Evropská liga - souhrn druhých zápasů základních skupin

29.09.2011, 19:02, aktualizováno 29.09.2011, 23:04
Komentáře a souhrny
Ve první části druhých zápasech základních skupin zatím dokázaly vyhrát jen dvě domácí mužstva - Twente a Schalke. Ve druhé várce duelů už byla vítězství domácích hojnější. Zápas v Salcburku nezvládl Slovan Bratislava, který prohrál 3:0. Doma remizovaly Kazaň nebo Celtic, porážku si dokonce připsala Braga. Bod má Atlético, tři zase všichni "Angličané"...
Skupina A

Tottenham Hotspur - Shamrock Rovers 3:1

29.09.2011 21:05

Góly: 60. Roman Pavljučenko, 62. Jermain Defoe, 66. Giovani dos Santos - 50. Stephen Rice

Tottenham Hotspur dokázal obrátit výsledek zápasu se Shamrock Rovers. Ačkoli prohrával, během šesti minut vstřelil tři branky, a tak stejný počet bodů zůstává na White Hart Lane.

Hostům nepomohl ani pohádkový začátek, vedení se totiž ujali krátce po začátku druhého poločasu. Útočná formace Tottenhamu v podání Dos Santos - Pavljučenko - Defoe se ale předvedla ještě mnohem lépe, ve smrtící desetiminutovce vrátila domácím potřebné sebevědomí a z něho plynoucí tři góly v síti soupeře.

Na sestavě domácích 'Kohoutů' bylo znát, jak velký zápas je o víkendu čeká. Zápas s rivalem z Emirates Stadium poznamenal sestavu a šanci tak dostali mladí hráči, mezi nimi třeba Jake Livermore nebo Thomas Caroll. Na druhou stranu, manažer Redknapp nechtěl ponechat nic náhodě, a tak nasadil i ostřílené borce jako Defoe nebo Lennon.

Zápas začal podle předpokladů, aktivnější domácí 'Spurs' se tlačili před bránu Richarda Brushe, toho hned několikrát otestoval právě Mexičan Dos Santos. Jeho spolupráce s Defoem po dvaceti minutách vyplynula v gólovou situaci, anglický útočník ale mířil mimo.

Další velkou šanci měl ruský hrot Roman Pavljučenko, který si vytvořil prostor ve vápně a tvrdě vypálil, jeho střelu ale brankář chytat nemusel. Mladý obránce 'Spurs', Danny Rose, mohl poté vstřelit první branku utkání, zakončení ale úplně nezvládl a nadále tak trval remízový výsledek. Hosté z Irska mnoho šancí neměli a do šaten šli oba týmy bez vstřeleného gólu.

To se změnilo pět minut po poločase, kdy se oproti všem předpokladům prosadili hostující fotbalisté. Carlo Cudicini vyrazil přímý kop za pokutové území, míč ale přistál přímo na kopačce Patricka Sullivana a ten jej obratem vrátil před domácí svatyni, do které ho se štěstím uklidil Stephen Rice. Vlna šoku a ticha provázela celý stadion a hráči jakoby nevěděli, jak odpovědět.

Mladá krev Tottenhamu v podobě Townsenda byla ale znát a po centru Dos Santose se prosadil ruský útočník Roman Pavljučenko. Hrálo se právě hodinu a to byl čas pro 'Kohouty'. A byl u toho opět Townsend, který poslal míč na Defoa a hbitý útočník poslal domácí do vedení. Aby se desetiminutovka hrůzy pro hostující Shamrock naplnila, jeden gól přidal ještě Dos Santos a ukončil tak veškeré naděje hostů na pohádkový výsledek.

Překvapení se tedy nekonalo, domácí vyhráli zaslouženě a nyní se můžou plně soustředit na londýnské derby.

Více informací k zápasu

Rubin Kazaň - PAOK Soluň 2:2

29.09.2011 17:00

Góly: 52. Bebars Natcho, 66. Vladimir Ďaďun - 22. Stefanos Athanasiadis, 80. Georgios Fotakis

První zápas čtvrtečního menu Evropské ligy obstarali hráči Kazaně a PAOKu a bylo se na co dívat. Krásný fotbal plný šancí vyústil v konečnou remízu 2:2. Více spokojeni budou hosté, kteří ještě deset minut před koncem prohrávali.

Začátek utkání byl víceméně opatrný, více ze hry měli domácí, ale nic podstatného se až do gólového okamžiku neudálo. Skóre se poprvé změnilo ve 22. minutě a do vedení šli tak trochu překvapivě hosté. Georgiadis si udělal s obranou Kazaně co chtěl a přesnou přihrávkou na malé pokutové území vybídl ke skórování Athanasiadise - 0:1 pro PAOK. Kazaň následně přidala plyn a snažila se o co nejrychlejší odpověď.

Po půlhodině hry se jí naskytla velmi dobrá příležitost, míč v šestnáctce propadl, ale nikdo z domácích jej nedopravil do sítě. Za chvíli pálil z přímého kopu Karadeniz, ovšem minul cíl. Na sklonku prvního poločasu nebezpečně střílel Kasajev a brankář Kresič musel vyrážet.

Začátek druhého poločasu byl zcela v režii domácích, Kazaň si vytvořila drtivý nápor, který nemohl skončit jinak než vyrovnávací trefou. Ještě, než se tak stalo, došlo k obrovskému závaru a ani Valdez, ani Karadeniz nepropasírovali míč za záda Kresiče. Brankou neskončil ani přímák Natcha, jeho střela šla do branky, ale jeden z bránících hráčů Soluně ji odhlavičkoval.

V 52. minutě už se domácí dočkali, Kazaň si znovu vytvořila obrovský nápor, na jehož konci byla pumelenice, kterou těsně před brankářem tečoval Valdéz - 1:1. Rubin byl najednou na koni a pokračoval v ofenzívě, Karadeniz znovu pálil vedle. V 66. minutě se domácím podařil obrat, Kuzminovu pohotovou střelu Kresič vyrazil jen před Dyadyuna, který už neměl problém skórovat - 2:1 pro Rubin Kazaň.

To ale v zápase nebylo všechno, PAOK nesložil zbraně a deset minut před koncem znovu změnil skóre. Obrana Kazaně nechala na zadní tyči úplně osamoceného Fotakise, jenž využil přesného centru Etta a hlavičkou srovnal na 2:2. Rubin se nehodlal s remízou smířit a opět, jako několikrát v zápase, si vytvořil velký nápor. Noboa ale z otočky pálil vedle. Stav utkání už se nezměnil a oba celky si připisují po bodu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň (RUS)21105:24
2.Tottenham Hotspur (ENG)21103:14
3.PAOK Soluň (GRE)20202:22
4.Shamrock Rovers (IRL)20021:60
Skupina B

Vorskla Poltava - Hannover 96 1:2

29.09.2011 21:05

Góly: 50. Oleksij Kurylov - 33. Mohammed Abdellaoue, 44. Christian Pander

Hannover si veze z ukrajinské Poltavy důležité vítězství, které německý celek vrací ve skupině B znovu do hry. Vorskla naopak zůstává i po druhém vystoupení bez bodu.

Po nervózním začátku se začali jako první osmělovat hosté z Hannoveru. První nadějná příležitost na sebe nenechala dlouho čekat. Na rohový kop Stindla chytře číhal uzdravený Abdellaoue, ještě, než k němu však stačil balón doputovat, tak ho zpacifikoval Tkačuk. O pár minutek později rozehrával volný přímý kop z ideální pozice Pinto, ten ale pro změnu nechal vyniknout Dolganskijho.

To už ovšem neplatilo ve 32. minutě. Abdellaoue se po Lalově pasu dostal do střelecké pozice, a jak je mu vlastní tak nezaváhal, umístěnou střelou k pravé tyči poslal svůj tým do vedení - 0:1. To mohl téměř vzápětí navýšit Schlaudraff, střelou z vápna ale branku vysoko přestřelil. Minutu před odchodem do kabin se potom po akci Abdellaoueho se Schlaudraffem prosadil Pander, a dal tak uzávěrku na děj v první části - 0:2.

Po obrátce začal ve snaze o vyrovnání tlak Vorskly až nečekaně stoupat. A zvýšená aktivita přinesla hned po pár minutách jasnou odpověď, jak už to v takovýchto případech bývá. Zieler nedosáhl na umístěnou střelu Kurylova a rázem bylo znovu o co hrát - 1:2. Navíc za pár minut si na Kryvošejenkův pas naběhl Buzus, z hranice penalty ovšem nedokázal trefit prostor branky.

A do třetice domácí šance. Rebenok rozehrál standardku parádně přes zeď, Zieler si však s jeho technickým pokusem poradil. Stejně tak dopadl o chvíli později i Januzi. V závěru se pak projevila u 96tek větší zkušenost a kvalita, neboť domácí už dolnosaskému celku nestačili konkurovat ani po fyzické stránce. Svěřenci Mirka Slomky tak zápas v pohodě dohráli a na své konto si zároveň připsali premiérové tři body.

Více informací k zápasu

Standard Lutych - FC Kodaň 3:0

29.09.2011 21:05

Góly: 57. Luis Seijas, 72. Felipe, 79. Mohamed Tchité

Druhopoločasový koncert zajistil Standardu Lutych první tři body do tabulky skupiny B, jíž teď díky lepšímu skóre oproti Hannoveru Belgičané také vévodí. Kodaň naopak vůbec nezvládla navázat na porážku Poltavy a z Lutychu odjíždí s ostudou.

Vstup do zápasu ovšem oba celky prodělaly docela podobný - zmatený. Mbaye už ve třetí minutě divoce pálil nad břevno, zatímco na druhé straně minul Santin a do nějakého zákroku Wilanda přinutila až táhlá, dalekonosná rána z 30 metrů. Rovněž Bolat byl dlouho bez práce, až se musel předvést proti Ottesenově hlavičce po Bengtssonově přímém kopu. Poslední slovo si ve všeobecně nepřesném prvním poločase vzal Buzaglo, když z pravého rohu šestnáctky neúspěšně točil míč mezi tři tyče.

Po přestávce už to bylo o něčem docela jiném - hlavně ze strany domácího mužstva -, a to především díky představení střídajícího Tchitého. Přestože se sám někdejší útočník Anderlechtu neprosadil, od samého počátku svého působení na hřišti fungoval velmi solidně. Skóre každopádně v 57. minutě otevřel jeho kolega Seijas, když napůl odvrácený míč propálil skrz chumel hráčů, aby se tento utěšený projektil odrazil od zadní tyče do sítě.

Tím se konečně strhla lavina. Standard se neustále vrhal dopředu, a jakmile v 71. minutě vybojoval další rohový kop Van Damme, mohl se na zadní tyči znovu za pomoci brankové konstrukce prosadit obránce Felipe. A ze vzdušeného prostoru vzápětí vzešel i poslední, třetí úder. Tentokrát nejvýše vystoupal útočník Kanu a Wiland byl opět bez šance.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Standard Lutych (BEL)21103:04
2.Hannover 96 (GER)21102:14
3.FC Kodaň (DEN)21011:33
4.Vorskla Poltava (UKR)20021:30
Skupina C

Legia Varšava - Hapoel Tel-Aviv 3:2

29.09.2011 21:05

Góly: 67. Danijel Ljuboja, 72. Marcin Komorowski (pen.), 89. Miroslav Radović - 34. Toto Tamuz, 78. Maaran Al Lala

Polská Legia potvrdila dobrý výkon z posledního klání na hřišti PSV Eindhoven, kde prohrála jen o gól, a doma vítěznou trefou Miroslava Radoviče z 89. minuty porazila izraelský Hapoel Tel Aviv 3:2. Hosté tak nezvládli ve skupině ani svůj druhý zápas a s nula bodů na kontě jsou po dvou porážkách poslední.

První poločas oba týmy vlastně ani nemusely hrát. Fanoušci se z předvedeného týmu obou celků opravdu bavit moc nemohly. Vlastně jedinou důležitější situací byla trefa Tamuze ze 34. minuty, díky které Hapoel vyhrál úvodní pětačtyřicetiminutovku. Izraelsko-nigerijský útočník poslal míč za záda gólmana Kuciaka hlavou po Shishově centru.

Hosté byli o něco lepším týmem, jenže na ten samý výkon po přestávce nenavázali. I když ona se Legia ve druhém dějství o hodně zlepšila. Ještě před obrátkou přitom měli dvě velké šance Vrdoljak, kterému jeho střelu zablokoval obránce Fransman, společně s Rybusem, jemuž pěkný pokus musel vyrážet kolem tyčky gólman Edel.

Legia si nechala nakonec všechny vstřelené góly opravdu až na druhou půli. Rybus svým centrem z rohového kopu uvolnil Ljuboju, který se z malého vápna nemýlil. V 72. minutě polský celek vedl, Igiebor ve vápně fauloval Radoviče a kopala se penalta, kterou Komorowski v pohodě proměnil.

O sedm minut později však podruhé skóroval i Hapoel. Igieborovu střelu dokázal vyrazit gólman Kuciak jen před Lalu, jenž na hřišti sotva pobyl tři minuty a už zasadil domácím pořádnou ránu. Ti se z toho ale nakonec oklepali, Ljuboja totiž sklepl hlavou míč pro Radoviče a ten svojí brankou zařídil svému týmu po divočejším průběhu tři body.

Více informací k zápasu

Rapid Bukurešť - PSV Eindhoven 1:3

29.09.2011 21:05

Góly: 28. Dan Alexa - 43. Wilfred Bouma, 89. Ola Toivonen, 90+2. Tim Matavž

Fotbalisté PSV Eindhoven navázali na úspěšné období z domácí soutěže také v zápase Evropské ligy a velice se přiblížili postupu do další fáze. Na půdě rumunského Dinama Bukurešť, které je považována za druhého největšího kandidáta na postup, dokázali svěřenci kouče Freda Ruttena zvítězit 3:1 a do tabulky si proto připsali druhé tři body. Proto mají šest korálků a vedou svou skupinu, příští výhra nad Hapoelem by téměř mohla znamenat postup.

PSV navíc hraje na Philips Stadium před vlastními fandy a izraelský protivník doposud nevybojoval ani bod. Dinamo ovšem stále nemusí smutnit, důležitá výhra na půdě Hapoelu dává rumunskému výběru velké šance na postup ze skupiny. Nicméně tentokráte domácí na favorizovaný Eindhoven nakonec po boji nestačili. Dostali se po půl hodině hry do vedení, soupeř ovšem ještě do půle vyrovnal a dvě minuty před koncem otočil stav zápasu.

V první příležitosti utkání se ocitl domácí Daniel Pancu, jenže padáčkem o nějaký ten decimetr branku hostů přestřelil. Na druhé straně to zkusil z dobrých pětadvaceti metrů Dries Mertens, účinek to ale nemělo. V dalším průběhu vystrkovali růžky spíše hosté a především slovinský zabiják Tim Matavž. Jenže ten nejprve minul pravou tyčku a hned na to z vyložené příležitosti trestuhodně přestřelil branku gólmana Danuta Dumitru Comana.

Poté namířil svůj projektil vedle také Georgino Wijnaldum a proto přišel ve 28. minutě na druhé straně trest. Po rohovém kopu Ruie Durateho prodloužil hlavou Pancu a Dan Alexa pohodlně dopravil balón do prázdné branky. Jenže tři minuty před přestávkou si na přímý Kevina Strootmana volný kop naběhl na pravou stranu Wilfried Bouma a pokusem z šesti metrů vyrovnal stav utkání.

V závěru zápasu rozhodl klasický kanonýr v barvách PSV - švédský ostrostřelec Ola Toivonen. Ten vyskočil nejvýše po centru Strootmana a hlavou zavěsil balón přímo pod břevno. V závěru utkání musel rumunský celek otevřít obranu a okénko v defenzívě využil slovinský šutér Matavz. Ten si naběhl do vápna na centr Mertense a a bez větších emocí pojistil výsledek utkání ve prospěch holandského výběru.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven (NED)22004:16
2.Legia Varšava (POL)21013:33
3.Rapid Bukurešť (ROU)21012:33
4.Hapoel Tel-Aviv (ISR)20022:40
Skupina D

FC Vaslui - FC Curych 2:2

29.09.2011 21:05

Góly: 62. Wesley (pen.), 77. Mike Temwanjera - 32. Alexandre Alphonse, 78. Admir Mehmedi

Přemožitel pražské Sparty ve 4. předkole Evropské ligy nevyhrál a ani neprohrál ve svém druhém vystoupení v základní skupině. Nicméně po úvodní velice cenné remíze 2:2 na půdě italského Latia se nerozhodný výsledek 2:2 v domácím souboji s Curychem dá považovat za neúspěch. Vaslui totiž určitě chce postoupit ještě dále, jenže je na druhém místě pouze o bod před Laziem i Curychem. A k tomu na ní čeká silný portugalský celek Sporting Lisabon.

Vaslui tak má na kontě dva korálky a v žádném případě se nedá očekávat, že by něco vypustila. V tuto chvíli má neblíže vyřazovací fázi, jenže více bude jasné po příštím kole. Do vedení se ještě v první půli dostali hosté, avšak po hodině hry domácí srovnali díky penaltě a čtvrthodiny před koncem otočili stav. Polsední slovo měl však o tři minuty později Admir Mehmedi, jenže tak zařídil konečnou remízu 2:2.

A to hosté hráli od 61. minuty v početní nevýhodě, vybojovaný bod po průběžném stavu 2:1 ještě čtvrthodiny před koncem se proto rovná zázraku. Curych poprvé zaúřadoval ve 32. minutě, kdy do té doby utkání jen hýřilo vyloženými šancemi. Až tato ale skončila v síti. Po centru Silvana Aegertera se do hlavičky položil Alexandre Alphonse a vymetl všechny pavučiny v dolním pravém rohu,.

V 61. minutě zastavil Raphael Koch zastavil svým nedovoleným zákrokem ve vyložené šanci Wesleyho a sudí odpískal pokutový kop, který sám Brazilec proměnil. Gólmana Johnyho Leoniho poslal zcela na opačnou stranu V 76. minutě se zdálo být se šancemi Curychu na bodový zisk konec. Po centru Adailtona se uvolnil ve vápně Mike Tamwanyera a střelou podél pravé strany gólmana zakončil.

Konečný výsledek ale ku překvapení všech stanovil v 79. minutě Admir Mehmedi, který se po centru do vápna vyšplhal nejvýše a zařídil tak šokující vyrovnání - 2:2.

Více informací k zápasu

Sporting CP - SS Lazio 2:1

29.09.2011 21:05

Góly: 21. Ricky van Wolfswinkel, 45. Emiliano Insúa - 40. Miroslav Klose

Portugalský Sporting Lisabon doma zdolal v těžkém zápase Lazio Řím 2:1 a drží postupovou příčku. Naopak pro Italy je situace opět o něco vážnější, s jedním bodem na kontě jsou v tabulce poslední. Laziu nepomohla ani přesilovka, kterou hrálo celý druhý poločas.

Stadion Josého Alvalade byl svědkem dobrého a napínavého fotbalu. Oba celky měly šance, jak Sporting, tak i Lazio hrálo dobře a diváci se rozhodně nenudili. Domácí šli do vedení ve 21. minutě, Diego Capel odcentroval a Van Wolfswinkel elegantně patičkou překvapil Marchettiho! Krásná branka znamenala vedení Sportingu Lisabon 1:0.

Lazio se snažilo o odpověď, ale obrana zelenobílých vzdorovala, až pět minut před koncem poločasu poslal centr do pokutového území Sportingu Dias a Miroslav Klose na zadní tyči překonal Patricia - 1:1. Lazio už se vidělo v šatně za remízového stavu, když v nastaveném čase prvního poločasu vypálil Insúa a jeho střela překvapivě zapadla k tyči. Marchetti s tím mohl těžko něco dělat, Sporting tak šel do šaten za stavu 2:1.

Jenže krátce po úvodním hvizdu druhého poločasu se Insua nezachoval dobře. Za úder do obličeje protihráče uviděl žlutou kartu a jelikož už jednu měl, musel předčasně do sprch. Sporting šel tedy do deseti a v následujících chvílích měl pořádnou dávku štěstí. Nově příchozí Djibril Cissé pálil vedle a na druhé straně zaměstnal Marchettiho Diego Capel. Ovšem co přišlo následně, tomu lze těžko uvěřit. Úplně volný Giuseppe Sculli hlavičkoval jen do brankáře Patricia a Konko z dorážky netrefil prázdnou branku, orazítkoval břevno! Dvě tutovky a ani jedna neskončila v brance. Lazio ale nedalo i další tutovku, v 86. minutě odvedl skvělou práci Cissé, odcentroval a Rocchi z jasné pozice hlavou minul.

V nastaveném čase se pokoušel vymodlit penaltu Sculli, ovšem udělal to natolik okatě, že mu to rozhodčí nezbaštil. Sporting těsné vedení udržel a slaví důležité vítězství.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sporting CP (POR)22004:16
2.FC Vaslui (ROU)20204:42
3.SS Lazio (ITA)20113:41
4.FC Curych (SUI)20112:41
Skupina E

Maccabi Tel-Aviv - Dynamo Kyjev 1:1

29.09.2011 21:05

Góly: 44. Dor Micha - 9. Brown Ideye

Maccabi Tel Aviv ani Dynamo Kyjev si zatím nepřipsaly ani po druhých zápasech ve skupině na konto první vítězství a proto se v tabulce nacházejí na čtvrtém respektive třetím místě tabulky. Dynamo dokázalo dvakrát remizovat a v tuto chvíli hledí na záda Stoke City i Besiktasu. Maccabi vybojovalo před vlastními fandy svůj vůbec první bod, postup se i tak začíná značně komplikovat.

V silné konkurenci totiž musí izraelský výběr vyhrávat hlavně doma a to s mu proti ukrajinskému gigantovi nepovedlo. Diváci viděli branky pouze v úvodním dějství. Hosté šli velice brzy do vedení, těsně před přestávkou ale domácí srovnali stav a výsledek se posléze už neměnil. Od začátku zápasu do hry zasáhl Andrej Ševčenko, který právě oslavil své pětatřicáté narozeniny. Nicméně brankou je potvrdit nedokázal.

Domácí vstoupili do duelu zostra od úvodního výkopu. Nejprve pálil příliš vysoko Munas Dabbur, poté nebyl z přímého volného kopu přesný ani Yoav Ziv. A tak v 9. minutě na druhé straně udeřil kyjevský celek. Po centru Ševčenka se na pravé straně zjevil Nigerijec Brown Ideye a umístěnou ranou pokořil gólmana Guye Haimova. V dalším průběhu ale vyli mnohem nebezpečnější domácí a nakonec se dočkali i vyrovnání.

Nejprve napálil břevno Dor Micha, následně hostující brankář Oleksandr Šovkovskij ukryl v náručí pokus Harise Medunjanina. Básledně akrobaticky mířil nad Roberto Colautti, střelu Munase Dabbur dokázal opět zlikvidovat skvělý Šovkovskij. Ve 44. minutě se ale přeci jen domácí výběr dočkal, když Micha vypálil z dvaceti metrů a balón zaplachtil do horního rohu. V druhém poločase už tolik šancí přeci jen k vidění nebylo

Oba celky si připsaly jednu nebezpečnější příležitost, změna stavu se však již nekonala a oba soupeři se tak spravedlivě rozešli po bodu.

Více informací k zápasu

Stoke City - Beşiktaş JK 2:1

29.09.2011 21:05

Góly: 15. Peter Crouch, 78. Jonathan Walters (pen.) - 13. Roberto Hilbert

V druhém zápase Evropské ligy přivítalp domácí Stoke hráče z tureckého Besiktase a po remíze s Dinamem Kyjev si připsal prví tři body do tabulky skupiny E. Do vedení se sice už ve 13. minutě dostali hosté zásluhou gólu Hilberta, ale radovat se mohli pouze dvě minuty, neboť v 15. minutě srovnal skóre vytáhlý Peter Crouch. Klíčovým gólem se ukázala být proměněná penalta Walterse ze 79. minuty.

Tony Pulis, trenér Stoke, před zápasem hodně překopal svůj tým, neboť vzhledem k remízovému zápasu s Manchesterem United zůstal v základní sestavě pouze Peter Crouch, Matthew Etherington, Rory Delap a Ryan Shawcross.

V základní sestavě hostů se objevili někteří hráči, které angličtí fanoušci mohli sledovat na vlastní oči během zápasů nejvyšší anglické lize. Hrál například Manuel Fernandez, bývalý záložník Evertonu, či Quaresma, který se neúspěšně pokoušel prosadit v Chelsea. A právě tento velice dobře technicky vybavený Portugalec se zasloužil o úvodní střelu zápasu v 2. minutě, ale ta svůj cíl minula.

První větší šanci měli domácí po rohu, na který si vyskočil Robert Huth, ale ten nedokázal zamířit přesně. Štěstí poté zkoušel znovu Quaresma,ale z podobné vzdálenosti jako předtím i tentokrát netrefil prostor brány. Portugalcova dlouhá křížná přihrávka o tři minuty později oklamala bránícího Hutha a Hilbert již neměl příliš problému s překováním brankáře Sørensena.

Stoke ale odpovědělo bleskovitě. Rustu nedokázal udržet míč v rukavicích a Peter Crouch byl jako první u ztraceného míče a poslal ho do soupeřovy sítě. Matthew Etherington v další šanci vyslal do brejku Camerona Jeromeho, který ale míč napálil pouze do břevna. Z následujícího rohu se o gól pokoušel Crouch, ale hlavou trefil vnější stranu tyče.

Na druhé straně musel Sørensen vyboxovat míč do Fernandesově střele, a poté pouze sledovat Quaresmův další pokus, který opět mířil vedle. Nato zahrozili opět domácí, tentokrát přízemní střelou Hutha. Ještě do větší příležitosti se těsně před koncem prvního poločasu dostali po přímém kopu Etheringtona, kdy míč proletěl malým územím, ale nikdo ho nedokázal ztečovat do sítě.

Těsně po startu druhého poločasu musel být Etherington vystřídán za Jermaina Pennanta a o chvíli později mohli být domácí rádi, že rozhodčí nepískl penaltu proti jejich bráně, které se Turci hlasitě dožadovali. Rustu se pak musel blýsknout dobrým zákrokem proti střele z voleje Deana Whiteheada, na což musel rychle k zemi, aby zneškodnil další střelu, jejímž autorem byl Walters, který vystřídal Camerona Jeromeho.

Tlak domácích rostl. Po přímém kopu Pennanta hlavičkoval Shawcross, ale velmi nad. Na to musel Rustu znovu likvidovat střelu Walterse. Hosté přestali hrát dopředu, výjimkou byla střela koho jiného než Quaresmy. Ta byla tentokrát tečována Huthem a skončila na břevně. Začínalo to vypadat, že se oba týmy rozejdou smírně, ale Delap se s tím ještě snažil něco udělat. Jeho střela ale letěla nad bránu, zatímco vystřídavší Glenn Whelam napálil míč vedle tyčky.

Zbývalo něco přes deset posledních minut, když Peter Crouch spadl v pokutovém území po kontaktu s Čechem Tomášem Sivokem a rozhodčí Gautier ukázal na penaltovou značku. Sivok obdržel žlutou kartu a Walters, který se k penaltě postavil, nekompromisně roztřepal síť hostů. Sørensen na konci ještě zlikvidoval dobrou střelu Edua a zajistil tak svému týmu cenné tři body, které ho katapultovaly na první místo skupino E.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Stoke City (ENG)21103:24
2.Beşiktaş JK (TUR)21016:33
3.Dynamo Kyjev (UKR)20202:22
4.Maccabi Tel-Aviv (ISR)20112:61
Skupina F

Red Bull Salzburg - Slovan Bratislava 3:0

29.09.2011 21:05

Góly: 60. Leonardo, 76. Gonzalo Zarate, 90+5. Dušan Švento

V skupine F je o čosi jasnejšie, na čele sa osamostatnilo Bilbao, o druhú priečku začína bojovať Salzburg. Ten si poradil doma so Slovanom jasným výsledkom.

Mužstvá začali duel svižne, v 3. minúte Jantscher akrobaticky zakončoval, Hroššo musel prvýkrát zasahovať. Na druhej strane vyslal krásnu strelu Marko Milinkovič, perfektný oblúčik ale na škodu pre Slovan skončil len na brvne. Po štvrťhodine hry unikol dopredu Šebo, ale v šestnástke nenašiel nikoho, kto by mohol jeho nahrávku zakončiť. V 28. minúte prišla druhá najväčšia šanca v tomto zápase, po rohu sa presadzoval Dobrotka, chybu obrany domácich ale nepotrestal, hlavička šla nad. V 35. minúte nepresne vystrelil Grendel. V závere zápasu prišla možnosť aj pre Salzburg, Hroššo vybehol, zneškodnil útok, následný lob z druhej vlny od Šventa ale v sieti neskončil tiež. Polčas tak gól nepriniesol, no väčší apetít na gól mal určite Slovan.

Druhý polčas bol už samozrejme o niečom inom, Salzburg pochopil, že takou hrou oslavovať úspech nebude a tak zapol na vyššie obrátky. Hneď v úvode ale skúšal šťastie Lačný, jeho delovka z veľkej diaľky šla nad. V 51. minúte vystrelil Jantscher, Hroššo vyrazil. O sedem minút Leonardo len pohrozil svojou strelou, následne z rohu už skóroval. Had ani nikto iný na center neskákal a tak mal Leonardo ľahkú pozíciu a prudkou hlavičkou otvoril skóre - 1:0. Monizovcom narástli krídla, chcel to využiť strelou z diaľky Schiemer, mieril vedľa. Slovan sa len hľadal a platonické pokusy o založenie akcií absolútne nevychádzali. Preto prišla 75. minúta, vyhnutie sa ofsajdu a Zarate už vybehnutie Hrošša potrestal, z uhlu trafil do hornej časti brány - 2:0. Z priameho kopu chcel znížiť v 81. minúte Žofčák, nepodarilo sa ani to. Zápas sa už len dohrával, domáci kontrolovali hru a čakali na chybu hostí. Slovan sa už na nič nezmohol, teda okrem ďalšej chyby v poslednej minúte, keď osamotený Švento z voleja upravil na 3:0 a rozhodol tak, že Salzburg má v skupine prvé tri body. Naopak, Slovan začína napodobňovať cestu Žiliny v skupinovej fáze LM, keď nezískala ani bod.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Paris Saint-Germain 2:0

29.09.2011 21:05

Góly: 20. Igor Gabilondo, 45+1. Markel Susaeta

Španělští Baskové vyhrávají nad hvězdami protkaným výběrem pařížského Saint - Germain, které nevstřelilo ani gól a domů odjíždí bez bodu i dobrého pocitu.

Mnohamilionové investice nevyhrávají zápasy Ligy mistrů ve prospěch Manchesteru City a totéž platí také v Evropské lize. Podobné sumy začíná utrácet pařížský klub, ale rovněž mu zatím schází výsledky. V domácí lize to není právě nejlepší, tým trochu zaspal začátek a posily se teprve sehrávají. To bylo ostatně vidět také dnes.

Španělský tým, vedený trenérem Marcelem Bielsou, se naopak může radovat ze tří bodů, které zůstávají na stadionu San Mames. Jak k tomu došlo?

Zápas samotný měl zvláštní předehru, hostující fanoušci v centru města nepůsobili právě klidným dojmem a bylo mírné napětí cítit také na začátku. Nejvíce to asi působilo na obranu hostů, do níž hned v úvodu utkání dvakrát vplula největší baskická zbraň jménem Fernando Llorente. Své příležitosti ale nevyužil a stav se neměnil.

Velkou šanci měl Susaeta, jeho přímý volný kop ale branku Douchéze neohrozil. To ale změnil domácí Igor Gabilondo, jenž volejem proměnil nahrávku zmiňovaného Susaety v první gól zápasu. Hráči Athleticu šli po zásluze do vedení a snažili se ho navýšit. A zkoušel to stejný hráč. Gabilondovu střelu ale Douchéz pokryl a Muniainova dorážka letěla vysoko nad bránu.

Pařížané ale zbraně neskládali, vyrovnat se snažil například Mathieu Bodmer, ale svoji střelou brankáře Iraizoze neohrozil. V zápětí se karta obrátila a domácí své vedení zvýšili. Téměř identická situace paralelní první brance, tentokrát ale přišel centr z druhé strany. Jon Aurtenetxe skvělým pasem našel Susaetu a ten si už poradil - 2:0 pro domácí.

Ve druhém poločase se scénář hry neměnil, hráči Athleticu se tlačili před bránu Douchéze, pařížané nemohli najít klíč k dobře hrající obraně domácích. Situaci z pohledu hostů nezlepšil Momo Sissoko, který se krátce před odehranou hodinou nechal vyloučit za faul na mladíka Muniaina a svůj tým oslabil.

Hosté byli předurčeni k pádu, jejich hra postrádala řád a kombinační schopnosti, proto byli pro baskický tým relativně snadnou kořistí. Touha po úspěchu a hlad po gólech, to jsou hlavní faktory vítězství španělského týmu. Pařížský velkoklub má ještě mnoho práce a čeká ho dlouhá cesta, pokud chce dlouhodobě uspět. Baskičtí lvi tedy svou kořist přemohli a tři body zůstávají na San Mamés.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Athletic Bilbao (ESP)22004:16
2.Red Bull Salzburg (AUT)21014:33
3.Paris Saint-Germain (FRA)21013:33
4.Slovan Bratislava (SVK)20021:50
Skupina G

Metalist Charkov - AZ Alkmaar 1:1

29.09.2011 19:00

Góly: 76. Taison - 26. Jozy Altidore

Alkmaar měl na Ukrajině více ze hry, dokonce se ujal brzkého vedení, potom se však AZ poněkud zatáhlo a domácí nakonec po zásluze srovnali. Oba týmy si tak rozdělí po jednom bodu a zároveň budou doufat, že jim jejich neporazitelnost vydrží co nejdéle.

Nizozemský celek začal na Ukrajině dobře, jako první se však do zakončení dostali paradoxně domácí. Střela Sosy ale nemohla Estabana vyvést z klidu. O odpověď se postaral Beerens, jeho ránu ovšem na poslední chvíli stačil zablokovat pohotový Torsiglieri. Podobná situace se o chvíli později opakovala i na opačné straně, to střílel Villagra a své tělo jako štít nastavil pro změnu Maher.

Ve 26. minutě přišla v podání AZ parádní akce. Klavan poslal do vápna povedený centr, kterým našel přesně volného Altidora, a ten ukázal, že se mu v letošní sezóně zatím nebývale daří a s přehledem zavěsil - 0:1. Povzbuzeni vstřelenou brankou mohli svěřenci Gertjana Verbeeka udeřit i podruhé, ale Beerens nechal tentokrát vyniknout hbitého Horjajinova. Metalist odpověděl šancí Cleitona, brazilský středopolař ovšem srovnat krok nedokázal.

Zajímavý fotbal pokračoval i po přestávce. Po Moisanderově pobídce se mohl podruhé mezi střelce zapsat Altidore, americký reprezentant ovšem na rozdíl od první půle nedokázal Horjajinova překonat. V domácím dresu byl aktivní především Villagra, ani jeho další střela ovšem do místa určení nedoputovala, postaral se o to mladík Gudmundsson.

Aktivita Charkova nabývala na intenzitě a bylo jen otázkou času, kdy se domácím povede srovnat krok. To se stalo v 76. minutě. Sosa posunul na lépe postaveného Taisona, a ten utěšenou ranou z 20 metrů překonal Estebana - 1:1. A když nedokázal na hostující straně uspět ani Wernbloom, tak se oba soupeři rozešli smírně.

Více informací k zápasu

Malmö FF - Austria Vídeň 1:2

29.09.2011 19:00

Góly: 82. Mathias Ranégie - 17. Nacer Barazite, 36. Alexander Grünwald

Malmö podobně jako v prvním utkání v Alkmaaru zapsalo úvod a to se pro domácí znovu ukázalo jako klíčové. Švédský celek tak prodloužil čekání na premiérový bod, naopak Austria zaknihovala první cenné vítězství.

Malmö začalo, jak se na domácí tým sluší a patří hned od začátku aktivně. Během prvních deseti minut měl Grünwald plné ruce práce, zasahovat musel nejprve proti Larssonovi a o chviličku později potvrzoval své kvality i v souboji s Ricardinhem. Na domácí straně mohl otevřít skóre i Ranégie, tentokrát ale ještě pálil nad branku.

V sedmnácté minutě potom přišel pro svěřence Rikarda Norlinga naprostý šok, neboť hosté hned z první vážnější šance otevřeli skóre. Junuzović posunul míč Barazitemu, který se šikovně otočil a umístěnou střelou překonal Dahlina - 0:1. Austria hrála to, co potřebovala. O čtyři minuty později mohl navýšit vedení opět Barazite, tentokrát ale Dahlin svůj tým podržel. Ještě před odchodem do kabin potom hosté znovu udeřili. Po spolupráci Kleina s Junuzovičem napálil míč do sítě Grünwald - 0:2.

I po změně stran se pokračovalo v hostující režii. Po akci Gordona s Junuzovičem mohlo být vymalováno, druhý jmenovaný ale nedokázal z dobré pozice zacílit mezi tři tyče. Stejně dopadl o chvíli později se svým pokusem z volného přímého kopu i Suttner. Potom pro změnu dvakrát podržel svůj tým Dahlin. Švédský reprezentant nejprve vyrazil další střelu Suttnera a následně si poradil i se zakončením Junuzoviče.

A když už se zdálo, že se v závěru nic zajímavého nestane, tak domácí ještě zápas přece jen zdramatizovali. Osm minut před koncem se po akci střídajícího Mehmetiho dostal do zakončení Ranégie a tentokrát se na rozdíl od první půle nemýlil - 1:2. Do konce se až na vyloučení Grünwalda ale už nic významného neudálo, a tak si Austria odváží ze Švédska důležité tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar (NED)21105:24
2.Metalist Charkov (UKR)21103:24
3.Austria Vídeň (AUT)21013:33
4.Malmö FF (SWE)20022:60
Skupina H

SC Braga - Club Bruggy 1:2

29.09.2011 19:00

Góly: 54. Hélder Barbosa - 71. Joseph Akpala, 90+1. Ryan Donk

Bruggy dokázaly díky skvělému závěru přehrát Bragu a odvážejí si tak z Portugalska nesmírně cenné tři body. Barbosa sice poslal krátce po začátku druhé půle domácí do vedení, potom ale srovnal Akpala a v nastavení zajistil svému celku výhru Donk.

Utkání slibovalo zajímavou podívanou, neboť se proti sobě postavily týmy, které si v prvním hracím dnu shodně zapsaly plný počet bodů. Hosté začali na Estádio Municipal bez zbytečného respektu. První příležitost měl na kontě Odjidja-Ofoe, jeho ránu ale stihl zablokovat pohotový Vinícius. Odpověď přišla z kopaček Mossoróa, ani on ovšem nedokázal vyzrát na strážce hostující svatyně.

Svěřenci Leonarda Jardima začali přitápět pod kotel. V jedenácté minutě rozehrával standardní situaci Viana, na přesný centr si ve vápně nejvýše vyskočil Alan, mezi tři tyče ale zamířit nedokázal. O chvíli později musel na opačné straně před Vleminckxem zachraňovat na poslední chvíli Quim. Těsně před odchodem do kabin pak mohli otevřít skóre postupně Alan, Lima a Mossoró, ani jeden z nich ovšem do černého nezamířil.

Po změně stran se hra odvíjela podle stejného scénáře. Ke střele se propracoval Lima, na Coosemanse se mu však ani napodruhé vyzrát nepodařilo. V 54. minutě už se ale finalista posledního ročníku Evropské ligy mohl po zásluze radovat. Baiano odcentroval do pokutového území, kde si na balón naběhl aktivní Barbosa a přesnou hlavičkou poslal svůj tým do vedení - 1:0.

Club okamžitě reagoval, střídající Akpala ovšem ztroskotal na Quimovi. A když Mossoró s Limou nevyužili možnost navýšit vedení, tak přišel zákonitý trest. Akpala sice nejprve pálil nepřesně, o minutu později ale vrátil míč do vápna Donk a nigerijský reprezentant se napodruhé nemýlil - 1:1. V nastavení potom Odjidja-Ofoe našel Donka, a ten definitivně obrátil karty na hostující stranu - 1:2. Braga tak utrpěla krutou lekci z produktivity.

Více informací k zápasu

NK Maribor - Birmingham City 1:2

29.09.2011 19:00

Góly: 29. Dalibor Volaš - 64. Chris Burke, 79. Wade Elliott

Birmingham dvěma góly ze druhé půle otočil nepříznivý stav a z půdy Mariboru si veze těsné vítězství 2:1. Ve skupině H se tak dotáhl bodově na druhou Bragu, která trochu překvapivě doma nestačila na Bruggy. Domácí zůstávají s jedním bodem na kontě poslední, alespoň jim v Evropské lize zařídil premiérovou trefu po půlhodině hry Dalibor Volas.

Domácí brankář Handanovič na úvod musel zlikvidovat hlavičky Kinga a Ridgewella, příliš problémů ale s nimi neměl. Na druhé straně mohl skórovat kapitán Marcos, kdyby nemířil vedle, hostující gólman Doyle pak musel reflexivně zasáhnout proti Cvijanovičově pokusu hlavou. Maribor se nakonec ujal vedení ve 29. minutě.

Velkou hrubici přitom vytvořili Doyle se Spectorem. Oba dva si špatně porozuměli, Doyle následně nezachytil přihrávku svého spoluhráče, míč se dostal za brankářova záda, a tak Volas nabídnutým dortíkem zadarmo nepohrdl a v pohodě zacílil. O vyrovnání se pokoušel King, jeho střela však byla zablokována.

Po něm si se šancí Burkeho poradil Handanovič a následně Beausejour netrefil bránu. Šest set birminghamských fanoušků, kteří vážili cestu do Slovinska, přitom mohli být o pár chvil později ještě smutnější. Mertelj totiž vyzkoušel štěstí z dálky a jeho rána mohla sfouknout mravence na břevně, kdyby po něm cupitali.

V 64. minutě se hostům podařilo vyrovnat. King si krásně zpracoval balón a předal ho kolegovi Burkemu, ten ukázal, že technik je to náramný, a přesnou střelou překonal Handanoviče. Kouč Hughton ihned na to vystřídal Kinga za Žigiče a mariborská obrana začala mít ještě větší problémy.

V dobré možnosti se ocitl Elliott, ovšem Handanovič držel svůj tým nad vodou a poradil si. V 79. minutě se již záložníkovi Blues přece jenom podařilo skórovat a zařídil svému mužstvu tři body. Gomis ještě míč do brány neusměrnil, ale dostal se právě k Elliotovi, jenž se nebrblal se zpracováním a z první překonal Handanoviče.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Club Bruggy (BEL)22004:16
2.SC Braga (POR)21014:33
3.Birmingham City (ENG)21013:43
4.NK Maribor (SLO)20021:40
Skupina I

Celtic FC - Udinese Calcio 1:1

29.09.2011 19:00

Góly: 3. Sung-yueng Ki (pen.) - 88. Almen Abdi (pen.)

Celtic Glasgow doma remizoval s Udinese 1:1 a zkomplikoval si postupové ambice. Italové přitom nastoupili bez několika opor, trenér Guidolin jich hodně šetřil, včetně svého nejlepšího střelce Di Nataleho. Obě branky padly z pokutových kopů.

Zápas v Celtic Parku začal hodně divoce. Útočník Hooper po kontaktu s Bastou upadl a sudí odpískal pokutový kop. Chvílemi váhal, ale nakonec si mohl Ki vzít míč a suverénně proměnit penaltu - 1:0 pro Celtic Glasgow. Zápas měl velmi dobré tempo, nicméně šancí tolik nebylo. Překvapivou, ale hodně jadovatou ránu Agyemanga vyrazil brankář Celtiku Zaluska. Na druhé straně se předvedl i Samir Handanovič, který zlikvidoval pokus Hoopera. Na závěr poločas zkoušel štěstí z přímého kopu Ki, jenže minul.

Ve druhém poločase se hrál podobný fotbal, opět bylo tempo velmi vysoké ale co se týče šancí nic moc, až v závěru šance přibývali. Ještě než se hrála závěrečná desetiminutovka se prolétl vzduchem Handanovič, stalo se tak po dalším přímém kopu, tentokráte Mulgrewa. Udinese zhruba po hodině hry vyrovnal, bohužel Benatia stál v ofsajdu a pomezní sudí si toho správně všiml. Na druhé straně mohl vstřelit druhý gól Ki, po přihrávce Samarase k tomu měl skvělou příležitost, jenomže míč vyškrábl nad břevno Handanovič.

Tlak Udinese začal v závěru přibývat, Isla v tutovce naprosto selhal, parádně se vyznamenal Zaluska. Dvě minuty před koncem přišel penaltový moment číslo dvě a znovu byl u něho Hooper, jenže jeho role byla tentokrát jiná. Neuton po kontaktu s ním upadl a rozhodčí zapískal. Penalta to byla hodně přísná, nicméně rozhodčí si za ní stál. Exekutor Abdi jí proměnil a vyrovnal na konečných 1:1. V nastavení mohl Celtik znovu vést, pumelenici Mulgrewa z přímého kopu vyrazil skvělý Handanovič. Udinese i s náhradníkama veze ze Skotska cenný bod.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Atlético Madrid 1:1

29.09.2011 19:00

Góly: 56. Victor Montaño - 87. Juanfran

Jen jednu porážku od francouzského celku zaznamenali vítězové Evropské ligy z roku 2010 Atlético Madrid. Ta se navíc datuje na dávnou dobu, v roce 2000 podlehli ve čtvrtém kole poháru UEFA venku Lens. Alespoň bod z půdy Rennes však hosté zachraňovali tři minuty před koncem, a stále tak jsou v čele tabulky. Domácí jsou s jedním bodem na kontě třetí.

Rennes už od prvních momentů prokazovalo, že jeho aktuální forma a fotbalová pohoda je na velmi dobré cestě. Madridský brankář Courtois si musel nejprve zachytat proti střele Féreta z přímého kopu, ve 35. minutě již zasahovat nemusel, Ekoko totiž pálil mimo. Trefil se mohl ještě Montaňo, jeho střela ale byla zablokována.

Nezáživnější první poločas nahradil o poznání lepší druhý. A v 56. minutě se domácí radovali z první branky utkání. Montaňo si zpracoval balón na pravačkou a krásnou táhlou ránou ke vzdálenější tyči rozjásal své příznivce. O pár chvil později mohl vyrovnat Radamel, jenže z bezprostřední blízkosti nedokázal trefit balón, který by gólman Costil určitě nepolapil.

V 65. minutě vypálil nebezpečně Ribas Diego, avšak reflexivní zákrok Costila pravačkou mu ve skórování zamezil. V 87. minutě se Atlético dočkalo zasloužené odměny. Salvio zprava poslal prudkou přihrávku před vápno, tam si míč krkolomně zpracoval Juanfran, jenž dělovkou z voleje pod břevno upravil na konečných 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid (ESP)21103:14
2.Udinese Calcio (ITA)21103:24
3.Stade Rennes (FRA)20112:31
4.Celtic FC (SCO)20111:31
Skupina J

Schalke 04 - Maccabi Haifa 3:1

29.09.2011 19:00

Góly: 8. Christian Fuchs, 66. Christian Fuchs, 82. José Manuel Jurado - 35. Idan Vered

Fotbalisté Schalke 04 potvrdili roli favorita a Maccabi Haifa zdolali 3:1. Domácí mohli vést už po prvním poločase, jenže vyrovnávací trefa Vereda a neuznaný regulérní gól Huntelaara tomu zabránily. Vítěznou branku tedy vstřelil ve druhém poločase Fuchs a výsledek pečetil Jurado.

Úvod utkání jasně ukázal, kdo je v zápase favoritem. Schalke bylo aktivnější a také vstřelilo rychlou vedoucí branku. Huntelaar si vyměnil míč s Fuchsem a ten propálil brankáře Sharanova - 1:0 pro Schalke. Domácí hráli nadále dobře a Haifě toho moc nedovolili, přesto přišlo ve 35. minutě vyrovnání. Vered nejprve z hranice šestnáctky vystřelil, načež jeho projektil Fahrman vyrazil a sám Vered ještě míč doběhl a vyrovnal na 1:1.

Ještě do poločasu mohlo Schalke znovu vést, Huntellarova branka ale nebyla uznána pro ofsajd, který ale v žádném případě nebyl. Regulérní branka tedy nebyla uznána, avšak Königsblauen si to ve druhém dějství bohatě vynahradili.

Domácí začali ve druhém poločase dost aktivně, ale branky se dočkali až v 66. minutě. Byl to znovu Fuchs, kdo překonal Sharanova, tentokrát se mu to povedlo z volného přímého kopu - 2:1 pro Schalke. Tým z Gelsenkirchenu se pak uklidnil a další, tentokrát pojišťovací branku vstřelil osm minut před koncem. Jurado neohroženě pronikl do pokutového území, obrana Izraelců ho prostě nechala a Jurado zakončením na zadní tyč zvýšil na 3:1. Schalke vyhrálo 3:1 a po předchozí remíze má v tabulce čtyři body.

Více informací k zápasu

AEK Larnaka - Steaua Bukurešť 1:1

29.09.2011 19:00

Góly: 59. Miljan Mrdaković - 65. Mihai Costea

První kyperský účastník "druhořadé" evropské soutěže z Larnaky asi nebude úplně spokojen s pouhou domácí remízou se Steauou. V tomto utkání totiž nejprve vedl a potom nevyužil ani krátké přesilovky. Po prohře s Haifou tak poměrně důležité tři body nebere.

Úvodní pasáže přinesly nespočet střeleckých pokusů, jen jediný se ale vešel mezi tři tyče. A ani v tu chvíli to nebyla žádná sláva - Tanase pokoušel štěstí z poměrně velké dálky a brankáře domácího celku tedy nemohl zaskočit. Víc práce měl Fortin ve 26. minutě, kdy složitě vyrážel nad břevno hlavičku Brandána. A chvíli předtím o sobě dali vědět i Kypřané, když zkušený Skopelitis zblízka čelem odrazil míč vedle brankového prostoru.

Vedení se ujal AEK až po přestávce, když aktivní kamerunský křídelník Priso z pravé strany odcentroval na Mrdakoviće a ten už si věděl rady. Jenže domácí fanoušci vedení svých miláčků oslavovali velmi krátce - po pouhých šesti minutách přišla reakce z kopačky Costey. Tato gólová akce byla přiléhavě obklopena několika dalšími většími i menšími příležitostmi, vždyť toto utkání dohromady přineslo 23 střeleckých pokusů. Většina z nich ale příliš nebezpečná nebyla. To platí i o jediném Gomezově projektilu, který v závěru letěl vstříc Stancovi v čase "bez Brandána", jenž během pouhých čtyř minut zvládl nasbírat dvě žluté karty.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Schalke 04 (GER)21103:14
2.Maccabi Haifa (ISR)21012:33
3.Steaua Bukurešť (ROU)20201:12
4.AEK Larnaka (CYP)20111:21
Skupina K

FC Twente - Wisła Kraków 4:1

29.09.2011 19:00

Góly: 32. Luuk de Jong, 35. Marc Janko, 57. Marc Janko, 80. Willem Janssen - 9. David Biton

Twente Enschede si díky pohodlnému vítězství 4:1 nad Wislou Krakov zajistilo první místo v tabulce, byť je jen o skóre lepší než Fulham, který zvládl svůj souboj na půdě dánského Odense. Domácí se nezalekli úvodní branky soupeře a góly de Jonga, Janka a Janssena mu zařídily první tři body ve skupině.

Polský celek vstoupil do utkání báječně. Už po devíti minutách hry se Biton ocitl za vápnem ve střelecké pozici a Michajlov musel už v tak brzké fázi lovit míč ze své sítě. Jenže tahle trefa jako by Twente nakopla. Ihned na to se totiž o brzké vyrovnání pokoušel Janko i Brama, brankář Pareiko však v těchto momentech ještě odolal.

Nic krakovskému muži v rukavicích nedaroval Landzaat a po něm ani Bajrami, šikovný Pareiko ovšem i proti těmto dvěma dobře zasáhl. Kapituloval až ve 32. minutě, de Jong za jeho záda usměrnil centr Johna a vyrovnal. Navrátit hostům vedení mohl o pár chvil později zase Biton, jenže tentokráte v koncovce selhal.

V samotném závěru prvního dějství se naopak domácí poprvé ujali vedení. John, který tak měl na svém kontě již druhou asistenci, krásně uvolnil Janka a ten přízemní ránou k tyči v pohodě skóroval. Wisla po přestávce znovu začala lépe, avšak Iliev poprvé mířil vedle a podruhé mu jeho pokus lapil Michajlov.

Vicemistrovi Nizozemska se v 57. minutě dýchalo ještě lépe. Wisgerhof svým pasem našel nabíhajícího Janka, který si připsal v tu chvíli, když se míč třepotal v síti, druhou branku utkání. Už tradičně po inkasovaném gólu zase zahrozili Krakovští, Sobolewskiho střela však letěla jen mimo.

Janko mohl v 63. minutě pečetit hattrick, Pareika ovšem ve stoprocentní možnosti trefil jen do nohou. O čtvrthodiny později mohl zasadit poslední hřebíček do rakve Wisly Bajrami, orazítkoval však jenom tyčku. Nakonec se domácí dočkali čtvrtého gólu deset minut před koncem, Janssen usměrnil do brány centr Rosalese.

Více informací k zápasu

Odense Boldklub - Fulham FC 0:2

29.09.2011 19:00

Góly: 36. Andrew Johnson, 88. Andrew Johnson

Fulham splnil povinnost a z Odense si odváží cenné tři body. Svěřenci Martina Jola se nemohli proti pozorné defenzivě dlouho prosadit, střelecké trápení protrhl až těsně před přestávkou Johnson. Stejný hráč potom v závěru uzavřel na konečných 0:2.

První náznak šance si vypracovali domácí, ale střela Kadriiho si cestu mezi tři tyče nenašla. Potom už o sobě začali dávat vědět především Cottagers. Po spolupráci Kasamiho s Dempseym musel na poslední chvíli zachraňovat domácí tým od pohromy Wessels. Připomněl se i bývalý hráč ManUnited Djemba-Djemba, s jehož utěšenou ranou měl Schwarzer plné ruce práce.

O chvíli později se po Johanssonově pasu položil kamerunský reprezentant do akrobatického zakončení, ale tentokrát pro změnu nedokázal vůbec zamířit mezi tři tyče. To byly pro Odense na dlouhou dobu jediné pozitivní momenty. Těsně před půlhodinou hry mohl po kooperaci Senderose s Johnsonem otevřít skóre Dempsey, tomu se ale na poslední chvíli položil do střely obětavý Reginiussen.

Aktivní Dempsey měl prsty téměř ve všech nebezpečných situacích Fulhamu. Nejprve zakončoval po Američanově rohu Hangeland, tomu ovšem v radosti zamezil parádní zákrok Wesselse. Ve 36. minutě už ale spolupráce Dempseyho s Johnsonem přinesla kýžené ovoce a dopřála FFC tolik očekávaný uklidňující gól - 0:1. První dějství potom uzavřela šance Kadriiho, který však podobně jako v úvodu nedokázal Schwarzera výrazněji ohrozit.

Po obrátce se znovu ukázal Djemba-Djemba, ani napotřetí ale nedovedl prolomit hostující hráz jménem Mark Schwarzer. Podobně dopadl na druhé straně i Duff, jehož ránu pro změnu zpacifikoval Wessels. Potom se hrálo bez nějakých výraznějších příležitostí na obou stranách a k vidění byly především časté fauly, které jako v případě Falla vedly dokonce k předčasnému odchodu do kabin.

A když nedokázal nabídnutou šanci zužitkovat ani náhradník Utaka, tak začínalo být čím dál tím více jasné, že si hosté do Londýna odvezou cenné vítězství. O tom bylo rozhodnuto dvě minuty před koncem. Johnson si parádně zpracoval dlouhý míč a střelou podél Wesselse zvýšil na 0:2. V úplném závěru mohl zaznamenat alespoň čestný úspěch Traoré, ani jemu však nebylo přáno, a tak jeho tým vyšel pro dnešek střelecky naprázdno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente (NED)21105:24
2.Fulham FC (ENG)21103:14
3.Odense Boldklub (DEN)21013:33
4.Wisła Kraków (POL)20022:70
Skupina L

AEK Atény - SK Sturm Graz 1:2

29.09.2011 19:00

Góly: 50. Joachim Standfest (vl.) - 87. Thomas Burgstaller, 90+2. Mario Haas

AEK Atény toužily v dnešním klání se Štýrským Hradcem napravit debakl z minulého zápasu proti Anderlechtu, svůj cíl ale splnit nedokázaly. Rakouský celek totiž dvěma góly v samotném závěru otočil stav utkání na 2:1 a vybojoval cennou výhru.

Mnohem lépe ale každopádně začali domácí fotbalisté. Hned z kraje zápasu měl dvě dobré příležitosti ke vstřelení branky útočník Eidur Gudjohnsen, pokaždé jej ale vychytal gólman Čavlina. Hra se následně z velké části odehrávala ve středu hřiště a diváky poměrně nudila.

Graz byl směrem dopředu téměř celý první poločas naprosto bezmocný, takže pomýšlet na vstřelení branky příliš nemohl. Ani Atény ale na tom nebyly o moc lépe, a proto se šlo do kabin za bezbrankového stavu.

Po změně stran ovšem přišla velká změna. Už po pouhých pěti minutách šli domácí do vedení. José Carlos hlavou přeloboval gólmana Čavlinu, míč se snažil ještě odvrátit obránce Standfest, jenže neuspěl. V 53. minutě přišel pro AEK další důležitý okamžik. Po druhé žluté kartě musel hřiště předčasně opustit zkušený stoper Traianos Dellas.

Rakouský celek tento moment výrazně povzbudil a rázem jej to táhlo o poznání více dopředu. Dlouhou dobu však byla jeho snaha marná. Až v 87. minutě se konečně dočkal. Bezmocného gólmana Arabatzise si vychutnal Thomas Burgstaller.

Štýrský Hradec ovšem nepolevil a za svou snahu byl v nastaveném čase odměněn druhou brankou, která se stala nakonec vítěznou. Na svědomí jí měl náhradník Mario Haas, který využil výborného míče od Szabicse a z hranice šestnáctky rozhodl tento duel.

Více informací k zápasu

Lokomotiv Moskva - RSC Anderlecht 0:2

29.09.2011 18:00

Góly: 11. Matías Suárez, 71. Dieumerci Mbokani

Fotbalisté Lokomotivu Moska nedokázali navázat na úvodní velice solidní vystoupení na půdě rakouského Sturm Graz a v domácím prostředí podlehli belgickému Anderlechtu 0:2. Belgický gigant je sice favoritem skupiny, ovšem pouze mírným a vítězství v mrazivém počasí na půdě ruského celku se až zase tak neočekávalo. Na druhou stranu má letos obrovskou sílu, dokázal totiž deklasovat na úvod řecké AEK v poměru 4:1.

A pokud dokáže v příštím klání před vlastními fandy zdolat papírově nejslabší celek skupiny Sturm Graz, bude mít postup do závěrečných bojů Evropské ligy téměř zajištěn. Naopak Lokomotiv se ještě musí strachovat o jednoduchý průběh skupiny a více napoví příští klání s AEK Atény. Anderlechtu napomohl fakt, že se dostal do vedení už v 10. minutě zásluhou vycházející hvězdy Matiase Suareze, dvacet minut před koncem pojistil Deiudonne Mbokani.

Lokomotiv se dostal do šance v prvním poločase již v 5. minutě, kdy po přímém volném kopu Dennise Glushakova z dobrých pětatřiceti metrů tečoval balón nejnebezpečnější útočník domácích Bitencourt Maicon, nicméně brankář Proto balón zachytit dokázal. Hned na to tlak Lokomotivu pokračoval, když po rohovém kopu Glushakova pálil těsně vedle Victor Obinna. Jenže na druhé straně přišel vzápětí trest.

Kanu totiž uvolnil ve vápně Suareze, který pohotovu ránou rozvlnil síť, jako v letošní sezóně už poněkolikáté. Následně pálil stejný hráč z velké dálky těsně mimo, na druhé straně brankář Proo brilantně zlikvidoval hlavičku Tarase Burlaka. Po půl hodině hry měl vyrovnání na kopačce Alberto Zapater, jenže s dobrou možností naložil prachbídně. A Lokomotiv pokračoval v tlaku i po přestávce.

Opět se vytáhl brankář Proto, který nejprve skvěle vyrazil ránu Dmitrie Sycheva, poradit si dokázal i s následnou dorážkou Maicona. V dalším průběhu se do dvou slibných možností probojoval Obinna, ale úspěšný nebyl a proto svůj potenciál naplno využil v 70. minutě Mbokani. Po přímém volném kopu Lucase Bigliy stačilo pouze balón dorazit do volné klece. Od této chvíle aktivita Lokomotivu opadala a hosté proto vyhráli 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.RSC Anderlecht (BEL)22006:16
2.SK Sturm Graz (AUT)21013:33
3.Lokomotiv Moskva (RUS)21012:33
4.AEK Atény (GRE)20022:60

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (95)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Cottagers

Reagovat
smazaný uživatel

Zase do finále

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mirooo... parada.... proste sympos :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska Perea opet tragickej vykon jak tu na nej citam docela casto , muze mi nekdo rict proc mel dneska tenhle pripad kapitanskou pasku ? nebo ji snad ma trvale ?

Reagovat
Kongo

Bruggy

Reagovat
smazaný uživatel

Athletic konecne to pod Bielsou jednou zafungovalo

Reagovat
smazaný uživatel

A Potters! Anglie dnes stoprocentni

Reagovat
Swarley

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
soukup

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Zadařilo se.

Reagovat
Chazy

Reagovat
Tomanatura

Ten kurz byl zadarmo.

Reagovat
kubys

Dneska jsem Kazaň neviděl, ale podle souhrnu už je to o hodně lepší směrem dopředu, jen tak dál.

Reagovat
smazaný uživatel

toľko k výkonu Slovana...

Reagovat
smazaný uživatel

Legggiiia

Reagovat
fantomas

Duuušaaan!

Reagovat
herbage

jednou slávista, navždy slávista?

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
herbage

Berger s Poborským by mohli vyprávět

Reagovat
smazaný uživatel

U Bergra je to zamotanější.

Reagovat
cristiano.K.

Poborský nebyl odchovanec a dokud měl dlouhý vlasy tak měl i rozum

Reagovat
smazaný uživatel

Poborský nejen, že nebyl odchovanec, ale neodehrál za Slavii ani jednu celou sezónu (začátek té vaší slavné sezóny hrál za Viktorku Žižkov). Mimochodem, do Sparty šel s dlouhými vlasy. I když už to nebyla ta jeho trvalá .

Reagovat
cristiano.K.

neboj vím, v 96 jsem slavil titul na hřišti ve starým edenu.....fakt? v Benfice byl ještě mánička,ve Spartě už si ho pamatuji jako hurvínka s krátkejma

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
cristiano.K.

no jo,ale to už to zkracoval,takže to odpovídá mému komentu

Reagovat
smazaný uživatel

Zkracoval už v Laziu.

Reagovat
fantomas

Reagovat
vanGomm

Poborský v sezoně 95/96 sehrál za Viktorii Žižkov pouze první zápas,tedy jeden.Jinak byl po "zbytek" sezóny tj.29 kol ve Slavii.Takže by se to mohlo i uznat.Jinak koukám pro naši ligu špatná zpráva Rakousko naplno bodovalo a 15.flek je pro nás zase o další kus dál.Ostatně jak jinak v poslední době.

Reagovat
cristiano.K.

to se dalo čekat bohužel

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, přestoupil do Slavie hned zkraje sezóny.

Reagovat
vanGomm

V 1.kole sezóny 95/96 hrál Poborský za V.Žižkov proti Ostravě.Pro zajímavost Žižkov vyhrál 2:1 (0:0) 59.Notin 88.Kordule - 66.Duhan.Sestava V.Žižkov Pařízek-Notin,Časko,Kordule,Gabriel - Petrouš,Poborský,Bílek,Ložek - Kožlej,Trval.Trener Kopač.Ve 2.kole už hral ve Slavii v zápase Slavia-Zlín 2:0 (1:0) 31.Novotný P. 76.Hýský (as.Poborský) Slavia Blažek - Lerch,Suchopárek,Hyský,Novotný P. - Poborský,Bejbl,Krištofík,Šmejkal - Šmicer,Vágner.V 59.za Vágnera Vávra,75.za Šmejkala Hogen,87.za Novotného P. Hunal.Trenérem byl Cipro.Je to ale už víc jak 16 let,takže některá jména už asi někomu nic neříkají.

Reagovat
Puskas

Tak ti, co je nezažili, je znát nebudou, ale ostatní, tedy aspoň já, pamatuji všecky, až na Notina tedy. Veskrze všecko reprezentanti.

Reagovat
cristiano.K.

pamatuji všechny

Reagovat
fantomas

Když u nás působil, právem patřil k nejoblíbenějším hráčům. Já v ten čas dokonce neměl většího oblíbence a jeho odchod sem dost oplakal. Nevim, proč by mě teď jako neměl těšit jeho gól.

Reagovat
cristiano.K.

nikdy nezapomenu na jeho sprint proti teplickému Doležalovi Dušan tři metry za ním na dalších 6metrech Doležal koukal Dušanovi na záda

Reagovat
herbage

ten pamatuji také

Reagovat
fantomas

Jojo.

Reagovat
jv

Reagovat
herbage

co ty všechno z mého komentáře nevyčteš Můj oblíbený hráč to byl také, ač jsem Sparťan

Reagovat
fantomas

Tak nevim...tim líp no.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi Sparťan ?

Reagovat
fantomas

No takovej nijakej...

Reagovat
Losinho

Reagovat
soukup

a MOTM získal Shotton, odchovanec a hráč co se narodil párset metrů od stadionu

Reagovat
herbage

ten anglický Messi?

Reagovat
soukup

nezaslouží si srovnání s tím argentinským prckem

Reagovat
herbage

sorry. Zapomněl jsem, jaký je to velikán světové kopané

Reagovat
kubys

A ještě vidím, že Biton gól, no pěkně mu to střílí chlapci letos.

Reagovat
fantomas

Ajéje, tahle Fanta je moje!

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
fantomas

Copak?

Reagovat
cristiano.K.

špatný tip na Stoke 0-2 goly

Reagovat
cristiano.K.

ale Švento mi zas jeden tiket vyhrál

Reagovat
soukup

a to ještě daly oba týmy tyčku, Delap přestřelil branku z malýho vápna a Shawcross ji přehlavičkoval z metru

Reagovat
cristiano.K.

tak já věděl,že v poločase je zle ale když už jsem si říkal,že někdo dá gol tak at Stoke

Reagovat
Tomanatura

Österreicher

Reagovat
domingo

Ljuboja

Reagovat
fantomas

Dneska sem docela koukal, že ještě hraje.

Reagovat
domingo

Na jare hral v Nice a bylo videt, ze Ligue 1 uz moc nestiha, ale v Polsku musi byt king

Reagovat
fantomas

Tak já ho pořádně pamatuju maximálně z Fify 2003, kde měl ten svuj šílenej účes v PSG.

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
Radin

Ljuboja a jeho čírko

Reagovat
jv

Reagovat
Liquid

nejlepší byl pozdrav pěstí Šventa Weissovi na lavičku po tom krásném gólu

Reagovat
Liquid

3 výhry pro rakouské týmy, to bude bodů do koeficientu pro jednoho z hlavních soupeřů české ligy

Reagovat
CubONE

Svento do repre!

Reagovat
mul

to chce najprv prestup do slovana ....

Reagovat
rossoneri89

Reagovat
ronaldik

Přemýšlel jsem o tom, že na mě musí být srandovní pohled při EL... Sleduju nějakej zápas a u toho mám otevřený livescore s ostatníma zápasama a vždycky, když dá gól izraelskej klub, zařvu "Zasraní židáci"

Reagovat
smazaný uživatel

to iste robim a ja len namiesto izraelskych klubov su to talianske;))

Reagovat
kubys

Tak to jsem kurva rád, že to vím, tato informace mi změnila celý život.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Puskas

A to se chlubíš, nebo se pranýřuješ?

Reagovat
Largo

Reagovat
rossoneri89

Svento

Reagovat
Pipo123

Stále máme super pozíciu na postup, včera sme ukázali že máme kvalitu, bohužial Marchetti je polovičný brankár, na Musleru z daleka nemá. V obrane chýba Biava a Radu, Dias je bez nich polovičný a koncovka bola včera hrozná. Páčil sa mi Konko !!! FORZA LAZIO

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych teda řekl, že moc kvality jste neukázali, Sporting byl lepším mužstvem. Klose, Cisse jsou dobrý, defenzivu zvládáte dobře, ale jinak, ta záloha bez Mauriho dost slabota.

Reagovat
Pipo123

Tak nehral Ledesma ani Mauri, chýbali určite. Ono to bolo moc defenzívne

Reagovat
cristiano.K.

no nevím.....být Sporting v 11cti tak by mě zajímalo,jestli by si takové šance vytvořili a o zakončení radši se ani bavit nebudu.

Reagovat
Radin

a Rocchi měl střídat,hrál pipinu a on raděj stáhne Kloseho..

Reagovat
mickey mouse

Marchetti je hrozná díra, strašná nejistota v té bráně

Reagovat
Shevchenko

Blbost.

Reagovat
smazaný uživatel

No rakouský týmům se dařilo,všichni vyhráli HM,kéž by se povedlo někdy třem českým týmům vyhrát alespoň jedno kolo evropských pohárů

Reagovat
smazaný uživatel

Proc nehral klose cely zapas?

Reagovat
smazaný uživatel

Lokomotiv

Reagovat
juveforever

čo stvára ten Slovan. Roma ich musela pekne podceniť

Reagovat
2miguel1

Šebo von z formy ,,,nehrá Šebo nehrá cely Slovan

Reagovat
Xavi8

Reagovat
smazaný uživatel

Stoke a Sporting

Reagovat
smazaný uživatel

Ljuboja to je hráč . Teď jsem viděl záznam.

Reagovat
FC Porto FC

Sporting Braga zatím nic moc ale myslím že postoupí na 100%

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele