Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina D, 7. kolo
09.10.2021 18:00 CET
1 : 2
(1:2)

Reportáž

Ukrajinci slaví první gól (© AFP)

Ve vyrovnané skupině slaví Ukrajina důležitý triumf nad Finskem

Finsko si letos zahrálo na evropském šampionátu a stále má šanci skončit na druhém místě kvalifikační skupiny o postup na mistrovství světa do Kataru, nebude to ale mít snadné. Déčko je hodně vyrovnané a platí to i po utkání Finska s Ukrajinou, v němž udělali hosté důležitý krok.

Ukrajina má na svém kontě osm bodů a je druhá, za ní následují šestibodová Bosna a pětibodoví Finové. Ukrajince nyní čeká důležitý souboj s Bosnou a Hercegovinou, na který se naladili ideálním způsobem.

Hosté měli v Helsinkách skvělý start, už ve čtvrté minutě dostal až příliš prostoru Jarmolenko a jeho rána z delší vzdálenosti zapadla přesně k tyči - 0:1.

Domácí se do tempa dostávali pomaleji, inkasovaný gól je zaskočil a v 16. minutě jejich zkoprnělá obrana jen sledovala, jak se uvolnil Jaremčuk, jeho střela nakonec mířila těsně mimo. Hlavní hvězdou Finska je Teemu Pukki a o jeho kvalitách se přesvědčila i ukrajinská obrana. V 17. minutě se po zákroku na útočníka Norwiche domácí marně dožadovali pokutového kopu, o dvanáct minut později se ovšem už mohli radovat. Opakovaně zkolabovala hostující obrana, když nepomohla brankáři. Po rohovém kopu hlavičkoval Pohjanpalo a Pjatov vyrazil míč na tyč, při odkopu si pak nepočínal nejrychleji Matvijenko a od dotírajícího Pukkiho se balón odrazil do sítě - 1:1.

Finská radost ale měla jen jepičí život. Ve 34. minutě unikl po pravé straně Tymčyk a poslal míč pod sebe, Cyhankov ještě přistrčil na nikým neobsazeného Jaremčuka a ten si už věděl rady - 1:2.

Finsko se v první půli na další odpověď nezmohlo a šance si nechalo až do druhého poločasu. Jednu obrovskou si vypracovalo v 57. minutě, kdy se co centru opřel Pukki a jeho gólové zakončení neskončilo v síti jen díky skluzu jednoho z obránců.

Ještě větší možnost přišla čtvrthodiny před koncem. Z trestného kopu zkoušel štěstí Lod, Pjatov vyrazil jen před sebe a dorážející Arajuuri netrefil odkrytou svatyni.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (1)

Přidat komentář
arsavin

Molodci

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele