Adventní kalendář anglické Premier League

24.12.2014, 08:57
Aktuality
Vánoce dorazily i do Premier League, což na rozdíl od ostatních soutěží v Evropě neznamená volno a klid od fotbalu, ale naopak náročnější zápasový režim. Ani redakce Eurofotbalu nezahálí a na Štědrý den naděluje speciální porci anglického fotbalu. Nakoukněte do adventního kalendáře, a to hned do všech okének najednou!

Každé číslo, tedy každý den adventního kalendáře má souvislost s významnou událostí, milníkem anebo jen zajímavou statistikou z aktuálního ročníku Premier League. Na své si navíc přijdou fanoušci úplně všech týmů současné anglické elity. Minimálně v jednom z okének je totiž zapojen každý z dvaceti účastníků sezóny 2014/15.

Adventní kalendář anglické Premier League:

1 Gabriel Agbonlahor z Aston Villy dostal velmi kontroverzní červenou kartu v utkání s Manchesterem United (1:1). Pro rychlého anglického útočníka to navíc bylo vůbec první vyloučení v Premier League. Ve 289. utkání.

2 Dvě karty za dvě minuty. Útočník Liverpoolu Fabio Borini v nedávném utkání s Arsenalem (2:2) dostal první žlutou v 90. minutě, aby ve druhé minutě nastavení uviděl druhý žlutý, a tedy i červený kartonek v ruce sudího.

3 Adam Johnson nedává góly každý týden - v St. James Parku ale skóruje s naprostou pravidelností. Křídelník Sunderlandu pokořil v Tyne-wear derby brankáře Newcastlu ve všech třech posledních utkáních na hřišti Magpies, včetně toho posledního (0:1); a zároveň ve všech třech sezónách, kdy oblékal dres Sunderlandu.

4 Nemoc padne i na fotbalové hvězdy. Jonas Gutiérrez nicméně bojoval s rakovinou varlat statečně a pouhé čtyři měsíce po absolvování chemoterapie se objevil znovu na trávníku. Ještě před Vánoci odehrál utkání za juniorský tým Newcastlu.

5 V utkání Queens Park Rangers proti Burnley (2:0) vstřelil Charlie Austin branku, na druhou přihrál a nakonec se nechal vyloučit. Je tak teprve pátým hráčem v historii Premier League, který tohoto "hattricku" dosáhl. Těmi předchozími byli Mark Viduka, Bobby Zamora, Marc-Antoine Fortune a Shaun Bartlett.

6 Frank Lampard je znám především z působení v Chelsea, kde se stal nejlepším střelcem historie klubu. V létě však musel odejít a svému bývalému klubu se nyní "mstí" v barvách Manchesteru City - v Premier League a ligovém poháru už nastřílel šest branek - jednu dokonce právě Chelsea. Posunul se díky tomu na třetí místo historických tabulek celé soutěže; se 175 góly po bok Thierryho Henryho.

7 Diego Costa si v Atléticu Madrid vybudoval pověst "zlého chlapce". Tu potvrzuje i v Chelsea, kde si během 14 utkání připsal hned sedm žlutých karet. Průměrně tak dostává napomenutí v každém druhém zápase - vyšší průměr (bráno od tří ŽK) má jen Cheick Tioté z Newcastlu (5 karet z 9 duelů).

8 Queens Park Rangers sice ze sestupových příček uprchli, avšak na hřištích soupeřů jsou naprosto sterilní. Prohráli všech osm venkovních zápasů, což se jim "povedlo" jako teprve druhému týmu v historii Premier League. Bolton v sezóně 1995/96 dokonce bodoval až napodesáté.

9 Nováček v dresu Arsenalu Alexis Sánchez není hrotový útočník, přesto mu patří čtvrtá příčka mezi ligovými kanonýry. S devíti brankami navíc suverénně vede i mezi střelci Gunners, druhý je s pěti góly Olivier Giroud.

10 Brown Ideye přestoupil do West Bromwich Albionu z Dynama Kyjev za rekordních deset milionů liber. Baggies se však tento megalomanský tah zatím vůbec nevyplácí. Nigerijský útočník nastoupil i vinou zranění pouze do šesti ligových zápasů a nevstřelil jedinou branku.

11 Aston Villa se v ofenzivě obrovsky trápí. Do Vánoc stihla nastřílet jen jedenáct branek a je tak nejhůře střílejícím mužstvem v Premier League (v kuse dokonce gólově mlčela 546 minut). Hůře na tom bylo po 17 zápasech naposled zoufalé Derby County, jež v sezoně 2007/08 zacílilo přesně jen šestkrát.

12 Leicester City vstoupil do sezóny skutečně jako hbitá Liška a po vítězství 5:3 nad Manchesterem United se na jeho adresu pěly ódy. Od té doby však ve dvanácti zápasech v řadě nevyhrál a získal pouhopouhé dva body. I proto je poslední.

13 Tottenham v malém londýnském derby proti Crystal Palace nedokázal vstřelit gól a uhrál tak doma s podceňovaným soupeřem jen bezbrankovou remízu. Potvrdil tak svoji nevyrovnanou domácí formu - v letošní a minulé sezóně to byla už třináctá ztráta na White Hart Lane (z 28 zápasů). Pro srovnání: Manchester City na tuto porcí ztrát vypotřeboval o 50 zápasů více.

14 Nováček z Burnley sice nepatří k nejatraktivněji hrajícím mužstvům, navíc sídlí na sestupových pozicích. Přesto mu však patří jeden primát. V letošní sezóně už dal jeho manažer Sean Dyche šanci čtrnácti anglickým fotbalistům, což je nejvíce v lize (spolu s Leicesterem). Nejhůře je na tom v této statistice Chelsea, za kterou zatím nastoupili jen 2 Angličané, následovaná Stoke City (3).

15 I obránci umí pálit ostrými! Kapitán a stoper Chelsea John Terry chytil druhý dech a opět hraje jako zamlada. Navíc mu to i střílí, proti Stoke City vstřelil vítězný gól, a skóroval tak už patnáctou sezónu Premier League v řadě. Terry je zároveň s 35 zásahy druhý nejlepší střelec historie soutěže mezi obránci za Davidem Unsworthem (38).

16 Hull City se v aktuální sezóně trápí. Z posledních osmi utkání posbíral jen dva body; na předposlední příčce však sídlí z důvodu dlouhodobější krize. Z posledních šestnácti ligových zápasů totiž jen jednou jedinkrát slavili Tigers vítězství.

17 Dušan Tadić v utkání s Burnley neproměnil penaltu. Fanoušci Southamptonu na takový okamžik v Premier League čekali více než sedmnáct let - naposledy minul Jim Magilton v dubnu 1997.

18 Manchester United začal letošní sezónu přesně tak, jak skončil tu loňskou - bídně. Během šesti utkání na přelomu listopadu a prosince však neztratil ani bod a získal jich plný počet - osmnáct. Díky tomu se z desáté pozice posunul až na stupně vítězů.

19 Nejrychlejší gól v dosavadním ročníku Premier League vstřelil Peter Crouch ze Stoke City. V domácím utkání proti Arsenalu mu na něj stačilo devatenáct vteřin.

20 Přesně dvacet bodů ztratil v probíhajícím ročníku West Ham United. Se ziskem 31 bodů po 17 utkáních stráví Vánoce na skvělé čtvrté příčce a může oslavovat se skvělou náladou. Vyšší bodový zisk měli Kladiváři v této fázi soutěže naposled v sezóně 1985/86 (32). I tehdy byli čtvrtí.

21 Když manažer Swansea Garry Monk vyhrál cenu pro nejlepšího manažera měsíce srpna, bylo to přesně jednadvacet let od doby, kdy se trofej začala udílet. Tehdy ji získal Alex Ferguson - rekordman soutěže s 27 tituly. Monk je navíc po Stuartu Pearcovi (34 let a 9 měsíců) a Andrém Villas-Boasovi (35 let a 2 měsíce) třetím nejmladším držitelem tohoto ocenění, získal jej v 35 letech a 5 měsících.

22 Loni Tomáš Rosický odehrál 27 ligových utkání, 17 z nich v základní sestavě a vstřelil dvě branky. Letos mu však v Arsenalu pšenka nekvete a za necelý poločas Premier League stihl nastoupit jen ve třech zápasech. Celkem nastřádal dvaadvacet minut na trávnících.

23 Gól Sebastiana Larssona z utkání Evertonu v Sunderlandu (1:1) završil třiadvacátou tisícovku gólů v historii Premier League.

24 Chelsea na Stamford Bridge? Bezkonkurenční. Svěřenci Josého Mourinha na své půdě odehráli osm utkání a získali z nich plný počet čtyřiadvaceti bodů. Pyšní se navíc skvělým skóre 20:3.

Přeji veselé Vánoce všem fanouškům Premier League, ale i ostatním fotbalovým nadšencům!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (471)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele