23. kolo
13.04.2009 17:15 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Slavia Praha - Sparta Praha 1:1

Eden zůstal i po pražském derby nedobyt, přestože měli tentokrát domácí po gólu Hubníka namále. V 82. minutě vyrovnal pohotovou střelou Janda a stanovil tak konečný účet zápasu.

Komu se podařilo získat vstupenku na pražské derby, jejíž cena se v týdnu vyšroubovala až na pět tisíc korun, ten rozhodně svých peněz nelitoval. Hned od úvodních minut bylo vidět především od domácích větší aktivitu, rychlejší přístup do soubojů, agresivnější napadání a v neposlední řadě i velice aktivní pressing, se kterým si hosté dlouho nevěděli rady, a tak především stopeři Řepka s Huberem museli získané balóny pouze "nazdařbůh" odkopávat.

Z toho také pramenila územní převaha Slavie, jejíž záložní řada v prvních minutách doslova vymazala tu sparťanskou a zle tak zatápěla obrané čtveřici Rudých. Jak vypadala typická šance Sešívaných? Rychlý a poměrně bezproblémový přechod střední části hřiště, přihrávka na křídlo, odkud snad nejčastěji centroval aktivní Švento, jenže žádná větší šance k vidění nebyla. Obrana hostí totiž fungovala naprosto bezchybně a se strojovou jistotou likvidovala byť jen zárodky nebezpečí pro svého gólmana.

První větší šanci utkání měl v šesté minutě Belaid, který se po rohovém kopu dostal ke střele, ta však letěla o nějaký ten metr nad. Byl to právě tuniský reprezentant, který v dalším průběhu hry nebezpečně odcentroval, jenže jeho parťákovi Fořtovi chyběly v solidní příležitosti jen centimetry k hlavičce.

Jednoznačně nejnebezpečnějším hráčem domácích byl navrátilec z Toulouse Pavel Fořt. Především ke konci poločasu měl hned dvě velké příležitosti. K oběma se dostal díky skvěle načasovanému a vysokému výskoku. V první šanci se dokázal prosadit mezi třemi obránci a po rohovém kopu minula jeho hlavička jen těsně Blažkovu svatyni. V případě druhém zase dokázal vyhrát vzdušný souboj se skvěle hrajícím Huberem a z pozice na penaltovém puntíku nebezpečně hlavičkoval, avšak hostující brankář si s jeho pokusem dokázal poradit.

Ptáte se co Sparta? Ta dávala svému soupeři zlou lekci z produktivity. Vždyť na útočnou polovinu se na delší časový úsek dostala až v 18. minutě díky rohovému kopu, ten byl ale rozehrán prachbídně, takže nepředstavoval pro Slávii větší nebezpečí.

Ve 36. minutě přišla rána z čistého nebe! Zeman ideálně rozehrál standardní situaci, Hubník se ve vzduchu dostal k lehké teči, čím poslal míč na zadní tyčku Vaniakovy branky, od níž se následně odrazil za brankovou čáru - 0:1.

A mohlo být pro domácí ještě hůře, neboť v samotném závěru poločasu měli Rudí další velkou šanci. Aktivní Zeman začaroval bránícího hráče několika rychlými přešlapovačkami, odcentroval přes něj na zcela osamoceného Kucku, který v obrovské příležitosti trefil jen výtečného Vaniaka.

Druhý poločas začal "jako přes kopírák" toho druhého. Slavie byla opět aktivnějším týmem a svým rychlým pohybem a elastické záloze si vytvořila celou řadu obrovských příležitostí. Sparťané sice slibovali v předzápasových klipech, že vytvoří v Edenu peklo, ovšem to, co vytvořili mezi jednapadesátou a zhruba sedmdesátou minutou Sešívání, se dalo nazvat jedině slovem "Armagedon". Hostující obránci totiž v tuto dobu nevěděli kam dřív skočit. Z obou stran se na ně valil jeden centr za druhým, ovšem na dlouho dobu to bylo to jediné. Ve vzdušeném prostoru se nemohli dlouho domácí prosadit.

V 51. minutě dokázal Švento přesprintovat Hubníka a jen včasné vyběhnutí Blažka zamezilo změně skóre. Jen o chvilku později zase dokázal převzít Belaid skvělou kolmici od Trappa a upaloval znovu osamocen na nebohého brankáře Sparty, ovšem svou šanci trestuhodně zahodil, když netrefil branku. Aby výheň nevychladla, přiložil do kotle Fořt, který udělal ze stojícího obránce hadrovou panenku, přehodil ho vtipným obloučkem a Švento zhruba z metru krásnými nůžkami donutil bývalého brankáře Norimberku vytasit vynikající reflexivní zákrok.

Ano, šancí měli domácí opravdu spoustu, ovšem nic z toho. Co nezvládl ve vzdušném prostoru bezchybný Huber a Řepka, to a snad i nemožné pochytal brankář Blažek. Když se čas začal chýlit ke konci, natáhl Brabec z dobrých třiceti metrů k pořádné pumelici, kterou jenom o centimetry minul.

82. minuta znamenala výbuch radosti všech fanoušků v červeno-bílých barvách. Po velké mlýnici v pokutovém území hostů, způsobené Pekhartovým průnikem přes dva hráče a Šventovou střelou, se míč dostal k Jandovi, který propašoval míč Řepkovými jesličkami a rozvlnil síť - 1:1.

Více se však přes dvacet tisíc fanoušků nedočkalo. Domů však museli odcházet více než spokojeni, neboť takovouto skvělou fotbalovou bitvu na českých trávnících zase dlouho neuvidí...

Autor: Filip Horký

Komentáře (13)

Přidat komentář
C0br

0:2

Reagovat
vanGomm

Na novinkách je anketa jak dopadne toto derby.51% na výhru Slavie,37% na výhru Sparty.Na remízu je jen 12%.Vzhledem k tomu,že většina lidí v sázkovkách prohrává, tak to nejspíš vypadá na tu remízu.

Reagovat
Tomtaf

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

Spartička musí vyhrát...1:2(Belaid-BONY,Berger)

Reagovat
smazaný uživatel

Vidím to na 1:1

Reagovat
Lorcan

zatím tu Slavii nikdo moc nevěří, já tipuju Slavia - Sparta 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Doufam,ze to dopadne pro Slavii dobre a posune nas toto utkani k titulu co nejblize. Kazdopadne jsem nohama na zemi a tipuji vysledek 1:1 (Vykon Slavie ovlivni vyber zakladni sestavy)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem mel pravdu,tipoval jsem,ze to bude 1:1 a Sparta bude vest po nahodne brance,jinak bude hrat kulove,coz take vyslo Konecne jsem take neco dobre odhadl :)

Reagovat
smazaný uživatel

9:0

Reagovat
ajurik

Reagovat
smazaný uživatel

skoro..

Reagovat
smazaný uživatel

Švento

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele