Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina A, 7. kolo
09.10.2021 18:00 CET
0 : 3
(0:2)

Reportáž

Irové slaví gól v Ázerbájdžánu (© AFP)

Irové v Ázerbájdžánu zapsali první výhru

Pro alespoň teoretickou šanci k postupu na druhou příčku a do baráže potřebovalo dnes Irsko za každou cenu vyhrát nad Ázerbájdžánem, se kterým v prvním zápase dokázal pouze remizovat. To se mu nakonec po pohodlné výhře 3:0 povedlo. Nasměroval jej k ní především vynikající výkon Robinsona a první reprezentační gól Ogbeneho.

Hned po úvodním výkopu byl ostrovní tým také mnohem aktivnější. To zužitkoval již v 7. minutě, kdy se z první vážnější šance dokázal z hranice vápna prosadit Callum Robinson nádhernou střelou do pravého horního rohu.

Domácí se však nezalekli, do hry se dostávali stále častěji a zdálo se, že chvílemi mají dokonce lehkou převahu. Snažili se o rychlé brejky, vypálili několik střel z větší vzdálenosti, ale žádná z šancí nebyla dotažena ke kýženému výsledku. Po několika minutách hraných v poměrně vysokém tempu se však štěstí opět přiklonilo na stranu hostujícího celku. Ve 39. minutě se podruhé v zápase prosadil Robinson. Ten opět pálil z hranice vápna po přihrávce Horgana, tentokrát do levého dolního rohu a i na tento pokus byl brankář Magomedaliyev krátký.

I do druhého poločasu irský tým nastoupil aktivněji a tahal za delší část provazu. Měl několik velmi zajímavých šancí, ve kterých se objevoval výhradně střelec dvou branek Callum Robinson, tomu se však na hattrick nakonec nepodařilo dosáhnout. Zábleskem naděje pro ázerbájdžánský celek byla ruka, které se měl ve vlastním vápně dopustit jeden z hostujících hráčů a zkoumal ji VAR, nakonec se však penalta nekopala, neboť incidentu předcházel útočný faul.

Nejvýraznější šance pro domácí přišla na začátku 79. minuty, kdy se Garayev po několika odrazech míče položil do střely za hranicí vápna, tu se brankáři Bazunuovi jen tak tak podařilo vyrazit do břevna a udržel tak stále čisté konto. Po tomto okamžiku otěže zápasu opět přebrali ostrované a přidali další branku. V 90. minutě po rohovém kopu nejvýše vyskočil střídaný mladík Ogbene, pro něhož to je premiérový gól v reprezentaci. Brankáři se sice míč podařilo zastavit, nicméně až za hranicí brankové čáry a jeho tým tak prohrával už 0:3.

Nastavených pět minut už žádné další branky nepřineslo a Boys in Green si tak po první výhře v kvalifikaci odvezli z Olympic Baku stadium všechny tři body. Irská naděje na druhé místo však i přes výhru zhasla, neboť v později hraném utkání Srbsko uspělo v Lucembursku.

Autor: Matyáš Kunst

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele