Souhrn kvalifikace o MS 2022 - sobota 9.10.

09.10.2021, 16:53, aktualizováno 09.10.2021, 22:57
Komentáře a souhrny
Jack Grealish (© AFP)
Švédové porazili Kosovo a přiblížili se ve své skupině Španělsku, navíc mají zápas k dobru. Dánové nezaváhali v Moldavsku a vedou svou skupinu před Skoty. Ti si upevnili druhé místo vítězstvím nad Izraelem. Anglie podle očekávání smetla Andorru. Důležitou výhru zapsal Albánie v Maďarsku. Finové padli doma s Ukrajinou, která po pěti remízách konečně vyhrála. Bosna a Hercegovina zvítězila v Kazachstánu a zaznamenala také první výhru v kvalifikaci MS...
Skupina A

Lucembursko - Srbsko 0:1

09.10.2021 20:45

Góly: 68. Dušan Vlahović

Srbsko sice nenadchlo, ale v Lucembursku přeci jen vyhrálo. Ke splnění povinnosti mu stačila jediná trefa, o níž se nepostaral nikdo jiný než Dušan Vlahović.

Z pohledu Srbska to stejně jako z pohledu sázkovek měla být jednostranná záležitost bez větších překážek. Lucembursko je absolutním evropským outsiderem a Srbové naopak hýří kvalitou. I dnes si mohli dovolit ten luxus nechat na lavičce jména jako Jović, Maksimović nebo Grujić s Radonjićem.

V prvních minutách se do šancí hodně často dostával Dušan Tadić, jenž svou myslí i technikou pořádně zaměstnával domácí obránce. Tadić ale nebyl největší hrozbou. Tu představoval mladík s formou jako hrom - florentský zázrak a taky trochu rebel Dušan Vlahović. Ten se taky dostal do první šance utkání, kdy zasekl míč na kraji vápna, jenže pálil těsně vedle tyče.

Hodně emocí vyvolal moment z nastaveného času druhé půle. Dušan Vlahović našel před bránou na zadní tyči jmenovce Tadiće a ten si míč zpracoval. Chvíli mu to trvalo, takže se brankář Moris stihl vrhnout pod jeho nohy a odehrát rukama míč. Trefil sice soupeře do nohy, ale sudí to na penaltu neviděl. Možná i proto, jak se Tadić s odstupem několika vteřin po domnělém faulu teatrálně skácel k zemi.

První půle každopádně nebyla pastvou pro oči a zejména hostující Srbové měli v kabině o čem přemýšlet. Jejich hru měli po změně stran trochu rozhýbat Radonjić se Spajićem. První zajímavou ránu druhé půle měl na svědomí Sergej Milinković-Savić, jenže hráč římského Lazia pálil vedle. Mnohem zajímavější byla situace na druhé straně, když si v 55. minutě zaběhl za srbskou obranu Danel Sinani a z voleje pálil sám před brankářem jen do jeho náruče!

Do správných kolejí utkání přeci jen nasadil Dušan Vlahović. Ten si v 68. minutě naběhl na dlouhý pas za obranu, posunul si míč na středu a dlouhý sprint završil pohlednou střelou mimo dosah brankáře Morise. A tahle branka Srbům nakonec stačila.

Více informací k zápasu

Ázerbájdžán - Irsko 0:3

09.10.2021 18:00

Góly: 7. Callum Robinson, 39. Callum Robinson, 90. Chiedozie Ogbene

Pro alespoň teoretickou šanci k postupu na druhou příčku a do baráže potřebovalo dnes Irsko za každou cenu vyhrát nad Ázerbájdžánem, se kterým v prvním zápase dokázal pouze remizovat. To se mu nakonec po pohodlné výhře 3:0 povedlo. Nasměroval jej k ní především vynikající výkon Robinsona a první reprezentační gól Ogbeneho.

Hned po úvodním výkopu byl ostrovní tým také mnohem aktivnější. To zužitkoval již v 7. minutě, kdy se z první vážnější šance dokázal z hranice vápna prosadit Callum Robinson nádhernou střelou do pravého horního rohu.

Domácí se však nezalekli, do hry se dostávali stále častěji a zdálo se, že chvílemi mají dokonce lehkou převahu. Snažili se o rychlé brejky, vypálili několik střel z větší vzdálenosti, ale žádná z šancí nebyla dotažena ke kýženému výsledku. Po několika minutách hraných v poměrně vysokém tempu se však štěstí opět přiklonilo na stranu hostujícího celku. Ve 39. minutě se podruhé v zápase prosadil Robinson. Ten opět pálil z hranice vápna po přihrávce Horgana, tentokrát do levého dolního rohu a i na tento pokus byl brankář Magomedaliyev krátký.

I do druhého poločasu irský tým nastoupil aktivněji a tahal za delší část provazu. Měl několik velmi zajímavých šancí, ve kterých se objevoval výhradně střelec dvou branek Callum Robinson, tomu se však na hattrick nakonec nepodařilo dosáhnout. Zábleskem naděje pro ázerbájdžánský celek byla ruka, které se měl ve vlastním vápně dopustit jeden z hostujících hráčů a zkoumal ji VAR, nakonec se však penalta nekopala, neboť incidentu předcházel útočný faul.

Nejvýraznější šance pro domácí přišla na začátku 79. minuty, kdy se Garayev po několika odrazech míče položil do střely za hranicí vápna, tu se brankáři Bazunuovi jen tak tak podařilo vyrazit do břevna a udržel tak stále čisté konto. Po tomto okamžiku otěže zápasu opět přebrali ostrované a přidali další branku. V 90. minutě po rohovém kopu nejvýše vyskočil střídaný mladík Ogbene, pro něhož to je premiérový gól v reprezentaci. Brankáři se sice míč podařilo zastavit, nicméně až za hranicí brankové čáry a jeho tým tak prohrával už 0:3.

Nastavených pět minut už žádné další branky nepřineslo a Boys in Green si tak po první výhře v kvalifikaci odvezli z Olympic Baku stadium všechny tři body. Irská naděje na druhé místo však i přes výhru zhasla, neboť v později hraném utkání Srbsko uspělo v Lucembursku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Srbsko642013:714
2.Portugalsko541011:413
3.Lucembursko52035:96
4.Irsko61238:85
5.Ázerbájdžán60153:121
Skupina B

Gruzie - Řecko 0:2

09.10.2021 18:00

Góly: 90. Anastasios Bakasetas (pen.), 90+5. Dimitrios Pelkas

Řecko vyhrálo v gruzínském Batumi a zůstává ve hře o postup na světový šampionát. Hosté měli více ze hry a nakonec se dočkali zasloužených odměn, v samém závěru se do listiny střelců zapsali Anastasios Bakasetas a Dimitrios Pelkas.

Na góly se v Gruzii čekalo až do posledních minut, to ale neznamená, že by zápas jinak nudil. Už v sedmé minutě rozehrál Čakvetadze standardní situaci, obloučkem za obranu našel Kvaraccheliu a ten z první pálil těsně nad. Ve třinácté minutě šel poprvé do akce VAR a pro tento moment zatím žádný nedovolený zákrok v domácím pokutovém území neviděl.

Hrdinou prvního poločasu byl gruzínský brankář Loria, který likvidoval jednu šanci za druhou. Ve 24. minutě si na něm vylámal zuby Tzavellas, o deset minut později zkazil radost Pavlidisovi a těsně před odchodem do kabin lapil pokus Masourase. Nenudil se ani Vlachimidos, toho pro změnu zaměstnal Kakabadze.

Podobný obrázek přinesl i druhý poločas, hned ve 48. minutě vypálil Basaketas a Loria vytáhl další vynikající zákrok. Práci domácí brankář neměl až v 69. minutě, Mavropanos totiž zakončoval těsně vedle.

S blížícím se koncem duelu se začali osmělovat i domácí, v 80. minutě hlavičkoval slabě do středu brány Kvaracchelia a na něho navázal Okriašvili, proti jehož střele se musel vyznamenat Vlachimidos.

Domácí fanoušci cítili šanci na tři body, nakonec ale jejich tým nezískal ani jeden. V 88. minutě zahrál Giorbelidze ve vlastním vápně rukou, což potvrdilo video a Bakasetas z následné penalty vstřelil vítězný gól. Stav 0:1 navíc nezůstal konečný, v páté minutě nastavení využil hrubky v rozehrávce Pelkas, obešel svého strážce a s přispěním nešťastné teče skluzujícího obránce šťastně přehodil Loriu.

Více informací k zápasu

Švédsko - Kosovo 3:0

09.10.2021 18:00

Góly: 29. Emil Forsberg (pen.), 62. Alexander Isak, 79. Robin Quaison

Ve skupině B se schyluje k zajímavému finiši a o postup si to rozdá hned trojice týmů. Španělsko má v říjnu kvalifikační volno a toho využívají Řecko a Švédsko. Severská země si doma porazila s Kosovem a vyhrála 3:0.

Španělé zatím zůstávají na prvním místě, konkurence ovšem má k dispozici ještě jeden zápas k dobru. Ten bude hodně atraktivní, už v úterý se proti sobě totiž postaví právě druzí Švédové a třetí Řekové.

Domácí měli herně navrch a brankáře Muriće jako první prověřil Forsberg, po standardní situaci pak hlavičkoval slabě do středu svatyně Claesson. Tato akce ovšem měla dohru, rozhodčí u videa si všiml, že bránící Florent Hadergjonaj zahrál rukou a následovala delší porada, po níž byla nařízena penalta. Míč si vzal Forsberg a s velkým přehledem otevřel skóre - 1:0.

Kosované se nestihli vzpamatovat z prvního úderu a už mohli inkasovat podruhé. Ve 31. minutě centroval Kulusevski, na zadní tyči našel Augustinssona a jeho zakončení z první zastavila tyč. Kosovo naopak se šancemi šetřilo a Olsen se v domácí svatyni nudil, příliš práce mu svým pokusem nenadělal ani Bytyqi.

Hosté potřebovali přidat a po návratu z kabin neúspěšně zkoušel střelecké štěstí Rashani. Po něm sice mířil přesně Muriqi, tomu ovšem pokazil radost zdvižený praporek v ruce pomezního rozhodčího.

V 62. minutě se skóre měnilo podruhé a jednalo se o parádu. Alexander Isak nejprve vybojoval rohový kop a z toho domácí nic nevytěžili, akce ovšem pokračovala, útočník Realu Sociedad si navedl míč ke střele a parádní ranou do šibenice zvýšil na 2:0.

Tři korunky tento moment uklidnil, utkání měly pod kontrolou a přidaly ještě jednu pojistku. V 79. minutě poslal hlavou míč dopředu Augustinsson a našel Quaisona, který si pohrál se dvěma obránci a uklidil balon přesně k tyči - 3:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Španělsko641113:513
2.Švédsko540110:312
3.Řecko52307:49
4.Kosovo61143:124
5.Gruzie60152:111
Skupina C

Švýcarsko - Severní Irsko 2:0

09.10.2021 20:45

Góly: 45+3. Steven Zuber, 90+1. Christian Fassnacht

Švýcaři doma splnili předzápasový plán a porazili Severní Iry, přičemž do jejich sítě se prosadili Zuber s Fassnachtem. Hosté navíc dohrávali více než hodinu bez vyloučeného Lewise.

Švýcarsko startovalo v domácím utkání se Severním Irskem z pozice favorita a chtělo do tabulky tři body. Cestu za nimi začalo plnit překvapivě brzy. Už po čtyřech minutách totiž brankář Peacock-Farrell tahal míč ze sítě! Elvediho nákop sklepl na straně Mbabu pro Steffena. Jeho ránu tečovala hostující obrana jen k nohám dobíhajícího záložníka Denise Zakarii. Ten nártem trefil míč úchvatně, takže zapadl přímo k tyči. Jenže sudí Vinčić mu udělal čáru přes rozpočet - po nápovědě od VARu totiž odpískal Mbabuovi ofsajd!

Jen o minutu později měl plné ruce práce brankář Sommer, k němuž spěchal Conor Washington. Rána to byla dobrá, ale Sommer je třída a s jeho zakončením si poradil! Hodně aktivně působil obránce Rodríguez, který jednak létal po straně od obrany po útok, ale především velmi často zaměstnával soupeře svými střeleckými pokusy.

Hodně důležitý okamžik utkání nastal ve 37. minutě, kdy už tak pasivní Irové ztratili ještě vyloučeného Jamala Lewise. Kuriózní bylo, že druhou žlutou nedostal za nějaký faul, ale za opakovaně zdlouhavé rozehrávání autu. A domácí dokázali této výhody rychle využít. Ve třetí nastavené minutě Breel Embolo pádil za obranu, vyhnul se ofsajdu a nahrál vedle sprintujícímu Stevenu Zuberovi, který si před Peacockem-Farrellem už poradil - 1:0.

Druhou branku mohl přidat Breel Embolo osobně, a to sice v 55. minutě. Prakticky sám před Peacockem-Farrellem sice dokázal ještě píchnout do míče, ale byl v tak krkolomné pozici, že si hostující brankář nakonec poradil bez potíží.

Dvacet minut před koncem utkání mnoho nechybělo, aby domácí vedli o dvě branky. Po odraženém míči se natáhl střídající Zuber a napálil ho před bránu, kde ho nepříjemně tečoval Schär. Peacock-Farrell si však bravurně poradil. Uklidňující branku mohl několikrát přidat Embolo, ale pokaždé o chlup minul. Přesně se trefil až střídající Christian Fassnacht, který běžel v útoku dvou na jednoho a nemohl se mýlit - 2:0.

Více informací k zápasu

Litva - Bulharsko 3:1

09.10.2021 15:00

Góly: 18. Justas Lasickas, 82. Fedor Černych, 84. Fedor Černych - 64. Kiril Despodov

Bulharsko nezvládlo navázat na velmi solidní zářijové období, během něhož zaznamenalo v kvalifikaci o postup na světový šampionát v Kataru čtyři body, remizovat přitom dokázalo na půdě Itálie, a v Litvě padlo. Pobaltský celek tak oplatil svému soupeři porážku z minulého měření sil, které se konalo právě zhruba před měsícem, a zapsal si svůj první velký úspěch.

Do této doby Litevci vsítili jen jednu branku, devětkrát v řadě už prohráli, pokud do statistik zahrneme i přáteláky, na desátý pokus každopádně zabrali a konečně si napravili reputaci pro dosud bídný rok 2021. Bulhaři si naopak zřejmě nadobro zavřeli cestu v boji o druhou příčku, a tedy účast v play-off. Z Vilniusu potřebovali urvat vítězství, aby si reálně uchovali naději.

Utkání se mohlo vyvíjet ve prospěch hostů už od úvodních minut. Nedelev rozehrál rohový kop centrem do šestnáctky, tam dle názoru sudího Aranovského fauloval bránící Vaitkunas útočícího P. Hristova a kopala se penalta. Jenže Bulharsko tuhle šanci trestuhodně zahodilo, konkrétně D. Iliev, který z bílého puntíku nasměroval míč pouze do rukavic gólmana Šetkuse.

A domácí tohle neproměnění možnosti tvrdě ztrestali o pár minut později. P. Hristov ve snaze odkopnout balón do bezpečí napálil protihráče Lasickase, od něhož se meruna odrazila k levé straně na Novikovase, ten ji pak zpátky vrátil Lasickasovi, který pohotově skóroval. Další branky padaly až po přestávce, balkánský výběr se propracoval k vyrovnání v 64. minutě.

Despodov dostal příležitost zahrát přímý volný kop z výhodné pozice, obstřelil zeď a zamířil perfektně k tyčce. Závěrečné pasáže však lépe vyšly Litvě, především pak Černychovi, jenž se za dvě minuty dvakrát trefil. V 82. minutě nejprve cílil tvrdě pod břevno poté, co mu přiklepl míč Lasickas, a následně využil hlavou pas zleva od Verbickase z hranice brankového území.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Itálie642012:114
2.Švýcarsko53206:111
3.Severní Irsko51224:55
4.Bulharsko61234:95
5.Litva61054:143
Skupina D

Finsko - Ukrajina 1:2

09.10.2021 18:00

Góly: 29. Teemu Pukki - 4. Andrij Jarmolenko, 34. Roman Jaremčuk

Finsko si letos zahrálo na evropském šampionátu a stále má šanci skončit na druhém místě kvalifikační skupiny o postup na mistrovství světa do Kataru, nebude to ale mít snadné. Déčko je hodně vyrovnané a platí to i po utkání Finska s Ukrajinou, v němž udělali hosté důležitý krok.

Ukrajina má na svém kontě osm bodů a je druhá, za ní následují šestibodová Bosna a pětibodoví Finové. Ukrajince nyní čeká důležitý souboj s Bosnou a Hercegovinou, na který se naladili ideálním způsobem.

Hosté měli v Helsinkách skvělý start, už ve čtvrté minutě dostal až příliš prostoru Jarmolenko a jeho rána z delší vzdálenosti zapadla přesně k tyči - 0:1.

Domácí se do tempa dostávali pomaleji, inkasovaný gól je zaskočil a v 16. minutě jejich zkoprnělá obrana jen sledovala, jak se uvolnil Jaremčuk, jeho střela nakonec mířila těsně mimo. Hlavní hvězdou Finska je Teemu Pukki a o jeho kvalitách se přesvědčila i ukrajinská obrana. V 17. minutě se po zákroku na útočníka Norwiche domácí marně dožadovali pokutového kopu, o dvanáct minut později se ovšem už mohli radovat. Opakovaně zkolabovala hostující obrana, když nepomohla brankáři. Po rohovém kopu hlavičkoval Pohjanpalo a Pjatov vyrazil míč na tyč, při odkopu si pak nepočínal nejrychleji Matvijenko a od dotírajícího Pukkiho se balón odrazil do sítě - 1:1.

Finská radost ale měla jen jepičí život. Ve 34. minutě unikl po pravé straně Tymčyk a poslal míč pod sebe, Cyhankov ještě přistrčil na nikým neobsazeného Jaremčuka a ten si už věděl rady - 1:2.

Finsko se v první půli na další odpověď nezmohlo a šance si nechalo až do druhého poločasu. Jednu obrovskou si vypracovalo v 57. minutě, kdy se co centru opřel Pukki a jeho gólové zakončení neskončilo v síti jen díky skluzu jednoho z obránců.

Ještě větší možnost přišla čtvrthodiny před koncem. Z trestného kopu zkoušel štěstí Lod, Pjatov vyrazil jen před sebe a dorážející Arajuuri netrefil odkrytou svatyni.

Více informací k zápasu

Kazachstán - Bosna a Hercegovina 0:2

09.10.2021 15:00

Góly: 25. Smail Prevljak, 66. Smail Prevljak

Přestože měla Bosna a Hercegovina před tímto kláním velké potíže dát dohromady sestavu, neboť někteří její hráči nedostali potřebná víza k cestování do Kazachstánu, a měla například mimo hru zraněného Miralema Pjaniče, dokázala v dalekém Nur-Sultanu uzmout své první vítězství v rámci této kvalifikace. I tak je situace v boji o druhé místo stále vážně velmi napjatá.

Ohledně první příčky v tabulce skupiny D vlastně nikdo moc nepochybuje, Francie má před všemi ostatními dostatečný náskok, který by měla v závěrečných pasážích tohoto cyklu uhájit. Pořád je však otevřená otázka, kdo nakonec urve barážovou druhou pozici. Ukrajina, Finsko, Bosna a Hercegovina i Kazachstán, ačkoli nyní padl, můžou reálně na tuhle metu doběhnout.

Doposud oba celky nezaznamenaly jedinou výhru od startu bitev o postup na závěrečný turnaj do Kataru. O něco aktivnější byli zpočátku hosté, v 11. minutě třeba vyzkoušel Stevanovič připravenost gólmana Pokatilova, ten si ale připsal na své konto povedený zákrok. Avšak ve 24. minutě přece poprvé inkasoval. Vůbec poprvé zaúřadoval klíčový muž střetnutí Prevljak.

Stevanovič z pravé strany vyslal prudký pas na hranici brankového území, tam jeho spoluhráč přetlačil bránícího Logviněnka a hlavou přelstil Pokatilova. Domácí i nadále působili v útoku mdlým dojmem, jejich soupeř tak navýšil náskok v 66. minutě znovu díky Prevljakovi, jenž se nikým nehlídaný ocitl u vzdálenější tyčky, zpracoval si z krkolomného postavení míč a zacílil.

Kazaši se na žádnou adekvátní odpověď jednoduše nezmohli. Bosna a Hercegovina působila směrem dozadu kompaktním dojmem, stačilo jí pak vedení pouze hlídat. Navíc když mohla, vydala se také do ofenzívy, byť tuto fotbalovou činnost vykazovat úplně nepotřebovala. V 70. minutě se mohl na střeleckou listinu zapsat Džeko, nicméně trefil jen brankovou konstrukci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Francie63308:312
2.Ukrajina61508:78
3.Bosna a Hercegovina51317:66
4.Finsko51225:75
5.Kazachstán60335:103
Skupina F

Faerské ostrovy - Rakousko 0:2

09.10.2021 20:45

Góly: 26. Konrad Laimer, 48. Marcel Sabitzer

Rakousko dalo alespoň na chvíli zapomenout na zpackané září a splnilo roli favorita na půdě Faerských ostrovů. Góly rozdělilo rovnoměrně do obou poločasů - v tom prvním otevřel skóre Konrad Laimer, krátce po změně stran pak stanovil konečný výsledek Marcel Sabitzer.

Rakušané si polepšili na deset bodů a dotáhli se na Izrael, manko na druhé Skotsko nadále činí čtyři body.

Favorit od začátku držel míč na kopačkách a snažil se najít cestu k domácí svatyni, skulinky se ovšem neodhalovaly a po dvaceti minutách naopak mohl přijít šok. Po zmatcích v rakouské obraně se v tutovce ocitl Jóan Símun Edmundsson a Daniel Bachmann musel vytáhnout skvělý zákrok, aby udržel bezbrankový stav.

Ten platil ještě pět minut, než po pravé straně utekl Kara a zpětnou přihrávkou našel neobsazeného Laimera, proti jehož zakončení bez přípravy byl Teitur Gestson bezmocný - 0:1.

Definitivní klid do hostujících řad pak mohl přinést a nakonec také přinesl přelom prvního a druhého poločasu. Ve druhé minutě nastavení první půle Gestson vychytal osamoceného Karu a dorážející Grillitsch pálil nad. Krátce po návratu z kabin si prostor ke střele našel Sabitzer, jeden z obránců jeho pokus tečoval a Gestson se jen smutně ohlédl, jak se míč odrazil od tyče do sítě - 0:2.

Faerské ostrovy se na věší odpor nezmohly, Rakušané kontrolovali zápas a mohli přidat další branky. V 57. minutě byl hodně blízko Ercan Kara, jehož rána zazvonila na břevno. Další snahu pak likvidoval Gestson. V 85. minutě si na něho nepřišel Dejan Ljubičić, o chvíli později na něho ani v další šanci nenašel recept Ercan Kara.

Více informací k zápasu

Moldavsko - Dánsko 0:4

09.10.2021 20:45

Góly: 23. Andreas Skov Olsen, 34. Simon Kjaer (pen.), 39. Christian Nørgaard, 44. Joakim Mæhle

Dánsko i nadále kráčí tímto kvalifikačním cyklem bez ztráty kytičky. Ba co víc, zatím neinkasovalo v sedmi duelech ve skupině F ani jednu branku. Svou dominanci nemělo problém potvrdit ani na půdě Moldavska, kde o svém drtivém vítězství rozhodlo už v prvním poločase. Zaznamenalo během něho čtyři přesné zásahy, o které se postarali čtyři různí střelci.

Už teď je jasné, že celek ze severu Evropy má minimálně jistotu baráže, prakticky je ovšem jasné, že o první příčku ho nikdo nepřipraví. Předskočit ho totiž může již jenom Skotsko, a to za předpokladu, že vyhraje třikrát v řadě. Dánové by navíc museli závěr tohoto cyklu výrazně pokazit a k něčemu takovému za jejich současného vládnutí může opravdu pouze stěží dojít.

Dohromady si zapsali hosté po tomto střetnutí už dvacet šest branek. Chvilku jim sice trvalo, než se rozehřáli do svojí optimální teploty, třeba první pokus na bránu vyslal až v 15. minutě Höjbjerg, navíc hodně nepřesný. Ve 23. minutě však moldavský brankář Avram přece poprvé kapituloval, neboť po závaru a z těžkého úhlu nakonec procedil míč za brankovou čáru Olsen.

Do té doby se domácí fakticky jenom bránili, první inkasovaná branka každopádně přece ještě více otupila jejich naděje na senzační výsledek. Nadále hladového soupeře nedokázali žádnými dostupnými prostředky adekvátně blokovat. Ve 26. minutě se pokusil navýšit dánský náskok Poulsen po přihrávce Olsena, bravurní zákrok ale vytasil Avram, jenž balón srazil do zámezí.

Dánská ofenzíva byla každopádně pořád dost těžko k zastavení a ve 32. minutě došlo logicky na další změnu skóre. Olsen pronikl do protivníkovy šestnáctky, snažil se odcentrovat, avšak ve skluzu mu bránil v podnikání Marandici. Bohužel pro moldavského beka jen rukou za cenu nařízení pokutového kopu, k němuž se postavil Kjaer, a ten cílil nekompromisně pod břevno.

Jasný outsider tohoto souboje nebyl šetřen ani v okamžicích následujících. Ve 39. minutě se Dánsko dočkalo třetího gólu v pořadí, to když centr z rohového čtvrtkruhu od Olsena propadl až na zadní tyčku, odkud umně skóroval Nörgaard. Výhru pak ještě zapečetil ve 44. minutě Maehle, jenž zamířil do prázdné brány poté, co Avram zlikvidoval velkou tutovku Poulsena.

Více informací k zápasu

Skotsko - Izrael 3:2

09.10.2021 18:00

Góly: 29. John McGinn, 55. Lyndon Dykes, 90+4. Scott McTominay - 5. Eran Zahavi, 31. Munas Dabbur

Celkem šestkrát se obě mužstva střetla od roku 2018. Vzájemná bilance byla mezi nimi více než vyrovnaná, dvakrát se radovalo z výhry Skotsko, ačkoli jednou po penaltách, dvakrát pak Izrael, dvakrát se urodila remíza. A napjaté klání se konalo i na sedmý pokus. Nakonec ovšem strhl výhru na stranu domácích Scott McTominay, jenž rozvlnil síť ve čtvrté minutě nastavení.

Skotsko tak získalo před závěrečnými třemi koly obrovskou výhodu k udržení své strategické druhé pozice v tabulce skupiny F. Navýšilo totiž svůj náskok právě na svého úhlavního rivala z Izraele už na čtyři body, a pokud následující duely na půdách outsiderů z Faerských ostrovů a Moldavska nepokazí, mělo by se stát účastníkem březnového play-off o postup na turnaj.

Izrael si naopak cestu za případným urváním druhé příčky výrazně zkomplikoval. Možná lépe řečeno postavil velké barikády. Situaci nemá ve svých rukou, a pakliže Skotové potvrdí roli favorita už v nadcházejících dvou střetnutích, nebudou moci dělat nic. Baráž se jich přitom může týkat pouze díky úspěchu v běžné kvalifikaci, z Ligy národů do ní totiž neproklouznou.

Svěřenci trenéra Willibalda Ruttensteinera vstoupili do tohoto zápasu opravdu parádně. Plný Hampden Park musel v podstatě jenom obdivovat, kterak se se svým přímým volným kopem v blízkosti pokutového území popasoval Zahavi. Nejenže jeho střela přeletěla připravenou zeď, byla i natolik prudká a přesná, že brankář Gordon nemohl prakticky nikterak zasáhnout.

Domácím se podařilo srovnat stav až na sklonku půlhodiny hry. Robertson se vydal středem pole blíže k šestnáctce, tam si míč narazil s Adamsem, následně ho přeposlal k McGinnovi, jenž bleskově zakončil levačkou, a jeho pokus skončil přesně u vzdálenější tyčky. Nicméně radost Skotům nevydržela dlouho. Jen o dvě minuty později hosté udeřili gólově podruhé.

Natcho rozehrál standardku zleva centrem do vápna, odtamtud nehlavičkoval přesně Abu Abaid, meruna neskončila za brankovou čárou ani poté, co se odrazila od Peretze, až přece doputovala k nohám Dabbura, jenž z dorážky přece zacílil, jak potřeboval. Mužstvo kouče Steva Clarka každopádně mohlo ještě do obrátky odpovědět, mělo totiž k dispozici penaltu.

Sudí Marciniak ukázal nekompromisně na pokutovou značku poté, co bránící Natcho sestřelil ve vlastní šestnáctce Gilmoura, avšak exekutor Dykes trestuhodně selhal a mířil do míst, kde stál připravený gólman Marciano. Dykes ale sjednal v 55. minutě nápravu, to když zužitkoval pas od Robertsona, a v závěru zajistil skotské oslavy McTominay po přiťuknutí od Hendryho.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Dánsko770026:021
2.Skotsko742112:714
3.Izrael731316:1410
4.Rakousko731311:1310
5.Faerské ostrovy71154:164
6.Moldavsko70163:221
Skupina I

Andorra - Anglie 0:5

09.10.2021 20:45

Góly: 17. Ben Chilwell, 40. Bukayo Saka, 59. Tammy Abraham, 79. James Ward-Prowse, 86. Jack Grealish

Anglie nadále směřuje za postupem, v dalším vystoupení naplnila roli favorita a porazila Andorru 5:0. Trenér Gareth Southgate nechal odpočinout několik stabilních členů základní sestavy, do listiny střelců se zapsali Ben Chilwell, Bukayo Saka, Tammy Abraham, James Ward-Prowse a Jack Grealish.

Zápas byl pikantní, co se týče obsazení rozhodcovského postu. Vůbec poprvé v historii pískala zápas anglické reprezentace žena, důvěru dostala Ukrajinka Kateryna Monzulová a její krajanky Maryna Striletská a Svitlana Grušková.

Andorra la Vella viděla jednostrannou záležitost, Anglie se od úvodu nastěhovala na útočnou polovinu a bylo jenom otázkou času, kdy a kolikrát zhodnotí svou převahu. Poprvé se tak stalo v sedmnácté minutě a Albion si na potvrzení musel počkat. Jadon Sancho dostal přihrávku za obranu, posunul míč na Bena Chilwella a ten ho napálil do sítě. Domácí reklamovali ofsajd a rozhodčí Monzulová jim původně dala za pravdu, po shlédnutí videozáznamu ovšem svůj verdikt změnila a branku uznala - 0:1.

Enormní tlak pokračoval, hostitelé se úporně bránili a druhá branka nakonec přišla až v závěru první části hry. Architektem gólové akce byl tentokráte Phil Foden, který vysunul Saku, ten si ideálně zpracoval a nekompromisním zakončením nedal Gómesovi šanci zasáhnout - 0:2.

Po změně stran se obrázek nezměnil, Anglie měla nadále převahu a v 50. minutě střílel jen do středu brány Foden. V 59. minutě přišla třetí gólová situace, Sancho si připravil míč na centr a na malém vápně našel Abrahama, jehož pohyb defenzíva nezachytila. Útočník Chelsea pak těsně před brankářem zasáhl míč a usměrnil ho do sítě - 0:3.

Albion duel kontroloval a ze statistik překvapil jen jeden záznam, a to větší počet žlutých karet na jeho straně. Mnohem výraznější nakonec byl rozdíl ve skóre, jelikož to se v závěru změnilo ještě dvakrát. V 78. minutě se do útoku pustil Jack Grealish, Jesús Rubio ho fauloval a kopala se penalta. James Ward-Prowse sice neuspěl, brankář Gómes se ovšem nedočkal podpory od svých spoluhráčů a dorážka penaltového exekutora už byla úspěšná - 0:4.

Brankář Sam Johnstone nemusel likvidovat ani jednu přímou střelu na bránu a do statistik se tak nakonec zapsal jinak. Čtyři minuty před koncem stáhl ze vzduchu centr a výhozem na útočnou polovinu poslal do úniku Grelishe, toho nezastavil ani jeden ze dvou obránců a akci zakončil střelou přesně k tyči - 0:5.

Anglie ještě neprohrála a s devatenácti body vede tabulku své skupiny. Příští týden hostí Maďarsko a může se výrazně přiblížit k postupu.

Více informací k zápasu

Maďarsko - Albánie 0:1

09.10.2021 20:45

Góly: 79. Armando Broja

Maďarsko nezvládlo další zápas a ze hry o postup na světový šampionát je prakticky venku poté, co podruhé v průběhu krátké doby prohrálo s Albánií. Ta v obou vzájemných zápasech vyhrála 1:0, jedinou branku dala až v závěru a jejím autorem byl pokaždé Armando Broja.

Maďarsku kvalifikační podzim nevychází a v tabulce skupiny je až čtvrté, manko na druhou Albánii narostlo na pět bodů a příští týden se navíc představí v Anglii.

První poločas sobotního zápasu toho moc nenabídl, v prvních třiceti minutách se fanoušci dočkali jenom jedné nepřesné střely a jedinou obrovskou šanci mohli vidět až těsně před odchodem hráčů do kabin. Ve 43. minutě postupoval sám na brankáře Myrto Uzuni, nepohlídal si ovšem ofsajdové postavení a vzrušení tak bylo zbytečné. Na úvodní nudě následně nic nezměnily ani tři nastavené minuty.

Druhá půle už byla mnohem zajímavější a po několika desítkách vteřin se chytal za hlavu Botka, který selhal v zakončení po zpětné přihrávce od Néga. Spálená tutovka mohla domácí ještě více mrzet po necelé hodině, Uzuni se poučil, vyhnul se ofsajdové pasti a jeho příležitost zneškodnil dobrým zákrokem Gulácsi. Oba si vzájemný souboj zopakovali i o několik minut později a brankář tentokráte kryl hlavičku svého soupeře.

Maďarsko potřebovalo vyhrát a blízko k vedoucí trefě bylo v 74. minutě. Szoboszlaie rozehrál standardní situaci, Orban vracel míč hlavou před branku a Attila Szalai jej ve skluzu usměrnil jenom do tyče.

Rozhodující moment tak přišel v 79. minutě a katem Maďarska se podobně jako v září stal Armando Broja. Domácím se nevyplatil pasivní přístup, Broja dostal spoustu prostoru ke kličkování, připravil si míč ke střele a z úhlu zamířil přesně ke vzdálenější tyči.

Více informací k zápasu

Polsko - San Marino 5:0

09.10.2021 20:45

Góly: 10. Karol Świderski, 20. Cristian Brolli (vl.), 50. Tomasz Kędziora, 84. Adam Buksa, 90+1. Krzysztof Piątek

Loučení s kariérou v polském dresu se gólmanovi Lukaszi Fabianskému nadmíru vydařilo a Polsko na své domácí půdě dle očekávání rozdrtilo San Marino rozdílem třídy. Jediným překvapením byla snad jen gólová neplodnost kanonýra Lewandowského.

Domácí dokázali vyprodukovat více než třicet střel, z nichž třetina mířila na branku hostujícího gólmana Benedettiniho, toho nakonec překonali pětkrát. Již od úvodu se svěřenci Paula Sousy tlačili před branku San Marina a už v 10. minutě oslavovali první gól. Po centru Plachety z levé strany se na přední tyči zjevil nebráněný Swiderski, který míč usměrnil mezi tři tyče. Aktivita domácích se podruhé zúročila o dalších deset minut později. Po přízemním centru Kozlowského si jeden z domácích obránců nedopatřením sklepl míč do vlastní branky a národní tým San Marina tak po dvaceti minutách prohrával již o dvě branky.

Zbytek prvního poločasu se dohrával ve stejném duchu, jako jeho úvod. Hosté se však inkasování další branky prozatím ubránili a do šaten tak šly týmy za stavu 2:0.

Ani v druhé polovině zápasu se nic nezměnilo a obléhání branky San Marina vyústilo v další tři góly. O první z nich se postaral stoper Kedziora, který se po zmatku v pokutovém území soupeře ujal míče a ránou z malého vápna už potřetí rozjásal polské diváky.

V pořadí čtvrtou branku poté zařídil střídající Adam Buksa, který po krásné přihrávce Gumnyho nedal brankáři šanci a míč zkušeně uklidil do pravého dolního rohu. Utkání, které připomínalo spíše exhibici, poté dovršil gólem v první minutě nastavení Piatek, když do prázdné branky uklidil Kozlowského centr.

San Marino tak i ve druhém vzájemném zápase s Polskem utržilo vysokou porážku a stále čeká na první kvalifikační bod. Poláci zůstávají ve skupině I na třetím místě o bod za Albánií, která nečekaně vyhrála v Maďarsku. O účast alespoň v baráži tak budou muset ještě bojovat.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Anglie761023:219
2.Albánie750211:615
3.Polsko742124:814
4.Maďarsko731312:1110
5.Andorra71064:193
6.San Marino70071:290

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Katastrofa,ti Bulhaři

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele