Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 2, 1. kolo
02.06.2022 20:45 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Oslavy gólu Jana Kuchty (© AFP)

Česko poráží Švýcary, pomohla mu i vlastní branka Sowa

Češi slaví důležitý triumf, dnes večer si připsali cenné body proti Švýcarsku. V překvapivě svižném utkání se český výběr radoval ze dvou branek, zatímco Švýcary na chvíli uklidnil Okafor. Nakonec rozhodla vlastní branka hostujícího Djibrila Sowa.

Švýcarský trenér Murat Yakin před zápasem označil Čechy za kvalitní a nebezpečný celek, na který si jeho svěřenci budou muset dávat dobrá pozor. A minimálně první poločas jeho slova potvrdil bezezbytku. I když jako první si svou šanci vypracovali právě jeho svěřenci. Okaforovi se už ve druhé minutě povedlo poslat do volnějšího prostoru Rubena Vargase, který vypálil zpoza dvou obránců. S jeho ránou si ale brankář Tomáš Vaclík nadvakrát poradil.

Hráč Olympiakosu musel ukázat své kvality i v desáté minutě, kdy ho nechala jeho obrana prakticky na holičkách. Defenziva českého týmu totálně zaspala při náběhu Breela Embola a ten pelášil na českou bránu. Výtečný náběh ale zakončil jen střelou do míst, kam brankář Vaclík stihl natáhnout nohu a míč vyrazil.

Jenže krátce poté rozjásal většinu fanoušků na stadionu Jan Kuchta. Pracovitý útočník si po vhozeném autu počkal ve vápně na chybu hostující obrany a dlouhou nohou dokázal míč poslat v pádu do sítě - 1:0.

Kuchtu jeho gól evidentně nabudil a o pár chvil později měl velkou smůlu, že ho při aktivním napadání trefil zmatkující brankář Yann Sommer jen do nohy, od níž se odrazil mimo. Sommer musel skládat reparát i o dvě minuty později, když Hložek hlavičkou za sebe poslal do šance Jankta. Jenže záložník Getafe pálil jen do Sommera!

Tenhle duel se opakoval i po třiceti minutách, kdy Jankto zkoušel technickým obstřelem uklidnit domácí fanoušky, jenže Sommer vytáhl luxusní zákrok a míč tečoval těsně vedle tyče! A když už to vypadalo, že se svěřencům trenéra Šilhavého povede odejít do šaten s vedením, nastal kolaps. Smolný skluz Sadílka poslal míč na švýcarské kopačky, Brabec se Zimou si spíš překáželi a Noah Okafor dokázal zavěsit přesně pod břevno - 1:1.

Nástup do druhé půle se povedl víc aktivnějším Švýcarům. První šanci Vargase ale Vaclík dokázal zkrotit. A pak sledoval, jak Coufal z pětadvaceti metrů nádhernou ranou rozezvučel tyč za zády brankáře Sommera.

Českému výběru to začalo zase jít a výsledek zvýšené aktivity se brzy dostavil. Psala se 58. minuta, když Jakub Jankto vyslal krásný pas točený na vzdálenější tyč. Jeho pokus výrazně tečoval Djibril Sow, Kuchta pohybem zmátl Sommera a míč skončil u tyče! Gól byl nakonec připsán jako vlastní právě poslednímu vítězi Evropské ligy a byl to gól rozhodující, protože Švýcarsko i přes víc šancí nedokázalo znovu překonat českou obranu!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (540)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele