ŠPANĚLSKO - LIGA KLEPE NA DVEŘE

25.08.2004, 17:25
Aktuality
Léto pomalu končí, k nelibosti dovolenkářů, ale k obrovské radosti příznivců fotbalu. Jedna z nejsledovanějších ligových soutěží, "1era División espaňola", bude mít ostrý start o posledním srpnovém víkendu. A o prázdninách a dovolených se kluby neoddávaly sladkému odpočinku. Naopak! Byla to nekončící přestupová válka. Pojďme nahlédnout přímo do "kuchyně"!


Začněme u trenérů, protože na tomto místě došlo přímo k zemětřesení. Jak jistě všichni víte, liga má 20 týmů. A věřte tomu nebo ne, na 13 lavičkách bude sedět někdo jiný, než tomu bylo v minulé sezóně. Dokonce ani mistr, Valencia FC, se nevyhnul změně. Rafa Benítez "přeplaval" kanál a vydal se na zkušenou do Liverpoolu! Někde na poloviční cestě se určitě potkal s dalším "plavcem", Claudiem Ranierim, který zanechal Chelsea a vrátil se právě na Benítezovo místo. Do Valencie.

Také Real Madrid se rozhodl angažovat "domácího" trenéra. José Antonio Camacho bude řídit konečně svůj milovaný klub, madridský "bílý balet"! Snad se letos vyvaruje neshod s vedením merengues, protože právě ty byly hlavní příčinou onoho Ne! před 6 roky... Barcelona je jedním z mála celků, který vyslovil důvěru stávajícímu kormidelníkovi. Frank Rijkaard se ale bude muset mnohým svěřencům představit! Tolik bylo změn v kádru Barcy, že se snad ani vzájemně neznají. Již sedmou sezónu usedne na lavičku Deportiva La Coruňa Jabo Irureta a je tím pádem služebně nejstarším mezi nevyhozenými!

Dalším zajímavým poznatkem je skutečnost, že 15 trenérů je domácích, španělských. Výjimkou jsou již zmínění Rijkaard v Barceloně a Ranieri ve Valencii, Javier Aguirre v Osasuně, Bernd Schuster v Levante a Manuel Pellegrini ve Villarrealu. Ale kuriozity nemají konce. Všichni 3 nováčci mají také absolutní debutanty u kormidla ve španělských ligových vodách. Getafe představuje ve své premiéře Quiqueho Sáncheze Florese, sevillský Francisco povede Numancii a Levante bude trénovat Schuster. Ale i staré známé Albacete má trenéra - nováčka. Je jím José Manuel González. A právě z tohoto klubu je nová tvář na střídačce Atlética Madrid, César Ferrando. Ten tak zahajuje přehlídku těch, kterým se zachtělo změny prostředí. A protože se jedná o hru "škatulata škatulata hejbejte se!", tak zase Gregorio Manzano si to z Atlética namířil do Málagy. Lotina zanechal Vigo a bude trénovat barcelonský Espanyol, kde nahradil Španělo-francouze Luise Fernándeze, který dostal šek na rozloučenou a nic mu nebylo platno, že doslova zázračně dokázal zachránit v lize "los periquitos"! Benito Floro odešel poněkud záhadně z Villarrealu a bude trénovat Mallorku, kterou opustil Luis Aragonés. Ten se "upsal ďáblu" a pokusí se postavit na nohy těžce nemocného pacienta, reprezentaci Španělska. Starého a dobrého známého přivítali v Betisu Sevilla, kam se vrátil po sedmi letech Lorenzo Serra Ferrer. Ve své první etapě slavil s "verdiblanco" úspěchy, v Barceloně to nebylo nic moc a pak zůstal několik sezón bez práce.

"CLUB V.I.P", tedy těch, kteří pokračují ve své započaté práci, má tato jména: Ernesto Valverde, Athletic de Bilbao, kterému se podařilo vrátit klub z Lezama do Evropy. Jabo Irureta, přes nesrovnalosti, které měl, má a asi bude mít s některými hvězdami a hvězdičkami v týmu "blanquiazul". Frank Rijkaard, který vydržel na Camp Nou, byť se v loňské sezóně dlouho houpal na tenkém a na mnoha místech řádně prodřeném laně nad hlubokou propastí. Třetí rok povede Osasunu Pamplona Mexičan Javier Aguirre, "rojillos" dosáhli velmi dobrého umístění a jejich trenér na tom měl velkou zásluhu. Andaluzan Lucas Alcaraz bude druhým rokem vést Santander. Joaquín Caparrós pokračuje v každým rokem se lepšící Seville, která se letos podívá i do Evropy, kam ji doprovodí vítěz Copa del Rey a čerstvý vítěz Superpoháru, mužstvo maňo, Zaragoza, i nadále vedená Víctorem Muňozem.

A o tom, že španělští trenéři mají dobré jméno i ve světě, svědčí jména Rafy Beníteze v Liverpoolu, Vicente del Bosqueho v Besiktasu a Víctora Fernandéze na lavičce současného evropského klubového krále, FC Porto.


Španělský fotbal je, přes neúspěch na EURO 2004, v módě. Dříve cizinci do země přicházeli, což ostatně platí i dnes, ale s tím rozdílem, že Španělsko začalo ty nejlepší fotbalisty také exportovat. Zájemcem o jejich služby je především Anglie, ale ani další země nezůstávají stranou. Deset hráčů odešlo za prací a lepším výdělkem na ostrovy, dva jsou posilou v Itálii, po jednom v Turecku a Arabských emirátech. Mezinárodně ostřílení borci De Pedro a Xabi Alonso z Realu Sociedad San Sebastián, budou hrát za Blackburn Rovers a Liverpool, Reyes si to namířil již v lednu do Arsenalu. Peníze za jejich přestupy se klubům moc a moc hodily, nabídka byla lákavá. Luis García je na poslední chvíli následoval a bude hrát s Milanem Barošem v Liverpoolu. Kdo ví, zda se ještě nechystá nějaké to překvapení.

Ale nejen tito slavní a známí odešli do cizích krajů. Mladé naděje španělského fotbalu se rovněž vydaly na zkušenou. A tak Cesc si užívá první minuty v Arsenalu, Nuňez to po zranění zkusí v Liverpoolu, Portillo zase ve Fiorentině. Bude chtít zapomenout na Real a dokázat, že to umí právě tak dobře jako "reklamní galacticos"!?

A co ti zkušení, kteří si na stará kolena chtějí přivydělat do důchodu? Fernando Hierro bude hrát v Boltonu, Katar je pro něj minulostí, Iván Campo tam je již od loňska a i on chce zapomenout na své "prolétnutí" Realem Madrid, Guardiola si zase po italské pizze nemůže vynachválit vůni z katarských ropných polí... Další? Prosím, tady jsou: Almunia v Arsenalu, barcelonský Oscar López v Laziu, Juanfran z Celty v Besiktasu.


Stalo se toho hodně v horkém létě španělském. Ale vybuchla také jedna velká přestupová bomba! Samuel Eto'o byl jmenován hlavním protagonistou tohoto festivalu! Dva velcí se o něj prali a ten třetí, menší a chudší, se smál. Barca má hráče, Real Madrid a Mallorca se podělili o 24 miliónů eur!

Barcelona si to léto vůbec pěkně užila. Z dovolené se, v přeneseném slova smyslu, nevrátili Overmars, Kluivert, Reiziger, Cocu a Davids, jejich místa zaujali Edmilson, Silvinho, Deco, Ludovic Giuly a Henrik Larsson. A tak se dá říci, že se z "Barca Holandsko" stává "Barca Brazílie"!

A je tu Michael Owen, dvanáctimiliónová posila útočné vozby Realu. Walter Samuel se pokusí zocelit plechově-papírovou obranu a nebude na to sám. Nevyšel sice přestup Ricarda Carvalha, ani ten Vieirův, ale parťáka mu nakonec vedení klubu přeci jen našlo. Je jím Jonathan Woodgate z Newcastlu. Psát o návratu velkého syna tohoto velkého klubu, Fernanda Morientese, by bylo nošením dříví do lesa...

Valencia se rovněž posílila. Čeká ji přetěžká sezóna, taková, jaké dříve zažíval Real Madrid. Dvoukolové finále Supercopa ve Španělsku se Zaragozou, boj o stejný pohár, ale již na evropské úrovni, tentokráte s Portem, Liga mistrů, obhajoba titulu... A jestliže Barcelona se rozhodla "pobrazilštit" svůj tým a tančit sambu, Valencie se stává filiálkou italské reprezentace a hlavním chodem menu bude pravá a nefalšovaná pizza! Středopolař Stéfano Fiore, útočníci Bernando Corradi a Marco di Vaio. Na stadiónu Mestalla je doplní Marco Caneira.

Sevilla se vrací do evropských pohárových soutěží po téměř celé dekádě. Kádr pohromadě udržela, neodešel ani Brazilec Baptista, po kterém toužili mnozí z velkých. Z Albacete přišel dávat branky Aranda, z Valladolidu zase konžský reprezentant Makukula, střed pole posílí Fernando Sales. Atrakcí je ale hlavně přestup Renata ze Santosu, který se čerstvě pyšní titulem mistra Ameriky.

Deportivo La Coruňa bývalo označováno za klub, který procházel každoročně řadou změn. Letos tomu ale bude jinak. Luque si namlouval Barcelonu, nebo ona jeho, ale nakonec z toho nic nebylo a on v Deportivu zůstává. A tak se dá mluvit hlavně o příchodu "canaria" Rubéna, který byl nejlepším střelcem "Segunda A", tedy druhé ligy, v loňské sezóně.

Espanyol nechce zažít hrůzně hororový boj o záchranu, jako tomu bylo v tomto roce, a zvolil taktiku nákupů a ne prodeje. Tím se totiž v minulosti vyznačoval. Lotina přišel na lavičku, Argentinec Mauricio Pochettino se vrací do obrany, právě tak jako další posila Didier Domi z Francie. V brance bude dělat možné i nemožné Kamerunec Kameni, a co se gólů týče, Tamudo bude mít společníka v Danim, který pomohl Zaragoze vyhrát Copa del Rey.
v Atlético Madrid nemá na rozhazování, a tak do branky přichází Argentinec Leo Franco a z Boca Juniors Kolumbijec Perea, který bude dirigovat hru ze středu hrací plochy na Manzanares. S ním se o totéž bude pokoušet posila z Viga, Francouz Peter Luccin, Juan Velasco bude čekat na jejich pasy na křídle. Z Valencie se pak vrací Salva Bellesta.

Z dalších přestupů stojí za zaznamenání: Movilla a Javi Moreno (Zaragoza), Amoroso (Málaga), Savo Miloševič (Osasuna). Diego Forlán opustil Manchester United a bude hrát za Villarreal. Nováčci příliš neposilovali, Lee Chun Soo z Koreje bude hrát v Numancii, Levante posílil Ir Ian Harte a Sergio García, Getafe hlásí ve svých službách Yordiho, který přišel ze Zaragozy.


Španělská liga je často označována za "Liga de las estrellas" neboli "Ligu hvězd". Každá liga má své kouzlo. Ta španělská jich má několik. Každá liga má své derby. Ta španělská má ale Real Madrid - Barcelona FC. Každá liga má slavná mužstva. Ta španělská má "galacticos". A i proto je opravdu "hvězdná"! A nezapomeňte! Již klepe na dveře...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dobrý článek!

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, jen by to chtělop nějaký tip na umistění...A nebo že by to bylo popořadě: 1. Barca 2.Real 3.Valencie?

Barca to má letos v kapse!

Reagovat
PJ

Má to v kapse jako každej rok, co?

Reagovat
smazaný uživatel

nene, letos to má v kapse jako kdy jindy. Kdo jiný to může letos vyhrát?

Reagovat
smazaný uživatel

sakra, jako NIKDY jindy...

Reagovat
alegre

Tip - zbožné přání: 1. Deportivo, 2. Barcelona, 3. Atletico Madrid.........19.je mi jedno kdo, 20. Real Madrid!!!!!!!

Reagovat
HOST*yarda

Hm, tak to bys nejspíš musel ujít celou svatojakubskou cestu po kolenou (což ten srab Irureta po vyhraném utkání s AC neudělal), aby se ti to vyplnilo, páč my budeme určitě osmnáctí

Reagovat
HOST*Honza

1-2 Real nebo Barca, 3 -5 Valencia, La Coruna a mozna nejake prekvapko , poradi ale netusim konkretneji to nejde

Reagovat
alegre

Tak to jsem si oddychl, sestupujete stejně......

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele