2. kolo
13.08.2022 21:00 CET
5 : 2
(2:0)

Reportáž

Neymar (© AFP)

Neymar stále v ráži, PSG doma nemělo slitování ani s Montpellierem

Pokud bude PSG v nastoleném trendu pokračovat i v dalších týdnech, není pochyb o tom, že ho v cestě za ligovým prvenstvím stěží někdo zastaví. V úvodním kole nové sezóny Ligue 1 venku smetl Clermont, teď si při domácí premiéře smlsnul rovněž na Montpellieru. Opravdu ale jeho formu zřejmě prověří až jeho následující dva protivníci, konkrétně Lille a Monaco.

Domácí lodivod Christophe Galtier se aktuálně řídí selským rozumem. Nemění zkrátka nic na zavedených pořádcích, které jednoznačně fungují, a do hry poslal prakticky tu samou sestavu, jakou se PSG prezentovalo ve Francouzském superpoháru i v prvním ligovém utkání na půdě Clermontu. Tedy přece s jedním rozdílem, na střídačce tentokráte zůstal Pablo Sarabia, jehož nahradil Kylian Mbappé. Samozřejmě že tahle rošáda bezpochyby nebyla krokem zpět, vždyť francouzský forvard je v hlavní francouzské metropoli vlastně jasným útočníkem numéro un.

Hostující stratég Olivier Dall'Oglio do své jedenáctky řízl především z pohledu rozestavení. A jestliže proti Troyes vyrukoval s rozestavením 4-2-3-1, pak v Parku princů zvolil 4-1-4-1. Na stoperu se nově objevil Nicolas Cozza, ve středu pole hrál Jordan Ferri, přičemž na hrotu teď operoval Vahbí Chazrí a pod ním Elye Wahi, oba dva si tedy svoje role od předchozího týdne jaksi protočili. Nicméně ani jiné další taktické plány zkrátka ke kýženému úspěchu nevedly.

Montpellier proti PSG nepřekvapil, od samého začátku čekal, co že jeho konkurent vymyslí, a hlavně v prvním poločase sotva slezl z vlastní poloviny hrací plochy. Fakticky až v době, kdy byl zápas rozhodnut, lépe řečeno kdy úřadující mistr poněkud polevil v aktivitě a koncentraci, se dostal alespoň ke dvěma brankám, které jen upravily konečné skóre. V 58. minutě pařížský gólman Donnarumma, který opětovně neměl moc práce, vyrážel střelu Wahiho jen před sebe, na svou šanci z dorážky číhal Chazrí a zdárně ji zužitkoval. A v samém závěru Donnarummu parádní pumelicí překonal z pravé strany Tchato, jehož uvolnil svým přesným pasem Fayad.

Ještě přitom můžeme pochválit jednoho muže na straně MHSC, a to brankáře Omlina. Ten vytasil několik perfektních zákroků hlavně v prvním dějství, v němž za bezgólového stavu lapil kromě Messiho přímáku také pokutový kop. Ten byl nařízený poté, co Ferrimu ve vlastní šestnáctce spadl balón nešťastně na ruku, exekuce se chopil navrátilec Mbappé, ale jeho tvrdý pokus byl zastaven. Les Parisiens si tak na svou první trefu museli počkat až do 39. minuty.

Mbappé rozhodně neměl nejlepší střeleckou pozici, měl každopádně štěstí, že jeho přízemní zakončení srazil do vlastní sítě bránící Sacko. A o čtyři minuty později PSG zaznamenalo též druhý přesný zásah, sudí Delajod totiž podruhé v utkání ukázal na bílý puntík, protože rukou ve vlastním vápně drknul do meruny Sacko, autor vlastence. Penalty se každopádně již neujal Mbappé, ovšem Neymar, a ten svým obvyklým, rozmýšlivým způsobem vyzrál na Omlina.

Krátce po obrátce se Neymar prosadil podruhé. Mbappé vysunul Hakimího, jeho přihrávku srazil skluzující bek Sainte-Luce k bližší tyčce, kam si Brazilec chytře sběhl a netradičně svou hlavou zvlnil síť. V 69. minutě zaznamenal svou první branku v letošní sezóně i Mbappé, jenž umně dorazil balón jakousi tečí z hranice pokutového území. A v 87. minutě prožil doslova snový debut v dresu PSG od přestupu z Lille portugalský záložník Renato Sanches, který jen krátce po svém střídání využil přihrávku zleva od dobře pracujícího krajana Nuna Mendese.

Jestliže je potřeba někoho na začátku tohoto ročníku vážně pochválit, pak určitě musíme zmínit Neymara. Ještě několik měsíců dozadu byl domácími fanoušky zatracován, když nyní v závěru střetnutí opouštěl hřiště, dočkal se ohlušujícího potlesku. Zkompletovat hattrick mu proti Montpellieru znemožnil ofsajd, jinak získal sumárně za tři duely pět gólů a tři asistence.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele