Anglická Premier League - souhrn 1. kola

15.08.2009, 15:48, aktualizováno 16.08.2009, 19:01
Komentáře a souhrny
Liverpool začal sezonu porážkou, jeho skalp si řipsal Tottenham. Arsenal potupil Everton na jeho hřišti šesti góly a naznačil, že se s ním bude muset počítat. Chelsea se hodně nadřela a natrápila hned v prvním kole Premier League, Hull porazila až gólem z poslední minuty. Manchester United si poradil s Birminghamem, doma pak vyhrálo už jenom Stoke...

Chelsea FC - Hull City 2:1

15.08.2009 13:45

Góly: 37. Didier Drogba, 90+2. Didier Drogba - 28. Stephen Hunt

Neuvěřitelné se málem stalo skutečností. Hull dlouho držel na hřišti Chelsea remízový stav, jenže v 92. minutě zaúřadoval hrdina utkání Drogba a svou druhou brankou rozhodl o šťastném vítězství Blues. Carlo Ancelotti si tak odbyl vítěznou premiéru v PL, ačkoliv s výkonem určitě nebude příliš spokojen.

Chelsea mohla vstoupit do nové sezony ve velkém stylu, když si po 60 sekundách vytvořila obrovskou šanci. Essien si narazil míč s Lampardem a z pravé strany posadil míč na hlavičku Didiera Drogby, který ovšem minul. Ještě předtím se fanouškům na Stamford Bridge ukázala nová posila Hullu Stephen Hunt, kterého v Chelsea nemají příliš v oblibě. Byl to právě ten Hunt, kdo před třemi lety prokopl Čechovi lebku. Nicméně hned v první minutě se připomněl, když nevybíravě zajel do Lamparda.

Po čtvrthodině hry poprvé zahrozili i Tigers a brance nebyli vůbec daleko. Po rohovém kopu Marneyho míč skončil na hranici pokutového území u Boatenga, jehož střelu jen tak tak nohou vytěsnil Čech. O deset minut později si další příležitost vytvořili Blues. Lampard rychle rozehrál rohový kop na Maloudu a ten míč dloubl na Essiena. Ghanský záložník ale nemířil přesně.

Ve 28. minutě však přišel pro domácí šok. Obráncům Blues se nepodařilo odvrátit Boatengovu ránu a od několika hráčů v modrém se míč odrazil až ke Stephenu Huntovi a ten otevřel skóre! Chelsea chvíli trvalo, než se vzpamatovala, ale nakonec dokázala odpovědět. Ve 37. minutě si vybojovala slibnou standardní situaci, z níž udeřil Drogba. Ten nádhernou ranou, která zapadla přes zeď do branky, určitě bude aspirovat na nejhezčí gól kola. Do konce prvního poločasu již diváci v západním Londýně viděli pouze žlutou kartu pro Mendyho po ošklivém faulu na Maloudu a v poslední minutě střelecký pokus Essiena, který kryl Myhill. O přestávce sáhl manažer Ancelotti k jedné změně, místo Mikela na hřiště vyslal Ballacka.

Druhé dějství začalo prakticky stejně jako to první - obrovskou šancí domácích, tentokrát se v ní ocitl druhý útočník Anelka. Tomu připravil míč na malé vápno Drogba, ale nejlepší střelec uplynulého ročníky Premier League nedokázal gólmana Myhilla překonat. Poté měla Chelsea v rozmezí pár desítek sekund několik velkých šancí, jenže to, co hráči v modrém nedali, bylo až trestuhodné. Ve svých šancí zklamal Anelka i Carvalho, vzápětí se k nim přidal i Drogba.

Ancelotti poté na závěrečné minuty do hry poslal Deca s Kalouem, kterým uvolnili místo Malouda a Anelka. A byla to právě tato dvojice, která měla deset minut před koncem na svědomí další obrovskou šanci Chelsea. Deco nacentroval a Kalou sám na malém vápně hlavičkou minul. Minutu před koncem základní hrací doby se do ojedinělé šance dostal také Hull, když Čecha málem překvapil z velkého úhlu pálící Folan. Český gólman ale nakonec míč vyrazil nad branku. Hlavní sudí následně nastavil neobvyklých šest minut, takže Chelsea měla ještě relativně dostatek času k tomu, aby vstřelila rozhodující branku. A ta přišla v 92. minutě! Deco vyslal Drogbu, který se vřítil do šestnáctky a z úhlu přehodil brankáře Myhilla a rozhodl o šťastném vítězství Blues v poměru 2:1. Pro Hull to byl v posledních minutách doslova šok, protože to už vypadalo, že dotáhne první zápas v nové sezoně k senzační remíze.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Wigan Athletic 0:2

15.08.2009 16:00

Góly: 31. Hugo Rodallega, 56. Jason Koumas

Wigan se každoročně těší na stadion Villa Park, ani popáté zde neprohrál, naopak si připsal třetí výhru a především skvělý vstup do nové sezóny. Aston Villa výkonnostně zklamala, na body v prvním kole prostě neměla.

Ve Villa Parku se díky ofenzivním choutkám obou manažerů hrál atraktivní fotbal. Jako první z něj mohl profitovat Wigan, když v 18. minutě N’Zogbia rozezvučel levou tyč Friedelovy branky. Na druhé straně ještě kontroval nebezpečnou ranou Milner, proti jehož dalekonosné střele se vyznamenal Kirkland. Poté se ale stále výrazněji projevovali hosté, což brzy přineslo ovoce.

Po půlhodině hry totiž k překvapivé ráně napřáhl Rodallega a skákající míč trefil tak šikovně, že Friedel jeho putování k zadní tyči nedokázal zabránit. Ani poté se Wigan nestal horším týmem, Villa tak zahrozila alespoň z přímého kopu. Proti střele Younga ke vzdálenější tyči ale skvěle zasáhl Kirkland, který vyrazil na roh. To na druhé straně vypadaly šance o poznání gólověji. Rodallega ale pohrdl stoprocentní šancí, když v hloubi vápna tváří v tvář brankáři selhal a trefil pouze padajícího Friedela. Aston Villu tak vysvobodil až sudí Clettenburg a jeho závěrečný hvizd.

Villans po poločase zlepšili svůj herní projev, svědčila o tom i hlavička Cuellara, která však branku minula. Wigan se však nenechal zaskočit a naopak zchladil domácí fanoušky druhou brankou. Koumas nikým neobtěžován došel až na malé vápno, kde si Friedel nepohlídal místo mezi nohama a dostal ukázkové jesličky.

Chaoticky hrající Aston Villa mohla vykřesat naději necelou čtvrthodinku před koncem, ale Sidwellova hlavička po rohu skončila pár decimetrů od tyčky. V naprostém závěru přišla největší šance domácích, kdy po zaváhání Kirklanda nahrával Heskey před odkrytou branku okopanému Youngovi, jehož střelu ale stihl zablokovat skluzem Bramble a míč skončil nad brankou.

Více informací k zápasu

Blackburn Rovers - Manchester City 0:2

15.08.2009 16:00

Góly: 3. Emmanuel Adebayor, 90. Stephen Ireland

Obměněný a mohutně posilující Manchester City si hned v prvním kole připisuje zisk tří bodů. Zásluhou Emmanuela Adebayora a Stephena Irelanda zvítězil na půdě Blackburnu 2:0.

Trenér Hughes překvapil již před výkopem. Pouze na lavičce totiž nechal kanonýra a miliónovou posilu Carlose Téveze, který ovšem stále není v ideální kondici. Jeho místo zaujal Craig Bellamy. I přes tento nečekaný krok ale stačily necelé dvě a půl minuty a Manchester City se ujal vedení. Po pravé straně pláchl rychlonohý Wright-Phillips, udělal zasekávačku Warnockovi, jenž následně upadl, a přihrál skvěle dobíhajícímu Adebayorovi. Ten tvrdou střelou z hranice pokutového území prostřelil i Robinsona.

Blackburn ale mohl po pár okamžicích vyrovnat. Dlouhý aut Pedersena se sice podařilo Givenovi vyboxovat, okamžitě ale vrátil míč do malého vápna Samba, kde se pokoušel o zakončení McCarthy a moc mu nechybělo. Míč ale skončil v zámezí. Rovers se s postupem času rozehrávali a v 19. minutě měli na svém kontě další tutovku. Po sérii hlaviček okolo šestnáctky pálil z voleje Roberts, jenže chyběla mu přesnost.

Hodně zatrnulo hostujícím fanouškům také v 26. minutě. Dělovku na Givena vyslal z přímého kopu McCarthy, ale na irského gólmana nevyzrál. Ovšem tlak Blackburnu stále stoupal a po malé chvíli se musel Dunne hodně ohánět, aby zabránil ve skórování Robertsovi. Ten litoval své zahozené šance také deset minut před přestávkou, kdy jej vychytal Given. Na druhé straně vyzkoušel ránu z velké dálky Robinho, Paul Robinson jeho pokus ovšem vytěsnil mezi tři tyče.

Na začátku druhé půle začalo nad Ewood Parkem poměrně hustě pršet a nelehký terén také značně ovlivňoval dění na hřišti. Prvních patnáct minut nebyla k vidění téměř žádná šance ani na jedné straně. Až poté nebezpečně zahrozil aktivní Roberts, jehož výborně našel uprostřed pokutového území centrem Lars Jacobsen. Anglický útočník však místo zpracování a následné střely zvolil hlavičku, se kterou si Given poradil.

Krátce na to se dostal do rychlého brejku Manchester. Givet jej sice dokázal obětavým zákrokem zbrzdit, k zakončení se ale i přesto dostal Robinho a Robinsona zaměstnal přízemním pokusem. V 79. minutě dal o sobě opět vážně vědět McCarthy. Tentokrát jeho pokus z přímého kopu mířil jen těsně nad břevno brány Citizens. Podobně si vedl i Samba, a proto se z výhry radovali svěřenci Marka Hughese, jejichž vedení ještě pojistil v nastaveném čase Stephen Ireland.

Více informací k zápasu

Bolton Wanderers - Sunderland AFC 0:1

15.08.2009 16:00

Góly: 5. Darren Bent

Bolton předvedl klasický výkon z loňské sezóny a Sunderland si tak v poklidu došel pro možná trochu překvapivé všechny body. Ty jsou však především za první poločas zcela zasloužené.

Hosté začali novou sezónu dokonale. Už ve čtvrté minutě nacentroval do vápna Malbranque, nejvýše si vyskočila nová akvizice Darren Bent a hlavičkou otevřela skóre. První polovina poločasu nabídla mnoho příležitostí, k jedné z nich vybídl střelec Bent svou přihrávkou Jonese, který z dobré pozice nechal vyniknout Jaaskelainena.

Hned v další minutě neuspěl se svým pokusem ani Bent. Stále lepší hosté mohli zvýšit i ve 24. Minutě, ale po centru McCartneyho hlavičkoval těsně nad branku Jones. Chybující domácí ani neměli nárok na vytvoření gólové šance, když se k tomu přidal i oddychový čas Sunderlandu, šli hosté do šaten za nejužšího vedení.

První zajímavá šance Boltonu přišla po čtyřech minutách druhé půle, kdy Matt Taylor střelou minul Fulopovu branku. Největší změna ve druhém poločase byla v přihrávkách na dvojici Jones - Bent, kteří tak byli prakticky vyšachováni ze hry. A když nehrála tato dvojice, jakoby se vůbec nehrála nejvyšší anglická soutěž. Druhý poločas byl synonymem pro neatraktivnost. Slova Megsona se tak dle očekávání nepotvrdila a Bolton i nadále nejspíše nenabídne zajímavé zápasy plné šancí. Ne zrovna milovaný lodivod se pak musel chytat za hlavu v poslední minutě nastavení, když Taylorovu solidní střelu skvěle vychytal Fulop.

Více informací k zápasu

Portsmouth FC - Fulham FC 0:1

15.08.2009 16:00

Góly: 14. Bobby Zamora

Fulham navázal na skvělé loňské výkony a díky tomu si veze tři body z Portsmouthu. Ten se naopak přesvědčil, že letos jej nečeká nic jednoduchého.

Portsmouth letošní ročník neodstartoval vůbec dobře. Proti Fulhamu toužil bodovat, jenže již v úvodních minutách inkasoval. Střela Dempseyho se otřela o Zamoru a zamířila do brány, Cottagers se tak dostali do jednogólového vedení. S tím se však hosté nechtěli smířit a během krátké doby si vypracovali další tutovku. Po faulu na Geru zahrával standardní situaci Murphy a přesným centrem našel hlavu Zamory. Ten byl druhé brance hodně blízko, ale opět se zaskvěl David James, jenž míč vyrazil nad a vysloužil si od domácích fandů bouřlivý potlesk.

Jedna z mála šancí Portsmouthu přišla v 29. minutě. Velmi nebezpečný centr poslal do pokutového území od rohového praporku Kranjčar a londýnští hráči měli velké štěstí, že se k hlavičce nedostal ani jeden hráč Pompey. Následně pokoušel štěstí Belhadj, ale střela mu nesedla. Jako poslední mohl s výsledkem něco udělat Frederic Piquionne, jenže jeho rána byla zblokována pouze na roh.

Hned po změně stran měl Portsmouth více než stoprocentní šanci, jak konečně vyrovnat. Míč až do pokutového území dokázal dovést Piquionne, následně se dostal k zakončení Kaboul, ale své fanoušky nepotěšil. Míč totiž poslal nad. Tuto nevyužitou příležitost mohl Fulham potrestat, a to v 63. minutě. Po centru od Zamory se míč ocitl u kopaček Johnsona, od něhož se očekávalo přesné zakončení. Také on však zklamal, jelikož míč poslal mimo.

Portsmouth málem dohrával utkání pouze o deseti lidech. Pozdní a brutální zákrok Mokoeny na Etuhua měl být oceněn bezpochyby červenou kartu. Ku překvapení všech ale neviděl domácí záložník ani žluté napomenutí, zatímco Etuhu musel být ošetřován. V 74. minutě stáhl trenér Hart ze hry Diopa a na místo něj poslal na hřiště útočníka Kanua. Ovšem ani v rozestavení 4-4-2 nic kloudného už Portsmouth vymyslet nedokázal a prohrál.

Více informací k zápasu

Stoke City - Burnley FC 2:0

15.08.2009 16:00

Góly: 19. Ryan Shawcross, 33. Stephen Jordan (vl.)

Stoke City vstoupilo do nové sezóny zaslouženou výhrou. Burnley se probudilo až po přestávce, ale i s trochou smůly nedokázalo ani snížit.

Stoke svého soupeře přehrával jen lehce, v prvním poločase si však vytvořil šance pouze on a outsider Premier League tak po svém prvním poločase odcházel do kabin s dvoubrankovým mankem.

V osmnácté minutě otevřel skóre Shawcross. Lawrence přetáhl svůj přímý kop a domácí obránce hlavičkou překonal Jensena. Nudnou část hry, kdy se míč pohyboval především uprostřed hřiště, pak přerušil druhý gól. Kdo přes letní přestávku zapomněl na Roryho Delapa, tomu se připomněl obránce Potters po třiatřiceti minutách nové sezóny. Jeho pověstný aut si pak nešťastně srazil do branky hostující Stephen Jordan. V samém závěru mohl novice srazit na kolena Fuller, jehož přesným centrem našel Higginbotham, ale Jensen za velkého přispění Carlislea svůj tým uchránil.

Druhý poločas už byl o poznání klidnější i z pohledu v Premier League druhou sezónu hrajícího Stoke. Burnley tak mělo několik příležitostí, jak zdramatizovat utkání, bohužel pro fotbal je nevyužilo.

Až po dvaceti minutách se k první nebezpečné ráně odhodlal aktivní Fletcher, jehož střelu ale Sorensen rukou dokázal vyrazit mimo tři tyče. I nadále útočili především hosté, kteří chtěli vykřesat alespoň jiskřičku naděje na bod a málem se o to postaral střelec Shawcross. Ten se totiž nešťastně nachomýtl do Sorensenem vyraženého míče, který nakonec skončil vedle domácí branky. Jen dvě minuty poté přišla ještě větší příležitost. Dave Kitson využil nabídnutého času a parádně vystřelil, bohužel pro něj rozezvučel pouze břevno. V naprostém závěru naopak mohl přidat třetí branku Creswell, jeho střela v nastaveném čase sice branku minula, o bodech ale již rozhodnuto bylo.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - West Ham United 0:2

15.08.2009 16:00

Góly: 22. Mark Noble, 69. Matthew Upson

West Ham United splnil úlohu favorita a na hřišti nováčka zvítězil díky brankám Noblea a Upsona. Wolves především v druhé půli podal sympatický výkon, ale ke své smůle nevyprodukovali žádný gól.

West Ham začal na hřišti nováčka svižně a hned ve třetí minutě se po závaru ve vápně odhodlal ke střele Collison, jehož pokus k bližší tyči kryl Hennessey. Wolves vycházeli z dobré obrany a neuspěchanými přechody se často dostávali do nebezpečné blízkosti soupeřovy branky, často však prováhal správný moment ke střele.

Dvaadvacet minut trvalo, než Wolverhampton poprvé v Premier League inkasoval. Parádní trefou z dvaceti metrů pod břevno otevřel skóre Mark Noble. I nadále byl lepší hostující tým, který měl velké množství šancí, jak pojistit své vedení.

Dyer svým pasem našel za obranou Colea, který neprostřelil brankáře. Ten pouze vyrazil k Dyerovi, jenž ho přízemní střelou překonal, nicméně na brankové čáře zaúřadoval Craddock. Z následných dvou rohů zahrozil Ilunga. Nejprve jeho hlavičku vytáhl brankář, podruhé jeho střelu zblokoval Dyer, který patičkou nepřekvapil Hennesseyho.

Největší šanci domácích v první půli měl Milijaš, jenž napřáhl z první zpoza vápna a tečovaná střela skončila jen centimetry vedle tyče Greenovy branky. Z následného rohu už nováček nezahrozil a do šaten tak šel s gólovým mankem.

První dvě minuty ve druhé půli patřily jednoznačně domácím. Milijaš vystřelil již po dvaceti vteřinách a Green vyrážel na roh. Ten sice nebyl rozehrán nejlépe, ale londýnská obrana zachybovala a Green musel zasahovat proti střele z malého vápna. Ani odkop nic nevyřešil, v další akci se k přízemní bombě z vápna dostal opět Milijaš a hostující brankář se štěstím vyrazil.

Na druhé straně vyrobil hrubou chybu kapitán Craddock a Collison se po pasu do vápna dostal do skvělé příležitosti. S chladnou hlavou obehrál brankáře a zakončoval do odkryté branky, kde dokonale zasáhl obětavý Foley.

Atraktivní ofenzivní fotbal Wolverhamptonu přinášel další a další šance. Tu největší spálil Ebans-Blake, který se řítil z levé strane sám na brankáře, ale Green se opět vyznamenal a rukou míč vyrazil. Neproměňování šancí tak favorizovaní hosté potrestali jednadvacet minut před koncem. Po rohovém kopu si naskočil Upson a do protipohybu brankáře hlavičkou zvýšil.

Zápas poté ovládla především taktika hostů, Wolves se tak dostali už jen do jediné velké šance. Hlavičku z malého vápna ale opět skvěle vyrazil Green, který odehrál neskutečné utkání. Tři body se tedy stěhovaly do Londýna.

Více informací k zápasu

Everton FC - Arsenal FC 1:6

15.08.2009 18:30

Góly: 90. Louis Saha - 26. Denílson, 37. Thomas Vermaelen, 41. William Gallas, 48. Cesc Fàbregas, 70. Cesc Fàbregas, 89. Eduardo

Evertonu se sice v úvodních zápasech sezony nedaří, ale na to, co dnes zažil v Goodison Parku, bude chtít hodně rychle zapomenout. Arsenal tu totiž Toffees zostudil šesti brankami! Gunners podali úžasný výkon a postarali se o největší senzaci kola.

Přitom utkání nemělo nijak divoký začátek a po prvních dvaceti minutách se podobná kanonáda rozhodně nemohla čekat. Ačkoliv je pravdou, že Arsenal měl o něco více ze hry, kdežto domácí se do šancí dostávali spíše sporadicky. Vše zlomila 26. minuta, kdy si Bendtner skvěle poradil s Bainesem, posunul míč na Fabregase a ten ho připravil pro nabíhajícího Denilsona, jenž nádhernou ranou z 22 metrů poslal Arsenal do vedení.

Everton nedokázal na vedoucí branku soupeře odpovědět a ve 37. minutě přišla další rána. Obrana Toffees si po Van Persieho trestném kopu nepohlídala Thomase Vermaelena, který si tak v prvním soutěžním utkání z Arsenal připsal i premiérovou trefu, úplně sám nedal hlavičkou Howardovi šanci. To už byl Arsenal rozjetý a o čtyři minuty později si vybojoval další standardní situaci. Tentokrát od ní odehnal Van Persieho Fabregas a udělal dobře. Jeho míč totiž skončil na hlavě druhého stopera Gallase, který se ocitl před brankou opět úplně sám a zvýšil na 3:0. To byla pro Everton obrovská rána a kouč David Moyes jen po poločasovém hvizdu naštvaně odešel do kabiny.

To ale ještě nevěděl, co ho čeká v dějstvím druhém. Arsenal měl totiž raketový start a po třech minutách a spolupráci Van Persieho s Fabregasem to bylo už 4:0. Z branky se radoval španělský kapitán. Nicméně ani luxusní čtyřbrankový náskok Londýňanům nestačil a v 70. minutě zatloukli další hřebíček do rakve zničemým domácím. Almunia vyhodil míč na rozběhnutého Fabregase, který přesprintoval více než půlku hřiště a přesnou ranou zvýšil na 5:0. A aby toho nebylo málo, v 89. minutě se prosadil i střídající Eduardo. Velký podíl na jeho brance měl Andrej Aršavin, jehož střela se odrazila od tyče a pro chorvatského útočníka již nebyl problém míč dorazit. V nastaveném čase si Everton připsal alespoň čestnou brankou, kterou zařídil rovněž střídající Saha.

Více informací k zápasu

Manchester United - Birmingham City 1:0

16.08.2009 14:30

Góly: 34. Wayne Rooney

Rudí ďáblové dominovali utkání proti nováčkovi, svou převahu ale potvrdili jediným gólem a City mělo několik šancí, jak obrat obhájce titulu o body. Největší šanci však Benítezovi vychytal Foster a Manchester tak slaví povedený vstup do sezóny.

Brums nastoupili do hry s jediným útočníkem, přesto si první střelu vypracovali právě oni. Poslepovaná obrana nedokázala ubránit McFaddena, který přízemní střelou zpoza vápna protáhl Fostera, jenž měl jediné štěstí, že míč těsně minul vzdálenější tyč. Brzy poté přišla také první gólová šance na druhé straně. Berbatov dostal míč za obranu, ale v pádu nedokázal přehodit Harta. Ten vyrazil k Rooneymu, který musel ustát několik tvrdých ataků, přihrál Nanimu, ale jeho střelu už zblokovala tříčlenná hráz.

Manchester přidával na tempu, ve třinácté minutě se ke střele z dálky odhodlal Rooney a míč směřující přesně pod břevno vytáhl solidním zákrokem Hart. Zatímco si Valencia nebo Rooney dělali s míčem, co chtěli, Berbatov byl většinou tím, kdo se jako poslední z domácích dotkl míče. Právě u něj končily často zbytečně ofenzivní snahy favorita.

To například ukázala minuta čtyřiadvacátá. Hart zachyboval a lehký míč nedokázal chytit, Berbatov se sice vrhl po balonu, ale ještě před střelou ho zastavil praporek rozhodčího. Jako jediný z domácích zaspal, když za ním sklapla ofsajdová past. Zvládnutá defenzivní činnost nováčka dlouho nedávala mnoho větších příležitostí favoritovi. Po půlhodince hry se po hezké individuální šanci pokusil o střílený centr Fabio, Hart vyrazil před sebe, kde nechybělo mnoho, aby Rooney pohodlně dorazil.

Jenže o pouhé dvě minuty později už se Rooney k dorážce dostal. Na polovině hřiště vyhrál osobní souboj a okamžitě sprintoval do vápna, kde ho centrem našel Nani. Hlavička sice rozezvučela pouze tyč branky zkamenělého Harta, míč se však vrátil k pozornému Rooneymu, který pokojně dorazil do odkryté branky.

Birmingham nehodlal upadnout a velmi rychle si vypracoval dvě zajímavé šance. Nejprve Jerome překvapivou ranou zamířil jen centimetry vedle tyčky. Foster by neměl sebemenší šanci. Střelu však mírně tečoval Scholes a z následného rohu překonal domácího brankáře stoper Queudrue. Jenže na brankové čáře zachránil obětavou hlavičkou Evra, který se stal hrdinou okamžiku.

Celý poločas pak ještě zakončila spálená šance Fletchera, který si z penalty mohl vybrat, kam umístí druhý domácí gól, raději však namířil dva decimetry vedle. Manchester svého soupeře naprosto předčil počtem střel, přesto si vypracoval jen pár stoprocentních šancí a za jednogólové vedení mohl být vděčný Evrovi.

Manchester vstoupil do druhé půle aktivně, hned v první minutě se pokoušel z velké dálky Harta překvapit Rooney, který zamířil svou bombu přesně k tyči a hostující brankář musel míč pouze vyrazit na roh. Rudí ďáblové sice dlouho drželi soupeře pod zámkem, přesto mohl Fahey svou přízemní střelou z osmadvaceti metrů vyrovnat. To by však nesměl mířit půl metru vedle tyčky.

Pojistit vedení mohl těsně před hodinou hry Giggs, jehož přímý kop byl ale tečován těsně nad břevno. Po deseti minutách marného dobývání se k prvnímu povedenému dotyku přihlásil také Dimitar Berbatov, jehož hlavičku musel z brankové čáry vyrážet až Carsley. Následně byl vytáhlý útočník Manchesteru ve vápně faulován, nicméně ani on sám si na němou píšťalku nestěžoval.

Nejvíce zblkovaných střel zpoza vápna si na celou sezónu vybral Scholes, který byl v závěru již značně frustrován. To na druhé straně se do naprosté gólové šance dostal nový muž na hřišti Benítez, který se kličkou na malém vápně zbavil Browna a skvěle vypálil. Jenže Ben Foster předvedl ještě lepší zákrok a odvrátil tak pohromu pro domácí.

Rozhodnout mohl sedm minut před koncem Rooney, ale hlavičkou zadní tyč těsně minul. Birmingham si za posledních deset minut nevytvořil jedinou příležitost, kterou mohl vyděsit domácí fanoušky, naopak v poslední minutě nastavení musel ještě jeden parádní zákrok vytasit Hart proti Owenovi, který na něj šel dvacet metrů sám. Manchester tak díky dorážce Rooneyho deset minut před koncem první půle získal povinné tři body.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Liverpool FC 2:1

16.08.2009 17:00

Góly: 44. Benoît Assou-Ekotto, 59. Sébastien Bassong - 56. Steven Gerrard (pen.)

Skvělý výkon v první půli a ještě lépe zvládnutá defenzivní taktika v poslední dvaceti minutách znamená prodloužení neporazitelnosti Tottenhamu na vlastním stadionu. Liverpool dokázal skórovat pouze z penalty a zaslouženě se stal jediným týmem velké čtyřky, který nedokázal vyhrát.

Tottenham měl více ze hry od prvních minut, přesto si na svou šanci musel počkat celou půlhodinu. Do té doby byl nebezpečný i Liverpool, nejzajímavějším pokusem byla však nepřesná střela Gerrarda. Nepříjemnosti si však hosté dokázali utvořit i sami - po vzájemné srážce vyšel Carragher s obvázanou hlavou, slovenský Škrtel' si zase s dásní "hrál" až do vystřídání. Ve 30. minutě pak na malé vápno vrátil míč Modrič Keaneovi, který tvrdou hlavičkou doprostřed branky nechal vyniknout kouzla Pepeho Reiny, jenž se zázračně přemístil.

Po čtyřech minutách se spolupráce hráčů Spurs opakovala, tentokrát dostal Keane pas za obranu a chytře se snažil obhodit Reinu. Ten ale reflexivním zákrokem rukou opět zklamal White Hart Lane. Jen o minutu později hlavičkoval nebezpečně Defoe, branku ale těsně netrefil. Nabuzení Kohouti pokračovali v úchvatné ofenzivní hře, kterou zaskočili mírně favorizované hosty, tři minuty před koncem ještě Keane uspěchanou ranou z vápna zazdil obrovskou šanci.

Odměna nakonec přišla ve 45. minutě. Huddlestone napálil nebezpečný přímý kop pouze do zdi, míč se však vrátil ke svátečnímu střelci Assou-Ekottovi, který pohotovou ranou propálil tři bránící hráče a nádhernou trefou do vinglu nedal moc šancí ani Reinovi. Liverpool se v nastavení snažil o rychlý kontr, Spurs ale svou kůži lacino dát nechtěli a do šaten šli za útlého vedení.

Po změně stran se strhla svižná bitva, ve které nebylo nouze o zajímavé střely. Gerrard branku těsně minul, Palacios na druhé straně ztroskotal na vynikajícím brankáři. Po deseti minutách přišla první vyložená příležitost pro hosty.

Nová akvizice do obrany Glen Johnson se probil do vápna, chytře si ukopl míč od brankáře a přepadl přes Gomese, který zbytečně brzy vyběhl. K penaltě se pak postavil uzdravený Gerrard a tvrdou střelou doprostřed branky pod břevno vyrovnal.

Jenže radost hostů netrvala ani pět minut. V domácím dresu se totiž chtěl prosadit taky nováček v obraně. Bassong, který nahrazuje zraněného Woodgatea, si naskočil na povedený přímý kop Modriče a hlavičkou v tísni zamířil přesně do míst, kam Reina dosáhnout prostě nemohl.

Poté začalo ofenzivní představení v podání Reds, které ale absolutně postrádalo nebezpečnou střelu. Hosté si chodili velmi často pro penaltu, sudí Dowd si však myslel, že jedna musí bohatě stačit a nezlomilo ho ani až dětinské rozčilování hráčů v červených dresech. Pravdou však zůstává, že by se Tottenham zase tolik zlobit nemohl, kdyby se v závěru musel obávat ještě dvou pokutových kopů.

Především za první půli si Liverpool nezasloužil bodovat, což pak ukázala i poslední část utkání, kdy jinak skvělí Gerrard s Torresem nedokázali vymyslet jedinou akci, která by zaskočila důslednou poslepovanou obranu ambiciózních Kohoutů. Ty naopak nemusela mrzet závěrečná čtvrthodinka první půle, kdy měli na nohou minimálně další dvě stoprocentní gólové šance.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Arsenal FC11006:13
2.Wigan Athletic11002:03
West Ham United11002:03
Stoke City11002:03
Manchester City11002:03
6.Tottenham Hotspur11002:13
Chelsea FC11002:13
8.Sunderland AFC11001:03
Manchester United11001:03
Fulham FC11001:03
11.Liverpool FC10011:20
Hull City10011:20
13.Birmingham City10010:10
Bolton Wanderers10010:10
Portsmouth FC10010:10
16.Blackburn Rovers10010:20
Aston Villa10010:20
Wolverhampton Wanderers10010:20
Burnley FC10010:20
20.Everton FC10011:60

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (800)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele