Události Bundesligy: Sedmigólové zápasy nováčků? Brémy se uzdravily, Schalke dál stůně

30.08.2022, 09:15
Názory a komentáře
Po letech strádání se zastánci tradic zase mohli radovat. Schalke a Brémy, dva slovutné kluby, se po sestupu do druhé Bundesligy okamžitě vrátily mezi elitu. Mezi ní by se samozřejmě rády etablovaly a dál neřešily existenční potíže. Brémskému Werderu lze tyto ambice věřit, to horníky z Gelsenkirchenu zřejmě čeká tuhý boj o přežití.

Vypadají, jako by byli uhněteni z podobného těsta, přesto se dva nováčci 1. Bundesligy v mnohém liší. Schalke se po loňském pádu pokusilo učinit tlustou čáru za ostudným ročníkem, naopak Brémy z velké části pracovali s tím, co v daný moment měly k dispozici. Vedle odkazu na bohatou historii lze pojítko najít alespoň v turbulencích na lavičce, které ovšem vedly k instalaci kormidelníků s odlišným přístupem a vyznávaným herním projevem. Zatímco v Gelsenkirchenu se od Franka Kramera očekává především pevná obrana, hanzovní město již nějaký čas baví ofenzivně laděný Ole Werner.

Pověst však zatím potvrzuje pouze druhý jmenovaný. Kramer dorazil do Porúří po neúspěšné záchranářské misi z průměrného Bielefeldu, kde mu solidně fungovaly alespoň zadní řady. V Schalke ale podle příruček zatím nefunguje skoro nic, jak ostatně demonstroval víkendový mač proti Unionu Berlín. Po šestigólovém výprasku obdrželi "Knappen” v bundesligové sezoně již deset branek. Víckrát inkasovala už pouze Bochum. A ani čtyři přesné zásahy nejsou něco, čím se Kramer může pyšnit.

Schalke má značné mezery vpředu i vzadu, na první dobrou nicméně více znervózňuje pohled do obrany. Začíná to již nejistým brankářem Alexanderem Schwolowem a pokračuje u stoperské dvojice. Maya Yoshida dle statistického webu fbref prohrál proti Unionu více než polovinu vzdušných soubojů. Lépe si při hlavičkách vedl Yoshidův parťák Malick Thiaw, avšak také mladý Fin vyrobil velkou hrubici před jednou z branek Berlíňanů. I letmé mrknutí směrem do ofenzivy pak odhalí, že šikovný Rodrigo Zalazar si jen málokdy má s kým nahrát. Pokud to podobně půjde dál, může si Kramer předčasně balit kufry.

Olemu Wernerovi něco podobného zřejmě nehrozí, avšak také on se ve 4. kole musel sklonit před uměním protivníka. Brémy v divoké přestřelce tahaly proti Frankfurtu za delší konec pouze čtvrthodinu, ještě v první půli ale o těsný náskok přišly. V druhé půli pak domácí jen marně stahovaly manko.

Herně brémský Werder potvrdil očekávání. Držel balón častěji na kopačkách, připsal si více přihrávek a Frankfurt podle oficiálního webu Bundesligy porazil také v metrice xG sledující pravděpodobnost vstřelení gólu. Není nicméně bez zajímavosti, že souhře holdující celek nevsítil ani jeden gól po postupné kombinaci. Místo toho si v neděli pomohl standardními situacemi a jednou také penaltou. Obrana Eintrachtu dokonce ve vzduchu neuhlídala Leonarda Bittencourta, jenž se svými 171 centimetry vstřelil v sezoně už druhý gól hlavou. Oba přitom padly z poměrně úctyhodné vzdálenosti.

Jenže co naplat, když obrana Werderu zároveň čtyřikrát inkasuje. Gólman Jiří Pavlenka tahal v každém kole míč ze sítě minimálně dvakrát, sám přitom jistotou neoplývá. Avšak i Pavlenkovi spoluhráči mají máslo na hlavě. Frankfurt v neděli trestal zejména z protiútoků, kdy se na tři nebohé stopery až příliš často řítila smečka protihráčů. Co pak mají Marco Friedl, Miloš Veljković a Amos Pieper dělat, když jim zbytek mužstva nepomůže?

V součtu tak Brémy ve čtyřech zápasech inkasovaly stejně gólů jako Schalke. Na rozdíl od "Knappen” se však mohou opřít o propracovanou útočnou fázi, v níž jsou patrné naučené vzorce: například přebíhání útočného dua Marvin Ducksch - Niklas Füllkrug. Družina z Porúří naopak marně čeká na uzdravení. A kdoví, zda se jej pod současným trenérem dočká.

Hráč kola

Do jisté míry měl štěstí a mnohokrát mohl děkovat impotentním protihráčům. Konečných 19 zákroků Yanna Sommera ale nelze přehlédnout. Koneckonců to není poprvé, co švýcarský gólman proti Bayernu čaroval. V minulosti mu však často pomáhali spoluhráči, tentokrát byl v Mnichově kolikrát na všechno sám. A přesto odolal.

Prvním klopýtnutím v ročníku se Bayern zas tak trápit nemusí. Mönchengladbach mačkal celý zápas a navzdory fenomenálnímu výkonu brankáře soupeře o jeho dominanci v Bundeslize dál nikdo nepochybuje. "Hříbata" z Porýní mají na čem pracovat. Již k předešlé výhře nad Herthou docválala dost šťastně, o týden později se v Bavorsku bázlivě usadila v zákopech. To u Gladbachu dřív nebývalo zvykem.

Naštěstí má ve své stáji dost možná nejlepšího gólmana ligy. Sommer působí v Mönchengladbachu od roku 2014 a od té doby konstantně patří mezi stálice klubu i soutěže. K fenomenálnímu reflexu přidává jednička švýcarské reprezentace také brilantní hru nohami. Své kvality ve 4. kole jasně demonstroval.

Gól kola

Pomyslná cena po týdnu znovu putuje do Hoffenheimu, který znovu opěvuje Georginia Ruttera. Tentokrát sice ne v roli střelce, avšak bez přičinění Francouze by se Dennis Geiger tak hezky asi netrefil.

Pohříchu jediná úspěšná akce utkání proti Augsburgu se zrodila ve 39. minutě. Rutter si velmi šikovně počínal v souboji s Elvisem Rexhbecajem a na polovině hřiště nechal rozběhnout Andreje Kramariće. Chorvat z levé strany nacentroval na zadní tyč, kde Robert Skov připravil palebnou pozici pro Geigera. Německý středopolař pak bleskový přechod do útoku zakončil ránou z první do horní poloviny brány.

Po porážce v úvodním kole si Hoffenheim připsal třetí výhru a v tabulce se nenápadně prodral na čtvrtou příčku.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov431016:210
2.Union Berlín431011:310
3.SC Freiburg43017:39
4.TSG Hoffenheim43018:59
5.Borussia Dortmund43017:49
6.Borussia Mönchengladbach42207:48
7.1. FSV Mainz 0542114:57
8.1. FC Köln41306:46
9.RB Lipsko41216:55
10.Werder Brémy412110:105
11.Eintracht Frankfurt41217:115
12.VfB Stuttgart40313:43
13.Bayer Leverkusen41034:63
14.FC Augsburg41033:83
15.VfL Wolfsburg40222:62
16.Schalke 0440224:112
17.Hertha BSC40132:61
18.VfL Bochum40043:130

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (25)

Přidat komentář
Rudnevs

Kramer má teraz Stutgart a Bochum, pokial nevyhra ani s jednym, tak raus!

Reagovat
Arne

Půjde dřív on nebo Schwartz?

Reagovat
Rudnevs

To sme teda dopadli no Zrovna obe tieto rozhodnutia boli uz asi pred sezonou jasne, ako dopadnu a myslim, ze to nikoho neprekvapuje, ze to zatial nefunguje. Chapem, ze Schalke ani Hertha nema penazi na rozdavanie, ale trenerska pozicia nie je post, na ktorom by sa malo setrit a verit tomu, ze nikto lepsi nez Frank Kramer by to nevzal, by bolo dost naivne.

Schröder je znamy tym, ze hoc vie zohnat dobrych hracov, jeho trenerske rozhodnutia väcsinou byvaju mizerne (vid v Mainzi tie pokusy s Lichtem a Siewertom). Ale Fredi.. taky sympatak, taky macher to bol vo Frankfurte a on vezme Schwartza? Este aj po tom falosnom konci v Rusku. To mi do hlavy nejde.

Reagovat
andrew96

Neřekl bych, že Hertha nefunguje. Derby bylo propadák, ale od té doby se hra zlepšuje a klidně mohla mít víc než jeden bod. Ani Schwarz nemá tak špatné CV a svým profilem sedí do Berlína mnohem víc než Kramer do S04.

Reagovat
Arne

Úplně bych ho neodepisoval, nějaký náznaky zlepšení tam jsou, ale v Augsburgu a pak doma s Leverkusenem to může být v klidu za nulu a pak už ta jeho pozice bude neudržitelná.

Reagovat
andrew96

Reis.

Reagovat
Rudnevs

To nie, ten podla mna pre Bochum odviedol velmi vela, na to, aby ho hned ostrelili. Je pravda, ze ak sa to nezlepsi, tak od isteho momentu to uz bude neudrzatelne, ale ako prveho ho neodstrelia. Ja tipujem Kramera. Ako aj sam vravis, to je este väcsi prepadak nez ten Schwartz.

Reagovat
Arne

Tam je nejmenší tlak, podle mě ho budou držet, i když samozřejmě to tak dopadnout lehko může, že půjde jako první...

Možná jsem bláhovej, ale líbilo by se mi, kdyby ho podrželi jako třeba Fürth loni Leitla nebo Freiburg před sedmi lety Streicha - a aby tam vydržel x dalších let.

Reagovat
Rudnevs

Leitl sa za to Fürthu následne krásne oplatil Inak máš pravdu, že Bochum ten káder na to dlhodobo asi nemá a možno by stálo za to, pouvažovať o kontinuite ako o riešení aj napriek zostupu. To mal spätne urobiť asi aj Bielefeld, pri pohľade na to, že v 2. BL im to moc nejde. Kto vie, kde by boli teraz, keby nevyhodili Neuhausa a nedali tam toho nášho experta. Mimochodom aj ten Neuhaus by pre Schalke bol oveľa lepšia voľba, škoda, že nad ním zrejmeani nerozmýšľali.

Reagovat
andrew96

Uvidíme, tipu celkem věřím. Podle Bildu už má nůž na krku, s vedením si i tak moc nerozumí a snad dostal dvouzapasové ultimátum.

Reagovat
Arne

Kdyby Sommer chytal pravidelně tak jako proti Bayernu, tak nejlepší gólman ligy ok... Takto je to ale spíš nejpřeceňovanější gólman ligy.

Reagovat
bobis21

Rozhodně k nejlepším v lize patří

Reagovat
Rudnevs

Ro urcite, tam tazko urcit jedneho najlepsieho, ale Sommer, Flekken, Gulacsi, Casteels, Hradecky a asi aj Kobel je dlhodobo taka sirsia spicka. Pripadne ma doplnte, ak niekto chyba alebo je tam navyse. Zaujimave, ze ani jeden z nich nie je Nemec. Na to, aky mali Nemci pretlakna pozicii brankara kedysi, to bude po Neuerovom konci celkom bieda rovnako ako maju Nemci malo utocnikov a jazdcov F1.

Schvalne tam nezaradujem Neuera, to je podla mna taka specificka kategoria, samozrejme vyborny golman, ale treba uznat, ze tych zakrokov zas az tolko nema, nakolko na neho nejde tolko striel ako na tych ostatnych. Predsa len, chytat za Bayern je trochu nieco ine. Tym ale nechcem znizovat jeho kvality, je cely cas pod velkym tlakom, chytat za velkoklub sa musi vediet (taky Rensing by mohol hovorit) a Neuer je na to perfektny.

Reagovat
andrew96

O těch gólmanech se chci jednou rozepsat v Ozvěnách. Přesně, jak říkáš, cca 10 let zpět půlka ligy němečtí gólmani a všichni kvalitní, teď se navrch netlačí ani Dahmen.

Jinak z těch jmenovaných mě přijde, že veřejnost má tendenci pořád podceňovat Hrádeckého. Přitom za mě se dlouhé roky drží minimálně mezi jmenovanými, jeden rok měl pak vyloženě skvělý a kandidoval na nejlepšího brankáře ligy. Možná jej ostatní tak nevnímají, neboť ve hře nevypadá tak ladně a elegantně jako třeba Sommer (kterého mám ale také moc rád).

Reagovat
Rudnevs

Hradecky dobry brankar a navyse super chalan, jeden z tych, co si ich fans oblubuli a da sa povazovat za jedneho z tych charakterových osobnosti, ktore BL vzdy mala. Fans sa casto stazuju, ze sa vytratili vsetci ti “echte Typen” à la Matthäus & Effenberg, avšak ja si úprimne myslím, že oni nevymizli, iba sa ten stereotyp trochu zmenil. Zatiaľ čo kedysi “skutočný typ” bol alfasamec, poloalkoholik a sukničkár s vysokým sebavedomím a futbalovým talentom, dnes to sú hráči, ktorí viacej rozmýšľajú, sú profesionáli a vedú umiernení život, no napriek tomu majú charakter, dobrý zmysel pre humor a neberú sami seba až tak úplne vážne - viď Hradecky, Günther, Petersen, Müller, Hector,… a píšem to preto, lebo zrovna pri Hradeckom mi to vždycky napadne, že v Bundeslige stále sú charakteroví hráči a nie len roboti naprogramovaní v mládežníckych centrách.

Inak aby som sa vyjadril aj k téme ( ), príde mi, že to podceňovanie platí na všetkých gólmanov, nie len na Hradeckeho. Zatiaľ čo 10-15 rokov to bolo všetko mladí Nemci, o ktorých stáli veľké európske kluby, dnes bundesligovú špičku gólmanov tvoria zahraniční hráči stredného veku, navyše pochádzajúci z futbalovo slabších krajín (Dánsko, Švajčiarsko, Maďarsko atď). Takže preto ten hajp tam neni už skoro vobec a tým pádom sú podceňovaní.

Reagovat
Arne

Za Hrádeckého

Reagovat
Arne

Podle mě Neuer a Kobel jsou jinde, a kromě Flekkena všichni jmenovaní nad Sommerem... Plus Trappa bych doplnil.

Reagovat
Rudnevs

Vidíš ten Trapp mi vypadol, ale inak v podstate súhlas. Akurát ten Flekken, hoc síce prišiel úplne odnikadiaľ, mal minulú sezónu parádnu. Len by to chcelo, aby to udržal dlhodobejšie. Uvidíme.

Reagovat
bobis21

S Kobelem nesouhlasím. Podle mě jsou top4 Neuer, Flekken, Sommer a Casteels.

Reagovat
Arne

Kobel je komplexní brankář, ten má na to za 2-4 roky být ve světové špičce, v rámci ligy tam samozřejmě je...

V top 4 nemůže být někdo, kdo nedoskočí k tyčce, tak špatně na tom BL zase není.

Reagovat
stas87

Ja by som sa nebal do toho zoznamu zaradit aj Gikiewicza, dlhobo drzi FCA v BL, mal zopar zapasov kedy im vylozene on sam vykonom ukradol body ale nehra v atraktivnom time, jeho klubom je len FCA.

Reagovat
db18

+ chytá "nemoderním" stylem (trochu jak Staněk), hodně udělá svou poziční hrou, takže pak nemusí vytáhnout senzační zákrok (např. proti Leverkusenu)

Reagovat
JarousFCB

Je to jen můj dojem, nebo je Jirka Pavlenka po postupu fakt špatný? Jak se mu vedlo ve druhé lize? Má v Brémách nějakou reálnou konkurenci?

Reagovat
stas87

Nema, respektive moznosti ked sa mala skusat dvojka uz je davno prec. Baumann a vlastne vsetci treneri mu stale bezmezne doveruju...a ja si nie som isty ci je to uplne dobre. Kapino to radsej vzdal a odisiel a to jeden cas neboli vykonnostne od seba daleko ale zrejme lepsi zmluva Pavlenku a dovera vedenia nakoniec odstrelila sance Kapina. Neskor bol dvojka mlady Plogmann, v mladezi reprezentant ale ten na to zrejme nemal a odisiel tiez po par rokoch ked nechytal.

https://youtu.be/4ifZ0tTPeAg?t=92

Toto je z pripravaku proti Twente, inak ma v hre nohami fakt rod od roku väcsie problemy, vzdy ked dostane malu domov, mam strach kam to kopne ci co urobi. Nepochopitelnu vec robi uz pät rokov, dostane od stopera prihravku a posle oblucik na krajneho hraca. To by bolo fajn ak ho napada super a on ho prekopne ale vobec nema cit v nohe, takze kopne pomalu loptu a de facto situaciu bekovi urobi obrovsky tazku a ten tak nakopne loptu v lepsom pripade niekam dopredu a odovzda, v horsom prehraje suboj a zalozi utok supera. V horsom pripade kopne loptu meter nad obrancu, super ihned hodi aut a utoci do otvorenej obrany..neviem ci je to zalezitost trenera brankarov ale sledovat to kazdy zapas je fakt neuveritelne otravne.

Teraz je tam teda Pavlenka-Zetterer dvojica, ale zasa sa pokracuje v tom, ze jednotka odchyta 90-95% vsetkych zapasov a tim tak nevie, ako schopna je dvojka. A nie je sanca zistit, ci by dvojka mala na to, prebrat post jednotky. A ta jednotka istotou prace neoplyva...navyse je Zettererovi 27 rokov a k comu mu bude ked presedi dalsi rok na lavicke? Loni chytal do konca oktobra, celkom 11 zapasov ale tam bol ten zaciatok divoky, problemy s Anfangom a jeho falosnym testom a vyhadzovom. Je ale pravda, ze v tych zapasoch kde chytal Zetterer tak sa neukazal ako jasna jednotka a ze by mal na to, aby sa o ten post pobil. A tak zasa vsetko odchyta Pavlenka ale chyb bude pribudat a Werner ho neposadi, nemyslim si to.

Reagovat
JarousFCB

Díky za obsáhlou odpověď hra nohama nebyla nikdy jeho silná stránka, ale teď mám pocit, že pouští i chytatelne střely a obecně na mě působí dost nejistě. Tak snad máš pravdu v tom že má pozici jistou a pořádně se rozchytá

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele