šlachy), Toski (poraněné tříslo) a do plného tréninku se až nyní začíná zapojovat Amanatidis. Český hrot Martin Fenin usedne jen mezi náhradníky. "Pracovali jsem více než v minulých kolech, na porážku myslet nechceme. Musíme odčinit zaváhání s Bayerem, hrajeme doma a Gladbach nedosahuje takových kvalit jako mnichovský gigant," věří celému mančaftu obránce Frankfurtu Patrick Ochs.

Hosté přijedou bez Frienda (problémy se zrakem), stejný problém trápí též Albermana, Jaurese zase na trávník nepustí poraněné koleno a do plné zátěže se po dlouhodobém zranění začíná dostávat Jantschke, připraven proto ještě nebude. Kouč hostů Hans Meyer dobře ví, co se může v duelu stát: "V některých dnech můžeme domácí udolat, jenže v těch jiných to platí přesně obráceně. Bude to vabank."

Utkání bude mít speciální náboj pro vycházející hvězdičku Gladbachu Marko Marina, jenž působil v hesenské metropoli v juniorských výběrech a jen těžko by jste u něho hledali pesimistická slova na adresu bývalého zaměstnavatele: "Je to můj vysněný tým a Frankfurt je mé vysněné město. Vždycky je skvělé se sem vrátit, nicméně bez bodů bychom odjížděli hodně frustrovaní," myslí si dvacetiletý záložník.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Pröll - P. Ochs, Russ, Bellaid, Petkovič - Chris, M. Fink - Steinhöfer, A. Meier, Korkmaz - Liberopoulos.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Stalteri, Brouwers, Dante, Daems - Bradley, Galásek - Baumjohann - Matmour, Marin - Colautti.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.15 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VfL Wolfsburg - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
Leverkusen potřebuje body jako sůl a jede do města automobilů - Wolfsburgu. Místní VfL celkem troufale okupuje špici ligové tabulky, proti Magathově družině tak bude Bayer potřebovat probuzení spící koncovky.

Tento zápas by se dal stručně nazvat bojem nejlepšího domácího týmu s nejlepším venkovním týmem. Wolfsburg kraluje tabulce nejvyšší německé ligy, na svém kontě má z domácího prostředí 37 bodů. Leverkusen je po nadějném podzimu až devátý v tabulce, ovšem ze všech týmů bundesligy ve venkovních zápasech získal bodů nejvíce - 23.

Minulý zápas (odehrál se ještě v BayAreně) vyzněl 2:0 pro Werkself. Pro Vlky, kteří se v letošní sezoně chlubí neuvěřitelnou útočnou sílou, to byl první zápas bez vstřeleného gólu. "Stále máme ten zápas v sobě. Nedokázali jsme si vypracovat žádnou příležitost. I když Bayer momentálně není v ideálním rozpoložení, má silný tým. Jednou se mohou stát nejlepším týmem ligy," řekl tvůrce hry Zvjezdan Misimović.

Wolfsburg má na čele bundesligy tříbodobový náskok před Bayernem Mnichov. V týdnu si navíc pojistil služby pětatřicetiletého brankáře Andrého Lenze, který na trénincích předává zkušenosti o poznání mladšímu Diegu Benagliovi a z lavičky náhradníků mu kryje záda. Felix Magath má na marodce pouze jediného hráče, kterým je záložník Makoto Hasebe.

Sám šéf týmu, jenž vyhrál už devět zápasů v řadě, volá po upevnění pozice v tabulce. "Chceme v sobotu vyhrát. Nezajímají mě nějaké série nebo záznamy, které vám řeknou, kolik máte výher a kolik proher s tím a tím soupeřem. Chceme si upevnit pozici v tabulce, která se počítá," řekl. "Bayer má v sobě velký potenciál, ale my máme výhodu, že se možná budou šetřit na DFB Pokal (hraje se příští týden - pozn. red.). Bude to ale pro nás velmi těžké."

Leverkusen využil podobně jako v české lize Teplice vlakové dopravy. Na rozdíl od českého týmu však do "Autostadtu" cestoval už na páteční dopolední trénink. Tým však potřebuje něco jiného, než komfortní dopravu - vyhrávat, aby se dostal na příčky zaručující evropské poháry. Plně si toho je vědom i trenér Burno Labbadia. "Nemáme cíle pro zbytek sezony, zajímá nás jen tento zápas. Wolfsburg má skvěle sladěný tým, hraje asi nejlepší fotbal v lize, víme o jejich senzační bilanci, ale pokud bychom nevěřili, že tam vyhrajeme, nebyli bychom Bayer," řekl před zápasem.

Mladý tým s mladým trenérem nepočítá takřka žádné ztráty. Do utkání nezasáhne kvůli zranění pouze brankář Fernandez, pod karetní hrozbou je ze základní sestavy jen Kadlec, na druhé straně Josué. Ačkoliv oba týmy praktikují útočný fotbal, chlubí se skvělými útoky, bodový rozdíl je větší, než se před sezonou čekalo. Dvanáct bodů od sebe dělí dnešní soupeře. Na evropské vstupenky ale Bayer ztrácí dvakrát méně, tedy šest bodů. Většinou má však větší problémy sám se sebou, když nedokáže proměňovat šance. Proti obraně, která z 27 zápasů inkasovala 33krát, to opět nebude mít jednoduché.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Pekarík, Šimůnek, Barzagli, M. Schäfer - Josué - Riether, Gentner - Misimović - Grafite, Džeko
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
R. Adler - Henrique, M. Friedrich, Sinkiewicz, Kadlec - Rolfes - R. Augusto, Vidal, Barnetta - Helmes, Kießling
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.25 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Karlsruher SC - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Poslední šance nebo vzkříšení. Loňský a letošní nováček si to rozdají o velmi důležité body, které mohou rozhodnout o dvou aspektech. Remíza moc řešit nebude, pokud ovšem vyhrají domácí, budou mít šanci se ještě v závěru sezóny udržet. Pokud to bude naopak, na pohárovou Evropu ještě může myslet vyzyvatel z Hoffenheimu, ten ale nevyhrál devětkrát v řadě.

Karlsruhe je v tabulce na posledním místě, a potřebuje dohnat šest bodů, aby bylo v bezpečné zóně. Do konce zbývá ještě sedm kol a situace není bezvýchodná, musí se ovšem konečně prosadit ofenzíva. Domácí totiž dali za celou sezónu pouhých 18 branek a jsou v této činnosti suverénně nejhorší, navíc jejich šňůra bez vstřelené branky se protáhla na neuvěřitelných 720 minut, což bundesliga dlouhá léta nepamatuje.

Hoffeneheim je ovšem v těžké krizi a vzpomínky na podzim opravdu zůstanou v zatracení, boj o titul je zřejmě definitivně mimo dosah. V posledních dvou utkáních prohrál a ostudná byla především porážka 0:3 s Bochumí před vlastními fandy. Hoffenheim je remízovým králem jara, "plichtil" dokonce pětkrát v řadě a absence kanonýra Ibiševiče byla opravdu citelnější, než se většina lidí domnívala. Oba soupeři spolu hrají na Wildparkstadionu poprvé, statistika mnoho nenapoví.

Domácí tým postrádá pouze duo hráčů, mimo je Bradley Carnell, kterého trápí poraněné lýtko, druhým marodem je Jean-Francois Kornetzky, jenž se po zranění teprve zapojuje do plného tréninku. "Nevěřím na zázraky v této těžké chvíli. Ale jsem přesvědčen, že můžeme na domácím hřišti tři body brát pravidelně," uvedl manažer Karlsruhe Rolf Dohmen. Problém se střílením gólů by tradičně vyřešil kapitán Marvin Compper: "Posily ze zahraničí by nám pomohli, ostatní týmy by je neměly tolik prozkoumané."

Hosté se musejí obejít bez Daniela Haase a Carlose Eduardoa, kteří byli v minulém utkání vyloučeni. Dlouhodobě mimo jsou kvůli přetrženým křížovým vazům Jaissle a Ibiševič, brankářská jednička Hildebrand a obránce Ibertsberger mají potíže s kolenem a problémy se zády nepustí na trávník ani Vorsaha. "Řešíme neustále nějaké zranění. V tomto období se nemůžeme z nepříznivé situace dostat," vidí hlavní příčinu kouč Ralf Rangnick.

"Atmosféra v týmu je pořád ideální, i lidé nám stále věří, stále doufáme v obrat. Úspěch v první polovině sezóny byl ovšem velmi radikální a nikdo ho nečekal. Hráčům se to přes zimu uleželo v hlavě a uvědomili si, o co hrají. S tímhle nebezpečím jsme počítali. Nicméně nastává čas, kdy poháry jsou k udržení a my pro to uděláme všechno," pronesl vyčerpávající řeč sportovní ředitel TSG Jan Schindelmeiser.
Karlsruher SC - pravděpodobná sestava:
M. Miller - Celozzi, Drpič, S. Langkamp, Eichner - Mutzel, Aduobe - Stindl, da Silva - Freis, Iashvili.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Özcan - Beck, P. Nilsson, Compper, Janker - Weis, Luiz Gustavo, Salihovič - Obasi, Sanogo, Ba.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.25 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hertha BSC - Werder Brémy  (neděle 17:00)
Hertha se po sobotním programu kola propadla již na pátou pozici a po třech prohrách v řadě potřebuje zabrat, zda k tomu však Berlíňané mají dobrého soupeře, je velmi diskutabilní. Brémy se již dlouhou dobu pohybují v tabulkovém "Niemandslandu", na druhou stranu jde stále o velmi kvalitní tým.

Některé sny dojdou k naplnění, mnohem častěji ovšem bývá realita krutá a sny mívají jepičí život. Druhá možnost momentálně pasuje právě k Hertě, Berlín byl ještě před měsícem na vrcholu blaha a snil o titulu. Následně ale přišly horší časy, které přinesly porážky ve Stuttgartu, doma s Dortmundem a v Hannoveru. "Všichni tu snili o titulu a Lize mistrů, ale nyní je realita jiná. Cílem vždy bylo bojovat o páté místo a na to se musíme soustředit," hlásí realisticky trenér Lucien Favre.

Tomu opět o něco zešedivěly vlasy, po ztrátě zraněného kapitána Friedricha totiž přišel o další dva hráče - na tři zápasy o Andreye Voronina, jenž bude pykat za zbytečnou červenou kartu, a Patricka Eberta, který nasbíral pět žlutých karet. Kromě toho jsou zranění ještě Chahed, Fiedler a Lustenberger, přesto v BSC opět myslí na výhru. "Minule jsme nešťastně prohráli, nyní přichází další důležité utkání a my se pokusíme o začátek lepších zítřků," prohlásila opora zadních řad Josip Šimunić.

Werder se od doby, co se nenávratně propadl do o nic nehrajícího středu tabulky, soustředí jen na poháry a nutno uznat, že mu to jde náramně. Již ve středu na Werderaner čeká semifinále DFB-Pokalu v Hamburgu, proti stejnému soupeři si zahrají také v semifinále Poháru UEFA, kam se dostali po čtvrteční remíze 3:3 na hřišti italského Udinese. Postup de facto zařídil Diego, který v obou zápasech (ten první 3:1) vstřelil čtyři branky.

Nyní však brazilský špílmachr hrát nebude, stále má totiž svalové potíže. Společně s ním vypadl ze sestavy i Özil, dlouhodobě zranění jsou Boenisch a Jensen. Do hlavního města SRN se však Werder nejede podívat na Braniborskou bránu. "Chceme všechna zbývající ligová utkání vyhrát, na tom se nic nemění," prohlásil brémský manažer Klaus Allofs. Tým Thomase Schaafa na Olympiastadionu vyhrál pět z posledních šesti utkání a rád zavzpomíná i na podzimní duel, kdy Herthu přejel 5:1.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - M. Stein, von Bergen, Šimunić, Cufré - Nicu, Dárdai, Kačar, Cícero - Raffael, Pantelić
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - C. Fritz, Mertesacker, Naldo, Tziolis - Baumann - Frings, Niemeyer - Hunt - Pizarro, H. Almeida
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.20 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hamburger SV - Hannover 96  (neděle 17:00)
Hamburk úspěšně zvládl bitvu v Poháru UEFA a prošel do semifinále, což je obrovský úspěch a dokonce může být součástí vytouženého německého finále. Tento sen ovšem musí na chvilku odložit a stále bojovat na domácí scéně, titul ani Liga mistrů totiž zadarmo do klína nikomu nespadne. Před domácími fandy mají k zisku třem bodům papírově blízko, Hannover je totiž na třinácté pozici a jak to vypadá, jen těžko ještě může v nabité konkurenci sestoupit.

Hamburk zatím klesl na průběžné čtvrté místo, ovšem za Stuttgartem je jen o skóre a pokud dopadne vše podle plánu, zase se dotáhne na druhý Bayern a bude ve větším klidu. V opačné situaci se ovšem musí obávat hladových vlků vzadu, ještě jich je prozatím dost. Hamburk před těsnou prohrou v Manchesteru City podlehl v důležitém klání Stuttgartu gólem z nastavení, potřebuje tedy ještě více spravit náladu a musí se opět chytnout hlavně střelecky.

Hosté dokážou vždy zabrat v ten pravý čas a i když třeba utrpí debakl, hned v dalším zápase celou situaci napraví. Daří se mu především před vlastním publikem, v minulém kole tady padla Hertha, body z Nordbank-Aréna by ale byly opravdu něco navíc. Hannover je útočně laděným mužstvem, nicméně na perfektní defenzívu domácích zřejmě tentokrát narazí a pokud si neohlídá zadní vrátka, klidně utkání může skončit debaklem jako před čtrnácti dny v Brémách (4:1).

Statistika ovšem naznačuje, že Hannoveru se na hřišti Hamburku relativně daří, remizoval tady třikrát v řadě a většinou se úspěšně přizpůsobil defenzivnímu stylu, ani jednou totiž nepadly více jak dvě branky po jedné na každé straně. Hamburk opět disponuje širokou marodkou. Dlouhodobě se na ni nachází Atouba (problémy s achilovkou), Reinhardt (poraněná nárt), Demel (natržená šlacha), Benjamin (svalové problémy), po zranění se do plného tréninku dostává Castelen s Choupo-Motingem a kvůli žlutým kartám nenastoupí Mathijsen.

"Chceme se opět dostat na vrchol a k tomu nutně potřebujeme tři body, stále je do konce dost kol, abychom mírnou ztrátu dohnali. A tohle je pro nás potřebné vítězství," nebere si servítky domácí záložník Piotr Trochowski. Jeho slova potvrzuje kouč Martin Jol: "Hamburk je náš neoblíbený soupeř, na to se však vymlouvat nemůžeme. Chceme si uchovat několik zápasů před koncem naději na titul. To musí být dostatečná motivace."

Hosté mají mimo též několik opor. Na trávník se nedostanou Ismael (poraněné koleno), Yankov s Tarnatem (oba poraněné nártní kůstky), Fahrenhorst (zraněné břišní svaly), Cherundolo (namožená kyčel) a po operaci se nejsou fit ještě Vinicius se Schlaudraffem. Naopak zpátky by mělo být trio Altin Lala - Jacek Krzynowek - Leon Andreasen. "Máme z tohoto soupeře velké obavy, ale zkusíme se o výsledek poprat, na to máme právo," vzhlíží k bohům šéf hostů Dieter Hecking.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
F. Rost - J. Boateng, Gravgaard, Alex Silva, Jansen - Jarolím, Aogo - Pitroipa, Guerrero, Trochowski - Olič.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Enke - S. Pinto, Eggimann, C. Schulz, Rausch - Andreasen, Balitsch - Rosenthal, Bruggink, Štajner - Hanke.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.15 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.VfL Wolfsburg27166560:3354
2.Bayern Mnichov27156658:3651
3.Hamburger SV27163840:3751
4.Hertha BSC27154840:3449
5.VfB Stuttgart27146747:3748
6.TSG Hoffenheim27128752:3844
7.Schalke 0427127838:2743
8.Borussia Dortmund271013443:3343
9.Bayer Leverkusen27126949:3442
10.Werder Brémy2799951:3736
11.1. FC Köln27951330:4032
12.Eintracht Frankfurt27781232:4429
13.Hannover 9627781238:5629
14.VfL Bochum276101133:4228
15.Arminia Bielefeld274121122:4024
16.Borussia Mönchengladbach27651633:4923
17.Energie Cottbus27651624:4723
18.Karlsruher SC27531918:4418

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (24)

Přidat komentář
Slejdy

jestli chcou jeste na neco pomyslet tak jasna 1 , i hendikep

Reagovat
smazaný uživatel

Fandim Energii ale 04 vyhrajou

Reagovat
Bakary3

Mam je na lístku, podle mě jasná 1, S04 se dostává do formy, takže nepochybuju

Reagovat
smazaný uživatel

ach jo, komentátor si splete Halila s Kevinem při tom gólu... docela smutný, když Kevin dával asistenci, tak nemohl střílet, tzn. že si musel pslést několik hráčů naráz...

Reagovat
rufus

fotbal na ČT šel hodně dolu.. aspoň, že hokej zůstává pořád na velmi dobrý úrovni

Reagovat
smazaný uživatel

No teď s těmi spolukomentátory upadá taky...

Reagovat
rufus

Hosták a Pospíšil jsou nejlepší spolukomentátoři. Kysela byl taky docela v pohodě, ale už docela dlouho jsem ho neslyšel (ale nesledoval sem ted tolik zápasů, takže je možný, že pořád pravidelně komentuje). S Richterem je zábava a taky se vyzná. Horší jsou Zajíc a Králík. Možná jsem na nějakýho spolukomentátora zapoměl, ale pořád by nemělo smysl srovnávat tyhle spolukomentátory s těma, co chodí do studia fotbal. A úroveň komentování samotných komentátorů je taky úplně jinde. Sám Bosák to nezahrání..

Reagovat
rufus

Antoše jsem zapoměl. Ten je taky v kategorii těch horších. Třeba se časem zlepší, Kysela mi taky nejdřív neseděl a nakonec sem si ho oblíbil.

Reagovat
smazaný uživatel

Bosák je poslední dobou příšernej. Ten jeho upachtěnej styl komentování je tak hroznej, že skoro u 80% zápasů, které komentuje ve druhé půli usnu.

Reagovat
herbage

Doufám že M´Gladbach vyhraje a pomůže to k jeho záchraně

Reagovat
smazaný uživatel

Vlci dnes nevyhrajou! To bude překvápko!

Reagovat
smazaný uživatel

překvápko by bylo, kdyby vyhrál Leverkusen

Reagovat
smazaný uživatel

není to totéž

Reagovat
smazaný uživatel

jo nevyhrajou... aha já čet jenom to vyhrajou ...

Reagovat
irik

Kroos .

Reagovat
herbage

Zdar, můžes na icq?

Reagovat
irik

Sorry, nebyl jsem tu.

Reagovat
smazaný uživatel

Komu byste fandili víc, kdyby bylo v UEFĚ neměcké finále?

Reagovat
smazaný uživatel

WB

Reagovat
Bakary3

Takže prostě komu fandíme teď v tom německym semifinále.. HSV

Reagovat
smazaný uživatel

Jéj, já jsem hroznej vůl, myslel jsem, že spolu ještě nehrajou. Příště se podívám než něco napíšu.

Reagovat
irik

HSV (sorry willi).

Reagovat
smazaný uživatel

Werder Bremen

Reagovat
Arne

Spíš Werder.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele