2. kolo
20.08.2023 15:00 CET
4 : 0
(2:0)

Reportáž

John McGinn (© AFP)

Villans složili po úvodním debaklu reparát, pátá výhra nad Evertonem v řadě se rodila před půlí

Aston Villa ve druhém kole Premier League zdolala na svém hřišti Everton 4:0 a po nedávné vysoké porážce ze hřiště Newcastlu brala cenné tři body. Už 211. vydání vůbec nejčastěji hraného vzájemného duelu v historii anglického fotbalu od úvodu vycházelo lépe domácím Lvům, kteří si po přesné trefě kapitána Johna McGinna a proměněné penaltě Douglase Luize vypracovali již před přestávkou dvoubrankový náskok. Hostům pak navíc ztížila situaci zranění několika důležitých hráčů, a celek z Birminghamu si tak i díky dalším trefám ze druhé půle bez problémů dokráčel pro pátý po sobě jdoucí triumf nad svým liverpoolským sokem.

Největší letní posila Villans Moussa Diaby se sice prosadila hned ve svém premiérovém vystoupení na Britských ostrovech, atraktivní utkání s Newcastlem ovšem i díky dvěma trefám Alexandera Isaka ovládly Straky. Zato pro Everton byl v prvním kole nepřekonatelným protivníkem brankář Bernd Leno, jenž dotáhl Fulham ke třem bodům. Nepříjemnou dohru to mělo například pro útočníka Neala Maupaye, který se za to stal na sociálních sítích terčem nechutných útoků.

Aktivní začátek utkání přinesl Villans hned dva rohové kopy v úvodních dvou minutách a ačkoliv z nich ještě neudeřili, už v 18. minutě se skóre měnilo. Leon Bailey nejdříve prokličkoval mezi několika protihráči, aby následnou přesnou přihrávkou našel v předbrankovém prostoru McGinna a kapitán Villy se nemýlil. O pět minut později se k přesnému centru dostal Ollie Watkins, jenž byl ovšem agresivně sražen Jordanem Pickfordem a hlavní arbitr rozhodl o pokutovém kopu pro domácí. Ten bez problémů proměnil Douglas Luiz, a zvýšil tak na 2:0. Krátce nato byl Diaby pár centimetrů od třetí branky, ovšem jeho fantastický volej po centru z levé strany dokázal Pickford instinktivně vyrazit na roh.

O třetí zásah se tak postaral až krátce po změně stran dobře naladěný Bailey. Jamajčan využil zaváhání v obraně a vyslal tvrdou střelu doprostřed branky, která prosvištěla Pickfordovi mezi nohama. Mezi střelce se chtěl zapsat také Watkins, ovšem jeho technická střela v 57. minutě těsně minula levou tyč. Jediným aktivním útočníkem Evertonu byl střídající Neal Maupay, který se snažil vykřesat jiskřičku naděje pro svůj tým. Po hodině hry se dostal k centru a vystřelil do levého dolního rohu branky, ale změnu skóre nedovolil brankář Emiliano Martinez. Pomyslný hřebíček do rakve přidal čtvrt hodiny před koncem Jhon Duran, jenž po několika desítkách vteřin na hřišti využil obrovské hrubky hostující obrany a zvýšil na konečných 4:0.

Vzájemná střetnutí posledních let silně vyznívala ve prospěch Aston Villy a tentokrát tomu tak bylo znovu. Celek z Birminghamu se v příštím kole představí 27. srpna na hřišti Burnley, Everton o den dříve přivítá Wolves.

Autor: Livesport.cz / Josef Chalupa

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele