semifinále
05.05.2021 17:30 CET
0 : 3
(0:2)

Reportáž

Slavia opět nedala Spartě šanci a po roční pauze si zahraje finále poháru

Další derby, ve kterém nebylo moc co řešit. Slavia znovu ukázala, kdo je v Praze pánem. Po nedávném vítězství 2:0 v nejvyšší soutěži porazila Spartu tentokrát dokonce o tři branky. Sešívaní si tak zahrají ve finále národního poháru, Letenští naopak zakončí sezonu bez zisku trofeje.

Hosté k vítězství nakročili již během prvního poločasu. Nejprve potrestali hrubku domácích v rozehrávce a krátce nato přidali druhý zásah. Sparta se do přestávky snažila vrátit do utkání, jenže své příležitosti na rozdíl od sešívaných neproměnila. To slávisté po přestávce vstřelili třetí branku, po níž bylo o osudu zápasu v podstatě rozhodnuto.

Z plánů kouče Vrby vypadl na poslední chvíli kvůli zdravotním potížím kapitán Letenských Dočkal. V základní jedenáctce se naopak po delší době objevili Karlsson s Julišem. Po oslavách mistrovského titulu se zase do sestavy Slavie vrátili Stanciu či Kuchta.

A právě dvě nové sparťanské pušky Juliš a Karlsson spustili v šesté minutě nebezpečný brejk, po němž švédský křídelník donutil k zásahu brankáře hostů Koláře. V úvodu to přitom byli zejména sešívaní, kdo držel míč na kopačkách, domácí však neustále hladově číhali na brejky.

Jejich čekání nicméně bylo k ničemu. Ve 24. minutě ještě měla Sparta štěstí, když zakončení Bořila po centru Baha vyrazil na rohový kop gólman Heča. Ten ovšem poté nepřesně rozehrál, a byť Kuchtovi nevyšla průniková přihrávka, bránící Wiesner mu balón poněkud kuriózně vrátil. Toho Kuchta využil a střelou po zemi poslal Slavii do vedení.

To hosté navýšili ve 30. minutě. Oscar si v pokutovém území narazil s Kuchtou a poté, co brilantně udržel kulatý nesmysl na kopačce, přihrál nabíhajícímu Holešovi, který již snadno rozvlnil síť. Opaření Letenští se mohli vzpamatovat o čtyři minuty později. Vitík nalezl Juliše, jehož neustrážil Kúdela, jenže útočník domácích pálil těsně vedle tyče. Nepřesný byl na druhé straně také Stanciu, který zkoušel štěstí z přímého kopu. Domácí Hancko se naopak mezi tři tyče ze standardní situace trefil, sešívané ale podržel dobrým zákrokem Kolář.

Góly tak nadále dávali pouze hosté. Masopust totiž sedm minut po změně stran vykoupal nebohé zadáky soupeře a Kuchta po jeho práci rutinně poslal míč do opuštěné svatyně. Heča, jenž dostal přednost před obvyklou jedničkou Sparty Nitou, tak inkasoval již potřetí a i nadále se musel mít na pozoru, proti další ráně Stanciua však tentokrát úspěšně zasáhl.

Kolář zase držel čisté konto i po 65. minutě, kdy po rohovém kopu rozesmutnil Juliše, který zblízka nedůrazně hlavičkoval. Za dalších sedm minut mohl čtvrtý hřebík do sparťanské rakve zatlouct Bah, jehož vyslal do úniku Stanciu, avšak dánský fotbalista nepřelstil Heču. To Van Buren brankáře Letenských při brejku úspěšně obehrál, jenže po povedené kličce již nenašel bránu. Ještě před protiútoky sešívaných se blýskl Kolář, jenž vyrazil povedený projektil Hložka. V závěru ještě spálil tutovku Masopust, i tak ale na straně Slavie propuklo po závěrečném hvizdu veselí.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (649)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele