Bundesliga - preview 1. kola

14.08.2015, 08:54, aktualizováno 16.08.2015, 08:54
Previews
V Německu je dnes na programu pouze dvojice utkání. Nejprve v 15:30 svůj souboj rozehrají celky Wolfsburgu a Eintrachtu Frankfurt, posléze sezonu vykopnou také ve Stuttgartu, kam zajíždí Köln...
VfL Wolfsburg - Eintracht Frankfurt  (neděle 15:30)
Wolfsburgu se podařilo přivést nové zajímavé akvizice a v klubu zůstává i Kevin De Bruyne. Proto nepřekvapí, že ambice Vlků budou směřovat možná ještě výše než za obhajobou druhého místa.

První kolo DFB-Pokalu zvládly oba dnešní soupeři s naprostým přehledem. Ten z města, ve kterém sídlí světoznámá automobilka, tuto soutěž v květnu opanovala. Letos však už ve druhém kole čeká Bayern Mnichov. Nicméně tento prestižní duel je ještě relativně daleko. Teď je tu Frankfurt, který hodlá uhrát dobrý výsledek, přestože s největší pravděpodobností bude chybět loňský nejlepší střelec Bundesligy Alexander Meier.

Naopak připraveni by měli být všichni noví hráči, tj. i brankář Lukas Hradecky, jenž přišel, aby nahradil Kevina Trappa, jehož zlákalo PSG. Proti Wolfsburgu se zřejmě dočkali debutu i David Abraham, Stefan Reinartz a Luc Castaignos. Specifickou příchuť bude mít toto utkání pro kouče Armina Veha, který se po roční odmlce vrací na místo činu. Více šancí by tedy mohl dostávat i Václav Kadlec.

Také Vlci přes léto posílili a záložní řada, jíž doplnil Max Kruse, opravdu budí respekt. Dieter Hecking ji však v zápase s Eintrachtem nebude mít kompletně k dispozici. Chybět zřejmě bude Luiz Gustavo, jehož by měl nahradit Josuha Guilavogui. Mimo jsou i Andre Schürrle a Diego Benaglio, jehož mezi třemi tyčemi zastoupí Koen Casteels.

Nejčastěji zmiňovaným jménem posledních týdnů však nadále zůstává belgický reprezentant, jenž v minulé sezoně opanoval statistiky asistencí, je spojován s odchodem do Anglie.

"Tyhle spekulace už mě doopravdy vůbec nebaví! Už dříve jsem předeslal, že Kevina bychom prodali pouze v případě, že by přišla opravdu mimořádná nabídka. Jak vám může potvrdit i jeho agent Patrick De Koster, on sám teď o přestupu neuvažuje. Na tréninku denně vidím, jak se těší na začátek nové bundesligové sezony," vyjasňoval situaci rozhněvaný Dieter Hecking.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Vieirinha, Naldo, Klose, R. Rodriguez - Luiz Gustavo, Arnold - De Bruyne, M. Kruse, Perisic - Dost
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Hasebe, Zambrano, Abraham, Oczipka - Russ, Reinartz - Aigner, Inui - Seferovic, Castaignos
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfB Stuttgart - 1. FC Köln  (neděle 17:30)
VfB Stuttgart vstupuje do nové sezony s vědomím, že nechybělo mnoho a mohl se pohybovat ve společnosti týmů z druhé Bundesligy. Köln na tom byl v závěrečném zúčtování o něco lépe, avšak nebýt opakovaných výpadků v domácím prostředí ... kdo ví, možná mohl hrát poháry.

"Věřím, že se tento talentovaný tým bude pohybovat nejhůře ve středu tabulky," řekl nový kouč Stuttgartu Alexander Zorniger. Minulou sezonu výrazně pomohly výsledky z posledních kol, na které bylo navázáno postupem v DFB-Pokalu. Hráči se dokonce naučili střílet góly, což hodlají potvrdit i proti Kölnu.

Naopak zabránit soupeři ve skórování se bude snažit nová akvizice Przemyslaw Tytoń, který se v předchozím působišti výrazněji neprosadil. Bundesligový debut navíc může být nejistou záležitostí, o čemž se v minulosti přesvědčili i borci věhlasnějšího jména. Na pravém kraji obrany by mu měl vypomoci Emiliano Insúa, jehož služeb se vzdalo Atlético Madrid. Na stoperu se tedy zřejmě objeví Adam Hloušek.

I trenér Kozlů Peter Stöger se musí vypořádat se změnami v defenzivě. V jejím středu nemůžou kvůli zranění nastoupit Dominic Maroh a Mergim Mavraj, které by měli nahradit nově příchozí Frederik Sörensen a Dominique Heintz. O góly by se měl nadále starat Anthony Modeste, jenž se ve svém prvním utkání v rámci DFB-Pokalu blýskl hattrickem.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Tyton - Klein, Baumgartl, Hloušek, Insua - Gentner, Gruezo - Didavi, Kostic - Harnik, Ginczek
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Horn - Olkowski, Sörensen, Heintz, Hector - M. Lehmann - Risse, Osako, Gerhardt, Bittencourt - Modeste
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bayer Leverkusen - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Zřídkakdy se stává, že by některý tým mohl hned v prvním zápase sezony překonat velký rekord. Leverkusenu se to však podařit může už dnes. Stačí k tomu jediné - porazit doma drzý Hoffenheim a udržet přitom čisté konto..

Die Werkself se totiž podobný kousek povedl na konci loňské sezony hned šestkrát v řadě. Sedm domácích výher bez inkasované branky na jeden 'zápřah' ještě v Německu nikdy nikdo neuhrál. Je sice pravda, že pod vedením kouče Markuse Gisdola hraje Hoffenheim vyloženě ofenzivní, až 'arkádový' fotbal, který defenzivní propustnost dohání právě vysokým počtem nastřílených gólů, jenže na druhou stranu je nutno dodat, že statistiky stojí výrazně na straně domácích.

Z dosavadních čtrnácti vzájemných zápasů totiž TSG porazilo svého soka jedinkrát, zato hned dvanáctkrát odcházeli jeho hráči z trávníku se svěšenými hlavami. Leverkusen má pro klub navíc i symbolický význam; právě on totiž přivodil po historickém postupu v roce 2008 tehdejšímu nováčkovi vůbec první bundesligovou porážku. Psal se 30. srpen onoho roku a výsledek činil 5:2.

Hoffenheim loni skončil po solidní sezoně na osmé příčce a letos bude chtít výrazněji zaútočit na poháry; pomoci mu k tomu mají nové tváře jako "starý známý" Kevin Kuranyi (Dinamo Moskva), záložník Jonathan Schmid z Freiburgu či český reprezentační pravý bek Pavel Kadeřábek, který přichází ze Sparty. Domácí stratég Roger Schmidt se však hodlá postarat o to, aby případná evropská jízda TSG začala až ve druhém kole. Mimochodem, oba borci - Schmidt i Gisdol - jsou součástí silné německé trenérské generace, která dokončila své licence v roce 2011; na tomto seznamu figurují také Markus Weinzierl či Thomas Schneider.

Leverkusen loni ukořistil čtvrtou příčku, což znamená předkolo Ligy mistrů; minimálně stejné umístění by fanouškům vyhovovalo i letos, i když s nástupem "nových" Dortmundu a Schalke se dá na čele očekávat tužší boj. Bayer navíc přišel o Rolfese, Reinartze, Drmiće nebo Castra, takže Schmidt musí zapracovávat do týmu nové tváře. Borci jako Charles Aranguiz, Jonathan Tah, Admir Mehmedi či Christoph Kramer bundesligové kvality určitě mají, může ale trvat, než si se zbytkem kabiny takříkajíc 'sednou'.

"Ztráta Rolfese, Reinartze a Castra je veliká. Nejen ze sportovního, ale i z lidského hlediska," nezastírá zkušený útočník Stefan Kiessling. v"Takový je ale fotbal, hráči přicházejí a odcházejí. Důležitější je, aby sem zapadly nové posily. Máme teď spoustu mladých hráčů, kteří mají neuvěřitelný potenciál. Pokud jej naplní, jsem přesvědčen, že budeme úspěšní," dodává s tím, že doufá, že tentokrát se Bayeru bude dařit už od začátku. Ne jako loni, kdy musel vše dohánět až báječnou jarní formou.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Hilbert, Tah, Papadopoulos, Wendell - Bender, Kramer - Bellarabi, Son - Calhanoglu, Kießling
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kadeřábek, Süle, Schär, Kim - Schwegler, Polanski - Schmid, Volland, Zuber - Uth
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.33 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Augsburg - Hertha BSC  (sobota 15:30)
Pokud by tento zápas byl pokračováním loňské sezony, většina sázkařů by asi neváhala - Augsburg působil v soutěžním roce 2014/15 mnohem výraznějším dojmem než matný zástupce hlavního města, a navíc ještě ke všemu hraje doma. Jenže za dva roky od nástupu současného kouče Markuse Weinzierla ještě Bavoři na úvod nevyhráli..

Ba co více, v obou sezonách padli dokonce shodně v prvních dvou kolech. To je jedna z opravdu mála kaněk na Weinzierlově dosavadním působení, které si jinak zasluhuje spoustu superlativů - pod jeho rukama ostatně Augsburg loni prožil nejlepší sezonu v celé své historii, ukořistil konečnou pátou příčku a kvalifikoval se do Evropské ligy. Na skromný klub z regionu, kde odjakživa železnou pěstí vládl titán z Mnichova, je to fenomenální úspěch.

Po tom ale často přichází kocovina, a nyní se bude mít Weinzierl co ohánět, aby podobně silný rok zopakoval; už jen proto, že boje v pohárové Evropě jeho kádru uberou sil. Ve spojení s tradičně slabšími rozjezdy tak má Hertha ve WWK Areně velmi slušnou šanci. Na druhou stranu zde ještě nikdy v Bundeslize nevstřelila ani gól a domácí mají právě proti Berlíňanům nejvíce čistých kont, takže si vyberte sami.

Přestože tyto dva týmy nejsou tradičními rivaly, bývají jejich souboje hodně ostré - spíše než hádat výsledek bychom si proto mohli tipnout, že padne červená karta, jako se tomu stalo dokonce šestkrát z osmi dosavadních duelů. Třikrát se pak kopala penalta.

Jestliže domácí se budou snažit zuby nehty udržet na úspěšné vlně minulé sezony, pro hosty přichází v úvahu jedině zlepšení. Hertha loni nejenže často klesala nebezpečně blízko k sestupovému pásmu, ale především působila poněkud nudným a nezajímavým dojmem. Vylepšit by to měly nové posily Vladimír Darida (Freiburg) a Mitchell Weiser (Bayern). Další patnácté místo by v hlavním městě snášeli jen velmi těžko.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Hitz - Verhaegh, Hong, Klavan, Max - Baier - Bobadilla, Feulner, Altintop, Werner - Matavž
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Kraft - Pekarík, Langkamp, Lustenberger, Plattenhardt - Skjelbred - Beerens, Darida, Stocker - Hegeler - Kalou
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Werder Brémy - Schalke 04  (sobota 15:30)
Na papíře to vypadá jako ideální šlágr prvního kola, který by k bundesligovému dění měl přitáhnout i nezávislé fanoušky. Brémský Werder, který šel loni po nástupu kouče Viktora Skripnika dramaticky nahoru, přivítá obrozené a ambiciózní Schalke, toužící po návratu do Ligy mistrů. Ani jeden z týmů nevypadá, že by v následující sezoně měl sázet primárně na defenzivu..

Königsblauen prožili loni nesmírně frustrující rok. Poté, co vyprchalo kouzlo kouče Jense Kellera, ujal se jejich kormidla Ital Roberto Di Matteo - který sice má ve vitríně trofej pro vítěze Ligy mistrů, do Schalke se ale evidentně nehodil. Hrdý tým se pod jeho vedením propadal stále hlouběji, až zakončil frustrující jaro pádem mimo elitní čtveřici. Bylo jasné, že je zapotřebí něco změnit. V létě proto přišel nový lodivod - André Breitenreiter, muž, který loni málem zázračně zachránil nováčka z Paderbornu. Nakonec se mu to nepodařilo, jeho ofenzivní, na pohled krásný fotbal však okouzlil celé Německo.

Nyní má za úkol zapůsobit stejně i v Gelsenkirchenu; ovšem s tím rozdílem, že tady už se od něj očekávají i výsledky. Ideálně samozřejmě návrat mezi elitní čtveřici, či pokud možno trojici. Breitenreiter není jedinou novou tváří v kabině - Schalke prošlo větší obměnou. Jednou z největších posil je útočník Franco di Santo, který hrál loni právě za Brémy. Kromě něj do kádru přibyli i takoví borci jako Johannes Geis (Mainz) nebo Sascha Riether (Freiburg).

Sebevědomí v tmavomodrém táboře je vysoké, což před dnešním duelem podporují i statistiky. Werder sice hraje doma, ale pro Schalke je právě on oblíbeným "zákuskem": Königsblauen v posledních deseti vzájemných zápasech sedmkrát triumfovali a ani jednou neprohráli. Pouze proti Bayernu drží Brémy delší sérii bez úspěchu, a naopak Schalke porazilo pouze Hamburk vícekrát než právě Werder. Dokonce ani domácí prostředí tuto mizérii nezlepšuje: před vlastními fanoušky neporazili brémští tohoto soupeře už sedmkrát v řadě.

Pod Viktorem Skripnikem se však do zeleno-oranžového týmu vrátil ofenzivní vítězný duch, a příchody dvou nových forvardů, Arona Johanssona a Anthonyho Ujaha, jej mají ještě posílit. Nebylo by překvapením, kdyby Skripnik s tímto týmem letos bojoval o poháry. "Náš trenér má rád útočný fotbal, ale chce být také úspěšný, takže jsme tvrdě pracovali i na obraně," odhaluje Ujah.

Co se předsezonních cílů týče, je nigerijský útočník zatím spíše opatrný. "Počkáme a uvidíme," tvrdí, leč jedním dechem dodává: "Jsme velmi mladý tým a všichni máme hlad po úspěchu. Tento pocit jsem získal hned z prvního tréninku. Musíme získat co nejvíce bodů z prvních osmi - deseti zápasů, potom uvidíme, jak na tom budeme."
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiedwald - Gebre Selassie, Lukimya, Vestergaard, Garcia - Bargfrede - Fritz, Junuzovic - Bartels - Ujah, Johannsson
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Junior Caicara, Matip, Nastasić, Aogo - Choupo-Moting, Goretzka, Geis, Draxler - di Santo, Huntelaar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.60 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FSV Mainz 05 - FC Ingolstadt 04  (sobota 15:30)
K historickému okamžiku dojde dnes v 15:30 na půdě mohučské Coface Areny - domácí FSV totiž přivítá FC Ingolstadt 04, klub, který vznikl teprve v roce 2004 a nyní se chystá ke svému bundesligovému debutu. Pod vedením kouče Ralpha Hasenhüttla se reprezentantům města automobilky Audi podařilo loni vyhrát druhou ligu, nyní je však čeká dosud největší výzva..

Ingolstadt "vyfasoval" v seznamu dosavadních bundesligových účastníků pořadové číslo 54 a udělá vše pro to, aby svůj elitní status prodloužil za rámec ročního minima. V letním přestupovém okně se Hasenhüttl rozhodl vsadit spíše na kontinuitu a svůj tým pouze lehce vyladit; asi nejvýraznější posilou je tak útočník Elias Kachunga, který atmosféru německé nejvyšší soutěže okusil loni v dresu Paderbornu. Tedy klubu, jehož osud se Ingolstadt pokusí v něčem napodobit (krásný fotbal, sympatie nestranných fanoušků, nečekané úspěchy proti favoritům), v něčem ještě vylepšit (jarní pokles formy a konečný sestup).

Konkrétně pro Kachungu bude mít dnešní duel silnou příchuť deja-vu - jeho Paderborn loni zahajoval sezonu také s Mainzem, a podařilo se mu získat bod (2:2). On sám vstřelil jeden gól. S podobným výsledkem by se určitě spokojili i v Ingolstadtu, zvláště vzhledem k tomu, že začínají venku. Remíza je možná z jejich pohledu realističtější scénář než výhra; Mainz totiž naposledy v prvním kole padl před deseti lety v Kolíně.

Hasenhüttl si možná ještě pamatuje svůj poslední zápas s mohučskými, z dubna 2002, kdy ještě coby aktivní hráč vstřelil za Fürth branku při remíze 1:1; od té doby však prošlo FSV radikální proměnou, pod Thomasem Tuchelem se vyšvihlo k evropským výšinám a nyní, po roce útlumu, touží zpět po návratu na výsluní. Musí se sice obejít bez klíčového záložníka Johannese Geise, kterého zlákalo Schalke, mezeru však zaplnil ceněný Fabian Frei z Basileje.

Oba trenéři mají k dispozici prakticky kompletní kádry; na mohučské straně budou chybět pouze Soto s De Blasisem, hosté se musí obejít bez Danila. Jinak je ale vše připraveno pro výkop utkání, v němž budou domácí paradoxně až tím "druhým" v pořadí - většina pozornosti bude upřena na to, jak se se svým velkým debutem popasuje provokativní nováček.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Karius - Brosinski, Bungert, Bell, Park - Baumgartlinger, Frei - Clemens, Malli, Jairo - Niederlechner
FC Ingolstadt 04 - pravděpodobná sestava:
Özcan - Levels, Matip, Hübner, Suttner - Groß, Roger, Christiansen - Hinterseer, Leckie, Lex
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SV Darmstadt - Hannover 96  (sobota 15:30)
Pokud se budete dnes kolem třetí hodiny nacházet v ulicích Darmstadtu, počítejte s tím, že bude pořádné rušno - od 15:30 totiž místní SV startuje ke své obnovené bundesligové premiéře po dlouhých 33 letech. Soupeřem je Hannover 96, a přestože Die Roten po pokažené loňské sezoně nepředstavují zrovna jedinečný tahák, Merck-Stadion už se nemůže dočkat..

Darmstadt je i pro protřelé bundesligové příznivce tak trochu velkou neznámou, a pro fanoušky Hannoveru to platí dvojnásob. Pro oba týmy půjde o první vzájemné prvoligové střetnutí v historii. V době, kdy SV naposledy brázdilo prvoligovými vodami, nebyl ještě nikdo z jeho současných hráčů ani na světě; tentokrát však před nováčkem leží velká výzva - vyhnout se jednomu nepříjemnému rekordu. Ještě žádný německý tým totiž nesestoupil z Bundesligy třikrát z prvních tří pokusů. Právě Darmstadt může být prvním.

Dobrý start do náročné sezony by proto v záchranářských ambicích skromného klubu určitě pomohl, svěřenci Michaela Frontzecka se ale rozhodně nedají lacino - sami loni málem putovali o patro níže, a další podobnou sezonu si už nechtějí (a snad ani nemohou) dovolit. Nové posily v čele s Mevlütem Erdingem (ASSE), Felixem Klausem a Oliverem Sorgem (oba Freiburg) mají zajistit, aby se něco takového už neopakovalo. Navíc jsou Die Roten tak trochu specialisty na úvodní kola; z posledních pěti pokusů vyhráli hned čtyřikrát, jen jednou remizovali.

Nepředvídatelnost domácích podporuje například i fakt, že zatímco všichni útočníci v jejich kádru loni nastříleli dohromady 10 gólů, mezi obránci se toto číslo vyšplhalo až na 15 - skutečně neobvyklá statistika. Navíc jde o tým, který byl loni nováčkem ve druhé bundeslize; v myslích současných fanoušků tedy neexistuje ani nějaké déle budované 'povědomí' o tom, co od něj vlastně čekat.

Pokud by však svěřenci Dirka Schustera skutečně hned na úvod triumfovali, je pravděpodobné, že v tom nějakou roli sehraje Jan Rosenthal - tento odchovanec Hannoveru (hrál za něj celých 10 let, mezi lety 2000 a 2010) má na svůj bývalý klub docela pifku. Nastoupil proti němu totiž v Bundeslize už čtyřikrát a vstřelil dva góly.
SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Mathenia - Jungwirth, Sulu, Caldirola, Holland - Niemeyer, Vrančić - Heller, Rausch - Sailer - Stroh-Engel
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Sorg, Marcelo, Schulz, Albornoz - Schmiedebach, Sané - Klaus, Karaman, Prib - Erding
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.30 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Dortmund - Borussia Mönchengladbach  (sobota 18:30)
Velké derby dvou Borussií je nezpochybnitelným šlágrem prvního kola nové sezony německé Bundesligy. Zaprvé, souboj těchto dvou klubů neskončil bezbrankovým skóre už více než dvě dekády. Zadruhé pak jde o souboj loni třetího celku s tradičním velkoklubem, který zahajuje novou etapu své historie..

Dortmund totiž po sezoně opustil Jürgen Klopp, jeden z nejobdivovanějších trenérů světa, který si po mimořádně úspěšné misi v čele žluto-černého klubu dává od trénování (prozatím) pauzu. Otěže po něm převzal Thomas Tuchel, který má zpočátku papírově docela jednoduchý úkol: překonat průměrnou loňskou sezonu. Kloppova rozlučka se zkrátka nevyvedla. Nyní by dortmundští měli hrát opět blíže vrcholu.

Zápas s Gladbachem slibuje maximální vyrovnanost, nejen díky přibližně stejné síle i podobně vysokých ambicích obou soupeřů, ale také ze statistického hlediska - pokud by se oba kohouti rozešli dělbou bodů, bude celkový historický poměr výher, remíz a proher (z obou stran) činit 29:29:29. Nevídaná bilance. Mimochodem, jedna z oněch devětadvaceti výher pro Hříbata vyšplhala až ke skóre 12:0, což je dodnes absolutní klubový rekord. To se ale psal rok 1978.

Loňská sezona sice mohla pro Dortmund dopadnout všelijak, Kloppovi se však musí nechat, že se dokázal alespoň sebrat z podzimní mizérie a svoji klubovou misi zakončit poměrně stylovým způsobem - šesti domácími výhrami v řadě. Jeho nástupce Tuchel by na tuto impozantní šňůru pochopitelně rád navázal, musí se ale obejít bez služeb Subotiće, Kircha, Sahina, Grosskreutze a Durma.

V Gladbachu naopak k žádné takto razantní změně nedošlo - Lucien Favre u svého kormidla zůstává i nadále, což musí fanouškům znít v uších jako rajská hudba. Konečně právě neskutečný progres pod rukama švýcarského odborníka byl onen impulz, který do týmu přivábil záložníka Larse Stindla. "V době, kdy jsem se rozhodl, ještě (Gladbach) neměl jisté místo v Lize mistrů," odmítá šikovný středopolař, že by jej zlákala vidina milionářské soutěže. "Nadchlo mě, jak klub pracuje dlouhodobě. Ten pokrok v posledních několika sezonách je neuvěřitelný, a to ještě může stoupat nahoru," kroutí hlavou.

Stindl dal loni v dresu Hannoveru z pozice středního záložníka úctyhodných deset gólů a navázat na tuto svou pověst se pokusí i dnes - pokud mu tedy Favre možnost propálit novou dortmundskou jedničku Romana Bürkiho vůbec poskytne. "Příprava byla hodně intenzivní, jsme rádi, že už můžeme začít naostro. Otevírat sezonu proti Dortmundu? To bude opravdu obrovský zápas," těší se bývalý kapitán Die Roten.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Bürki - Piszczek, Sokratis, Hummels, Schmelzer - Weigl - Reus, Gündogan, Castro, Mchitarjan - Aubameyang
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Jantschke, Schulz, Christensen, Wendt - Stindl, Xhaka - Traoré, Herrmann - Raffael - Drmić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.33 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - Hamburger SV  (pátek 20:30)
Po krátkém oddechu se znovu rozbíhá bundesligový kolotoč. Tradiční páteční předkrm nás zavede do Allianz Areny, kde Bayern Mnichov jakožto obhájce titulu přivítá Hamburk. Ten se dvakrát po sobě zachraňoval až v baráži a letos chce konečně vykročit za lepšími zítřky...

Bavoři mají za sebou další velice úspěšnou sezónu, ve které se od samého začátku usadili na špici německé nejvyšší soutěže a tam nakonec po zásluze vydrželi až do konce. O poznání menší úspěch pak měl Bayern, podobně jako před rokem, na poli Ligy mistrů, kde znovu nedokázal prolomit semifinálové prokletí - tentokráte FCB nestačilo na pozdějšího vítěze z Barcelony.

Prioritou mnichovského velkoklubu však bude i letos domácí scéna. Bayern by se mohl případným čtvrtým titulem zapsat do historie, neboť čtyři mistrovské primáty po sobě ještě doposud nikdo nezískal. "To je náš cíl. Chceme vytvořit něco, co se ještě nikomu nepodařilo," prohlásil předseda Karl-Heinz Rummenigge.

Vykročit za úspěšným splněním chce bavorský celek již proti Hamburku, jemuž se poslední roky ve vzájemných duelech vůbec nedaří. "Nemůžeme soupeře podcenit," nabádá kouč Pep Guardiola. "Jsme motivovaní. Dobře jsme posílili a nyní chceme úspěšně vkročit do nové sezóny," dodal španělský kormidelník, jenž má smlouvu ještě na rok.

Na druhém konci barikády stojí další tradiční mužstvo Hamburk. Tomu se však poslední dva roky hrubě nedaří a jak už bylo řečeno, pokaždé během tohoto období se nejstarší bundesligový celek zachraňoval až přes baráž. Do třetice už něco takového nechce HSV zažít.

Proto se ostatně vedení přístavního celku přes léto snažilo a do kádru přivedlo hned několik nových tváří (Spahić, Sakai, Ekdal nebo Schipplock), kteří mají Rothosen pomoci s návratem do vyšších pater ligového pelotonu. "Cestujeme do Mnichova s cílem na bodový zisk," vyhlásil Labbadia. "Musíme zodpovědně plnit taktické pokyny a hlavně se potřebujeme vyhnout chybám," dodal.

Hamburk vždy dokázal, hlavně na domácí půdě, Bayern Mnichov řádně potrápit a častokrát dokonce bral i plný bodový zisk, poslední roky však ze vzájemných duelů boduje pouze FCB.

Mnichované jdou do utkání bez dlouhodobě zraněných Holgera Badstubera, Jana Kirchhoffa, Javiho Martíneze a Francka Ribéryho, jinak je Guardiolova družina kompletní. Na opačné straně chybí pouze rehabilitující brankář Jaroslav Drobný a ÚPetr Jiráček, se kterým se ale nepočítá.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, Benatia, J. Boateng, Alaba - Xabi Alonso - Robben, T. Müller, Vidal, Douglas Costa - Lewandowski
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Adler - Diekmeier, Djourou, Spahić, Ostrzolek - Ekdal, Jung, Holtby - N. Müller, Lasogga, Iličević
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.08 - 11.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.TSG Hoffenheim00000:00
 Borussia Mönchengladbach00000:00
 Borussia Dortmund00000:00
 1. FC Köln00000:00
 1. FSV Mainz 0500000:00
 SV Darmstadt00000:00
 VfB Stuttgart00000:00
 FC Augsburg00000:00
 Hertha BSC00000:00
 Hannover 9600000:00
 Bayer Leverkusen00000:00
 Bayern Mnichov00000:00
 Eintracht Frankfurt00000:00
 Werder Brémy00000:00
 Schalke 0400000:00
 VfL Wolfsburg00000:00
 Hamburger SV00000:00
 FC Ingolstadt 0400000:00
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:30Bayern Mnichov - Hamburger SV
sobota 15:30Werder Brémy - Schalke 04
sobota 18:30Borussia Dortmund - Borussia Mönchengladbach
neděle 15:30VfL Wolfsburg - Eintracht Frankfurt (host Jan Klíma)
neděle 17:30VfB Stuttgart - 1. FC Köln

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (387)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele