11. kolo
31.10.2005 16:40 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

1. FC Brno - Slavia Praha 1:0

Na jedenáctý pokus se v pondělní dohrávce jedenáctého kola Gambrinus ligy chtěli brněnští fotbalisté pokusit vyhrát. V cestě jim ale opět stál velmi silný soupeř, v minulém kole Brno vstřelilo dva góly na půdě silné Olomouce, ale i tak to na výhru nestačilo. To Slavia rozdrtila v derby Spartu a v pondělím duelu tak byla papírovým favoritem.

Trenér Mazura oproti utkání v Olomouci udělal několik změn v sestavě, těmi nejzásadnějšími bylo postavení Partyše a Chlupa, kteří nastoupili v základní sestavě. Oba tito hráči nastoupili v záloze vedle Holka a Černého a s přehledem lze říct, že to byla záložní řada se suverénně nejmenším věkovým průměrem za hodně dlouhou dobu. Jejich účast v základní sestavě naopak "odnesl" Siegl, který začínal pouze na lavičce, stejně jako "Mercedes" Švancara.

Kouč Slavie Jarolím určitě uvítal, že se mu po karetním trestu do sestavy vrátil Piták, musel se ale smířit s absencí Krajčíka. Kromě toho mu také chyběli zranění Gedeon, Victoríno a Adauto.

Úvod zápasu vyšel Brnu opět, stejně jako v minulém kole, dokonale. Podařilo se jim vstřelit gól už ve 3. minutě - při brejkové situaci nahrával Zelenka Pavlu Mezlíkovi, který s přehledem technicky prostřelil Kozáčika.

Brno se po vstřelené brance stáhlo, Slavia naopak hru logicky otevřela. A právě na tom stavěla taktika domácích v tomto zápase, neustále se snažili využívat rychlých brejků. Obraně domácích ale slávističtí útočníci pěkně zavařovali, v 11. minutě vykopával z brankové čáry Fořtovu střelu Baláž.

Naopak ve 20. minutě se Brnu opět povedl jeden z rychlých brejků, Zelenka ale tváří v tvář Kozáčikovu branku přestřelil. Až do konce první půle se pak Slavia snažila dobývat brněnskou branku, ovšem marně. Konsolidovaná obrana domácích slávistům vůbec nedávala prostor vytvářet si šance. Do kabin na poločasovou přestávku se tak šlo za stavu 1:0 pro domácí.

Ani po přestávce se obraz hry neměnil, útočila Slavia, šance z brejků ale měli domácí. Velkou šanci si Slavia vytvořila v 57. minutě, po jednom z mnoha centrovaných balónů do šestnáctky Brna vyběhl gólman Berezovan s cílem vyboxovat míč, ten ale netrefil a míč směřoval směrem k brance Brna. Na brankové čáře jej ale akrobaticky nůžkami vykopl Schuster. Až do konce zápasu si pak velké šance vypracovávali pouze domácí, zvláště brejky ze samého závěru střetnutí gólem velmi zaváněly.

Brno tak poprvé v letošní sezóně vyhrálo, a to hned na úkor rozjeté Slavie, která před pondělním duelem neprohrála šest zápasů v řadě.

"Začátek nám vyšel stejně dobře jako v Olomouci. Až jsem se toho trochu lekl, aby se situace neopakovala. Jenže dnes to bylo jiné. Kluci šli jasně za vítězstvím, byli odhodlaní Slavii porazit a bojovali až na dno svých sil. Navíc dokázali splnit stanovenou taktiku. Chtěli jsme hrát dobře zezadu a z brejku dát gól. To se nám podařilo. A co vedlo k zařazení mladých hráčů? Viděl jsem je na tréninku a po zápase v Olomouci jsem si je docela dobře dokázal představit v základní sestavě. Samozřejmě, vyjít to nemuselo. To už je riziko trenéra, ale vyšlo to! Hráli dobře, jsem s nimi spokojen," konstatoval Mazura.

"Rozhodl náš špatný začátek, Brno se dostalo do vedení a náskok uhájilo až do konce. Musíme být agresivnější a přitlačit ve finální fázi. Chtěli jsme posílit hru ze stran, což se nám podařilo. Ale mnoho šancí jsme si nevypracovali, neboť nám chyběla větší podpora ze zadní linie," řekl Jarolím.

Autor: Jan Werner

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tak to bude hodne tezky chytnout se na tomhle souperi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele