Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina I, 7. kolo
09.10.2021 20:45 CET
0 : 5
(0:2)

Reportáž

Tammy Abraham (© AFP)

Anglie pošetřila síly a dokráčela si pro povinnou výhru

Anglie nadále směřuje za postupem, v dalším vystoupení naplnila roli favorita a porazila Andorru 5:0. Trenér Gareth Southgate nechal odpočinout několik stabilních členů základní sestavy, do listiny střelců se zapsali Ben Chilwell, Bukayo Saka, Tammy Abraham, James Ward-Prowse a Jack Grealish.

Zápas byl pikantní, co se týče obsazení rozhodcovského postu. Vůbec poprvé v historii pískala zápas anglické reprezentace žena, důvěru dostala Ukrajinka Kateryna Monzulová a její krajanky Maryna Striletská a Svitlana Grušková.

Andorra la Vella viděla jednostrannou záležitost, Anglie se od úvodu nastěhovala na útočnou polovinu a bylo jenom otázkou času, kdy a kolikrát zhodnotí svou převahu. Poprvé se tak stalo v sedmnácté minutě a Albion si na potvrzení musel počkat. Jadon Sancho dostal přihrávku za obranu, posunul míč na Bena Chilwella a ten ho napálil do sítě. Domácí reklamovali ofsajd a rozhodčí Monzulová jim původně dala za pravdu, po shlédnutí videozáznamu ovšem svůj verdikt změnila a branku uznala - 0:1.

Enormní tlak pokračoval, hostitelé se úporně bránili a druhá branka nakonec přišla až v závěru první části hry. Architektem gólové akce byl tentokráte Phil Foden, který vysunul Saku, ten si ideálně zpracoval a nekompromisním zakončením nedal Gómesovi šanci zasáhnout - 0:2.

Po změně stran se obrázek nezměnil, Anglie měla nadále převahu a v 50. minutě střílel jen do středu brány Foden. V 59. minutě přišla třetí gólová situace, Sancho si připravil míč na centr a na malém vápně našel Abrahama, jehož pohyb defenzíva nezachytila. Útočník Chelsea pak těsně před brankářem zasáhl míč a usměrnil ho do sítě - 0:3.

Albion duel kontroloval a ze statistik překvapil jen jeden záznam, a to větší počet žlutých karet na jeho straně. Mnohem výraznější nakonec byl rozdíl ve skóre, jelikož to se v závěru změnilo ještě dvakrát. V 78. minutě se do útoku pustil Jack Grealish, Jesús Rubio ho fauloval a kopala se penalta. James Ward-Prowse sice neuspěl, brankář Gómes se ovšem nedočkal podpory od svých spoluhráčů a dorážka penaltového exekutora už byla úspěšná - 0:4.

Brankář Sam Johnstone nemusel likvidovat ani jednu přímou střelu na bránu a do statistik se tak nakonec zapsal jinak. Čtyři minuty před koncem stáhl ze vzduchu centr a výhozem na útočnou polovinu poslal do úniku Grelishe, toho nezastavil ani jeden ze dvou obránců a akci zakončil střelou přesně k tyči - 0:5.

Anglie ještě neprohrála a s devatenácti body vede tabulku své skupiny. Příští týden hostí Maďarsko a může se výrazně přiblížit k postupu.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele