Anglická Premier League - souhrn 35. kola

17.04.2010, 15:46, aktualizováno 19.04.2010, 23:11
Komentáře a souhrny
Liverpool jasně přehrál West Ham, ale Liga mistrů je pořád daleko. Wigan předvedl proti Arsenalu parádní obrat a získal důležité tři body. Boj o anglický titul bude ještě pořádně zajímavý. Zatímco United nakonec urvali tři body v derby se City, Chelsea podlehla Tottenhamu. O soutěž níže se potápí Burnley, tři body mají Bolton, Aston Villa a Everton a v duelech Fulham - Wolves a Birmingham - Hull branka nepadla...

Liverpool FC - West Ham United 3:0

19.04.2010 21:00

Góly: 19. Yossi Benayoun, 29. David N'Gog, 59. Robert Green (vl.)

Ještě před absolvováním únavné štreky do Madridu se liverpoolští alespoň psychicky posílili jasnou výhrou nad West Hamem a posunem zpátky na šestou příčku. Kladiváři naproti tomu stále trčí pouze jedno místo nad sestupovou propastí a budou mít ještě co dělat, aby se zachránili.

Ačkoliv obě strany opravdu měly o co hrát hned od prvních minut, zezačátku byla jedna jako druhá poněkud krotká. West Ham si sice poměrně často užíval balonu na svých kopačkách, ale hrozbu pro soupeře rozhodně nepředstavoval. Naproti tomu Reds brzy zahrozili alespoň slabší Maxiho střelou. A co nevidět taky šli do vedení. Gerrardův centr z přímého kopu dopravil do sítě šťastný ex-Hammer Benayoun za pomoci břišních svalů. Protivníci se hry rukou dožadovali marně, předtím se spíše měli soustředit na pozorné bránění. Jenže nesoustředili se a z tohoto zaváhání se nikterak nepoučili ani do budoucna. Okamžitě tak mohl nehlídaný Kyrgiakos bizarně hlavičkovat do země, odkud se míč odrazil nad břevno.

Této promarněné šance však liverpoolští nemuseli příliš litovat. Přesně deset minut uplynulo od jejich prvního zásahu a radovali se podruhé po nekorunované akci zápasu. Benayounovo hbité prostrčení dovolilo Maximu centrovat hned z první, do jeho balonu se z halfvoleje ideálně opřel N’ Gog a Green mohl být vděčný alespoň za ten lehký kontakt s míčem. Červení tak vedli už o dva góly, zápas v pohodě kontrolovali. A to ještě mohli kopat klidně tři penalty, dvě po rukách soupeře a jednu po sporném zákroku na N‘ Goga. Rozčilování ovšem nebylo třeba, neboť po hodině hry přišla definitivní kudla do zad Kladivářů. Další skvělý centr Gerrarda odhlavičkoval do tyče Kyrgiakos a bídný výkon Kladivářů se dočkal podtržítka, když se pak balon smolně odrazil od zad Greena za brankovou čáru. Poté už si Benitez mohl dovolit stáhnout a šetřit Gerrarda, N‘ Goga či Benayouna, zatímco mizerný stav WHU ještě "vylepšilo" zranění Carltona Colea.

Více informací k zápasu

Portsmouth FC - Aston Villa 1:2

18.04.2010 17:00

Góly: 9. Michael Brown - 16. John Carew, 82. Nathan Delfouneso

Aston Villa snad ani nečekala, že bude mít proti sestupujícímu Portsmouthu tolik starostí. Domácí rozradostnil úvodní brankou Michael Brown, hosté ale vcelku záhy dokázali srovnat krok a běh díky Carewovi. Na rozhodující branku se ale museli pořádně načekat. Rozhodl až střídající žolík Nathan Delfouneso - po dvou minutách na hřišti rozhodl o tom, že Villa stále může velice reálně pomýšlet na evropské poháry.

Hosté se výhru rozhodně zasloužili. Šťastnějším než všichni ostatní ale musel být rozhodně Nathan Delfouneso - mladý útočník nejen že rozhodl o výhře svého týmu, vstřelil dokonce svůj první gól v Premier League. Přesto to je pro Portsmouth další krutá ztráta - po statečném výkonu a úvodní brance z kopaček Michaela Browna jistě doufal alespoň v jeden čestný úspěch, jeden bod. Vyrovnávací branku obstaral svou patnáctou letošní trefou John Carew, hrdinou utkání se ale stát nemohl. Kromě nevyužití několika dobrých šancí promrhal také pokutový kop.

A Delfounesova branka by v konečném zúčtování mohla být velice důležitá. Díky třem bodům se Villans posunuli na šesté místo. Na Liverpool mají náskok již dvou bodů, na Manchester City ztrácí čtyři, na čtvrtý Tottenham šest bodů.

Domácí byli jasně posíleni návratem několika klíčových hráčů. Hra byla uvolněnější, protiútoky rychlé. Hosté spoléhali na druhé straně zase na rychlou křídelní hru. Výsledek? Mnoho šancí na obou stranách. V samém úvodu si brankář Aston Villy šikovně poradil s pokusem Kevina-Prince Boatenga. Dorážka Kanua se přes zformovanou defenzivní lajnu nedostala. Americký gólman Brad Friedel si následně poradil i s Boatengovým přímým kopem, Utaku zase v pokutovém území čistě obral o míč.

S úvodní brankou Portsmouthu si ale poradit nemohl. Boateng pozastavil centr Vanden Borreho, k míči se prodral Michel Brown a točenou střelou do vzdálenějšího rohu poslal svůj tým do vedení 1:0. Byl to jeho vůbec první gól za Portsmouth.

Na druhé straně se zastřeloval Carew. Z velice slibné pozice nepochopitelně nastřelil pouze brankáře Jamese. Bráníc Marc Wilson zase s hrůzou pozoroval, jak se po jeho "úklidové práci" míč snáší blíž a blíž branky, až se nakonec odrazil od tyčky. A mezi těmito dvěma šancemi přišlo zasloužené vyrovnání Villans. Carew dal zapomenout na své minulé zaváhání - naběhl si na míč Warnocka, obešel Wilsona a zavěsil pod víko. 1:1.

Lee Probert, rozhodčí, jenž v průběhu týdne nedovolil Boltonu dvě penalty proti Chelsea, nejdříve neodpískal pokutový kop po faulu Dunneho na Boatenga. Nezapískal do píšťalky ani po kontaktu Vanden Borreho s unikajícím Agbonlahorem. Nakonec penalta přišla ve 40. minutě. Papa Bouba Diop fauloval ve vápně Carewa. Sám postižený se postavil tváří v tvář Jamesovi. Veterán v bráně domácích ale tento mini-souboj vyhrál - chytrým zákrokem střelu zneškodnil.

Sebevědomí hostů to ale nezruinovalo. Aston Villa se stále snažila a její pokusy byly vesměs velice nebezpečné. Agbonlahor se na sebe musel hodně zlobit po zahození stoprocentní šance - ze šesti metrů hlavičkoval přímo na gólmana. Naprosto osamocený se ocitl také James Collins, ten se ale netrefil ani mezi tři tyče. Milnerovu dalekonosnou střelu zase vytáhl skvělý James.

Hosté se také domáhali ještě dvou neodpískaných pokutových kopů. Poprvé po Youngově kontaktu s Vanden Borrem, podruhé po stáhnutí Petrova brankářem Jamesem. Nakonec to ale vypadalo, že hosté se dnes budou muset smířit s bodem. Že budou muset snížit své ambice. To si ale nenechal líbit mladý útočník Delfouneso, který svou první brankou v Premier League rozradostnil všechny fanoušky hostů. Milnerův centr sklepl střídající Heskey právě na Delfounesa a ten napálil míč do sítě - 1:2.

Více informací k zápasu

Wigan Athletic - Arsenal FC 3:2

18.04.2010 14:30

Góly: 80. Ben Watson, 89. Titus Bramble, 90. Charles N'Zogbia - 41. Theo Walcott, 48. Mikaël Silvestre

V minulých zápasech to byl Arsenal, kdo kraloval koncovkám svých zápasů. Takřka pokaždé je navíc ozdobil alespoň jednou brankou. Teď na hřišti Wiganu se předvedl v docela jinačím světle. V závěrečné desetiminutovce sice opět dokázal prakticky nemožné, ale za to tentokrát Wenger určitě nebude rád - povedlo se mu totiž prohospodařit vedení 0:2 a nakonec i prohrát.

Už od úvodních minut bylo zřejmé, že podzimní debakl Wiganu se tentokrát konat rozhodně nebude. Arsenal byl totiž v hodně improvizované sestavě od ideálního projevu na míle vzdálen. V první půli nikdy soupeře nedokázal pořádně přehrát, převzít taktovku zápasu mu znemožňovala hlavně přemíra nepřesnosti v rozehrávce. Wiganisté působili přeci jen živěji, byli o poznání lépe namotivovaní. Přesto však v součtu ohrozili Fabianského leda několika nebezpečnými (a nezakončenými) centry a pár nepřesnými pokusy N’ Zogbii. Arsenal strašil protivníka především skrze průniky rychlonohého Walcotta. Ten však dlouho volil špatná rozřešení - hned dvakrát se hnal na Kirklanda sám z menšího úhlu a volil nesmyslnou přihrávku místo zakončení.

Napotřetí, kdy ho delikátně vyslal na zteč Bendtner, už střílet musel a konečně mu to vyšlo. Protáhl se mezi dvěma zadáky v pruhovaném a horko těžko procedil míč pod padajícím Kirklandem. Tehdy zbývaly do konce poločasu pouhé čtyři minuty. Přesto však ještě Walcott neřekl své poslední slovo. V úplném závěru zleva prvně vystřelil a hnedka jen těsně minul vzdálenější tyč.

Jestliže vstup do prvního dějství se Gunners podle představ určitě nevydařil, druhý poločas odstartovali rovnou gólem. Po rohu se prosadil Silvestre, když sám nebyl hlídán a mohl hlavičkovat přesně k pravé tyčce, kde rovněž nikdo z wiganistů neoperoval. Dvougólové vedení Arsenalu ovšem nemuselo mít moc dlouhé trvání. To kdyby N‘ Zogbia tváří v tvář Fabianskému pálil o něco prudčeji, nebo kdyby Diaby o mnoho lépe ustál pokus přelobovat Kirklanda. Nakonec se tedy po delší době bez nějakého vzrušení měnilo skóre až deset minut před koncem. Tehdy po levé straně pronikl agilní Moses, na ose hřiště našel Watsona a ten po zemi konečně překonal nejistého Fabianského - 1:2. To ještě nikdo netušil, že je to předzvěst neskutečného kolapsu dosud neohroženého Arsenalu.

Kanonýři totiž zbývající minuty totálně vypustili. Nejprve ještě Watsonovu hlavičku z brankové čáry vykopával Nasri, ale hned vzápětí už Eastmond přišel s odkopem až příliš pozdě. Fabianski neudržel rutinní centr, ten se od hlavy Bramblea odrazil za brankovou čáru a až teprve potom zasáhl hostující záložník. Fantastický závěr v podání Wiganu dokonal překrásným "angličanem" N‘ Zogbia a Wenger, oproti úvodu zápasu již bez saka, nemohl uvěřit vlastním očím.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Chelsea FC 2:1

17.04.2010 18:30

Góly: 15. Jermain Defoe (pen.), 44. Gareth Bale - 90. Frank Lampard

Spurs zcela zaslouženě ovládli i druhé londýnské derby a podruhé v krátkém časovém sledu zásadně zasahují do boje o titul, ačkoliv sami do něj nejsou zapojeni. Dnes si poměrně s přehledem poradili s vedoucí Chelsea, vyhráli 2:1 a získali pro sebe čtvrté místo.

Tottenham sice začal aktivněji, ale první skutečnou šanci si připsal Florent Malouda, který v sedmé minutě pořádně provětral rukavice Gomese, jenž ale míč s vypětím všech sil vyrazil na roh. Za pět minut se na druhé straně od strážce odpoutal Pavljučenko, ale byl zablokován. Vzápětí se do vápna hnal Jermaine Defoe, ale k zemi ho seslal Terry, jenže sudí vůbec nezapískal.

Uběhlo ale jen dalších pár desítek vteřin a tentokrát píšťalka sudího Phila Dowda zazněla, a to rovnou signalizovala penaltu. Hlavní rozhodčí totiž zahlédl hru rukou od Johna Terryho, ačkoliv opakovaný záběr nebyl zrovna průkazný. K exekuci se postavil Defoe a penaltu bezpečně proměnil. Ve 25. minutě si udělal prostor Pavljučenko a dobrou střelou zaměstnal Petra Čecha, jenž míč vytěsnil nad břevno. O necelou čtvrthodinu později měl velkou příležitost Kaboul, když hlavičkoval zcela osamocen, ale pouze přímo do Čecha.

Chelsea se okamžitě vydala do útoku a po dobré kombinaci vyrovnal Malouda, ale radost trvala jen pár sekund, protože praporek čárového sudího vyletěl vzhůru. Francouzský záložník stál skutečně v době přihrávky v ofsajdu. Kromě této akce toho Blues příliš nepředvedli, Spurs byli mnohem aktivnější, dravější a ve 44. minutě po zásluze zvýšili vedení. Skvěle hrající Gareth Bale celý poločas větral Paula Ferreiru a těsně před přestávkou ho nadobro obešel, zasekl a do protipohybu Čecha slabší pravačkou přesně zakončil a rozjásal domácí publikum. Snížit nakonec ještě mohl Frank Lampard, ale jeho povedený volej zastavil ještě lepším zákrokem Gomes.

Do druhé půle vyčerpal Carlo Ancelotti všechna střídání, protože ještě v průběhu prvního poločasu musel střídat zraněný Mikel. Místo něj naskočil Ballack. O poločase pak nahradil špatného Ferreiru Ivanovič a Joea Colea Nicolas Anelka. Italskému stratégovi pak ještě před hvizdem určitě zatrnulo, protože Didiera Drogbu píchlo ve svalu a nevypadalo to dobře, ale hostující forvard naštěstí zranění rozběhal.

Pět minut po změně stran mohl zápas definitivně rozhodnout Defoe, ale v tu chvíli to odmítl Petr Čech, který proti soupeřově útočníkovi výtečně zasáhl. Čech se musel vytáhnout i proti Pavljučenkovi, který znovu střílel po hodině hry, ale tentokrát z výrazného úhlu a český gólman ho vychytal a držel bezzubou Chelsea aspoň teoreticky ve hře. Jenže pak přišla 67. minuta a jakýsi zkrat kapitána Terryho. Ten dostal v krátkém časovém sledu dvě žluté karty za relativně zbytečné fauly a musel předčasně opustit trávník. Potápějící se loď by měl sice kapitán opouštět jako poslední, ale Terry to dnes udělal přesně naopak a nechal své parťáky ve štychu. Ti již pak v deseti otevřeli hru, když chtěli vyrovnat a na Čecha se hrnul z otevřené obrany jeden útok za druhým. Závěrečná čtvrthodinka se nesla ve znamení výhradně spálených šancí Spurs.

Lobem se nejprve snažil zaskočit Čecha Bentley, ale hostující gólman chytrou myšlenku zastavil. Osm minut před koncem se na Čecha hrnul Bale, ale Čech vytáhl další parádní zákrok. Welšský záložník byl navíc v ofsajdu, ačkoliv ten se nepískal. Růžky ale vytahovala také Chelsea. Drogbu ale zastavil skvěle hrající Dawson. Na druhé straně opět řádil Bale, tentokrát chtěl překonat Čecha technicky a chytře mířil z úhlu ke vzdálenější tyči, ale branku netrefil. Vzápětí se Bale proměnil do role asistenta a připravil skvělou šanci pro Pavljučenka, jenž mohl definitivně rozhodnout, ale také on zklamal. Ve druhé minutě nastavení tak mohl trochu zdramatizovat duel Lampard, jenž ve skluzu snížil, ale Chelsea měla málo na času na druhý zásah a po zásluze prohrála.

Více informací k zápasu

Birmingham City - Hull City 0:0

17.04.2010 16:00

Góly: -

Tigers mohli dnes udělat důležitý krok k záchraně. Na půdě Birminghamu ale nakonec vybojovali pouze remízu. Ta v jejich případě nic zásadního nemění, jelikož stále zůstávají v sestupovém pásmu a na West Ham ztrácí tři body.

Hull musel tento duel vyhrát, a tak se snažil hlavně neudělat chybu, po které by mohla následovat zbytečná branka v jeho síti. Navíc již v 16. minutě se ocitnul jen kousek od gólové radosti. Hesselinkův nebezpečný centr ale pouze proletěl pokutovým území. Na zadní tyči se jej ještě snažil tečovat Bullard, míč do sítě ovšem nedostal.

Krátce na to si ale mohl Hull skutečně nepříjemně zavařit. Bowyer centroval do pokutového území, kde zřejmě zahrál rukou zkušený Boateng. Domácí hráči se tak pochopitelně dožadovali penalty, rozhodčí byl ovšem jiného názoru. Birmingham se snažil ještě do přestávky prosadit. Nebezpečně působil především Lee Bowyer, ale nebylo mu přáno. Těsně před poločasovým hvizdem naopak zahrozil hostující Hesselink. S jeho hlavičkou si poradil jistý gólman Hart.

Po změně stran mohl jako první udeřit Boateng, který sice pálil nebezpečně, avšak také nepřesně, z voleje po Bullardově rohovém kopu. Po většinu druhého poločasu se nehrál žádní líbivý fotbal a ke gólu byly oba celky vzdáleny na míle daleko. Diváci se tak řádně nudili, jelikož určitě očekávali o poznání lepší podívanou.

Až patnáct minut před koncem konečně přinesl trochu vzruchu do hry hostující Cairney. Ten podobně jako v první půli Boateng zřejmě zahrál v šestnáctce rukou, jenže ani tentokrát se nekopala penalta. V 86. minutě mohl rozhodnout tento duel zkušený Bullard, jenže narazil na Joea Harta, který si s jeho pokusem poradil.

Více informací k zápasu

Blackburn Rovers - Everton FC 2:3

17.04.2010 16:00

Góly: 69. Steven Nzonzi, 81. Jason Roberts - 4. Mikel Arteta (pen.), 79. Yakubu Aiyegbeni, 90. Tim Cahill

Blackburn se doma nechtěl bodů dlouho vzdát, smrtící a rozhodující ránu mu nakonec musel až v nastaveném čase zasadit Tim Cahill. Everton sice v Edwood Parku dvakrát vedl, ale nakonec musel vstřelit i třetí gól, když Rovers na první dvě trefy pokaždé odpověděli.

Rovers sice šli do zápasu se třemi čistými konty v řadě, jenže tato série hodně rychle skončila. Ryan Nelsen totiž už po čtyřech fauloval ve vápně Mikela Artetu a sám postižený vzápětí z pokutového kopu otevřel skóre. V první čtvrthodince Toffees svého soupeře zcela uzavřeli. Většinu ataků vedl navrátilec do sestavy Arteta, jenže mohl být rád, že pár minut po první brance nešel předčasně do kabin. Španělský záložník totiž podrážděně reagoval po faulu na Pedersena a se štěstím vyvázl se žlutou kartou. Stejný trest neminul ani Pedersena.

Těsně předtím měl Blackburn šanci na vyrovnání, ačkoliv hru stále kontroloval Everton. Po rohovém kopu totiž došlo k chaosu ve vápně a míč musel až z čáry vykopávat Cahill. Přes velkou převahu v držení míče však Toffees nebyli s to vstřelit i druhý gól, a tak se Rovers pomalu vraceli do zápasu. Do poločasu se už ale stav nezměnil. Pedersenův trestný kop byl sražen mimo, Olssonův pokus zablokoval Jagielka a Andrewsův záměr prostřelit Howarda mezi nohama nevyšel.

O přestávce hosté znovu zmobilizovali síly a na začátku druhého dějství hře dominovali jako na začátku toho prvního. To vše vedlo k prvním dvěma šancím Evertonu, ale ani jedna kýženým gólem neskončila. Cahill poslal Hibbertův centr nad branku a Bainesovu ránu zastavila tyč. Proto se iniciativy ujal Blackburn a dvacet minut před koncem vyrovnal. Nzonzi se po přijetí přihrávky zbavil obránce a nechytatelnou ranou z velké dálky překonal Howarda. Jednalo se o vskutku nádherný gól, který hosty očividně trochu vyvedl z míry, ale nakonec jim stačilo jen deset minut, aby obnovili vedení.

Zafungovalo střídání, když Bainesův pas hlavičkou přistrčil Yakubuovi Anichebe a hostující útočník, jenž byl na hřišti teprve 22 sekund, zblízka udeřil. Vedení však trvalo jen dvě minuty. Roberts vlil do útočných kreací Rovers novou krev a další povedenou střelou srovnal. Do konce zbývalo i s nastavením něco před deset minut a napínavý závěr nakonec lépe zvládl Everton. V jedné z posledních akcí zápasů byl opět zapleten Yakubu, který připravil míč pro Cahilla, jenž na brankové čáře doklepl tříbodový gól. Blackburn tak nakonec po statečném výkonu odchází bez bodu.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Wolverhampton Wanderers 0:0

17.04.2010 16:00

Góly: -

Průměrný zápas nepřinesl žádný gólový moment, který by zvrátil misky vah na jednu či druhou stranu. Cottagers zejména v druhé půli byli lepším týmem, nicméně Zamorova tyč nemohla na dělení bodů nic změnit. Zatímco si tak domácí připsali druhou bezbrankovou remízu v řadě, Vlci na vstřelený gól čekají už čtyři zápasy.

Nikoho asi nepřekvapil vyrovnaný úvod zápasu, ve kterém jen mírnou, sotva viditelnou převahu měli domácí. Ti se k první zajímavé šanci dostali po sedmnácti minutách, kdy svůj přímý kop točil ke vzdálenější tyči Murphy. Střílený centr se snažil tečovat Etuhu, pár centimetrů mu však chybělo a míč tak skončil těsně vedle.

Do nebezpečného pokusu se po brejku opřel z half voleje Gera, obětavým skokem do střely odvrátil míč Berra. Na druhé straně se po více jak půlhodině konečně projevil Doyle, když se k němu se štěstím odrazil míč před malé vápno. Pohotovou střelou branku minul. Vyrovnaný boj odpovídal v poločase i výsledkem, do šaten se šlo bez branek.

Po změně stran začal Fulham tlačit, přesto se právě on musel po deseti minutách strachovat, když se míč dostal do vápna k Edwardsovi. Ten bez přípravy střílel nad branku. Na druhé straně mohl po hodině hry oživit zápas Murphy, který odražený míč netrefil dle svých představ a z pětadvaceti metrů minul.

V 65. minutě se konečně projevil Zamora, který si vytvořil prostor pro střelu zpoza vápna a rozezvučel tyč Hahnemannovy branky. Deset minut poté ohrozili branku hostů po rohu Daviese Smalling, hlavičkou sice vyhrál souboj s brankářem, mířil však nad břevno.

V posledních pěti minutách se o gól mohly postarat oba celky. Nicméně Berra hlavičkoval po rohu do míst, kde byl připraven Schwarzer a Gera poslal míč hlavou nad břevno Hahnemanna. Diváci se tak trefy nedočkali, přesto zápas neskončil větším zklamáním ani pro jeden z týmů.

Více informací k zápasu

Stoke City - Bolton Wanderers 1:2

17.04.2010 16:00

Góly: 13. Dave Kitson - 85. Matthew Taylor, 88. Matthew Taylor

Zdá se, že po dnešku je už záchrana v případě Boltonu téměř jistotou. Po heroickém závěru totiž Wanderers zvítězili na půdě Stoke a nyní je dělí od pásma sestupu již sedm bodů.

Stoke se s tím nijak nepáralo a hned od začátku převzalo otěže zápasu a vytvořilo si několik slibných šancí. Jedná z nich přišla už v 11. minutě, kdy panovaly v obraně Boltonu velké zmatky, záložník Rory Delap toho ale využít nedokázal. O dvě minuty později však Britannia Stadium mohl oslavovat. Dave Kitson vyzrál nad ofsajdovou pastí Boltonu a následně prostřelil také gólmana Jaaskelainena. Krátce na to se povedlo stoperovi Robertu Huthovi trefit tyčku.

Především aktivita domácích ale následně značně opadla, což se pochopitelně divákům příliš nelíbilo. V 34. minutě se hnal do obrovské šance Dave Kitson, jenže veškerou jeho snahu nakonec zastavil praporek pomezního. Zanedlouho pro změnu musel čarovat Jaaskelainen, který zlikvidoval gólovku Hutha a zamezil inkasování.

Také druhý poločas začal ve velkém stylu a rázem se mohlo hned několikrát měnit skóre. Jako první v zakončení selhal stoper Knight, o malou chvíli později naopak zblokoval Daviesovu střelu výborně hrající dlouhán Robert Huth. V 50. minutě pálil vedle Ivan Klasnič. Ten se ocitnul i v dalších dobrých střeleckých pozicích, ovšem dnes rozhodně neměl svůj den.

V 59. minutě pro změnu vychytal zkušený Sorensen mladíka Wilsherea. Poté se ale osmělilo také Stoke a hned z toho byla zajímavá příležitost Kitsona. Toho vyslal do gólové šance Etherington, anglický útočník ale poslal míč nad břevno.

Ve spalování gólových šancí naopak pokračoval na druhé straně Ivan Klasnič, který sice domácího gólmana permanentně zaměstnával, ale k ničemu kloudnému to nevedlo. Až pět minut před koncem začal úřadovat záložník Matthew Taylor. Nejprve mířil přesně ze standardní situace a v samotném závěru propálil Sorensena podruhé, čímž zařídil Boltonu tři body.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Burnley FC 2:1

17.04.2010 16:00

Góly: 25. Fraizer Campbell, 41. Darren Bent - 83. Steven Thompson

Sunderland zaslouženě porazil Burnley a zatímco on se nejspíše definitivně vyhl sestupovým bojům, Clarets jsou po gólech Campbella a Benta blízko druhé lize. Burnley po prohře zůstává v sestupové zóně, na záchranu ztrácí čtyři body. Navíc hráli o zápas více než většina konkurentů.

Burnley má suverénně nejhorší obranu v lize a v prvním poločase bylo jasně vidět proč. Sunderland soupeře přehrával ve všech aspektech a na Jensena se hrnula jedna šance za druhou. Svému brankáři mohli Clarets děkovat ve 20. minutě, když Jensen skvěle zareagoval na hlavičku Mensaha a stihl zlikvidoval i dorážejícího Turnera. Navrátilec do sestavy Kenwyne Jones pak napálil míč do tyče. Očekávanou první branku nakonec vsítil až ve 25. minutě Frazier Campbell, jemuž adresoval přesnou přihrávku Alan Hutton.

Špatné Burnley se nezmohlo na vůbec žádný odpor a před poločasem ještě jednou inkasovalo. Meylerův parádní pas našel Campbella, který míč poslal hlavičkou zpět před branku, kde z voleje zvýšil na 2:0 Darren Bent.

Clarets nehrozili ani ve druhé pětačtyřicetiminutovce a jelikož v letošním roce nedal ani jeden tým na Stadium of Light více než jeden gól, tři body mířili k domácím. Za zmínku stojí jen Alexanderův pokus, který však Gordon kryl. V 82. minutě už ale byl krátký, to přesně pálil Thompson. Jenže na první gól už hosté nenavázali a prohráli 2:1.

Více informací k zápasu

Manchester City - Manchester United 0:1

17.04.2010 13:45

Góly: 90+3. Paul Scholes

Infarktový závěr derby přinesl už potřetí v sezóně úspěch svěřencům Alexe Fergusona. Kdy jindy, než v poslední minutě, mohla rozhodnout trefa Paula Scholese. Zápasu by více slušela remíza, ztráta Citizens však dává večernímu londýnskému derby ještě větší náboj.

Úvodní minuty ovládli Rudí ďáblové, kteří posílali do vápna domácích jeden centr za druhým. První vážnou střelu však vyslal z dálky Fletcher, který po přihrávce Giggse svým pohotovým pokusem sice vystrašil Givena, jeho branku ale netrefil.

Výtečný zákrok tak musel v deváté minutě vykouzlit Van der Sar, když parádně vykryl Tevézův pokus z přímého kopu přes zeď, který mířil přesně do šibenice. Na druhé straně pouze hrozil Scholes, ten po zpětné přihrávce od Fletchera přízemní střelou minul z dvaceti metrů bližší tyč.

I nadále zápas neztrácel tempo, náboj a bojovnost, nicméně obrany získaly převahu nad ofenzívou. Útočné akce tak často končily před vápnem, v lepším případě nepřesným nebo nijak nebezpečným zakončením.

Na největší šance před přestávkou si tak museli diváci počkat až do samotného závěru. Ve 40. minutě Valencia svou dravostí dokázal udržet míč pro Rooneyho, který se lehce zbavil obránce a ve vápně měl před sebou volný prostor pro střelu. Ani největší letošní hvězda Rudých ďáblů branku trefit nedokázala.

Minutu před koncem se k přízemnímu centru do vápna dostal agilní Valencia. Našel skvěle si nabíhajícího Giggse, který svou tečí našel pouze prostor, kde stál připravený Given. Aktivnější hráči v červených dresech tak odcházeli do šaten smírně s hráči v modrém.

Jedenáct minut po změně stran měl na kopačce úvodní gól Bellamy. Toho dobře viděl Tevéz a přesnou přihrávkou ještě zvětšil nebezpečí brejku tři na dva. Jenže velšský útočník místo další přihrávky volil střelu do boční sítě.

Jinak byl druhý poločas do své pětadvacáté minuty slabým odvarem toho prvního. Vyrovnaný boj nepřinášel mnoho zajímavých situací, i houževnaté jeden na jednoho skoro vymizely. Až dvacet minut před koncem se projevili také hosté, nicméně vpád Naniho do stříleného centru Giggse úspěch nepřinesl.

Brzy poté si pro penaltu šel Barry, jeho pád byl však nevyslyšen a naopak se mu tajil dech, když se dlouhý nákop hostů zastavil před vápnem. Nicméně včasný výběh Givena zrušil jakýkoliv úhel pro Giggsovu střelu.

Po pohledné rychlé akci přihrával patičkou před vápnem Vieira De Jongovi, který svou střelou nechal potlesk dobře chytajícímu Sarovi. V 82. minutě neměl daleko od přesné trefy Berbatov, nikým nehlídán zamířil hlavičkou jen centimetry vedle Givenovy tyče.

Ani před brankou Van der Sara nechybělo napětí. Nejprve Vidićova teč znemožnila, aby Onuoha hlavičkoval do prázdné. A stejný hráč mohl využít chyby hostujícího brankáře i po následném rohu. Houževnaté trio bránících hráčů v čele s Vidićem však opuštěnou branku zazdilo.

V předposlední minutě nastavení spálil velkou šanci Brigde, když přes obránce z deseti metrů namířil přesně do míst, kde stál připravený Sar. A tak přišla osudová poslední minuta tohoto derby. Stejně jako v prvním ligovém střetnutí Owen, stejně jako v odvetě poháru Rooney, tak i dnes rozhodly poslední vteřiny.

Evra nacentroval do vápna, kde se do balónu opřel hlavičkou zcela samotný Scholes a přesně zamířený pokus k tyči nemohl Given mít. Obrovská euforie na straně Rudých ďáblů a obrovské zklamání v řadách Citizens, už potřetí během jediné sezóny.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chelsea FC35245686:3277
2.Manchester United35244778:2776
3.Arsenal FC35225878:3971
4.Tottenham Hotspur34197862:3464
5.Manchester City341711669:4262
6.Liverpool FC351781057:3359
7.Aston Villa341513648:3558
8.Everton FC351412957:4854
9.Birmingham City3512111235:4347
10.Fulham FC3411101335:3743
11.Stoke City3410131133:3743
12.Blackburn Rovers3511101437:5343
13.Sunderland AFC3510111446:5341
14.Bolton Wanderers35981838:6335
15.Wigan Athletic35981833:6635
16.Wolverhampton Wanderers358101728:5134
17.West Ham United357101841:6031
18.Hull City346101832:7028
19.Burnley FC35762237:7427
20.Portsmouth FC35662329:6215
Bodové odečty
Portsmouth FC-9za uvalení konkurzu kvůli finančním problémům

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (802)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele