Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina C
08.10.2016 20:45 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Překvapení se nekonalo, Češi si z Německa odváží třígólový příděl

České vystoupení v Hamburku bylo nakonec spíše ve formě sparing partnera, s nímž si domácí Němci vychutnali pohodový zápas se zaslouženým vítězným koncem. Svěřenci Joachima Löwa nenechali nikoho na pochybách, kdo je hlavním favoritem na přímý postup ze skupiny C, a díky gólům Müllera a Kroose suverénně triumfovali 3:0.

Česká obrana dokázala německému tlaku odolávat pouhopouhých třináct minut. Rychlá kombinace Hummelse s Özilem vyústila v Götzeho přízemní pas do šestnáctky zpět k nohám Mesuta Özila, jenž jak je jeho dobrým zvykem zvolil místo zakončení ještě další přihrávku k Thomasi Müllerovi. Útočník Bayernu Mnichov ve vyložené šanci nezaváhal a navzdory teči padajícího Nováka procpal křižnou ranou míč do sítě.

Češi zareagovali šancí Vydry, jenž však jakoby nečekal, že před ním stojící Kimmich Dočkalův centr podskočí, a z celé akce tak nebylo nic vyjma rychlého německého kontru. Ten založil jedním z mnoha fantastických pasů Jerome Boateng a zakončující Draxler jen těsně minul Vaclíkovu levou tyč. Pár minut nato již Müller mířil přesněji, ovšem na českého brankáře si tentokrát nepřišel.

Domácí zůstávali nadále při chuti a i díky nedostatečnému dostupování české zálohy dostávalo stoperské duo Hummels - Boateng příliš mnoho času k vybrání ideálně načasovaného pasu za obranu, kvůli čemuž šance houfně přibývaly. Blízko měl ke zdvojnásobení německého náskoku Mario Götze po jednoduché narážečce s Müllerem, avšak v zakončení posila Dormundu i pod tlakem vyběhnuvšího Vaclíka selhala. První půle tak skončila těsným vedením Němců, které bylo vzhledem k poměrům na trávníku k českému týmu ještě lichotivé.

Němci však po změně stran navázali přesně tam, kde skončili v té první, a hned po třech minutách svůj náskok zaslouženě navýšili. Celá gólová akce opět začala rozehrávkou na neobsazený kraj hřiště, odkud přišel na kraj pokutového území přízemní Kimmichův pas k nohám Toniho Kroose. Záložník Realu Madrid předvedl své typické zakončení placírkou a Vaclík se na jeho přízemní umístěnou ránu natahoval marně.

Nejblíže měl ke snížení dvoubrankového manka Bořek Dočkal, jenž po jedné z mála kloudných akcí dopředu vypustil z hranice šestnáctky příkladnou pumelici na přední tyč. Manuel Neuer ovšem tuto ojedinělou ránu neméně špičkovým zákrokem dokázal vyrazit a místo možného dramatu v závěrečné pětadvacetiminutovce tak došlo k pojištění německého vedení. Hned vzápětí po Dočkalově šanci totiž Němci přidali uklidňující třetí gól, když kombinaci Özila s Hectorem zakončil nezastavitelný Thomas Müller, jemuž se povedlo v klíčové chvíli předskočit Marka Suchého a zblízka propálit bezmocného Vaclíka.

Až za rozhodnutého stavu se Češi dostali k trvalejšímu držení míče i na polovině soupeře, jenže druhá Dočkalova nebezpečná střela večera pouze prosvištěla vedle Neuerovy pravé tyče. Na druhé straně měl blízko ke čtvrtému gólu střídající Höwedes, jehož vyslal do úniku vstříc Vaclíkovi Kroosův náhradník Ilkay Gundogan, ovšem německý bek nedokázal své zakončení ukočírovat.

V závěrečné desetiminutovce ještě musel Vaclík skvěle zasáhnout proti Kimmichově hlavičce a další tutovce aktivního Höwedese, čímž český tým alespoň uchránil od debaklu. Na samém konci sice Ladislav Krejčí přece jen skóroval, avšak nesprávně zdvižený praporek čárového rozhodčího mu gólovou radost okamžitě zchladil. Němci tak po výhře 3:0 jasně dominují skupině C, zatímco český tým stále čeká na svůj vůbec první kvalifikační gól...

Autor: Martin Kantor

Komentáře (790)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele