základní část, 24. kolo
08.03.2020 17:00 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Derby nepoznalo vítěze. Slavia odvrátila porážku od Sparty až v nastavení

Emoce na hřišti i v hledišti, přesně to přineslo derby pražských S. Fotbalové krásy už bylo k vidění méně, přesto se diváci v ochozech dočkali dvou branek, po jedné na každé straně. Že samotného zápasu bude víc zklamaná Sparta, která šla do vedení deset minut před koncem díky Benjaminu Tettehovi, ovšem v nastaveném čase vyrovnal domácí Petar Musa.

Co se zúčtování v tabulce týče, tak remíza asi víc bolí Slavii. Její náskok po podzimu se totiž po čtyřech jarních kolech smrskl na polovinu a druhá Plzeň s osmibodovým odstupem vyhlíží svou šanci. Letenští si o podobných ambicích mohou letos nechat jen zdát, v tabulce totiž po derby figurují až na osmém místě.

Do základní jedenáctky sešívaných se vrátil uzdravený kapitán Bořil, jenž na levé straně obrany vystrnadil Holeše. Obrana Slavie doznala změn také ve středu, kde místo Tijaniho dostal šanci další navrátilec Takács. Znovu fit byl také Ševčík, jenž zaujal místo ve středu zálohy, kde spolupracoval s Traorém a Stanciuem. Na krajích operovali Masopust s Olayinkou, v útoku se zase představil Tecl.

U hostů podle očekávání nedošlo po vítězném čtvrtfinále MOL Cupu proti Baníku Ostrava k zásadním změnám. Chyběl pouze pravý křídelník Karlsson, jehož zastoupil Plavšić. Ještě nedávno nepostradatelný Kanga zahájil utkání opět pouze na lavici náhradníků, neboť ve středu hřiště zase spolupracovali Dočkal, Krejčí a Sáček.

Úvodní minuty připomínaly spíš válku přes kolíky a štulpny, v níž svého protivníka aktivně okopávali zejména sparťané. Z brankářů musel první nepříjemnost řešit domácí Kolář. Ten ve čtrnácté minutě vyrazil pobídku od Hložka jen k Tettehovi, jehož pokus však obránci Slavie včas zablokovali. O osm minut později se Hložek sám dostal ke střele, když si z levé strany navedl přes Traorého a Takácse míč do středu, odkud po zemi zamířil těsně vedle tyče.

Hložkův moment byl nicméně jeden z mála, z nichž v první půlhodině mohl padnout gól. Letenští nadále pokračovali v důrazné hře, což pociťoval zejména Ševčík. Ve 32. minutě o sobě konečně dalo vědět také sešívání, kdy Stanciu pálil z úhlu do připraveného gólmana Heči. Ten se musel pořádně protáhnout za dalších šest minut proti štiplavému pokusu Masopusta. V závěru první půle o sobě dali vědět už jen příznivci Slavie, kteří zadýmili celý Eden.

Pět minut po změně stran vystřihli pěknou akci Ševčík, jenž se parádně opřel do rohového kopu, a zasahující Heča, který nebezpečný volej skvěle vytáhl nad břevno. Dvě minuty nato už se ale Heča moc nevyznamenal, když zaváhal v rozehrávce a před napadajícím Teclem odkopl balón jen k Ševčíkovi, který však z dálky opuštěnou svatyni netrefil. Domácí začali utahovat šrouby, což v 57. minutě podtrhl Stanciu, jenž z otočky pálili těsně vedle tyče.

Veškerá snaha sešívaných ovšem málem vyšla na zmar. Minutu po příležitosti Stanciua unikal na druhé straně dopředu Tetteh, v souboji postrčil Takácse na poněkud nesmyslně vyběhnuvšího Koláře, který se s kolegou v červeno-bílem srazil, načež útočník Sparty uklidil míč do prázdné svatyně. Radost hostů nicméně pokazil videorozhodčí, který doporučil hlavními sudímu Fraňkovi, aby celou situaci prozkoumal. Franěk následně usoudil, že Tetteh odstavil Takácse nedovolené, a gól letenských tedy neuznal.

Po delší neuhlazené pasáži měl velkou šanci v 76. minutě Bořil, jehož centrem našel Coufal, ale kapitán domácích po zpracování prsama z voleje vůbec netrefil zamýšlený prostor. A tak přišel o čtyři minuty později od soupeře trest, tentokrát regulérní. Dočkal vyslal za obranu Tetteha, který se vyhnul ofsajdové pasti, následně oklamal a položil na zem Takácse, přes něhož i s trochou štěstí dostal míč za Kolářova záda - 0:1.

Slávisté se poté horko těžko dostávali do nějakého tlaku. V 90. minutě hlavičkoval střídající Musa nad břevno, v nastavení už ale chorvatský forvard sešteloval mířidla. Po standardní situaci zahrané Bořilem si naskočil do vzduchu, přesnou hlavičkou vyrovnal a rozveselil celý Eden. Konečná plichta je ale pro domácí spíš ztrátou.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (21)

Přidat komentář
bourbon

2:1

Reagovat
Filip236

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta poprve na jare vyhraje 1:3

Reagovat
Kocour Klapuška

1:0

Reagovat
Houfi

2:2

Reagovat
Rox

4:0

Reagovat
smazaný uživatel

Odvazny tip, ale preci jen: Sparta da gol

Reagovat
Marv

0:2 (DMK, Hancko)

Reagovat
boryland

0:1.............

Reagovat
Liquid

nebude to sranda, ale nakonec ty zoufalce porazíme 2:1, ústřední roli sehraje VAR

Reagovat
smazaný uživatel

1:0 (Provod)

Reagovat
smazaný uživatel

2:4

Reagovat
John Obi Mikel

2:1

Reagovat
Pokahontas

Nejpravděpodobnější výsledek=1:1.

Všechno mluví pro něj,dlouhodobá statistika nelže

-Slávie jarní ligová derby v základní části nevyhrává,ze všech v samostatné české lize vyhrála jediné(1999),oproti devíti(!) podzimním (99,05,07,08,12,15,16,17,19)

-1:1 je výsledek v jarním derby suverénně nejčastější.

-mezi týmy je velký bodový rozestup,což šanci na 1:1 výrazně zvyšuje,tehdy je šance na něj mnohem vyšší než když jsou si týmy bodově blízko-1998,2002,2005,2012,2017 i 2019 to vždycky při tomhle výsledku bylo v tabulce o parník,jen 1997 a 2008 to bylo bodově těsné.(tehdy bývá naopak na jaře remíza jen velmi zřídka)

-a navíc se hraje na Slávii,kde je plichta 1:1 taky daleko častější než na Spartě.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Knight_in_fire

A s Bohemiansem a Zbrojovku?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele